Een wijnkasteel met een culturele bagage? Inderdaad, de actie start in een roman uit de collectie ‘ La sang de la vigne’ van Pierre Alaux en Noël Balen, waarbij de held, ‘oenoloog Benjamin Cooker’, zijn actieterrein uittekent tussen Wenen en Boedepast.
Château Lestage werd midden de 19de eeuw opgetrokken temidden de wijngaarden in het hartje van de Medocregio en is thans in handen van de familie Chanfreau. Het domein, 42 ha groot, is één groot aaneensluitend geheel op de flanken van de Puy de Menjon, het hoogste punt van de Médoc. De ondergrond van graves van de Pyreneeën rust op een sokkel van kalk en kalk-argilo residuen. De aanplantingen omvatten 56%Merlot, 40% Cabernet Sauvignon en 4% Petit Verdot. De ranken worden geteeld met absoluut respect voor een absoluut evenwicht tussen plant en zijn natuurlijke omgeving met luchtige bebladering zodat de bessen volop kunnen rijpen in de herfstzon.
Bij de oogst is er een zorgvuldige selectie per perceel zodat de bessen in de chai makkelijk van de ranken kunnen ontdaan worden. Na een lichte pressing gaat de wort in kleine thermogereguleerde tanks zodat een controle van de fermentatie maar ook de rijpheid en aromatische toetsen van elk perceel mogelijk wordt. De cuvaison neemt 20 tot 25 dagen in beslag, terwijl de wijn oudert in merran eik en dit minstens 12 maand. De assemblage gebeurt pas op het einde van de rijping bij de botteling van de wijn.
Château Lestage, cru bourgeois 2010, is een karaktervolle wijn met ruim aandeel van de Merlot die zorgt voor kracht en rondheid. De stevige rode kleur zorgt voor leuke tannines, lichtjes gekruid, die een aangename afdronk in petto hebben van een toch wel uitzonderlijke millésime. Hij is alleszins een prettige compagnon bij een gekonfijte lamschouder of een kruidige filet mignon.
|