Brussel werd eerst de residentie van de Hertogen van Brabant, vervolgens hoofdstad van de Spaanse en nadien Oostenrijkse Nederlanden en ten slotte hoofdstad van de Belgische Staat en zetel van de Europese Unie. De stad wordt dus al sinds haar ontstaan gekleurd door een mix van nationaliteiten en een openheid van geest. Al van in het begin was Brussel de bevoorrechte getuige van de migratiestromen die die mee het gezicht bepaald hebben van het Oude Continent en de waarden die uitgedragen worden door Europa. Al in de 15de eeuw wist Brussel zich op te werpen als hoofdverblijf van de vorst dankzij een doortastend beleid en zware investeringen. In de 19de eeuw was België de 2de industriële mogendheid van de wereld.
Vanaf de jaren 50 liet de industriële geschiedenis een nieuwe wind van multiculturalisme over Brussel waaien die sindsdien alleen maar toegenomen is. Italianen en Spanjaarden en vervolgens Marokkanen, Turken en nog andere nationaliteiten vestigden zich grotendeels in de hoofdstad en hebben deze mix nog groter gemaakt. Ondertussen werden in 1957 de bouwstenen voor de Europese Unie gelegd en werd Brussel de plek die zou uitgroeien tot de feitelijke hoofdstad van deze Unie. Naast een wereldstad werd Brussel nu ook de stad van alle Europeanen. Als gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie in verschillende opeenvolgende golven is het internationale karakter van Brussel alsmaar blijven toenemen. Vandaag werken meer dan 120.000 mensen in Brussel binnen de context van internationale organisaties.
Deze unieke mix heeft beetje bij beetje vormgegeven aan het handelsmerk Brussel. Door haar geschiedenis en geografische ligging nam Brussel dus al snel de rol van kruispunt van de wereld op zich. Ook vandaag nog is de stad een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen van alle landen van de wereld.
Het hart van de wereld klopt in Brussel In aansluiting op haar geschiedenis en de veelzeggende cijfers, heeft Brussel op cultureel en toeristisch vlak heel wat te bieden. Het hart van de wereld klopt in Brussel, en dat in vele opzichten. Die slogan zal centraal staan in de communicatie rond MIXITY.brussels 2017.
Het hart van de gastronomie klopt in Brussel. De kwalitatieve en authentieke gastronomie weerspiegelt het kosmopolitische karakter van de bevolking. Tal van sterrenrestaurants, een eindeloze variatie en niet te missen evenementen (Culinaria, Feest van het Bier, eat! BRUSSELS). Het zijn maar enkele voorbeelden van het Brussels aanbod voor lekkerbekken.
Het hart van de cultuur klopt in Brussel. Met festivals als Kunst en festival des arts en Europalia, beurzen als Art Brussels, tientallen topgalerijen en centra met een heel internationaal getinte programmatie (bv. Bozar, Flagey, Théâtre National, Kaaitheater…) kan Brussel bogen op een cultureel aanbod dat in niets moet onderdoen voor dat in andere Europese cultuursteden.
Het hart van de mode klopt in Brussel. Met name dankzij de aanwezigheid van een academie met wereldfaam – La Cambre – is Brussel al jaren een magneet voor modeontwerpers. Na hun studies vestigen heel wat klinkende namen uit de modewereld zich in het hart van de Europese hoofdstad om hun beroepscarrière te lanceren.
Het hart van de muziek klopt in Brussel. Met festivals als Couleurs Café, Brussels Jazz Marathon, gereputeerde concertzalen (AB, Botanique,..), iconische bars, internationale ambassadeurs en een inspirerende geschiedenis klinkt het aanbod in Brussel letterlijk als muziek in de oren.
Het hart van de moderne dans klopt in Brussel. Brussel wordt op wereldvlak beschouwd als een van de hoofdsteden van de moderne dans. Met name de reputatie van gezelschappen als Rosas en het P.A.R.T.S. Instituut brengen jonge dansers uit de hele wereld naar Brussel.
Ook andere culturele troeven verlenen Brussel die aantrekkingskracht en zetten de stad op de kaart in Europa en in de rest van de wereld. Denk maar aan de Art Nouveau, de Art Deco of het stripverhaal. Die talloze gezichten van Brussel werden ook in het verleden al belicht (met name in het kader van themajaren rond mode, strips en gastronomie). MIXITY.brussels brengt ze voor het eerst samen in een grensoverschrijdende kijk op diversiteit, meteen het gemeenschappelijk uitgangspunt van alles wat in Brussel reilt en zeilt.
|