We verspillen tussen de 18 en de 26 kg voedsel per persoon per jaar. Voor heel Vlaanderen loopt dat op tot wel 168.000 ton. 53% van de totale voedselverspilling komt voort uit huishoudens*. Samen met topchef Jamie Oliver wil Bauknecht de bewustwording over hoe goed voedsel te bewaren, doen groeien. En met enkele handige tips, verwijs je voedselverspilling naar de vuilnisbak.
Uit onderzoek van Bauknecht blijkt dat 39% van de ondervraagden een slimme koelkast ziet als een goede oplossing tegen voedselverspilling. Daarnaast helpt het ook onszelf te informeren hoe je voedsel beter kunt bewaren en we moeten ook onze winkelgewoontes aanpassen. Met deze tips draag je zelf gemakkelijk jouw steentje bij:
IN JE EIGEN KEUKEN
WINKEL EERST THUIS
Ga eerst door je eigen koelkast, vriezer en voorraadkast om te zien wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je onnodig eten kopen dat je al in huis hebt.
DE PLANNING
Planning is key. Voor je naar de winkel gaat, stel je jezelf de volgende drie vragen: 1. Wat wil je de komende dagen koken? 2. Welke ingrediënten heb ik al in huis? 3. Wat heb ik nog nodig en hoeveel? Deze vragen helpen om je te houden aan je boodschappenlijstje. Zo vermijd je onnodige ingrediënten.
OPBERGRUIMTE ON POINT
Uit het oog, uit het hart? Als je vergeten bent wat er in de kast staat, zal het waarschijnlijk vervallen en de afvalberg vergroten. Hou je koelkast en voorraadkast dus altijd op orde en zorg ervoor dat alle ingrediënten zichtbaar zijn. Zo zie je steeds in één oogopslag wat je nog in huis hebt.
Je eten zonder logica opbergen leidt ook tot sneller bederven. Geef structuur aan je voorraadkast en informeer wat je best in de koelkast bewaart en wat erbuiten.
KEN JE KOELKAST
Het microklimaat van je koelkast beïnvloedt de producten erin. Elke lade kent zijn eigen temperatuur. Het onderste schap is het koelst. Daar bewaar je best verse producten als vlees en vis. De kant-en-klare maaltijden of overschotjes kunnen perfect op de hogere schappen die iets warmer zijn. De koelkastdeur is het warmst. Daar bewaar je best sauzen als ketchup, mayonaise of mosterd.
Pro-tip: de ProFresh Technology van Bauknecht controleert en reguleert de luchtvochtigheid en temperatuur in de koelkast en biedt de ideale omstandigheden voor uw voedsel. ProFresh creëert de perfecte bewaaromstandigheden voor het langer bewaren van vers voedsel.
IN DE WINKEL
KOOP ALLEEN WAT JE NODIG HEBT
Koop alleen verse producten zoals vis, vlees en groenten als je zeker weet dat je ze ook gaat klaarmaken. Pro-tip: kies losse groenten en fruit in plaats van voorverpakte pakketten. Zo verspil je geen plastiek én kan je de kwaliteit van de producten controleren.
KWALITEIT VERSUS KWANTITEIT
Acties als ‘koop 2 voor de prijs van 1’ kunnen op het eerste gezicht interessant lijken. Maar als je het nadien toch moet weggooien omdat het te veel is, verspil je niet alleen je geld, maar ook eten. Tenzij het gaat om producten die lang meegaan, zoals bijvoorbeeld pasta of rijst, ga je best voor de hoeveelheid die je nodig hebt.
SEIZOENEN OP JE BORD
Haal een seizoenenkalender in huis en kook wat er op dat moment recht van onze eigen velden komt. Zo verklein je de afvalberg van onze eigen boeren én bespaar je energie.
GA NIET NAAR DE WINKEL MET EEN LEGE MAAG
De oertip om niet te veel te kopen? Ga niet naar de winkel met een hongergevoel. Alles lijkt lekkerder en je koopt automatisch te veel.
|