Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 11 – Domaine Rolet Père et Fils
Nu de oogst op Domaine Rolet, 63 ha, op 16 dagen met een 80-tal vendangeurs, meestal lokale mensen, werd binnengehaald, kan men voor het eerst op de resultaten vooruitblikken. Het globale rendement blijft eerder aan de lage kant maar kwalitatief zijn de vooruitzichten gunstig mede door de hogere temperaturen van begin september. Terwijl de Poulsard, andermaal deficitair is gezien deze druif de slechte zomerstart niet meer kon ophalen tijdens de laatste weken, zorgen de Trousseau en Pinot noir voor mooie bevredigende structuren, zij profiteerden wel van de septemberhitte.
De witte wijnen ogen uitstekend. De selectieve oogst voor de Vin de Paille die ruim een week voor de traditionele ingreep plaatsvond, droogt ondertussen op de speciale zolders van 2 maal meer dan 200m². Ook de Savagnin, bestemd voor het ouderen van de Vin Jaune gaf een mooie opbrengst. Om het kwalitatieve resultaat te kunnen zullen we evenwel
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 10 – Domaine Jean Durup
Eindelijk! De beroemde barbecue aan de ingang van de chais op het Domaine Jean Durup Père & Fils die een succesvol afronden van de oogst betekent en dit voor de voltallige groep, ruim 50 personen. De oogst 2014 nam iets meer dan 2 weken in beslag en toont mooie resultaten met leuk rendement waardoor men na de eerder tegenvallende oogst 2012, opnieuw aan de vraag van de klanten zal kunnen voldoen. Bovendien konden de trossen genieten van een mooi eind augustus en denderende start van september.
De Domaine Jean Durup, 197 ha, liggen verdeeld over 660 percelen waardoor een nauwkeurige organisatie er zorg voor draagt dat elk perceel op het juiste moment wordt geoogst. Bovendien spreek men bij Jean Durup ook over een ‘sportieve oogst’, hoewel de oogst voornamelijk machinaal gebeurt, zijn er een aantal percelen met stijgingspercentage tussen 42 en 52° die enkel manueel kunnen worden geoogst, percelen die zorgen voor een schitterende Chablis en dus moeilijk terzijde kunnen worden geschoven.
De eerst resultaten wijzen kwalitatief op de oogst 2010, bovendien laat vermoeden dat de jonge wijnen door hun grotere openheid en zeer mooie aciditeit, kwalitatief boven het leuke referentiejaar 2010 zullen uitstijgen. www.durup-chablis.com
Melange van 60% Pineau d’Aunis, 20% Cabernet Franc en 20% Pinot Noir. Zorgt in het glas voor een quasi ondoorschijnende donkere purperen mantel. In de neus aanvankelijk een aroma van confituur van zwarte vruchten dat geleidelijk overgaat in kruidige accenten van kardemon en peper, biedt zelfs enkele toetsen van droge vijgen aan. In de mond proef je onmiddellijk een geconcentreerde maturiteit met volle maar niet hinderlijke tannines en krijgt men een lange ietwat verrassend frisse afdronk. Deze wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en kazen. TTC 7.5€
La Bonne Aventure 2011- Les Vignerons du Vendômois
Melange van Pineau d’Aunis, Cabernet en Pinot Noir die in he glas zorgt voor een licht robijnkleurige mantel. In de neus leuke aroma’s van gevarieerd rood fruit, aangevuld door mout van druif en zelfs enkele gerookte accenten. In de mond zetten deze zich om in aroma’s van kers aangevuld met mooie niet storende tannines die wijzen op een kwalitatieve landwijn. Past alleszins bij rundvlees bourguignon. Leuke verhouding prijs-kwaliteit. TTC 4.4€
Grille d’Aunis 2011
Een 100% wijn van Pineau d’Aunis. In het glas een briljante, intense rode mantel. In de neus komt een mooi fris boeket tot ontwikkeling van uitbundige aroma’s van o.m. aardbei en zwarte bessen, een licht kruidige ondergrond, brengt subtiele toetsen van gegrilde noten tot leven. In de mond een volle, warme wijn die je laat proeven van verzorgde en aangename tannines maar ook accenten van aalbes en zelfs een vleugje kruidige toetsen aanbiedt, de wijn blijft ook bij de eerder lange afdronk, mooi evenwichtig. Is een leuke gezel voor charcuterie, ribbetjes, konijn met olijven, lamsgigot, en geaffineerde geitenkazen. TTC 7.5€
Tour de France: witte wijnen 5 – Vignobles & Signatures
Muscadet Sèvre & Maine AOC sur Lie – Clos de Beauregard Vieilles Vignes 2013- Guilbaud Frères
Wijnras: Melon de Bourgogne. In het glas goudgele mantel met emeraudetinten. In de neus complex en explosief fruitig met accenten van wit vruchtvlees, perzik, peer en appel en delicate toetsen van anijs, vermengd met subtiele aroma’s van vlierbes en engelwortel. In de mond een leuk en royaal aroma met lichte mineraliteit en toetsen van grijze peper, accentueert een grote frisheid met toetsen van pompelmoes. Past bij zeevruchten, gegrilde vis, kip, geitenkaas. TTC 4.5€
Côtes du Jura – Expression du Terroir 2009 – Arbois – Domaine Rolet Père & Fils
Melange van 70% Chardonnay en 30% Savagnin, zwaar goudkleurig in het glas. In de neus ontplooien zich aroma’s van noten, kweepeer, champignons, leder en kreupelhout, evenals de ontluikende bloem van gentiaan. Biedt in de mond krachtige, frisse en fruitige accenten, maar blijft mooi volrond, terwijl bij de afdronk een subtiel gerookt tintje opvalt. Past bij traditionele stevige gerechten zoals boerenham, lasagne van groenten met parmezaan, Chavignol en Comtékazen. TTC 11€
Champagne Drappier – Carte d’Or brut
Pinot noir 75%, Chardonnay 15%, Pinot Meunier 10%. Perfecte weergave van het huis Drappier. Het hoge gehalte Pinot noir refereert naar een Blanc de Noirs, kortom een champagne met groot aromatisch palet die opent met delicate toetsen van notenvruchten zoals de pêche de vigne. Een licht kruidig aroma weekt in de mond een complex en explosief palet los terwijl terzelfdertijd delicate toetsen van kweepeer voor de nodige elegantie zorgen. De Carte d’Or brut is de perfecte aperitiefwijn die ook past bij wit vlees, vis en witschimmelkazen. TTC 30€
Courchevel: Carpe Diem in berg-versie : In Courchevel verveelt men zich nergens en overal is er activiteit: in het skistation, op de pistes en zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Meer dan 45 niet-ski activiteiten worden aangeboden. Tal van paden laten u een frisse neus halen in een ongerepte omgeving, midden in de natuur. Dankzij enkele wandelarrangementen zijn de mooiste bergtoppen en hun uitzonderlijke panorama’s gemakkelijk bereikbaar. Tochten met sneeuwschoenen zijn ideaal om de rust en de schoonheid van paden en landschappen te ontdekken. Het landingsterrein van Courchevel, op een hoogte van 2.007 meter, is de enige plek die sneeuwvrij is in de winter. Het is het vertrekpunt voor alle luchtactiviteiten: vrije val, luchtdopen… Voor de liefhebbers is ook deltavliegen en parapente mogelijk, met vertrek aan de top van de pistes.
Voor een feestelijk getinte vakantie organiseert het skistation de hele winter tal van gratis animaties, zoals de Wereldbeker alpineski en het Internationaal vuurwerkfestival. Courchevel, dat is ook: de charme van vijf bergdorpen die elk een eigen sfeer hebben; een geheel van wellness- en ontspanningscentra. De formules zijn gevarieerd, gaande van een massage met chocolade tot de ‘hot tub’ ervaring, een heet bad in openlucht. Alles bij elkaar biedt men in het skistation meer dan 500 behandelingen aan. www.courchevel.com
Martinique, een kind van de vulkanen : Een ongelofelijke en geheimzinnige natuur. Martinique, in het hart van Caraïben, laat een verrassende verscheidenheid aan landschappen zien. In het noorden bedekt een dicht woud de ‘mornes’ (ronde bergen), die aflopen naar de steile kliffen en de stranden met zwart zand. Met een hoogte van 1.397 meter domineert de elegante Montagne Pelée de stad Saint-Pierre. Op de top krijgt men een uniek panorama van het bloemeneiland. Verstopt in het groene tropische woud vinden we de Gorges de la Falaise. De kloven vormen een spectaculaire natuursite. In het zuiden loopt het land uit in de zee. Ruime stranden met blond zand contrasteren met de azuurblauwe zee. Men ontdekt er de mysterieuze Morne Larcher, met de vormen van een liggende vrouw, naast de mythische Rocher du Diamant, schitterend bij zonsondergang. In het uiterste zuiden lokt het grote strand van Les Salines met zijn wit zand en zijn kokospalmen die schuin naar de zee wijzen. Het onderzeese landschap is even weelderig als dat op het land. De koraalplateaus zijn omgeven door exotische vissen en de bezoeker komt terecht in een eindeloos kleurenpalet. De natuur van Martinique leent zich om te herbronnen maar zet ook aan tot dromen… www.martiniquetourisme.com
De eilanden van Guadeloupe, voor natuurliefhebbers: Natuurfanaten zullen verkikkerd zijn op deze eilanden. De natuur is er alom tegenwoordig, genereus, aangrijpend, ongerept… De vegetatie op de eilanden van Guadeloupe is zelfs geklasseerd als biosfeerreservaat door Unesco! Er zijn heel wat activiteiten die onder de noemer ‘natuur op ware grootte ‘ vallen, onder meer in Basse-Terre, het gebied bij uitstek voor sportieve en natuuractiviteiten. Zoals een trekking met bivak langs de 300 km paden die bewegwijzerd zijn door het ONF of in de 17.300 ha van het Nationaal Park van Guadeloupe, langs een overvloedige plantengroei en een kleurrijke, ongevaarlijke en soms endemische fauna. Of kiezen voor de hoogte langs een avonturenparcours in de bomen in het Parc Zoologique des Mamelles. In de vroege ochtend kan men de klim naar de top van de vulkaan La Soufrière ondernemen (de hoogste top van de Antillen) om er de wolken aan te raken en te genieten van het zicht op Les Saintes, om nadien de Chutes du Carbet op te zoeken, een opeenvolging van drie majestueuze watervallen die geboren worden op de flank van de vulkaan. De eilanden van Guadeloupe zijn ook een ecotoeristische bestemming. Het milieu ligt de Guadeloupéens nauw aan het hart en er ontstaan heel wat initiatieven om het ecologisch erfgoed te beschermen: bescherming van de zeeschildpadden, regionale dagen voor een schoonmaak van de zeebodem, de kust en de rivieren, herinvoering van lamantijnen (zeekoeien) in de wateren van Guadeloupe… www.lesilesdeguadeloupe.com
De Loterie Farm op Saint-Martin: Aan de voet van de Pic Paradis, het hoogste punt van het eiland (424 m), bevindt zich de Loterie Farm. Deze voormalige suikerfabriek werd gebouwd in 1773 maar stopte haar activiteit in 1855. De laatste eigenaar was Georges Dormoy, de eerste burgemeester van Saint-Martin, van 1838 tot 1866. Vandaag is het een site die verbaast vanwege het grote contrast met de rest van het eiland: de geuren, de geluiden van de natuur… De Loterie Farm is en echte tropische parel waar planten- en diersoorten zorgvuldig worden gerepertorieerd en beschermd. Sinds enkele jaren biedt deze unieke site een avonturenparcours in de bomen voor groot en klein. De Tree Lounge biedt vanaf ‘s middags een selectie tapas en fastfood. In een muzikale sfeer proeft u er een heerlijke cocktail terwijl u geniet van een uitzonderlijk uitzicht op de Pic Paradis. In de lente van 2011 opende de Loterie Farm ‘L’eau lounge cabana club & piscine de source’, een zwembad met verschillende niveaus, gevuld met bronwater en omringd door weelderige tropische planten. www.loteriefarm.com
Frans-Guyana: van boom tot boom in het Amazonewoud: Het Camp Canopée nodigt bezoekers uit om te overnachten in een boomhut op 12 meter boven de grond. Men heeft er gelegenheid om zich via een tokkelbaan naar het bladerdak van het woud te lanceren en men biedt klimuitrusting voor het grote publiek. Eens men aan de top komt van een reus van 36 meter (het equivalent van een flatgebouw van 15 verdiepingen), realiseert men zich hoe immens het woud van Frans-Guyana is. Men krijgt een uitzonderlijk mooi panorama voorgeschoteld waarin men eindeloos ver het verstrengelde gebladerte ziet, met een verbazende waaier groenschakeringen. Wanneer men wacht tot zonsondergang, dan ziet men langzaam nevelsluiers oprijzen en beginnen allerlei geluiden te weerklinken in het woud, wel tien keer meer dan overdag. www.tourisme-guyane.com
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 9 – Domaine Antonin Guyon
De wijnen van Antonin Guyon genieten een grote internationale bekendheid, weinig verwonderlijk gezien de Beaune, Pernand-Vergelesses, Volnay, Meursault en Puligny Montrachet gevinifieerd worden in hyper moderne cuves, vooraleer ze ongestoord kunnen rijpen in de magnifieke 18de eeuwse kelders van het domein.
De oogst 2014 statte op 15 september en duurde ruim 14 dagen. Ondanks de schitterende inzet van september die toch nog voor een mooie maturiteit van de bessen zorgde, laat de mindere maand augustus haar sporen na. Gelukkig waren vele handen aan de tritafel aanwezig waardoor men toch nog een leuk millésime mag verwachten. www.guyon-bourgogne.com
Tour de France – rode wijnen 2 – Languedoc – Savoie
AOC Bandol – Grandé Réserve 2011
Mourvèdre 95%, Carignan 5%. In het glas een mooi granaatkleurige wijn die frisse en leuke lichtschakeringen aanbiedt. In de neus komen aroma’s van rijp fruit, gemengd met kruidige accenten tot ontwikkeling, die samen een mooi karakter aantonen. In de mond een mooie volle aanzet met harmonieuze toetsen waaruit kracht en finesse te voorschijn komen, de openbloeiende tannines accentueren de fruitige toetsen die enige elegantie en structuur aanbieden. Is een mooie compagnon bij kalf met truffelkorst, wild en karakterkazen. TTC 13.6€
Vin de Savoie Mondeuse Cuvée Gastronomie 2013
Een wijn gemaakt van 100% Mondeusedruif. Geeft in het glas een robijnrode kleur met fuchsia flikkeringen. In de neus een bloemig palet met accenten van pioenroos, samen met kers, bessen, kruidnagel en blauwe munt. Af en toe komen ook enkele delicate toetsen van balsamico vrij. Ook de mond krijgen we bij de aanzet kers en wilde aardbei, het middenpalet geeft evenwel nobele tannines vrij die de volheid van de wijn aantonen, terwijl bij de lange afdronk ook delicate peperaccenten hun opwachting maken. Is een mooie gezel voor salade uit de Landes, gegratineerde aubergines en magret van eend. TTC 11€
Vin Noir du Diable - Château Bovila 2011
Een 100% Malbecwijn. Ontwikkelt reeds in de neus een aantal aangename aroma’s die een intense smaak laten vermoeden, smaak die je dankzij de mooi donkerrode kleur ook in het glas krijgt aangeboden. De typische Malbectoetsen worden in de mond aangevuld met lichte, aangename aroma’s van hout met accenten van rijp rood fruit. Toch behoudt de wijn zijn finesse en mondt, bij afdronk uit in een mooie evenwichtige structuur en dito volume. Past bij diverse grillades en kan ook voor de gezelligheid worden gedronken. TTC 15€.
Tour de France: witte wijnen 4 – Vallée du Rhône – Nord-Sud, Ardèche en Sud
Saint Joseph Vidal – Fleury 2012
Melange van 70% Marsanne en 30% Roussanne die in het glas een gele mantel aanbiedt met enkele groene schakeringen. In de neus een intens aroma met witte bloemen, acacia, witte perzik en enkele delicate minerale accenten. In de mond royaal en gestructureerd met duidelijk gesuikerde accenten. Ook aroma’s van amandel en pompelmoes die verrijkt worden met minerale toetsen wat zorgt voor een langen fruitige afdronk. Veelzijdige wijn die past bij meerdere bereidingen, o.m. vis, zelfs varken en Camenbert. TTC 19.4€
Château de la Selve – IGP Ardèche – Coteaux de l’Ardèche- Cuvée Saint Régis 2013
De Viognierdruif zorgt hier in het glas voor een gele mantel met gouden ondertoon. In de neus een aantal fijne aromatische accenten, rijkelijk fruitig met o.m. rijpe perzik, vanille en zelfs delicate kruidige toetsen. In de mond rond, droog maar toch fris met leuke toetsen van wit fruit die een mooi evenwicht uitbouwen. Verrast als aperitief, maar gaat evengoed samen met zeevruchten, gegrilde zeevis en zelfs bij diverse geitenkazen. TTC 10.60€
Côtes du Rhône – Les Viguiers 2013 – Ortas Cave de Rasteau
Melange van 45% Grenache blanc, 45% Clairette en 10% Bourboulenc. In het glas gele mantel met mooie zilverkleurige reflecties. Biedt in de neus verleidelijk frisse aroma’s met toetsen van buxus, witte bloemen en fruit maar ook subtiele citrusvruchten zoals citroen en pompelmoes. In de mond een mooi ronde wijn lichtjes ondersteund door de verrassend aangename aciditeit meer ook door de amandelaccenten en wit fruit, bij de afdronk komen zelfs subtiele toetsen van witte peper bovendrijven. Past als aperitiefwijn bij brochetten van fruit en crevetten maar ook bij zeesla en verse geitenkazen. TTC 6.10€
Savoie Mont Blanc, aan het firmament van de kookkunst :33 chefs met sterren in de Michelin 2014. Van de oevers van de meren tot Val-Thorens, het hoogste skistation van Europa, bereiden 33 chefs die een of meerdere sterren kregen in de beroemde rode gids, gerechten die u in vervoering brengen. Deze chefs, meestal geboren in de streek, combineren traditie en creativiteit voor een geraffineerde keuken die streekproductensublimeert en bieden bij hun gerechten aangepaste wijnen uit de Savoie. Allemaal zijn het ambassadeurs van een bestemming, erfgenamen van een traditie van goede smaak, vernieuwers en overdragers van fakkels. Sommigen onder hen openen hun keuken voor het publiek, voor groot en klein, en delen hun kunst en hun tips in een gezellige sfeer tijdens kookstages of kooklessen.
www.savoie-mont-blanc.com, www.vindesavoie.net
Tignes: de chef houdt u warm - lokale gastronomie op 3.032 m: We bevinden ons op de gletsjer van La Grande Motte, op 3.032 meter. Het is in dit unieke decor, het koninkrijk van zomer- en winterskiërs, dat Jean-Michel Bouvier zijn team en zijn keuken heeft neergepoot in de herfst van 2011. Een plek voor fijnproevers. 3 timings, 3 keuzes en voor elk wat wils: snacks om uit het vuistje te eten bij het verlaten van het kabelspoor, een zelfbediening voor een eenvoudige lunch op basis van streekproducten en een restaurant voor lekkerbekken. Dat alles bij een prachtig panorama van 360°. Le Panoramic is bereikbaar met ski’s of te voet (met het kabelspoor), het is dé mythische plek van Tignes - Val d’Isère. Skitenue vereist!
Zelfs op een hoogte van 3.032 m, heeft Jean-Michel Bouvier gekozen voor het concept ‘locavore’ (iemand die enkel lokale producten eet). De producten komen doorgaans uit de Alpen, op afstanden van minder dan 200 km: “Als het product goed is, moet men het niet transformeren, wij verwerken het gewoon met respect voor de originele smaken”. Wanneer Jean-Michel Bouvier zijn schort afdoet, is dat om zelf de Savoie te doorkruisen, op zoek naar lokale en regionale producenten, die samen met hem de producten selecteren waar hij wil mee werken. www.tignes.net, www.jeanmichelbouvier.com
Les 2 Alpes, een gastronomische ervaring : Les 2 Alpes telt alles bij elkaar 66 restaurants en die bieden zeer gevarieerde culinaire ervaringen: traditionele keuken, bergkeuken, pizzeria’s, exotische keuken, pannenkoekenhuisjes, bergrestaurants, fastfood en een restaurant met een Michelinster, Le P’tit Polyte.
Le P’tit Polyte bevindt zich bij het viersterrenhotel Chalet Mounier. De naam van het restaurant is een knipoog naar de grootvader van het etablissement die Hippolyte heette. Het is in dit decor van bleek hout, rood fluweel, geraffineerde voorwerpen en ontroerende souvenirs dat het diner wordt geserveerd. Heerlijke en geraffineerd smaken vullen het menu van Le P’tit Polyte, uitgewerkt door Mathew Hegarty. Menu tussen € 56 en € 107. 26 plaatsen.
Nog 2 andere restaurants werden bekroond in 2014: Le Diable au Coeur, een bergrestaurant (2.400 m), ligt op de plek waar de stoeltjeslift van Le Diable arriveert. De kok kreeg onlangs de titel van ‘Maître restaurateur’. Het was een lang parcours om deze label te bekomen en de criteria zijn streng, maar nu vormt het label een garantie voor kwaliteit. Voor de gerechten (ter plaatse bereid) gebruikt men enkel verse producten die aangekocht worden bij lokale producenten. Ook de verscheidenheid van de gerechten en het onberispelijk onthaal zijn troeven van dit etablissement. Le Raisin d’Ours, gelegen op het plateau van Les 2 Alpes, heeft een keuken met lokale en exotische smaken. De gerechten – van het bistronomie type – zijn in harmonie met de seizoenproducten. Voor deze keuken kreeg men dit jaar een ‘Bib gourmand’ in de Michelingids. Dat is het onderscheidingsteken voor een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder 35 euro. www.les2alpes.com
Al dente’ keuken in Montgenèvre: In Montgenèvre, gelegen op de gelijknamige bergpas aan de grens met Italië, zet men zijn beste beentje voor om de smaakpapillen te behagen. In het hart van de Latijnse Alpen werken de restauranthouders vooral met streekproducten en nodigen u uit om hun vakkennis en de authenticiteit van hun keuken te komen ontdekken. In het dorp, in de bergrestaurants of over de grens in Claviere, ontdekt men alle culinaire genoegens van de Frans-Italiaanse keuken. Geniet hier onder meer van: polenta en ragout van ree met penne ‘all’arrabiata’ maar vergeet de anti-pasti niet; lokaal lam bereid met wilde kruiden en nog meer verfijnde gerechten bij een zachte sfeer in de hoek bij de haard.
Ontdek ook: de charme en de rust van een Italiaanse berghut na een tocht met de sneeuwscooter of een wandeling op sneeuwschoenen en geniet er van een Piëmontees diner. Luxe, rust en ‘Al dente ‘! www.montgenevre.com
De eilanden van Guadeloupe, land van smaken, heerlijkheden en zinnelijkheid : Flaneer op de markten, het kan dag en nacht, en ontdek alles over rum langs de Route du Rhum. Specerijen, fruit, rum… de archipel legt u zijn Antilliaanse smaken voor. Op het menu: een culinaire kunst die geïnspireerd is op de Afrikaanse keuken voor wat betreft de basisingrediënten, Indisch voor de kruiden en Europees voor de subtiele combinaties en de patisserie. En waarom laat u zelf uw smaakpapillen niet reizen? Doe inkopen op de markten, dag en nacht: Chayote, avocado, yamswortel, bananen, ananas, guave, passievrucht, carambole… Op de eilanden van Guadeloupe vormen de markten een unieke gelegenheid om de lokale groenten en fruit te ontdekken. Men vindt er ook creoolse specialiteiten, rijk aan smaken, kleuren en kruiden (creoolse worst, accras, patés van zeeslakken, kabeljauw of langoest), zorgvuldig bereid door sympathieke ‘doudous’. En voor de kenners: het fameuze suikerrietsap of kokossap dat rechtstreeks uit de kokosnoot wordt gedronken!
Ontdek alles over rum langs de Route du Rhum: ‘Sec, lave-gorge, décollage, feu, pété pié…’ hier heeft men geen tekort aan namen en formules voor rum. Wit, amber- of strokleurig, oud of ‘hors d’âge’, in punch of planteur, de rum van Guadeloupe kan men ontdekken in 9 distilleerderijen die men allemaal kan bezoeken en waar men kan proeven en kopen: Longueteau, Bologne, Montebello, Séverin, Reimonenq, Damoiseau, Bielle, Poisson en Bellevue. www.lesilesdeguadeloupe.com
Saint-Martin, het eiland van de 1.000 smaken : Zijn gemengde gastronomie, die een van de parels blijft van Saint-Martin, is een subtiele mix van smaken, die innovatie en traditie combineert. Het eiland heeft zich zo een internationale reputatie opgebouwd. Er is een grote keuze van vis, langoesten, schaaldieren en lekker vlees voor de traditionele barbecues, dat alles gecombineerd met lokale specerijen, creoolse sausen of tropische vruchten. Dineren op restaurant op Saint-Martin, is vaak een korte uitstap maken naar een vreemd land: het decor, de aroma’s, de smaken en zelfs het accent van het bedienend personeel voeren u duizenden kilometers ver…
Het dorp Grand Case in het noordwesten van het eiland is het verzamelpunt van de beste chefs van Saint-Martin. De hoofdstraat is afgezet met tal van restaurants die tegemoet komen aan alle smaken: befaamde gastronomische restaurants, kleine bistro’s, traditionele restaurants en zelfs de ‘lolos’ op het strand, allemaal maken ze van Saint-Martin de Caraïbische hoofdstad van de gastronomie.
Tussen de gerechten die de Saint-Martinois bijzonder lusten en die ook toeristen kunnen bekoren, vinden we de ossenstaartragout, smakelijke broodjes met de naam Johnny Cakes en Jacks (gebakken vis). www.iledesaintmartin.org
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Voor een ultieme Halloween ervaring moet je dit jaar naar Koksijde-Oostduinkerke. Het griezelt en het spookt er langs alle kanten. Dat wordt dus heerlijk bibberen en beven maar vooral genieten aan zee!
Badplaats Koksijde-Oostduinkerke pakt uit met een fantastisch Halloweenprogramma tijdens de Herfstvakantie, van zaterdag 25 oktober tot zondag 2 november. Het is een ideale gelegenheid om enkele dagen of een weekje aan zee door te brengen. Het wordt gegarandeerd een unieke belevenis, spannend, avontuurlijk, griezelig, gezellig en met alle ingrediënten die horen bij het Halloween-gebeuren.
Op vrijdag 31 oktober gaat iedereen naar de grote Halloweenstoet in St-Idesbald. Die trekt al voor de 14de keer door de straten. Voor kinderen wordt het een festijn, met het uithollen en versieren van pompoenen, met het zich verkleden in een Halloweenpak. Een jury kiest de mooiste pompoen en het mooiste kostuum waarna het echte feest losbarst, om 19 u als de stoet zich in gang zet. Er zijn muziekgroepen, versierde wagens en straatanimatie. Het feestelijke gebeuren eindigt met een heksenverbranding.
Wie gaat er mee op de Halloween Mountainbiketoertocht? Ook dat wordt een onvergetelijke ervaring, op vrijdag 31 oktober van 18 tot 21u. In een fantastische Halloween-sfeer fietsen de deelnemers 36 km langs de mooiste fietstrajecten van Koksijde-Oostduinkerke en bij aankomst wacht iedereen een smaakvolle kom pompoensoep.
En dan zijn er nog de interactieve workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar, uiteraard in de sfeer van Halloween en met professionele begeleiders. Er worden zes workshops uitgewerkt, onder meer voorlezen van spannende griezelverhalen. Ook knutselen en gezelschapspelen in het teken van Halloween komen aan bod. En wie maakt de mooiste pompoengezichten en de meest schrikaanjagende Halloweentekening? Kom tijdens de herfstvakantie naar Koksijde-Oostduinkerke voor een onvergetelijke Halloween for Kids, in het gezelschap van tovenaars en heksen !
Met de Halloween attractie Freak Circus, een demonstratie pompoenschieten en een Halloweenvuurwerk (29/10)wordt Halloween aan zee een echte voltreffer!
Voor een Herfst-Halloween-Vakantie aan zee ga je naar Koksijde-Oostduinkerke, niet alleen voor de spoken, heksen, kollen en kobolden, maar ook omdat je in en rond deze badplaats kunt genieten van onbeperkte recreatiemogelijkheden. Wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, museumbezoekers, liefhebbers van cultuur en gastronomie, iedereen komt er aan zijn trekken, onder het toeziend ook van de alom aanwezige Halloween-geesten. Info: www.koksijde.be/halloween
Echo’s Franse wijnoogst 2014 - Château Haut Selve - Graves
Optimaal evenwicht! Sedert meerdere decennia nodigt Jean-Jacques Lesgourgues, gepassioneerd kunstliefhebber en verzamelaar maar ook wijnboer, op de 5 domeinen van de Vignobles Lesgourgues kunstenaars uit. Op deze manier geven de kunstwerken aan de kelders, wijndomein, tuinen, … een extra dimensie maar kunnen ze zich evenzeer ontplooien zonder hun spirit te verliezen in duffe museumkelders. Elke kunstenaar leeft zich in de wereld van het domein in en creëert nieuwe werken in harmonie met de omgeving, de geschiedenis van het huis, lokale tradities en eigen inspiratie. Op deze manier kwamen ook Castor en Polux op de domeinen tot leven.
De oogst op Haut Selve startte op 11 september met de Sauvignon gris, daags nadien gevolgd door de Sauvignon blanc en de Sémillon op 16 september. De oogst op Château Haut Selve heeft ruim 14 dagen vertraging op de klassieke jaren. Het domein leef gelukkig gespaard van de hagelbuien van 25 juli, terwijl het mooie weer sinds middag augustus en de prachtige septembermaand aan de basis liggen van een zeer hoge kwalitatieve oogst van de witte wijnen. De analyses van de bessen tonen een perfect evenwicht tussen suikers en aciditeit, mede dankzij het gunstige klimaat tijdens de bloei en het zomereinde.
De oogst van de Merlot, opgestart op 23 september bood meteen een prettige verrassing in de vorm van een leuke maturiteit van schil en pitten die een potentieel tussen 12.4 en 12.9% alc, met 4.7g aciditeit aangeven alsmede een prettig aroma van schitterende rode vruchten. De kwaliteit van de remontages zal hierdoor belangrijk worden voor de uiteindelijke kleur van de Merlot.
Tour de France – rode wijnen - Crus du Beaujolais – Bordeaux:
Chénas Quartz 2011- Domaine Piron-Lameloise
Druivenras Gamay noir. Naam verwijst naar mineralen die zich mengen met aroma’s van lilas, perzik, pioen. Evenwichtige wijn die in de mond florale elementen opbouwt en laat openbloeien maar eveneens natuurlijke tannines aanlevert. Blijft nochtans zeer complex maar erg elegant met mooie minerale afdronk. Leuke gezel bij rood vlees, grillades en gerechten met eerder zware sauzen. TTC 13.5€
Listrac Médoc – Hautes terres de Fourcas Dupré 2011
Melange van 78% Merlot en 22 % Cabernet sauvignon. In het glas een intens granaatkleurige mantel. Toont in de neus aroma’s van rode en zwarte bessen die op subtiele wijze worden gemengd met toetsen van aardbei, bosbes, cassis en kruidige accenten van muskaatnoot, lichtjes gegrild. In de mond krijgen we licht kruidige toetsen met delicate houtaccenten die een eerder branderig accent creëert, behoudt nochtans zijn uitgesproken frisheid. Vormt een uitstekende compagnon bij duif, truffelaardappelen, geitenkaas en salmis van parelhoen.
Médoc - Château La Roque de By 2012
Melange Cabernet Sauvignon 50% en 50% Merlot. Geeft in het glas een intense donkerrode kleur. In de neus komen geraffineerde aroma’s vrij van cassis, kers en noten. In de mond een volle aanzet, mooi volumineus, met accenten van vet en leuke aromatische toetsen. Past bij rundgebraad, varkensgebraad met pruimen, eend met vijgen, crumble van rode vruchten en schapenkaas. TTC 11€.
Tour de France: witte wijnen 3 – Vallée du Rhône – Nord & Nord-Sud
Crozes-Hermitage – Les Hauts d’Eole 2011
Melange van Marsanne en Roussanne die in het glas een goudgele kleur geeft met groene reflecties. In de neus ontpopt zich een leuk aroma van witte vruchten zoals perzik, abrikoos, met subtiele accenten die voor een globaal elegant boeket zorgen. In de mond komt voldoende volume en frisheid tot uiting, opnieuw met noten van abrikoos maar ook citrusvruchten en munt wat zorgt voor een complexe finale met lange afdronk. Past erg goed bij antipasta, tartaar van zalm of tonijn met guacamole en geitenkaas. TTC 11€.
Saint-Joseph – Terre d’Ivoire 2009
Een 100% Marsanna-wijn die in de neus complexe en rijke aroma’s losweekt van exotisch fruit, gegrilde noten, ananas en perziken op siroop. In de mond krijgen we een uitzonderlijk volume, rijk aromatisch palet van exotisch fruit die zorgen voor een leuke afdronk met vanille accenten en mooi geïntegreerde houttoetsen. Een wijn met karakter die past bij diverse bereidingen van St Jacobsvruchten en een breed assortiment geitenkazen. TTC 16€.
Condrieu – Domaine du Chêne 2012
Deze Viognierwijn geeft in het glas een mooie gele kleur die wordt opgevrolijkt door een aantal gouden toetsen. In de neus zorgt hij voor complexe aroma’s waarbij overrijpe perziken en gedroogde abrikoos het voortouw nemen. Ook toetsen van gegrild fruit en accenten van nootvruchten. In de mond presenteert hij zich als een rijke, licht vettige wijn met mooie en stevige afdronk. Past uitstekend als aperitiefwijn maar is tevens een uitmuntende compagnon bij ganzenlever. TTC 28€.
De eilanden van Guadeloupe: wellness naar hartenlust! Ontspannend, ontstressend, verfrissend… dat zijn de omschrijvingen die het meest gebruikt worden door de liefhebbers van een wellnessverblijf op de eilanden van Guadeloupe. Deze ervaring kent heel wat succes op de eilanden. Het aanbod is er zeer gevarieerd, zowel wat de plaats, het kader en de prestaties betreft. Sinds 2008 werden verschillende spa’s in hotels en gîtes geopend, zoals La Créole Beach & Spa****, La Toubana Hôtel & Spa ****, het Domaine de la Pointe Batterie ****, La Plantation Resort Golf & Spa**** en de Habitation Tendacayou.
Bij de dienstverleners kan men enkele vermaarde merken vinden. In zijn tropische tuin ‘Les Cinq Sens’, organiseert The Private Spa, partner van het prestigieuze merk Cinq Mondes, echte zintuiglijke reizen die zich kenmerken door kwaliteit, authenticiteit en ceremonie. Bij de ‘Soins Signatures’, gecreëerd volgens de filosofie van de spa, gebruikt men de cosmeticalijn The Private Spa ‘made in Guadeloupe’, voor relaxerende behandelingen met exotische geuren.
Ook vermeldenswaard zijn La Créole SPA en L’Océan Spa van het Toubana Hôtel & Spa, van de groep ‘Des hôtels et des Îles’. De behandelingen worden verzorgd door een team ervaren professionals die producten van het gamma Payot gebruiken, bekend voor hun efficiënte en verzachtende werking. Bovendien kan men ook profiteren van de verschillende natuurlijke bronnen die hun warm water ontlenen aan de vulkaan La Soufrière: de Source Thomas in Bouillante, Les Bains chauds van Matouba, Les Bains Jaunes in Saint-Claude, de zwavelhoudende baden van Sofaïa (Sainte-rose) en de warme bron van Dolé (Gourbeyre).
www.lesilesdeguadeloupe.com
Tahiti en zijn eilanden: plezier en wellness als filosofie : Monoï, lagunes en vulkanische thermale bronnen. Monoï is het natuurlijke schoonheidsproduct bij uitstek van Tahiti en zijn eilanden. Deze geparfumeerde olie op basis van extracten van de tiaré-bloem en door de koraalbodem verrijkte kokosnoot, bestaat al tweeduizend jaar. De verdiensten van monoï zijn niet enkel cosmetisch en relaxerend, maar ook medisch. Men gebruikt monoï zelfs bij religieuze rituelen. Als men daar de bijzondere minerale composities aan toevoegt van de lagunes die er natuurlijke thermale bronnen van maken, dan begrijpt men dat een verblijf op de eilanden een weldaad is voor lichaam en geest.
Naast de Polynesische cultuur waarin wellness, genoegens, massages en lichaamsbehandelingen een echte levensfilosofie vormen, bieden de hotelketens een breed gamma activiteiten in de marge van wellness: balneotherapie, hydrotherapie, massages, een pakking met banenbladeren, baden die geparfumeerd zijn met geurige bloemen…
Speciale aandacht verdient de Deep Ocean Spa door Algotherm, in het Intercontinental Resort & Thalasso Spa van Bora Bora: het zeewater dat er gebruikt wordt, is afkomstig van een van de vulkanische bronnen rond het eiland Bora Bora, die op een diepte ligt van 900 meter. www.tahiti-tourisme.be
Leef u uit op La Réunion : Reizen naar het andere eind van de wereld, naar een paradijselijk eiland. De dagelijkse sleur achter zich laten. De dag beginnen met enkele yogaoefeningen op het strand, gevolgd door een massage met 100% natuurlijke essentiële oliën van La Réunion. Luieren in een ligzetel op het zandstrand, in de schaduw van de filao’s. Genieten van een verfijnde lunch met de voeten in het water. Baden in het warme en transparante water van een beschermde lagune, een prachtige zonsondergang bewonderen op een oud zeilschip en ondertussen genieten van een cocktail en heerlijke samoussa’s, dineren bij kaarslicht rechtover de oceaan, naar de sterren van de tropische nacht kijken en zich laten wiegen door de passaatwinden… Is het geen droom?
Voor liefhebbers van de zee zijn er heel wat activiteiten om de natuurschatten van dit authentieke eiland te ontdekken, een land met een opmerkelijke biodiversiteit. Een magische excursie aan boord van een catamaran of een cruiseboot laat toe dolfijnen maar ook het unieke spektakel van de bultrugwalvissen te observeren. Zij komen van Antarctica en brengen hier hun jongen ter wereld tijdens de zuidelijke winter. La Réunion is geen exotisch eiland zoals de andere, het is een concentraat van het beste dat de wereld te bieden heeft. www.reunion.fr, www.resa.reunion.fr
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Eind oktober wordt ook in Ierland Halloween gevierd. Dat gebeurt als nergens anders want de traditie van Halloween is er maar liefst 2000 jaar oud. Hoogtepunt is het Bram Stoker Festival in Dublin, van 24 tot 27 oktober.
Het Ierse Halloween beleven is een ervaring die je nooit meer vergeet, door het grote thriller gehalte en de fascinerende tradities die met het feest gepaard gaan. De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, de avond voor Allerheiligen. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november en dus was 31 oktober oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat in die oudejaarsnacht de gestorvenen van het voorbije jaar opstonden uit de dood en bezit namen van een levend lichaam.
Dracula maakt Dublin onveilig!
De Ierse hoofdstad is het jaar door een favoriete reisbestemming maar een bezoek aan Dublin van 24 tot 27 oktober wordt extra bijzonder. Dan kun je immers het Bram Stoker Festival meemaken. Stoker schreef de wereldberoemde novelle met in de hoofdrol Dracula. Het festival is een meeslepende mengeling van verhalen uit het Victoriaanse Dublin en van Halloween met zijn vampieren die de straten van Dublin onveilig maken. Het Bram Stoker Festival 2014 wordt nog enger dan andere jaren want volgens de organisatoren zullen de vampieren deze keer doordringen tot in de meest verdoken hoekjes en spleten van de stad. Ook in shops, bars en restaurants zullen, iets vriendelijker, vampieren opduiken maar opgelet, niet alle griezelfiguren zullen zomaar a pint of guinness met je willen delen.
Overal is er straatanimatie en het festival focust deze keer op Goth & Gothic met filmdocumentaires en concerten. En er wordt uiteraard ook gefeest en gedanst, een verkleedpartij met zombies en een optocht door de straten. Nog op het programma staan een Gothic Masquerade Ball, een Blood Food Cookery en trips door de onderwereld van Dublin. Voor kinderen is er een heuse sound lab, met spookachtige geluiden in de diepe kelders van Dracula! (www.bramstokerfestival.com).
Het Halloween feest in Ierland is echt een landelijke aangelegenheid. In alle regio’s blijven oude tradities bestaan zoals de trick-or-treat tochten waarbij verklede kinderen van deur tot deur gaan, de mensen proberen bang te maken en intussen snoepgoed verzamelen. Met Halloween wordt het mythische Ierland ingenomen door spoken en geesten die je tijdens de befaamde Ghost Tours kunt ontmoeten in donkere straatjes, diepe kelders, kastelen en landhuizen. Halloween is nog veel meer dan een schrikaanjagende happening want er wordt ook gefeest, een festijn voor de ganse familie, gekruid met een flinke portie Ierse craic.
Wijn 100% Chenin, in he glas briljante goudkleurige wijn die in de neus uitbundige aroma’s van witte bloemen, honig en ananas aantoont, het frisse karakter wordt extra ondersteund door de zeste van gekonfijte sinaasappel en delicate toetsen van gegrilde noten. Komt in de mond karaktervol over met aroma’s die zweven tussen fruit en peper, een fijn geweven raster mooi harmonieus samengesteld. Biedt een lange afdronk met frisse toeten, typisch voor de Chenin. Leuke gezel voor gerookte of gemarineerde zalm, kalfsgebraad met olijven en citroen, pelardon, maar ook voor beaufortkazen. TTC 8€
Coteaux de Layon 2013
Eveneens een 100% Cheninwijn, jong biedt hij een bleekgele mantel. Ondanks zijn jeugd krijgen we in de neus intense aroma’s met duidelijk florale toets van kweepeer, gemengd met appel en gedroogde abrikoos. In de mond bied hij een rijkelijke indruk met toch voldoende evenwicht tussen de aciditeit en de suikerresiduen, waarbij ook toetsen van honig, overrijpe peer en perzik, tot ontwikkeling komen, biedt nochtans een aangename afdronk. Is het perfecte aperitief maar ook een leuke compagnon bij blauwe kazen en appeltaart. TTC 7.2€
Lieu-dit Cocagne – 2011 – Les Vignes du Vendômois
Zuivere Cheninwijn die in het glas een sterke gele stroachtige kleur tot ontwikkeling brengt. Zorgt in de neus voor fijne accenten van citroen, overgaand in acaciabloem met verrassend leuke mineraliteit, zelfs subtiele toetsen van rabarber. Presenteert zich zeer expressief in de mond als een ronde wijn geteeld op klei-ondergrond terwijl de aciditeit geactiveerd werd door de silex. Is ondanks zijn complexiteit, leuk elegant met toetsen van kweepeergelei en gegrilde ananas. Vervult best zijn rol als aperitiefwijn, maar gaat ook mooi samen met sushi, sint jacobsvruchten, geitenkaas, honig-panacotta en sinaasappelsla. TTC 6€
Gastronomische Menu’s en Bordeaux wijnen aan spotprijzen, vormen de ideale combinatie voor de 10e editie van de RestoDays, hét evenement voor kwaliteitsvolle gastronomie tegen betaalbare prijzen, dat zal plaatsvinden van 3 tot 12 oktober. Wat is er zo speciaal aan deze editie? De gastronomische menu’s worden begeleid door Bordeaux wijnen aan een even betaalbare prijs. Dé gelegenheid om een veelheid aan menu’s en wijnen te ontdekken, kwaliteitsvol én betaalbaar. Reserveren voor dit alles kan online via de website van RestoDays!
Van 3 tot en met 12 oktober 2014 openen de RESTODAYS opnieuw de deuren van de Belgische restaurants voor een GROOT gastronomisch evenement aan KLEINE prijzen. Liefhebbers van de topgastronomie zullen wederom verblijden: op het menu staan, naast een twintigtal gastronomische restaurants uit de GaultMillau selectie, meer dan 25 sterrenrestaurants. Een echte buitenkans om te profiteren van gastronomische driegangenmenu’s (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) tegen een zachte prijs.
Gedurende 10 dagen bieden de deelnemende restaurants gastronomische driegangenmenu’s aan, voor ieders portefeuille: €22 ‘s middags en €29 ‘s avonds. Restaurants met een minimale score van 15/20 in de GaultMillau gids vragen een supplement van €11 en in sterrenrestaurants betaalt u een toeslag van €17 in restaurants met 1 Michelin ster en van €32 in restaurants met 2 Michelin sterren.
In deze tiende editie beperken de voordelen zich niet enkel tot de inhoud van het bord. Dit jaar werd er immers ook aan de wijnliefhebbers gedacht: speciaal voor de RestoDays zult u in een grote selectie restaurants de diversiteit van de Bordeaux wijnen kunnen ontdekken – per glas of per fles – tegen een zeer zachte prijs. De wijnen weerspiegelen zowel de kwaliteit, de diversiteit als de toegankelijkheid van de Bordeauxse productie.
De RestoDays zijn een initiatief van Resto.be, de grootste restaurantwebsite van België, en RestoBookings, de meest populaire Belgische website voor online reserveren van restaurants. De lijst met deelnemende restaurants is reeds beschikbaar op www.restodays.be, wacht dus niet tot 3 oktober om een tafel uit te kiezen ! U kunt al reserveren via RestoBookings, het online reservatiesysteem dat toegankelijk is via de website www.restodays.be .
Ergens tussen Saumur en Montsoreau, vlakbij Tourraine, vinden we de unieke AOCSaumur-Champigny, met meer dan 1500 ha toegewijd aan rode (en Carbernet) wijnen. Het verschil met andere rode wijnen uit Saumur? De nabijheid van de Loire, die een zachter klimaat met zich meebrengt, en de gronden. In Saumur-Champigny vinden we namelijk klei- en kalkgronden, maar ook zand, aangebracht door de rivier. Deze AOC is zowel vlezig als sappig tegelijkertijd, een van haar belangrijkste kwaliteiten. Het fruitige aspect voegt zich hier perfect bij de mooie structuur. Frambozen, viooltjes, veel finesse, een mooi, zuur karakter, ... Alles is aanwezig voor een geslaagde degustatie of maaltijd. Het zal dan ook niet verwonderen dan de Saumur-Champigny een van de favoriete wijnen is in gezellige, Brusselse brasserieën!
Domaine Filliatreau 2013: de vroegere cuvée die in 1978 werd herdoopt tot ‘Jeunes Vignes’ is ondertussen de klassieker van het huis. De wijnranken worden geteeld op een aantal versnipperde percelen in de gemeenten Chaintres, Dampierre sur Loire, Varrains en Chacé en hebben een argilo-klakachtige ondergrond als gemene deler. De gemiddelde leeftijd bedraagt 20 jaar en ze werden met een densiteit van maximaal 5000 ranken per ha aangeplant, de versnippering heeft evenwel het voordeel dat ze erg zongericht zijn gelegen. Door de traditionele taille Guyot hebben de ranken een betere houtstructuur en is er een betere verdeling van de trossen waardoor ze ook meer zon krijgen.
Het rendement varieert tussen de 40 en 60 hl/ha en wordt mede beïnvloedt door de ondergrond, de zonexpositie en de ouderdom van de ranken. De oogst gebeurt volledig manueel met extra tri bij aankomst van de oogstmanden. De vinificatie start met 8 à 10 dagen in inoxvaten waarbij een systeem van warme en koude waterstromen de fermentatietemperatuur tussen de 245 en 27° C houdt. Dankzij de lage temperatuur die perfect past bij de terroir, wordt een fruitige wijn bekomen. Net de fruitigheid, de figuurlijke vleierij en de makkelijk drinkbaarheid zijn onbetwistbare pluspunten wanneer hij eerder koel, 12 à 14°C, wordt gedronken. Ingevoerd door De Coninck Brussel.
De typische eigenheid van de AOC Anjou is het feit dat het wijngebied bestaat uit 128 gemeentes, die tussen Saumur en Layon, langs beide zijden van de rivier liggen waardoor het meteen een boeiende mozaïek vormt van gebieden en kleinere percelen, wat niet verhindert dat het een bijzondere vruchtbaar regio is voor de productie van rode wijnen. De Cabernet Franc, die op de schilferstenen haar oorsprong vindt, bevat verrassend bloemachtige aroma's (iris, viooltje, jasmijn), maar ook van kleine rode vruchten en laat zich heel gemakkelijk drinken. Is dit de zachtheid van de Anjou, zoals Du Bellay ooit schreef? Krachtige, eerlijke, loyale wijnen. En dan vergeten we nog hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! In deze regio vindt u bovendien een AOC Villages die volledig toegewijd is aan de rode (Cabernet) wijnen: Anjou Brissac, vlakbij de Loire.
Château de Tigné, Terres Chaudes – AOC Anjou van Gérard Depardieu geldt als modelwijn. De gemiddelde leeftijd van de ranken is 28 jaar al gebeurt de oogst voornamelijk van de meer dan 40 jaar oude stammen. De naam ‘terres chaudes’ vindt zijn oorsprong in de aanwezig van falunstenen in de bovengrond, stenen die tijdens de dag de zonne-energie opslorpen en de warmte tijdens de nacht opnieuw uitstralen. Dit heeft het voordeel dat tijdens zonovergoten seizoenen de oogst hier merkelijk vroeger, tot 10 à 14 dagen, kan gebeuren dan in andere percelen.
De vinificatie gebeurt, net als de alcoholische en malolactische fermentatie, onder gecontroleerde temperatuur, 28°C, in inoxvaten en neemt 21 dagen in beslag. De eindrijping vindt voor 40% plaats in eiken vaten, de rest rijpt in inox. Dit alles resulteert in een wijn die in het glas een dieprode en stevige kleur aanbiedt, in de neus komen aroma’s vrij van rijpe rode vruchten. In de mond worden deze aroma’s omgezet in subtiele smaakaccenten, gul en overdadig met aangename tannines van het rijpe fruit, mooie lange afdronk met duidelijk bewaarpotentieel. Geserveerd bij 16-17°C past deze wijn uitstekend bij rood vlees en wild, maar ook bij kazen met een gefermenteerde korst. Wijn met een bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar, verdeeld door Mes Vins du Monde Brussel.
Morzine: nieuwe kabellift van le Pléney - een ecologische en strategische installatie. De nieuwe POMA kabelbaan die vertrekt in Morzine, is voorzien van de ‘DirectDrive’ technologie. Deze strategische installatie telt 54 cabines met 10 plaatsen die toelaten 3.000 personen per uur te vervoeren. De ‘Société des Remontées Mécaniques du Pléney’ investeerde in ecologisch verantwoorde innovaties. De DirectDrive maakt de werking immers energiezuiniger (de energieconsumptie daalt met 5 tot 8%), geluidsarmer (-15 decibels), en milieuvriendelijker (er wordt geen olie gebruikt, dus komt er geen olieafval in het milieu terecht). In de sector Super Morzine investeert de SERMA in 2 nieuwe koppelbare POMA stoeltjesliften, wat een vlottere doorstroming van de skiërs toelaat in het skigebied van Les Portes du Soleil. www.morzine-avoriaz.com
Eskimo-nacht in Tignes: een sportieve en ecologisch verantwoorde nacht bij maanlicht. Zodra het skigebied sluit, wachten de trekhonden op de avond-trekker. Voorzien van een harnas en sneeuwschoenen wordt hij gekoppeld aan een hond die hem helpt door de sneeuw te ploeteren en hem meeneemt naar het basiskamp op een hoogte van 2.250 meter. Hij beleeft dan 40 minuten plezier met zijn viervoetige gezel. Het is ook een gelegenheid voor een avondtocht met de hondenslee. Alleen in het gebergte, met enkel de honden en de musher als gezelschap, is het puur genieten. Dan is het tijd voor het aperitief in de iglo en voor de maaltijd in een echte Mongoolse yurt. De honden blijven buiten bij het houtvuur waar men de typische soep uit het gebergte heeft geproefd. De maaltijd wordt aangevuld met een hoofdgerecht (diots, polenta, tartiflette, croziflette of tarte au Beaufort), gevolgd door een salade, een fruittaart, een thee, suikerwaren en een digestief (¼ lt wijn uit de Savoie per persoon). Dat alles bereid door de lokale gastvrouw. Na enig gezang en enkele verhalen, en een foto samen met de honden, keert men terug naar het skistation met een slee. www.outdoor-experiences.fr
Tahiti en zijn eilanden: ecotoerisme en respect voor de natuur : Dankzij zijn lagunes, zijn koralen, zijn algen en zijn waterfauna, beschikt Frans Polynesië over immense natuurlijke rijkdommen die niet enkel indrukwekkend maar ook broos zijn. De organisatie ‘Réseau territorial d’Observation’ werd opgericht om alle factoren te bestuderen, de wijzigingen vast te stellen en om de evolutie op te volgen. De toeristische partners en de hotelketens zijn ook bewust van het belang van een verantwoord beheer van deze hulpbronnen en nemen soms zeer originele maatregelen om een bijdrage te leveren.
Voor zijn airconditioning bijvoorbeeld heeft het Intercontinental Resort Thalasso & Spa op Bora Bora zijn energiefactuur verlaagd met 90% door fris water uit de oceaan te gebruiken. Het Bora Bora Pearl Beach Resort & Spa recycleert het afvalwater en gebruikt uitsluitend ecologische en biologische onderhoudsproducten. Het Taha’a Island Resort & Spa beperkt van zijn kant het waterverbruik door het personeel te sensibiliseren. Op Bora Bora werd het hotel Maitai Polynesia beloond voor zijn engagement voor het behoud van het milieu. De erepalm komt toe aan The Brando, een toeristisch ecologisch luxecomplex dat binnenkort zijn deuren opent. Het werd gebouwd op het Tetiaroa, eigendom van de acteur Marlon Brando. www.tahiti-tourisme.be
Streekeigenheid ontdekken in de natuur van Martinique: De ontdekking van het regionaal natuurpark van Martinique is een mooi avontuur. De uitgestrektheid en de rijkdom kunnen zelfs ervaren trekkers verrassen. De RandoEco laten toe het eiland te bezoeken via circuits op het land en op zee, gekoppeld aan haltes in kleine typische restaurants en ateliers met traditionele activiteiten. Het is een ontdekking van Martinique met ervaren gidsen, bezoeken aan uitzonderlijke plaatsen, ontspanningspauzes, culinaire haltes en sportieve momenten.
In het noorden van het eiland biedt het netwerk Tak Tak, een organisatie van toeristische plattelandsactoren, een lijn producten die de streekeigenheid, de cultuur en de tradities van Martinique weerspiegelen. Ekokay nodigt uit voor een verblijf in de natuur, gevuld met trektochten, thalassotherapie en initiatie in streekproducten. Verderop ontwikkelde het gehucht Le Morne des Cadets een Biokail concept en sensibiliseert bezoekers voor producten die voortkomen uit biologische landbouw, met een educatief en ludiek programma in het gebergte. In het zuiden organiseert Clearblue Caraïbes initiaties in turquoise toerisme via tochten met transparante kajaks in kristalhelder water. E-Discover ten slotte, laat u het eiland ontdekken via een ludieke en ecologische tocht met een elektrisch en niet-vervuilend vervoermiddel: de Segway. pnr-martinique.com
De meren in het zuiden van Nieuw-Caledonië opgenomen in de Ramsar Conventie: Het zuiden van Nieuw-Caledonië onderscheidt zich door zijn dicht netwerk van watervallen, rivieren en meren. Deze streek, bekend als ‘Les Lacs du Grand Sud’, is onlangs opgenomen in de conventie van de vochtige zones van internationaal belang, de zogenaamde Conventie van Ramsar. De 44.000 hectare van deze vochtige zones bevatten het grootste zoetwaterreservoir van Nieuw-Caledonië. Men vindt er meer dan 1.000 soorten planten, waaronder zeldzame coniferen en ook de Arillastrum gummiferum (eikensoort), en 2.000 endemische diersoorten zoals de Encyocrypta cagou (spinnensoort). Deze mooie ongerepte landschappen zijn ideaal voor alle eco-toeristische activiteiten die de unieke biodiversiteit respecteren. Het Provinciaal park van de Rivière Bleue, de beschermde zone van Netcha en het Natuurreservaat van la Madeleine zijn bevoorrechte gebieden voor heel wat activiteiten: baden, trektochten zoals één of meer etappes van de GR NC1, mountainbiken, kajakken… In het gebied bevinden zich gîtes, campings en schuilhutten.
De ‘Lacs du Grands Sud’ zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Nouméa (40 km) en ontvangen bezoekers voor een onvergetelijke escapade van één of twee dagen in het kader van een circuit Grande-Terre. www.visitenouvellecaledonie.com
Tijdens de nocturne van de vakbeurs Green Expo in Flanders Expo te Gent werden voor de derde maal de Garden Centre Awards uitgereikt. Het is een initiatief van de Belgische Tuincentra Vereniging.
27 tuin- en plantencentra uit Vlaanderen, Wallonië en het hoofdstedelijk gewest Brussel hebben zich ingeschreven voor de tweejaarlijkse wedstrijd. Een vakjury en een ‘mystery shopper’ hebben op basis van hun eigen kijk 10 genomineerden geselecteerd. Belangrijke beoordelingscriteria waren kwaliteit en presentatie van de tuinproducten, de klantenbelevenis en klantvriendelijkheid, de communicatie met de klant zowel extern als intern op de winkelvloer, innovatie en duurzaamheid.
In de categorie plantencentra / groentecentra werden de awards uitgereikt aan: Gouden Award aan het Genker Plantencentrum te Genk, Zilveren Award aan het groencentrum Belleplant te Maldegem Bronzen Award aan La Jardinerie de Beloeil te Stambruges
In de categorie tuincentra in Wallonië en het hoofdstedelijk gewest Brussel werden de awards uitgereikt aan: Gouden Award aan het tuincentrum Anthemis te Barry, Zilveren Award aan het tuincentrum Delbard te Carnières en Bronzen Award aan het tuincentrum Pépinière de Boitsfort in Watermaal-Bosvoorde.
In de categorie tuincentra in Vlaanderen werden de awards uitgereikt aan: Gouden Award aan het tuincentrum Intratuin te Olen, Zilveren Award aan het tuincentrum De Molen te Moen en Bronzen Award aan het tuincentrum Intratuin te Zwijndrecht.
Tevens werd een bijzondere prijs toegekend aan het tuincentrum met de beste e-communicatie (website, webshop, sociale media, online nieuwsbrief en app). Deze prijs werd toegekend aan de groep Eurotuin met vestigingen in Merelbeke, Deinze, Ophasselt en Roeselare.