EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit. Elke maand zet EXKi een seizoensgroente in de kijker en creëert hiermee enkele originele gerechten. In september staat de sperziebonen centraal.
Dit is dé "gezonde groente" bij uitstek! Bonen zijn bijzonder caloriearm (ze bevatten 90% water) en ze behoren tot de eiwitrijkste groenten. Ze bevatten ook heel wat vitamine E en C (zeer doeltreffende antioxidanten ter bescherming van het hoornvlies en de huid) en provitamine A. Noteer ook het uitstekende gehalte aan vitamine B9 dat noodzakelijk is voor de groei en de vermenigvuldiging van cellen. Bonen zorgen voor grote hoeveelheden anorganische zouten, zoals kalium, calcium en magnesium. Ze bevatten eveneens veel sporenelementen, zoals mangaan, zink, koper en selenium. Ten slotte bevatten bonen ook heel wat vezels (meer dan 3 g op 100 g), die een goede darmtransit bevorderen.
EXKi stelt in september volgende sperziebonenrecepten voor in zijn restaurants: een kleine salade : Witte bio-bonen, rode paprika, erwten...; een warm gerecht: MSC kabeljauw, bio witte bonen, venkel; een trio salade : Krielaardappeltjes, bio-prinsessenbonen, gepocheerd bio-ei, dragon emulsie en een soep.
EXKi onthult nog een heerlijk recept op basis van venkel om zelf te bereiden: Salade van sperziebonen. Probeer het zeker uit!
Salade van sperziebonen: in samenwerking met Béatrice Vigot-Lagandré voor EXKi
Voor 4 personen: voorbereiding: 15 min - kooktijd: 10 min
Ingrediënten: 300 g sperziebonen, 1 klein blikje maïs, 1 bakje kerstomaten, 1 soeplepel pijnboompitten, 1 soeplepel azijn, 1 soeplepel koolzaadolie, 1 soeplepel olijfolie, enkele blaadjes basilicum en peper en zout
Verwijder de steeltjes en was de bonen. laat ze gedurende een tiental minuten stomen (ze moeten beetgaar blijven). Laat afkoelen. Laat de maïs uitlekken. Spoel de kerstomaten en snij ze doormidden. Giet de azijn in een kom en kruid met peper en zout. Klop op samen met de olijf- en koolzaadolie. Voeg er de maïs, bonen en kerstomaten aan toe en meng alles. Rooster lichtjes de pijnboompitten in een kleine pan zonder vetstof en strooi ze over de salade; voeg er de fijngesneden basilicum aan toe en dien onmiddellijk op. Variante: Voeg er een paar plakjes parmaham aan toe.
|