Op slechts 12 km van de bruisende "Rode Stad", aan de voet van het Atlasgebergte, nodigt Royal Palm Marrakech zijn gasten uit om te ontspannen en te herbronnen in zijn 'spa by Clarins'.
Met de opening van een 10de hotel heeft de Beachcomber groep haar engagement en loyality met de Clarins brand nog verstevigd en meteen een nieuw Royal Palm hotel insigne gecreëerd.
Clarins gaat op zoek naar de perfecte planten en oliën van diep in de eindeloze woestijn tot op de hoogste bergtoppen, enkel met de bedoeling het lichaam maximaal te kunnen verzorgen.
In het Royal Palm hotel Marrakech genieten de gasten van de ervaring van onderlegde verzorgers die de savoir-faire van de jarige Clarins-brand, dit jaar aan de 60ste verjaardag toe, volkomen beheersen. Klanten kunnen zichzelf eveneens vergasten op de typische Royal Palm verzorgingen. De spa werd opgebouwd als een riad, een Marokkaanse woning, met vleugje modernisme maar vooral badend in het natuurlijke daglicht dat de muren overvloedig streelt.
De spa by Clarins in Royal Palm Marrakech is een wellness center van meer dan 3500 m2 met een waaier aan ontspanningsmogelijkheden en behandelingen. Bezoekers kunnen er eindeloos genieten van massages, stoombaden, sauna en peelings, kapsalon en schoonheidssalon, zwembad, yogaruimte en een juice-bar. De massage area omvat 6 individuele lokalen, 2 dubbele units, 4 dubbele massagekamers met 2 balneotherapie en 2 met affusion shower en eentje met jet shower. In de hammam single cabines, sauna en body scrab area’s, relax-side, en nagelbar.
De Clarins verzorgingsunits zorgen voor een partnership met Entr’ Autres Thermes, waardoor ook typische Marokkaanse massages aan de gasten worden aangeboden. Ook hier wordt getracht om de natuurlijke werking van de typische Marokkaanse producten te optimaliseren en het algemeen wellness te verbeteren. Binnen het Marokkaans aanbod geldt de Suprème Rose massage als een absolute aanrader. Het ontspannings- en verzorgingscentrum van de Royal Palm Marrakech is dagelijks toegankelijk van 9 tot 22 uur.
HelloFresh: gezond en lekker eten - webshop levert wekelijks box met volledige maaltijden
Een parkeerplek zoeken bij de supermarkt, geen inspiratie voor de avondmaaltijd en lange rijen voor de kassa. Na een drukke dag kan en wil je niet altijd de supermarkt in. Voor wie in een vol bestaan toch gezond wil eten, biedt HelloFresh de oplossing. Wekelijks wordt er na kantooruren een box bezorgd met daarin lekkere, gezonde recepten én de bijbehorende ingrediënten. De HelloFresh Box is gevuld met ingrediënten voor drie of vijf maaltijden, voor één of meerdere personen. Snel een gezond diner op tafel zetten was nog nooit zo makkelijk. HelloFresh is in andere landen al een groot succes en is nu ook in Vlaanderen en Brussel verkrijgbaar.
HelloFresh gelooft dat iedereen elke dag vers en gezond kan eten. Elke week ontwikkelt het bedrijf nieuwe recepten die een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon garanderen. De recepten zijn niet te ingewikkeld, een maaltijd staat gemiddeld in dertig minuten op tafel. De producten zijn, daar waar mogelijk, van het seizoen en uit de regio. Het moet vooral lekker zijn en van hoge kwaliteit. Veel producten worden zelfs speciaal voor HelloFresh geproduceerd. Het uitgangspunt is om het mensen gemakkelijk te maken om gezond en ook lekker te koken. In de box zitten vaak verrassende ingrediënten die niet altijd in de supermarkt te vinden zijn, denk aan koolraap, pastinaak en postelein.
Een complete maaltijd voor iedereen: Er zijn verschillende soorten boxen, een Originalbox met daarin maaltijden met vis en vlees, een Veggiebox voor vegetarische maaltijden en een Fruitbox. Je kunt kiezen uit een box met 3 of 5 maaltijden, voor 1 tot en met 6 personen. Een complete maaltijd is er vanaf € 4,45 per persoon per maaltijd. Daarbij levert HelloFresh precies de hoeveelheden die nodig zijn voor de maaltijd, zodat je niets meer hoeft weg te gooien.
Hoe het werkt: Door middel van een flexibel lidmaatschap beheert de klant via de website zelf de bestellingen, zodat er nooit een pakket wordt geleverd als er geen behoefte aan is. Wie geen lidmaatschap wil aangaan, kan een Proefbox bestellen om te ervaren hoe HelloFresh werkt. De box wordt op maandagavond gratis thuisbezorgd. Na het ontvangen van de box zet je met de ingrediënten en het receptenboekje binnen dertig minuten een gezonde maaltijd op tafel.
HelloFresh is in februari 2012 opgericht en biedt een flexibel lidmaatschap waarmee klanten wekelijks een box met gezonde recepten en alle bijbehorende verse ingrediënten thuisbezorgd krijgen. Na het succes van HelloFresh in Australië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Oostenrijk en Verenigde Staten wordt het concept nu in België uitgerold. Distributie België: Op dit moment is de HelloFresh Box te bestellen in heel Vlaanderen en Brussel en nog niet in Wallonië . Prijs:v.a. €36,00 per box, v.a. €4,45 per persoon per maaltijd – www.hellofresh.be
Bekroonde cruiseschepen varen naar meer dan 100 bestemmingen in Noord-Europa en de Middellandse Zee
Seabourn heeft haar aanbod voor het cruiseseizoen 2016 in Europa bekendgemaakt: meer dan 60 cruises en 100 bestemmingen aan boord van haar drie intieme, bekroonde schepen, Seabourn Odyssey, Seabourn Sojourn en Seabourn Quest. De cruises van 7 tot 22 dagen doen tal van mooie bestemmingen aan langsheen de kustlijn van de Franse, Spaanse en Italiaanse Rivièra, de schilderachtige Griekse eilanden en indrukwekkende Noorse fjorden.
Seabourn Quest start zijn Europese seizoen in het westen van de Middellandse Zee en zet daarna koers naar Noord-Europa. Tijdens een reeks van 7- tot 14-daagse zomercruises verkent het schip de majestueuze Noorse fjorden, de Baltische Zee en Sint-Petersburg. Hoogtepunten zijn onder meer een nieuwe 12-daagse rondreis van Kopenhagen naar Dover in juli, waarbij het schip langs de adembenemende fjorden vaart, alsook een 16-daagse rondreis in augustus vanuit Dover naar enkele buitengewone Schotse en Ierse bestemmingen zoals Greenock (Glasgow-Edinburgh), Liverpool, Dublin en Cobh (Cork), met een overnachting in Belfast. Het schip rondt zijn Europese seizoen af met een 22-daagse oversteek van Dover naar Montreal, waarbij het aanlegt op prachtige bestemmingen in Ierland, Schotland, IJsland, Groenland en Canada.
Seabourn Sojourn keert terug naar het westen van het Middellandse-Zeegebied met een aantrekkelijke mix van 7-, 10- en 11-daagse cruises tussen Rome en Barcelona. Het schip zet koers naar typische mediterrane steden en havens langsheen de Spaanse en Franse Rivièra, de spectaculaire Amalfikust in Italië, en charmante en idyllische eilanden zoals Sicilië, Malta, Corsica en Sardinië.
Seabourn Odyssey doorkruist het oostelijke deel van de Middellandse Zee tijdens een aantal zevendaagse cruises vanuit Athene, Istanbul en Venetië. Tijdens deze reizen, die je kunt combineren tot cruises van twee of drie weken, verken je prachtige Griekse eilanden, historische steden in Turkije en pittoreske havens aan de Dalmatische kust. Nieuw is de 12-daagse cruise “Marokkaanse parels & Canarische Eilanden” van Barcelona naar Lissabon half november. Op het programma staat een bezoek aan Casablanca, de stijlvolle, moderne hoofdstad van Marokko, de badstad Arrecife en Tenerife (Canarische Eilanden).
Bovendien omvat het Europese programma van Seabourn voor het seizoen 2016 stops in een aantal havens die Unesco-werelderfgoed herbergen. De passagiers kunnen tijdens optionele werelderfgoed-excursies die historische sites bezoeken of deelnemen aan speciale ontdekkingsexcursies met een exclusief programma, ontwikkeld in samenwerking met managers van Unesco-werelderfgoedsites en toeristische experts.
Tijdens het Europese seizoen kunnen de gasten genieten van unieke ervaringen die ze alleen bij Seabourn vinden. Zo bieden de drie schepen in verschillende havens in de Middellandse Zee en Noord-Europa de populaire excursie “Shopping with the Chef” aan, waarbij een groepje gasten de chef-kok vergezellen op lokale markten om meer te weten te komen over de lokale producten en met eigen ogen te zien hoe de meest verse ingrediënten worden geselecteerd voor hun diner. Op Seabourn Sojourn en Seabourn Odyssey kunnen de gasten een “Marina Day” beleven: gratis watersporten vanuit het opengevouwen watersportplatform van het schip in een schilderachtige haven in de Middellandse Zee. Seabourn Odyssey gaat meestal voor anker in het Turkse Kusadasi, waar de gasten een gratis “Evening at Ephesus” kunnen beleven, een klassiek privéconcert in de eeuwenoude ruïnes onder een sterrenhemel.
Bij hun ingebruikname (Seabourn Odyssey in 2009, Seabourn Sojourn in 2010 en Seabourn Quest in 2011) oogstten de drie cruiseschepen lovende kritieken voor de vernieuwing die ze in het luxecruisesegment teweegbrachten. De schepen onderscheiden zich door ruime, zorgvuldig ingerichte suites, meestal met een eigen veranda; culinaire ervaringen in een keur aan restaurants; open bars overal op het schip; heerlijke wijn bij de lunch en het avondeten; een bekroonde persoonlijke service en een ontspannen, gezellige sfeer. Met hun 32.000 ton en elk slechts 458 gasten, bieden de schepen een ratio aan ruimte per gast die tot de hoogste van de sector behoort. De gasten wacht een heel persoonlijke service met bijna één personeelslid per passagier.
Voor reserveringen kan er contact opgenomen worden met een reisagent of met Seabourn via de website www.seabourn.com of bel 00800 1872 1872. Volg Seabourn op Twitter, Facebook, You Tube, Flickr en de Seabourn Blog.
Op elk ogenblik van het jaar is het mogelijk om bij Viva Wyndham hotels een nieuwe start te nemen. De keten beschikt hiervoor over een zestal resorts in het Caraibisch gebied zodat aangename temperaturen en zon hoe dan ook van de partij zijn. Drie resorts bevinden zich in de Dominikaanse republiek, twee in Mexico en eentje op de Bahamas. Op zich reeds droombestemmingen waar men lekker lui kan relaxen, maar evenzeer met volle teugen kan genieten van een avontuurlijk en overvloedig aanbod sportmogelijkheden.
Het kameraanbod in elk van de resorts is verschillend maar omvat steeds meerdere opties, in elk van de resorts zijn tevens een aantal kamers beschikbaar voor minder-valide bezoekers. Qua aanbod is het pakket strand- en watermogelijkheden met diverse sporten, zwembaden, disco en amfitheater nagenoeg identiek in elk resort. Net om de diversiteit te behouden biedt elk van hen enkele zeer specifieke items. Elk van de resorts beschikt over meerdere restaurants terwijl men in sommige zelfs even bij de buren op visite kan.
Supplementen worden in hoofdzaak aangerekend voor bepaalde sporten zoals golf, paardrijden, duiken jetski, vissen op diepe zee, terwijl er eveneens toeslagen worden gevraagd voor speciale verzorgingen en massages in de spas en wellnesscentra. Wie inpikt op het aantrekkelijk excursieaanbod zal voor het merendeel ervan wel een extra moeten betalen, precieze informatie hierover is in elk van de resorts aanwezig.
Viva Wyndham Dominican Beach – La Romana – Bayahibe
Ligt op de zuidoostkust van de Dominikaanse republiek met witte zandstranden en kristalblauwe wateren. Het complex biedt 538 kamers in diverse categorieën en bungalows en suites, bepaalde kamertypes zijn toegankelijk voor minder-validen. In het complex bevinden zich 4 bars en 6 restaurants, waarvan 4 met zeezicht. La Terrazza biedt een internationaal buffet, La Roca biedt een internationaal ontbijtbuffet om zich ’s avonds in een mediteraan restaurant te transformeren. La Pizzeria blijft open tot middernacht, terwijl ‘25’ vooral fusion keuken aanbiedt en La Viva Mexico een selectie Mexicaanse gerechten serveert. Er is ook mogelijkheid tot een VIP reservatie in restaurant Atlantis van het naburige Dominican Palace complex.
Leuke excursies vanuit Dominican beach zijn de hoofdstad San Domingo, de eilanden Saona en Catalina en de Rio Chayon met in het achterland de vele suikerrietplantages.
Viva Wyndham Dominican Palace – La Romana – Bayahibe
Op 18 km van de luchthaven La Romana, 90 km van Punta Cana en 115 km van Las Americas. Een complex met 330 kamers in superior, premium en couple retreat. Hier zijn 5 restaurants: La Yuca zorgt voor een internationaal buffet; Il Palco serveert Italiaanse specialiteiten, Bambu serveert een oosterse keuken, ‘25’ biedt ook hier een fusion keuken terwijl Viva Café een duidelijk internationale à la carte formule meekrijgt. Ook hier kan men reseveren voor restaurant Atlantis en een Vip-formule, gasten van het Dominican Palace kunnen ook gratis in de restaurants van het naburige Domincan Beach terecht. Naast car rental werd hier ook een zaal voor 250 personen voor diverse meetings en vergaderingen voorzien. Inzake excursies worden quasi identieke mogelijkheden aangeboden dan in Viva Wyndham Dominican beach.
Viva Wyndham –Tangerine – Cabarete
Aan de noordkust van de Dominikaanse republiek, op 3 minuten van Cabarete en 20 km van de internationale luchthaven. Een complex dat 273 kamers telt in superior, superior plus en suites uitvoeringen en ook 3 restaurants aanbiedt. Het all-day restaurant La Bahia zorgt voor international buffetten en krijgt ‘s avonds het gezelschap van Viva Mexico, Mexicaanse specialiteiten en La Vela, een Italiaans restaurant.
Pluspunt is hier de spa Keline met een all-in wellnesscenter, sauna, hamman en een aromatherapie naast diverse esthetische verzorgingen en massages. Leuke excursies naar Punta Russia, het schiereiland Samana en het park Los Haltises en uitstappen per moto of tochten met een catamaran.
Viva Wyndham Fortuna beach – Grand Bahama island – Bahamas
Op de zuidkust van het eiland op 6 km van Port Lucaya en 17 km van de hoofdplaats Freeport en de internationale luchthaven. Biedt 274 kamers in standaard, flora en Vista room uitvoeringen en 3 restaurants Junkamo, internationaal buffet tijdens alle maaltijden, ’s avonds na reservatie kan men terecht in het oosterse restaurant Bambu of in de Italiaanse Viva Cafe. Er is eveneens een vergaderruimte voor zowat 120 personen. Golfen, jetski, vissen op hoge zee en duiken zijn beschikbaar mits betaling.
Tot de excursies behoren een rondrit op het eiland, een bezoek aan het Nationaal Park Lucayan, tochten met catamaran, een eilandtrip naar Nassau of tochten met boten met glazen bodem om de rijke zeebodem te bewonderen.
Viva Wyndham Maya - Playa del Carmen – Riviera Maya – Mexico
Dit vakantieresort met 604 kamers in meerdere kamertypes ligt aan de Riviera Maya op 3 km van Playa del Carmen en 60 km van de luchthaven van Cancun. La terrazza zorgt voor internationale buffetten en wordt ’s avonds aangevuld met de Hacienda Don Diego met een internationale kaart, Portefina en Miramare twee Italiaanse pizzeria en pasta restaurants en Viva Cafe, een fusion restaurant.
Het resort biedt ook een conferentiecenter voor 200 personen en betalende opties voor paardrijden, duiken en golfen. De spa Renova zorgt voor diverse verzorgingen, fitness en wellness mogelijkheden en een schoonheidssalon.
Op het excursielijstje een tocht naar Cancun en Puerto aventura, bezoeken aan de archeologische sites Chichen Itza, Tulum en Coba, tochten naar de eilanden Cozumel en Mujeres en het waterpretpark Xel-Ha en X-Caret.
Viva Wyndham Azteca – Playa del Carmen – Riviera Maya – Mexico
Tegenover het resort Maya, slechts een klein broertje met 335 kamers maar toch 4 restaurants El Nopal voor diverse buffetten, Il Palco voor de Italiaanse keuken, Bambu voor de Oosterse keuken en Maya Xul-Há, een lokale keuken. Gasten kunnen bovendien terecht in de 4 restaurants van het naburige Maya resort. Hier worden identieke excursies aangeboden zoals in het Viva Wyndham Maya.
Belg spendeert 30% meer tijd aan het vergelijken van vakanties
2014 zal de geschiedenis ingaan als het jaar dat de Belg leerde om zijn vakantie te vergelijken. Zo blijkt alvast uit gegevens van Vakantiedeals.be, de grootste reisvergelijkingssite in België. Niet alleen registreerde Vakantiedeals.be het afgelopen jaar een toename van 90% bezoekers op haar platform, ook het aantal pagina’s dat mensen tijdens een sessie raadpleegde nam spectaculair toe met 30,4%. Tot slot nam de tijd die mensen op de site spendeerden eveneens toe met maar liefst 22%. De stevige concurrentiestrijd tussen de verschillende reisaanbieders en de economische crisis hebben de Belg dus duidelijk aangezet tot een prijsbewuster gedrag.
“Crisis of geen crisis, de Belg blijft reizen”. Een credo dat meer dan eens weerklonk in de Belgische reissector de afgelopen jaren. Maar de economische crisis en de vele besparingen die op til staan hebben de Belg wel prijsbewuster gemaakt. “Iets waar de reisaanbieders in België gretig op inspelen”, zegt Jurgen De Vos van reisvergelijkingssite Vakantiedeals.be. “De traditionele touroperators pakken tegenwoordig al in november uit met vroegboekkortingen. De ene met gratis nachten, de andere met een prijskorting, etc. In januari en februari heb je traditioneel de grote boekingsgolf waarbij zowat alle reisaanbieders kortingen toekennen. En dan heb je nog de online spelers die het ganse jaar door met promoties uitpakken. Allemaal positief voor de consument, maar die verliest wel stilaan het bos door de bomen.”
De enige optie die dan nog rest is zorgvuldig vergelijken. Alleen al bij de reisvergelijkingssite Vakantiedeals.be noteerde men een stijging van het aantal bezoekers van 90% ten opzichte van 2013. En het aantal zoeksessies steeg met maar liefst 118%. Maar een nog belangrijkere indicatie is de tijd die mensen per sessie spendeerden. Zo nam de tijd per sessie toe met 22% en het aantal bezochte pagina’s met een goeie 30%. Een stijging die niet toegeschreven kan worden aan de toegenomen naamsbekendheid van Vakantiedeals.be, maar louter het bewijs is dat mensen meer energie steken in het vergelijken van hun reis.
Bij Vakantiedeals.be is men er trouwens van overtuigd dat deze aantallen het komend jaar nog sterker zullen toenemen. “De strijd om de consument is bikkelhard en wordt bij momenten steeds grimmiger. De grote touroperators worden langs alle kanten bestookt en zullen op hun beurt moeten blijven uitpakken met messcherpe prijzen en voordelen. De consument kan hier enkel maar wel bij varen, op voorwaarde dat hij bij de pinken is en blijft vergelijken”, besluit Jurgen De Vos.
Op de site van Vakantiedeals.be vind je alvast een handig overzicht terug van de voordelen die de verschillende touroperators momenteel aanbieden. Dit overzicht met o.m. het aanbod van belangrijke Belgische spelers als Thomas Cook, Neckermann, Sunjets, Sunweb en Corendon kan je raadplegen via http://www.vakantiedeals.be/nieuws/vroegboekkortingen-zomer-2015-overzicht
Wij brengen u een voorsmaakje van wat twee regio’s in het zuiden van Frankrijk aanbieden op het Vakantiesalon van Brussel: Aquitaine en de Limousin.
1) Aquitaine
Natuur en gastronomie zijn de sleutelwoorden in Aquitaine. Om deze aspecten van de regio te ontdekken, stelt men u een persoonswissel voor. U wordt: Een truffelexpert in Dordogne: u zult niet kunnen weerstaan aan de subtiliteit van het weergaloze aroma: ontdek de beroemde champignon, kijk hoe hij bereid wordt en geniet van een proeverij. Wijnbouwer voor 1 dag in het Château Feely in de omgeving van Bergerac: u maakt uw eigen wijn en vertrekt met een fles van uw cru. Een herder in de Pyreneeën: een herder van de piémont béarnais biedt u aan een dag door te brengen met hem, zijn koeien en zijn schapen. Op het programma: wandeltocht, picknick met boerderijproducten, ontdekking van het herdersleven, het werk van de herdershond… Een oesterkweker in Arcachon: het programma verandert elke dag, van het plaatsen van de collectoren voor de larven, het keren van de oesterzakken, het reinigen van de parken en het oogsten van consumptieklare oesters… De dag eindigt met een proeverij van vers geoogste oesters.
De niet te missen evenementen: 18 april – 1e editie van de Marathon de Bordeaux Métropole Het parcours van de Marathon de Bordeaux Métropole wordt ‘s nachts gelopen, een première voor Frankrijk. Het neemt de lopers mee door het hart van Bordeaux, dat door Unesco werd opgenomen als Werelderfgoed, en doorkruist daarna verschillende naburige gemeenten, enkele kastelen en befaamde wijngaarden. Van 15 tot 17 mei – Grand Prix de Pau De ‘Grand Prix moderne’ van Pau is de enige in Frankrijk die plaatsvindt op een circuit in het stadscentrum. Voor liefhebbers van sensatie en groot spektakel, is het een niet te missen evenement, met bezoeken aan de paddocks, races en een ongewone sfeer in het stadscentrum. Van 27 juli tot 1 augustus – Mimos, het Internationaal festival van de mime en de gebarenkunst in Périgueux Na Londen is dit het belangrijkste festival van Europa voor deze kunsten. Het is vooral gebaseerd op mime, maar staat open voor alle vormen van bewegend theater. De boeiende spektakels vinden plaats in de straten, op pleinen, in tuinen en parken, maar ook in theaters en musea. Meer informatie op: www.tourisme-aquitaine.fr
2) Limousin
‘Limousin, aux sources du luxe’ (aan de bron van de luxe) is een titel die de toon zet voor 2015. De regio zet inderdaad zijn traditionele knowhow in de kijker: email en het beroemde porselein van Limoges, de wandtapijten van Aubusson, het accordeon in Tulle en de lederen handschoenen in Saint-Junien. Fabrieksbezoeken zijn mogelijk, maar misschien wilt u liever onmiddellijk gaan shoppen. Op het gebied van logies kunt u kiezen voor ongewoon en chic met de Cabanes de Peaulouse, knusse nestjes in een ongerept bos in de Creuse. Een echte terugkeer naar de bron.
De niet te missen evenementen: 3 en 4 oktober – 6e Festival du Fantastique et de l’Imaginaire Alles wat de fantasie en de verbeelding voortbrengt, is aanwezig: literatuur met wedstrijd voor novellen en boekenbeurs, straatspektakels, vertelwandelingen, conferenties, verhalen, fantasiemarkt… Eregasten dit jaar zijn de elfen. Laatste weekend van oktober – Nationale dagen van de wol en het vilt Tijdens drie dagen onthult wol zijn geheimen via tal van animaties: rondleidingen in de wolspinnerij, wandtapijtenateliers, exposities, ontmoetingsateliers, demonstraties (kaarden, spinnen, weven, vilt, tricot, haken, verven…). Meer informatie op: www.tourismelimousin.com
Wij brengen u een voorsmaakje van wat de drie regio’s van het centrum van Frankrijk aanbieden op het Vakantiesalon van Brussel: Auvergne, Bourgogne en Franche-Comté.
1) Auvergne
In het land van de vulkanen staat Moulins, stad van kunst en geschiedenis dit jaar in de kijker. Dankzij nieuwe belangrijke sites zoals het ‘Centre National du Costume de Scène’ en het ‘Maison Mantin’ (een voorbeeld van een statige burgerwoning uit de 19e eeuw), heeft de voormalige hoofdstad van de Bourbons en zijn omgeving voortaan een rijk en gevarieerd aanbod. Het Nationaal centrum van scènekostuums viert de 300e verjaardag van de Komische Opera in 2015 met een voorstelling van een honderdtal van de mooiste kostuums op de tentoonstelling ‘L’Opéra Comique et ses trésors’.
Andere bezienswaardigheid is het Grand Café, waar Coco Chanel zou gezongen hebben vooraleer ze zich in de mode lanceerde. Het etablissement wordt beschouwd als één der mooiste cafés van Frankrijk. Het werd in 1899 gebouwd in art-nouveaustijl. Niet ver daar vandaan laat de wijngaard van Le Saint-Pourçain (AOC) u zijn topproducten ontdekken: de typische witte wijnen, tegelijk droog, fruitig en een beetje kruidig.
De niet te missen evenementen: 21 en 22 maart – Feest van Les Tersons Aubrac in Pierrefort. Dit evenement rond het runderras Aubrac en de gastronomie zal zijn 16e editie vieren met kookateliers, een tentoonstelling van Aubrac koeien, defilés van ossen, een streekproductenmarkt, muzikale animaties, straattheater en proeverijen. Begin juli – Europese dagen van de smaak in Aurillac. Dit gastronomisch festival dat is toegespitst op streekproducten, richt zich tegelijk tot het grote publiek en de liefhebbers van koken en gastronomie. Van 18 tot 22 augustus – 30e verjaardag van het Festival van het straattheater in Aurillac. Ieder jaar nemen ongeveer 120.000 bezoekers deel aan dit evenement. Met meer dan 500 gelegenheidsgezelschappen en een twintigtal officiële gezelschappen, acrobaten, musici, marionettenspelers en acteurs, richt deze feestelijke vijfdaagse zich tot groot en klein. In 2015 viert het festival zijn 30e verjaardag. Meer informatie op: www.auvergne-tourisme.info
2) Bourgogne
Terwijl de stad Nevers zijn van oudsher overgeleverd vakmanschap rond faience laat herleven, biedt de regio twee ongewone ervaringen in volle natuur: Museum van de Faience van Nevers. Het Museum van de Faience in Nevers was 10 jaar gesloten voor verbouwingen en toont nu zijn nieuwe omgeving. Met een video en een authentieke toer, worden de verschillende fases van de creatie in het atelier uitgelegd aan de bezoeker. Faience en geëmailleerd glas, verbonden met de geschiedenis van de stad, zijn de hoogtepunten van de collectie. Overnachten in… een huis van de Hobbits! Liefhebbers van Tolkien en zijn fantastische wereld kunnen zich verheugen. Zij kunnen voortaan overnachten op Midden-Aarde, het continent van de Hobbits. Het ‘Domaine de la Pierre Ronde’, gelegen aan de oever van het meer van Chamboux, biedt de ongewone woning aan die half onder een heuveltje ligt en bekleed is met aarde en gras. Les Toues cabanées van het Village des Demoiselles. Op een steenworp van Digoin vindt u ‘Les Toues cabanées’, geïnspireerd op de boten met platte bodem die op de Loire voeren, maar dan met meer comfort. De vlottende 4-sterrenhuizen, volledig bekleed met hout, liggen aangemeerd of bevinden zich in het midden van de vijver. Een ideale plek voor een gezinsvakantie in gezelschap van de libellen!
Meer informatie op: www.bourgogne-tourisme.com
3) Franche-Comté
De twee grote thema’s van Franche-Comté zijn het rondtrekkend toerisme (te voet, per fiets en op het water) en het cultureel stadstoerisme. Wat het rondtrekkend toerisme betreft: de ‘Franco Vélo Suisse’ en ‘L’Echappée Jurassienne’ laten volop toe om een frisse neus te halen. De Franco Vélo Suisse is een fietsroute van 40 km die Belfort (Frankrijk) verbindt met Porrentruy (Zwitserland). Tussen de Vogezen, de Jura, de Elzas, Ajoie en Franche-Comté, wordt het parcours aangevuld met 7 aansluitende lussen die kleine landwegen en ‘voies vertes’ volgen. L’Echappée Jurassienne verbindt de vlakte met de hoogtes van de Jura. De 260 km bewegwijzerde en gehomologeerde wandelpaden laten toe de rijkdom van dit gebied met spectaculaire en gevarieerde landschappen te ontdekken.
Op het gebied van cultuur staan de citytrips bovenaan de lijst: De Citadel van Besançon: de indrukwekkende en majestueuze citadel en zijn muren bieden unieke panorama’s van de stad en zijn uitzonderlijke omliggende natuur. Belfort en zijn Leeuw: de Leeuw van Belfort, een historisch monument dat gebouwd werd door Frédéric-Auguste Bartholdi, is het embleem geworden van de stad. Het symboliseert de vrijheid en de heroïsche weerstand van de troepen van Belfort tegen het Pruisische leger in 1870-71. Luxeuil-les-Bains, kuurstad van kunst en geschiedenis, vertoont met zijn renaissancewoningen en zijn vakwerkpanden een opmerkelijk architecturaal erfgoed. Iets verder dankt het ‘Pays fougerollais’ zijn bekendheid aan de kersenteelt die hier ontstond op het einde van de 16e eeuw, en aan de fabricatie van kirsch. Meer informatie op: www.franche-comte.org
Wij brengen u een voorsmaakje van wat de vier regio’s in het noorden van Frankrijk aanbieden op het Vakantiesalon van Brussel: de Elzas, Bretagne, Lorraine en Normandië.
1) De Elzas
De regio mikt voor het nieuwe jaar op cultuur en wellness. Cultuur komt onder meer aan bod met de heropening van het Unterlinden museum in Colmar, dat is neergestreken in de oude gemeentelijke baden – een prachtig gebouw in art nouveau – maar ook met de tentoonstelling ‘Les Impressions du Soleil Levant’ in het Museum voor het bedrukken van stoffen in Mulhouse, dat tot oktober een licht werpt op het Parijse haute-couturehuis Léonard en zijn banden met Japan. Om opnieuw fitter te worden, raden we nieuwe spa’s aan in de Hostellerie La Cheneaudière & Spa en zijn grootste Flotarium van Europa, en in Morsbronn-les-Bains, met La Source des Sens.
De niet te missen evenementen: De 1000e verjaardag van de fundamenten van de kathedraal van Straatsburg Tot 7 september biedt dit monument, dat door Unesco is opgenomen als Werelderfgoed, een agenda met 150 evenementen van formaat, waaronder een groot klank- en lichtspel in de zomer. Van eind november tot eind december – Kerstmarkten van de Elzas Tijdens de feesten wordt de hele regio gesublimeerd door lichtversieringen, de geuren van specerijen en lekkernijen, zang, vertellingen en tal van animaties. Meer informatie op: www.tourisme-alsace.com
2) Bretagne
Bretagne richt de schijnwerpers op zijn uitzonderlijk natuurerfgoed en neemt de bezoekers mee voor een onvergetelijke tocht naar de archipel van Molène en het mariene natuurpark van Iroise. Deze excursie wordt georganiseerd vanuit Le Conquet door twee mensen die een passie hebben voor de zee en de natuur. Het wordt een uitstap met bijzondere panorama’s en onvergetelijke ontmoetingen. Andere nieuwigheid: het Balthazar Hotel & Spa, een 5-sterrenhotel dat eind 2014 zijn deuren opent in Rennes. Het is ondergebracht in een gerenoveerd elegant gebouw met een hedendaagse design en beschikt over 53 kamers en 3 suites. Het is ook uitgerust met een spa Nuxe van 300 m², met hamam, jacuzzi, sauna, ijsfontein en 4 cabines voor behandelingen en massages.
De niet te missen evenementen: 11 en 12 juli – De Ronde van Frankrijk passeert in Bretagne De 102e editie van de Ronde heeft aankomsten in 2 Bretoense steden: Rennes en Vannes. In 2015 – Het legen van het meer van Guerlédan Guerlédan, het grootste meer van Bretagne, biedt in 2015 een unieke ervaring. Tot 1985, jaar van de laatste lediging, werd het meer om de tien jaar drooggelegd om de toestand van de stuwdam na te gaan. Sindsdien gebeurt het nazicht met een robot en het legen is zeldzaam geworden. Wanneer het meer geleegd wordt, laat het een verzwolgen vallei zien die veel weg heeft van een maanlandschap. Meer informatie op: www.tourismebretagne.com
3) Lorraine
Lorraine, regio van diversiteit en goede prijs-kwaliteitverhoudingen, presenteert zijn motoren voor het toerisme in 2015: Metz & Amnéville-les-Thermes, met hun grote attracties zoals het Centre Pompidou-Metz en de Zoo van Amnéville, een van de grootste dierentuinen van Europa. Nancy, zijn wereldwijd bekende Place Stanislas en zijn art nouveau architectuur. De Hautes-Vosges, de Vogezentoppen met zachte rondingen en de waaier activiteiten die het hele jaar georganiseerd worden. Verdun en de Meuse, in het middelpunt van de belangstelling tijdens het 2e jaar van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.
De niet te missen evenementen: 11 april – Opening van TigerWorld in de Zoo van Amnéville Na werken die twee jaar hebben geduurd, zal TigerWorld zijn deuren openen voor het publiek op 11 april 2015. In een nieuwe ruimte met 2000 plaatsen zal drie tot vier keer per dag een klank- en lichtspel met speciale effecten worden georganiseerd, met een tiental witte en Bengaalse tijgers en met als decor een Cambodjaanse tempel. Maart-april – Opening van het Domaine de la Klauss, 4-sterrenhotel & spa Dit 4-sterrenhotel, het eerste in de Moselle, zal volgende lente zijn deuren openen in Montenach. Het biedt 16 kamers en 11 suites. In de spa wordt een brede waaier ontspanningsproducten aangeboden, van jacuzzi en hamam tot ijsfontein en sensoriële douches. 24 juli tot 2 augustus – Lorraine Mondial Air Ballons Dit evenement op het vliegveld van Chambley Planet’Air, tussen Metz en Nancy, trekt om de twee jaar duizenden bezoekers aan voor het grootste evenement met heteluchtballons ter wereld. Het thema van 2015, ‘Nulle part ailleurs’ (nergens elders), zal meer dan 1.000 teams uit 67 verschillende landen samenbrengen. Op het programma: twee dagelijkse vluchten, animaties met luchtdopen, aeronautische demonstraties, nachtelijk vullen… Meer informatie op: www.tourisme-lorraine.fr
4) Normandië
In Normandië zullen alle ogen gericht zijn op de Mont-Saint-Michel. Deze magische site, door Unesco sinds 1979 opgenomen als Werelderfgoed, zal in 2015 het einde zien van 10 jaar werkzaamheden die het herstel van het maritieme karakter tot doel hadden. De operatie valoriseert de oversteek tussen het vasteland en de rots met een totaal vernieuwd ontdekkingsparcours.
De niet te missen evenementen: Vanaf januari – Het Panorama XXL in Rouen Dit cultureel project dat uniek is in Frankrijk, bestaat uit een reuzengrote rotonde, vlakbij de kaai van de Seine. Het panorama zal een groot schilderij tonen, gerealiseerd door de Duitse kunstenaar Yadegar Asisi, met een zicht van 360° van een stad of een natuurlandschap. Februari – Opening van het Historial Jeanne d’Arc in Rouen Het epos van de vrouw die haar stempel drukte op de geschiedenis van Frankrijk, zal gebracht worden in het aartsbisschoppelijk paleis van Rouen, de plaats waar ze ter dood werd veroordeeld maar ook later werd gerehabiliteerd. Met een origineel museaal parcours dat de laatste multimediatechnieken gebruikt, zal de bezoeker ondergedompeld worden in het hart van de 15e eeuw, tijdens een boeiende gerechtelijke enquête. Het hele jaar 2015 – Le Havre: 10e verjaardag van de erkenning van het stadscentrum als Werelderfgoed van Unesco. Het centrum van Le Havre, heropgebouwd door Auguste Perret, was het eerste stadsensemble van de 20e eeuw dat door Unesco werd opgenomen als Werelderfgoed. Meer informatie op: www.normandie-tourisme.fr
Van donderdag 5 tot maandag 9 februari 2015 is Frankrijk aanwezig in Paleis 4 van Brussels Expo ter gelegenheid van het Vakantiesalon. Verschillende regio’s, departementen en Franse dienstverleners komen er hun belangrijkste attracties en nieuwigheden voorstellen. Corsica wordt de eregast van deze editie.
Momenteel hebben al 39 exposanten hun deelname bevestigd in het Frankrijkdorp, waaronder Corsica dat de eregast wordt. Dit jaar worden de troeven van het ‘île de beauté’ in de 4 seizoenen in de kijker gezet. De lente op Corsica is het seizoen van de eerste festivals. Vanaf het begin van de paasvakantie wordt het levendig in de vakantieplaatsen. De paasfeesten op Corsica hebben een bijzondere plaats. Het is een periode van intense religieuze activiteit waarbij christelijke tradities en oude rites zich vermengen tijdens verrassende momenten.
Ideeën voor sportieve vakanties: Neem in april deel aan de Foulées Cortenaises, een bergloopwedstrijd. Overtref uzelf van 6 tot 10 juni tijdens Corsica Raid Aventure en zijn vele zee- en gebergtedisciplines. De zomer op Corsica, tijdens de periode met de meeste vakantiegangers, biedt het eiland een heel palet mogelijkheden aan met de zekerheid van een uitzonderlijk klimaat. Niet te missen in juli: de befaamde ‘Aflossing van de Gouverneur’ in Bastia. De oude haven wordt een dag lang het toneel van de wedersamenstelling van een ceremonie die meer dan 500 jaar oud is. Zij toont de overdracht van de macht tussen de gouverneurs van Bastia, benoemd door Genua. De nieuwe gouverneur, vergezeld van een stoet van 150 figuranten, doorkruist de straten van de oude stad en neemt passanten mee in een parcours dat verlevendigd wordt met ‘tableaux vivants’.
Idee voor een wellnessverblijf: Laat u verwennen rechtover de baai van Ajaccio en de ‘Îles sanguinaires’ en ontdek nieuwe sensaties dankzij de eigenschappen van Corsicaans bloemenwater en essentiële oliën. Een zintuiglijke reis die tegelijk behandelingen met zeewater, modelages en schoonheidszorgen inhoudt. Tijdens de herfst op Corsica blijven de meeste verblijfsadressen en handelszaken open. Het is een zeer aangenaam seizoen en de zee behoudt haar zomerwarmte. De periode is zeer geschikt om het eiland te ontdekken als koppel, met vrienden of met een groep, met een bevolking die meer beschikbaar is om de troeven te delen.
Verblijfsideeën voor het naseizoen: Een autocircuit van 11 dagen nodigt u uit om Corsica te ontdekken via zijn mooiste dorpen. Met vertrek aan het massief van Alta Rocca komt u op de vlaktes van La Balagne, via de Gorges du Prunelli en de kliffen van de westkust. Zoek tijdens een weekend de Corsicaanse wijngaarden op. Tijdens dit exclusief en volledig gepersonaliseerd verblijf wordt u een dag lang vergezeld van een sommelier die u wegwijs maakt in de wijntradities van de AOC van Ajaccio. De winter op Corsica is het seizoen voor de liefhebbers van langlaufen die een deel van
de beroemde GR-20 kunnen volgen. In kleine familiestations kan men genieten van skiplezier en wandelingen op sneeuwschoenen. Men kan ook zijn vakantie veraangenamen met een bezoek aan leuke restaurants die streekgerechten serveren.
Verblijfsidee ski en gastronomie: Trek naar de massieven van het binnenland voor een skiweekend of naar de aangestampte pistes van de Monts du Niolu. Proef van de winterproducten: charcuterie, olijfolie, oesters, meel van kastanjes, zee-egel, zuiglam, geitenlam, brocciu (kwark), citroen en clementine.
Lijst van de Franse exposanten die tot vandaag hun deelname aan het vakantiesalon hebben toegezegd: Regio’s: Elzas, Aquitaine, Auvergne, Bourgogne, Bretagne, Corsica (eregast), Franche-Comté, Limousin, Lorraine en Normandië. Departementen: Aube-en-Champagne, Alpes de Haute Provence, Drôme, Hautes Alpes, Loiret / logis du Loiret, Nord en Pas-de-Calais, Val de Loire, Vaucluse en Vendée. Offices de Tourisme: Arras, Desvres-Samer, Méribel, Montagnes du Jura en Vercors.
Overige exposanten: Atout France, Berry Province, Best Western La Marina, La Coupole, Gîtes de France, Hôtel Plaisir, Hôtels & Résidences international, Nausicaa, Novasol, Parc Zoologique de Paris, Sequoia Parc, Sunêlia, Les Villages Lou Capitelle en Pays du Mont Blanc
Praktische informatie: Openingsuren: van 10 tot 18 u - Plaats: Brussels Expo, Belgiëplein 1 – 1020 Brussel (Laken) - Toegangsprijs: € 8 - www. vakantiesalon.eu
Voor alle informatie over Frankrijk: be.rendezvousenfrance.com
Sacrée, sucrée... Van de kwaliteit van elk ingrediënt tot de beheersing van elke stap van het productieproces verwaarloost Atelier Wittamer Workshop geen enkel detail om ter gelegenheid van Driekoningen zelfs de grootste fijnproevers te bekoren.
De Koningskoek van Wittamer, gebrevetteerd hofleverancier van België, paart uitmuntendheid aan traditie: “2000 velletjes” bladerdeeg gevuld met een sublieme amandelroom. Een voorrecht voor Koningen en Koninginnen waarin een driekoningenboon voor verzamelaars verwerkt is en dat getooid is met een bij de gelegenheid horende kroon. Wittamer wenst u een koninklijk jaar toe. Verkrijgbaar vanaf 2 januari 2015, vanaf €26.
Winkel Chocolats & Macarons - Grote Zavel 6 - 1000 Brussels – Bakkerij - Grote Zavel 12–13 - 1000 Brussels
Het sultanaat Oman is aardig op weg om een van de populairste reisbestemmingen in het Midden-Oosten te worden. De veelzijdigheid, de veiligheid, de goede toeristische infrastructuur en de hartelijkheid van de bevolking zijn niet vreemd aan dat succes. Daarenboven is Oman een winterzon bestemming waar je tijdens onze wintermaanden kunt genieten van heerlijke temperaturen aan zonovergoten stranden.
Aan de Golf van Oman, ten noorden en ten zuiden van de hoofdstad Muscat, liggen enkele fantastische vakantieresorts waar je maximaal kunt genieten van de zomerse winter van Oman. De namen van de bekende strandhotels klinken als muziek in de oren: Shangri-La’s Barr Al Jissah Resort & Spa, Al Bustan Palace, The Chedi Muscat, Sifawy Boutique Hotel, Millennium Resort Mussanah. Deze en andere onvergetelijke luxe verblijfplaatsen bieden een mix van hedendaagse top design met traditionele Omaanse invloeden. Het comfort, de service en de netheid in deze resorts zijn vergelijkbaar met de top Europese standaard. Kortom, Oman is dé bestemming voor een verwenvakantie in de winter, om zalig te genieten of actief te ontdekken.
Het is makkelijk om vanuit je verblijfplaats aan zee de hoofdstad van Oman te bezoeken. Gedurende eeuwen lag Oman op belangrijke handelsroutes tussen oost en west waardoor je, ook in Muscat, de invloeden ziet van economische en culturele uitwisseling met de landen rond de Middellandse Zee, Oost-Afrika, Pakistan, China. Tijdens een Muscat City Tour bezoek je onder meer de Sultan Qaboos Moskee, het archeologisch museum, de forten Jalali en Mirani en de Muttrah Souk, de kleurrijke markt waar je typische Omaanse souvenirtjes kunt kopen.
Voor een dagexcursie spreekt een bezoek aan de forten van Oman zeker tot de verbeelding. Eerst gaat het richting Nizwa Fort van waar je een prachtig uitzicht hebt op het stadje met zijn levendige vrijdagmarkt. Dan volgt Jabreen Castle uit de 17de eeuw en op de terugweg staat een bezoek aan het Bahla Fort op het programma.
Wil je het echte Oman ontdekken dan dring je nog dieper het land in. Dat is best mogelijk want overal vind je goede overnachtingsplaatsen. Een excursie naar het Jabal Akhdar gebergte, op circa 100 km van Muscat, is om nooit te vergeten. Hier reiken de bergtoppen tot drieduizend meter hoogte en de regio is bekend om zijn rijke cultuur, zijn vriendelijke bevolking en uiteraard het sublieme natuurschoon. Een verblijf in het Sahab Hotel, met fantastisch uitzicht over de bergen, is de kers op de taart van deze reis. Binnenkort wordt hier ook het Alila Jabal Akhdar Hotelgeopend, op een spectaculaire plaats, 2000m hoog, met binnen- en buitenzwembad, wellness- en fitnessfaciliteiten.
Oman is veel meer dan een kuststrook met daarachter een eentonige woestijnvlakte. Het landschap is afwisselend met hoge bergketens, groene oases met palmbomen en meertjes en verrassende woestijngebieden waar je kennis maakt met het leven van de bedoeïen. Die grote variatie opent mogelijkheden voor de actieve en avontuurlijke reizigers. Een wandelvakantie in Oman is dus perfect mogelijk en logeren in een tent, luxueus met airco, of in een bedoeïenentent is gewoon fantastisch. Stel je voor, een nacht in de woestijn, luisteren naar de stilte onder een sterrenhemel zoals je die nooit eerder hebt gezien!
Het programma van een reis in Oman is altijd gevarieerd. Na een dag in de woestijn ben je alweer aan zee, bijvoorbeeld in Ras Al Hadd waar de zeeschildpadden aan land komen. Nog een paar uur rijden en je bent terug in de buurt van Muscat waar je de laatste dagen van een zomerse winterreis kunt naganieten in een luxueus hotel, alvorens het vliegtuig te nemen richting thuis.
Het sultanaat Oman, met als hoofdstad Muscat, maakt deel uit van het Arabisch schiereiland. Het is een veilige reisbestemming die aangenaam verrast, met een onvoorstelbare en gevarieerde natuurpracht, een culturele rijkdom zonder weerga en daar bovenop een gastvrije bevolking en een degelijke toeristische infrastructuur. Oman in één woord: GEWELDIG ! www.visitoman.be
De 13e editie van de Campari kalender, werd voorgesteld in Milaan. De titel verklapt voor een stuk al waar de kalender dit jaar om draait: met Its the end of the world, baby baseerde Campari zich op de voorspelling van de Mayas dat de wereld op 21 december 2012 zou eindigen en helemaal zou veranderen.
Campari treedt tegen deze neerslachtige voorspelling op met een positieve aanpak: vol positivisme kijken naar de intrigerende theorieën en ze vervolgens visueel voorstellen in een serie krachtige, inspirerende fotos met Hollywoodactrice en topmodel Milla Jovovich.
Om het publiek mee te nemen op een adembenemende visuele reis, stelt Campari zijn nieuwste protagoniste voor in levendige shots die een mogelijk einde van de wereld uitbeelden. De kalender is opgebouwd uit opmerkelijke gebeurtenissen die gaan van dramatische Woestijnvorming en Orkanen tot Alien invasies en meteorieten. De scenarios zijn zowel gebaseerd op de moderne film als mythische en bijbelse taferelen.
Poserend in prachtige outfits, weet Jovovich het publiek alvast te bekoren; ze neemt een zelfzekere houding aan, straalt kracht uit en heeft daarbij controle over het onwetende. Met haar co-star Campari, brengt ze letterlijk een toost uit op het leven.
Dimitri Daniloff, één van de meest gerenommeerde internationale fotografen, bracht de 13e editie van de kalender in beeld. Een vanzelfsprekende keuze voor dit betoverend verhaal: de Parijse fotograaf brengt de scènes stuk voor stuk perfect in beeld, alsof fantasie werkelijkheid wordt. Toch was het een complex en lang proces, want de productie werd gefinaliseerd met special effects die de doorslaggevende factor waren om de scènes tot leven te brengen.
De Campari kalender, waar er wereldwijd maar 9.999 exemplaren van gedrukt worden, zal niet verkocht worden, maar zal internationaal verdeeld worden onder vrienden en fans van het merk. RVH.
Creativiteit en innovatie gaan in het project van Carlo Parenti hand in hand en vormen een ideale afsluiter van de ontdekking van enkele Toskaanse wijnroutes.
Carlo, geboren en getogen in Noord Italië, heeft weinig familiale backgrounds met de wijnteelt. Na zijn universitaire studies gaat hij als manager in het bankwezen aan de slag, maar vindt in de 9 to 5 job, geen persoonlijke voldoening.
Persoonlijke nieuwsgierigheid brengt hem in contact met de Toskaanse wijn, waarop hij beslist om zijn werk op te zeggen en de wijnacademie te volgen. Met succes haalt hij zijn diploma oenologie en hij start een eigen bescheiden wijnkelder op. Met de hulp van lotgenoten in Val di Cornia kan hij zijn eerste Esperienze Toscana IGT 2007 op de markt brengen, meteen een voltreffer van formaat.
Voor de productie van zijn wijnen grijpt hij teug naar traditionele methodes, zijn wijn bestaat uit 70% Sangiovese en 30% Cabernet Sauvignon druiven en bezit een dieprode kleur, een krachtige wijn van 14.5% alc. gehalte die velen aanspreekt. De mooie rode kleur biedt in de neus een fijn kruidig aroma, terwijl bij de afdronk zich leuke tannines, een lichte houttoets en rood fruit manifesteren.
Bij de azienda agricola Russo produceert men wijnen sinds 1998, maar de familiale wijnroots gaan vele decennia terug. De Pietrasca is een opmerkelijke witte wijn, hoofdzakelijk Vermentino, gemengd met een klein percentage Chardonnay en Calvet. Dit zorgt voor een frisse en fruitige toets en maakt de wijn tot een perfecte gezel bij lichte voorgerechten, gegrilleerde vis en fijne kazen.
Toscane biedt als vakantieregio, niet alleen heel wat natuurschoon en stranden, maar zorgt in een bekoorlijk hinterland ook voor verrassende culture en historische facetten waarbij de lokale wijn en gastronomie eveneens ruimschoots aan bod komen. RVH.
De wijnboeren uit de Vallei van de Cornia hebben zich eveneens in een regionale vereniging gegroepeerd omdat ze samen een betere promotie voor hun wijnen kunnen voeren. Een terechte beslissing omdat ze op deze manier de typische kenmerken van hun producten in een klaarder daglicht kunnen plaatsen.
Op de proeftafel een uitgebreid assortiment met specifieke aandacht voor de azienda agricola Giomi Zannoni, Petrawijnen en Hide. De azienda agricola Giomi Zannoni biedt een leuke witte Cornida, een mix van Trebbiano, Vermentino en witte Malvasia met een delicate fruitige en bloemerige toets. Een mooie aperitiefwijn ook fijn bij vis en fijnere kazen. De Rodantonio 2001, een ander product van deze azienda en 100% Sangiovese, zorgt voor een volronde smaak van rood fruit en mooie afdronk. Alleszins een aanrader bij rood vlees en sterkere kazen.
De Petrawijnen, gerijpt in een indrukwekkende constructie op een van de heuvelruggen, manifesteert zich via de Petra IGT Toscana, gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon. Elegant met intens boeket, uitvloeiend in een pittig aroma is dit een mooie wijn voor uiteenlopende vleesgerechten. De Ebo DOC Suvereto, een mix van Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon neigt met lichte houttoets en pittige balsamico naar fijne tannines. Een wijn die evenzeer past bij sterkere kazen en geroosterd vlees.
De Hide 2001 is een aangenaam verrassend buitenbeetje. Deze wijn, 100% Syrah, heeft een intense rode kleur met fijne violetnuances. In de neus is hij eerder kruidig al biedt hij in de mond mooi rood fruit, heerlijke tannines en warme volronde smaak. Met 14.5% alc. gehalte ongetwijfeld een eregast op vele feesttafels. RVH.
Suvereto wordt sinds mensengeheugenis vereenzelvigd als een sfeervol en typisch middeleeuws wijnstadje. De exacte oorsprong achterhalen is eerder moeilijk alhoewel er geschriften zijn van een monnik uit Bologna die melding maken van een indrukwekkend kasteel en een overvloed aan wijn, olijfolie en fruit.
De vallei van de Cornia, biedt inderdaad mooie natuurlijke vergezichten, diverse rijkdommen en oude vestigingen. Deze vallei maakt trouwens meer dan terecht ook deel uit van een van de vele wijnroutes die in Toscane werden uitgetekend.
Het stadje, gekenmerkt door vele smalle steegjes, middeleeuwse vestigingen, een fraai kasteel is bijzonder autoluw. Diverse oude huizen werden grondig gerenoveerd en omgetoverd tot restaurant, winkels, hotels Il Chiostro is wellicht het meest typische voorbeeld. Een aantal oude vertrekken van het voormalig klooster werden samengebundeld en bieden een aantrekkelijk vakantiehotel met prettige ruime appartementen die een degelijke uitvalsbasis vormen om de stad en de regio op een leuke manier te ontdekken.
Folklore viert nog steeds hoogtij in Toscane en zekers in Suvereto, de bezoekers kunnen zich makkelijk in het gebeuren integreren en aldus op treffende wijzen kennismaken met de vele Toskaanse tradities.
Het ommuurd stadje biedt een prachtig versterkt slot, La Rocca, het Chiostro di San Francesco, oude kerken en een ruime waaier van musea, facetten die een bezoek aan Suvereto omvormen tot een leuke halte in deze soms nostalgische Italiaanse regio. RVH.
Een wijngaard gespecialiseerd in rode wijnen die in totaal zowat 80 ha omvat. De wijnkelder is volledig ondergronds gebouwd, de heuvel werd eerst afgegraven, de ruwbouwwerken afgewerkt en het geheel werd terug onder de aarde bedolven. Het is een rijke Etruskische archeologische regio met rijke ondergrond waar destijds ook meerdere wijnen werden weergevonden. Niet ten onrechte wordt de Val di Cornia waarin de wijngaarden zijn gelegen omschreven als Italiës groentetuin.
De nieuwe kelders die zich over meer dan 10.000m² uitstrekken zijn uitgerust met alle moderne apparatuur, straalt nochtans een enorm respect voor de natuur uit. De globale exploitatie is zelf bedruipend inzake energie door het gebruik van zonne-straling. Rubbia al Colle produceert acht verschillende rode wijnen, drie Sangiovese, drie Bordeaux blended en twee wijnen waaraan geen sulfieten werden toegevoegd, specifiek om het eigen regionaal karakter te onderlijnen.
Ondanks het feit dat voor elke wijn dezelfde druivensoort wordt gebruikt, is smaak en intensiteit verschillend en afhankelijk van de percelen op zich, meerdere genieten immers van een microklimaat dat toch zorgt voor een eigen persoonlijkheid en als dusdanig de diversiteit aanwakkert.
Op de degustatietafel de Tuttu Natura IGT Toscana Sangiovese, Rumpotino Val di Cornia Suverto Sangiovese DOC, Vigna Usilio Val di Cornia Suvereto Sangiovese DOC en Vigna Molisso Val di Cornia Suvereto DOC.
De Tutto Natura, een fruitige ietwat plakkerige wijn met paarsachtige kleur is afkomstig van een wijngaard waarin geen chemische stoffen worden gebruikt. Zijn jeugd wordt gekleurd door mooie aromas die fijn uitlopen.
De Rumpotini Van di Cornia Suvereto Sangiovese DOC 2004, 90% Sangiovese en 10% Ciliegiolo heeft zijn natuurlijke karaktertrekken, jeugd en frisheid weten te bewaren. Deze wijn is aangemaakt uit stronken die in de 90-er jaren van een oude wijngaard werden gerecupereerd. De mooie tannines worden subtiel versterkt door de lichte houttoets en tonen van rode vruchten.
Vigna Usilio Val di Cornia Suvereto Sangiovese DOC 2003 wordt aangemaakt met druiven die van overvloedige zonneschijn konden genieten, jammer genoeg is er slechts één perceel voor deze wijnen aanwezig. Het droge klimaat geeft de wijn een mooie volle smaak met erg lichte tannines, een lichte toets van nootmuskaat en rijpe rode vruchten met lange aangename afdronk.
De Vigna Molisso Val di Cornia Suvereto DOC 2004 is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Syrah, die alle op de hoogst gelegen gronden werden aangeplant. De rotsachtige ondergrond zorgt voor de donkerrode kleur, in de neus toetsen van rode vruchten met fijne smaakpaletten in de mond. RVH.
In prachtige kuststrook langsheen de Middellandse zee met monumenten en historische plaatsen in de nabijheid zoals San Gimignano en het eiland Elba, maar ook met aangename klimatologische omstandigheden die een verblijf er quasi het ganse jaar door erg aangenaam maken.
Proeven van Bolgheri is niet alleen genieten van het landschap en het luilekkere vakantieleven maar is eveneens de culinaire geneugten ontdekken en voornamelijk kennismaken met de regionale druiven en wijnen. Naar onze smaak vindt menig toerist hier ongetwijfeld enkele leuke ontdekkingen terug.
Temidden de veelheid aan wijngaarden aandacht voor drie specieke wijnboeren die elk op zich zorgen voor aantrekkelijke en smaakveroverende wijnen.
Fornacelle langsheen de Etruskische wijnroute, werd uitgebouwd vanaf het einde van de 19de eeuw. In 1998 nam Stefano Billi, de exploitatie over van zijn grootvader en zorgde voor nieuwe aanplantingen, ook zijn echtgenote Silvia is actief in het bedrijf. Het domein van 15ha bestaat uit 8 ha wijngaarden en 7ha olijfbomen, Stefano heeft vooral oog voor kwaliteit met de Bolgheri Classic en een Artistic collection. Wij kozen voor de Guarda Boschi 2006 die op een middelharde kleibodem met steenstructuur wordt verbouwd. De percelen zijn eerder klein, de wijn wordt samengesteld uit 60% Cabernet en 40% Merlot. In de neus lichte toetsen van verse kruiden en aromas van mineralen terwijl fijne tannines zorgen voor een frisse afdronk. Ideaal bij rood vlees, wild en kazen. www.fornacelle.it
Vini Meletti Cavallari is een erg jong bedrijf dat in 2002 door Giorgio Meleti werd opgericht. Geboren en getogen temidden de wijngaarden besliste hij op zijn 24ste om zijn eigen cultuur op te starten en beschikt nu over zowat 10ha, een uitbreiding met 3ha enkel voor witte wijnen is in volle voorbereiding. Uit kwalitatief oogpunt blijft de productie beperkt tot 6000kg druiven per ha.
De Impronte is een elegante, imponerende wijn van 70% Cabernet Sauvignon en 30% Cabernet Franc, licht Bordeaux getint, mede door de rijping in eiken vaten. De Impronte heeft een mooie rode kelur en geeft in de neus een intens bouquet van rode vruchten en munt. In de mond blijft hij zacht aromatisch met karakter en mooi evenwichtige tannines. www.giorgiomeletticavallari.it
De Cipriana farm wordt sinds 1975 door de Fabianabroers uitgebaat, hun wijnen sleepten reeds heel wat bekroningen in de wacht. Wij werden bekoord door de Paguro Vermentino Bolgheri, een leuke, lichtgele maar fleurige en fruitige wijn die best als aperitef kan worden gedronken, maar ook bij visgerechten erg hoog scoort.
De San Martino Bolgheri rosso Superiore samengesteld uit Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Altri is een leuke mix met intense smaak, dieprode kleur en harmonieuze afdronk. Rood vlees, wild en sterke kazen zij ideale compagnons. RVH.
Met de Grattamacowijnen komen we terecht in een regio waar de Bolgheridruif hoogtij viert. Deze wijnrank verkiest een warm en droog klimaat op lage hoogte en is bestand tegen weelderige en soms te overvloedige zonnewarmte.
Grattamacco strekt zich uit over 33ha waarvan 12ha wijngaarden en 5 ha olijfbomen, de aanpalende groene boszone heeft alleszins een matigende invloed. Tijdens de oogst gebeurt een zorgvuldige selectie zodat de fermentatie in eiken vaten van 700l makkelijk kan verlopen. De malolactie fermentatie in vaten van franse eik geeft een eigen accent aan de wijnen, accent dat zich tijdens het rijpingsproces 12-18 maandversterkt. De eindrijping op fles duurt minimaal 6 maand. Voor het rijpingsproces beschikt het domein over een unieke rijpingskelder, 8m onder de grond, waarbij de vochtigheidsgraad via kuntsmatige kanalen die naast de kelder werden gegraven, gevuld worden met eik zodat het water langzaam naar beneden sijpelt en er zonder enige moeite voor zorgt dat de vochtigheid perfect op niveau wordt gehouden.
De aanplantingen op het heuvelachtige parcour gebeuren rekening houdende met de 7 microzones en bestaan uit 55% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese, 10% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot; voor de witte wijnen beperkt het domein Grattamacco zich uitsluitend tot de aanplanting van de Vermentinodruif.
Op de proeftafel Grattamacco Bianco 2008: 1.5ha op kalkachtige gronden met 4500 ranken per ha en zowat 8ton trossen per ha van gemiddeld 15 jaar. Deels gevinifieerd in inox, deels in eik, na de mixing van beide nog minstens 8maand in eik.
Bolgheri Vermentino DOC: 100% Vermentino, 14% alc. In de neus citrus en geel fruit overgaand in hazelnoot, elegante wijn en goed uitgeblanceerd. Ideaal bij vis maar dank zij aroma ook bij antipasti, crostine en zachte kazen.
Grattamacco Rosso 2007: 10ha op kalkachtige zandgronden, 4500 ranken, gemiddeld 20 jaar. Vinificatie in open eiken vaten, malolactie fermentatie in gesloten vaten. Deze Bolgheri rosso Superiore DOC geeft lichte balsamicotoetsen en zwarte bessen met elegante afdronk. Wild, gestoofde bereidingen van rood vlees en kaas
LAlberello 2007: 2 ha op kleigrond met vinificatie in open vaten. De Bolgheri rosso Superiore DOC heeft 70% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot. Smaak van intens rood fruit met elegante pittigheid en goede balans tussen acciditeit en mineralen met toch zachte tannines
Bolgheri Rosso 2008: 10 ha kalkachtige zandgronden 4500 tot 5400 ranken per ha van gemiddeld 15 jaar. Bestaat uit 60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 10% Merlot en 10% Sangiovese. Geeft een zachte pittige smaak van zwarte bessen met lichte tannines, past ondanks zijn complexiteit perfect bij typisch toskaanse gerechten.
Aleatico DellElba: wijngaard op 170m hoogte op het eiland Elba, 2ha op ietwat granietachtige gronden met 20hl/ha. Dieprode kleur, prima parfums van bloemen. De complexiteit zorgt voor prettig evenwicht in finale. Opsteker bij chocolade, taart en sterke kazen. RVH.
Twee wijndomeinen die binnen de agro-toeristische ontwikkeling naast wijngaarden ook overnachtingsmogelijkheden in kamers, op de boerderij en in stijlvolle countryhouses aanbieden. De nabijheid van de Middellandse zee zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat maar biedt de toeristen de kans op een all-round ontdekking van Toscane.
Beide wijndomeinen zijn eveneens lid van het Consortium Vernaccia di San Gimignano dat werd opgericht in 1972 op intiatief van enkele wijnboeren en zich de verdediging en versteviging van deze oorsprongsbenaming tot doel stelt. Dit kan enkel door een bestendige uitbouw van het imago, een promotie van de regio en onderzoek en ontwikkeling van de wijnproductie om een nog betere eindkwaliteit te bereiken. In totaal zijn een 90-tal wijnboeren lid van het consortium. Als een van de oudste wijnregios uit Italië moet dit absolute voorrang krijgen en wordt de benaming enkel toegekend aan die wijnen die minstens 90% Vernaccia in het eindproduct opnemen. In 2006 liep de totale productie van het consortium op tot zowat 2.920 miljoen liter Vernaccia.
Temidden de veelheid van producten die het Consortium ter degustatie aanbood, toch enige aandacht voor deze specifieke domeinen. Pietrafitta zorgt o.m. voor een leuke La Costa, 100% Vernaccia met aroma van rijp fruit en gedroogde bloemen. De Il Poggio-wijn verenigt 50% Sangiovese en 50% Canaiolo dank zij een sterk geconcentreerde fermentatie die borg staat voor een elegant, harmonieus en gebalanceerd eindproduct. De Borghetto eveneens 100% Vernaccia heeft het aroma van plattelandsbloemen en vers fruit, terwijl La Sughera, 80% Sangiovese en 20% Merlot, een robijnrode kleur heeft, fijn gestructureerd is met lichte cacaotoetsen.
Proeven van de producten van de Azienda Agricola Poderi Arcangelo, is genieten van producten die zijn gemaakt met een uitzonderlijke liefde voor de streek, respect voor de natuur, een eigenschap die de familie Mora opbrengt sinds ze in het wijnconcept stapte. Een strikt biologische teelt, zonder compromissen, zorgt voor een gerespecteerd bedrijf. Bijzonder opmerkelijk is het feit dat de Azienda gerund en bewerkt wordt door uitsluitend vrouwelijk personeel dat erin slaagt een eigentijds en waardig product af te leveren.
Binnen de IGT-wijnen, indicatie van de geografische herkomst, treffen we enkele tafelwijnen aan van hoge kwaliteit met een oerdegelijke prijs-kwaliteit-verhouding. Toch gaat heel wat aandacht naar de productie van DOCG-wijnen met een zeer hoge kwaliteit en waardevolle natuurlijke kenmerken die bewaard blijven gedurende het ganse verwerkingsproces. Tot dit assortiment behoren de Vernaccia base en de Selezione Terra del Lago, maar ook de Chianto DOGC en de Chianti Colle Senesi, prachtwijnen die niet alleen in een huiselijke sfeer kunnen worden gedronken, maar wijnen die de kaart van menig toprestaurant sieren. RVH.