Van donderdag 5 tot maandag 9 februari 2015 is Frankrijk aanwezig in Paleis 4 van Brussels Expo ter gelegenheid van het Vakantiesalon. Verschillende regio’s, departementen en Franse dienstverleners komen er hun belangrijkste attracties en nieuwigheden voorstellen. Corsica wordt de eregast van deze editie.
Momenteel hebben al 39 exposanten hun deelname bevestigd in het Frankrijkdorp, waaronder Corsica dat de eregast wordt. Dit jaar worden de troeven van het ‘île de beauté’ in de 4 seizoenen in de kijker gezet. De lente op Corsica is het seizoen van de eerste festivals. Vanaf het begin van de paasvakantie wordt het levendig in de vakantieplaatsen. De paasfeesten op Corsica hebben een bijzondere plaats. Het is een periode van intense religieuze activiteit waarbij christelijke tradities en oude rites zich vermengen tijdens verrassende momenten.
Ideeën voor sportieve vakanties: Neem in april deel aan de Foulées Cortenaises, een bergloopwedstrijd. Overtref uzelf van 6 tot 10 juni tijdens Corsica Raid Aventure en zijn vele zee- en gebergtedisciplines. De zomer op Corsica, tijdens de periode met de meeste vakantiegangers, biedt het eiland een heel palet mogelijkheden aan met de zekerheid van een uitzonderlijk klimaat. Niet te missen in juli: de befaamde ‘Aflossing van de Gouverneur’ in Bastia. De oude haven wordt een dag lang het toneel van de wedersamenstelling van een ceremonie die meer dan 500 jaar oud is. Zij toont de overdracht van de macht tussen de gouverneurs van Bastia, benoemd door Genua. De nieuwe gouverneur, vergezeld van een stoet van 150 figuranten, doorkruist de straten van de oude stad en neemt passanten mee in een parcours dat verlevendigd wordt met ‘tableaux vivants’.
Idee voor een wellnessverblijf: Laat u verwennen rechtover de baai van Ajaccio en de ‘Îles sanguinaires’ en ontdek nieuwe sensaties dankzij de eigenschappen van Corsicaans bloemenwater en essentiële oliën. Een zintuiglijke reis die tegelijk behandelingen met zeewater, modelages en schoonheidszorgen inhoudt. Tijdens de herfst op Corsica blijven de meeste verblijfsadressen en handelszaken open. Het is een zeer aangenaam seizoen en de zee behoudt haar zomerwarmte. De periode is zeer geschikt om het eiland te ontdekken als koppel, met vrienden of met een groep, met een bevolking die meer beschikbaar is om de troeven te delen.
Verblijfsideeën voor het naseizoen: Een autocircuit van 11 dagen nodigt u uit om Corsica te ontdekken via zijn mooiste dorpen. Met vertrek aan het massief van Alta Rocca komt u op de vlaktes van La Balagne, via de Gorges du Prunelli en de kliffen van de westkust. Zoek tijdens een weekend de Corsicaanse wijngaarden op. Tijdens dit exclusief en volledig gepersonaliseerd verblijf wordt u een dag lang vergezeld van een sommelier die u wegwijs maakt in de wijntradities van de AOC van Ajaccio. De winter op Corsica is het seizoen voor de liefhebbers van langlaufen die een deel van
de beroemde GR-20 kunnen volgen. In kleine familiestations kan men genieten van skiplezier en wandelingen op sneeuwschoenen. Men kan ook zijn vakantie veraangenamen met een bezoek aan leuke restaurants die streekgerechten serveren.
Verblijfsidee ski en gastronomie: Trek naar de massieven van het binnenland voor een skiweekend of naar de aangestampte pistes van de Monts du Niolu. Proef van de winterproducten: charcuterie, olijfolie, oesters, meel van kastanjes, zee-egel, zuiglam, geitenlam, brocciu (kwark), citroen en clementine.
Lijst van de Franse exposanten die tot vandaag hun deelname aan het vakantiesalon hebben toegezegd: Regio’s: Elzas, Aquitaine, Auvergne, Bourgogne, Bretagne, Corsica (eregast), Franche-Comté, Limousin, Lorraine en Normandië. Departementen: Aube-en-Champagne, Alpes de Haute Provence, Drôme, Hautes Alpes, Loiret / logis du Loiret, Nord en Pas-de-Calais, Val de Loire, Vaucluse en Vendée. Offices de Tourisme: Arras, Desvres-Samer, Méribel, Montagnes du Jura en Vercors.
Overige exposanten: Atout France, Berry Province, Best Western La Marina, La Coupole, Gîtes de France, Hôtel Plaisir, Hôtels & Résidences international, Nausicaa, Novasol, Parc Zoologique de Paris, Sequoia Parc, Sunêlia, Les Villages Lou Capitelle en Pays du Mont Blanc
Praktische informatie: Openingsuren: van 10 tot 18 u - Plaats: Brussels Expo, Belgiëplein 1 – 1020 Brussel (Laken) - Toegangsprijs: € 8 - www. vakantiesalon.eu
Voor alle informatie over Frankrijk: be.rendezvousenfrance.com
Sacrée, sucrée... Van de kwaliteit van elk ingrediënt tot de beheersing van elke stap van het productieproces verwaarloost Atelier Wittamer Workshop geen enkel detail om ter gelegenheid van Driekoningen zelfs de grootste fijnproevers te bekoren.
De Koningskoek van Wittamer, gebrevetteerd hofleverancier van België, paart uitmuntendheid aan traditie: “2000 velletjes” bladerdeeg gevuld met een sublieme amandelroom. Een voorrecht voor Koningen en Koninginnen waarin een driekoningenboon voor verzamelaars verwerkt is en dat getooid is met een bij de gelegenheid horende kroon. Wittamer wenst u een koninklijk jaar toe. Verkrijgbaar vanaf 2 januari 2015, vanaf €26.
Winkel Chocolats & Macarons - Grote Zavel 6 - 1000 Brussels – Bakkerij - Grote Zavel 12–13 - 1000 Brussels
Oh-Chef: beleef een buitengewone culinaire ervaring
Hoe je vrienden verwennen met de hoogstandjes van een chef bij je thuis die zijn kunsten tentoonspreidt, terwijl jij je klaarmaakt of je gasten ontvangt? Hoe trakteer je op een hoogstaande gastronomische ervaring met een sterren-of andere chef aan je fornuis die jou en je gasten verrast met een origineel menu of thema? Dat is de uitdaging die het jonge Belgische bedrijf Oh-Chef waarmaakt!
Het concept Oh-Chef, dat bedacht werd door een trio jonge ondernemers, bestaande uit Xavier Jeunejean, Thierry Lahaye en Frédéric Lempereur, komt vernieuwend uit de hoek: het kan rekenen op het talent van een hele brigade chef-koks die gecast kunnen worden op basis van hun profiel, hun aanbod en hun geografische zone. Op het menu staan zowel sterrenchefs als andere inventieve, gedreven koks (Lionel Rigolet (Comme chez soi), Alexandre Dionisio (Chez Alexandre), Eric Martin, Philippe Germeyn, Abdel Zriken, Marc Delvoie, Patrick Bésengez, Christophe Lagadec, Ludovic Balza, David Keunings, Frank Fol en Gérard Metzmacker).
Concept: De bedoeling: een unieke culinaire ervaring laten beleven: kooklessen, live cooking, een etentje onder vrienden… thuis of op kantoor, met getalenteerde chefs (met of zonder ster), voor een betaalbaar budget. Wat het gekozen thema ook is, de chef doet de boodschappen, neemt alle voorbereidingen voor zijn rekening en deelt zijn kennis (als je daar zin in hebt). Na het eten ruimt hij voor hij weer naar huis gaat, alles weer op.
Kies je ervaring : Het aanbod is veelzijdig en uitgebreid…Eten met een ster (een sterrenchef komt koken), Zoete of hartige Sushi Show (initiatie in de sushikunst), Natuurlijke smaken van vandaag (4u opleiding bij je thuis met jouw voorraad), Franse streekproducten, Belevenis (uniek diner), Welzijn (detox, proteïnes, seizoen), Made in Europe (Italiaans, Spaans, fusion, enzovoort), Budgetmenu (of hoede beste producten kiezen voor een driegangenmenu voor een redelijke prijs), Gluten-of lactosevrij genieten, En dat is maar een greep uit de mogelijkheden, want de chefs barsten van de ideeën.
Wanneer ga jij voor je eerste Oh Chef-ervaring? Er zijn 1001 gelegenheden: een verjaardag, een belangrijke gebeurtenis in je beroeps-of privéleven (verloving, trouwfeest, vrijgezellenavond,…), professioneel feest (verhuizing, nieuwe zaak, productlancering,…), al naargelang het seizoen (eerste raclette, eerste barbecue, opening van de jacht, Kerstmis, Nieuwjaar), een kennismaking (detox, glutenvrij, proteïne, exotisch, fusion, insecten,…).
Wie zijn ze? Als autodidact verliet Xavier de schoolbanken op zijn zestiende om aan de slag te gaan in de horeca. Vervolgens ging hij weer studeren in het avondonderwijs (informatica) en sinds 2001 werkt hij als projectleider voor NETiKA. Tegelijk startte hij twee bedrijven: RentByNight (2008) en RENooV (2010). Gedreven als hij is door start-ups en het internet, droomde Xavier er altijd van deze passie te combineren met zijn liefde voor lekker eten. Zo ontstond het concept van Oh-Chef als organisator van culinaire belevenissen.
Thierry is burgerlijk ingenieur van opleiding. Nadat hij zijn eerste beroepservaring opdeed als consulent in bedrijfsbeheer, zette zijn ondernemingsgeest hem ertoe aan het familiebedrijf over te nemen. Dankzij zijn goede neus voor zaken slaagde dat erin significant uit te breiden. Als fijnproever en gastronoom brengt hij graag zijn vrienden en familie samen rond een lekkere maaltijd, vergezeld van zorgvuldig geselecteerde wijnen. Als levensgenieter en ondernemer startte hij samen met Xavier Jeunejean in januari 2014 Oh-Chef op.
Als zelfstandige consultant in strategie en organisatie koesterde Frederic al altijd een grote belangstelling voor alles wat met gastronomie te maken heeft. Het is maar een van zijn interesses, want hij is net zo geboeid door radio, theater en ondernemen: in het project van Oh-Chef kan hij al zijn passie voor de goede dingen des levens verenigen. Dat hij Xavier en Thierry in dit avontuur zou vervoegen, lag dan ook voor de hand.
De saga van Oh-Chef: Tijdens hun ‘after squash’ ontmoetingen groeide bij Thierry Lahaye en Xavier Jeunejean geleidelijk het idee voor een concept waarin ze hun passie voor eten zouden kwijt kunnen. Oorspronkelijk waren ze van plan op een website alle aangeboden kooklessen op een website samen te brengen, zodat internauten ze zouden kunnen vergelijken en zich inschrijven. Het verhaal begon in mei 2013, tijdens het Startup WE, waar het Oh-Chefproject tot de achttien (van de 40) geselecteerde projecten behoorde. Aan het einde van dat weekend zag het duo jammer genoeg in dat het project nooit rendabel zou kunnen zijn.
Toch was er veel belangstelling en flink wat steun. Oh-Chef zette het avontuur dus voort en werd geselecteerd voor het Boostcamp van het Microsoft Innovation Center. Tijdens deze begeleiding kreeg het project een beroemde peter (Lionel Rigolet, de chef van de Comme Chez Soi) en nam het eindelijk zijn definitieve vorm aan: een culinaire belevenis aan huis!
De site werd in januari 2014 boven de doopvont gehouden, met vier chefs. De eerste maanden dienden vooral om de site te verbeteren, net zoals de beschrijving van de voorgestelde belevenissen; ook werd gepeild naar de feedback van klanten.
In juni 2014 trad marketingspecialist en levensgenieter Frédéric Lempereur ook toe tot het project. Onder zijn impuls wil de volledig Belgische site al wie van lekker eten houdt maar daarom niet altijd zelf in de keuken wil staan overtuigen voor een culinaire belevenis thuis of op kantoor. Het avontuur van Oh-Chef gaat verder.
Oh-Chef - Théodore De Cuyperstraat 159/7 -1200 Brussel. Tel.: +32.495.450.581.
Michelin City pro: de band die het beste bestand is tegen lekrijden
De MICHELIN CITY Pro is ontwikkeld voor intensief gebruik in de stad onder omstandigheden waarin hij het meeste te lijden heeft. Deze band biedt drie belangrijke voordelen ten opzichte van zijn voorganger en zijn concurrenten: een ongekende robuustheid waardoor hij de overlast door lekrijden aanzienlijk vermindert, een betere veiligheid en een langere levensduur. Hij is bedoeld voor motoren met een kleine cilinderinhoud, tot 150 cc, en scooters met grote wielen.
Of hij nou wordt gebruikt door een stadsbewoner die er mee op en neer pendelt naar het werk, dan wel door een motorkoerier die zich door de verkeersopstoppingen van een metropool beweegt, de MICHELIN CITY Pro is perfect afgestemd op deze vormen van gebruik. De voordelen die hij in zich verenigt, zijn te danken aan een combinatie van innovaties en optimalisaties.
Met de MICHELIN technologieën kan de robuustheid van de band worden versterkt, waardoor hij 20 % meer weerstand heeft tegen lekrijden dan concurrerende producten. De toepassing van een special ontwikkelde rubber compound, garandeert dat hij 10 % langer meegaat dan zijn concurrenten. Tot slot zorgt zijn nieuwe loopvlakprofiel voor meer grip op droog, nat en glad wegdek. Meer robuustheid en veiligheid gedurende een groter aantal kilometers is, kort samengevat, wat de nieuwe MICHELIN CITY Pro karakteriseert. Deze band is een concrete uitwerking van de MICHELIN Total Performance strategie, die alle prestaties van een band tegelijkertijd en zonder compromissen wil verbeteren.
De MICHELIN CITY Pro is, na de MICHELIN Pilot Road 4, de tweede band die dit jaar wordt toegevoegd aan het Michelin aanbod van motorbanden. Hij is beschikbaar in 21 afmetingen voor wielen van 14 tot en met 18 inch en snelheidsindex P (tot 150 km/uur) tot S (tot 180 km/uur).
AMSTERDAMS HOTEL THE NEIGHBOUR’S MAGNOLIA INTRODUCEERT ‘INSPIRE CANVASES’ CONCEPT
Hotelgasten creëren eigen kunstwerk van licht in hun hotelkamer
Het Amsterdamse boutiquehotel The Neighbour’s Magnolia introduceert ‘Inspire Canvases’ in al haar hotelkamers. Op deze canvassen kunnen gasten met een laserpen een lichtkunstwerk maken op een leeg canvas, dat uit zichzelf na enkele minuten weer verdwijnt. Inspire Canvases is een initiatief van de behavioral design kunstenaars Micah Kessel en Tristan Hupe, bekend van de in De Wereld Draait Door gepresenteerde real life game room in hartje Amsterdam: Sherlocked - The Amsterdam Escape Room. Inspire Canvases is omarmd door de creatieve eigenaren van Hotel The Neighbour’s Magnolia die altijd op zoek zijn naar onverwachte initiatieven. Het project werd symbolisch tijdens de derde editie van het Amsterdam Light Festival op 27 november gelanceerd.
Kunst in hotelkamers: Micah Kessel over de Inspire Canvases samenwerking: “We willen mensen op een bijzondere manier inspireren. Daar past de beleving in een boutiquehotel als The Neighbour’s Magnolia heel goed bij.” Volgens Thomas Gulikers, Hotel Manager, past de samenwerking goed bij onze hotelfilosofie om op een creatieve manier nieuwe concepten op te zetten: “Het project sluit haarfijn aan bij de beleving in onze hotelkamers. Alles wat er staat en hangt heeft een onverwachte twist, van onze unieke heruitvinding van de kledingkast en de muurrekjes waar allerlei nuttige en onnuttige items aan hangen, tot aan de aanwezigheid van knuffelhond Sparky.”
Ruimtes inspireren: Behavioral design duo Micah Kessel (VS) en Tristan Hupe (NL) staat vooral bekend als de oprichter van Sherlocked - Mystery Experiences. Speciaal voor The Neighbour’s Magnolia ontwikkelden zij de Inspire Canvases. Wat The Amsterdam Escape Room en het concept Inspire Canvases in de hotelkamers met elkaar te maken hebben? Tristan Hupe: “Behavioral design gaat over het uitlokken van nieuw en creatief gedrag in mensen. Zowel The Amsterdam Escape Room als de Inspire Canvases halen het kind in je naar boven en dagen je uit creatief met je omgeving om te gaan.” Je maakt een kunstwerk op het canvas door met een laserpen te bewegen waarna op magische wijze de lichtstrepen blijven staan. Dit kunstwerk verdwijnt vanzelf weer na ongeveer 10 minuten.
Amsterdam Light Festival: De lancering van Inspire Canvases valt samen met de derde editie van het Amsterdam Light Festival dat op 27 november van start ging. Tijdens dit vijftig dagen durende lichtfestival wordt de gehele historische binnenstad gedecoreerd met lichtkunstwerken. Tijdens het festival kunnen niet alleen Inspire Canvas lichtkunstwerken in de hotelkamers gemaakt worden: ook niet-gasten kunnen -zodra het donker genoeg is - aan de slag in de LivingRoom van het hotel.
Vanaf 26 november verwelkomt Bar Amigo andermaal de chocoladeliefhebbers op zijn originele ‘Chocolate Afternoon Tea’. Op het menu staat een heerlijke selectie van thee, koffie, warme chocolademelk of chocolade-infusies met pralines en andere lekkernijen van Pierre Marcolini.
Voor de Bourgondiërs staat een glaasje champagne koud om van deze ervaring een sprankelend moment te maken. Elke woensdag en vrijdag speelt een getalenteerde harpiste elegante achtergrondmuziek waardoor de gesofisticeerde sfeer van Bar Amigo net dat tikkeltje extra krijgt.
Voor de feestdagen pakt Colruyt uit met een leuke variant van de gekende foie gras: foie gras in terrine Maistres Occitans, die je zelf kan klaarmaken en op smaak brengen naar believen!
De lever wordt in verpakking verkocht, maar de afwerking doe je zelf. Haal de foie gras, een uur op voorhand uit de koelkast in de verpakking. Besprenkel de lever eventueel met 2 cl. porto of armagnac aan beide kanten. Leg de eendenlever in een terrine met deksel en duw goed aan. Bak 40 minuten au bain-marie in een op 150° voorverwarmde oven.
Duw het geheel na het bakken goed aan en verwijder het overtollig vet. Laat afkoelen op kamertemperatuur en plaats het nog 1 à 2 dagen in de koelkast. Nadien is je eigen foie gras klaar om geserveerd te worden. Smakelijk!
Brouwerij PALM nodigde op 31 augustus jl. 450 gasten uit om haar eigen geteelde hop in Steenhuffel te plukken. Het was in oktober 2011 dat de brouwerij, in haar eigen hoptuin nabij kasteel Diepensteyn, 800 hopplanten aanplantte. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc.
De hopoogst van 2014 werd, eind augustus, voor de tweede keer samen met publiek geplukt ! PALM beloofde de hopplukkers uit te nodigen om getuige te zijn van het brouwen en om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. Op dinsdag 2 december was het zover, de plukkers kregen de kans samen met de PALM- brouwers effectief te komen brouwen én te proeven ! De plukkers gingen samen met sterren chef Viki Geunes (’t Zilte **) en Jan Toye, passioneel brouwer van PALM Belgian Craft Brewers, aan de slag. Nadien werd iedereen getrakteerd op de eerste PALM HOP SELECT ‘oogst 2014’, gebrouwen met de eigen geplukte hop. Philippe Wagman van Camembière uit Aartselaar, Zytholoog & Kaasmeester (2de kaasspecialist van België 2014) zorgde voor een excellente beer & cheesepairing. In 2015 staat de publieke hopoogst op zondag 30 augustus gepland.
PALM HOP SELECT:
Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.
PIERRE & VACANCES OPENT 3 NIEUWE VAKANTIEVERBLIJVEN IN ANDORRA
Andorra, een droombestemming voor uw wintervakantie met het gezin of met vrienden. Opening van 3 nieuwe Pierre & Vacances-residenties voor het winterseizoen 2014-2015: Andorra Ransol, Andorra Bordes d’Envalira en Andorra Peretol.
Het Prinsdom Andorra telt 65 bergtoppen van meer dan 2100 m waar wintersporters volop kunnen genieten van eindeloze skipistes en de gezonde berglucht. Het dwergstaatje in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje, biedt een prachtige natuur in een uitermate bergachtig gebied met hoge pieken en smalle valleien. Dé ideale bestemming voor al wie houdt van sport en ontspanning.
Grandvalira, het grootste skigebied van de Pyreneeën op 1710 tot 2640 m hoogte. De drie nieuwe residenties liggen vlakbij dit prachtige skigebied. Snowboarders, aanstormend skitalent of doorgewinterde skiërs zullen hun ogen niet geloven: 210 km bewegwijzerde afdalingen, 118 pistes voor elk niveau, freestylezones, skischolen en sneeuwtuinen voor de allerkleinsten. Een droombestemming voor bergliefhebbers, die er zowel in de winter als in de zomer aan hun trekken komen.
Residentie Pierre & Vacances Andorra Ransol : Deze nieuwe residentie in El Tarter ligt in een beschermd natuurgebied op 1710 m hoogte, op slechts 1,5 km van de skilift naar Grandvalira, en is met zijn 210 km aan pistes het grootste skigebied van Andorra. Het complex bestaat uit 42 comfortabele appartementen met 1 slaapkamer (4 personen) of 2 slaapkamers (6 personen). Het moderne interieur ademt een sfeer van rust en ontspanning. De meeste appartementen beschikken over een balkon of een terras met uitzicht op de bergen.
Residentie Pierre & Vacances Andorra Bordes d’Envalira: Deze residentie is gelegen op 1800 m hoogte in het gehucht Bordes d’Envalira, op 2,5 km van het centrum van het gehucht Soldeu en de skilift naar het Grandvalira skigebied. Het complex telt 70 volledig uitgeruste verblijven: van studio’s voor 2 personen tot appartementen met 4 slaapkamers (8 personen).
Residentie Pierre & Vacances Andorra Peretol : Deze residentie vinden we terug in het centrum van het gehucht Bordes d’Envalira, op 2,5 km van het skistation en de skilift die u naar het Grandvalira skigebied brengt. Het complex bestaat uit 33 ruime, comfortabele appartementen met 1 slaapkamer (4 personen) of 2 slaapkamers (6 personen).
Sinds de opening van Andorra El Tarter, in 2013, telt Pierre & Vacances 4 vakantieverblijven in Andorra, een droombestemming voor wintersporters. Het skigebied van Grandvalira telt 210 km aan pistes geschikt voor alle niveaus. www.pierreetvacances.be
TAO zet reservatie van hotels en trips in de Oostkantons online
Vanaf eind november 2014 kunnen de websitebezoekers van het Toeristisch Agentschap Oost-België www.eastbelgium.com online verblijfplaatsen en trips in de Oostkantons reserveren. Hiermee is het Toeristisch Agentschap Oost-België een pionier, want ze zijn het eerste toeristisch overkoepelend orgaan, dat aan hun partnerbedrijven een online-service aanbiedt.
„De prioriteit van onze investering in een online-reservatiesyssteem is het toeristisch aanbod aanpassen aan het reservatiegedrag van de gasten“, zei de TAO-directrice na de officiële start van de nieuwe service op 24 november 2014. „Studies hebben uitgewezen dat meer dan 80% van de gasten hun reizen op internet zoekt en er ook de voorkeur aan geeft ze op die manier te boeken. Daarom leek het ons belangrijk om de partnerbedrijven van het Toeristisch Agentschap Oost-België een professionele service met directe reservatie via internet ter beschikking te stellen”, verklaarde ze verder.
In de startfase zijn er ongeveer 30 van de 169 partnerbedrijven online beschikbaar. Er kunnen hotels, vakantiewoningen, bed & breakfast, campings maar ook trips zoals een uitstap naar de blauwsteenmijnen van Recht of activiteiten in het vrijetijdscentrum Tomberg Rodt gereserveerd worden. Op langere termijn is het de bedoeling dat alle partnerbedrijven online gereserveerd kunnen worden.
Zoeken en boeken : Tot nu toe konden accommodaties en trips op de TAO-website www.eastbelgium.com enkel via een emailaanvraag geboekt worden. Nu kan er via de nieuwe reservatiebutton op de homepagina of via de rubriek „accommodatie & gastronomie“ een datum ingegeven worden en op die manier onmiddellijk naar vrije overnachtingsmogelijkheden gezocht worden. Een nieuwe zoekfunctie maakt het dan verder mogelijk om te filteren op classificatie, inrichting, service, sportmogelijkheden of typische criteria voor de Oostkantons (bed+bike, kwaliteitslabels voor de Oostkantons, ... ) enz. Al deze informatie is op de website beschikbaar in het Duits, Frans en Nederlands.
Naast de toekomstmogelijkheden voor de partners hoopt het Toeristisch Agentschap Oost-België ook op een verdere stijging van het bezoekersaantal van zijn website. Op dit moment werden op www.eastbelgium.com dagelijks 3500 tot 4000 paginaconsultaties (800-1000 gebruikers) geregistreerd. Uit een enquête bleek dat 53% van de klanten de aanbiedingen „wandelen zonder bagage“ en „fietsarrangementen“ via internet ontdekt hebben. Naast het downloaden van mountainbike GPS-routes is het grote aantal gebruikers van de online-wandelrouteplanner „GO-Eastbelgium“ een bevestiging van de strategie om verder in de internet-technologie te investeren.
Solidaire soep van exko - zondag 14 december Brussel
EXKi blijft zijn eigen waarden trouw. Na het succes van de eerste Solidaire Soep vorig jaar op 15 december, wordt de tafel dit eindejaar opnieuw gedekt. De actie vindt plaats op zondag 14 december 2014 in het EXKi-restaurant, Beursplein 2, 1000 Brussel. Afspraak van 15 tot 18 uur.
EXKi organiseert voor de tweede maal een ludieke en hartverwarmende actie, zodat iedereen de minstbedeelden een beetje warmte kan schenken in de vorm van een kom warme soep. Door deze solidariteitsactie kunnen EXKi-klanten zichzelf (her)ontdekken en samen een emotioneel moment beleven.
Schrijf je in, iedereen mag meedoen! Er moeten dus heel veel groenten gewassen, geschild en gesneden worden om een heerlijke soep klaar te maken die vervolgens door Thermos Operatie aan de ingang van metrostation Kruidtuin wordt uitgedeeld aan mensen die het elke avond moeilijk hebben.
Een mooie gelegenheid om samen te delen en een menslievend en hartverwarmend moment te beleven. Bovendien houdt EXKi een paar verrassingen klaar voor jong en oud. Er is ook fairtrade biokoffie voor elke deelnemer, en... dat alles met een vrolijke noot muziek!
Help een geëngageerde vereniging: Thermos Operatie. Thermos Operatie begon in december 1987 op initiatief van enkele scoutsleiders. Ze waren onder de indruk van de benarde situatie van daklozen in het station en besloten ze elke avond thermossen met warme koffie en broodjes te brengen. Vandaag lossen maar liefst dertig vrijwilligersteams elkaar af tussen 1 november en 30 april om de daklozen van Brussel een maaltijd en warme drank aan te bieden.
Deelnemen aan dit event rond Solidaire Soep is heel eenvoudig: Inschrijven kan via de website http://qlic.it/97751 of via de Facebookpagina van EXKi
EXKi Beursplein 2 1000 Brussel
Praktische informatie: Alle praktische informatie over EXKi is te vinden op de website: www.EXKi.com - www.operationthermos.be
Frankrijkexpert Agence Belle France wordt onderdeel van Belvilla, specialist in vakantiehuizen. Dat zijn Monique van der Stap – eigenaar en oprichtster van Agence Belle France – en Bjørn Berg-Andersen – directeur van Belvilla – overeengekomen. Voor Belvilla betekent dit een extra focus op de populaire vakantiebestemming Frankrijk. Agence Belle France vindt in deze vergaande samenwerking een sterke partner.
Kwart meer vakantiehuizen in Frankrijk. Frankrijk is al jarenlang een favoriete vakantiebestemming, vooral in de zomermaanden. Eén op de tien boekingen bij Belvilla wordt vastgelegd op bestemming Frankrijk en dit aantal groeit. Dat vormt de voornaamste reden voor de samenwerking. In de praktijk betekent dit dat Belvilla de komende maand de vijfhonderd vakantiehuizen van Agence Belle France – kortweg ABFrance – toevoegt. Deze karaktervolle woningen variëren van comfortabele gîtes tot luxe villa’s en liggen verspreid over gans Frankrijk met een concentratie in de Provence/Côte d’Azur. Het Franse Belvilla-aanbod groeit daardoor met bijna een kwart en verdubbelt zelfs in de regio Provence/Côte d’Azur.
Nieuwe huizen online bij start boekingsseizoen: Belvilla-directeur Bjørn Berg-Andersen meldt: “Met de ervaring, kennis en het aanbod van Agence Belle France zijn wij ervan overtuigd een goede partner gevonden te hebben. Deze uitbreiding helpt ons nog beter tegemoet te komen aan de wensen van onze gasten. We streven ernaar om de vakantiehuizen van Agence Belle France voor de kerst op onze website te presenteren. Op die manier kunnen vakantiegangers al bij de start van het boekingsseizoen de nieuwe Franse vakantiehuizen reserveren.”
De samenwerking is voor Agence Belle France een bekroning op het twintigjarig jubileum. Monique van der Stap van Agence Belle France vertelt: “Na twintig jaar is het tijd om het stokje over te dragen met betrekking tot het managen van het bedrijf. Als Frankrijkexpert blijf ik nauw betrokken bij het Franse aanbod van Belvilla. Door deze samenwerking kan ik mij volledig focussen op het onderhouden van de contacten met huiseigenaren, het op peil houden van de kwaliteit van de vakantiehuizen en het werven van nieuwe huizen. Onze gasten bieden we hiermee continuïteit en een nog grotere professionaliteit. Onze huiseigenaren zullen op hun beurt profiteren van een sterke toename van boekingskansen. Ik kijk dan ook vol vertrouwen naar de toekomst.” Belvilla: www.belvilla.be
Voortaan staat de Harry & Olgapan op nummer één ten huize Schurmans. De Russische schone houdt het graag vetvrij. Harry is dol op versgebakken spek. Keukenspecialist BergHOFF beantwoordt hun vragen met één pan. Resultaat? De Harry & Olgapan is geboren en wordt nu al getipt als ideaal eindejaarscadeau!
Het idee voor de pan ontstond tijdens een gezellige babbel tussen zaakvoerster Hilde Rutten en Olga Zalenko en ontpopte zich iets later tot de lancering van een nieuw product. De Harry & Olgabraadpan is een klasbak want ze bestaat uit twee sterke materialen: roestvrij staal en gegoten aluminium. In combinatie met de solide, gegoten roestvrij stalen handgrepen spreken we dus terecht van een duurzaam kwaliteitsproduct.
What’s in it for Olga? Olga bakt voortaan vetvrij in haar eigen pan. Dankzij de innovatieve, milieuvriendelijke en fernokeramische antiaanbaklaag, is vet gebruiken overbodig. Zo kan de mooie Olga zonder problemen haar strakke lijn behouden. Bovendien bevat het materiaal geen giftige stoffen of schadelijke materialen, wat onze gezondheid en het milieu dan weer ten goede komt. Deze pan is bruikbaar op elk fornuis en ovenvast tot 320°C.
What’s in it for Harry? De braadpan met doorsnede van 26cm is geknipt om lekkere stukken spek te bakken. Het oog wil ook wat volgens Harry, dus BergHOFF stak de Harry&Olgapan in een modieus jasje. De gekleurde binnenkant in blauwgrijs valt meteen op. Vervaardigd uit 3 mm dik aluminium is elke Earthchef braadpan afgewerkt met een handige, stijlvolle handgreep. De glanzende afwerking zorgt ervoor dat de braadpan ontegensprekelijk een plaats verdient in elke keuken.
Wie de braadpan cadeau wil doen of ze liever zelf een mooie plaats in de keuken geeft, kan terecht bij Selexion. Prijs :€62.90 - www.berghoffworldwide.com
TravelXenarjo: nieuw reisaanbod voor 40-ers en 50-ers
Samenwerking tussen Davidsfonds Cultuurreizen, Joker Reizen en Intersoc. Een complementair aanbod van topreizen voor generatiegenoten: cultuur, natuur, avontuur, actief of ontspanning. Online platform www.travelxenarjo.be met, behalve de reizen, ook ervaringen van anderen en interessant leesvoer.
Negen op de tien Vlamingen wil meer op reis gaan en zegt dat hun geluk daarvan afhangt. Bij vijftigplussers kriebelt die reismicrobe nog het meest, maar ze vinden niet vlot een aanbod op maat. Dat blijkt uit de Trendbarometer 2015, een onderzoek bij duizenden Belgen. Om een zo breed en divers mogelijk reisaanbod te bieden aan die groeiende groep reizigers, sloegen Davidsfonds Cultuurreizen, Joker en Intersoc de handen in elkaar en bouwden ze een gezamenlijk reisplatform uit. Ze deden dat binnen de coöperatieve onderneming Xenarjo en ook Omnia Travel en Westtoer sloten zich aan.
Het reisaanbod van de vijf partners is complementair maar weerspiegelt tegelijk hun eigen karakter. De gemeenschappelijke deler is dat ze allemaal een unieke ervaring bieden, met gelijkgestemde generatiegenoten en met een kwaliteitsvolle organisatie. “De reisformules overlappen echter niet, maar vullen elkaar perfect aan.”, verklaart Johan Smeuninx, directeur van Davidsfonds Cultuurreizen. “Davidsfonds Cultuurreizen legt zijn focus op cultuur, terwijl Intersoc de klemtoon legt op gezellig ontspannen. Joker zet dan weer meer in op actieve en avontuurlijke ontdekking.”
Deze samenwerking is uitzonderlijk in de Belgische reissector en ze krijgt verder stevig vorm via een gezamenlijke reischeque, die bij elke partner kan gebruikt worden om een reis te boeken. De cheques kun je bestellen voor een bedrag naar keuze, waarmee je dan weer bijvoorbeeld een familielid of collega een flink duwtje in de rug kunt geven om een droomreis waar te maken. De cheques hebben een waarde van 100 tot 1.000 euro en zijn eenvoudig via de website te bestellen.
De reizen die aangeboden worden onder de koepel TravelXenarjo staan los van het reguliere aanbod van Davidsfonds Cultuurreizen. Veertigers en vijftigers blijven uiteraard meer dan welkom op de reizen die Davidsfonds Cultuurreizen in de brochures en op www.davidsfonds.be/cultuurreizen aanbiedt.
Hele decembermaand Friesland in feestelijke kerstsferen
Bezoek kerstmarkten met straattheater, ijsbaan, live muziek en winterse lekkernijen
Nog even een weekendje weg voor de jaarwisseling? In Friesland zit je er rond de kerst warmpjes bij. In december duiken namelijk in verschillende dorpen en steden in gezellige kerstmarkten op die je gegarandeerd in de kerstsferen brengen.
Kerstfair Dokkum: kerstmarkt in Dickensstijl: Op 12 december barst het feest los in Elfstedenstad Dokkum in Noord-Oost Friesland. Die dag wordt de historische binnenstad omgetoverd tot magische kerstfair aangekleed met duizenden lichtjes, brandende vuurtonnen, een grote levende kerststal en diverse live Dickensacts voor het nostalgische kerstgevoel. In de kerken luister je naar kerstverhalen en koren en op straat zing je mee met de muzikanten onder het genot van een glaasje échte Dickenswinterdrank (mulled cider). Ook kijk je je ogen uit bij het zien van alle bekende figuren uit de verhalen van Charles Dickens op de markt. Kraampjes vol kerstartikelen, winterse woonwaren en lekkernijen als gepofte kastanjes en vers gerookte zalmforel maken de kerstfair in Dokkum helemaal compleet.
Kerstdorp Leeuwarden: kerstmarkt met ijsbaan en circus: Het weekend van 13 en 14 december is Leeuwarden aan de beurt. De oude (en stijlvolle) gevangenis de Blokhuispoort maakt zich dan op voor een sfeervol kerstfeest. Op een van de binnenplaatsen komt een ijsbaan met echt ijs en daar omheen wordt een kerstdorp gebouwd waar je onder meer taarten, lijnzaadolieproducten, sjaals, kerststukjes, wintersportkleding, cadeautjes en kerstdecoratie kunt kopen. Kinderen halen hun hart op bij het kerstcircus in het cellencomplex en leven zich uit bij de verschillende schaats-clinics die worden georganiseerd. Op vrijdag 12 december kom je vanaf 16:00 uur alvast in de stemming op de Tiroler vrijmibo (vrijdagmiddagborrel), waar je verkleed in je Tiroler pakje en met een biertje of glühwein in je hand het weekend inluidt.
Kerstmarkt Harlingen: sfeervol sprookje aan de Zoutsloot: De Zoutsloter kerstmarkt is na tien jaar niet meer weg te denken uit Harlingen. De meest sfeervolle kerstmarkt van het Noorden met meer dan 200 kraampjes die langs de sprookjesachtig verlichte gracht prijken. Het festijn vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 december. Doe alle benodigde kerstinspiratie op bij de vele kramen vol kerstdecoratie, kleding en ambachtelijke winterlekkernijen en kom in de feeststemming met gevarieerde live optredens van muziekbands, koren en straattheateracts. Vergeet niet om binnen te kijken bij de bewoners van de pittoreske huisjes langs de Zoutsloot. Bijna alle bewoners hebben hun woonkamer omgetoverd tot de mooiste kerstetalages. Frieslands enige echte zeehavenstad Harlingen is die dag een waar winterparadijs waar je zeker in nostalgische kerstsferen komt. www.beleeffriesland.nl
De gietijzeren kookplaat ‘coup de feu’ en de sudderoven doen alle culinaire harten sneller slaan. Met koude dagen in het vooruitzicht kunnen we maar beter hartverwarmende maaltijden op tafel toveren. De Coup de feu plaat van Lacanche is hier de ideale vervanger van de ‘Leuvense stoof’ en laat je schotels rustig garen. Ook de sudderoven is een duizendpoot tijdens de drukke feesten: van borden warmen tot slow cooking!
De Coup de feu plaat is een geëmailleerde gietijzeren plaat die verwarmd wordt door een gasbrander met een hoog vermogen (5kW). De praktische mogelijkheden zijn eindeloos. In eerste instantie leent de Coup de feu zich perfect tot het langzaam klaarmaken van bijvoorbeeld gevogelte en wildragouts, zonder risico van aanbakken. Het gietijzer verzamelt en houdt immers de warmte gelijkmatig onder het plaatoppervlak, waardoor bereidingen volgens de temperatuur aanbraden, sudderen of warm gehouden worden.
Maak je een heus menu klaar voor je gasten? Dan kan je tegelijkertijd meerdere potten en pannen op de zijkant van de plaat zetten om ze warm te houden. In het centrum van de plaat is het het warmst, naar de zijkant toe mindert de warmte. Zelfs voor de fervente wokkers is er goed nieuws. Haal je de middelste ronde uit de plaat, verschijnt er een plekje voor de Lacanche wokring. Laat je de wokring weg, dan kan je perfect vlees dichtschroeien boven de 5kW brander. De geëmailleerde Coup de feuplaat is makkelijk in onderhoud, mocht de culinaire chaos toeslaan…
Stilletjes sudderen
Is alles klaar maar wil je de lekkernijen nog even warmhouden? Dat kan met de Lacanche sudderoven. Deze garingsoven kan op 4 standen staan tussen 40 en 110°C. Dankzij het vermogen van 950W is er een constante warmte, zonderpieken, wat ideaal is voor fragiele gerechten. Ook om deeg te laten rijzen of aan slow cooking te doen van vlees of soep kan je bij deze oven terecht. Alvorens al dat lekkers te serveren, warm je ook best je borden even op!
In het najaar verplaatst het leven zich naar binnen. En wat is er gezelliger dan samen aan tafel te zitten? Demeyere schotelt je winterse kost voor met een sappige steak van hertenkalf… én de juiste keukentips voor een onweerstaanbaar resultaat.
Multifunction, bakken op hoog niveau : Met de veelzijdige Multifunction-pannen van Demeyere ga je voor het beste bakresultaat – van vlees en aardappelen over het sauteren van groenten tot een heerlijke tarte-tatin. De pannen zijn ideaal om ingrediënten eerst aan te kleuren op het vuur en daarna rustig verder te laten garen in de oven. Beschikbaar in Ø 20, 24, 28 en 32 cm - Richtprijs: vanaf 149 euro, incl. btw
Conische sauteuse, allesbehalve geschift: Geen winters gebraad zonder lekkere jus of saus! De conische sauteuse Atlantis van Demeyere is een onmisbare keukenhulp: voor delicate sauzen, het inkoken van vloeistoffen of smakelijke suddergerechtjes. Het verschil zit in de bodem. En dat vertaalt zich bij Demeyere in innovatief 7 PlyMaterial® tot aan de rand, voor een perfecte warmtespreiding. Vergeet schiften en aanbranden! De speciale ronding aan de binnenzijde maakt het roeren en luchtig kloppen ook een stuk makkelijker. Richtprijs: 159 euro, incl. btw
Torenrasp, schaaf je keukenkunsten bij: Een rasp in de keuken maakt heel wat gerechten verrassender en verfijnder. En al zeker als je rasp 6 zijdes telt. De Cuisipro-torenrasp laat je variëren van fijn over grof tot extra grof, naast de duo, parmezaan en extra brede schaaf. Combineer met een slimme glijvlaktechnologie met uniek groevenpatroon, en je raspt meer met minder moeite. Richtprijs: 59 euro, incl. btw
Toolbox, opgeruimd opgeborgen: Dilemma in de keuken: hulpjes zoals lepels en kloppers heb je graag bij de hand, maar mogen tegelijk niet rondslingeren… Met de opbergbox van Zwilling J.A. Henckels heb je een slimme oplossing: de vierkante toolbox in bamboe bergt alle keukenhulpen veilig en overzichtelijk op én biedt een stijlvol alternatief voor het traditioneel ophangsysteem aan de muur. Beschikbaar in 2 formaten: 11 x 11 cm, 16 x 16 cm (met uitneembare verdeling). Richtprijs: vanaf 22,95 euro, incl. btw
Cocotte, sappig stoven met druppels: Niets gezelliger in het najaar, dan samen aan tafel zitten rond een stoofpotje. En wie stoven zegt, kan niet om Staub heen. Na de gekende cocottes met ‘picots’ brengt het Franse designmerk een revolutionair vervolg met het besprenkelingssysteem Chistera. Deze gietijzeren braadpannen hebben een unieke druppelstructuur voor een nieuwe en zachte manier van stoven. Richtprijs: vanaf 169 euro, incl. btw
Moet jij ook vaak puzzelen om alle toffe activiteiten geregeld te krijgen? Dan moet je dringend Resengo leren kennen. Gedaan met over en weer bellen, mailen, chatten… om een datum te vinden om dat gezellig etentje met vrienden te plannen. Resengo regelt datum en plaats met één muisklik.
Resengo maakt het leven makkelijker. Dat mag je gerust letterlijk nemen want in no time is Resengo uitgegroeid tot hét reserveersysteem in België. Logisch, want zowel aanbieders als gebruikers zijn enthousiast over het sociaal media-platform dat toelaat om in één muisklik culinair tafelgenot, een relaxerend wellnessarrangement of een afspraak in dat hippe kapsalon vast te leggen. Uniek aan Resengo is dat je alles kunt reserveren waar je zin in hebt. Op één plaats. Er is dus geen apart portaal voor tandartsreserveringen, een ander om wellness te boeken of nog een ander voor workouts met een persoonlijke coach. Je vindt alles overzichtelijk samen. Uiterst praktisch dus, dat overschrijdend reserveerplatform van Resengo.
Je surft naar www.resengo.com en kiest uit het ruime aanbod. Vooral qua restaurants is er keuze te over. Een chic diner in het Hof van Cleve? Zelf de creaties van The Jane beoordelen? In de zevende hemel komen door de culinaire kunsten van Kobe Desramault? De sterrenzaken vind je hier allemaal bij elkaar. Maar ook als je een lastminute reservering bij een gezellig restaurant bij jou in de buurt wil of je bent in de mood voor een specifieke keuken, vind je op Resengo je gading. Dankzij het feedbacksysteem zie je trouwens meteen wat je vrienden ervan vonden.
Het ideale restaurant gevonden? Resengo toont je in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. Je kan meteen online reserveren en krijgt prompt een bevestiging. Gezellig uit eten met vrienden? Ook dat wordt eenvoudiger met Resengo. Via de sociale tools kun je anderen uitnodigen bij de reservatie die je hebt gemaakt. Of start een ‘Let’s go’ op om een datum te prikken die voor iedereen past.
Sociale en praktische tools. Was je uitje een succes? Deel dat dan met je andere vrienden. Als beloning krijg je punten die je later inwisselt voor waardebonnen. Zo kun je voor minder geld nog meer genieten van de leuke dingen in het leven. Kiezen wordt alvast moeilijk want Resengo bundelt echt véél verrassende belevingen. In één-twee-drie regel je bijvoorbeeld een weekendje weg in een toffe B&B, een wellnesservaring om helemaal zen van te worden of een afspraak met topkinesist Lieven Maesschalk. Probeer alle handige tools van Resengo zelf eens uit. Zoveel keuze kan immers niet anders dan inspireren. www.resengo.com
De eerste winkel van La Perla die uitsluitend gewijd is aan de mannen, opent de deuren in hartje Milaan. Deze winkel, ruim 100m² groot met dubbele vitrine besteedt aandacht aan het ondergoed, loungewear, nachtkledij en strandkledij en opent met de lente/zomercollectie 2015. Met deze nieuwe store komt La Perla meer dan tegemoet aan de groeiende vraag van de mannelijke klanten.
Het architecturale design en interieur van grijze en lichtblauwe tinten, gekoppeld aan donkerder schakeringen is het werk van architect Roberto Baciocchi die tevens het nieuwe La Perla boetiek designconcept voor zijn rekening neemt. Afgezien van het feit dat de nieuwe winkel uitsluitend mannencollecties aanbiedt, werden bij de inrichting reeds gekende elementen aangewend die verwijzen naar de luxe, uitstraling en design dat in de damescollecties wordt weergevonden.
Aansluitend bij deze eerste mannenwinkel in Milaan, opent La Perla nog voor het jaareinde identieke uitsluitend mannelijke units in Burlington Arcade in Londen en Plaza 66 in Shanghai. Bovendien zullen de mannencollectie ook te koop worden aangeboden in La Perla flagships in Rue de Faubourg Saint Honoré in Parijs, in Zurich in de Storchengasse en op Madison Avenue in New Y