Bij Moederdag
 Moeder en kind door Pablo Picasso, 1901
Moeder
Uit wie mij spreken leerde murmelt kruiswoordpuzzeltaal – tiara, adat, Ido, baker – borrelt praat van niets dan allerlaatste kwalen.
Haar lijf dat naar de aarde groeit staat onophoudelijk in bloei van zomerjurken. Opgezette ogen dwalen door haar bril. Haar kin zinkt in haar parelhoenderkeel.
Grijs, met goud omhangen, groeten haar de Juliana’s van haar huis. Waar zij door de gangen schuifelt sterft het van de kruisen.
Steeds dieper moet ik buigen wil ik haar nog kussen.
 Victor Vroomkoning (Boxtel, 6 oktober 1938) Kasteel Stapelen in Boxtel
De Nederlandse dichteres Ida Gerhardt werd geboren in Gorinchem op 11 mei 1905. Zie ook alle tags voor Ida Gerhardt op dit blog.
Kinderspel
Hij zat nadenkend bij zijn kleine schat – een doos met schelpen – en met fronsend turen de namen prevelend zag hij de uren terug, waarin hij hen gevonden had.
Dagen van open zon, dagen van regen en vlagen wind, het breken van de zee – en alle argelooze vreugden, die ermee verweven waren, tot naar stiller wegen
zijn aandacht boog – het lijnenspel, de kleuren, het kleine leven dat dit broze bouwde, het zeediep met het wonderlijk gebeuren van plant en dier, zooals hij in vertrouwde
verhalen het herlas… en in dit zoet herkennen nog dieper dalend, sloot hij glimlachend de oogen; glijdend langs nerf en karteling bewogen de vingers in een tasten, een gewennen
aan diepste aandacht – Sober spel, omgeven van een zóó groote stilte, dat ook wij gevangen toezagen, – dan een flitsend even elkaar aanzien: wij lazen een gelijk verlangen.
Troost der rivier
In droefenis een zuiv’re toeverlaat, o zilveren rivier, waart gij het meest, – gij zijt de wel van helderheid geweest, die spiegeldiep, mijn vragen heeft verzaad.
Want wie u trouw blijft, weet hoezeer geneest het peinzen, dat bij u te rade gaat en zoekt en buigt zich over, tot hij leest den zin, die in uw stroom geschreven staat.
Wat bleef van opstand aan uw oeverbocht? wat kleine tranen om een klein verdriet, verwaaid. – Het land rust mild en wijd.
Dan heeft de oogopslag zijn rijk gezocht, – en ‘t eindeloos blinken van uw stroomgebied omvat hij in een klare zekerheid.
Kwade dagen
Ga niet naar anderen als dàt leed u slaat dat de mens kromt, of als een wig hem splijt; ga niet naar anderen: raak uw kracht niet kwijt, die harde kern waarmee ge het bestaat. En houd uw huis in stand, gelijk altijd.
Ga niet naar anderen: hun blik verraadt weigering te beseffen wat er is. Straks woelt hùn onrust om in uw gemis. Mijd hun bedisselen, hun ergernis dat ge u blijkbaar nièt gezeggen laat.
Zoek het bij een goed vriend, u toegewijd,- een die u niets verwijt, niets vraagt, niets raadt, maar u verdraagt met uw beschreid gelaat. Die, zèlf zwijgzaam, u kent voor wie gij zijt, en merkt dat het, nog bevend, berg-op gaat.
 Ida Gerhardt (11 mei 1905 – 15 augustus 1997) Standbeeld van Ida Gerhardt in Zutphen
Onafhankelijk van geboortedata
De Spaanse dichteres Cecilia Quílez Lucas werd geboren in Algeciras in 1965. Zie ook alle tags voor Cecilia Quílez op dit blog.
GELUKZALIG GEHEUGEN
Met jou heb ik drie vluchtige ogenblikken beleefd van dit ons leven dat eindeloos moest zijn. De uren herinner ik me niet, en ook niet de dagen (alles was zo weinig wanneer jij naar me keek) Alleen bezit ik het diamanten beeld van je lichaam, de lichtgevende ledematen, het kaneelkleurige vuur. Ah, als ik mijn eeuwigheid kon kiezen zou ik me rustig houden..! Ik was niets. Het lichaam verdwijnt, nutteloze steun die de ziel ondersteunt. Alleen mijn keel en mijn ruggengraat. En er zal zelfs geen wereld zijn die de moeite loont en geen droevig vaarwel dat mij kan vervolmaken, maar wel je lichtgevende ledematen naakt in mijn ogen als was jij de enige man in het universum.
Vertaald door Fa Claes
 Cecilia Quílez (Algeciras, 1965)
Zie voor nog meer schrijvers van de 11e mei ook mijn blog van 11 mei 2023 en ook mijn blog van 11 mei 2020 en eveneens mijn blog van 11 mei 2019 en ook mijn blog van 11 mei 2018.
11-05-2025 om 00:00
geschreven door Romenu 
Tags:Cecilia Quílez, Fa Claes, Ida Gerhardt, Moederdag, Victor Vroomkoning
|