Op 17 maart kleurt onze planeet wat groener: wereldwijd vieren meer dan 70 miljoen mensen dan Saint Patrick, een van de patroonheiligen van Ierland. Van Dublin tot Dubai, van Londen tot Lima, van Panama tot Parijs, van Sydney tot Stockholm of van Moskou tot Madrid: deze jaarlijkse viering is op de zes continenten merkbaar. Ook Brussel neemt deel aan het feestgedruis: de Grote Markt kleurt op 17 maart groen ter ere van Saint Patrick’s Day! Een initiatief van Toerisme Ierland, met de steun van Guinness
Bij die vieringen van Saint Patrick horen optochten in grote wereldsteden maar ook een groene opsmuk van emblematische gebouwen en sites. Zoals gebruikelijk sluit Guinness zich ook in 2015 nauw aan bij de feestelijkheden voor Saint Patrick, en dit in de vier hoeken van de wereld. In afwachting vertellen we hier alvast enkele 'facts & figures' die je misschien nog niet kende …
Wist je …dat Saint Patrick eigenlijk niet Patrick heette! Zijn echte naam was Maewyn Succat; dat niet groen maar veeleer blauw de kleur was die jarenlang het meest werd gekoppeld aan Saint Patrick. Groen was namelijk de kleur van het ongeluk. Het blauw van Saint Patrick werd eeuwenlang beschouwd als het symbool van Ierland. Op de Ierse wapenschilden vind je ook vandaag nog deze kleur terug; dat St. Patrick's Day niet alleen in Ierland een feestdag is. Het is ook een officiële feestdag op het Caraïbische eilandje Montserrat met ongeveer 4000 inwoners waar zich in de 17e eeuw vele uitgeweken Ieren vestigden; dat Saint Patrick al twee keer werd gevierd in de ruimte. In 2011 had het internationale ruimtestation ISS de Iers-Amerikaanse astronaute Catherine Coleman aan boord: zij gaf de dag een feestelijk tintje door in gewichtloze toestand in de ruimte een wijsje te spelen op een 100 jaar oude fluit. En in 2013 nam astronaut Chris Hadfield deel aan de feestelijkheden door Ierland te fotograferen vanuit de ruimte terwijl hij Danny Boy zong; dat de eerste stoet voor Saint Patrick niet in Ierland uittrok maar in de Verenigde Staten. Vandaag vinden overal ter wereld zulke feestelijke optochten voor de patroonheilige van Ierland plaats: in München (Duitsland), Londen, Manchester, Birmingham en Belfast (Verenigd Koninkrijk), Buenos Aires (Argentinië), Tokio (Japan), Sydney (Australië), …
GUINNESS in cijfers
Op St. Patrick's Day worden wereldwijd 13 miljoen glazen GUINNESS geserveerd. Het huurcontract van de Ierse brouwerij St. James's Gate vervalt binnen 8744 jaar. Bij het huidige productietempo zal de brouwer tegen dan nog ruim 9 biljoen glazen kunnen brouwen. Gemiddeld wordt er élke dag ergens ter wereld een Ierse pub geopend. GUINNESS wordt in 50 landen gebrouwen en met name in St. James's Gate, in Dublin. De St. James's Gate Brewery brouwt jaarlijks 4,5 miljoen hectoliter GUINNESS.
Om je maximaal in te leven in de Ierse feeststemming kan het nuttig zijn enkele typisch Ierse uitdrukkingen te beheersen: zo geniet je vast nog meer van St. Patrick's Day. Pionta GUINNESS, le do thoil. (Pyun-tah GUINNESS, leh duh huh-il): een glas GUINNESS, alstublieft. Lá Fhéile Pádraig Sona Duit! (Law Ale-yeh Pawd-rig Sunna Ditch): een gelukkige Saint Patrick! Ádh na nÉireannach! (Awe nah Nay-ron-okh): "Luck of the Irish", "Op de Ieren!" Deze uitdrukking wordt gebruikt om iemand voorspoed te wensen bij het heffen van het glas, of als je iemand een kaartje of een berichtje stuurt. Sláinte! (Sloyn-cheh): Santé! Gezondheid! Go raibh maith agat. (Guh rev mah a-gut): Merci. Dank u! Tá fáilte romhat. (Taw foyle-cheh roh-ot): Niets te danken, Tot uw dienst!
|