Van een speels hapje tot een frisse, zonovergoten salade: Noord-Hollandse Gouda - winnaar van 3 gouden sterren in de Superior Taste Award 2015 – verrast met enkele zomerse recepten. Ontdek de pittige, volle en romige troef van Noord-Hollandse Gouda met kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel.
Het assortiment Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel telt zes varianten: Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen, Oud en Overjarig. Noord-Hollandse Gouda met het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel is verkrijgbaar via grootwarenhuizen, kaasspeciaalzaken, slagers, bakkers…
Goudasnoepjes (foto 1)
Bereiding: 15 minuten - Baktijd: 10 minuten - Budget: Goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen / 16 stuks: 4 brickvellen, 150 gram Jonge Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 32 bieslooktakjes, olijfolie
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de brickvellen in 4. Snijd de Gouda* in rechthoekjes. Leg op elk stuk brickvel een rechthoekje Gouda. Rol het brickvel op zoals een sigaar. Knoop elk uiteinde vast met een bieslooktakje om op die manier een snoepje te vormen. Bestrijk de snoepjes met een keukenborstel met een beetje olijfolie. Leg ze op bakpapier en zet ze een tiental minuten in de oven. Houd het bakken in de gaten en haal de snoepjes uit de oven zodra ze goudgeel gebakken zijn. Laat de Goudasnoepjes even afkoelen en dien ze lauw op.
Verrines op Parijse wijze
Bereiding: 5 minuten - Budget: goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen: 200 g Belegen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 160 g hamreepjes, zure room, bieslook, peper
Bereiding: Snijd de Gouda* in blokjes. Meng de blokjes Gouda en de hamreepjes. Schep dit mengsel in de glaasjes. Schep hierop een koffielepel zure room. Kruid met peper en bestrooi met de in stukjes gesneden bieslook.
Crostini met Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel, gekarameliseerde rode ui en carpaccio van appel
Bereiding: 15 minuten - Baktijd: 20 minuten - Budget: goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen: 1 stokbrood, 1 Granny Smith appel, 6 sneden Belegen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 2 rode uien, Balsamicoazijn, Boter, Honing, olijfolie
Bereiding: Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd het stokbrood schuin in sneden van ongeveer 2 cm dik. Besprenkel elke snede met wat olijfolie. Zet de stokbroodsneden een tiental minuten in de oven om te grillen. Hak de rode uien in kleine stukken en fruit ze in de boter totdat ze mals zijn. Voeg een eetlepel honing toe en laat ze karamelliseren. Deglaceer ze vervolgens met een scheut balsamicoazijn. Snijd de appel in heel dunne plakken. Schik een plakje Gouda* op elke stokbroodtoast, beleg dit met een laagje gekonfijte rode ui en eindig met een plakje appel. Dien de crostini direct op.
Rolletjes op makiwijze:
Bereiding: 25 minuten - Rusttijd: 1 uur - Budget: goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen: 8 sneden mals wit toastbrood, 8 sneden gerookte zalm, 8 sneden Jonge Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 1 komkommer, een bosje jonge ui, 40 g boter, 1 theelepel mild paprikapoeder
Bereiding: Laat de boter op kamertemperatuur mals worden en vermeng ze met de paprika. Schil de komkommer. Na het verwijderen van de schil blijf je doorschillen om heel dunne lange plakken komkommer te bekomen. Leg de komkommerplakken in een vergiet en bestrooi ze met zout om hun sappen te laten uitlekken. Snijd de jonge uien in de lengte in dunne repen. Snijd de korsten van het toastbrood af.
Leg een groot stuk huishoudfolie op je werkblad. Leg hierop een snee toastbrood en bedek deze met huishoudfolie. Rol het toastbrood plat met een deegrol. Spoel de komkommerplakken af en dep ze droog. Beboter het toastbrood en bedek het met een sneetje gerookte zalm, een plakje Gouda*, enkele dunne plakken komkommer en leg aan de randen wat repen jonge ui. Rol dit met behulp van de huishoudfolie op tot een vaste, stevige worst. Laat de worsten een uur rusten in de koelkast. Verwijder daarna de huishoudfolie en snijd de worst voorzichtig in rolletjes van 2 cm dik.
Verfrissend en kleurrijk slaatje met Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel en vruchten (foto2)
Bereiding: 25 minuten - Budget: middelmatig
Ingrediënten: voor 4 personen: 2 roze pompelmoezen, 2 avocado’s, 1 granaatappel, 250 g Jonge Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 1 half bosje verse koriander
Vinaigrette:8 eetl. Olijfolie, 4 eetl. Balsamicoazijn, 2 jonge uitjes, peper
Bereiding: Pel de pompelmoezen, verwijder de witte vellen van het vruchtvlees en snijd het in partjes. Snijd de avocado’s en de Gouda* in blokjes. Haal de vruchtpitten uit de granaatappel en snijd de korianderblaadjes zonder steeltjes in stukken. Meng alles heel voorzichtig in een slakom, zonder de avocadoblokjes te pletten. Snijd de jonge uien zo fijn mogelijk en doe ze bij de olie en de azijn. Voeg enkele draaien peper van de molen toe en meng zorgvuldig. Deze salade moet heel fris zijn: zet hem dus een halfuur in de koelkast vooraleer je hem opdient.
Quinoasalade met veldsla, rode biet en Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (foto3)
Bereiding: 25 minuten - Budget: goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen: 300 g quinoa, 150 g veldsla, 1 rauwe rode biet, 200 g Belegen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel* (blok), zonnebloempitten
Vinaigrette: 1 koffiel. Mosterd, 8 eetl. Olijfolie, sap van een halve citroen, enkele takjes platte peterselie, 1 sjalot
Bereiding: Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil en rasp de rode biet. Snijd de Gouda* in blokjes. Rooster de zonnebloempitten in een pan zonder vetstof totdat ze goudgeel gekleurd zijn. Meng de olie, het citroensap en de mosterd en voeg de fijngehakte sjalot en de gesneden peterselieblaadjes zonder steel toe. Voeg de vinaigrette pas toe op het moment dat je de quinoasalade met de veldsla en de rode biet opdient.
Farfallesalade op Italiaanse wijze
Bereiding: 25 minuten - Kooktijd: 12 minuten - Budget: goedkoop
Ingrediënten: voor 4 personen: 500 g farfalle pasta, 200 g Oude Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel*, 20 kerstomaten, 6 eetl. rode pesto, 100 g raketkruid, 50 g pijnboompitten, 4 takjes basilicum, olijfolie
Bereiding: Kook de farfalle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af, voeg een scheut olijfolie toe en laat ze lauw worden. Rooster de pijnboompitten goudgeel in een pan zonder vetstof. Snijd de tomaatjes in kwartjes en snijd de basilicumblaadjes zonder steel in grote stukken. Rasp de Gouda*. Meng de lauwe farfalle met de pesto en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Kruid zo nodig met peper en zout. Je kunt deze salade lauw of koud serveren.
* De enige Noord-Hollandse Gouda met het kwaliteitskeurmerk het Rode Zegel
|