De vierdelige prestigereeks Brave Little Belgium is de allereerste documentaire waarin het volledige Belgische verhaal van augustus 1914 tot november 1918 wordt verteld. Met behulp van archiefmateriaal, door drones opgenomen luchtbeelden, CGI en 3D-animatie leidt de gelauwerde geschiedkundige Dr. Sophie De Schaepdrijver de kijker doorheen alle mogelijke aspecten van de oorlog, met oog voor zowel grote gebeurtenissen als persoonlijkere aspecten, hun gevolgen en de impact die ze een eeuw later nog altijd op onze maatschappij hebben. Ze bezoekt ook verschillende sites, waarbij onmiddellijk duidelijk wordt hoe hun huidig voorkomen werd bepaald door wat zich 100 jaar geleden heeft afgespeeld.
Alles start natuurlijk bij de Belgische weigering om de legers van het Duitse keizerrijk vrije doortocht doorheen het land te bieden. Die beslissing om de eigen neutraliteit te verdedigen, zorgde ervoor dat buitenlandse kranten over ‘Brave Little Belgium’ begonnen te spreken – meteen ook de titel van de documentaire. Na de inval van de Duitsers werd dat omwille van de harde klappen die de Belgen te verduren kregen vaak ‘Poor Little Belgium’, maar desondanks bleef er doorheen de oorlog een Belgisch front overeind.
Aan de vooravond van de oorlog dachten de meeste soldaten nog dat ze voor Kerstmis thuis zouden zijn. Het zou voor velen uiteindelijk vier jaar worden, terwijl bijna 10 miljoen strijders nooit meer terugkeerden. Hoe is het zover kunnen komen? Wat waren de bepalende gebeurtenissen? Welke impact had de oorlog op België? Wie kon zijn of haar stempel op de geschiedenis drukken? Zijn de gevolgen anno 2015 nog steeds zichtbaar? Het zijn allemaal vragen die in Brave Little Belgium aan bod komen.
Achtergrond
Niet aan twijfelen: Mark De Geest is een autoriteit op het gebied van de Eerste Wereldoorlog. De Geest werkt niet alleen al sinds 1974 als redacteur, regisseur en documentairemaker voor wat toen nog de VRT was, hij was ook creatief directeur voor de misdaadserie Heterdaad, nam een tijdlang de functie van programmamaker fictie voor Eén op zich, stond aan de wieg van onder meer Witse en Katarakt, en coproduceerde het internationaal gelauwerde De Zaak Alzheimer en De Indringer. Omdat hij ook al lang erg geïnteresseerd was in de Eerste Wereldoorlog, was het dus niet meer dan logisch dat hij het grote VRT-project 2014-2018 De Grote Oorlog – 100 jaar later zou coördineren waar ook In Vlaamse Velden uit ontsprong. Overigens schreef De Geest ook een boek dat dieper ingaat op de evenementen uit Brave Little Belgium.
Omdat nog niemand erin was geslaagd om de Belgische oorlogsgeschiedenis van 1914 tot 1918 te vertalen naar een tv-documentaire, is Brave Little Belgium misschien wel de meest prestigieuze productie die de VRT in het kader van de Eerste Wereldoorlog heeft gerealiseerd. Het lag dan ook voor de hand dat niemand minder dan tophistorica Sophie de Schaepdrijver zou aangetrokken worden om haar schouders onder de documentaire te zetten. De Schaepdrijver studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Brussel en het European University Institute te Florence, waarna ze les gaf aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, New York, Princeton en Pennsylvania. In 2012 werd ze benoemd tot curator voor alle activiteiten die de stad Brugge ter herdenking van WWI zou organiseren. Deze geschiedeniskenner bij uitstek werd bovendien meervoudig bekroond: met de Maurits Naessens Award, de Arkprijs van het Vrije Woord én de Davidsfonds Geschiedenisprijs.
TDM Entertainment bracht op 22 oktober 2015 alle vier afleveringen van Brave Little Belgium uit op 3 dvd’s – een fantastische gelegenheid om je eens te verdiepen in de intrigerende gebeurtenissen die België tijdens de Eerste Wereldoorlog tekenden.
Aflevering 1: Over de aanslag op Franz Ferdinand, de Duitse invasie, de strijd rond Luik, Leuven en Antwerpen, en de terugtrekking naar de Westhoek.
Aflevering 2: Over de Slag aan de IJzer, de oorlog en het gebruik van gas in de loopgraven, Belgische vluchtelingen in het buitenland en voedselbedelingen in het bezette België.
Aflevering 3: Over de Slag aan de Somme, de strijd rond Verdun, het dagelijks leven in het bezette België, de Dodendraad, gedwongen tewerkstelling, spionage, de Britse ‘verpleegster’ Edith Cavell (die meer dan 200 geallieerde soldaten hielp ontsnappen naar Nederland), de mijnen van Mesen en nog zoveel meer.
Aflevering 4: Over het Eindoffensief, de Spaanse griep, de Wapenstilstand in het bos van Compiègne, de Vrede van Versailles, de DOVO-ontmijningsdienst, ‘gueules cassés, shellshock, en wat deze oorlog 100 jaar later nog altijd betekent.
www.tdmentertainment.com
|