Ongewoon verblijf aan boord van een ‘toue cabané’ in Auvergne
Het Village Toue op het Domaine des Demoiselles. In de 17e eeuw werd de toue, een houten boot met platte bodem, gebruikt voor de visvangst en het vervoer van personen en goederen op de Loire. De boot was lange tijd verdwenen uit het rivierlandschap maar keerde terug in de vorm van drijvend logies met alle comfort, dat kan vergeleken worden met een kamer in een viersterrenhotel.
Het Village Toue op het Domaine des Demoiselles ligt aan de grens van Auvergne met Bourgogne, aan de oever van de Loire. Het is een unieke plek in Frankrijk voor iemand die er eens helemaal uit wil zijn in een ongewone omgeving. Op een vijver van 3 ha biedt men 12 toues cabanées van 25 m² met een terras van 10 m². De ‘schuit-hut’ kan tot vijf personen herbergen en biedt een weergaloos uitzicht op de natuur, dankzij grote glasramen.
Het Village Toue op het Domaine des Demoiselles is volledig gewijd aan het leven op het water, maar ook aan de ontdekking van het erfgoed. Men kan er te voet, met de fiets, met de elektrische scooter of per boot op uit trekken. Aan activiteiten er is geen gebrek! Prijs 2015: vanaf € 115 per nacht en € 592 voor een week.
www.village-toue.fr
Vakantie in de stad - Marseille, oogverblindend mooi
Citytrip met shopping, cultuur en gastronomie. Het jaar 2016 zal gekenmerkt worden door de tentoonstelling ‘Picasso et les arts et traditions populaires’. Ze zal plaatsvinden in het ‘Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée’ (het MuCEM, gebouwd in 2013 ter gelegenheid van Marseille, culturele hoofdstad van Europa), van 27 april tot 29 augustus. Deze grote retrospectieve zal aantonen hoe Picasso, die vasthield aan zijn tijd en zijn wortels, zijn werk liet beïnvloeden door populaire kunst en tradities.
Wie shopping verkiest: ‘Les Docks Village Marseille’, open sinds oktober 2015, zullen de liefhebbers van lokale creaties beslist kunnen bekoren. Chique en trendy winkels staan er zij aan zij met nieuwe restaurants, cafés, een overdekte markt… Rechtover de Docks zullen Les Terrasses du Port’ u kunnen verleiden met 160 winkels en een adembenemend uitzicht op de rede van de stad.
Men kan niet naar Marseille komen zonder de plaatselijke specialiteiten en de gevarieerde gastronomie te proeven. De jonge generatie laat zich volop gelden en aarzelt niet zich een plaats te verwerven tussen traditie, moderniteit en valorisatie van lokale producten. Zo hebben twee jonge chefs hun eerste ster gekregen in 2015: Ludovic Turac voor ‘Une table au Sud’ en Alexandre Mazzi voor zijn restaurant ‘AM’. www.marseille-tourisme.com
De vallei van de Isle in de Périgord ontdekken met ‘slow’ toerisme
Langs de nieuwe ‘Véloroute Voie Verte’ van de vallei van de Isle
Van Le Pizou tot Annesse-et-Beaulieu werd recent een tracé van 86 km aangelegd, met delen van fietsroutes en groene passages langs de oever van de rivier de Isle. Deze route richt zich tot gezinnen en wil de natuurlijke schoonheid laten ontdekken van de oevers van de rivier. Men kan er verschillende ludieke, sportieve en ecologische activiteiten beoefenen:
• Tochten met een Segway met vertrek aan het recreatiecentrum van Neuvic sur l’Isle. Deze ecologisch verantwoorde manier van verplaatsen situeert zich halfweg tussen ski en vliegend tapijt en is op zijn minst origineel te noemen. www.gyropole.fr
• De rust die rond de rivier hangt en de bucolische charme van de dorpen Neuvic sur l’Isle, Saint-Léon-sur-l’Isle en Saint-Astier ontdekken, met hun kastelen, sluizen en oude bruggen, tijdens een sportieve tocht die bestaat uit een combinatie van 3 uur kanoën en 1.30 u mountainbiken. www.canoeneuvic.com
• En waarom geen cruise van een dag op de Isle? Op het programma: bezoek aan de Moulin de Duellas in Saint-Martial-D’artenset, een originele watermolen die uniek is vanwege zijn indrukwekkende architectuur, een getuige van de oude industriële activiteiten die hun energie haalden uit hydraulische kracht. Nadien excursie langs de ‘Véloroute Voie Verte’, pistespel bij de romaanse kerk van Saint-Martin-l’Astier en tocht op een gabarre (schuit) met een verteller. www.moulin-duellas.fr
www.dordogne-perigord-tourisme.fr
Charmant gastro-biologisch verblijf in Les Orangeries, in Poitou-Charentes
Een hotel-restaurant dat zich engageert voor onze planeet. In 2016 viert hotel Les Orangeries de tiende verjaardag als eerste hotel in Frankrijk met de Europese ecolabel. Na twee jaar na elkaar bekroond te zijn als ‘Restaurant Durable International’, in 2014 en 2015, onderscheidt het etablissement zich opnieuw: in de Gault & Millau 2016 werd chef David Royer vernoemd als ‘jong talent’. Deze bijkomende erkenning beloont de inspanningen op het gebied van ‘locavore’ (gebruik van lokaal geproduceerde voedingsmiddelen). De erkenning slaat op de groente- en biotuin en de deelname aan een nationaal experiment voor milieu-etikettering.
Het is de globale aanpak voor duurzame ontwikkeling die chef David Royer naar Poitou bracht. Samen met lokale producenten exploreert hij een meer vegetale keuken, gastro-biologisch, met een origineel gebruik van de natuur (hydrolaten, floraal water en eetbare bloemen).
Kooklessen van twee tot drie uur staan op het programma op zaterdagvoormiddag tussen november en april, op reservering (maximaal acht personen). Tijdens deze ateliers toont de chef allerlei trucs en tips om groenten beter te gebruiken maar ook om energie te sparen. Op het programma van de kookateliers: lekkernijen en kleine patisserie, volledige gerechten met seizoensproducten, koken met bloemen en wilde planten.
Het hotel biedt ook een elektromobiele safari met een no-smoke: bezoek aan Futuroscope of de apenvallei met herladen ter plaatse, lus van de vallei van de fresco’s en de abdijen, natuurcircuit voor een ontdekking van fauna en flora (vogelobservatorium, reigersnest…) op de 2000 km berijdbare wandelpaden.
www.lesorangeries.fr
|