Een nieuwkomer in Brussel die perfect de kunst beheert van de ijsproductie volledig volgens Florentijnse traditie.
Het verhaal van Bargello is in de eerste plaats dat van een familie van Florentijnse ijsbereiders waarin Laura Fontani het levenslicht zag. De stad Florence wordt niet alleen in elke prestatie, maar ook in de naam Bargello weergevonden. Bargello is een van de emblematische paleizen van deze Italiaanse stad dat sinds 1865 tot museum werd ingericht. Het achthoekig Bargello logo verwijst naar de bron gelegen in het midden van de binnenplaats van het museum en herinnert tevens aan de vorm van de prachtige doopkapel van San Giovanni.
Het Bargello-ijs is 100% handgemaakt en uniek, het verwerken van de rijke textuur (melk en room) dat net als de sorbet 100% natuurlijke producten bevat. Het was patissier Messer Rugby die in de 16de eeuw dit ijs in Florence creëerde en architect, kunstenaar en fijnproever wist te begeesteren. Bernardo wist Catherine de Medici te overtuigen die zonder aarzelen het Florentijnse ijs in de Europese vorstenhuizen introduceerde.
Vandaag de dag gebruiken Laura Fontani en haar team nog steeds deze autenthieke technieken bij de productie van hun ijs. Ze respecteren ook een andere Italiaanse traditie, nl serveren van het ijs met een spatel, omdat de temperatuur van het Italiaanse ijs iets hoger is, waardoor het erg moeilijk is om leuke ijsbollen te vormen.
In 2016 werd Laura Fontani gelauwerd door de Luxemburgse kamer van koophandel als beste artisanale ondernemer nadat ze hier een eerste atelier opende. De opening van een winkel in Brussel is een eerste stap in de verdere uitbreiding van haar kwaliteitslabel.
Haar filosofie: traditie, passie, kwaliteit
Het concept, gestart in Luxemburg, herontdekt de ijsbereiding in elk detail, het vakkundig combineren van de elegantie van de plaats en de verfijning van de Florentijnse vaardigheden. De eigentijdse inrichting roept de Florentijnse sfeer op, gedecoreerde houten wanden, de Bargello-deur of de achthoekige vorm van het logo verwijzend naar de bron in het paleis; terwijl het ijs wordt bewaard in een weelderige pozzetti-toonbank.
De diepgevroren specialiteiten van het huis zijn gemaakt op de traditionele manier, zonder toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, om de authentieke smaak en romigheid te bewaren zodat ze jong en oud kunnen begeesteren. Het productiecentrum is gevestigd in Luxemburg, het ijs wordt gemaakt in het laboratorium aan de achterkant van de winkel, onder het goedkeurend oog van de klanten.
Laura Fontani, de oprichter en eigenaar, besteedt veel aandacht aan producten om versheid en kwaliteit te garanderen. Gepassioneerd reist ze regelmatig tussen Italië, Luxemburg en Brussel en selecteert zorgvuldig elk ingrediënt voor haar recepten. Nieuwe smaken worden verschillende keren per maand geproefd, bereid met ingrediënten uit Luxemburg of de Grote Regio, gecertificeerd A.O.C., zonder kunstmatige aroma's of kleurstoffen. De zorgvuldige selectie heeft als doel om de smaken van ijs en sorbets te sublimeren. Bargello streeft naar het gebruik van vers fruit conform de seizoenen. De creativiteit combineert exotische en traditionele touches en zorgt voor verrassende combinaties die in een ruim assortiment worden aangeboden.
Naast de klassiekers worden ook gourmet en seizoensgebonden parfums aangeboden evenals semifreddi, sorbets, cocktail sorbets, natuurlijke yoghurt met toppings en diverse diepvriescreaties.
Genieten van deze lekkernijen kan bij Bargello, Vrijheidsplaats 5 in Brussel in de nabijheid van de Congreskolom in de Koningsstraat.
|