Bio in de Côtes du Rhône
Met een aandeel van 12 % van de oppervlakte beplant met biologische druiven behoort de A.O.C. Côtes du Rhône Régionaux en Villages tot de belangrijkste productiegebieden van biologische wijnen in Frankrijk. De rode Côtes du Rhône zijn ook marktleider bij de biologische AOC’s in de Franse super- en hypermarkten en hebben daar een martkaandeel van 19,8 % (bron IRI).
Een stevig en duurzaam engagement: Het aandeel van de gecertificeerde biowijnen in het productiegebied van de Côtes du Rhône is de voorbije vijf jaar voortdurend toegenomen, waardoor de regio vandaag bij de biowijnen tot de belangrijkste appellations van Frankrijk behoort.
Geëngageerde wijnbouwers en gunstige omstandigheden. De wijngaard van de Côtes du Rhône mag tot de pioniers van de sector gerekend worden en heeft die status te danken aan de verlichte en bewuste ondernemingen en lokale initiatieven die zich al jaren inzetten voor de geïntegreerde aanpak en een milieuvriendelijkere landbouw… De overstap naar biologisch produceren ging er bijgevolg sneller dan in andere regio’s en bleek de... natuurlijke gang van zaken.
Nog een voordeel is uiteraard dat de druiven er groeien in absoluut optimale landbouwkundige en klimatologische omstandigheden: het warme en droge klimaat van de Côtes du Rhône, in combinatie met de mistral, zijn perfect voor de biologische druiventeelt.
Almaar meer biologische spelers. Na een forse stijging van het aantal spelers ligt de totale oppervlakte van de gecertificeerde domeinen nu al boven die van de domeinen in het overgangsstadium.
In de Côtes du Rhône Villages en Régionaux bedroeg de gecertificeerde oppervlakte in 2013 4.883 ha, die goed waren voor een productie van 126.250 hl (Bron Syndicat des Côtes du Rhône). Dat is ongeveer 12 % van de totale oppervlakte van de gecertificeerde AOC’s in de Côte du Rhône Régionaux en Villages.
De domeinen in het overgangsstadium waren, ook in 2013, nog eens goed voor samen 418 ha, of een bijkomend potentieel van 10.481 hl.
Aantal biologische producenten van Côtes du Rhône Régionaux – Côtes du Rhône Villages in 2013 (Bron: Syndicat des Côtes du Rhône): met biologische certificatie: 215 – een toename met 17,5 % ten opzichte van 2012; in de overgangsfase naar biologische landbouw: 31 – een verdubbeling ten opzichte van 2012
Verdeling van de spelers binnen de biologische Côte du Rhône (Régionaux en Villages) – cijfers voor 2013: ongeveer 180 particuliere domeinen of omgerekend 83 %, ongeveer 35 coöperatieve kelders of omgerekend 17 %, ongeveer 50 % van de wijnhandelaren die zijn aangesloten bij de UMVR (Union des Maisons de Vins du Rhône) antwoorden vandaag biologische wijnen in hun aanbod te hebben.
Geografisch blijkt de Vaucluse in de Côtes du Rhône en de Côtes du Rhône villages de aanvoerder te zijn. De oppervlakte biologische druiven bedraagt er 2.383 ha, tegenover 1.184 voor de Drome en 1.035 ha voor de Gard.
Een productie op maat van de ambitieuze afzetmarkten
Biologische wijnen hebben bij de consument de wind in de zeilen en daar speelt de distributie op in. Ze organiseert zich om tegemoet te komen aan een toenemende vraag, zowel op het vlak van rechtstreekse verkoop als in de super- en hypermarkten. De grote spelers (coöperatieve kelders en ondernemingen) produceren momenteel de indrukwekkende volumes waarmee kan worden ingespeeld op de aanzienlijke vraag die uitgaat van de monopolies in de Scandinavische landen, bijvoorbeeld begin december voor Noorwegen.
|