Hopus Primeur 2014: nieuwe frisse lentesmaak
Voor het tweede jaar op rij pakt Brouwerij Lefebvre uit met een Hopus Primeur. Vorig jaar bracht de brouwerij voor het eerst een Hopus Primeur op de markt in het voorjaar. Meteen goed voor het eerste bier gebrouwen met vers geplukte hop. Het biertje sloeg aan bij het publiek en dus beloofde het team van brouwerij Lefebvre om jaarlijks in de lente dit brouwproces te herhalen. Net zoals vorig jaar werd opnieuw voor de rijkste en nobelste hopsoort gekozen en het resultaat is verrassend: een frisse pint met een complex karakter, ideaal voor degustatie in de lente!
Het verhaal van Hopus gaat terug tot 2008. Paul Lefebvre, reeds zesde generatie in de familiebrouwerij, wilde voor zijn huwelijk een uniek bier brouwen. Hij creëerde een ‘Cuvée Du Mariage’ die op zijn huwelijksfeest geschonken werd. Het bier werd zo goed onthaald dat de familie Lefebvre reeds snel na het huwelijk besliste om het nieuwe bier te commercialiseren. Zes maanden later was de lancering van Hopus een feit. De vertrouwde Hopus wordt ondertussen zes jaar gebrouwen volgens het oorspronkelijke recept. Ondanks het seizoensgebonden karakter van een aantal van de grondstoffen, tracht brouwerij Lefebvre jaar na jaar een bier te creëren dat dezelfde karakteristieken heeft. Het succes van de Hopus is intussen bekend.
De brouwerij wil zichzelf echter voortdurend vernieuwen en pakte daarom in 2013 uit met een nieuwe smaak: de Hopus Primeur, op basis van de traditionele Hopus gecombineerd met een uniek gistingsproces, dat van de dry-hopping. Hierbij dringen de aroma’s geleidelijk aan in het koude bier, met behoud van al de versheid die we herkennen aan de parfums van citrus en exotisch fruit, de kenmerken van de geselecteerde hop.
Trouw blijvend aan ons brouwproces maakten wij ook hier geen gebruik van filtering tussen de dry-hopping en het eindproduct. Dit geeft ons de bijkomende garantie dat de verkregen aroma’s zo veel mogelijk worden behouden. Dit verklaart waarom Hopus Primeur, net zoals de andere bieren van de Brouwerij Lefebvre, een troebele schijn kan vertonen indien het koud en zonder de restgisten wordt geserveerd. Het brouwproces beëindigen doen we met de traditionele hergisting in de typische beugelfles. Op die manier bekomen we een bier met de juiste verzadiging, ideaal om de verkregen parfums vrij te geven.
Na het succes van de Hopus Primeur vorig jaar, besliste de brouwerij om ook in 2014 uit te pakken met een lentebier. Dankzij het gebruik van de beste hopsoort met specifieke aromatische eigenschappen is nu een nieuwe Hopus Primeur gebrouwen. Het resultaat is een frisse pint met een complex karakter. De geselecteerde hop bevat de karakteristieke en intense geuren van citrus. Bloemen en plantaardige noten, reeds aanwezig in de traditionele Hopus, worden ook versterkt. Kortom, het is een vintage 2014, waarvan de bitterheid en het smaakprofiel perfect in elkaar zijn geïntegreerd.
De hop werd in de herfst van 2013 geoogst, vacuüm verpakt en overgebracht naar de brouwerij. De naam Hopus Primeur is niet toevallig gekozen: primeur wijst op vers. Om de rijkdom aan aroma’s van de gekozen hopvariëteit ten volle te benutten, brouwen we dit bier vanaf februari tot mei en is het aanbod beperkt. De nieuwe Hopus Primeur zal beschikbaar zijn in de brouwerij van 21 maart tot 30 juni 2014 of zolang de voorraad strekt. Om ten volle te genieten van de Primeur bevelen wij aan deze jong te drinken, dit garandeert intense en pure aroma’s. Door zijn smaakeigenschappen is het een ideaal bier om te degusteren tijdens de lente, een periode die er tot ieders vreugde snel aankomt.
De brouwerij Lefebvre, gesticht in 1876 door Jules Lefebvre, is gelegen in de vallei van de Zenne in Quenast, Waals Brabant. Eertijds gebeurde de distributie van het bier enkel lokaal, in de cafés gelegen rond de steengroeve van Quenast die in die tijd ongeveer 4.000 steenkapers tewerkstelde. Door de jaren heen groeide het familiebedrijf uit tot een gedegen speler op de markt van vooral de speciaal bieren. Zes generaties volgden elkaar reeds op en telkens bleven ze trouw aan de traditie en ondernemingszin. Vandaag exporteert men ongeveer 80% van het geproduceerde volume en blijft het totaal volume groeien.
De brouwerij Lefebvre biedt een compleet gamma aan speciaal bieren (Hopus, Barbãr, Barbãr Bok, Moeder Overste), abdijbieren (Floreffe Blond, Floreffe Bruin, Floreffe Triple et Floreffe Prima Melior), fruitbieren (Newton, Belgian Kriek, Belgian Pêches, Belgian Framboises) en enkele lichtere bieren (Blanche de Bruxelles, Saison 1900 et Manneken Pils).
|