illy introduceert drie nieuwe monoarabica’s :
Colombia, Costa Rica en India zijn de drie nieuwe landen van herkomst voor de 100% arabicakoffies die de Monoarabica-lijn aanvullen. De lijn werd ingegeven door illy’s vergaande kennis voor het selecteren van de meest kostbare arabicakwaliteiten. Het is de bedoeling hun profiel een meerwaarde te verlenen, hun smaken meer ingang te doen vinden en de koffiecultuur verder te verspreiden.
De reis begon in verre, exotische landen en leidde tot de ontdekking van de exclusieve illy-melange. De onmiskenbare smaak en het aroma van illy zijn ontstaan uit een vakkundige melange van de beste 100% arabicakwaliteiten uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika, India, Afrika en China. Smaak en aroma zijn altijd hetzelfde, in elke kop koffie, overal ter wereld.
De illy-melange doet de negen solisten optimaal tot hun recht komen, net als elk van de negen arabicakwaliteiten – gemengd in een symfonie van aroma’s – en verleent een meerwaarde aan de harmonie en het eindresultaat door er een speciale toets aan toe te voegen, als onderdeel van de kenmerkende eigenschappen.
De illy Monoarabica-lijn omvat zes koffies uit een enkel land van oorsprong: Ethiopië, Brazilië en Guatemala; daar komen nu nog drie landen bij: Colombia, Costa Rica en India. De illy Monoarabica-ervaring wordt aangeboden in twee formaten: een blik van 125 gram gemalen koffie (adviesprijs 8,99€) en een blik met 21 Iperespresso-capsules (adviesprijs 8,99€). De nieuwe monoarabica’s van illy zullen vanaf maart 2014 verkrijgbaar zijn in de illy bars, illyshops, de betere kruidenierszaken, op de website illy.com/monoarabica en via de e-shop op de illy website, shop.illy.com
Om de traceerbaarheid en kwaliteit te garanderen zal het mogelijk zijn om de oorsprong van elke monoarabica uit Colombia, Costa Rica en India te achterhalen door gewoonweg de code op de bodem van het blik in te voeren op illy.com/monoarabica.
illy Monoarabica Colombia
De Andes Cordillera in Colombia is verdeeld in drie bergketens die de ideale omgeving vormen om koffie van hoogstaande kwaliteit te telen. De combinaties van een bodem die eigen is aan de streek, de hoogte en het klimaat creëren een uniek terrein dat twee koffieoogsten per jaar mogelijk maakt.
Het aroma is rijk: de middelhoge body versterkt de volmaakte balans tussen zoet, bitter en zuur. Verrassende nuances van karamel en gedroogd fruit gaan hand in hand met fijne sensaties van chocolade en geroosterd brood. De belangrijkste streek van herkomst van deze monoarabica is de regio Cacua, gelegen in het zuiden van Colombia. Het is een streek van adembenemende landschappen met talloze bronnen en watervallen, homogeen, met de ideale omstandigheden om koffie te telen en te oogsten.
Koffie werd voor het eerst geïmporteerd in de regio Casanare rond 1750, dankzij de jezuïeten, en werd er met succes geteeld. De koffiebonen groeien er in de schaduw van de hoge bananen- en plataanbomen. De samenstelling van de bodem en de hoogte van nagenoeg 1400 meter maken de koffie uit deze streek speciaal, en de plantages gedijen er dan ook goed. Maar bovenal doen het licht en de zingende vogels deze plantages bloeien. En deze combinatie vind je nu net alleen maar hier.
illy Monoarabica Costa Rica
Om koffie te telen in Costa Rica moet je in de eerste plaats veel aandacht hebben voor ecologische duurzaamheid. Door zorgvuldig om te springen met de watervoorraden blijven het grondgebied en zijn opmerkelijke biodiversiteit in stand. Als volmaakte synthese van zuur en zoet, body en bitterheid, valt deze koffie op met zijn uitgesproken toetsen van chocolade en karamel, verrijkt met de subtielere sensaties van geroosterd brood, sinaasappel, honing en vanille.
De belangrijkste streek van herkomst van deze monoarabica ligt aan de grens met Panama, in het zuiden van Costa Rica: de regio Brunca is een rijk gevarieerde omgeving met prachtige kustlijnen, uitgestrekte wouden, hoge bergen en kloven. De gegeerde arabica van Brunca wordt op de heuvels geteeld, bij een gemiddelde temperatuur van zo’n 22 graden Celsius.
In Costa Rica vind je de meeste koffieplantages in Meseta Central, een uitgestrekt plateaugebied met een vruchtbare vulkanische bodem. Valle Occidental ligt in het uiterste westen van dit gebied en lijkt zowat “gemaakt om koffie te telen” met een hoogte tussen 800 en 1400 meter, een vochtigheidsgraad van 81% en een aanhoudende gemiddelde temperatuur rond de 21 graden Celsius. Alle voorwaarden voor een bloeiende, gezonde koffieteelt zijn aanwezig.
illy Monoarabica India
In India groeit koffie in de schaduw van een dikke vegetatie, naast peper, vanille, kardemom en citrusvruchten. Deze grote verscheidenheid vrijwaart de kwaliteit van het milieu op termijn, net als het welzijn van de lokale koffieboeren. Deze koffie onderscheidt zich vooral door een sterk aroma en onmiskenbare bitterheid. Bij zijn volle body horen intense toetsen van cacao en geroosterd brood met een lekker zoete nasmaak van chocolade.
De belangrijkste streek van herkomst van deze monoarabica: koffie bereikte India voor het eerst zo’n 350 jaar geleden, meer bepaald het zuiden van het subcontinent, in het district Chikmagalur in de regio Karnataka. Hoewel het gebied omgeven is door zeer hoge bergen is het vooral een heuvelachtig landschap, in hoogte variërend van 700 tot 1200 meter, met een bijzonder aangenaam mild klimaat en een weelderige vegetatie.
De streek van Sakleshpur ligt in West-Ghati, de Indiase hoogten die bekend zijn om hun rijke biodiversiteit. De heuvels, gezegend met een gunstig microklimaat en milde temperaturen, zijn dicht begroeid. De landbouw tiert er welig, met de wereldwijd bekende en gewaardeerde arabica als voornaamste product.
De drie nieuwe kwaliteiten vormen een uitbreiding op de illy Monoarabica-lijn, waarvan de reeds bekende variëteiten afkomstig zijn uit Guatemala, Ethiopië en Brazilië.
illy Monoarabica Guatemala : Zoete toetsen en een aromatisch organoleptisch profiel: deze arabicavariëteit herken je meteen aan zijn zoete evenwicht, verrijkt met een palet van aroma’s waarin vooral de toetsen van chocolade, karamel, citrusvruchten en honing opvallen. Deze arabica is afkomstig uit het bergachtige gebied van Huehuetenango, waar de warme winden uit Mexico de bijtende koude op grote hoogte wat temperen; daardoor kan er zelfs koffie worden geteeld op 2000m.
illy Monoarabica Ethiopië: Deze koffie, enig in zijn soort dankzij de delicate harmonie van smaken, is zoet en zacht en loopt uit in bloemige jasmijntoetsen en de fruitige noten van rijpe meloen en citrusvruchten. Zoet en bitter gaan harmonieus samen met scherpe smaken. Deze arabicavariëteit wordt geteeld in de Ethiopische regio Yirgacheffe, rijk aan bossen, waar de koffie spontaan groeit. Hij wordt er geteeld in de schaduw en met de hand geplukt.
illy Monoarabica Brazilië: Zijn intense smaak is de opvallendste eigenschap van deze arabicavariëteit. Zijn diepe en volle aroma verleent er een fluweelzachte smaak aan die het gehemelte aangenaam beroert en blijft hangen. Zoet en zuur zijn in evenwicht en worden tegelijk verrijkt met een sterke chocoladetoets. Deze arabicavariëteit is afkomstig uit de Braziliaanse streek Cerrado Mineiro, een tropische savanne met een opvallende biodiversiteit. Het lokale klimaat, een uitgebalanceerde afwisseling van regen en droogte, is ideaal om koffie te telen.
|