EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten om ter plaatse te eten of om mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten, op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit.
Elke maand zet EXKI een seizoensgroente in de kijker door ze te verwerken in heerlijke en unieke gerechten. In april staat spinazie centraal. Spinazie bevat heel wat voedingswaarden. Behalve een grote hoeveelheid vitamine C, K en B9 is spinazie ook rijk aan mineralen en micronutriënten zoals magnesium, mangaan, koper, zink en ijzer (maar heel wat minder dan de legende beweerd!).
Geniet van spinazie in een heerlijke rauwkostsalade, als garnituur tussen een broodje, als soep, als doorwinterde crème, of gemengd met aardappelpuree. Bij EXKi ontbreekt het niet aan ideeën als het gaat om heerlijke gerechten te creëren. In april stelt EXKi volgenden gerechten voor in haar restaurants: een vitali, een auberginekaviaar, spinaziescheuten en Gouda; een kleine salade; gnocchini, biospinazie, artisjokkentapenade en zongedroogde tomaten; een warm gerecht: spinazie risotto, snijboon, erwten en amandelen en een soep.
Tot slot onthult EXKi nog een heerlijk recept om thuis te bereiden: quiche met spinazie en mozzarella i.s.m. Béatrice Vigot-Lagandré voor EXKi.
Voor 4 personen - voorbereiding: 30 min - rusttijd: 1 uur - baktijd: 35 à 45 min. Ingrediënten: 180 g bloem, 70 g boter, 800 g spinazie, 2 soeplepels olijfolie, 3 eieren, 15 cl vloeibare room, 80 g mozzarella en zout en peper.
Giet de bloem en een snuifje zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en meng met de in blokjes gesneden boter en een beetje water tot een homogene massa. Kneed het deeg tot een bol en laat deze gedurende een uur in de koelkast rusten.
Bedek het werkvlak met bloem en rol vervolgens het deeg uit. Bedek de bakvorm met het deeg en prik met een vork in de bodem. Verwarm de oven voor op 180 °C. Spoel de spinazie en verwijder de steeltjes. Giet af en bak in hete olie tot al het water uit de groente is verdampt. Breek de eieren in een kom, klop ze op met een vork en voeg de room toe. Verdeel de spinazie over de taartbodem en giet het ei-roommengsel erop. Bak gedurende een 20-tal minuten in de oven op 180 °C. Verdeel vervolgens de plakjes mozzarella over het deeg en laat nog ongeveer 15 minuten verder bakken. Opdienen kan warm of koud. Tip: De room kan door sojaroom vervangen worden.
|