De eindejaarsperiode staat voor de deur en dat betekent traditioneel: veel feesten en etentjes in aantocht. En wat past uitstekend in een feestmenu? Lamsstoofpotjes! We zetten enkele heerlijke gerechtjes op rij.
Een lamsstoofpotje: hoe begin je eraan? Een lamsstoofpotje of lamsragout maken hoeft zeker niet moeilijk of veel werk te zijn. Je kan het op veel verschillende manieren bereiden. Allereerst dien je de keuze maken van soort versnijding. Je kan zowel het vlees van de bout, de schouder, de nek als de borst of schenkel van het lam gebruiken. Het stuk vlees dat je gebruikt, zal mee je bereidingstijd bepalen. Lamsnek moet je ongeveer 3 uur laten garen, terwijl schenkel al na anderhalf uur gaar is. Een lamsstoofpotje bereiden is makkelijk, al is de gaartijd essentieel. Hoe langer je de ragout laat garen, hoe meer smaak je vlees zal vrijgeven en hoe smeuïger het zal zijn.
Engels lamsvlees : Engeland staat bekend om zijn uitmuntend lamsvlees. Een stukje lamsvlees uit Engeland geeft je de garantie dat je vlees van topkwaliteit hebt. De dieren worden allen gevoed in de Engelse heuvels en weilanden, met veel ruimte en een grote beschikbaarheid aan natuurlijke voeding. Deze grassen, klavers en kruiden, in combinatie met een stressvrij bestaan, geven het vlees zijn uiterst malse en verfijnde smaak. Het vlees is prima geschikt voor de meest diverse bereidingen, zoals ook voor stoofpotjes. We geven je enkele bereidingswijzen mee, aan jou om je tafelgasten ermee te verrassen! Wens je de lamsragout een extra gezonde toets geven, kies dan voor een bereiding met veel groenten. Engels lamsvlees is verkrijgbaar in de supermarkt, maar ook bij je (keur)slager.
Vind meer recepten en info over Engels lam op de website www.lekkerlam.be.
Recept 1: Lamsstoofpotje met chipsaardappelen
Ingrediënten (4 personen): 1 kg lamsschouder, 2 uien, 2 aardappelen, 6 dl bruine lamsfond, Snuifje suiker, Enkele druppels azijn, Peper en zout
Bereiding
Snij de lamsschouder in blokjes, en kruid met peper en zout. Kleur kort aan in een hete pan. Bevochtig het vlees vervolgens met de lamsfond, en laat dat gedurende1.5 à 2 uur sudderen op een zacht vuurtje. Halveer de uien en snij ze daarna in fijne plakken. Kleur de uien in de pan tot ze gaar zijn. Voeg en snuifje suiker toe, en karamelliseer lichtjes. Blus met enkele druppels azijn. Bewaar enkele eetlepels ui voor de garnituur, en voeg de rest toe aan het stoofpotje. Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne plakjes. Spoel die af met koude water, en droog ze tussen een propere handdoek. Bak de aardappelchips in een friteuse op 170°C. Kruid met zout. Dresseer het gerechtje in een diep bord en schik het stoofvlees met daarop afwisselend ui en chips.
Recept 2: Winterse lamsragout
Ingrediënten (4 personen): 800 g schouder van Engels lam, in blokjes gesneden, 2 l bruine lamsfond, 1 wortel, 1 ui, 1 takje selder, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 2 teentjes knoflook en 2 klontjes boter
Voor de garnituur: 2 buitenste bladeren van een groene kool, 4 jonge loofwortelen, 2 raapjes, 1 bussel pijpajuin, Peper en zout
Bereiding
Laat een pot warm worden op het vuur. Laat er een klontje boter in uitsmelten. Bak de blokjes lamsschouder op in de boter tot ze langs alle kanten dichtgeschroeid zijn. Voeg grof gesneden ui, wortel, selder, tijm, rozemarijn en knoflook toe. Overgiet met bruine lamsfond tot alles onderstaat. Daarvoor is in principe een liter nodig. Peper en zout. Breng aan de kook. Laat zachtjes sudderen gedurende een uur. Maak de groenten voor het garnituur schoon en snijd in stukjes. Breng de resterende liter lamsfond aan de kook. Leg de kool in de fond. Laat 2 minuut koken en schep de kool uit de fond. Spoel af onder koud water. Doe de rapen en de worteltjes in de fond. Laat 18 minuten koken. Voeg dan de pijpajuin toe. Laat nog 2 minuten verder koken. Schep de groenten uit het vocht. Schep het vlees uit de saus. Laat de saus inkoken tot een derde van het volume is verdampt. Laat een klontje boter uitsmelten in een braadpan. Warm vlees en groenten zachtjes op in de boter. Schep het dan in warme diepe borden. Schik het vlees en de groenten op een smakelijke manier. Giet er een paar lepels van de ingekookte van de ingekookte saus rond. Serveer.
|