EXKi breekt met de regels van het traditionele snelrestaurant door versbereide en natuurlijke producten aan te bieden om ter plaatse te eten of mee te nemen. De kaart biedt een ruime keuze aan gezonde en evenwichtige gerechten, op basis van verse en natuurlijke producten van de beste kwaliteit. Elke maand zet EXKi een seizoensgroente in de kijker door ze te verwerken in heerlijke en unieke gerechten.
Pompoen bestaat grotendeels uit water en bevat minder dan 30 calorieën per 100 g. Het is een trouwe bondgenoot tijdens een dieet want kan zonder mate worden geconsumeerd en bevat talloze nuttige voedingsstoffen voor onze gezondheid waaronder vezels die bijdragen tot een goede darmwerking en het ontstaan van bepaalde vormen van kanker voorkomen. Een pompoen bevat veel mineralen, zoals calcium, ijzer en kalium, die uitstekend zijn voor het regelen van de bloeddruk. Door het lage zoutgehalte heeft hij ook zijn plaats in een zoutvrij dieet. Pompoen bevat naast heel wat vitaminen A, B en C, ook antioxidanten.
In november stelt EXKi volgende pompoenrecepten in zijn restaurants voor: een sandwich: Geraspte bio pompoen, verse geitenkaas, kervel, honing en mosterdvinaigrette, een maaltijdsalade: Bio pompoen, rigatoni, pecorino, een kleine salade: Bio pompoen, bio taboulé, bio wortel, koriander, een warme schotel: Chutney van bio pompoen, Vita® gebraden kip, peterselie en een soep.
Tot slot onthult EXKi nog een heerlijk recept om gezellig samen thuis te bereiden: Crème van pompoen en kastanje, in samenwerking met Béatrice Vigot-Lagandré.
Voor 4 tot 6 personen: voorbereiding: 20 minuten, bereiding: 35 minuten
Ingrediënten: 600 g pompoenvlees, 1 ui, 1 preiwit, 1 soeplepel olie, 150 g gekookte kastanjes (+ enkele voor de afwerking), 2 soeplepels room, een paar takjes platte peterselie, peper en zout.
Snijd de pompoen in blokjes. Pel de ui en snijd hem in plakjes. Was de preistengel en snijd het preiwit in stukjes. Verhit de olie in een pan en laat de prei en de ui gedurende 2 minuten al roerend slinken. Voeg de blokjes pompoen toe, kruid met peper en zout en bedek met water.
Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 minuten sudderen. Voeg de kastanjes eraan toe en kook nog gedurende 15 tot 20 minuten. Mix en roer de room eronder. Bestrooi met de opzijgelegde en verkruimelde kastanjes en enkele peterselietakjes. Dien warm op.
|