In 1975 stelde Girard-Perregaux de Laureato voor. Dit horloge veroorzaakte een kleine revolutie, want het brak met een aantal geldende normen, zowel op het vlak van materialen als het bewegingsmechanisme. De naam werd gesuggereerd door de Italiaanse verdeler van Girard-Perregaux en verwijst naar de filmwereld. Hij is namelijk geïnspireerd op de beroemde film The Graduate van Mike Nichols met Dustin Hoffman, Anne Bancroft en Katharine Ross in de hoofdrollen. In het Italiaans heet die Il Laureato.
Het edele karakter van staal, een gedurfde zet : Het gebruik van staal als een edel materiaal om luxehorloges een sportievere look te geven, zouden we kunnen zien als een kantelmoment in de horlogerie. In dat kader mogen historici zich ook eens buigen over de ontstaansgeschiedenis van de Laureato, van zijn ontwerpfase tot zijn realisatie in 1975. Dit model beschikte immers al van bij zijn prille begin over een specifieke eigenschap. Het kon namelijk ook gemaakt worden van goud.
Het woord ‘durf’ zat in ieder geval onmiskenbaar in de genen van het Huis Girard-Perregaux. De durf om een dergelijke trendbreuk in te zetten, getuigde van een duidelijke visie, en dat op een moment dat er in de horlogeriesector nog geen sprake was van marketingafdelingen.
De innovatie van een moduleerbare vorm: met zijn achthoekige gepolijste ring, vervat in een gesatineerde kast, is de Laureato de pionier van de geïntegreerde armband. Een stijlvolle schoonheid, die de draagbaarheid en soepelheid van de evolueert naar een reeks gepolijste gesatineerde schakels met gepolijste scharnieren. Typisch is de harmonieuze afwisseling tussen glanzend en mat. Bij de modellen met een gouden ring en schakels die gecombineerd worden met gouden inzetstukken, gaan kostbaar geel en sportief grijs perfect samen. De Laureato springt zo onmiddellijk mee op de kar van de eerste tweekleurige modellen.
Het kaliber bepaalt de norm : Hoewel de iconische vormgeving van de Laureato vandaag opvallend lijkt, ligt de focus van Girard-Perregaux bij de lancering van de Laureato op de voltooiing van een belangrijke technologische ontwikkeling. Wanneer kwarts zijn intrede doet in de Zwitserse horlogerie en daarbij zelfs de meest gevestigde waarden doet wankelen, zet het merk volledig in op de in house ontwikkeling van een kaliber met kwarts.Door de oscillatiefrequentie van kwarts te fixeren op 32.768 Hz bepaalt Girard-Perregaux de norm voor de chronometrie van de kwartsbewegingen. De vermelding ‘Quartz Chronometer’, die aangebracht wordt op elk horloge waarvan de nauwkeurigheid op een draconische wijze gecontroleerd wordt, krijgt een plek op de eerste wijzerplaten. Vandaag is dat nog altijd een kwaliteitsvereiste én de internationale norm van de fabrikanten van de kwartsbeweging.
Metamorfosen maken de legende
1984, een eerste evolutie : Typisch aan legenden is dat ze de modetrends overleven. Sinds 1984 omvat de Laureato complicaties die de allure en aanwezigheid van het model doen evolueren alle marktsegmenten. Zo wordt de Laureato uitgerust met de beroemde Equation kalibers met sterrenkundige aanduidingen. Kijken we naar de kast de geïntegreerde armband, dan zien we dat de ring achthoekig en gepolijst blijft. Het gepolijste oppervlak van de bolvormige tussenschakels in de armband gaat de dialoog aan met de briljanten van de ring, wat zorgt voor eerder afgeronde vormen.
1995, grotere afmetingen en complicaties: Om plaats te maken voor het extra platte mechanische kaliber GP 3100 met automatische opwinding krijgt de Laureato grotere afmetingen dankzij een nieuwe constructie die trouw blijft aan de oorspronkelijke proporties. De ring en de kast krijgen wat meer ruimte terwijl de schakels van de armband evolueren naar een H-vorm.
In 1996 leidt de chronograafversie tot de collectie Olimpico en in 1998 geeft een esthetische evolutie aanleiding tot de omkasting van het beroemde kaliber Tourbillon sous Trois-Ponts d’Or, het signatuur dat onlosmakelijk verbonden is met Girard-Perregaux. Binnen deze nieuwe en sportievere omgeving is de boodschap duidelijk: de bijzondere tourbillon bewijst zijn betrouwbaarheid en stevigheid, in alle omstandigheden.
2003: de evo³-evolutie: Het ondertussen beroemde een mechanisch chronograafkaliber met automatische opwinding. Met een diameter van meer dan 40 mm doet het model zijn intrede in het derde millennium. De kast van de Laureato EVO³ heeft een diameter van 44 mm en de achthoekige ring – voor het eerst gesatineerd – krijgt een plaats binnen de centrale cirkel waardoor de ring zelf meer opvalt. De harmonieuze draaiknop en de geschroefde drukknoppen benadrukken het sportieve karakter van de collectie.
De Laureato EVO³ kan rekenen op het huisgemaakte kaliber met 52 robijnen van Girard-Perregaux, de GP 033C0-A0VAA. Dat kaliber heeft een gangreserve van 46 uur en brengt een kinetisch eerbetoon aan de microcomplicaties en het evenwicht van de weergave: de teller van 24 uur staat ter hoogte van 9 uur recht tegenover de secondeteller, die ter hoogte van 3 uur staat. De datumvermelding – aanduiding van de dag met wijzers – staat dan weer ter hoogte van 12 uur. De wijzers van de chronografische minuten en van de seconden – gemerkt met een rode stip – verplaatsen zich over de volledige oppervlakte van de wijzerplaat. De collectie evolueert verder met transparante versies van de Laureato Tourbillon sous Trois Ponts. Bruggen van saffier en ook van blauwe spinel creëren een soort levitatie-effect, waardoor dit model een ongelofelijk succes kent.
LAUREATO 2016, de toekomst van de oorsprong:
Terug naar de oorspronkelijke collectorwaarden: Op de vooravond van zijn 225ste verjaardag keert Girard-Perregaux terug naar zijn iconische Laureato en de originele waarden van het design. Op basis van zijn kunstambacht en micromechanisch vakmanschap brengt het merk meer dan 40 jaar na de lancering van de succesvolle stalen Laureato hulde aan het model met twee reeksen in een beperkte oplage van 225 exemplaren, de ene reeks met een blauwe wijzerplaat, de andere met een grijze wijzerplaat.
Nog altijd staal: Horlogemakers en echte horlogeliefhebbers hebben altijd al oog gehad voor de kwaliteiten van staal. Nu wordt staal weer op de voorgrond geplaatst, nog steeds onlosmakelijk verbonden met het sportieve karakter van het model. We zien opnieuw de beroemde achthoekige ring, de subtiele integratie van de soepele en ononderbroken armband, deze keer met een sluiting, en de subtiele afwisseling van gepolijste en gesatineerde elementen.
Het summum van tijdloze datumweergave met drie wijzers: Net zoals elke familie in de luxehorlogerie, is ook de Laureato uitgerust met een huisgemaakt kaliber, de GP03300-0030. Deze mechanische beweging met 7 robijnen en een automatische opwinding heeft een onberispelijke afwerking. De balans is zichtbaar via de achterkant van de kast en vibreert tegen 28’800 alternanties per uur. De gangreserve bedraagt 46 uur.
POST-VINTAGE, een nieuwe trend: Trots op zijn 225-jarige geschiedenis, waakt Girard-Perregaux nauwgezet over zijn expertise en eeuwenoud vakmanschap. In de horloges blijven de schatten van het erfgoed behouden en binnenkort opent het museum opnieuw zijn deuren in La Chauxde-Fonds.
De stukken die er tentoongesteld worden, getuigen van een parcours gekenmerkt door dolle creativiteit en durf. De collecties flirten met het tijdloze, maar blijven trouw aan de geest van Jean-François Bautte, die het merk in 1791 oprichtte. De Laureato werd gelanceerd in 1975. Ter gelegenheid van de 225ste verjaardag van het merk wordt dit horloge met zijn grote iconische waarde heruitgebracht in zijn oorspronkelijke vorm.
|