Van abdijhoeve tot kunstencentrum, in de schaduw van de O.L.V. Ten Duinenabdij
De grote schuur : In het uithof van de Koksijdse Duinenabdij werkten lekenbroeders voor de abdijgemeenschap. Ten Bogaerde is niet het grootste uithof, maar het krijgt – in ca. 1240 – wel de meest imposante schuur.
Het monumentale gebouw heeft twee indrukwekkende kopgevels met steunberen. Het is stevig gebouwd met grote bakstenen, zogenaamde ‘moefen’ – de bouwmaterialen in baksteen waarvoor de abij bekend staat.
Het bouwwerk is functioneel, met drie beuken met pijlers op natuurstenen of bakstenen sokkels, maar het is ook mooi, in een romaans-vroeggotische stijl met rondboogjes en met nissen in de kopgevels.
Jarenlang blijft Ten Bogaerde het belangrijkste uithof tot het tijdens de religieuze troebelen verwoest wordt door beeldenstormers. De schuur wordt in brand gestoken door vrijbuiters van het opstandige Oostende, in 1593. De Duinheren bouwen de schuur niet meer opnieuw op.
Beschermd monument
In 1952 wordt Ten Bogaerde beschermd als monument. Voor de schuur is dit beperkt tot de kopgevels om het landbouwgebruik niet te hinderen. Daarna verwerft de gemeente Koksijde het complex en na vele jaren van duurzaam behoud en beheer, mondt dit nu uit in de opening van het Kunstencentrum Ten Bogaerde.
|