Sommige bedrijven die, ondanks alles, nog echte familiezaken zijn, vormen de ruggengraat van onze culinaire savoir-faire. Didden, intussen de negentig gepasseerd en in 2025 100 jaar, is al die jaren voor de Belgen een echte referentie gebleven op het vlak van sauzen en condimenten. Vandaag staat Michèle Didden, vierde generatie van de familie die het bedrijf opstartte, aan het hoofd van deze onafhankelijke onderneming gevestigd in de hoofdstad.
Als er vandaag een domein is waarin het merk alle harten weet te veroveren, is het wel op vlak van konfijten! Het zijn klassiekers bij ganzenlever en prestigieuze terrines, maar ze passen ook perfect bij andere gerechten en dit het hele jaar door en tijdens de hele maaltijd! Van het aperitiefhapje tot het dessert, via het tussendoorhapje, het voor- en het hoofdgerecht… er is altijd wel een Didden-konfijt dat perfect past.
Enthousiasme: Konfijt combineert probleemloos de vier hoofdsmaken: zoet, zuur, zout en bitter. Hierdoor is het de ideale aanvulling voor elk gerecht. Denk bijvoorbeeld aan hoe ze het in het Verre Oosten gebruiken. In Azië wordt konfijt al lang in de vorm van chutneys en zoetzure sauzen gesmaakt en ook in onze contreien kunnen deze heerlijke specialiteiten op steeds meer belangstelling rekenen.
Konfijten zijn condimenten die zoveel toepassingsmogelijkheden bieden, dat ze hun plaats hebben op een exclusieve tafel, maar net zo goed een banaal tussendoortje omtoveren in een culinair pleziermoment. Van charcuterie tot kaasschotel, via uiteenlopende vlees- en gevogeltebereidingen (gourmet, steengrill, fondue,…) tot desserts (bv. roomijs): konfijt geeft een echte gastronomische toets zowel aan een dagelijkse als aan een feestelijke maaltijd.
Een heel smakenpalet: Met een ongeëvenaarde ervaring heeft Didden een meer dan stevige reputatie opgebouwd op vlak van ontwikkeling en realisatie van recepten met de best mogelijke producten. En in die enorme verscheidenheid aan recepten die de onderneming heeft ontwikkeld, komt er een uitgebreid smakenpalet aan bod, gaande van smaken die sterk regionaal verankerd zijn tot meer exotische smaken.
Hierbij worden uiteenlopende producten gebruikt, zoals verse uien van de beste soorten en geoogst op het optimale moment, maar ook heerlijk verse, perfect gerijpte vijgen. De ingrediënten zijn dé troeven om de perfecte textuur en onvergetelijke smaak te bekomen. En die vind je vandaag in volgende vormen:
De grote klassiekers:
- Uienkonfijt: op smaak gebracht met roze peper en rozijnen. De klassieke partner van je ganzenlever of bij een eenvoudig vogelgebraad.
- Ardense uienkonfijt: gecombineerd met de zachte fruitigheid van framboos. Ideaal bij terrines maar ook om de saus bij je vlees- of wildgerecht op smaak te brengen.
- Bereide veenbessen: een traditionele klassieker. Warm serveren bij wild en gevogelte of bij gepocheerde vruchten.
- Vijgenkonfijt: met een delicate toets azijn. Geweldig bij een klassieke kaasschotel, maar ook bij feta en mozzarella.
De specialiteiten
- Uienkonfijt met peperkoek: tegelijk zacht en vol smaak. Bij ganzenlever natuurlijk, maar ook bij pens of om de saus van je gebraad op smaak te brengen.
- Uienkonfijt met sinaasappel: met een subtiele bittere toets dankzij de sinaasappelschil. Bij terrine van eend bijvoorbeeld, maar ook in de saus van je eendenfilet.
- 1001 Nachten-konfijt: een buitengewoon evenwicht tussen vijgen en dadels, met een beetje kaneel voor een diepere, meer exotische toets. Lekker bij sterk afsmakende kazen of in de saus van je vleesfondue.
- Sweet chilikonfijt: subtiele rode peper geeft deze bereiding een frisheid die langzaam naar een zachte, pittige toets evolueert, het geheel in een licht ‘azijnige’ context die herinnert aan de heerlijke zoetzure smaken uit het Verre Oosten. Perfect bij patés, ganzenlever, maar ook bij kaasschotels en wit vlees.
- Sinaasappelkonfijt met Grand Marnier: het bittere van sinaasappel dat gecompenseerd wordt door het karakter van een sterke gedistilleerde drank. Prachtig bij gevogelte of pens, maar ook bij kwaliteitsvol vanilleroomijs.
- Mangokonfijt met gember: met subtiel exotische toetsen door het gebruik van rijpe mango’s en een vleugje gember. Een konfijt dat zich volledig thuis voelt bij paté, ganzenlever, kazen, maar ook bij wit vlees en witte vis.
- Appel-peerkonfijt met kaneel: evenwicht tussen de zachtheid van vruchten en het karakter van kaneel. Met haar prachtige evenwicht past deze smakencombinatie perfect bij pens, maar ook bij een kaasschotel en dan vooral als er schimmelkaas op ligt.
- Bosvruchtenkonfijt: aardbeien, blauwe bessen en braambessen met een vleugje Xérès-azijn. Bij een sterke kaas, een terrine van wild of om de saus bij je gevogelte op smaak te brengen.
- Ananas-kardemomkonfijt: een explosie van exotische smaken. Heerlijk bij een kaasschotel, maar ook bij een gourmet- of steengrill-avondje, of bij een dessert, zoals een lekker vanille-ijsje!
- Tomaat-chilikonfijt: het evenwicht tussen het zurige van tomaat en de mooi gedoseerde smaak van chili. Voelt zich helemaal thuis bij geroosterd vlees, maar past net zo goed bij verse kaas of in een salade.
- Potimarronkonfijt met Espelette-peper: al het karakter van een peper van goede komaf, getemperd door de zachtheid van potimarron. Erg goed bij scampi’s, maar ook op zijn plaats op toastjes bij een lekkere herfstsoep.
Eindelijk, de nieuwigheden:
- Framboos-lycheekonfijt: de smakelijke ontmoeting tussen het fruitige van framboos en het bloemige van lychee. Het perfecte gezelschap bij een kaasschotel of bij eenvoudig gebraden gevogelte.
- Abrikoos-muntkonfijt: de verfrissende combinatie van fruitsmaak met die van munt. Prachtig in een dessert met verse kaas of als basis voor de saus van een lekkere tajine.
Kortom, een aanbod dat even gevarieerd is als culinair en bovendien een veelheid aan combinaties mogelijk maakt. Je vindt ze allemaal - en nog vele andere! - terug op www.diddenfood.com
Beschikbaarheid
Prijzen: Didden-konfijten zijn beschikbaar in bokalen van 150 g (speciaalzaken, beenhouwerijen, traiteurs: van €2,05 tot €3) of 220 g (Colruyt, Carrefour, Makro, Cora, Carrefour Market by Mestdagh, Match, Louis Delhaize, Okay, Spar, Intermarché: van €2 tot €3).
Schaaltjes in de versafdeling
Opgelet: in sommige verkooppunten zijn de Didden-konfijten ook beschikbaar in schaaltjes van 150 g op de versafdeling (afdeling beenhouwerij of kaas) (Carrefour, Makro, Carrefour Market by Mestdagh, Okay, Intermarché, Lambrechts: van €2,05 tot €3).
Het gaat om volgende producten: · Uienkonfijt met rozijnen, Ardense uienkonfijt, Sinaasappelkonfijt met Grand Marnier, Vijgenkonfijt met porto, Bosvruchtenkonfijt, Sjalotkonfijt met speculaas, 1001 Nachten-konfijt, Bereide veenbessenkonfijt, Appel-peerkonfijt met kaneel, Abrikoos-muntkonfijt, Framboos-lycheekonfijt.
En in de kaasafdeling vind je bovendien ook: Ananas-kardemomkonfijt en Kersenkonfijt. www.didden.com
|