Men zegt het vaak, en terecht: een sportmoment bij het krieken van de dag is waarschijnlijk dé manier om aan het sporten te gaan zonder dat je hiervoor je dagschema overhoop moet gooien. Weg met dat schuldgevoel en uitstelgedrag; breng met dit dagelijkse ochtendritueel meer beweging in je dagroutine. Soms volstaat het je wekker een kwartiertje vroeger te zetten om het verschil te maken. Laat de rest van de dag maar komen: de ochtend ben je sowieso goed gestart en je belangrijkste sportinspanning heb je al achter de rug. Je dag goed starten wordt voortaan ook makkelijk, met je Garminhorloge rond je pols en je sportschoenen aan je voeten!
Een goede voorbereiding is een must
Iedereen is uniek, ook in wat hij nodig heeft en als doel stelt. Wat telt is dat je voor jezelf duidelijke doelstellingen vastlegt, zodat je jouw vooruitgang kunt opvolgen en je gemotiveerd blijft, ook in hartje winter. Een Garminhorloge is daarbij erg handig. Bij aanvang kan je jouw fysieke gegevens invoeren en nadien kan je de resultaten rustig bekijken die dagelijks automatisch naar de Garmin Connect applicatie gestuurd worden. Met een Garminhorloge kun je iedere etappe van je sportmoment chronometreren zodat je de tijd niet uit het oog verliest. Dankzij de Move IQ™ technologie hoef je zelfs de chronometer niet bij iedere activiteit opnieuw te starten en te stoppen: dit doet je Garminhorloge automatisch voor jou.
Meditatie, gezond koken, schoonheidszorg, yoga, lectuur en sport : je kunt al wat je belangrijk vindt integreren in je ochtendlijk sportmoment. Door trial & error zoek je gewoon uit wat je op dat moment nodig hebt. Om te weten welk Garminhorloge het best bij jou past, hoef je alleen maar een paar vragen te beantwoorden: https://garmin.voice.be/
Tien minuten per dag maken echt het verschil
Idealiter zou je 2 tot 3 uur sport in je weekplanning moeten inbouwen om in gezonde conditie te blijven. Je werk en de tijd dat je onderweg bent, je sociale verplichtingen, de kinderen … soms blijft er nauwelijks tijd over voor sport… Maar als je nu eens iedere dag 10 minuten intensief zou sporten. Zo sport je in totaal al 1 uur per week, op regelmatige basis en zonder dat je er erg in hebt.
Als inspiratie voor je dagelijkse sportmoment ontwikkelde sportcoach Anne-Sophie Postiau speciaal voor jou drie eenvoudige maar intensieve sportprogramma’s van telkens 10 minuten die je iedere dag kunt uitvoeren. Belangrijk is dat je er volledig voor gaat tijdens deze 10 minuten zodat je snel resultaat ziet. Garmins extra troef: Dankzij de hartsensoren in je Garminhorloge kan je de progressie volgen van je sportprestaties en iedere ochtend de positieve impact meten van je sportmoment.
Een HIIT voor het hart
HIIT staat voor ‘High Intensity Interval Training’. Voor mensen met weinig tijd is dit een bijzonder interessante training die al na 7 minuten inspanning resultaat oplevert. Je doorbreekt je normale balans en gaat vet verbranden, niet alleen tijdens maar ook na de inspanning: door de opbouw van een ‘zuurstofschuld’ tijdens de inspanning maak je vetzuren vrij die gebruikt worden als brandstof voor een snelle recuperatie.
Met HIIT train je ook je aerobe* en anaerobe uithouding**. Om de voordelen hiervan optimaal te benutten is het dus belangrijk tot voorbij je eigen grenzen te gaan zonder echter je startsituatie uit het oog te verliezen, welke je kan volgen op je Garminhorloge. ( *Aeroob: gebruik van zuurstof tijdens de sportactiviteit - ** anaeroob: bij een gebrek aan zuurstof produceert je lichaam melkzuur, waardoor je verplicht wordt snelheid te minderen en uiteindelijk te stoppen met de inspanning. )
Drie series: Anne-Sophie Postiau stelt 3 HIIT-series voor van telkens 4 of 5 oefeningen: buikspieren, benen en full body. Je kan deze iedere dag afwisselen om telkens andere lichaamsdelen te trainen. Maar van zodra je een bepaalde oefening gekozen hebt, moet je je hier maximaal op concentreren en de oefening drie keer achter elkaar uitvoeren, waarbij je verschillende trainingsschema’s volgt.
HIIT buikspieren: Schema: Niveau 1: 40’’ oefening / 30’’ recuperatie – Niveau 2: 40’’ oefening / 20’’ recuperatie – Niveau 3: 40’’ oefening / 10’’ recuperatie
HIIT benen/billen: Schema: Niveau 1: 30’’ oefening / 30’’ recuperatie – Niveau 2: 30’’ oefening / 20’’ recuperatie – Niveau 3: 30’’ oefening / 10’’ recuperatie
HIIT full body: Schema: Niveau 1: 40’’ oefening / 30’’ recuperatie – Niveau 2: 40’’ oefening / 20’’ recuperatie – Niveau 3: 40’’ oefening / 10’’ recuperatie
Goed om weten! De plank voor een platte buik – een vrouwvriendelijke buikspieroefening. Door de combinatie van cardiotraining en spieropbouw blijft HIIT een must voor de verbranding van vetlaagjes die soms buikspieren kunnen ontsieren. We weten vandaag dat je klassieke buikspieroefeningen zoals crunches beter achterwege laat als je ze niet uitvoert onder begeleiding van een coach. Als je de zeer strikte regels hierbij niet respecteert, kunnen zij immers net contraproductief werken. De plank als oefening is hier een betere optie: je traint hiermee je spieren in de diepte en op een veilige manier.
Nu is het aan jou!
Constante en regelmatige training, weliswaar met respect voor je grenzen, biedt de beste kans op progressie. Als deze oefeningen je inspireren, start er dan mee op je eigen tempo en profiteer van de informatie die je horloge hierbij verstrekt om je te houden aan je eigen schema en progressie. Zonder meer het beste recept om vanaf vandaag sport in je leven in te bouwen… en er ook plezier aan te beleven!
|