Ierland, het land van de adembenemende natuur en indrukwekkende groene landschappen, heeft naast haar imposante natuur met veel vrije beweegruimte ook een totaal eigen cultuur en taal vol met humor. Om alvast kennis te maken met de Ierse sfeer hebben we een aantal grappige weetjes over dit mooie eiland uitgezocht:
1. De Ierse tijd : Wist je dat de tijd ooit langzamer ging in Ierland? De Statutes (Definition of Time) Act 1880 definieerde Dublin Mean Time als de wettelijke tijd in Ierland tot 1916. Deze werd ingesteld bij Dunsink Observatory buiten Dublin en lag 25 minuten en 21 seconden achter Greenwich Mean Time (GMT). Dus als ze zeggen dat ze het graag in hun eigen tempo willen doen in Ierland, dan menen ze dat echt!
2. De plaats die dansende bosjes betekent: Skeheenarinky. Deze Ierse plaatsnaam heeft een schattige betekenis: ‘the dancing bush’! Het is gelegen met uitzicht op het prachtige Galtee-gebergte in County Tipperary, dat op 3.011 voet het hoogste punt van de regio vormt, een heuvelachtige hemel.
3. Stad met de moeilijk uit te spreken naam: Graiguenamanagh ... uitgesproken: ‘Gray-g-na-mana '! Deze middeleeuwse rivierstad in het graafschap Kilkenny is vernoemd naar de prachtige cisterciënzerabdij, maar is recentelijk een hotspot geworden voor buitensporten. Gelegen in de Barrow River Valley kan men op een sup over de rivier drijven met de stroomversnellingen mee of gewoon ontspannen aan de rivierbedding en genieten van het uitzicht.
4. Stad met een onuitspreekbare naam: Muckanaghederdahalia. Ierse steden hebben vaak namen die moeilijk uit te spreken zijn, naar deze stad is heel moeilijk uit te spreken... 'Muckana-eder-daw-hawla'! En is het je gelukt? Dit specifieke stadsland is te vinden in het prachtige County Galway en de naam betekent 'een varkensboerderij tussen twee zoutmeren'. Hoe bijzonder!
5. Veertig tinten groen: Herinnert dit uitzicht je aan de bekende hit van Johnny Cash? Geniet van de 'veertig tinten groen' in dit prachtige landschap van de Mourne Mountains. Bovendien geven de schapen een goed voorbeeld van sociale afstand!
6. Vier seizoenen, één dag: Iers weer staat bekend om haar merkwaardige wisselvalligheid en om in één dag vier seizoenen te beleven. Hier moet je zowel tijdens een zonvakantie als met een gezellige winterstop op voorbereid zijn. Deze foto's van Ben Bulben, County Sligo, bewijzen dat Ierland geweldig is, ongeacht het weer!
7. Het verdwijnende meer met de indrukwekkende naam: Loughareema. Dit is absoluut een behoorlijk eigenaardig meer. Gelegen in de met heide beklede bermen buiten Ballycastle in County Antrim, gaan verhalen over spookwagens en de geest van een rusteloze kolonel uit 1898. Maar nog vreemder is hoe het meer verdwijnt en vanzelf weer opduikt. Men denkt dat het magie is, maar het gezichtsbedrog is eigenlijk geologisch: een verborgen put vult en draineert met grond- en regenwater. Nu zie je het ...
8. Ervaar de Magic Road: Rolling, rolling, rolling! Ierland heeft veel achterafweggetjes en wegen waar je omhoog achteruit rolt. Bij dit bizarre fenomeen zien voertuigen zichzelf achteruit omhoog rijden. Het Comeragh-gebergte in County Waterford en het Cooley-schiereiland in County Louth herbergen twee van de betoverende plekken, genoemd de Magic Road.
Waarom gebeurt dit? Sommigen schrijven het toe aan natuurlijke magneten in de aarde, anderen geloven dat het een kwestie van perspectief is, en er zijn mensen die feeën als oorzaak noemen. Niet helemaal zeker wat te geloven, ging acteur Andrew McCarthy op zoek naar de Magic Road: https://youtu.be/foIxkFCyL9g.
9. De zinkende bubbels van Guinness : Guinness is een speciaal Iers drankje op meerdere vlakken. De geliefde zwarte stout heeft precies 199,50 seconden nodig om de perfecte pint gegoten te worden en wordt sinds 1759 in Dublin gebrouwen. Maar misschien wel het meest unieke kenmerk is dat de bubbels zinken in plaats van stijgen. De reden hiervoor ligt in de vorm van het glas, waardoor de belletjes in het midden stijgen en een neerwaarts vacuüm trekken tot aan de zijkanten. Die laten we even inzinken ...
10. De heuvels van de feeën: Fairy Forten
Dodelijke feeën, mythische Ierse wezens en vampieren zijn vaste karakters in de Ierse overlevering, maar het zijn vooral de feeën die hun stempel op het landschap hebben gedrukt. Fairy forten, zoals die in Dooneva in County Clare, zijn ronde aardse heuvels, die volgens de traditie doordrenkt zijn met de magie van de druïden. En stoor ze niet… De legende gaat dat de leider van een groep mannen, die op Dooneeva aan de aarde werkten, ziek werd en stierf. Zijn vrouw, een wijze vrouw, bracht hem op magische wijze weer tot leven.
Spoiler alert: in werkelijkheid zijn deze heuvels overblijfselen van oude woningen uit de late ijzertijd, dus ze hebben minder te maken met de gevleugelde wezens en meer met de oude beschaving! En die kerel bij Dooneeva? Misschien was het een slechte dosis mannengriep?
|