zet grootste aantal erfgoedsites in de kijker
Van augmented reality tot waanhistorische wandeling. Met het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter van heel Vlaanderen, is Diest de ideale centrumstad om cultuur op te snuiven. Je vindt er een van de oudste apotheken van België, ontdekt er hedendaagse kunst met klassiek vakmanschap en fietst er tussen het groen naar tal van erfgoedsites die je kunt beleven aan de hand van augmented reality. Bovendien zet de stad haar eeuwenlange evolutie als scholenstad in de kijker met een bijzonder aanbod voor Open Monumentendag 2020.
Een overzicht van de activiteiten:
AR-fietsbelevingen tussen UNESCO-Werelderfgoed : Altijd al door muren heen willen kijken? De app 'Augmented Routes' brengt je over groene fietswegen naar verschillende erfgoedparels tussen Mechelen en Diest. Dankzij augmented reality kijk je virtueel binnen in historische sites, stap je terug in de tijd en wandel je tussen de bewoners van toen. Zo kom je op plaatsen waar je anders niet geraakt. Bovendien zorgt de app voor boeiende achtergrondinformatie en een quiz op kindermaat. De gratis app ‘Augmented Routes’ is te downloaden in de Apple App of Google Play Store.
Bezoek de 18e eeuwse Gasthuisapotheek : Verborgen achter de historische gevel van het vroegere Sint-Elisabethgasthuis bevindt zich de Gasthuisapotheek, een van de oudste apotheken van België. Het interieur met de vele apothekerspotten geeft een authentiek beeld van een apotheek uit de 18e eeuw. In september kan je de Gasthuisapotheek elke zaterdag tussen 13.30 en 16 uur bezoeken, van oktober tot en met juni kan dat elke eerste zaterdag van de maand, ook van 13.30 tot 16 uur.
Diestse scholen door de eeuwen heen : In het kader van Open Monumentendag zet Diest haar eeuwenlange traditie als scholenstad in de kijker. Tijdens een stadswandeling ontdek je de evolutie van de stadsscholen van de middeleeuwen tot nu. In de Lakenhalle, het populairste schoolgebouw, worden oude klasfoto’s tentoongesteld en kun je deelnemen aan fotografieworkshops met feedbacksessies in groepjes van drie. Tot slot ontdek je in deelgemeente Molenstede hoe onderwijzen er 100 jaar geleden aan toeging.
Waanhistorische wandeling : “Het Begijnhof, oorspronkelijk ‘‘Het Begijntjespark’’ is in 1893 gebouwd als een van de eerste pretparken in Europa.” Het Collectief Verheugen creëert in het kader van Social DIESTance een 'Waanhistorische wandeling'. Deze wandeling toont de hoogtepunten van de binnenstad aan de hand van ietwat absurde verhalen over de geschiedenis van de stad. Geen traditioneel historisch correcte rondleiding dus maar een 'nieuwe Diestse geschiedenis' met een kwinkslag. De route kun je vanaf eind september individueel of in groep beleven, met of zonder gids.
Laatste kans: expo Hans Laagland : Hagelandse kunstenaar Hans Laagland zet zich af tegen het progressieve kunstlandschap en legt in zijn werken de nadruk op de schoonheid van de natuur en het vakmanschap van schilderen. Daardoor wordt hij beschouwd als een hedendaagse Oude Meester die op technisch vlak kan concurreren met schilders als Rubens en Van Dyck. Zijn werken zijn nog tot en met 13 september te bewonderen in stadsmuseum De Hofstadt in Diest.
Barokkunst in gotische Sint-Catharinakerk : In de 14de eeuw werd de Sint-Catharinakerk als typische begijnhofkerk in lokale ijzerzandsteen gebouwd met beperkte middelen. De kleine vieringtoren eert Catharina, de heilige voor brand- en huidkwalen. In de kerk vind je werken van barokschilder Theodoor van Loon, tijdgenoot van Rubens. De Vlaamse Meester liet zich inspireren door de realistische stijl van Caravaggio.
Religieuze kunst en de Mosterdpot : De gotische Sint-Sulpitiuskerk is een mooi voorbeeld van de demergotiek. De combinatie van de roestbruine kleur van ijzerzandsteen met de witte Franse steen van het torentje, geeft de kerk een heel eigen cachet. De vorm van de toren leverde de bijnaam ‘mosterpot’ op. In het hoogkoor van de kerk vind je bovendien het Museum voor Religieuze Kunst met onder meer het graf van prins Filips Willem van Oranje-Nassau. Het museum is dinsdag t.e.m. zondag geopend van 14 tot 17 uur t.e.m. 15 september. Na 15 september op aanvraag te bezoeken met gids.
Museum van de Belgische parachutisten : Ook het Pegasusmuseum op de Citadel herbergt een bijzondere historie. Van augustus 1953 tot aan de ontbinding in augustus 2010 was de Citadel de thuisbasis van het 1e Bataljon van Belgische parachutisten. In het museum ontdek je alles over de geschiedenis.
De Vlaams-Brabantse provinciestad Diest is een stad van vele gezichten. Zo vloeien shoppen, culinair genieten, een rijke historie en deugddoende natuur moeiteloos in elkaar over. De stad behoort samen met Breda, Dillenburg en Orange tot de Unie van de Oranjesteden. Van die rijke historie tref je in de binnenstad en aan de rand dan ook overal stille getuigen aan. Bovendien vind je in Diest het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter van heel Vlaanderen en is het Diestse begijnhof één van de dertien Vlaamse begijnhoven die pronken op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Toerisme Diest, Koning Albertstraat 16a, 3290 Diest - Elke dag geopend van: 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur
|