In 2014 vond het Chocoladesalon plaats in Tour & Taxis. Op drie dagen tijd lokte het bijna 30.000 bezoekers uit alle hoeken van het land. De meesten kwamen naar het Chocoladesalon in gezinsverband of met vrienden. En ze bleken zeer enthousiast en opgetogen over deze eerste Brusselse editie. Het was dan ook een event waar iedereen lange tijd reikhalzend naar had uitgekeken.
Voor de eerste sporen van cacao in België moeten we terug naar 1635! Al nuttigt men cacao dan enkel in de vorm van een chocoladedrank, een luxeproduct dat alleen koninklijke en aristocratische families zich kunnen veroorloven. Maar reeds op het einde van de 17de eeuw begint chocolade furore te maken bij de rijke Brusselaars. De Belgische chocolatiers ontwikkelen namelijk al heel snel uitzonderlijk vakmanschap omdat zij de cacaovoorziening van het Spaanse keizerrijk controleren: de cacaobonen komen via Antwerpen ons land binnen, ze worden in Antwerpen gebrand en vervolgens vermalen tot een pasta die wordt uitgevoerd. Al gauw kienen de Belgen een bijzondere techniek uit om de cacaobonen te raffineren: daardoor wordt de chocolade niet alleen gladder, maar ook voller van smaak. Er komen almaar meer chocolademakers bij. Sommigen onder hen specialiseren zich in het branden van de bonen, anderen in het bereiden van kant-en-klare producten. De grote verscheidenheid en de talloze skills van de Belgische ambachtelijke chocolademakers staan borg voor chocolade van topkwaliteit. Die Belgische knowhow wordt bovendien ondersteund door uitstekende opleidingen en hooggekwalificeerde arbeidskrachten. Niet verwonderlijk dus dat België is uitgegroeid tot hét chocoladeland bij uitstek en dat onze chocolade de hele wereld heeft veroverd.
Gezien dit overrompelende succes kunnen de organisatoren niet anders dan in 2015 een nóg grootschaliger en nóg vlotter toegankelijk event opzetten. Als locatie kozen zij ditmaal Paleis 1 van Brussels Expo. Brussel mag dus voor het tweede jaar op rij het Chocoladesalon verwelkomen. In 2015 zal een oppervlakte van meer dan 6.000 m² in het teken staan van chocolade in al zijn vormen. Voldoende ruimte dus om zowel de exposanten als de bezoekers optimaal comfort te bieden. Bovendien is Brussels Expo vlot bereikbaar en is er voldoende parkeergelegenheid.
Op het Chocoladesalon vinden de bezoekers – of het nu gaat om doorgewinterde kenners of om leken, vaklui of amateurs – hun favoriete chocolatiers en merken terug. Ze kunnen van gedachten wisselen met toonaangevende chocolatiers uit de sector en krijgen de kans om nieuwe producten en specialiteiten te ontdekken en te proeven. Dit jaar, staan er bovendien nóg meer ludieke en didactische activiteiten gepland – workshops, demonstraties, conferenties, tentoonstellingen – om het publiek te laten kennismaken met alle facetten van chocolade en rond te leiden in de feeërieke wereld van chocolade en cacao.
Het Chocoladesalon vindt plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 februari 2015 in Paleis 1 van Brussels Expo. Toegankelijk op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur / zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur / zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
Toegangsprijs: Ter plaatse aan de kassa: volwassenen: 8,50 € op vrijdag / 10 € op zaterdag en op zondag, kinderen van 3 tot 12 jaar: 5 €, Senioren (vanaf 60 jaar): 8,50 €, Studenten (op vertoon van studentenkaart): 8,50 €, Gezinsticket (2 volwassenen + 2 kinderen van 3 tot 12 jaar): 25 €. Voorverkoop: Volwassenen / Studenten / Senioren: 8,50 €, Kinderen van 3 tot 12 jaar: 5 €, Gezinsticket (2 volwassenen + 2 kinderen van 3 tot 12 jaar): 25 €. Online ticketverkoop via http://brussels.salon-du-chocolat.com
|