NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

            Romenu          

Romenu is een blog over gedichten, literatuur en kunst Maar Romenu is ook een professionele freelance vertaler
Du-Ne en Ne-Du
http://www.roumen-vertalingen.nl/

Blog als favoriet !
   Romenu op Twitter       

Follow Romenu on Twitter
          Google          

Mijn favorieten
 • Buddenbrookhaus
 • Thomas Mann
 • Hans Warren
 • Paul Celan
 • Georg Trakl
 • Roumen Vertalingen
 • In Letterland
 • Frédéric Leroy
 • Romenu I
 • Yang
  Foto
  Georg Trakl    

  Georg Trakl werd op 3 februari 1887 in het conducteurshuis aan de Waagplatz 2 in Salzburg geboren. Zijn vader, Tobias Trakl, was een handelaar in ijzerwaren en zijn moeder, die ook psychische problemen had, was Maria Catharina Trakl, (meisjesnaam Halik). Voorts had hij nog drie broers en drie zussen. Margarethe (doorgaans Grethe genoemd) stond hem het naast, zelfs zodanig dat sommigen een incestueuze verhouding vermoeden. Zijn jeugd bracht hij door in Salzburg. Vervolgens bezocht hij van 1897 tot 1905 het humanistische gymnasium. Om toch een academische opleiding te kunnen volgen, werkte hij tot 1908 in de praktijk bij een apotheker. Sommigen vermoedden dat hij dit vooral deed om zichzelf opiaten te kunnen verschaffen. Bij het uitbreken van WO I werd Trakl als medicus naar het front in Galicië (heden ten dage in Oekraïne en Polen) gestuurd. Zijn gemoedsschommelingen leidden tot geregelde uitbraken van depressie, die verergerd werden door de afschuw die hij voelde voor de verzorging van de ernstig verwonde soldaten. De spanning en druk dreven hem ertoe een suïcidepoging te ondernemen, welke zijn kameraden nochtans verhinderden. Hij werd in een militair ziekenhuis opgenomen in Kraków, alwaar hij onder strikt toezicht geplaatst werd.Trakl verzonk daar in nog zwaardere depressies en schreef Ficker om advies. Ficker overtuigde hem ervan dat hij contact moest opnemen met Wittgenstein, die inderdaad op weg ging na Trakls bericht te hebben ontvangen. Op 4 november 1914, drie dagen voordat Wittgenstein aan zou komen, overleed hij echter aan een overdosis cocaïne
  Foto
  Paul Celan   

  Paul Celan werd onder de naam Paul Antschel op 23 november 1920 geboren in Czernowitz, toentertijd de hoofdstad van de Roemeense Boekovina, nu behorend bij de Oekraïne. Paul Celans ouders waren Duitssprekende joden die hun zoon joods opvoedden en hem naar Duitse christelijke scholen stuurden. In 1942 werden Celans ouders door de Duitse bezetter naar een werkkamp gedeporteerd en daar vermoord. Hijzelf wist aanvankelijk onder te duiken, maar moest vanaf juli 1942 in een werkkamp dwangarbeid verrichten. Celan overleefde de oorlog. Via Boekarest en Wenen vestigde Celan zich in 1948 in Parijs. Daar was hij werkzaam als dichter, vertaler en doceerde hij aan de prestigieuze Ecole Normale Supérieure. Vermoedelijk op 20 april 1970 beëindigde hij zijn leven zelf door in de Seine te springen.

  Gerard Reve   

  Gerard Reve over: Medearbeiders ”God is in de mensen, de dieren, de planten en alle dingen - in de schepping, die verlost moet worden of waaruit God verlost moet worden, door onze arbeid, aangezien wij medearbeiders van God zijn.” Openbaring ”Tja, waar berust elk godsbegrip op, elke vorm van religie? Op een openbaring, dat wil zeggen op een psychische ervaring van zulk een dwingende en onverbiddelijke kracht, dat de betrokkene het gevoel heeft, niet dat hij een gedachte of een visioen heeft, maar dat een gedachte gedachte of visioen hem bezit en overweldigt.”

  Foto
  Foto
  Simon Vestdijk   

  Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romancier, dichter, essayist en vertaler. Zijn jeugd te Harlingen en Leeuwarden beschreef hij later in de Anton Wachter-cyclus. Van jongs af aan logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Amsterdam, waar hij zich in 1917 aan de Universiteit van Amsterdam inschrijft als student in de medicijnen. Tijdens zijn studie die van 1917 tot 1927 duurde, leerde hij Jan Slauerhoff kennen.Tot 1932 is hij als arts in praktijken door heel Nederland werkzaam. In 1932 volgt zijn officiële schrijversdebuut met de uitgave van de bundel Verzen in De Vrije Bladen. Doorslaggevend voor Vestdijks uiteindelijke keuze voor de literatuur is zijn ontmoeting in 1932 met Eddy Du Perron en Menno ter Braak. Deze ontmoeting had tot resultaat dat hij redactielid werd van het tijdschrift Forum Kort daarop, in 1933, wordt zijn eerste novelle, De oubliette, uitgegeven. In hetzelfde jaar schrijft hij Kind tussen vier vrouwen, dat, eerst geweigerd door de uitgever, later de basis zal vormen voor de eerste drie delen van de Anton Wachter-romans. In 1951 ontvangt Vestdijk de P.C. Hooftprijs voor zijn in 1947 verschenen roman De vuuraanbidders. In 1957 wordt hij voor het eerst door het PEN-centrum voor Nederland voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij echter nooit zal krijgen. Op 20 maart 1971 wordt hem de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend, maar voor hij deze kan ontvangen overlijdt hij op 23 maart te Utrecht op 72-jarige leeftijd. Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem 'de man die sneller schrijft dan God kan lezen'. Andere belangrijke boeken van Simon Vestdijk zijn: "Kind van stad en land" (1936), "Meneer Visser's hellevaart" (1936), "Ierse nachten" (1946), "De toekomst de religie" (1947), "Pastorale 1943" (1948), "De koperen tuin" (1950), "Ivoren wachters" (1951), "Essays in duodecimo" (1952) en "Het genadeschot" (1964).
  Foto
  K.P. Kavafis   

  K.P. Kavafis werd als kind van Griekse ouders, afkomstig uit Konstantinopel, geboren in 1863 in Alexandrië (tot vandaag een Griekse enclave) waar hij ook het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. Twee jaar na de dood van zijn vader verhuist het gezin in 1872 naar Engeland om na een verblijf van vijf jaar naar Alexandrië terug te keren. Vanwege ongeregeldheden in Egypte vlucht het gezin in 1882 naar Konstantinopel, om na drie jaar opnieuw naar Alexandrië terug te gaan. In de jaren die volgen maakt Kavafis reizen naar Parijs, Londen en in 1901 zijn eerste reis naar Griekenland, in latere jaren gevolgd door nog enkele bezoeken. Op de dag van zijn zeventigste verjaardag, in 1933 sterft Kavafis in Alexandrië. De roem kwam voor Kavafis pas na zijn dood, dus postuum. Deels is dat toe te schrijven aan zijn eigen handelswijze. Hij was uiterst terughoudend met de publicatie van zijn gedichten, liet af en toe een enkel gedicht afdrukken in een literair tijdschrift, gaf in eigen beheer enkele bundels met een stuk of twintig gedichten uit en het merendeel van zijn poëzie schonk hij op losse bladen aan zijn beste vrienden.
  Foto
  Thomas Mann    


  Thomas Mann, de jongere broer van Heinrich Mann, werd geboren op 6 juni 1875 in Lübeck. Hij was de tweede zoon van de graankoopman Thomas Johann Heinrich Mann welke later één van de senatoren van Lübreck werd. Zijn moeder Julia (geboren da Silva-Bruhns) was Duits-Braziliaans van Portugees Kreoolse afkomst. In 1894 debuteerde Thomas Mann met de novelle "Gefallen". Toen Thomas Mann met 21 jaar eindelijk volwassen was en hem dus geld van zijn vaders erfenis toestond - hij kreeg ongeveer 160 tot 180 goldmark per jaar - besloot hij dat hij genoeg had van al die scholen en instituties en werd onafhankelijk schrijver. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de ironie, de fenomenale taalbeheersing en de minutieuze detailschildering. Manns reputatie in Duitsland was sterk wisselend. Met zijn eerste roman, Buddenbrooks (1901), had hij een enorm succes, maar door zijn sceptische houding tegenover Duitsland na de Eerste Wereldoorlog veranderde dit volledig. Stelde hij zich tot aan de jaren twintig apolitiek op (Betrachtungen eines Unpolitischen, 1918), meer en meer raakte hij bij het Politiek gebeuren betrokken. Zijn afkeer van het nationaal socialisme groeide, zijn waarschuwingen werden veelvuldiger en heftiger. In 1944 accepteerde hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tussen 1943 en 1947 schreef Mann Doktor Faustus (zie Faust), de roman van de 'Duitse ziel' in de gecamoufleerd geschilderde omstandigheden van de 20ste eeuw. In 1947 bezocht hij voor het eerst sinds de Oorlog Europa, twee jaar later pas Duitsland. In 1952 vertrok hij naar Zwitserland. Op 12 augustus 1955 stierf hij in Zürich. Twintig jaar na zijn dood, in aug. 1975, is zijn literaire nalatenschap geopend: dagboekaantekeningen van 15 maart 1933 tot 29 juli 1955, alsmede notities uit de jaren 1918 tot en met 1921.Belangrijke werken zijn: Der Zauberberg, Der Tod in Venedig, Dokter Faustus , Joseph und seine Brüder en Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull.
  Foto
   Rainer Maria Rilke   

  Rilke werd op 4 december 1875 geboren in Praag. Hij had al naam gemaakt als dichter met zijn bundels Das Stundenbuch en Das Buch der Bilder, toen hij de literaire wereld versteld deed staan en wereldfaam verwierf met de publicatie van zijn twee delen Neue Gedichte in 1907 en 1908. Hij verzamelde daarin het beste werk uit een van zijn vruchtbaarste periodes, die hij grotendeels doorbracht in Parijs. Rilke was daar diep onder de indruk gekomen van Rodin, bij wie hij een tijdlang in dienst was als particulier secretaris. Rodin, zei hij later, had hem leren kijken. Dit kijken kwam neer op intense concentratie, om het mysterie te kunnen zien ‘achter de schijnbare werkelijkheid'. Latere en rijpere werken als Duineser Elegien (1912-1923) en het ronduit schitterende Die Sonette an Orfeus (1924) illustreren Rilkes metafysische visie op het onzegbare, dat haar verwoording vindt in een hermetische muzikale taal. Op 29 december 1926 overlijdt Rilke in het sanatorium in Val-Mont aan de gevolgen van leukemie. Enkele dagen later wordt hij, overeenkomstig zijn wens, begraven op het kerkhof van Raron.
  * * * * * * * * * * * * *  * * *   
  Romenu
  Over literatuur, gedichten, kunst en cultuur
  08-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert W. Service, Roddy Doyle, Thomas Pynchon, Pat Barker, Gary Snyder, Rocko Schamoni, Gerrit Kamphuis

   

  Dolce far niente

   

   
    Old man door Mark Liptrott, z. j.

   

   

  My Rocking-Chair

  When I am old and worse for wear
  I want to buy a rocking-chair,
  And set it on a porch where shine
  The stars of morning-glory vine;
  With just beyond, a gleam of grass,
  A shady street where people pass;
  And some who come with time to spare,
  To yarn beside my rocking-chair.

  Then I will light my corn-cob pipe
  And dose and dream and rarely gripe.
  My morning paper on my knee
  I won't allow to worry me.
  For if I know the latest news
  Is bad,--to read it I'll refuse,
  Since I have always tried to see
  The side of life that clicks with glee.

  And looking back with days nigh done,
  I feel I've had a heap of fun.
  Of course I guess that more or less
  It's you yourself make happiness
  And if your needs are small and few,
  Like me you may be happy too:
  And end up with a hope, a prayer,
  A chuckle in a rocking-chair.

   

   
  Robert W. Service (16 januari 1874 – 11 september 1958)
  St. John's Minster in Preston, Lancashire, de geboorteplaats van Robert W. Service

   

   

  De Ierse schrijver Roddy Doyle werd geboren in Dublin op 8 mei 1958. Zie ook alle tags voor Roddy Doyle op dit blog.

  Uit: The Snapper

  “–It’s shockin’, said Jimmy Sr again,—so it is. Wha’ do you think o’ this?
  He was talking to Veronica.
  –I don’t know, said Veronica.
  –Is tha’ the best yeh can do, Veronica?
  –Well, what do YOU think?
  Jimmy Sr creased his face and held it that way for a second.
  –I don’t know, he said.—I should give ou’, I suppose. An’ throw a wobbler or somethin’. But—what’s the point?
  Veronica nodded. She looked very tired now.
  Jimmy Sr continued.
  –If she was—
  He turned to Sharon.
  –You should’ve come to us earlier—before, yeh know—an’ said you were goin’ to get pregnant.
  The three of them tried to laugh.
  –Then we could’ve done somethin’ abou’ it.—My God, though.
  No one said anything. Then Jimmy Sr spoke to Sharon again.
  –You’re absolutely sure now? Positive?
  –Yeah, I am. I done—
  –Did, said Veronica.
  –I did the test.
  –The test? said Jimmy Sr.—Oh.—Did yeh go in by yourself?
  –Yeah, said Sharon.
  –Did yeh? Fair play to yeh, said Jimmy Sr.—I’d never’ve thought o’ tha’.
  Sharon and Veronica looked at each other, and grinned quickly.
  Jimmy Sr got down to business.
  –Who was it?
  –Wha’?—Oh. I don’t know.
  –Ah now, Jaysis—!
  –No, I do know.
  –Well, then?
  –I’m not tellin’.
  Jimmy Sr could feel himself getting a bit angry now. That was better."

   

   
  Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon werd op 8 mei 1937 geboren in Glen Cove, Long Island, New York. Zie ook alle tags voor Thomas Pynchon op dit blog.

  Uit: V

  “Beatrice brought beer. There was a piercing yelp from one of the back tables, she flinched, beer slopped over the edge of the glass. "God," she said, "it's Ploy again." Ploy was now an engine-man on the mine sweeper Impulsive and a scandal the length of East Main. He stood five feet nothing in sea boots and was always picking fights with the biggest people on the ship, knowing they would never take him seriously. Ten months ago (just before he'd transferred off the Scaffold) the Navy had decided to remove all of Ploy's teeth. Incensed, Ploy managed to punch his way through a chief corpsman and two dental officers before it was decided he was in earnest about keeping his teeth. "But think," the officers shouted, trying not to laugh, fending off his tiny fists: "root canal work, gum abscesses...." "No," screamed Ploy.
  They finally had to hit him in the bicep with a Pentothal injection. On waking up, Ploy saw apocalypse, screamed lengthy obscenities. For two months he roamed ghastly around the Scaffold, leaping without warning to swing from the overhead like an orangutan, trying to kick officers in the teeth. He would stand on the fantail and harangue whoever would listen, flannelmouthed through aching gums. When his mouth had healed he was presented with a gleaming, regulation set of upper and lower plates. "Oh God," he bawled, and tried to jump over the side. But was restrained by a gargantuan Negro named Dahoud. "Hey there, little fellow," said Dahoud, picking Ploy up by the head and scrutinizing this convulsion of dungarees and despair whose feet thrashed a yard above the deck. "What do you want to go and do that for?" "Man, I want to die, is all," cried Ploy. "Don't you know," said Dahoud, "that life is the most precious possession you have?" "Ho, ho," said Ploy through his tears. "Why?" "Because," said Dahoud, "without it, you'd be dead." "Oh," said Ploy. He thought about this for a week. He calmed down, started to go on liberty again. His transfer to the Impulsive became reality. Soon, after Lights Out, the other snipes began to hear strange grating sounds from the direction of Ploy's rack. This went on for a couple-three weeks until one morning around two somebody turned on the lights in the compartment and there was Ploy, sitting crosslegged on his rack, sharpening his teeth with a small bastard file. Next payday night, Ploy sat at a table in the Sailor's Grave with a bunch of other snipes, quieter than usual. Around eleven, Beatrice swayed by, carrying a tray full of beers. Gleeful, Ploy stuck his head out, opened his jaws wide, and sank his newly filed dentures into the barmaid's right buttock. Beatrice screamed, glasses flew parabolic and glittering, spraying the Sailor's Grave with watery beer. It became Ploy's favorite amusement.”

   

   
  Thomas Pynchon (Glen Cove, 8 mei 1937)

   

   

  De Engelse schrijfster Pat Barker werd geboren in Thornaby-on-Tees op 8 mei 1943. Zie ook alle tags voor Pat Barker op dit blog.

  Uit: Noonday

  “Closing the front door quietly behind her, Elinor took a moment to absorb the silence. Facing her, directly opposite the front door, where nobody could possibly miss it, was a portrait of her brother, Toby, in uniform. It had been painted, from photographs, several years after his death and was frankly not very good. Everybody else seemed to like it, or at least tolerate it, but Elinor thought it was a complete travesty. Item: one standard-issue gallant young officer, Grim Reaper for the use of. There was nothing of Toby there at all. Nigel Featherstone was the artist: and he was very well regarded; you saw his portraits of judges, masters of colleges, politicians and generals everywhere, but she'd never liked his work. Her own portrait of Toby was stronger - not good, she didn't claim that - but certainly better than this. She resented not having been asked to paint this family portrait: his own sister, after all. And every visit to her sister's house began with her standing in front of it. When he was alive, Toby's presence had been the only thing that made weekends with the rest of her family bearable. Now, this portrait - that blank, lifeless face - was a reminder that she was going to have to face them alone.
  She caught the creak of a leather armchair from the open door on her left. Oh, well, better get it over with. She went into the room and found Tim, her brother-in-law, sitting by the open window. As soon as he saw her he stood up and let his newspaper slide, sighing, to the floor. `Elinor.' He pecked her proffered cheek. 'Too early for a whisky?' Evidently it wasn't: there was a half-empty glass by his side. She opened her mouth to refuse but he'd already started to pour. 'How was the train?' `Crowded. Late.' 'Aren't they all?' When she'd first met Tim he might've been a neutered tomcat for all the interest he aroused in her. She'd thought him a nonentity, perhaps influenced in that - as in so much else - by Toby, who hadn't liked Tim, or perhaps hadn't found much in him to either like or dislike. And yet Tim had gone on to be a successful man; powerful, even. Something in Whitehall, in the War Office. Which was strange, because he'd never actually seen active service.”

   
  Pat Barker (Thornaby-on-Tees, 8 mei 1943)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse dichter Gary Snyder werd geboren op 8 mei 1930 in San Francisco. Zie ook alle tags voor Gary Snyder op dit blog.

   

  Night Song of the Los Angeles Basin

  Owl
  calls,
  pollen dust blows
  Swirl of light strokes writhing
  knot-tying light paths,

  calligraphy of cars.

  Los Angeles basin and hill slopes
  Checkered with streetways. Floral loops
  Of the freeway express and exchange.

  Dragons of light in the dark
  sweep going both ways
  in the night city belly.
  The passage of light end to end and rebound,
  —ride drivers all heading somewhere—
  etch in their traces to night's eye-mind

  calligraphy of cars.

  Vole paths. Mouse trails worn in
  On meadow grass;
  Winding pocket-gopher tunnels,
  Marmot lookout rocks.
  Houses with green watered gardens
  Slip under the ghost of the dry chaparral,

  Ghost
  shrine to the L. A. River
  The jinja that never was there
  is there.
  Where the river debouches
  the place of the moment
  of trembling and gathering and giving
  so that lizards clap hands there
  —just lizards
  come pray, saying
  "please give us health and long life."

  A hawk,
  a mouse.

  Slash of calligraphy of freeways of cars.

  Into the pools of the channelized river
  the Goddess in tall rain dress
  tosses a handful of meal.

  Gold bellies roil
  mouth-bubbles, frenzy of feeding,
  the common ones, the bright-colored rare ones
  show up, they tangle and tumble,
  godlings ride by in Rolls Royce
  wide-eyed in brokers' halls
  lifted in hotels
  being presented to, platters
  of tidbit and wine,
  snatch of fame,

  churn and roil,

  meal gone the water subsides.

  A mouse,
  a hawk.

  The calligraphy of lights on the night
  freeways of Los Angeles

  will long be remembered.

  Owl
  calls;
  late-rising moon.

   

   

  Changing Diapers

  How intelligent he looks!
  on his back
  both feet caught in my one hand
  his glance set sideways,
  on a giant poster of Geronimo
  with a Sharp's repeating rifle by his knee.

  I open, wipe, he doesn't even notice
  nor do I.
  Baby legs and knees
  toes like little peas
  little wrinkles, good-to-eat,
  eyes bright, shiny ears
  chest swelling drawing air,

  No trouble, friend,
  you and me and Geronimo
  are men.

   

   
  Gary Snyder (San Francisco, 8 mei 1930)

   

   

  De Duitse schrijver, entertainer, muzikant, acteur en clubeigenaar Rocko Schamoni (pseudoniem van Tobias Albrecht) werd geboren op 8 mei 1966 in Lütjenburg. Zie ook alle tags voor Rocko Schamoni op dit blog.

  Uit: Fünf Löcher Im Himmel

  „Ab und zu blieb er stehen, um die Hand am Koffergriff zu wechseln. Er bog in eine Seitengasse ein, lief sie hinunter, beobachtete schweigend die Häuser und Wohnungen, an denen er vorbeikam, die Kneipen und Läden und die überall geparkten Autos. Sein Gesichtsausdruck blieb regungslos. Straße für Straße lief er hinunter und Viertel für Viertel, manchmal setzte er sich für einen Moment auf eine Bank oder eine Mauer, rauchte eine Zigarette und starrte dabei in das Nichts zwischen den Sternen.
  Schließlich, nach Stunden, erreichte er den Stadtrand. Die Häuser wurden flacher, es gab kaum noch Geschäfte und Kneipen, nur noch endlose Wohnsiedlungen, von kleinen Straßen und Wegen durchzogen, ab und zu einen Zeitungskiosk, die Außenhaut eines gigantischen Organismus.
  Paul kam zu einer Schrebergartensiedlung. Die Nacht war halb vorüber, und es hatte zu nieseln begonnen, langsam zog die feuchte Kälte in seine Kleidung. Er fand eine Hütte, die verlassen aussah, die Parzelle war verwildert, die Gartenpforte hing schief in den Angeln. Vorsichtig betrat er das Grundstück, das von einer hohen Buchsbaumhecke umgeben war, und arbeitete sich zur Eingangstür der Hütte vor. Sie war verschlossen. Paul lehnte sich langsam, aber mit dem ganzen Gewicht seines Körpers dagegen und hielt den Griff gedrückt, irgendwann hörte er ein knackendes Geräusch, das morsche Holz des Türrahmens gab nach, und Paul trat ein. Er leuchtete mit dem Feuerzeug in den Raum. Vor ihm lag ein ziemlich verwahrlostes, kleines, aber komplett eingerichtetes Zimmer. Er schloss die Tür hinter sich und zündete die Kerze an, die auf einem Campingtisch in der Mitte des Raumes stand. Er setzte sich auf das Sofa dahinter und atmete tief durch. Eine Weile beobachtete er den Dunst, den seine Atemluft in der Kälte bildete, dann schlief er ein, und sein Kopf sank auf die Brust.
  Ein Knurren weckte Paul. Er schlug die Augen auf. Ein paar Sonnenstrahlen schienen ihm durch das verstaubte Wohnzimmerfenster ins Gesicht. Es knurrte wieder, hell und unangenehm rasselnd. Langsam griff Paul nach dem Messer in seiner Manteltasche, er öffnete die Klinge mit dem Daumen und zog es vorsichtig heraus. Dann beugte er sich vor, um den Raum überblicken zu können. In der Ecke neben dem Kühlschrank hockte ein Tier, er konnte es im Schatten kaum erkennen, vielleicht ein Marder. Langsam erhob sich Paul und griff dabei mit der anderen Hand nach einem schweren gläsernen Aschenbecher vor ihm auf dem Tisch. Der Marder knurrte, bewegte seinen Kopf drohend vor und zurück. Je näher Paul kam, desto nervöser wurde das Tier, langsam hob er die Hand mit dem Aschenbecher, doch plötzlich brach der Marder fauchend aus der Ecke hervor, sprang blitzschnell an ihm hinauf, biss wütend in den Mantel und stürzte quiekend durch den Raum und unter das Sofa. Nervöses Geraschel war zu hören, dann herrschte für einige Sekun-den absolute Ruhe. Vorsichtig hob Paul mit der linken Hand das Sofa an, in der anderen hielt er den Aschenbecher. Aber der Marder war verschwunden. Paul durchsuchte die Schränke nach etwas Essbarem, er fand ein paar alte Teebeutel und zwei abgelaufene Konservendosen mit Erbsensuppe, die er sich auf dem Herd aufwärmte. Er sah sich ein bisschen um, entdeckte eine elektrische Heizung und drehte sie auf.“

   

   
  Rocko Schamoni (Lütjenburg, 8 mei 1966)

   

   

  De Nederlandse dichter en essayist Gerrit Kamphuis werd geboren in Zwolle op 8 mei 1906. Zie ook alle tags voor Gerrit Kamphuis op dit blog.

   

  Veronica's Doek

  Dit hoofd. bloedrig bezweet en vuil,
  de starend-groote schrik der oogen
  en stekels scheurend in het hooge
  Voorhoofd, verminkt door schram en buil.
  Geen deernis en geen mededoogen,
  afschuw van zooveel walglijk leed
  Is in het neerslaan onzer oogen.

  Maar God, waarom voor hem zoo wreed,
  terwijl met ons Gij waart bewogen?

  Doch geen, die uw geheimen weet
  dan dat: Gij zijt met ons bewogen.

   

   

  Twee vrienden

  Het luide licht zweeg tot een schaduw grijs
  En loom. De avond hief de donkre hulling
  Van zijn mantel. En traag werd de vervulling
  Der dingen stil, en 't zong een zachte wijs.

  Wij gingen eenzaam langs het duistre water
  En dachten ieder aan het leven om ons heen
  En in ons hart; en elk wist zich alleen -
  Toen hebben wij gesproken over nu en later.

  Maar 't was vergeefs; het somberdreigend duister
  Kon nimmer aan ons moede hart ontgaan -
  Later, in een spiegel, zag elk 't ontdaan
  Gelaat en hoorde zijn vervreemd gefluister.

   

   
  Gerrit Kamphuis (8 mei 1906 – 25 april 1998)
  Midden jaren 1920

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 8e mei ook mijn blog van 8 mei 2018 en ook mijn blog van 8 mei 2016 deel 2.  08-05-2019 om 18:38 geschreven door Romenu  


  Tags:Robert W. Service, Roddy Doyle, Thomas Pynchon, Pat Barker, Gary Snyder, Rocko Schamoni, Gerrit Kamphuis, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)
  07-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marjolijn van Heemstra, Willem Elsschot, Almudena Grandes, Robert Browning

   

  Dolce far niente

   

   
  Slaaploze nacht door Nikolaj Romadin, z.j.

   

   

  Slaapdagboek

  Slaapadvies 1 tot en met 5:
  Verwijder wekkers.
  Maak de avond rond en elke handeling een bocht op weg naar slaap.
  Creëer gewoontes, simpel als een glas water.
  Draag een pyjama om het lijf te overtuigen van de nacht.
  Denk als je wakker ligt niet: ik lig wakker. Denk: ik lig en dat is het begin van slapen.

  Maar dit begin ligt gekanteld, vier poten en de blik omhoog, als een schaap niet in staat zichzelf te draaien. De nacht heeft in- en uitgeademd, op de wekker die ik wegdeed hebben de wijzers zestiggraden afgelegd, gradaties donker trokken door de kamer tot nu, de meest doorlaatbare, nautische schemer: al urenlang verandert alles, maar niet dit begin — of hoe moet ik het noemen? Een zeef tussen binnen en buiten. Het wiegen van een tak in en uit de schaduw. Dit schommelend in tweeën liggen: half verdwenen, half aanwezig.

  Slaapadvies 6: De pijnappelklier, de pit in de hersens die donker meet en doet versuffen kan gebaat zijn met een dosis extra melatonine.

  In afwachting van de werking google ik de klier, de pit. De zetel van de ziel, schrijft Descartes, ter grootte van een erwt. Een kogelrond vissenoog dat open en glazig mijn brein verkent; schaamte, klein conflict, wie te bellen, wat te zeggen, wat recht moet, ongedaan gemaakt, het overzichtelijk leed dat leven heet en zich 's nachts tot rozenkrans rijgt. Het oog schiet erlangs, kraal voor kraal, razendsnel, een waanzinnige erwt, een neurotische non in gebed. Als dit een zetel is, dan een wankele, mijn ziel tot wandelen gedoemd.

  Slaapadvies 7: Een bed is groter dan een bed. Het is het hele huis dat je toedekt, inclusief zijn mensen. Ken het ritme van wie naast je ligt.

  Maar ik vind geen ritme of het moet het ritme zijn van een ruïne, een langzaam overwoekerd worden. Van zijn lichaam losgeknoopt ligt wie naast mij ligt geduldig te vergaan tot open plek. Wie weet waar hij nu wakker is, met wie zijn geest versmelt. In zijn adem hoor ik geroezemoes van nachtelijk bezoek terwijl ik gesloten op de veren lig.

  Slaapadvies 8 tot en met 31:
  Vermijd licht. Verduister. Oefen.
  Eet bananen. Eet geen fruit.
  Zoek het licht op. Drink warme melk.
  Kies een houding waarin slaap je overvalt.
  Sta op. Val af. Open ramen.
  Trek sokken aan. Sokken uit. Vermijd melk. Adem. Handen naast je.
  Pieker niet. Lees. Wandel. Lig stil.
  Praat. Tel. Vergeet.
  Onthaal de slaap.

  Achter me een trage voetstap, een paard, in het laatste donker opgedoemd, dat mij volgt, het hoofd een zware engel in mijn nek. Ik verberg me in de manen, val uit mijn wervels, gered. Ik aai, klop, juich maar vergeet het paard te voeren, het loopt doodkalm van mij weg.

  Slaapadvies 32:
  Becijfer, om grip te krijgen, je slaap van een tot tien.
  De laatste tram.
  Een dronken galm.
  De hese stem van het meisje bij de buren op tv.
  Negen, acht.
  Het rolluik van de avondwinkel. Zeven.
  Laag voor laag afgepeld. Zes, vijf vier, tot dit bangste dier

   

   
  Marjolijn van Heemstra (Amsterdam, 10 februari 1981)
  Amsterdam bij nacht

   

   

  De Vlaamse schrijver en dichter  Willem Elsschot werd in Antwerpen geboren op 7 mei 1882. Zie ook alle tags voor Willem Elschot op dit blog.

  Uit: Villa des Roses

  'Pension de famille de premier ord re' was wel een beetje overdreven. Wat het ‘confort moderne' betreft, dat bestond voornamelijk hierin, dat men dadelijk een huissleutel kreeg en dus ook bij nacht vrij gaan en komen kon zonder iemand te moeten opbellen. Elektrische verlichting en een badgelegenheid daarentegen, hield men er niet op na. Werd er al eens naar gevraagd door een nieuweling die zich na een week of zo onrein begon te gevoelen, of door een die er alles van weten wilde voor hij begon, dan maakte madame Brulot hem duidelijk dat zij van beide nieuwigheden afgezien had wegens het daaraan verbonden gevaar. Het afbranden van de Bazar de la Charité, waarbij een paar honderd mensen het leven verloren, was volgens madame Brulot veroorzaakt door kortsluiting in de elektrische geleiding, en schuin over de Villa was er eens een deurwaarder van nog geen veertig jaar in zijn bad gestikt, zonder dat de buren ook maar één kreet vernomen hadden. Door `déjeuners et diners au cachet' werd bedoeld dat men ook 's middags of 's avonds kon komen eten zonder dat men in de Villa zijn intrek behoefde te nemen, waardoor het aantal monden nogal afwisselde. Het 'English spoken' dagtekende uit een tijd toen er onder de kostgangers der Villa een heer was, die in Londen had gewoond en daarom opsneed met zijn Engels. Nog steeds kende madame Brulot een woord of vijf zoals yes, no, money, room en dinner. Laat ons Caesar geven wat hem toekomt. Het dient ter ere van madame Brulot gezegd dat het eten, een paar artikelen van ondergeschikt belang en dan die eieren terzijde gelaten. heus zo slecht niet was. De grondstoffen kocht zij in eigen persoon en het toebereiden ervan werd overgelaten aan de zorgen van een keukenmeid. bijgestaan door een kamermeisje, dat gewoonlijk ook net iets van koken afwist. De spijzen. althans die welke genuttigd werden op de twee grote gemeenschappelijke maaltijden. welke respectievelijk 's middags om twaalf en ’s avoinds om zeven uur aanvingen, waren voor alle kostgangers dezelfde. Maar toch werden zeer uiteenlopende prijzen betaald. Hierop hadden verscheidene factoren een meer of minder overwegende invloed, en wel in de eerste plaats de grootte, ligging en meubilering der kamer welke men betrok, de hoeveelheid voedsel welke men gebruikte, de financiele reputatie van het land waar men vandaan kwam (Amerikanen bijvoorbeeld betaalden in de regel meer dan Polen of Armeniers) eindelijk de gezondheid en de ouderdom der kostgangers in verband met de meer of mindere last door ieder van hen veroorzaakt. Men werd dan ook nooit anders dan op proef aangenomen, hetzij voor een week, hetzij voor een maand, al naar gelang van de indruk die men hij het eerste onderhoud op madame Brulot maakte, waarbij ook rekening gehouden werd met het gewicht en de kubiekinhoud van het meegebrachte reisgoed. Dit laatste was echter hij de beoordeling gaandeweg minder overwegend geworden, sedert madame Brulot allertreurigste ondervindingen opgedaan had met een paar reusachtige koffers. Madame Brulot beoordeelde haar nieuwelingen nog dikwijls zeer verkeerd, al had zij tijd genoeg gehad om zich in de loop der jaren te volmaken in een studie, welke toch rechtstreeks tot haar vak behoorde. Zo kon zij zich niet geheel losmaken van het vooroordeel, dat dikke mensen altijd veel en magere gewoonlijk weinig spijs en drank gebruiken, zonder te bedenken dat zwaarlijvigen dikwijls matigheid moeten betrachten, terwijl magere kerels vaak met een lintworm rondlopen, wat natuurlijk een ramp is voor een kosthuis.”

   

   
  Willem Elsschot (7 mei 1882 – 31 mei 1960) 
  Cover DVD

   

   

  De Spaanse schrijfster Almudena Grandes Hernández werd geboren op 7 mei 1960 in Madrid. Zie ook alle tags voor Almudena Grandes op dit blog.

  Uit: De vijand van mijn vader (Vertaald door Mia Buursma)

  “Dat was waar, maar ook niet waar. Ze was geboren aan zee, in een buurtschapje van vissers, zo dicht bij Almería dat het haast een buitenwijk van de stad leek. Daar was het nooit koud. Dat wist ik omdat haar jongste zus begin maart was getrouwd en ons had uitgenodigd voor de trouwerij. Aanvankelijk had het bericht weinig indruk op mij gemaakt, want we hadden wel vaker dergelijke uitnodigingen gekregen en daar was nooit iets mee gebeurd, maar die keer was anders dan anders. Ten eerste omdat mijn moeder had besloten ernaartoe te gaan, om weer terug te gaan naar haar dorp waar ze meer dan tien jaar niet was geweest. En ook omdat ze had besloten ons mee te nemen. In 1947 was die reis een enorme gebeurtenis voor elke familie in de Sierra Sur.
  ‘En waarom gaat papa niet mee?’ durfde ik te vragen toen we al in de streekbus zaten die ons van Fuensanta naar Martos zou brengen, terwijl ik door het raampje naar hem keek en zag hoe hij ons op de stoep stond uit te zwaaien.
  ‘Daarom niet.’
  ‘Maar waarom niet?’
  ‘Omdat hij niet kan.’
  ‘Moet hij werken?’
  ‘Ja, natuurlijk.’
  Die ochtend was mijn dorp ontwaakt onder een dun laagje sneeuw. In Martos was de sneeuw niet blijven liggen, maar het was er wel heel koud. Dat weet ik nog, omdat de bus ons met ruim twintig minuten vertraging afzette bij het station en we naar de trein moesten rennen, maar ondanks het geren, het gezweet en het gedoe met de koffers met de cadeaus voor de bruid en haar familie kregen we het maar niet warm.
  Moeder dreef ons voort als een stel schapen, terwijl ze met een getypt vel papier in haar hand door de gangpaden liep, op zoek naar de twee leden van de Guardia Civil die meereisden in de trein. Ik zat voor het eerst zonder mijn vader in een trein, en hoewel ik probeerde net te doen of alles heel gewoon was omdat ik, doordat hij niet meeging, de enige man van de familie was, was ik voor alles bang. Als hij erbij was, was het anders. Als hij vooropging in zijn uniform, met zijn driekante steek en zijn dienstwapen, gingen de reizigers voor ons opzij, en in plaats van ons naar onze kaartjes te vragen, haastten de conducteurs zich om zo nodig iemand op te laten staan zodat we allemaal bij elkaar konden zitten, maar deze keer ging mijn vader niet mee, en ik vertrouwde niet helemaal op de twee getypte vellen papier die hij ons in een envelop had meegegeven toen hij bij het portier van de streekbus afscheid van ons nam.”

   

   
  Almudena Grandes (Madrid, 7 mei 1960 )

   

   

  De Engelse dichter en schrijver Robert Browning werd geboren op 7 mei 1812 in Londen. Zie ook alle tags voor Robert Browning op dit blog.

   

  Childe Roland To The Dark Tower Came

   

  VIII
  So, quiet as despair, I turn’d from him,
  That hateful cripple, out of his highway
  Into the path the pointed. All the day
  Had been a dreary one at best, and dim
  Was settling to its close, yet shot one grim
  Red leer to see the plain catch its estray.

  IX
  For mark! no sooner was I fairly found
  Pledged to the plain, after a pace or two,
  Than, pausing to throw backward a last view
  O’er the safe road, ’t was gone; gray plain all round:
  Nothing but plain to the horizon’s bound.
  I might go on; nought else remain’d to do.

  X
  So, on I went. I think I never saw
  Such starv’d ignoble nature; nothing throve:
  For flowers—as well expect a cedar grove!
  But cockle, spurge, according to their law
  Might propagate their kind, with none to awe,
  You ’d think; a burr had been a treasure trove.

  XI
  No! penury, inertness and grimace,
  In the strange sort, were the land’s portion. “See
  Or shut your eyes,” said Nature peevishly,
  “It nothing skills: I cannot help my case:
  ’T is the Last Judgment’s fire must cure this place,
  Calcine its clods and set my prisoners free.”

   

   
  Robert Browning (7 mei 1812 – 12 december 1889)
  Portret door Pen Browning, 1882

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 7e mei ook mijn blog van 7 mei 2018 en ook mijn blog van 7 mei 2017 deel 2.

  07-05-2019 om 18:35 geschreven door Romenu  


  Tags:Marjolijn van Heemstra, Willem Elsschot, Almudena Grandes, Robert Browning, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Libris Literatuur Prijs 2019 voor Rob van Essen

   

  Libris Literatuur Prijs 2019 voor Rob van Essen

   

  De Nederlandse schrijver Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2019 gewonnen. Dat werd gisteravond bekendgemaakt in Nieuwsuur,traditioneel vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. Van Essen won met zijn autobiografische roman “De goede zoon”. Rob van Essen werd op 25 juni 1963 geboren in Amstelveen. Zie ook alle tags voor Rob van Essen op dit blog.

  Uit: De goede zoon

  “Ik had vandaag ruzie bij de kassa van de Albert Heijn in de Rijnstraat. Bijna ruzie, niet eens echt. De vrouw achter mij zette haar boodschappen al op de band toen ik nog bezig was mijn boodschappen op de band te zetten, ik kan daar slecht tegen, iemand maakt inbreuk op jouw ruimte, op ruimte die in ieder geval op dat moment van jou is en ik weet ook wel dat je zo geen roman moet beginnen, ik ben godverdomme geen columnist, maar witheet kan ik van zoiets worden, iemand negeert je bestaan en alleen al daarom zou je haar ter plekke dood moeten maken en tegelijkertijd was er niets aan de hand omdat de vrouw zag hoeveel boodschappen ik nog op de band moest zetten en genoeg ruimte overliet. Geen enkel probleem dus, je zou zelfs kunnen zeggen dat we gestroomlijnd bezig waren met z’n tweeën, alsof we afgesproken hadden het afrekenen zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, maar dan nog, je zou haar op z’n minst een harde duw moeten geven, of met een breed gebaar al haar boodschappen van de band vegen, ik zag haar pot jam al uiteenspatten op de tegels, je zou haar op z’n minst moeten kunnen aanspreken op haar gedrag maar ook dat kan niet omdat ik weet dat ik dan niet uit m’n woorden ga komen en ik kan wel thuis van tevoren dingen op schrift gaan stellen die je bij dit soort gelegenheden de ander moet toevoegen maar ook dan zou ik niet weten waar ik de superieure vanzelfsprekendheid vandaan moest halen om zo’n tekst met overtuiging te kunnen uitspreken, ik ben niet iemand voor dat soort teksten, ik ben niet iemand voor dit soort situaties, ik ben te aardig, te meegaand, ik zeg toch: ik had bijna ruzie, en in plaats van dat ik daar wat aan doe heb ik die slappe meegaandheid van me alleen maar versterkt met dat boeddhisme en die meditatiecursussen. Wat hebben al die pogingen om mezelf redelijkheid en compassie bij te brengen nu eigenlijk opgeleverd? Er heeft zich de afgelopen jaren in mij een kleine halfbakken boeddhist genesteld, een kleine kale boeddhist in een oranje pij, ik heb hem vetgemest met meditatiecursussen en boeken en boekjes en als dank doet hij me de onthechte glimlach voor waarmee ik situaties als die bij de kassa zou moeten begroeten, laat het voorbijgaan, het is woede, niet jouw woede, het is ergernis, niet jouw ergernis, je veroorzaakt je eigen lijden door gehechtheid aan je stemming. Ik zou de glimlach van zijn gezicht moeten slaan, het liefst zou ik mijn vingers links en rechts om de randen van mijn ribbenkast haken, de boel uit elkaar trekken en mijn handen naar binnen steken om die kleine kale innerlijke boeddhist eigenhandig te wurgen, om zijn keel zo strak te omklemmen dat zijn hoofdje opzwelt en zijn oogbollen als kleine knikkers naar buiten schieten om stuk te spatten tegen de muur.
  En daarna alles en iedereen doodschieten, te beginnen in de Albert Heijn. Dat zal natuurlijk niet gaan, zoveel munitie heb ik niet, ik heb niet eens een wapen. Ik ben ongewapend. Drie woorden die je de kou om het hart doen slaan. Ik loop al zestig jaar ongewapend op deze planeet rond. Vreedzame jaren grotendeels, ik geef het toe, maar opeens komt het me absurd voor, alsof ik zestig jaar naakt heb rondgelopen en iedereen heb uitgenodigd om zijn gang met mij te gaan. Niet langer!”

   

   
  Rob van Essen (Amstelveen, 25 juni 1963)

  07-05-2019 om 11:48 geschreven door Romenu  


  Tags: Rob van Essen, Romenu, Libris Literatuur Prijs
  » Reageer (0)
  06-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon Tellegen, Willem Kloos, Hélène Gelèns

   

  Dolce far niente

   

   
  Schlafender Mann door Adolph Menzel, 1855

   

   

  Slaap

  Er is slaap in overvloed,
  tot in de benauwdste ogenblikken toe,
  maar niet genoeg voor iedereen

  een enkeling blijft wakker,
  ziet de hemel rood worden,
  elke ochtend opnieuw

  hij wacht tot er honger komt
  en er komt honger, dor en stoffig
  en van heel ver weg,
  maar niet genoeg voor iedereen

  hij is de eerste nu,
  hij begint haastig te lijden,
  grijpt zijn pen en beschrijft zijn honger met genadeloze
  onbeholpenheid

  de zon komt op
  en tussen potvissen roggebrood hemelsblauw
  slapen de laatsten,
  spreken hun laatste dromen aan.

   

   
  Toon Tellegen (Brielle, 18 november 1941)
  De Zusterhof in Brielle

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver Willem Kloos werd geboren in Amsterdam op 6 mei 1859. Zie ook alle tags voor Willem Kloos op dit blog.

   

  Ga niet voorbij, maar blijf bij mij

  Ga niet voorbij, maar blijf bij mij, en voel,
  Wat Ik voel in het diepst van dit mijn wezen
  Dat niets dan Gij mij nog iets liefs kan wezen
  En alles òm u - zonder u - zoo koel,

  Zo leeg, zo vreemd dat ik mij-zelf niet voel,
  Wen ver van u - en 'k wens om weg te wezen,
  Weg van mij-zelf, in 't land des doods, doods vrezen
  Vergetend om de vrees voor 't donker koel

  En doods gewoel des levens, dat in kringen
  Rond-draait geduriglijk, en Ik draai mee,
  Ach, ik, een klein arm ding in duizend dingen,
  Met u geslingerd in één-zelfde dringen,
  Wijl onze klare stemmen kalm als twee
  Koralen uit het duister hoog-op zingen.

   

   

  Geglimlach

  De mensen doen, maar weten niet waaróm
  Zij doen, en zitte' in hun eentjes te wegen,
  Hoe zij het meeste van het leven kregen,
  't Leven dat langs hen gaat en ziet niet om, —

  Hopen en haken of er niet wat kom,
  Voelen hun hartjes van blijdschap bewegen,
  Stil in hun lekkere bedjes gelegen.. .
  Maar áls 't wat geeft, dan houden zij zich dom:

  Dan kijken ze uit een paar onschuldige oogjes,
  Willen niet, maar willen wel, en zijn bleutjes...
  't Leven zegt: „zo! .." en neemt het weer weerom.

  0, geef elkaar zo even maar wat droogjes
  Oogjes en schuintjes en vriendlijke peutjes,
  0, mensjes lief, wat zijn wij allen dom!

   

   

  Mijn stemming is als van een stilstaand water

  Mijn stemming is als van een stilstaand water
  Vlak uitgemeten in een wijde kom.
  Wat anders daalde en rees in luid geklater,
  Is thans als een mooi avondweder stom.

  O, ik gevoel zo innig, dat ik kom
  Door droef geschrei en helderblij geschater
  Op tot mijns levens hoogtepunt en ‘k som
  Mijn smart van altijd op, mijn heil van later.

  Ik ben een mens, die veel heeft liefgehad,
  Die veel bemind was en die altijd wist,
  Dat minnen zalig maakt en liefde deugd is.

  Maar nu ik sta op ’t kruispunt van mijn pad,
  Weet ik zo klaar, dat ‘k zeer mij heb vergist
  En dat der Muze wil mijn eenge vreugd is.

   

   
  Willem Kloos (6 mei 1859 – 31 maart 1938)
  Portret door Willem Witsen, 1893

   

   

  De Nederlandse dichteres Hélène Gelèns werd geboren in Bergschenhoek op 6 mei 1967. Zie ook alle tags voor Hélène Gelèns op dit blog.

   

  Mij nieuw

  eind juli. in de boemel terug van de prinsentuin
  naar amsterdam almaar dichter de mist almaar kouder

  mijn mannen de deur uit en nieuwe laat ik aangeroerd staan
  kans na kans voorbij zonder spijt maar nu trekt de kou bij mij in

  de ik die ik ben denkt de ik die ik was ver van zich af
  zonder spijt maar nu ik zo traag reis mis ik het minzieke

  dan lees ik bij dichter W geen hoop geen zin geen bedvriendin
  hoe weet ik niet maar zijn veertig en geen bed werkt over wrikt
  mij open: de mist is maar mist de kou staat weer buiten
  de helende kracht van poëzie? dit is mij nieuw

  zomer en mannen laat ik staan - geen moed geen moed
  en ook al geen moed - het voelt goed voor vandaag
  maar veel langer? ach veertig ik weet hoe dat gaat
  morgen of volgende maand vonk! ik weer

   

   

  Halt

  I
  halt houden? hoe vaak al niet?
  gister nog letterlijk halt: teruggepiept
  naar een grutto op een niet brommen bord
  vandaag nog in kwart tempo: geslingerfietst
  door de tunnel die tinkelt reutelt plonkt
  zo vaak halt! op een rechte weg naar huis een zijweg inslaan
  want daar heuvelt het kronkelt het zindert het zomers
  de dag beginnen met vrijen blijven vrijen eindeloos
  vrijen terwijl je weet je moet weg aan het werk iemand wacht
  zo vaak al
  je legt je adem in wat zwiepzwaait wat vonkt wat klinkt
  er is altijd een plek voor je hand om te rusten
  maar je steigert als iemand klaagt
  houd nou toch eindelijk eens halt

   

   
  Hélène Gelèns (Bergschenhoek, 6 mei 1967)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 6e mei ook mijn blog van 6 mei 2018 deel 1 en eveneens deel 2.  06-05-2019 om 18:45 geschreven door Romenu  


  Tags:Toon Tellegen, Willem Kloos, Hélène Gelèns, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)
  05-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als je niet oplet (Remco Campert)

   

  Bij 5 mei

   

   

   
  Het Bevrijdingsmonument Irene in Den Haag

   

   

  Als je niet oplet

  Deze muziek mag je niet spelen
  dat boek zou ik maar niet lezen
  die foto zou ik maar verscheuren

  met hem kun je beter niet gezien worden
  daar krijg je misschien last mee
  ik zou mijn mond maar houden

  wat je straks alleen nog mag
  is in een donker hol verborgen

  verlangen naar het licht van de vrijheid

  die je verspeeld hebt
  omdat je even de andere kant uitkeek
  toen je buren werden weggehaald

   

   
  Remco Campert (Den Haag, 28 juli 1929)

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 5e mei ook mijn vorige blog van vandaag.

  05-05-2019 om 13:20 geschreven door Romenu  


  Tags:5 Mei. Bevrijdingsdag, Remco Campert, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roni Margulies, Miklós Radnóti, Petra Else Jekel, Morton Rhue, Christopher Morley, George Albert Aurier, Henryk Sienkiewicz, Richard Watson Dixon, Catullus, A. Rutgers van der Loeff

  De Turkse schrijver, dichter, vertaler en journalist Roni Margulies werd geboren op 5 mei 1955 in Istanbul. Zie ook alle tags voor Roni Margulies op dit blog.

   

  Begane Grond

  Our lift talks to me, as I go up
  or down, in a gentle, protective tone.
  “We are here,” she says “you may go”.
  She tells me the floor we have reached,
  always lets me know where I am.
   
  But whenever I descend to go out
  into these streets I do not belong to,
  “Begane grond” she intones, in a voice
  which sounds to me slightly concerned,
  “Here,” I think she says, “here’s the world,
   
  open the door, go. And do not fret,
  everyone here is as foreign as you are.
  No one belongs. Not anywhere.”

   

  Vertaald door Roni Margulies

   

   

  Wear And Tear

  I had a blue pullover,
  a cross between turquoise and sky blue.
  It was my favourite, the one I wore most often.
  We went through a lot together, it and I,
  its colour let friends recognise me from afar.

  It was a gift from Elsa;
  time took its toll on it.

  It thinned at the elbows, the cuffs became slack,
  it sagged, wouldn’t fit me properly,
  holes could no longer be darned.
  Finally, together with other old clothes,
  my mother sent it off to a home for the elderly.

  It was on a day
  years after I had last seen Elsa.

  Now, I suppose, there’s an old man
  wandering the streets of Istanbul,
  walking into shops, gazing at the sea,
  on his aged frame a blue pullover:
  proof Elsa once loved me.

   

  Vertaald doorSavkar Altinel

   

   
  Roni Margulies (Istanbul, 5 mei 1955)

   

   

  De Hongaarse dichter en schrijver Miklós Radnóti werd geboren op 5 mei 1909 in Boedapest. Zie ook alle tags voor Miklós Radnóti op dit blog.

   

  Letter To My Wife

  Beneath, the nether worlds, deep, still, and mute.
  Silence howls in my ears, and I cry out.
  No answer could come back, it is so far
  From that sad Serbia swooned into war.
  And you’re so distant. But my heart redeems
  Your voice all day, entangled in my dreams.
  So I am still, while close about me sough
  The great cold ferns, that slowly stir and bow.

  When I’ll see you, I don’t know. You whose calm
  Is as the weight and sureness of a psalm,
  Whose beauty’s like the shadow and the light,
  Whom I could find if I were blind and mute,
  Hide in the landscape now, and from within
  Leap to my eye, as if cast by my brain.
  You were real once; now you have fallen in
  To that deep well of teenage dreams again.
  Jealous interrogations: tell me; speak.
  Do you still love me? Will you on that peak
  Of my past youth become my future wife?
  – but now I fall awake to real life
  And know that’s what you are: wife, friend of years
  – just far away. Beyond three wild frontiers.
  And Fall comes. Will it also leave with me?
  Kisses are sharper in the memory.

  Daylight and miracles seemed different things.
  Above, the echelons of bombers’ wings:
  Skies once amazing blue with your eyes’ glow
  Are darkened now. Tight with desire to blow,
  The bombs must fall. I live in spite of these,
  A prisoner. All of my fantasies
  I measure out. And I will find you still;
  For you I’ve walked the full length of the soul,

  The highways of countries! – on coals of fire,
  If needs must, in the falling of the pyre,
  If all I have is magic, I’ll come back;
  I’ll stick as fast as bark upon an oak!
  And now that calm, whose habit is a power
  And weapon to the savage, in the hour
  Of fate and danger, falls as cool and true
  As does a wave: the sober two times two.

   

  Vertaald door Zsuzsanna Ozsvath en Frederick Turner

   

   
  Miklós Radnóti (5 mei 1909 – 9 november 1944)
  Miklós Radnóti met zijn geliefde vrouw Fanni Gyarmati voor WO II

   

   

  De Nederlandse dichteres Petra Else Jekel werd in Arnhem geboren op 5 mei 1980. Zie ook alle tags voor Petra Else Jekel op dit blog.

   

  uren zat ik naast je op een treinbank, ik had

  2

  uren zat ik naast je op een treinbank, ik had
  het mes in de mond: herkende je me niet?
  het buikmeisje dat je brieven schrijft en jij

  pijl in de hand, ik moet je ophalen denk ik
  maar ik weet nooit waar, in amsterdam
  zag je de gifmenger en je zei het tegen mij

  drie woorden heb ik: kling en punt en vuur
  we zeggen niets, we zitten, je haar heb je
  kort afgesneden van verdriet, in berlijn

  ben je content nu heb ik je zien dansen
  zeg je, ik alle passen heb ik zelf bedacht
  bedronken, arm in arm, de laatste nacht

   

   
  Petra Else Jekel (Arnhem, 5 mei 1980)

   

   

  De Amerikaanse schrijver Morton Rhue (pseudoniem van Todd Strasser) werd geboren op 5 mei 1950 in New York. Zie ook alle tags voor Morton Rhue op dit blog.

  Uit: Give a Boy a Gun

  “About Gary
  Mrs. Searle and Gary moved into the house next to ours the day before second grade began. So the first time I actually saw him was at the bus stop. He was kind of quiet, but friendly enough. Some of the kids at the bus stop would play soccer in the street in the morning. I was glad when Gary came along, because I wasn't into that, and with Gary there it gave me something to do. We'd most-ly talk about stuff like Magic cards and video games and what we saw on TV. If you want to know the truth, I think Mrs. Searle was a little overprotective. I guess because she was the only parent. She always wanted to know where Gary was going, and would he be warm enough, and junk like that. Gary would just roll his eyes. Until Brendan came along, I think I was pretty much Gary's best friend. The thing about Gary was that mysterious part of him that you never knew. It was like something he kept hidden and private. I can't explain it, but I could feel it when I was with him. He'd just get quiet and you knew he was a dillion miles away. I always thought maybe it was some-thing about his parents getting divorced. — Ryan Clancy, a friend of both Gary's and Brendan's
  Gary Searle was a very sweet little boy with slightly reddish brown hair and big, round eyes. He was polite and quiet and always did what he was told. I do recall that some of the children teased him about his weight. But you know how kids are at that age. — Ruth Hollington, Gary's fourth-grade teacher at Middletown Elementary School
  I didn't move to Middletown until fifth grade, so I didn't know Gary before that.
  After we started hanging out, he'd sometimes talk about what it was like when he was younger. About the divorce and how com-pletely nasty it was, and how after it was over, his dad just left and never paid child support or called or anything. That was a huge thorn in Gary's side. He just couldn't get over that. —Allison Findley, Gary's on-and-off girl-friend at Middletown High School
  It was an ugly divorce. All that yelling and fighting. Arguing over money. Gary was caught in the middle, and sometimes I guess I used him to get what I thought I needed. What we both needed. It's a terrible thing to put a child through, but I didn't know what else to do. —Cynthia Searle, Gary's mother
  "As parents, teachers, and other adults look for ways to reach out to young people, some see a common thread in the disappointments and isolation students experience when they lose a sense of place, lose a parental figure, or lose a girlfriend."

   

   
  Morton Rhue / Todd Strasser (New York, 5 mei 1950)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse dichter, schrijver en journalist Christopher Morley werd geboren op 5 mei1890 in Haverford, Pennsylvania. Zie ook alle tags voor Christopher Morley op dit blog.

   

  When I A Householder Became

  Early in the morning, when the dawn is on the roofs,
  You hear his wheels come rolling, you hear his horses hoofs;
  You hear the bottles clinking, and then he drives away:
  You yawn in bed, turn over, and begin another day!

  The old-time dairy maids are dear to every poet's heart-
  I'd rather be the dairy man and drive a little cart,
  And bustle round the village in the early morning blue,
  And hang my reigns upon a hook, as I've seen Casey do.

   

   

  Washing The Dishes

  WHEN we on simple rations sup
  How easy is the washing up!
  But heavy feeding complicates
  The task by soiling many plates.

  And though I grant that I have prayed
  That we might find a serving-maid,
  I'd scullion all my days I think,
  To see Her smile across the sink!

  I wash, she wipes. In water hot
  I souse each pan and dish and pot;
  While taffy mutters, purrs, and begs,
  And rubs himself against my legs.

  The man who never in his life
  Has washed the dishes with his wife
  Or polished up the silver plate-
  He still is largely celibate.

  One warning: there is certain ware
  That must be handled with all care:
  The Lord Himself will give you up
  If you should drop a willow cup!

   

   
  Christopher Morley (5 mei 1890 – 28 maart 1957)

   

   

  De Franse dichter, schilder en criticus George Albert Aurier werd geboren op 5 mei 1865 in Châteauroux. Zie ook alle tags voor George Albert Aurier op dit blog.

  Uit: Les Isolés, Vincent van Gogh 

  « Au reste ; ce respect et cet amour de la réalité des choses ne suffisent point, seuls, à expliquer et à caractériser l'art profond, complexe, très-à-part, de Vincent Van Gogh. Sans doute, comme tous les peintres de sa race, il est très conscient de la matière, de son importance et de sa beauté, mais aussi, le plus souvent, cette enchanteresse matière, il ne la considère que comme une sorte de merveilleux langage destiné à traduire l'Idée. C'est, presque toujours, un symboliste. Non point, je le sais, un symboliste à la manière des primitifs italiens, ces mystiques qui éprouvaient à peine le besoin de désimmatérialiser leurs rêves, mais un symboliste sentant la continuelle nécessité de revêtir ses idées de formes précises, pondérables, tangibles, d'enveloppes intensément charnelles et matérielles. Dans presque toutes ses toiles, sous cette enveloppe morphique, sous cette chair très chair, sous cette matière très matière, gît, pour l'esprit qui sait l'y voir, une pensée, une Idée, et cette Idée, essentiel substratum de l'œuvre, en est, en même temps, la cause efficiente et finale. Quant aux brillantes et éclatantes symphonies de couleurs et de lignes, quelle que soit leur importance pour le peintre, elles ne sont dans son travail que de simples moyens expressifs, que de simples procédés de symbolisation. Si l'on refusait, en effet, d'admettre sous cet art naturaliste l'existence de ces tendances idéalistes, une grande part de l'œuvre que nous étudions demeurerait fort incompréhensible. Comment expliquerait-on, par exemple, le Semeur, cet auguste et troublant semeur, ce rustre au front brutement génial, ressemblant parfois et lointainement à l'artiste lui-même, dont la silhouette, le geste et le travail ont toujours obsédé Vincent Van Gogh, et qu'il peignit et repeignit si souvent, tantôt sons des ciels rubescents, de couchant, tantôt dans la poudre d'or des midis embrasés, si l'on ne veut songer à cette idée fixe qui hante sa cervelle de l'actuelle nécessité de la venue d'un homme, d'un messie, semeur de vérité, qui régénèrerait la décrépitude de notre art et peut-être de notre imbécile et industrialiste société ? Et aussi cette obsédante passion pour le disque solaire, qu'il aime à faire rutiler dans l'embrasement de ses ciels et, en même temps, pour cet autre soleil, pour cet astre végétal, le somptueux tournesol, qu'il répète, sans se lasser, en monomane, comment l'expliquer si l'on refuse d'admettre sa persistante préoccupation de quelque vague et glorieuse allégorie héliomythique ? »

   

   
  George Albert Aurier (5 mei 1865 – 5 oktober 1892)
  Op de drempel van de eeuwigheid door Vincent van Gogh, 1890

   

   

  De Poolse schrijver en journalist Henryk Sienkiewicz werd geboren in Wola Okrzejska op 5 mei 1846. Zie ook alle tags voor Henryk Sienkiewicz op dit blog.

  Uit: Quo vadis? (Vertaald door Jeremiah Curtin)

  "Of course they do. Thou wilt not pass any basilica, bath, library, or book-shop without seeing a poet gesticulating like a monkey. Agrippa, on coming here from the East, mistook them for madmen. And it is just such a time now. Cxsar writes verses; hence all follow in his steps. Only it is not permitted to write better verses than Cxsar, and for that reason I fear a little for Lucan. But I write prose, with which, however, I do not honor myself or others. What the lector has to read are codicilli of that poor Fabricius Veiento." "Why 'poor'?" "Because it has been communicated to him that he must dwell in Odyssa and not return to his domestic hearth till he receives a new command. That Odyssey will be easier for him than for Ulysses, since his wife is no Penelope. I need not tell thee, for that matter, that he acted stupidly. But here no one takes things otherwise than superficially. His is rather a wretched and dull little book, which people have begun to read passionately only when the author is banished. Now one hears on every side, `Scandala! scandala!' and it may be that Veiento invented some things; but I, who know the city, know our patres and our women, assure thee that it is all paler than reality. Meanwhile every man is searching in the book,—for himself with alarm, for his acquaintances with delight. At the book-shop of Avirnus a hundred copyists are writing at dictation, and its success is assured." "Are not thy affairs in it?" "They are; but the author is mistaken, for I am at once worse and less flat than he represents me. Seest thou we have lost long since the feeling of what is worthy or unworthy,—and to me even it seems that in real truth there is no difference between them, though Seneca, Musonius, and Trasca pretend that they see it. To me it is all one!”

   

   
  Henryk Sienkiewicz (5 mei 1846 – 15 november 1916)
  Cover audioboek

   

   

  De Engelse dichter Richard Watson Dixon werd geboren in Islington op 5 mei 1833. Zie ook alle tags voor Richard Watson Dixon op dit blog.

   

  Too Much Friendship. The Story Of Septimius And Alcander (Fragment)

  Alas, as soon as ever Septimius set eyes on the lady
  Hypatia — or rather she set eyes on him — he knew
  that he was madly in love with her ! At this point
  the srave Alcander becomes inhuman in the correct-
  ness of his attitude. That magnanimity should
  forbid anger, may be right, though we should have
  chosen a warmer word — his 'large firm eyes filled
  with concern and pity,' are well enough — but the
  philosophic turn of mind which makes him instantly
  recall every work that he had ever read on Friend-
  ship, the arithmetical nicety with which he balances
  his emotional account without a thought of the lady,
  is altogether too Gibbonian. He does not even
  'sigh as a lover' Avhile he 'obeys' as a friend. This
  is not 'Too Much Friendship,' it is 'Too Much
  Philosophy.' No doubt the problem, for any one
  Avho cares about friendship, is harder than it looks
  at first sight. Shakespeare himself came to grief
  over it in The Two Gentlemeii of Verona ; but
  Valentine's impetuous offer of Sylvia to Proteus,
  though loyalty cries out against it, rings true beside
  this calculated and selfish self-denial. Hypatia, very
  naturally, seems to have been glad of the exchange ;
  but Hypatia's kinsmen took a different view, and
  they made the life of Alcander a burden to him.
  'The words the words pursued.'
  His own words were not of the least avail, and at
  last he was sold for a slave; but still Apollo went
  smiling on, and Alcander communed with books and
  wrote on frizzled skins and kept himself alive with Hope.
  ' Hope who still drops her anchor in life's sand,
  And to firm hold the atoms loose would band,
  That life's tossed ship outride the tempest's rage ;
  Hope, that to ease turns pain, to youth turns age :
  Hope, that in mortal nature so is fixed,
  That no damned wretch in misery's mortar mixed,
  No sodden villain brought to extreme shame.
  Would change to other, and not be the same :
  Albeit both high and low would willingly
  Add to themselves another's share of good,
  Desiring this man's fame, and that man's Avealth,
  Yonder man's beauty, and that other's health;
  So they these goods upon their own might pile.
  But never cease to be themselves the while :
  Hope bade him live.'

   

   

  Richard Watson Dixon (5 mei 1833 – 23 januari 1900)
  Cover

   

   

  Onafhankelijk van geboortedata:

   

  De Romeinse dichter Gaius Valerius Catullus werd geboren in 87 v. Chr, in Sirmione bij Verona Zie ook alle tags voor Catullus op dit blog.

   

  Carmina

  III

  Rouwt Lieflijkheden, rouwt Begeerlijkheden,
  rouwt menschen van beschaving en gevoel!
  Het sijsje van mijn meisje is gestorven,
  het sijsje waar mijn meisje meer van hield,
  meer zelfs misschien dan van haar eigen oogen.
  Zoo snoezig was het, en het kende haar,
  de vrouw, zoo goed als ieder kind zijn moeder.
  Het was niet weg te lokken van haar schoot;
  daar hippelde het aldoor heen en weer
  en tjilpte maar om haar, zijn lieve vrouw.
  Nu gaat het zieltje langs de duistre baan,
  vanwaar men zegt dat geen terugkeer is.
  Vervloekt, gij duisternissen van de hel,
  die alles opslokt wat bekoorlijk is!
  Zoo'n aardig sijsje hebt gij mij ontrukt.
  O wandaad! O arm sijsje! 't Is om jou,
  dat nu de oogjes van mijn zoetelief
  rood en gezwollen van de traantjes zijn.

   

  IV

  O wandelaars, het jacht dat gij hier voor u ziet,
  beweert het allersnelste schip geweest te zijn
  en mededinging van geen enkel drijvend hout
  gevreesd te hebben, 't zij door riemen voortgestuwd,
  of met de bolle zeilen vliegend voor den wind.
  Dat zal, zoo zegt het, noch de kust der Adria,
  noch der Cycladen archipel ontkennen, noch
  't roemruchtig Rhodos, 't onherbergzaam Thracisch oord
  der Dardanellen of het Zwartezeegebied,
  waar dat wat nu een jacht is, een bosschage was.
  Want op den kam van den Cytorus placht zijn kruin,
  zijn bladerdos, te ruischen in den avondwind.
  Amastris en Cytorus aan de Zwarte Zee,
  gij, zegt het jacht, dat dit heel goed geweten hebt
  en nog wel weet; dat sedert menschenheugenis
  het op uw top gestaan heeft en uw watervlak
  heeft op doen spatten door der riemen plassend spel
  en toen vandaar door al dat bruisend zeegeweld
  zijn baas gevoerd heeft, 't zij de wind van bakboord blies,
  het zij van stuurboord, dan wel zonder onderscheid
  van achteren de beide schooten strak deed staan,
  en nooit een schietgebedje noodig heeft gehad,
  ook op zijn laatste reis niet, toen het van de zee
  zijn weg vond naar de oevers van dit blanke meer.
  Dat was weleer. Maar nu is het gepensioneerd
  en wijdt den kalmen levensavond die nog rest,
  aan broeder Castor en aan Castors tweelingbroer.

   

  Vertaald door A. Rutgers van der Loeff

   

   
  Catullus (87 v. Chr – 54 v. Chr.)
  Catullus at Lesbia's door Sir Lawrence Alma-Tadema

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 5e mei ook mijn blog van 5 mei 2018 deel 2.

  05-05-2019 om 13:19 geschreven door Romenu  


  Tags:Roni Margulies, Miklós Radnóti, Petra Else Jekel, Morton Rhue, Christopher Morley, George Albert Aurier, Henryk Sienkiewicz, Richard Watson Dixon, Catullus, A. Rutgers van der Loeff, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Messias (Friedrich Klopstock)

   

   

  Bij de derde zondag van Pasen

   

   
  Jezus bij het meer van Tiberias door Antonio Muñoz Degrain, 1909

   

   

  Uit: Der Messias (Neunzehnter Gesang)

  Aber der Fremdling redet mit ihnen: »Habet Ihr Speise,
  Meine Kinder?« Sie hatten die Nacht vergebens gefischet,
  Hatten der Speise nicht. Da sagte der Unbekannte:
  »Werfet das Netz zu der Rechte des Schiffs, so werdet Ihr finden.«
  Und sie warfen es aus und konnten's nicht ziehn vor der Fische
  Menge. Mit mehr Erwartungen richtete jetzo Lebbäus,
  Richtete Thomas den forschenden Blick auf den Unbekannten.
  Aber der Zug, so das Netz da, wo der Fremdling es sagte,
  Und so schnell belastete, zeigt Johannes den Mittler.
  Freudig ruft' er: »Es ist der Herr!« Da Kephas vernommen,
  Daß es der Herr sei, eilet' er, gürtete sich mit dem Hemde,
  Warf sich ins Meer, schwamm schnell heran zum Gestade, voll Unruh,
  Christus näher zu sehn. Er sah ihn, erkannt' ihn. Die Andern
  Eilten im Nachen, zogen das Netz mit den Fischen herüber,
  Traten ans Land und erkannten, vor Wonne verstummt, den Versöhner.
  Brod und Kohlen und Fisch' auf den Kohlen lagen vor ihnen
  An dem Ufer. Der Göttliche sprach: »Bringt auch von den Fischen,
  Die Ihr finget!« Und schnell sprang Kephas wieder ins Wasser,
  Zog das schwere Netz voll großer Fische, das dennoch
  Nicht zerriß, auf das Land, und Leben wimmelt' im Netze.
  J. »Kommt und haltet das Mahl!« Sie hielten's. Vertraulich, mit Liebe
  Saß er am Ufer unter den Wonnevollen und reichte
  Ihnen Speise. Jetzt war das zweite der frohen Mahle,
  Nach dem traurigen Mahl vor seinem Tode, geendet.

   

   
   (2 juli 1723 — 14 maart 1803)
  St. Nikolai Kirche in Quedlinburg, de geboorteplaats van Friedrich Klopstock

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 5e mei ook mijn volgende blog van vandaag.

   

  05-05-2019 om 13:19 geschreven door Romenu  


  Tags:Friedrich Klopstock, Kerkelijk Jaar, Pasen, Romenu
  » Reageer (0)
  04-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inktvlekken (Rogi Wieg)

   

  Bij 4 mei

   

   

   
  Oorlogsmonument in Swalmen, Limburg

   

   

  Inktvlekken

  Dagboeken zijn als leven, data, dag in dag
  uit. Blauwe, strakke hemels, regen. Als het aan mij lag
  zou ik zeggen: laat men de dagboeken voltooien,
  handschriften, thema's doen er niet toe. Gooien

  we de mens voor leegoogige, gladgeschoren leeuwen
  die om het bestaan van een dagboek slechts geeuwen,
  dan zijn we niet die betere verre vriend of goede buur,
  al kleden we ons naar de tijd en betalen we zuivere huur.

  Er zijn slechte buren geweest. Het theeservies
  van de mens wiens dagboek als een raam
  werd dichtgeklapt - glasgerinkel, inktvlekken staat vies
  op andermans aanrecht. Maak het nu beter, was het af en breng het terug.

  Maar alleen de doden mogen vergeven en zij kunnen niet spreken.
  Hun buren zijn andere doden, eindelijk veilig, zij hebben geen mond
  of een kaarsrechte rug.

   

   
  Rogi Wieg (21 augustus 1962 – 15 juli 2015)

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 4e mei ook mijn vorige blog van vandaag.

  04-05-2019 om 11:17 geschreven door Romenu  


  Tags:4 Mei, Dodenherdenking, Rogi Wieg, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Letzter Wille (Paul Heyse), Christiaan Weijts, Amos Oz, J.W.F. Werumeus Buning, Cola Debrot

   

  Dolce far niente

   

   

   
  Het testament door Nikolai Petrovich Bogdanov-Belsky, voor 1941

   

   

  Letzter Wille

  Der Tag an dem das Leben gehen wird
  und ich nicht mehr aufwachen kann,
  in welchem Ort oder welcher Stadt ist mir unwichtig,
  das Bett werden sie mir machen wollen.
  Eine ruhige Grube würde ich hier mögen,
  unter diesen Zypressen,
  wo ich mit meinen süßen Träumen rastete
  und wohin ich meine Schritte richtete.

  Am Ufer meines Sees, auf dessen Seiten
  der Frieden die Flügel schlägt,
  würde ich mir mit dem Murmeln der Wellen
  ein Zikadengezirpe anhören,
  würde ich vom hohen Monte Baldo grüßen,
  dem eingeschlafenen Gipfel,
  schwärzlich auf dem See,
  und stolz und unabänderlich, von Sternen gekrönt.

   

   
  Paul Heyse (15 maart 1830 – 2 april 1914)
  Het Treptower Park in Berlijn, de geboortestad van Paul Heyse

   

   

  De Nederlandse schrijver Christiaan Weijts werd geboren in Leiden op 4 mei 1976. Zie ook alle tags voor Christiaan Weijts op dit blog.

  Uit: De polyfonie van het innerlijk (Bij Pessoa’s gedichten)

  “In hetzelfde stuk staat een passage die voor mij de veelheid van stemmen en het spel met heteroniemen in een verhelderend licht plaatste. Over moraal en esthetiek stelt Pessoa (inderdaad Pessoa ‘zelf ’, want hij schrijft dit onder zijn eigen naam): ‘Wat de opvattingen van een mens als staatsburger ook zijn, hij mag er niet één hebben als kunstenaar. Op politiek vlak is het immoreel onpartijdig te zijn; op esthetisch vlak is het immoreel partijdig te zijn.’
  Voor Pessoa is de kunstenaar principieel onpartijdig, iemand zonder ‘opvattingen’ zelfs. Dit ideaal spiegelt zich rimpelloos in Pessoa’s praktijk. Hij verkondigt niet, hij onderzoekt. Om de vereiste onbevangenheid daarvoor te waarborgen mogen morele, politieke of zelfs esthetische ideeën geen stoorzenders zijn. Hij mag ‘niet één’ opvatting hebben, en geven zijn gedichten wel blijk van zo’n opvatting, wat onvermijdelijk is, dan is dat noodzakelijkerwijs een voorlopige, relatieve opvatting.
  Dat is ook hoe het met romanpersonages gaat. Die krijgen eveneens met opvattingen en eigenschappen toebedeeld die, vanzelfsprekend, niet die van de schrijver zijn en die, even vanzelfsprekend, met elkaar in strijd kunnen zijn, omdat ze de wereld of de menselijke natuur elk vanuit een ander gezichtspunt onderzoeken en articuleren.
  Het is zoals heteroniem Ricardo Reis dicht:

  Ik heb meer dan één ziel
  Meer ikken dan ikzelf.
  En niettemin besta ik,
  Voor allen onverschillig.
  Ik maak hen stil: ik spreek.’

  (Uit Oden)

  De onpartijdigheid heet hier ‘onverschillig’ en de dichter werpt zich als willoos medium op voor de verschillende stemmen die pas zwijgen zodra hij spreekt."

   

   
  Christiaan Weijts (Leiden, 4 mei 1976)

   

   

  De Israëlische schrijver Amos Oz, (eig. Amos Klausner) werd geboren in Jeruzalem op 4 mei 1939. Zie ook alle tags voor Amos Oz op dit blog.

  Uit: A Tale of Love and Darkness

  “Some of them were Tolstoyans who might have stepped straight out of the pages of a novel by Dostoevsky: tormented, talkative, suppressing their desires, consumed by ideas. But all of them, Tolstoyans and Dostoevskians alike, in our neighborhood of Kerem Avraham, worked for Chekhov.
       The rest of the world was generally known as "the worldatlarge," but it had other epithets too: enlightened, outside, free, hypocritical. I knew it almost exclusively from my stamp collection: Danzig, Bohemia, and Moravia, Bosnia and Herzegovina, Ubangi-Shari, Trinidad and Tobago, Kenya, Uganda, and Tanganyika. That worldatlarge was far away, attractive, marvelous, but to us it was dangerous and threatening. It didn't like the Jews because they were clever, quick-witted, successful, but also because they were noisy and pushy. It didn't like what we were doing here in the Land of Israel either, because it begrudged us even this meager strip of marshland, boulders, and desert. Out there, in the world, all the walls were covered with graffiti: "Yids, go back to Palestine," so we came back to Palestine, and now the worldatlarge shouts at us: "Yids, get out of Palestine."
       It was not only the worldatlarge that was a long way away: even the Land of Israel was pretty far off. Somewhere, over the hills and far away, a new breed of heroic Jews was springing up, a tanned, tough, silent, practical breed of men, totally unlike the Jews of the Diaspora, totally unlike the residents of Kerem Avraham. Courageous, rugged pioneers, who had succeeded in making friends with the darkness of night, and had overstepped every limit, too, as regards relations between a boy and a girl and vice versa. They were not ashamed of anything. Grandpa Alexander once said: "They think in the future it's going to be so simple, a boy will be able to go up to a girl and just ask for it, or maybe the girls won't even wait to be approached, but will go and ask the boys for it, like asking for a glass of water." Shortsighted Uncle Betsalel said with polite anger: "Isn't this sheer Bolshevism, to trample on every secret, every mystery?! To abolish all emotions?! To turn our whole life into a glass of lukewarm water?!" Uncle Nehemia, from his corner, let fly a couple of lines of a song that sounded to me like the growling of a cornered beast: "Oh, long is the journey and winding the road, I travel o'er mountain and plain, Oh Mamma, I seek you through heat and through snow, I miss you but you're far away!..." Then Aunt Zippora said, in Russian: "That'll do, now. Have you all gone out of your minds? The boy can hear you!" And so they all changed to Russian.”

   


  Amos Oz (Jeruzalem, 4 mei 1939)

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver Johan Willem Frederik Werumeus Buning werd geboren in Velp op 4 mei 1891. Zie ook alle tags voor J. W. F. Werumeus Buning op dit blog.

   

  Ballade van de dingen die niet overgaan

  De geur van diepe bossen na den regen,
  De geur van water en van roestbruin hout,
  De geur van 't paard dat men het liefst mag rijden,
  En van het donker haar waarvan men houdt,
  Duister en licht in 't witte bed gelegen,
  En, wat het beste is in dit bestaan,
  Te slapen met de liefste aan zijn zijde
  En dat dit zo zal zijn in alle tijden,
  Dit zijn de dingen die niet overgaan.

  De kracht van stieren in de voorjaarsweide,
  De glans van tranen en van witte zijde
  En parelen om een slanke hals gedaan,
  De macht van armen om een hals geslagen,
  De nacht van zoete antwoorden en vragen,
  De pijn der vrouwen die in 't kraambed gaan,
  De pijn die men van zijn vriendin moet lijden
  En dat dit zo zal zijn in alle tijden,
  Dit zijn de dingen die niet overgaan.

  Geluid van water dat van rotsen stort
  En van een kerk waarin gezongen wordt,
  En van zwaar weer, dat niet wil overgaan,
  Van slagregens in slapeloze nacht
  Dat men verlaten ligt en niet meer wacht,
  Het leeg wit bed, beschenen door de maan,
  De liefde die verkeert in 't lange lijden,
  En dat dit zo zal zijn in alle tijden,
  Dit zijn de dingen die niet overgaan.

  Valsheden, van zijn vrienden ondergaan,
  Haat, afgunst, nijd, bedrog en eigenwaan,
  Spijt en berouw, en dat men 't meest moet lijden
  Om wat men door de liefde heeft misdaan,
  En dat dit alles niet was te vermijden
  Maar eeuwig zo zal zijn en voort zal gaan,
  En wolken die stil drijven langs de maan
  Terwijl men ligt en denkt aan beter tijden,
  Dit zijn de dingen die niet overgaan.

  De stank van drek, rot vlees en rottend graan,
  't Gezicht der liefste die is uit haar lijden,
  De aasvlieg die daarop te gast wil gaan,
  De huichelaars die uw geluk benijden,
  De straf, dat men gestraft wordt door zijn vrienden,
  Terwijl 's lands vijanden slechts straf verdienden,
  Het onrecht, in den naam van recht gedaan,
  En dat dit zo zal zijn in alle tijden,
  Dit zijn de dingen die niet overgaan.

   

   
  J.W.F. Werumeus Buning (4 mei 1891 – 16 november 1958)

   

   

  De Antilliaanse schrijver, dichter, arts, diplomaat, jurist, minister, filosoof en balletcriticus Cola Debrot werd geboren te Kralendijk (Bonaire) op 4 mei 1902. Zie ook alle tags voor Cola Debrot op dit blog.

   

  Vijf sonnetten uit Hades

   

  III
  Dochterke lief, het is thans uitgekomen
  zoals je vader te vertellen placht
  de keren, dat hij in een duistere nacht
  zijn kindeke in zijn armen heeft genomen.

  Het dodenrijk heeft veel weg van de dromen
  waarin men wild om gekke dingen lacht
  ofwel een traan pinkt om iets teers of zachts
  of rose bloemen plukt aan blauwe stromen.

  Al heb 'k mijzelf vaak om iets liefs bedrogen,
  al ligt het wonder buiten mijn vermogen,
  ik weet thans dat het wél gebeuren zal.

  Ik sta weer, tot het uiterste bewogen,
  over een kind in rieten wieg gebogen,
  terwijl de aard voortwentelt door 't heelal.

   

   

  IV
  Geen mens sterft vooraleer hij is genegen
  te worden opgenomen in het schuim
  van grauwe wolken en het blauwe ruim
  dat om ons land zich uitbreidt allerwegen.

  De vogels hebben onze vrêe doorsneden,
  zwarte of rode pijlen door het ruim
  van helderblauw en grauw aanzwellend schuim,
  maar ook de waan hoort ras tot het verleden.

  Zij zaten samen op de groene vlakte,
  mijn vrouw en kind, dat speelde met een bloem,
  een ding van niks, dat aan zijn stengel knakte.

  Terwijl ik toezag, hoorde ik gezoem
  van stilte en geluk, waarnaar ik snakte,
  hoewel 'k mijzelf terecht een dode noem.

   

  V
  Gruwzaam zijn zij die het geluk weerstreven.
  Schenk toch je dochter aan de goede bastaard.
  Hij weze al geen stamvee of geen raspaard,
  waarom zij vraagt zal hij haar ruimschoots geven.

  Zo jij je in de koloniale pas schaart,
  zal zij haar vurige verlangens reven
  en voortaan in de zore weemoed leven
  van wie verwezen in 't champagneglas staart.

  Drie bleekgezichten gaf zij reeds de bons.
  Kijk niet te streng, vooral niet met een frons.
  Wees flink en hecht niet aan de oude zeden.

  Het leven is niet wat het vroeger scheen.
  Vergeef mij als ik zeg wat ik thans meen.
  Ik kus je diep, al ben ik overleden.

   

   
  Cola Debrot (4 mei 1902 – 3 december 1981)

   


  Zie voor nog meer schrijvers van de 4e mei ook mijn blog van 4 mei 2018 en ook mijn blog van 4 mei 2017 en ook mijn blog van 4 mei 2014 deel 2.

  04-05-2019 om 11:15 geschreven door Romenu  


  Tags:Paul Heyse, Christiaan Weijts, Amos Oz, J.W.F. Werumeus Buning, Cola Debrot, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Éric Vuillard

  De Franse schrijver en regisseur Éric Vuillard werd geboren op 4 mei 1968 in Lyon. Het eerste boek van Eric Vuillard, “Le chasseur” (De jager) verscheen in 1999. Vervolgens publiceerde hij de poëziebundel “Bois vert” en de korte roman “Tohu”. In 2010 verscheen zijn roman “Conquistadors”, over de verovering van Peru door Pizarro en de val van het Inca-rijk. Vervolgens verschenen vrijwel tegelijkertijd “La Bataille de l’Occident” (De Slag om het Westen), over de militaire strategie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de verschrikkelijke gevolgen daarvan op het slagveld en “Congo”, een documentaire roman over de verdeling van Afrika en de creatie van Kongo-Vrijstaat in 1884. In “Tristesse de la terre” schreef Vuillard over de oprichting en de shows van het circus van Buffalo Bill. In 2016 publiceerde hij “14 juillet” (14 juli) over de bestorming van de Bastille aan het begin van de Franse revolutie. In 2017 ontving Éric Vuillard de Prix Goncourt voor zijn boek “L’ordre du jour” (De orde van de dag). Net als in zijn eerdere documentaire romans gebruikt hij historische documenten om opnieuw het verhaal te vertellen over de Duitse annexatie van Oostenrijk in 1938 en de machinaties die hieraan voorafgingen. De boeken van Éric Vuillard zijn vertaald in het Engels, Duits en Spaans en Nederlands vertaald. Éric Vuillard regisseerde de speelfilm “Mateo Falcone”, een bewerking van een kort verhaal van Prosper Mérimée. De film werd gepresenteerd op het Internationaal filmfestival van Turijn, (Italië) en op het filmfestival Premiers Plans in Angers (Frankrijk). Ook was hij de scenarioschrijver van de film “La vie nouvelle”.

  Uit L'Ordre du jour

  "À cet instant, peut-être, Hitler sourit. Lorsque les gangsters ou les fous furieux sourient, il est difficile de leur résister ; on veut en finir au plus vite avec la source de ses malheurs, on veut la paix. Et puis, entre deux épisodes de torture morale, un sourire possède sans doute un charme particulier, comme une éclaircie.
  (…)

  « Ils écoutèrent. Le fond du propos se résumait à ceci : il fallait en finir avec un régime faible, éloigner la menace communiste, supprimer les syndicats et permettre à chaque patron d’être un Führer dans son entreprise. Le discours dura une demi-heure. Lorsqu’Hitler eut terminé, Gustav se leva, fit un pas en avant et, au nom de tous les invités présents, il le remercia d’avoir enfin clarifié la situation politique. Le chancelier fit un rapide tour de piste avant de repartir. On le congratula, on se montra courtois. Les vieux industriels paraissaient soulagés. Une fois qu’il se fut retiré, Goering prit la parole, reformulant énergiquement quelques idées, puis il évoqua de nouveau les élections du 5 mars. C’était là une occasion unique de sortir de l’impasse où l’on se trouvait. Mais pour faire campagne, il fallait de l’argent ; or, le parti nazi n’avait plus un sou vaillant et la campagne électorale approchait. À cet instant, Hjalmar Schacht se leva, sourit à l’assemblée, et lança : « Et maintenant, messieurs, à la caisse ! »
  Cette invite, certes un peu cavalière, n’avait rien de bien nouveau pour ces hommes ; ils étaient coutumiers des pots-de-vin et des dessous-de-table. La corruption est un poste incompressible du budget des grandes entreprises, cela porte plusieurs noms, lobbying, étrennes, financement des partis. La majorité des invités versa donc aussitôt quelques centaines de milliers de marks, Gustav Krupp fit don d’un million, Georg von Schnitzler de quatre cent mille, et l’on récolta ainsi une somme rondelette. Cette réunion du 20 février 1933, dans laquelle on pourrait voir un moment unique de l’histoire patronale, une compromission inouïe avec les nazis, n’est rien d’autre pour les Krupp, les Opel, les Siemens, qu’un épisode assez ordinaire de la vie des affaires, une banale levée de fonds. Tous survivront au régime et financeront à l’avenir bien des partis à proportion de leur performance."

   

   
  Éric Vuillard (Lyon, 4 mei 1968)  04-05-2019 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Éric Vuillard, Romenu
  » Reageer (0)
  03-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krankenbesuch (Karl Gerok), Erik Lindner, Jehuda Amichai, Dolce far niente

   

  Dolce far niente

   

   
  In het ziekenhuis door Nikolay Petrovich Bogdanov-Belsky, ca. 1910

   

   

  Krankenbesuch

  Psalm 80, 4.
  Lass leuchten dein Antlitz, so genesen wir.

  Frühwinter wars, erstorben Busch und Baum,
  Da pilgert‘ ich zu eines Kranken Hütte,
  Fern lag sie an der Vorstadt letztem Saum,
  In weißer Felder, öder Gärten Mitte.

  Eng war die Pforte, niedrig das Gemach,
  Gebückt nur trat ich in die düstre Kammer,
  Doch wie viel Elend unter niedrem Dach,
  Im engen Stüblein wie viel Not und Jammer!

  Schwindsüchtig lag der Vater hingestreckt
  Und hob mit Müh sein bleiches Haupt vom Lager,
  Darauf, mit großem Teppich schlecht bedeckt,
  Sein Leib sich krümmte, abgezehrt und mager.

  Aus hohler Brust schon röchelte der Tod,
  Doch hofft er noch zu leben, nicht zu sterben,
  Für Weib und Kinder noch ein kärglich Brot
  Mit seiner Hände Arbeit zu erwerben.

  Ein holdes Knäblein schlief in seinem Arm,
  Mit roten Wangen, leichtem Kinderodem,
  Süßträumend mitten unter Not und Harm,
  Frischblühend in der Krankenstube Brodem.

  Ein ältres Mägdlein aber saß abseits,
  Mit frosterstarrten Fingern mühsam strickend,
  Ein kränkelnd Blümlein, frühgeknickt vom Kreuz,
  Aus trüben Augen scheu und schüchtern blickend.

  Wie dann die bleiche Mutter trat hervor,
  Und schlicht mir ihrer Leiden Lauf erzählte,
  Mit Blicken sagend, was sie vor dem Ohr
  Des Kranken sorglich schonend gern verhehlte:

  Die Angst um ihres Gatten nahen Tod,
  Den schon der Arzt mit dürrem Wort verkündet,
  Die Angst dabei um Hauszins, Holz und Brot,
  Die mit der Angst der Liebe sich verbündet! –

  Nicht am Altar, gedeckt mit Purpursamt,
  Auf goldner Kanzel nicht, an heilger Stätte,
  Ward mir so schwer, ward mir so süß mein Amt,
  Wie hier an dieses Tagelöhners Bette.

  Da galts, ein himmlisch Evangelium
  Zu predigen den Kranken und den Armen,
  Da galts, zum Herrn im obern Heiligtum
  Aus tiefer Not zu schreien um Erbarmen.

  Da galts, zu spenden Leibes- und Seelenkost,
  Und als ich schied aus der betrübten Kammer,
  Ließ ich zurück wohl einen Strahl von Trost,
  Trug aber weg dafür ein Herz voll Jammer.

  Doch sieh! wie grüßt ein wunderholder Glanz
  Mein düstres Auge an des Hauses Schwelle:
  Der Weg, der Zaun, die weite Landschaft ganz,
  Sie lodert rings in rosenroter Helle!

  Die Wintersonne wars im Untergehn,
  Die noch die Wolken rosig überhauchte,
  Die schwarze Stadt, die weißbeschneiten Höhn
  In sanfte Glut, in holdes Feuer tauchte.

  Das kahle Feld, die blumenleere Flur,
  Der Rebenhügel frostig öde[s] Warten,
  Die winterlich erstorbene Natur,
  Sie blühte wie ein weiter Rosengarten.

  Da hob ich zu der Sonne mein Gesicht:
  „Gesegnet sei, du freundliche und milde,
  Die auch den kurzen Tag verklärt in Licht
  Und Rosen zaubert auf das Schneegefilde!

  „Du sollst ein Bild mit jener Sonne sein,
  Die sich in Christi Antlitz uns erschließet,
  Und mit des Himmels goldnem Widerschein
  Die dürre Scholle dieser Welt umgießet;

  „Die auch den rau’sten Weg im Pilgerland
  Mit der Verheißung Rosenlicht bestrahlet,
  Und an des Armen kahle Stubenwand
  Ein Paradies in Gold und Purpur malet;

  „Die noch ein sterbend Auge, eh es brach,
  Verklären kann in sel’ge Himmelswonne;
  -- O, einen Strahl auch unter jenes Dach
  Von deinem Glanz, du ew’ge Geistersonne!“

   

   
  Karl Gerok (30 januari 1815 – 14 januari 1890)
  Vaihingen an der Enz, de geboorteplaats van Karl Gerok

   

   

  De Nederlandse dichter Erik Lindner werd geboren op 3 mei 1968 in Den Haag. Zie ook alle tags voor Erik Lindner op dit blog.

   

  Vers

  De hemelstaarder staat onder een boom.
  Prevelend loopt de regen in zijn oog.
  En alle wolken zijn van marmer.
  En alle bladeren dragen een andere naam.

  Steels is deze voor eeuwig te behouden
  overgave, nog in staat tot verzet.
  Eens de schoonheid te dicht genaderd
  bloedt de inrichting van haar toilet.

  Hij glijdt uit de vijver in een vlies
  van klank die zijn woorden ontzet.
  De takken buigen tot een melodie
  de kracht verwerft die hem belet.

   

   

  Au repos

  Hier is de deur, daar is een kruk.
  Het licht houdt op bij het raam.
  De kleur van de vloer vloeit uit.
  Het naakt lijkt iets mee te delen.
  Het kan niet alleen zijn wat het is.
  Er komt dadelijk een keerpunt in
  de verlamming die Balthus bracht.
  De lingeriereclames van de haltes
  en wij op de achterbank van bus vijf,
  omringd door het jodoform van Bronovo. Nu

  zit ze voor lijk in een fauteuil,
  gevlekt waar haar ondergoed was,
  in een wit overhemd dat als een doek
  om haar schouders valt - en wat haar
  rechterborst kon zijn deels bedekt. Een been
  raakt net de vloer, het ander ligt onder
  de dij, een hand omklemt de leuning,
  de ander valt eroverheen. De rug
  van de fauteuil boven haar
  weggedraaid gezicht.

   

   

  De sleutel

  I
  De stad oogt onbewoonbaar op deze heldere dag
  een jongen van nauwelijks twaalf
  klimt vanaf een auto een boom in
  en snijdt bebloemde takken af

  de resten van het handvat
  tussen het stof achter de kachel
  en de fles in de greep van zijn hand
  en het water dat langs de pols loopt

  helder is de stad niet onbewoonbaar is de dag.

   

   
  Erik Lindner (Den Haag, 3 mei 1968)

   

   

  De Duits-Israëlische dichter en schrijver Jehuda Amichai werd op 3 mei 1924 geboren in Würzburg. Zie ook alle tags voor Jehuda Amichai op dit blog.

   

  Dingen die kwijt zijn

  Uit advertenties in de krant en van mededelingenborden
  leer ik over dingen die kwijt zijn.
  Zo weet ik wat de mensen hadden
  en waar ze van houden.

  Op een keer zakte mijn hoofd vermoeid op mijn
  harige borst en daar vond ik de geur van mijn vader
  terug, die jarenlang kwijt was geweest.

  En mijn herinneringen zijn als iemand
  die niet meer terug mag naar Tsjechoslowakije
  of die bang is om weer naar Chili terug te gaan.

  Soms zie ik weer
  de holle witte kamer
  met het telegram
  op tafel.

   

   

  Zo'n vrouw

  Zo'n vrouw, mooi als een droomontwerp
  van een moderne architect, en elegant als was ze uitgeknipt
  uit een modeblad voor koningen.

  Maar een vergetende en een verliezende vrouw!
  En alle dingen die ze vergeet en verliest
  zijn het handschrift van haar leven
  en het rest mij dat te leren lezen:
  maar als ik het eindelijk kan lezen
  en opkijk,
  is ze al ver weg.

   

   

  Vertaald door Tamir Herzberg

   

   

  Ik ben een gast in dit leven

  Ik ben een gast in dit leven, maar ik zie,
  mijn gastgevers worden langzaamaan
  moe en ongeduldig.
  Bomen beven, bergen trekken
  van de ene plaats naar de andere, de hemel geeuwt.
  In de nachten doen de winden
  van alles onrustig bewegen: rook, mensen, lichtjes.

  Ik schrijf mijn naam in Gods gastenboek:
  Ik kwam, bleef hier even, het was goed,
  Ik heb genoten, gezondigd, bedrogen -
  Van de ontvangst in deze wereld
  was ik erg onder de indruk.

   

  Vertaald door Frans Roumen

   

   
  Jehuda Amichai (3 mei 1924 – 22 september 2000)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 3e mei ook mijn blog van 3 mei 2018 en ook mijn blog van 3 mei 2017 en mijn blog van 3 mei 2015 deel 1 en eveneens deel 2.

  03-05-2019 om 19:57 geschreven door Romenu  


  Tags:Karl Gerok Erik Lindner, Jehuda Amichai, Frans Roumen, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)
  02-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der alte Mann und seine Hände (Hermann Hesse)

   

  Dolce far niente

   

   
  Portret van een oude man door Paul Cezanne, ca. 1866

   

   

  Der alte Mann und seine Hände

  Mühsam schleppt er sich die Strecke
  Seiner langen Nacht,
  Wartet, lauscht und wacht.
  Vor ihm liegen auf der Decke
  Seine Hände, Linke,Rechte,
  Steif und hölzern, müde Knechte,
  Und er lacht
  Leise, daß er sie nicht wecke.

  Unverdrossener als die meisten
  Haben sie geschafft,
  Da sie noch im Saft.
  Vieles wäre noch zu leisten,
  Doch die folgsamen Gefährten
  Wollen ruhn und Erde werden.
  Knecht zu sein,
  Sind sie müde und dorren ein.

  Leise, daß er sie nicht wecke,
  Lacht der Herr sie an,
  Langen Lebens Bahn
  Scheint nun kurz, doch lang die Strecke
  Einer Nacht... Und Kinderhände,
  Jünglingshände, Männerhände
  Sehn am Abend, sehn am Ende
  So sich an.

   

   
  Hermann Hesse (2 juli 1877 – 9 augustus 1962)
  Nikolausbrücke in Calw, de geboorteplaats van Hermann Hesse

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 2e mei ook mijn blog van 2 mei 2018 en ook mijn blog van 2 mei 2017 en ook mijn blog van 2 mei 2015 deel 2 en eveneens deel 3.

  02-05-2019 om 20:28 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, Hermann Hesse, Romenu
  » Reageer (0)
  01-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bundeslied (Georg Herwegh)

   

  Bij 1 mei

   

   
  Das Eisenwalzwerk door Adolph von Menzel, 1872 - 1875

   

   

  Bundeslied

  Bet und arbeit! ruft die Welt
  Bete kurz! denn Zeit ist Geld
  An die Türe pocht die Not -
  Bete kurz! denn Zeit ist Brot

  Und du ackerst, und du säst,
  Und du nietest, und du nähst,
  Und du hämmerst, und du spinnst -
  Sag, o Volk, was du gewinnst!

  Wirkst am Webstuhl Tag und Nacht
  Schürfst im Erz- und Kohlenschacht,
  Füllst des Überflusses Horn,
  Füllst es hoch mit Wein und Korn.

  Doch wo ist d e i n Mahl bereit?
  Doch wo ist d e i n Feierkleid?
  Doch wo ist d e i n warmer Herd?
  Doch wo ist d e i n scharfes Schwert?

  Alles ist dein Werk! o sprich,
  Alles, aber nichts für dich!
  Und von allem nur allein,
  Die du schmiedst, die Kette, dein?

  Kette, die den Leib umstrickt,
  Die dem Geist die Flügel knickt,
  Die am Fuß des Kindes schon
  Klirrt - o Volk, das ist dein Lohn.

  Was ihr hebt ans Sonnenlicht,
  Schätze sind es für den Wicht;
  Was ihr webt, es ist der Fluch
  Für euch selbst - ins bunte Tuch.

  Was ihr baut, kein schützend Dach
  Hat's für euch und kein Gemach;
  Was ihr kleidet und beschuht,
  Tritt auf euch voll Übermut.

  Menschenbienen, die Natur,
  Gab sie euch den Honig nur?
  Seht die Drohnen um euch her!
  Habt ihr keinen Stachel mehr?

  Mann der Arbeit, aufgewacht!
  Und erkenne deine Macht!
  Alle Räder stehen still,
  Wenn dein starker Arm es will.

  Deiner Dränger Schar erblaßt,
  Wenn du, müde deiner Last,
  In die Ecke lehnst den Pflug,
  Wenn du rufst: Es ist genug!

  Brecht das Doppeljoch entzwei!
  Brecht die Not der Sklaverei!
  Brecht die Sklaverei der Not!
  Brot ist Freiheit, Freiheit Brot!

   

   
  Georg Herwegh (31 mei 1817 – 7 april 1875)
  Heizkraftwerk Stuttgart-Gaisburg in Stuttgart, de geboorteplaats van Georg Herwegh

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 1e mei ook mijn vorige blog van vandaag en eveneens mijn blog van 1 mei 2018 en ook mijn blog van 1 mei 2016 deel 1 en deel 2 en deel 3.

  01-05-2019 om 19:04 geschreven door Romenu  


  Tags:1 Mei, Georg Herweg, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bertolt Brecht, Guido Gezelle, Johano Strasser, Yasmina Reza, Joseph Heller, Yánnis Rítsos

   

  Dolce far niente

   

   
  Oude man met drie kinderen door Guillaume van Strydonck, ca. 1890

   

   

  Der alte Mann im Frühling

  Ach, in meinen Jugendjahren
  War der Frühling schöner noch als heut.
  Daß die schönen Mädchen schöner waren
  Ist das letzte, was uns Alte freut.

  Deine Mutter sagt es auch seit Jahren
  Alter macht das Urteil erst gescheit.
  Denn wir Alten haben viel erfahren:
  Aber dieses war die schönste Zeit.

  Daß die Wiesen nicht und nicht die Ähren
  Wie dereinst so golden und so grün
  Muß wohl sein; denn wenn sie noch so wären
  Könnt ich doch nie mehr zu ihnen hin.

  Aber daß die Sonne immer kälter
  Wo sie doch dereinst so herrlich war -
  Ist nicht gut, denn wird man merklich älter
  Liebt man Sonne mehr mit jedem Jahr.

  Und Gedichte, Liebende und Leben
  Ist nun anders als es früher war -
  Und nur wir sind immer gleiich geblieben.
  Denn man haßt die Änderung im grauen Haar.

   

   
  Bertolt Brecht (10 februari 1898 – 14 augustus 1956)
  Het Weberhaus in Augsburg, de geboorteplaats van Bertolt Brecht

   

   

  De Vlaamse dichter Guido Gezelle werd geboren in Brugge op 1 mei 1830. Zie ook alle tags voor Guido Gezelle op dit blog.

   

  Heb meelijen

  Heb meelijen met de bomen, laat
  de bast hun ongeschonden;
  bewaar ze voor de nijdigheid
  der kwade nagelwonden;
  geen onbarmhartig mensenkind
  ze dood en kwelle: geeft
  de vrijheid aan des Scheppers hand,
  die in hun lenden leeft.

  Hoe schandelijk ontmaakselt en
  ontmooit gij mij de vrome,
  de vrije en blije bomen, die ‘k
  zo geren tegenkome
  omtrent uw huis en hof, o gij,
  die God met harte en oog
  heeft toegerust, om Hem te zien
  in ‘t heerlijk boomvertoog.

  ‘k Zie opgeroeste pikken, moe
  van kappen en van kerven,
  gehamerd om de essenboom,
  de essenboom bederven,
  daaraan het hekken vastgehaakt
  de bilken sluit, en ‘t vee
  belemmert, dat zijn vulte zoekt,
  en voedsel, in de wee.

  ‘k Zie bomen, die gebonden staan,
  in ‘s dwingers boze handen,
  die nooit geen duimbreed af en laat
  zijne ijzervaste banden,
  maar, spannende en onroerbaar, al
  dat leeft en roert in ‘t lijf
  der bomen doet misdragen tot
  een eerloos wanbeklijf.

  Gebulte bomen zie ‘k, en die,
  doorhakkeld en dooreten,
  vol krammen en vol haken staan
  gespijkerd en gesmeten;
  die werken zo Gods wet hun wijst,
  die tranen en die bloên,
  o mense, om eenmaal vrij te zijn
  van al uw dartel doen.

  Of staan ze meer niet vast genoeg,
  de wortelvaste bomen?
  en vreest gij dat ze henen-gaan
  en mee met ‘t water stromen;
  of vliegen in de lucht, omdat
  gij scherpe draden spint,
  en lange reken bomen al
  in snijdend garen windt?

  Och arme, en is ‘t genoeg u niet
  dat, schier nog ongeboren,
  het hout alree geknipt moet zijn,
  geschonden en geschoren,
  dat ‘t, galoos en tot alles dat
  het niet en is gepraamd,
  wordt "gloriette" en "pyramide",
  en "espalier" genaamd!

  Heb meelijen met de bomen, laat
  hun schoonheid ongeschonden,
  die schoonder is, onaangeroerd,
  onvast en ongebonden,
  zo God ze liet gewassen zijn,
  gewonnen en gebaard,
  als al hetgene gij, o mens,
  verzint en hebt vergaard.

   

   

  Eeuwelingen

  Gedaagde, bodemvaste bosgenoten,
  bomen, die ‘k, wel vijftig jaren lang,
  boom wete; en zo hoge als nu geschoten,
  gezien hebbe, op zo menig wandelgang;
  wat ben ik, arme miere, u bijgeleken,
  die sta en u aanschouwe, o hoge bomenreken!

  Mijn handen, uitgestrekt, en konnen, eiken,
  beuken, op wel twee drie vamen naar,
  vamende u om ‘t lijf, malkaar bereiken,
  noch meten uwe stam, die, machtig zwaar,
  die machtig diepe staat, de grond beneden,
  in de onuitroeibaarheid van uwe wortelsteden.

  Gij grijpt mij, grote bomen, vast; en ‘k voele
  vreze mij het hert des herten slaan,
  hore ik, al met eens, omhoge, ‘t koele
  gedaver van de winden dóór u gaan!...
  Gij spreekt dan tegen hen zo'n zware sprake,
  dat, angstig en ontsteld ik worde, en koud gerake!

   

   
  Guido Gezelle (1 mei 1830 – 27 november 1899)
  Portret door Henri Bogaerts (1889) of door Hubert Bogaerts (1902)

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Johano Strasser werd geboren op 1 mei 1939 in Leeuwarden. Zie ook alle tags voor Johano Strasser op dit blog.

  Uit: Als wir noch Götter waren im Mai

  „Jedenfalls hatte ich nie das Gefühl, allein zu sein, wenn ich am Morgen diesen Weg zurücklegte. Alles sprach zu mir, der Wind, die Bäume, die Vögel, das fast lautlos dahingleitende dunkelbraune Wasser des Baches, die struppigen Ginsterbüsche. Es war nichts Besonderes, nichts, worüber man hätte reden müssen, ich gehörte ganz selbstverständlich dazu. Es war meine Landschaft, so wie man meine Familie sagt. Die Landschaft meiner Kindheit, das ist die Landschaft des nördlichen Niedersachsens, die Sandhügel, die Moore, die Flussniederungen, die kargen Heideflächen und die lichten Föhrenwälder. Von den früheren Eindrücken aus meinem Geburtsland Holland ist mir nicht viel im Gedächtnis geblieben, allenfalls vage Bilder von Wassergräben voller Entengrütze und vom Deich bei Bergen op Zoom mit einem blankgeputzten Himmel darüber. Alles andere stammt von den späteren Besuchen bei meinen Großeltern in Leeuwarden, als wir - ich war zehn oder elf Jahre alt - mit dem Dampfer über Kanäle und Seen bis nach Grouw fuhren und das Schiff mitten in einem riesigen Seerosenfeld auf Grund lief und erst wieder freikam, nachdem alle Passagiere sich unter dem Kommando des Kapitäns auf dem Deck ein paar Mal von links nach rechts und wieder zurück bewegt hatten. Später habe ich festgestellt, dass noch ganz andere Landschaftsbilder in mir existierten. Woher sie stammen, weiß ich nicht. Aber als ich in die Pfalz kam und zum ersten Mal die Gartenlandschaft sah, die sich vor dem Pfälzer Wald hinzieht, diese sanftgewellten Reben-, Obst- und Gemüsefelder mit dem blauen Dunststreifen des Gebirges dahinter, da war es ein staunendes Wiedererkennen. Ebenso ging es mir, als ich Jahre später zum ersten Mal durch die Poebene fuhr und die lastende Hitze wie flüssiges Blei über der Landschaft lag, oder noch später im Garten des Hotels Cipriani in Äsolo oder auf der Terrasse des Klosters Rosazzo bei Udine, von wo man viele Kilometer weit in die blühende Ebene blicken kann.“

   

   
  Johano Strasser (Leeuwarden, 1 mei 1939)
  Cover

   

   

  De Franse schrijfster Yasmina Reza werd geboren op 1 mei 1960 in Parijs. Zie ook alle tags voor Yasmina Reza op dit blog.

  Uit: Babylon

  « Je dois savoir ce que devient la tante de Jean-Lino. La visite de Ginette Anicé m'y a fait penser. Jean-Lino avait ramené en France la soeur de son père et lui avait trouvé une place dans une maison de retraite juive. Je l'y avais accompagné un après-midi. Nous étions allés à la cafétéria, un grand hall reconfiguré entièrement fonctionnel, sol en petit marbre piqueté, murs lisses, tables où étaient assis des gens en chaises roulantes avec des visiteurs. On aurait dit que tous les matériaux avaient été choisis en raison de leur qualité d'écho et de résonance. La tante avançait vite avec son déambulateur. Esprit vif. Jambes vivaces. Le corps, et surtout la tête agités de mouvements perpétuels incontrôlés qui ne semblaient pas la gêner mais qui rendaient sa parole sourde et saccadée. Elle parlait, en même temps, trois langues, un français châtié et semi-oublié d'autrefois, l'italien et le ladin, un patois des Dolomites. Jean-Lino nous avait installés à la table du fond, devant une télé murale, son au maximum, branchée sur une chaîne de clips. Durant la conversation (si on peut dire), Jean-Lino, par à-coups, lui arrachait avec ses doigts des poils du visage. Sait-elle ce qui est arrivé à son neveu ? À qui parle-t-elle, avec sa tête branlante dans le désert du hall ? Un rien peut me faire douter de la cohérence du monde. Les lois semblent indépendantes les unes des autres et se heurtent. Dans le réduit de mon bureau, à Pasteur, une mouche m'exaspère. Je n'aime pas quand une mouche est conne. J'ouvre grand la fenêtre et au lieu de s'enfuir vers les arbres qui bordent notre pavillon, elle revient dans la pièce zigzaguant vers le mur du fond. Deux secondes avant elle se cognait à la vitre, frappait à droite, à gauche, en tous sens, maintenant que l'air entre, que le ciel lui tend les bras, elle erre dans l'ombre absurdement. Elle mérite que je l'enferme en m'en foutant. Mais elle a pour elle son odieux bourdonnement. Je me demande même si ce bourdonnement n'a pas été créé comme garde-fou à l'emprisonnement. Je n'aurais aucune pitié sans cette parade. Je saisis ma CBE, je renvoie la mouche vers la fenêtre, enfin j'essaie, car au lieu de s'abandonner à la raquette charitable, elle l'esquive, se met hors de portée et va se coller en lisière de plafond. Pourquoi faut-il supporter une telle perte de temps ? La tante vivait dans les montagnes. »

   


  Yasmina Reza (Parijs, 1 mei 1960)
  Cover

   

   

  De Nieuwgriekse dichter Yánnis Rítsos werd geboren op 1 mei 1909 in Monemvasia. Zie ook alle tags voor Yánnis Rítsos op dit blog.

   

  Moonlight Sonata (Fragment)

  The lip of the glass gleams in the moonlight
  like a round razor – how can I lift it to my lips?
  however much I thirst – how can I lift it – Do you see?
  I am already in a mood for similes – this at least is left me,
  reassuring me still that my wits are not failing.
  Let me come with you.

  At times, when evening descends, I have the feeling
  that outside the window the bear-keeper is going by with his old heavy she-bear,
  her fur full of burns and thorns,
  stirring dust in the neighborhood street
  a desolate cloud of dust that censes the dusk,
  and the children have gone home for supper and aren’t allowed outdoors again,
  even though behind the walls they divine the old bear’s passing –
  and the tired bear passes in the wisdom of her solitude, not knowing wherefore and why –
  she’s grown heavy, can no longer dance on her hind legs,
  can’t wear her lace cap to amuse the children, the idlers, the importunate,
  and all she wants is to lie down on the ground
  letting them trample on her belly, playing thus her final game,
  showing her dreadful power for resignation,
  her indifference to the interest of others, to the rings in her lips, the compulsion of her teeth,
  her indifference to the interest of the others, to the rings in her lips, the compulsion of her teeth,
  her indifference to pain and to life
  with the sure complicity of death – even a slow death –
  her final indifference to death with the continuity and knowledge of life
  which transcends her enslavement with knowledge and with action.

   

   
  Yánnis Rítsos (1 mei 1909 — 11 november 1990)
  Cover

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 1e mei ook mijn blog van 1 mei 2018 en ook mijn blog van 1 mei 2016 deel 1 en deel 2 en eveneens deel 3.

  01-05-2019 om 19:02 geschreven door Romenu  


  Tags:Bertolt Brecht, Guido Gezelle, Johano Strasser, Yasmina Reza, Joseph Heller, Yánnis Rítsos, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)
  30-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poem for the father (Alejandra Pizarnik)

   

  Dolce far niente

   

   
  Man on Bench door J. Coates, z. j.

   

   

  Poem for the father

  And it was then
  that with a dead and cold tongue in his mouth
  he sang the song they didn’t let him sing
  in this world of obscene gardens and of shadows
  that came at the wrong time to remind him
  of songs from his boyhood
  in which he couldn’t sing the song he wanted to sing
  the song they didn’t let him sing
  except through his absent mouth
  through his absent voice.
  Then from the highest tower of absence
  his song echoes in the opacity of the hidden
  in the silent extension
  full of shifting hollows like the words I write.

   

   

  Vertaald door Jose Valqui

   

   
  Alejandra Pizarnik (29 april 1936 – 25 september 1972)
  Avellaneda, de geboorteplaats van Alejandra Pizarnik

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 30e april ook mijn blog van 30 april 2018 en ook mijn blog van 30 april 2016 deel 1 en eveneens deel 2.

  30-04-2019 om 18:48 geschreven door Romenu  


  Tags:Alejandra Pizarnik, Romenu, Dolce far niente
  » Reageer (0)
  29-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konstantínos Petros Kaváfis, Rod McKuen, Bernhard Setzwein, Monika Rinck, Alejandra Pizarnik, Walter Kempowski, Bjarne Reuter, Kurt Pinthus, Humphrey Carpenter

  De Griekse dichter Konstantínos Petros Kaváfis werd geboren te Alexandrië (Egypte) op 29 april 1863. Zie ook alle tags voor Konstantínos Petros Kaváfis op dit blog.

   

  Heel zeldzaam

  Hij is een oude man. Uitgeput en gebogen,
  aangetast door de jaren en het wilde leven,
  schrijdt hij langzaam stappend door de steeg.
  Maar als hij zijn huis betreedt
  om zijn ellende en zijn ouderdom daar te verbergen, bestudeert hij
  het aandeel dat hij in de jeugd nog heeft.

  Jonge mensen zeggen nu zijn eigen verzen.
  Voor hun levendige ogen trekken zijn visioenen voorbij.
  Hun sterke wellustige gedachten
  en hun welgevormde strakke vlees
  worden ontroerd door zijn getuigenis van schoonheid.

   

   

  Stemmen

  Aanbeden en geliefde stemmen
  van hen die stierven en van hen
  die voor ons verloren gingen alsof zij gestorven zijn.

  Soms spreken zij in onze dromen;
  soms hoort de geest hen in gedachten.

  Met dit geluid keren zij weder:
  geluiden uit de eerste poëzie des levens -
  als verre muziek, wegstervend in de nacht.

   

   

  Vertaald door M. Blijstra-van der Meulen

   

   

  Sinds negen uur-

  Half een. Snel is de tijd voorbij gegaan
  sinds negen uur toen ik de lamp aanstak
  en hier ging zitten. Ik zat zonder te lezen
  en zonder te praten. Met wie zou ik ook praten
  helemaal alleen in dit huis.

  Sinds negen uur, toen ik de lamp aanstak,
  is de schim van mijn jonge lichaam gekomen,
  heeft mij gevonden, mij herinnerd aan
  zeer welriekende gesloten kamers,
  aan voorbijgegaan genot - wat een stoutmoedig genot! -
  en heeft mij ook straten voor ogen gebracht
  die nu onherkenbaar zijn geworden,
  gelegenheden vol drukte die niet meer bestaan
  en theaters en café's die er eens waren.

  De schim van mijn jonge lichaam is gekomen
  en heeft me ook trieste overwegingen gebracht:
  rouw in mijn familie, uiteengaan,
  gevoelens van mijn verwanten, gevoelens
  van de gestorvenen waarop zo weinig is gelet.

  Half een. Hoe is de tijd voorbij gegaan.
  Half een. Hoe zijn de jaren voorbij gegaan.

   

   

  Vertaald door Hans Warren en Mario Molegraaf’

   

   
  K. P. Kaváfis (29 april 1863 – 29 april 1923)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse dichter, zanger, singer-songwriter, componist en acteur Rodney Marvin McKuen werd geboren in Oakland, Californië op 29 april 1933. Zie ook alle tags voor Rod McKuen op dit blog.

   

  Eighteen

  I stood watching
  as you crossed the street
  for the last time.
  Trying hard to memorize you.
  Knowing it would be important
  The way you walked,
  the way you looked back over you shoulder at me.
        Years later
  I would hear the singing of the wind
  and the day’s singing would come back.
  That time of going would return to me
  every- sun-gray day.
  April or August it would be the same
        for years to come.
          Man has not made the kind of bromide
  that would let me sleep without your memory
  or written erotically enough
  to erase the excitement of just your hands.
          These long years later it is worse
  for I remember what it was
  as well as what it might have been.

   

   

  Thirty-six

  I live alone.
  It hasn't always been that way.
  It's nice sometimes
           to open up the heart a little
  and let some hurt come in.
  It proves you're still alive.

  I'm not sure what it means.
  Why we cannot shake the old loves from our minds.
  It must be that we build on memory
  and make them more than what they were.
  And is the manufacture
  just a safe device for closing up the wall?

  I do remember. The only fuzzy circumstance
  is sometimes where-and-how.
  Why, I know.

  It happens just because we need
  to want and to be wanted too,
  when love is here or gone
  to lie down in the darkness
  and listen to the warm.

   

   
  Rod McKuen (29 april 1933 – 29 januari 2015)
  Cover

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Bernhard Setzwein werd geboren op 29 april 1960 in München. Zie ook alle tags voor Bernhard Setzwein op dit blog.

  Uit: Jean Paul von Adam bis Zucker (Adam)

  „Wo wohnen Sie? Wie heißen Sie? Wer sind Sie? — Ihr Werk ist ein Juwel." Man stelle sich vor: Nach einigem Zaudern und Zögern entschließt sich ein eigentlich gar nicht mehr so junger Mann — 29 ist er —, einer Berühmtheit seinen ersten Roman zu schicken, als mehrere hundert Seiten starkes handgeschriebenes Manuskript wohlgemerkt. Denn das Werk hat ja noch keinen Verleger. An einen solchen soll diese Berühmtheit es ja erst vermitteln. Aber man weiß doch: Vielbeschäftigt sind solche Exzellenzen, zumal wenn sie Professor der Königlichen Akademie in Berlin sind wie der Angeschriebene. Und außerdem selbst ein gefeierter Romanautor (deshalb hat man's ihm ja geschickt, der Mann ist vom Fach). Und wie oft wird ihm das passieren, daß er unaufgefordert Manuskripte zugesandt bekommt, zur wohlwollenden Begutachtung. Eigentlich wäre es ein Wunder, wenn er überhaupt antwortet. Doch dann dieses! Mit noch weiter geöffneten Armen kann man jemanden gar nicht empfangen: „Wo wohnen Sie? Wie heißen Sie? Wer sind Sie? — Ihr Werk ist ein Juwel." Karl Philipp Moritz, Verfasser des „Anton Reiser, war es, der solchermaßen reagierte. Er wußte in der Tat buchstäblich nichts über den Mann, der ihm dieses Manuskript, das wahrscheinlich noch ohne Titel war, zugeschickt hatte. Ließ sich vielleicht aus dem Romangeschehen etwas ableiten über die Person dessen, der das geschrieben hatte? Bekanntlich formen Autoren ja in ihren Erstlingswerken gerne einmal mehr oder weniger verschlüsselt das eigene Leben um. Sollte Moritz tatsächlich so gedacht haben, wäre er damit völlig in die Irre gegangen. Denn die Welt, die in diesem Buch beschrieben war, konnte kaum weiter entfernt sein von dem, was ihr Verfasser in seinem bis dato 29jährigen Leben gesehen und erlebt hatte. Der Roman spielt im Milieu von Fürstenhöfen, sein romantischer Held ist Gustav, der Sohn eines Rittmeisters, an dem ein außergewöhnliches Erziehungsexperiment vorgenommen wird: So als sei er Adam, der erste Mensch, soll Gustav von seiner Geburt an acht Jahre von der Außenwelt abgeschnitten in einer unterirdischen Höhle auf dem Falkenbergischen Rittersitz Auenthal aufwachsen und erzogen werden. Gewissermaßen in einem moralischen Treibhaus ohne Fremdeinflüsse — allerdings auch einem ohne Sonne. Eine eigenartige Erzählkonstruktion. Was muß das fier ein Mensch sein, der sich so etwas ausdenkt? Vielleicht gar selbst ein Rittmeisterssohn? Aber unter der Erde wird er doch wohl nicht aufgewachsen sein?“

   

   
  Bernhard Setzwein (München, 29 april 1960)

   

   

  De Duitse dichteres en essayiste Monika Rinck werd geboren op 29 april 1969 in Zweibrücken. Zie ook alle tags voor Monika Rinck op dit blog.

   

  Kaninchen

  Hört ihr das, so höhnen Honigprotokolle, mit raumfüllenden Stimmen,
  ohne dass ich den Raum, den sie füllten, sähe. Ich bin im Hypnosezelt.
  Ein leichter Luftzug, bebende, flackernde Bahnen, die gleich wieder
  still von oben nach unten fallen wie undurchsichtige Farben, Orange,
  durch die eine Stimme geht, die die Parzellen miteinander verbindet.
  Sie sagt mir, was ich bin: ich bin entspannt. So liege ich allein im Schall
  und lausche, bin ich viele Kaninchen, die aufgehört haben, zu flitzen.
  Eingriff in die Dynamik der Seele geht so: Was assocciert ist, hemmen,
  und das, was neuerlich dissociiert ist, re-associieren, Umkleidekabine.
  Doch was streife ich klammheimlich ab, was lockert sich oder hakt?
  Da die Bilder nicht heil wie die Stimme durch die Poren der Dinge
  zu dringen vermögen, bin ich blinde Kaninchen, wir sind entspannt,
  Indes geht der Hypnotiseur in durchbrochener Strumpfhose unsichtbar
  und gedämpft auf dem dicken Teppich zwischen den Kabinen umher.
  Schwarz befindete Schenkel, als kröche orchestriert etwas darüber,
  wie ein stimmhaftes S, summend, gemustert. Ich denke: Kaninchen.
  Ich bin entspannt, ich habe versagt. Kaninchen, immer: Kaninchen,

   

   

  Augenfühlerfisch

  Hört ihr das, so höhnen Honigprotokolle, es ist ja nicht gesagt,
  dass das Klare stets hell sich mit Deutungswucht verdunkeln
  ebensogut auch könnte aber dabei an Klarheit nicht einbüßt.
  Wie es für Fische ist. Die den Unterschied sehen aber nicht
  aussagen können. Bspw. für den Augenfühlerfisch der blind
  für den eigenen Nuppsi ist. Aber wer ist das unter uns nicht?
  Wobei beim Augenfühlerfisch der Nuppsi unblind für den Fisch.
  Er nutzt das Außenauge um genau zu unterscheiden was klar
  zwar aber dunkel und was dunkel zwar aber zudem unklar ist.
  Mit seinem Augenarm dem angebauten Teleskop ist ihm das klar.
  Schau ein als veralgter Stein getarner Augenfühlerfisch. In irrer
  viel zu heller Beleuchtung. Mit diesem Auge sieht er nur Dunkles,
  mit dem anderen Auge sich selbst, wenn er hell ist. Mit beiden
  sieht er das Klare im Dunkeln aufflackern aber da er getarnt ist
  sieht er sich nicht. Und noch was: Das Wasser dürfte nicht brennen.

   

   
  Monika Rinck (Zweibrücken, 29 april 1969)

   

   

  De Argentijnse dichteres en schrijfster Alejandra Pizarnik werd geboren op 29 april 1936 in Buenos Aires. Zie ook alle tags voorAlejandra Pizarnik op dit blog.

   

  Sex, Night

  Once again, someone falls in their first falling–fall of two bodies, of two eyes, of four green eyes or eight green eyes if we count those born in the mirror (at midnight, in the purest fear, in the loss), you haven’t been able to recognize the voice of your dull silence, to see the earthly messages scrawled in the middle of one mad state, when the body is a glass and from ourselves and from the other we drink some kind of impossible water.
           Desire needlessly spills on me a cursed liqueur. For my thirsty thirst, what can the promise of eyes do? I speak of something not in this world. I speak of someone whose purpose is elsewhere.
           And I was naked in memory of the white night. Drunk and I made love all night, just like a sick dog.
           Sometimes we suffer too much reality in the space of a single night. We get undressed, we’re horrified. We’re aware the mirror sounds like a watch, the mirror from which your cry will pour out, your laceration.
           Night opens itself only once. It’s enough. You see. You’ve seen. Fear of being two in the mirror, and suddenly we’re four. We cry, we moan, my fear, my joy more horrible than my fear, my visceral words, my words are keys that lock me into a mirror, with you, but ever alone. And I am well aware what night is made of. We’ve fallen so completely into jaws that didn’t expect this sacrifice, this condemnation of my eyes which have seen. I speak of a discovery: felt the I in sex, sex in the I. I speak of burying everyday fear to secure the fear of an instant. The purest loss. But who’ll say: you don’t cry anymore at night? Because madness is also a lie. Like night. Like death.

   

  Vertaald door Patricio Ferrari en Forrest Gander

   

   
  Alejandra Pizarnik (29 april 1936 – 25 september 1972)

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Walter Kempowski werd geboren in Rostock op 29 april 1929. Zie ook alle tags voorWalter Kempowski op dit blog.

   

  Die Preßblume

  Zwischen den Seiten des Folianten,
  zwischen den Seiten des geschöpften Papiers
  liegt sie entblättert,
  die Blume.
  Ein Fleck aus Orange
  hat sich über die Schrift gelegt,
  ein Seufzer aus Braun und Metall.

   

   

  Stacheldraht

  Ganz hübsch,
  diese Falter von Draht!
  Sie halten die Beine gespreizt.
  Sie fliegen nicht fort.
  Tropfen hängen und fallen.
  Die Stäbe vibrieren im Wind.

   

   

  Sommerabend

  Es war Abend,
  als Sommerschwall
  zu dir drang.

  Kein stummer Mond,
  keine tönende Sonne.

  Ein Hauch von Wärme.
  Riefen Kinder nach dir?

   

   
  Walter Kempowski (29 april 1929 – 5 oktober 2007)
  Cover (bundel literaire studies)

   

   

  De Deense schrijver Bjarne Reuter werd geboren op 29 april 1950 in Brønshøj. Zie ook alle tags voor Bjarne Reuter op dit blog.

  Uit: Das dunkle Lied des Todes (Vertaald door Gabriele Haefs)

  „Er ist sogar gut angezogen, ohne geckenhaft zu wirken, und entspannt, ohne Arroganz zu zeigen. Am Telefon hatte er sich als Lars Emil Bromsen vorgestellt, Sport und Schlagzeug, und sie hatte geantwortet: Eva Bergman, Deutsch und Triangel. So hatten sie sich ausgedrückt. Kein Schnickschnack, keine Übertreibung. Ein vielversprechender Anfang einer guten Zusammenarbeit.
  »Willkommen, du siehst aus, wie du dich anhörst. Am Telefon, meine ich. Wir können hier reingehen.« Eva öffnete die Tür zum leeren Lehrerzimmer und legte ihr Ringbuch ab.
  »Kaffee?« »Danke nein. Ich halte nichts von Kaffee, oder genauer gesagt von Koffein.« Bromsen setzte sich aufs Sofa und schlug ein Bein über das andere. Eva lächelte und sagte, die Zeit auf der Klassenreise könnte möglicherweise sehr lang werden und sie werde dann einen Eimer Kaffee brauchen können. »Schön, dass wir zu zweit sind«, sagte sie. »Ich würde ja allein mit ihnen fertig, aber für die Jungen ist es gut, wenn auch ein Mann dabei ist. Ansonsten gelten sie als Musterklasse. Die beste aller Zeiten. Fachlich ungeheuer stark. Die Hälfte von ihnen wird sofort aufs Konservatorium überwechseln, wenn sie so weit sind. Setz dich. Kaffee? Nein, das hab ich ja schon gefragt. Hast du den Minibus?« »Das ist erledigt, und ich habe auch den entsprechenden Führerschein, wenn du daran gedacht haben solltest.« »Das ist doch hervorragend.« Eva wühlte in ihren Papieren und spürte, wie Hitze ihren Rücken hochjagte. Stress, dachte sie, einfach nur Stress. Sie suchte nach einem Erfrischungstuch und merkte, wie vor ihren Augen alles flimmerte. Hinlegen. Sie musste sich hinlegen. Nur für einen Moment. Zweimal tief durchatmen, spüren, wie ihr Puls sich beruhigte. Bromsen war sicher total in Ordnung, nur schade, dass er diese stechenden Augen hatte. Es war unmöglich, normal mit ihm zu reden, wenn er dermaßen glotzte.
  »Ich weiß nicht, warum er mit uns reden will«, sagte Eva, »Kelberg meine ich.« Bromsen ließ sich zurücksinken. »Er hat mich gestern Abend angerufen.« »Da siehst du’s. Und was wollte er?« »Mich über die Gruppe und die nicht ganz gewöhnliche Situation informieren.« Eva schlug das Ringbuch mit den Klassenbildern auf. »Was für eine Situation?« Bromsen machte eine vage Handbewegung. »Ich habe gehört, dass du lange krankgeschrieben warst.«

   

   
  Bjarne Reuter (Brønshøj, 29 april 1950)

   

   

  De Duitse schrijver en bloemlezer Kurt Pinthus werd geboren op 29 april 1886 in Erfurt. Zie ook alle tags voor Kurt Pinthus op dit blog.

  Uit: Zuvor (Vorrede zur Anthologie ‘Menschheitsdämmerung)

  „Freilich wird die Musik dieser Dichting nicht ewig sein wie die Musik Gottes im Chaos. Aber was wäre die Musik Gottes, wenn ihr nicht die Musik des Menschen antwortete, die sich ewig nach dem Paradies des Kosmos sehnt... Von den vielen, vielen Dichtungen dieser Generation werden fast alle mit den verebbenden Stürmer ihrer Epoche untergegangen sein. Statt einiger großer leuchtender wärmender Gestirne wird Nachlebenden ihre Menge wie die von unzähligen kleinen Sternen erschimmernde Milchstraße erscheinen, die fahlklärenden Glanz in wogende Nacht gießt. Keiner dieser Dichter kokettiert mit der Unsterblichkeit, keiner wirft sich den Triumphmantel mit distanzierend heroischer Gebärde um, keiner will als Olympier in edler Haltung entschweben; und wenn diese Dichter in ausschweifender Weitschweifigkeit, in unmäßigem Fortissimo psalmodieren, stöhnen, klagen, schreien, fluchen, rufen, hymnen - so geschieht es niemals aus Hochmut, sondern aus Not und Demut. Denn nicht sklavisches Kriechen, untätiges Warten ist Demut; sondern es ist Demut, wenn einer hintritt und öffentlich aussagt, bekennt und fordert vor Gott und den Menschen, und seine Waffen sind nur sein Herz, sein Geist und seine Stimme. Als einer, der mitten unter ihnen stand, vielen durch Freundschaft und allen durch Liehe zu ihren Werken verbunden, trete ich vor und rufe: Lasst es genug sein, die Ihr Euch selbst nicht genügtet, denen der alte Mensch nicht mehr genügte; lasst es genug sein, weil Euch diese zerklüftete, ausbrechende, zerwühlende Dichtung nicht genügen darf! Lasst es nicht genug sein! Sondern helft, alle, voraneilend dem Menschheitswillen. einfacheres. klareres. reineres Sein zu schaffen. Denn jener Augenblick wird, muss kommen, da aus Beethovens Symphonie, die uns den Rhythmus unserer Jugend gab, im wildesten Chaos der tobenden Musik plötzlich die vox humana emporsteigt: Freunde, nicht diese Töne! Lasset uns andere anstimmen und freudenvollere!“

   

   
  Kurt Pinthus (29 april 1886 – 11 juli 1975)
  Portret van de componist Arnold Schönberg door Oskar Kokoschka, 1924

   

   

  De Britse schrijver en biograaf  Humphrey Carpenter werd geboren op 29 april 1946 in Oxford. Zie ook alle tags voor Humphrey Carpenter op dit blog.

  Uit: The Brideshead Generation

  “Of course, I may be mistaken, and there is a faint risk that he may develop into a bore. But what do you think, my dear, he has a passion for campanology.' `Really, Brian?' responds the other. 'And is that interesting?' `Why, it is the art of ringing bells, my dear. He knows everything, simply everything there is to know about it. I'm trying to persuade him to write a causerie on the subject. It could be extremely suggestive. I think I shall send it with a covering letter to the Eton Chronic/e, explaining to the editor why I think it so very important.' He pauses and blinks his long eyelashes. He usually tells new acquaintances: 'I am said to be the image of Max Beerbohm when he was beautiful as well as brilliant,' and he does indeed bear a close resemblance to the Rothenstein drawing of the young Max. His companion, whose vowels do not sound altogether English — a lengthened a here, an American twang there — asks why campanology should be so important. `It struck me', answers the Beerbohm cherub, 'that every house' (he means every boarding house in Eton College) 'should build its own belfry. Then it could be distinguished both musically and architecturally. But I'm afraid', he adds with a sigh, 'that in my case m'tutor is bound to choose Lutyens. I suppose it can't be helped, though one hears that he has made some tolerable designs for New Delhi. You, of course, will want to erect a Florentine campanile.' The cherub pouts thoughtfully for a moment. 'Having originated the scheme, I shall insist on being Chairman of the Bell Committee. I shall choose m'tutor's bells.' His companion laughs. 'At Cartier's, I suppose? And of platinum inlaid with cabochon rubies?' The cherub frowns. 'Now, don't be facetious, dear, it doesn't happen to suit you. I am in earnest. Just think of the carillons, my dear! I shall commission Rimsky-Korsakov!' `But he's with the angels, Brian.' `Will you stop interrupting? I can see that you're getting into one of your mosquito moods. Of course Rimsky's dead, we all know that. I meant ... Granados.”

   

   
  Humphrey Carpenter (29 april 1946 – 4 januari 2005)
  Een exemplaar van de Eton Chronicle uit 2014

  29-04-2019 om 18:24 geschreven door Romenu  


  Tags:Konstantínos Petros Kaváfis, Rod McKuen, Bernhard Setzwein, Monika Rinck, Alejandra Pizarnik, Walter Kempowski, Bjarne Reuter, Kurt Pinthus, Humphrey Carpenter, Romenu
  » Reageer (0)
  28-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doubting Thomas (Kathryn Maris)

   

  Bij Beloken Pasen

   

   
  Het ongeloof van Sint Thomas door Adriaen van der Werff, 1710

   

   

  Doubting Thomas

  Call me Infidel, or just call me Tom.
  Call me handsome, call me cold, call me bitter, call me cad

  call me No-Better-Than-Judas-Iscariot
  call me bachelor, call me saint, call me numb.

  I was abused, I was married, I took pills, I was left,
  I was in love, I was a liar, I was a drunk, I was in debt,

  I wrote a book, I had some fame, then I was dead,
  ‘til I was saved, I slept around, I was too young, I was bereft.

  You are good, you are beautiful, you are kind, you forgive,
  you are loving, you are smart, you’re adored and you are brave.

  There’s no one else. It isn’t you. I’m circumspect. I’m full of doubt.
  It wouldn’t work. We’re not alike. I don’t know what I want.

  Call me weak, call me ingrate, call me ‘once bitten, twice shy.’
  Call me anything, but please don’t say I make you want to die.

   

   
  Kathryn Maris (New York, 1971)
  Saint Agnes Church, Long Island, de geboorteplaats van Kathryn Maris

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 28e april ook mijn twee vorige blogs van vandaag.

  28-04-2019 om 12:30 geschreven door Romenu  


  Tags:Beloken Pasen, Kathryn Maris, Kerkelijk Jaar, Pasen, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wim Hazeu, Gerbrand Bakker, Roberto Bolaño, Gerhard Henschel, Harper Lee, Joop Waasdorp, Karl Kraus, Ğabdulla Tuqay

  De Nederlands dichter, schrijver, journalist, radio- en televisieprogrammamaker, uitgever en biograaf Wim Hazeu werd geboren in Delft op 28 april 1940. Zie ook alle tags voor Wim Hazeu op dit blog.

   

  Imkers dood

  uw bijenvader is dood
  hang het zwarte strikje
  om de korf zo los
  dat bij de minste wind
  ook dit teken vertrekt

  jullie kunnen vrijuit gaan
  zonder het hinderlijk volgen
  van de man die meer beloofde
  dan hij ooit waar kon maken
  aan bloesem en aan was

   

   

  Willem de Mérode

  je had het over de waanzin van het recht
  maar gekker nog is mijn protest
  tegen jouw beul en letterknecht
  wat kan ik doen uit mijn gewest
  voor jouw verdriet, jouw ondersneeuwen
  je hoort me niet, je bent te ver
  mijn laatste reis naar jou duurt eeuwen

   

   

  Achterberg

  als ik aan achterberg denk, z'n leven
  en z'n poëzie, dan slaat een zwoele adem
  om m'n nek; ik peins dan: laat 'em
  in z'n tweede levensfase zonder beven
  voor vingerwijzen en snurkerig plezier
  geef hem de kans van ongeziene liefdes,
  hartstochten en kwatrijnen daar
  en ik met m'n gestumper hier

   

   
  Wim Hazeu (Delft, 28 april 1940)

   

   

  De Nederlandse schrijver Gerbrand Bakker werd geboren in Wieringerwaard op 28 april 1962. Zie ook alle tags voor Gerbrand Bakker op dit blog.

  Uit: Boven is het stil

  “Ik heb vader naar boven gedaan. Nadat ik hem in een stoelhad gezet, heb ik het bed uit elkaar gehaald. Hij bleef in die stoel zitten als een kalf van een paar minuten oud, nog voorhet schoongelikt is; met een ongestuurd wankelend hoofd en ogen die zich nergens aan hechten. Ik heb de dekens, lakens en de molton van het matras gerukt, het matras zelf en de beddenplanken tegen de wand gezet, en het hoofd- en voeteneinde losgeschroefd van de zijkanten. Ik probeerde zoveel mogelijk door mijn mond te ademen. De kamer boven – mijn kamer – had ik al leeggeruimd.‘Wat doe je?’ vroeg hij.‘ Je gaat verhuizen,’ zei ik.‘Ik wil hier blijven.’‘Nee.’Hij mocht zijn bed houden. Eén helft van het bed is al meer dan tien jaar koud, maar de onbeslapen plek wordt nog steeds bekroond met een kussen. In de kamer boven schroefde ik het bed weer in elkaar, het voeteneinde naar het raam toe. Onder de poten plaatste ik klossen. Ik maakte het bed op met schone lakens en twee schone kussenslopen. Daarna droeg ik vader de trap op. Vanaf het moment dat ik hem uit de stoel haalde, keek hij me aan en hij bleef dat doen tot ik hem in bed legde, en onze gezichten elkaar bijna raakten.‘Ik kan zelf lopen,’ zei hij, toen pas.
  ‘Nee, dat kan je niet,’ zei ik. Hij zag dingen door het raam die hij niet verwachtte tezien. ‘Ik lig hoog,’ zei hij.‘ Ja. Zo kun je naar buiten kijken zonder alleen maar lucht te zien.’Ondanks de nieuwe ruimte en de verschoonde lakens en slopen rook het bedompt, rook hij bedompt en schimmelig. Ik zette een van de twee ramen op het haakje. Buiten was het kraakfris en stil, alleen aan de bovenste takken van de kromme es in de voortuin zaten nog een paar verfrommelde bladeren. Heel in de verte zag ik drie fietsers over de dijk gaan. Als ik een stap opzij had gedaan, had hij de drie fietsers ook kunnen zien. Ik bleef staan waar ik stond. ‘Haal de dokter,’ zei vader.‘Nee,’ antwoordde ik. Ik draaide me om en liep de slaapkamer uit. Vlak voor de deur dichtviel, riep hij: ‘Schapen!’ In zijn voormalige slaapkamer lag een rechthoek stof op de grond, iets kleiner dan de maten van het bed. Ik haalde de slaapkamer leeg. De twee stoelen, de nachtkastjes en de kaptafel van moeder zette ik in de woonkamer. In een hoek van de kamer wurmde ik twee vingers onder de vloerbedekking. ‘Niet vastplakken,’ hoorde ik moeder zeggen, een eeuwigheid geleden, terwijl vader net door de knieën wilde gaan,met een pot lijm in zijn linker- en een lijmkwast in zijn rechterhand, en wij al haast bedwelmd raakten van de scherpe dampen. ‘Niet vastplakken, want over tien jaar wil ik nieuwe vloerbedekking.’ De achterkant van het tapijt verkruimelde onder mijn vingers. Ik rolde het op en droeg het door het melklokaal naar buiten, waar ik, midden op het erf, opeens niet wist wat ik ermee aan moest. Ik liet het uit mijn handen vallen, op de plek waar ik stond. Een paar kauwen schrokken van de onverwacht luide klap en vlogen op uit de bomen die langs het erf staan.”

   

   
  Gerbrand Bakker (Wieringerwaard, 28 april 1962)

   

   

  De Chileense dichter en schrijver Roberto Bolaño werd geboren op 28 april 1953 in Santiago de Chile. Zie ook alle tags voor Roberto Bolaño op dit blog.

  Uit: Antwerpen (vertaald door Aline Glastra Van Loon)

  “De meeste huizen waren onbewoond in dit jaargetijde. De man stopte in een smalle straat met huizen van één verdieping en identieke tuinen. Terwijl zij in de badkamer verdween, zette hij koffie. De keuken had bruine vloertegels met arabesken en zag eruit als een gymnastieklokaal. Ze schoof de gordijnen open, in geen van de huizen aan de overkant scheen licht. Ze trok haar satijnen jurk uit en de man stak weer een sigaret voor haar aan. Voordat ze haar slipje omlaag deed, zette de vent haar op handen en voeten op het zachte, witte tapijt. Ze hoorde dat hij iets zocht in de kast. Een rode, ingebouwde kast. Ze zag hem ondersteboven, tussen haar benen door. De man glimlachte tegen haar. Nu loopt er iemand door een straat waar alleen auto’s geparkeerd staan voor de respectieve huizen. Boven de boulevard bungelt, alseen gehangene, de lichtreclame van het beste restaurant in de buurt, sinds lang gesloten. De voetstappen sterven weg in de aflopende straat, in de verte zie je de koplampen van een paar auto’s. Zij zei nee. Luister. Er is iemand buiten. De man liep naar het raam, daarna kwam hij naakt terug naar het bed. Ze had sproeten en soms hield ze zich sla-pend. Hij keek naar haar vanuit de deuropening met een soort onpersoonlijke vertedering. Iemand creëert stiltes voor ons. Hij drukte zijn gezicht zo lang te-gen het hare dat het pijn deed en penetreerde haar met één stoot.Misschien schreeuwde ze een beetje. Vanaf de straat was echter niets te horen. Ze vie-len in slaap zonder elkaar los te laten. Iemand gaat weg. We zien zijn rug, zijn vuile broek en zijn laarzen met de afgesleten hakken. Hij gaat een bar binnen en zoekt een plaatsje aan de toog als iemand die jeuk heeft over zijn hele lijf. Zijn bewegingen bren-gen een vaag gevoel van verontrusting teweeg bij de rest van de stamgasten. Is dit Barcelona? vraagt hij. ’s Avonds lijken alle tuinen hetzelfde, overdag maken ze een andere indruk, alsof de verlangens wor-den gekanaliseerd via de bloemenen de perken en de slingerplanten. ‘Ze verzorgen hun auto’s en hun tuinen...’ ‘Iemand heeft een speciale stilte voor ons gecreëerd...’ ‘Eerst bewoog hij hem van binnen naar buiten en daarna werd de beweging circulair...’ ‘Haar billen zaten vol krabben...’ ‘De maan gaat schuil ach-ter het enige grote gebouw in de buurt...’ ‘Is dit Bar-celona...?’

   

   
  Roberto Bolaño (28 april 1953 – 15 juli 2003)
  Cover

   

   

  De Duitse schrijver en vertaler Gerhard Henschel werd geboren op 28 april 1962 in Hannover. Zie ook alle tags voor Gerhard Henschel op dit blog.

  Uit: Jugendroman

  „Die Sonne bollerte ins Zimmer, und als ich mich auf die andere Seite drehte, knarrte das Bettgestell. Ich rieb mir die Augen und gähnte ein Stück Tapete an, das ich nie zuvor gesehen hatte.
  Ach du Schreck – jetzt war ich ja in Meppen! In unserem neuen Haus, das ich noch gar nicht kannte, weil ich den Umzug nicht miterlebt hatte und danach erst spätabends aus Jever abgeholt worden war.
  Nichts wie raus aus der Kiste! Hastig frühstücken und sich dann alles ansehen, von oben bis unten.
  Von meinem Zimmer konnte ich durchs Fenster auf den Balkon klettern. Volker wohnte links nebenan und verfügte über eine Balkontür, weil er drei Jahre älter war als ich und das bessere Zimmer gleich mit Beschlag belegt hatte. Seins war auch viel größer als meins.
  »Untersteh dich, hier durchs Fenster zu steigen!« rief Mama, als sie mit dem Staubsauger nach oben kam. »Schluß damit!« Das war das Ende meiner Karriere als Fassadenkletterer und zugleich der Beginn meiner Laufbahn als ruhmloser Einwohner einer emsländischen Kleinstadt.
  Den Auszug aus unserem Eigenheim auf dem Mallendarer Berg in Vallendar bei Koblenz hatte Mama uns damit schmackhaft zu machen versucht, daß wir es von Meppen aus nicht mehr so weit zu Oma und Opa Jever hätten. Das stimmte: Früher hatten wir regelmäßig sechs Stunden lang im vollgefurzten Pkw gehockt oder in überfüllten Zügen, und von hier aus würde die Fahrt bloß noch knapp zwei Stunden dauern.
  Das Haus hatten Mama und Papa vom Bund gemietet. Georg-Wesener-Straße 47.
  Im oberen Flur gab es außer dem Elternschlafzimmer und Renates, Volkers, Wiebkes und meinem Zimmer ein Bad mit Wanne und Waschbecken und ein Klo mit Waschbecken und Dusche. Zum Dachboden führte eine steile Holztreppe hoch, die man mit einem Hakenstiel nach unten klappen und dann ausfahren mußte, wenn man da raufwollte. Dabei mußte man aber aufpassen, daß einem die Leiter beim Herunterklappen nicht in die Fresse donnerte. Da oben hatten Mama und Papa nach dem Umzug allen Kraßel abgestellt, mit dem sie auch schon in unserem alten Haus nicht gewußt hatten wohin.
  Verboten war es, vom Balkon in den Garten zu hopsen oder auf die von Papa übertapezierten Klingeln in den Kinderzimmern zu drücken: Wenn man das tat, bimmelte es unten in der Küche. Damit hatten einstige Hausbewohner ihr Personal alarmiert.
  Im Erdgeschoß standen einem da und dort noch unausgepackte Umzugskartons im Weg. Hinter der Küche war eine kleine Vorratskammer versteckt.“

   

   
  Gerhard Henschel (Hannover, 28 april 1962)

   

   

  De Amerikaans schrijfster Nelle Harper Lee werd geboren in Monroeville op 28 april 1926. Zie ook alle tags voor Harper Lee op dit blog.

  Uit:Go Set A Watchman

  “She sternly repressed a tendency to boisterousness when she reflected that Sidney Lanier must have been somewhat like her long-departed cousin, Joshua Singleton St Clair, whose private literary preserves stretched from the Black Belt to Bayou La Batre. Jean Louise’s aunt often held up Cousin Joshua to her as a family example not lightly to be discountenanced: he was a splendid figure of a man, he was a poet, he was cut off in his prime, and Jean Louise would do well to remember that he was a credit to the family. His pictures did the family well – Cousin Joshua looked like a ratty Algernon Swinburne.
  Jean Louise smiled to herself when she remembered her father telling her the rest of it. Cousin Joshua was cut off, all right, not by the hand of God but by Caesar’s hosts.
  When at the University, Cousin Joshua studied too hard and thought too much; in fact, he read himself straight out of the nineteenth century. He affected an Inverness cape and wore jackboots he had a blacksmith make up from his own design. Cousin Joshua was frustrated by the authorities when he fired upon the president of the University, who in his opinion was little more than a sewage disposal expert. This was no doubt true, but an idle excuse for assault with a deadly weapon. After much passing around of money Cousin Joshua was moved across the tracks and placed in state accommodations for the irresponsible, where he remained for the rest of his days. They said he was reasonable in every respect until someone mentioned that president’s name, then his face would become distorted, he would assume a whooping crane attitude and hold it for eight hours or more, and nothing or nobody could make him lower his leg until he forgot about that man. On clear days Cousin Joshua read Greek, and he left a thin volume of verse printed privately by a firm in Tuscaloosa. The poetry was so ahead of its time no one has deciphered it yet, but Jean Louise’s aunt keeps it displayed casually and prominently on a table in the living-room.”

   
  Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926) 

   

   

  De Nederlandse schrijver en journalist Joop Waasdorp (pseudoniem: Frans Hals) werd geboren in Amsterdam op 28 april 1917. Zie ook alle tags voor Joop Waasdorp op dit blog.

  Uit: Fritzi

  “Fritzi ten Harmsen van der Beek, een hartelijke, geinige vrouw, heeft een interessant-knap gezicht, een zekere chique en is verder om de bliksem geen doetje. Ik heb haar eens een proleet van een vent woedend en afdoende horen afbekken. Bravo! Haar gedichten, maar ook haar verhaaltjes, bijvoorbeeld dat dingetje over Koekje met zijn tas met cadeautjes (uit Neerbraak) - wie die niet prachtig vindt moet zijn of haar bovenkamer laten nakijken.
  Ik ken Fritzi sinds de winter van 1968 toen zij op een late namiddag een nogal bekend bierhuis kwam binnenzoeven. Aanstonds bleek dat zij manieren heeft. Zo noemde ze mij bij die eerste ontmoeting ‘meneer’ en zei netjes U in plaats van direct te gaan jijjen en jouwen. Ook liet zij (wat later) in het bierhuis achter een mapje kiekjes zien van Chicago (Crime City), waarop een nieuwjaarswens, kort nadat we in gezelschap van haar escort (een geschikte jonge snuiter) capucijners gegeten hadden. Fritzi wil op een beschaafde wijze leven. Wat zij daaronder verstaat blijkt uit haar bizarre mondeling gedane verhalen. In een daarvan vertoefde zij dagenlang in een lauw-warm kuipbad in de badinrichting aan de Amsterdamse Heiligeweg, terwijl op gezette tijden heerlijke tartaartjes naar binnen werden geschoven door een besteller van de fijnste banketbakker van heel Amsterdam, namelijk de firma Pott uit de Van Baerlestraat (inmiddels verdwenen).
  En knaagt iets (Wat knaagt? is immers de titel van een van haar dichtbundels) en dat knagen zal wel een gemeen scherp kantje hebben. Desondanks staat die snuit van Fritzi vrijwel steeds naar lachen, wat ik bijzonder in haar waardeer.
  Zij had mij uitgenodigd voor een feestje op haar behuizing Jachtlust. Als de bulldozers het niet hebben vermalen staat het er nog maar jammer genoeg zonder Fritzi. Jachtlust lag er, al was het winter, tamelijk riant bij: een groot vóórgazon, enkele forse bomen, oprijpaden. Er was veel goede drank, waarvan ik weinig gebruikte omdat teveel drank mij ziek maakt. Veel volk was er ook, het merendeel van jeugdige leeftijd, van wie ik (behalve Fritzi's zoon Gill, aardige jongen) niemand kende. Maar op een feestje is dat eigenlijk ook nergens voor nodig. Dus liet ik mij neer in een oude settee, waar ik aangenaam warm en droog zat en die urenlang mijn basis is gebleven. Intussen werd er steeds opgebeld, wat kennelijk van Fritzi niet moest. Uiteindelijk besloot zij deze ‘waardeloze typen’ niet meer te woord te staan. Verder deelde ze de gasten mede dat iedereen die iets van haar wou ‘meteen moest opdonderen’. Fritzi kan zoiets doen en dan toch charmant blijven.
  Later, in de vestibule, stond zij met een enkelloops jachtgeweer in de handen. Ik vond dat ding naderhand in een paraplubak en ik heb toen gekeken of het soms geladen was maar dat was niet zo.”

   
  Joop Waasdorp (28 april 1917 – 3 september 1988)
  Fritzi ten Harmsen van der Beek

   

   

  De Joods-Oostenrijkse dichter, schrijver en journalist Karl Kraus werd geboren in Jičin, Bohemen, Oostenrijk-Hongarije (thans Tsjechië) op 28 april 1874. Zie ook alle tags voor Karl Kraus op dit blog.

   

  Der sterbende Mensch

  Der Mensch
  Nun ists genug. Es hat mich nicht gefreut,
  Und Neues wird es auch wohl nicht mehr geben.

  Das Gewissen
  In einer Stunde endet sich dein Leben,
  Und du hast nichts gesühnt und nichts bereut.

  Der Mensch
  Bereuen kann man nur, was man getan.
  Ich habe nichts erfüllt und nichts versprochen.

  Die Erinnerung
  Ich war dein Zeitvertreib. So wurden Wochen
  Aus Jahren. Denkst du noch? Sieh mich nur an!

  Der Mensch
  Ich sah stets hinter mich, und du warst da.
  Warst du nicht da, so schloß ich gern die Augen.

  Die Welt
  Ich schien dir nicht in deine Welt zu taugen.
  Du sahst nur alles Ferne immer nah.

  Der Mensch
  Und alles Nahe fern. Bleib mir vom Geist!
  Stell dich nicht vor, ich stell' dich besser vor.

  Der Geist
  Wenn sie dich plagt, was leihst du ihr dein Ohr?
  Von mir hast du, von ihr nicht, was du weißt!

  Der Mensch
  Was weiß ich, was ich weiß! Ich weiß es nicht.
  Ich glaube, zweifle, hoffe, fürchte, schwebe.

  Der Zweifel
  Du fällst nicht, Freund, wenn ich dich höher hebe.
  Verlaß dich auf mein ehrliches Gesicht.

  Der Mensch
  Ich kenne dich. Du hast durch manche Nacht
  Mir eingeheizt und manches Wort gespalten.

  Der Glaube
  Ich aber, glaub mir, hab' es dir gehalten,
  Mit meinem Atem dir die Glut entfacht.

  Der Mensch
  Zu viel, ich hab' die Seele mir verbrannt.
  Oft wars wie Hölle, oft wars wie der Blitz –

  Der Witz
  Da bin ich schon. Im Ernst, ich bin der Witz.
  Ich bins im Ernst, und doch als Spaß verkannt.

  Der Mensch
  Wer wäre, was er ist, wo Trug und Wesen
  Die Welt vertauscht in jämmerlicher Wahl!

  Der Hund
  Ich bin ein Hund und kann nicht Zeitung lesen.

  Der Bürger
  Ich bin der Herr und wähle liberal.

  Die Hure
  Ich, weil ich Weib bin, von der Welt verachtet.

  Der Bürger
  Weil ich kein Mann bin, von der Welt geehrt.

  Der Mensch
  Nach ihrer Ehre hab' ich nicht geschmachtet.
  Und ihre Liebe hat mich nicht verzehrt.

  Gott
  Im Dunkel gehend, wußtest du ums Licht.
  Nun bist du da und siehst mir ins Gesicht.
  Sahst hinter dich und suchtest meinen Garten.
  Du bliebst am Ursprung. Ursprung ist das Ziel.
  Du, unverloren an das Lebensspiel,
  Nun mußt, mein Mensch, du länger nicht mehr warten.

   

   
  Karl Kraus (28 april 1874 – 12 juni 1936

   

   

  De Tataarse dichter Ğabdulla Tuqay werd geboren op 28 april 1886 in Qoşlawıç in Kazan, Rusland (tegenwoordig Tatarstan). Zie ook alle tags voor Ğabdulla Tuqay op dit blog.

  Uit:The book

  In those moments when my spirit is low,
  I hate myself, I feel nothing but sorrow.
  With pangs of remorse I look for a place,
  Where I could peace and comfort embrace.
  I’m in a total void, miserable and sad,
  Dark thoughts race spinning through my head.
  My eyes have barely dried of tears,
  A still darker image before me appears.
  In moments like these I turn to the Scripture
  What I find on its pages my mind can picture.
  And suddenly joy fills my poor exhausted soul,
  Chasing away dark thoughts and making troubles go.
  Every page I read, every line and every verse,
  Turn to shining stars, showing me the course.
  O, how meaningless become all these earthly concerns,
  My eyes are opened and the light returns.
  Now I’m forgiven, I am redeemed and safe,
  That’s what the Holy Book means for Allah’s slave.
  It brings back confidence, self esteem and trust,
  With hope I view the future, leaving behind the past.

   

   
  Ğabdulla Tuqay (28 april 1886 – 15 april 1913)
  Standbeeld in Naberezjnye Tsjelny

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 28e april ook mijn vorige blog van vandaag.

  28-04-2019 om 12:29 geschreven door Romenu  


  Tags:Wim Hazeu, Gerbrand Bakker, Roberto Bolaño, Gerhard Henschel, Harper Lee, Joop Waasdorp, Karl Kraus, Ğ,abdulla Tuqay, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Cotton, Nezahualcóyotl, Auguste Barbier, Bruno Apitz, Kathryn Maris, Zia Haider Rahman, Meister Eckhart

  De Engelse dichter en vertaler Charles Cotton werd geboren op 28 april 1630 in Beresford in Staffordshire. Zie ook alle tags voor Charles Cotton op dit blog.

   

  The Morning Quatrains (Fragment)

  Now doors and windows are unbarr'd,
  Each-where are cheerful voices heard,
  And round about 'Good-morrows' fly,
  As if Day taught Humanity.
  The chimnies now to smoke begin,
  And the old wife sits down to spin,
  Whilst Kate, taking her pail, does trip
  Mull's swoll'n and straddl'ing paps to strip.
  Vulcan now makes his anvil ring,
  Dick whistles loud, and Maud doth sing,
  And Silvio with his bugle horn
  Winds an Imprime unto the Morn.
  Now through the morning doors behold
  Phoebus array'd in burning gold,
  Lashing his fiery steeds, displays
  His warm and all-enlight'ning rays.
  Now each one to his work prepares,
  All that have hands are labourers,
  And manufactures of each trade
  By op'ning shops are open laid.
  Hob yokes his oxen to the team,
  The angler goes unto the stream,
  The woodman to the purlews hies,
  And lab'ring bees to load their thighs.
  Fair Amarillis drives her flocks,
  All night safe-folded from the fox,
  To flow'ry downs, where Colin stays,
  To court her with his roundelays.

   

   
  Charles Cotton (28 april 1630 – 16 februari 1687)
  Charles Cotton's vissershuisje (gebouwd in 1674) aan de oevers van de rivier de Dove. Cotton woonde in het nabijgelegen Beresford Hall

   

   

  De Meso-Amerikaanse dichter en filosoof Nezahualcóyotl werd geboren in Texcoco op 28 april 1402. Zie ook alle tags voor Nezahualcóyotl op dit blog.

   

  He Makes The Eagles And Ocelots Dance With Him! (Fragment)

  Thus the dead one was directed,
  when he died:

  'Awaken, already the sky is rosy,
  already dawn has come,
  already sing the flame-coloured guans,
  the fire-coloured swallows,
  already the butterflies fly.'

  Thus the old ones said
  that who has died has become a god,
  they said: 'He has been made a god there,
  meaning 'He has died.'

  Even jade is shattered,
  Even gold is crushed,
  Even quetzal plume are torn . . .
  One does not live forever on this earth:
  We endure only for an instant!

  Will flowers be carried to the Kingdom of Death:
  Is it true that we are going, we are going?
  Where are we going, ay, where are we going?
  Will we be dead there or will we live yet?
  Does one exist again?

   

   
  Nezahualcóyotl (28 april 1402 – 4 juni 1472)
  Standbeeld in Ciudad Nezahualcóyotl (Neza)

   

   

  De Franse dichter Auguste Barbier werd geboren op 28 april 1805 in Parijs.Zie ook alle tags voor Auguste Barbier op dit blog.

   

  Matrimonium – Satire (Fragment)

  Cher lecteur! Suis mes pas, entrons dans un ménage
  Où, sous la cheminée, on bâcle un mariage;
  Prenons place au foyer et voyons un instant
  Ce qu' on pense tout haut sur ce point important.
  La maison est bourgeoise ou noble, peu importe:
  Aujourd' hui qu' on n' a plus d' écussons à sa porte,
  Que la fortune a mis son niveau sur les rangs,
  Le langage et les moeurs ne sont point différents.
  -Mon ami, dit la femme au père de famille,
  Il est temps de songer à pourvoir notre fille.
  Le Père.
  Eh bien, soit. Tu connais Acaste, il a du bien,
  Trois frères sans enfants, un nom qui vaut le mien;
  Il ne prendra que peu... c' est vraiment notre affaire.
  La Mère.
  Mais il est, cher ami, presque sexagénaire.
  Le Père.
  Tant mieux, c' est un motif pour qu' il ne soit pas fou
  Et ne croque son bien jusques au dernier sou.
  La Mère.
  Monsieur Georges, ami, me plairait davantage;
  Il a trente ans au plus, barbe noire au visage;
  C' est un joli valseur et des plus complaisants
  À promener au bal les ennuis des mamans.
  Il pourrait devenir receveur ou notaire.

   

   
  Auguste Barbier (28 april 1805 – 14 februari 1882)
  Cover

   

   

  De Duitse schrijver Bruno Apitz werd geboren in Leipzig op 29 april 1900. Zie ook alle tags voor Bruno Apitz op dit blog.

  Uit: Bruno Apitz. Eine politische Biographie (door Lars Förster)

  „Bruno Apitz erblickte um die Jahrhundertwende das Licht der Welt: am 28. April 1900. Sein nachfolgender Lebensweg, insbesondere seine Kindheit und Jugend. ist untrennbar mit Leipzig verbunden. Die Stadt war damals eine der größten mitteldeutschen Industriestädte und das Zentrum der sich institutionalisierenden Arbeiterbewegung. Hier bildete sich ein dichtes Netz an Organisationen und Arbeitervereinen. dessen Mittelpunkt die SPD war. Die Leipziger SPD genoss zu dieser Zeit den Ruf außerordentlicher Radikalität sowie marxistischer Revolutionsgläubigkeit und entwickelte sich zur Hochburg linker Strömungen innerhalb der deutschen Sozialdemokratie. Hier gab später Franz Mehring die damals auch weit über Sachsens Grenzen hinaus bekannte sozialdemokratische »Leipziger Volkszeitung« heraus, das wichtigste Sprachrohr des linken SPD-Flügels. Apitz wuchs anfangs im Osten Leipzigs auf, im Arbeitervorort Volkmarsdorf. heute wie damals ein Problemviertel. Sein Geburtshaus befand sich in der Elisabethstraße 15, direkt gegenüber der Lukaskirche. dem Zentrum dieses Vororts. Bruno war der ungewollte Nachzügler einer Arbeiterfamilie. Seine Mutter. Marie Friederike Apitz. geborene Anhalt, hatte bereits elf Kinder geboren, von denen nur fünf am Leben geblieben waren. Die anderen hatten nicht einmal ihre Windelzeit überlebt. »Kindersegen. bedeutete in vielen Arbeiterfamilien vor allem »Kinderlast.. Jedes Neugeborene war ein Esser mehr am Tisch, was die Nöte und die ohnehin schon starke Arbeitsbelastung der Mütter vergrößerte. Bruno Apitz wuchs somit gemeinsam mit fünf Geschwistern in nach heutigen Maßstäben zerrütteten Familienverhältnissen auf. Seine Mutter. Jahrgang 1863, stammte aus ländlich-proletarischen Verhältnissen, sie hielt sich mühsam mit Wäschewaschen über Wasser. Ungewöhnlich für diese Zeit ist wohl. dass Apitz' Mutter allen politischen Fragen mit großer Aufgeschlossenheit begegnete. Sie war Freidenkerin und hatte schon in jungen Jahren Zusammenstöße mit der Kirche erfahren. die einmal sogar zu einem Prozess wegen Gotteslästerung geführt hatten. Damals war sie bereits Mitglied der SPD und besuchte abends innerhalb der Leipziger Arbeiterbildungsvereine die Frauenzirkel von Clara Zetkin und Käte Dunelter, um sich ein gewisses Maß an Bildung anzueignen. Apitz' Mutter kann wohl als Urbild einer selbstbewussten. sächsischen Proletarierin am Anfang des 20. Jahrhunderts gelten, die man heute als emanzipiert bezeichnen würde. Der Vater. Friedrich Hermann Apitz - von der Familie nur der »Alte« genannt - war als Wachstuchdrucker zwar sehr arbeitsam, pflegte jedoch auch eine Kehrseite als grober Kerl und Alkoholiker. Einen Großteil seines Verdienstes vertrank er. Die Mutter und die sechs überlebenden Geschwister hatten unsäglich unter ihm zu leiden. »Nicht. daß er die Mutter geprügelt hätte.. erinnerte sich Apilz später...“aber er gröhllte und randalierte. daß die Nachbarn zusammenliefen.«

   

   
  Bruno Apitz (28 april 1900 – 7 april 1979)
  Cover

   

   

  Onafhankelijk van geboortedata

  De Amerikaanse dichteres Kathryn Maris werd geboren in New York in 1971. Zij woont sinds 1999 in Londen. Zij behaalde een BA in Engelse literatuur aan de Columbia University en een MA in creatief schrijven Boston University. Maris publiceerde o.a. de bundel “God Loves You” (2013) en “The Book of Jobs” (2006). Ze heeft een Pushcart Prize gewonnen, een Academy of American Poets Award en beurzen van Yaddo, het Fine Arts Work Centre in Provincetown en van Hawthornden Castle. Haar gedichten zijn verschenen in Poetry Review, Plowshares, Poetry London, Slate, Poetry, The Spectator en The Financial Times, evenals in vele bloemlezingen, waaronder Best British Poetry 2012, Dark Matter: Poems of Space en de Oxford Poets Anthology. Ze geeft online en face-to-face lessen voor de Poetry School.

   

  School Run

  I board the same bus I boarded this morning
  and see the same driver from the earlier journey.
  Our eyes meet; he remembers me too.
  When I exit, I feel abandoned by the driver

  I know from many early-morning journeys
  to my daughter’s school in northwest London.
  Why do I feel the driver has abandoned me?
  Has an imagined intimacy developed?

  At my daughter’s school in northwest London
  were the usual mums and dads I greet
  with an imagined sense of intimacy
  that has nothing to do with friendship.

  Among the many mums and dads I greeted
  with politeness, or something like fondness
  having nothing at all to do with friendship,
  were business people and psychoanalysts.

  Out of politeness or something like fondness,
  I do not ask the driver why he left me.
  He’s not in the business of psychoanalysis;
  it’s not his job to say I miss my daughter,

  that it was a loss when my daughter left
  my body, when I met her eyes after the birth.
  It’s not his place to say I’m losing my daughter.
  I exit the same bus I boarded this morning.

   

   
  Kathryn Maris (New York, 1971)

   

   

  De Britse schrijver Zia Haider Rahman werd in 1969 geboren op het platteland van Bangladesh in de regio Sylhet. Zie ook alle tags voor Zia Haider Rahman op dit blog.

  Uit: In the Light of What We Know

  “The greatest difference between us, however, the significance of which I did not begin to ascertain until two years after our first meeting, lay in our social classes. As I mentioned, my father was an academic at Oxford, and my mother, after seeing off her only child to university, had returned to practising as a psychotherapist, throwing herself into the retraining necessary to make up ground lost while raising me. My maternal grandfather had been Pakistan’s ambassador to the United States and had moved in that country’s elite internationalist circles; his closest friend had been Muhammad Asad, Pakistani ambassador to the UN shortly after 1947, a man who had begun life as Leopold Weiss, an Austro-Hungarian Jew born in what is now Ukraine. On the paternal side, my grandfather was an industrialist whose fortune, based on landholdings and tenancies, he augmented with the profits of shipping enterprises.
  More than once during term time, Zafar came with me to lunch at my parents’ home, a large double-fronted, three-storey Victorian house like many in that part of Oxford, though somewhat more capacious than the homes of most academics. To this day, whenever I return there, I feel an ease and lightness suffuse my being as I tread across the sweeping arc of the driveway, the gravel crunching underfoot, up to the stained glass of the wide front door.
  On his first visit, Zafar stood at the threshold, wiping his feet over and over, his eyes darting about the large hall, his mouth slightly open. Evidently, he was, as people often are, astonished by the books, which were everywhere: shelves hanging wherever a wall would allow, books overflowing onto the floors, even leaning accordion-like on the staircase along the wall. In the family room, old issues of science magazines and journals, my father’s subscriptions, sat in box files on shelves that scored the walls like lines on a writing pad. More recent issues lay about in small piles on a sideboard and on the floor. Zafar surveyed all this but his eyes settled on the far wall that was covered with my father’s collection of old maps, mounted and framed, of the Indian subcontinent under the British Raj, an area that today stretches from Pakistan across India to Bangladesh.”

   

   
  Zia Haider Rahman (Sylhet, 1969)

   

   

  De Duitse theoloog, filosoof, mysticus, schrijver en dichter Johannes Eckhart werd omstreeks 1260 in Hochheim geboren. Zie ook alle tags voor meister Eckhart op dit blog.

   

  Götterdämmerung (Fragment)

  Von kühnen Wunderbildern
  Ein großer Trümmerhauf,
  In reizendem Verwildern
  Ein blühnder Garten drauf;

  Versunknes Reich zu Füßen,
  Vom Himmel fern und nah,
  Aus anderm Reich ein Grüßen -
  Das ist Italia!

  Wenn Frühlingslüfte wehen
  Hold übern grünen Plan,
  Ein leises Auferstehen
  Hebt in den Tälern an.

  Da will sichs unten rühren
  Im stillen Göttergrab,
  Der Mensch kanns schauernd spüren
  Tief in die Brust hinab.

  Verwirrend in den Bäumen
  Gehn Stimmen hin und her,
  Ein sehnsuchtsvolles Träumen
  Weht übers blaue Meer.

  Und unterm duftgen Schleier,
  Sooft der Lenz erwacht,
  Webt in geheimer Feier
  Die alte Zaubermacht.

   

   
  Meister Eckhart (Rond 1260 – 1328)

  28-04-2019 om 12:28 geschreven door Romenu  


  Tags:Charles Cotton, Nezahualcóyotl, Auguste Barbier, Bruno Apitz, Kathryn Maris, Zia Haider Rahman, Meister Eckhart, Romenu
  » Reageer (0)
  27-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Koning (Jaap Fischer), The Old Men (Walter John de la Mare)

   

  Bij Koningsdag

   

   
  Koninginnedag door Jan Cremer, 1974

   

   

  De Koning

  Als een schoft om een praatje verlegen zit
  Vindt hij altijd wel op straat
  Een schoft die om een praatje verlegen zit
  Met wie hij dan praat
  Maar koning, met wie praat jij in zo'n geval
  Je zoekt je dood, je blijft alleen, ik zie het al
  Want een koning heeft alleen maar minderen
  En z'n kinderen en z'n vrouw

  Zelfs als een hond wil gaan wandelen in de stad
  Vindt hij altijd wel een ander na een blok of wat
  D'r wordt gesnuffeld en okee bevonden
  En gaan ze samen verder, twee honden
  Maar koning, met wie ga jij in zo'n geval
  Je zoekt je dood, je vindt geen mens, ik zie het al
  Want een koning vindt alleen maar minderen
  En z'n kinderen en z'n vrouw

  Zie, de koning zet z'n kroon af
  Gaat de stad in naar het goedkoopste café of het duurste hotel
  Zie, de koning bestelt een koffie of whisky
  Kruipt in een kring, kijkt of zich heen
  Dan merkt ie het wel
  Dat alle mensen vinden dat ie stoort
  Alsof een koning ergens anders hoort
  Alsof hij echt slechts hoort bij minderen
  En bij z'n kinderen en z’n vrouw

   

   
  Jaap Fischer (Utrecht, 18 april 1938)

   

   

   

  Dolce far niente

   

   
  Two Old Men door Lisbeth Firmin, 2015

   

   

  The Old Men

  Old and alone, sit we,
  Caged, riddle-rid men;
  Lost to earth's 'Listen!' and 'See!'
  Thought's 'Wherefore?' and 'When?'

  Only far memories stray
  Of a past once lovely, but now
  Wasted and faded away,
  Like green leaves from the bough.

  Vast broods the silence of night,
  The ruinous moon
  Lifts on our faces her light,
  Whence all dreaming is gone.

  We speak not; trembles each head;
  In their sockets our eyes are still;
  Desire as cold as the dead;
  Without wonder or will.

  And One, with a lanthorn, draws near,
  At clash with the moon in our eyes:
  'Where art thou?' he asks: 'I am here,'
  One by one we arise.

  And none lifts a hand to withhold
  A friend from the touch of that foe:
  Heart cries unto heart, 'Thou art old!'
  Yet reluctant, we go.

   

   
  Walter John de la Mare (25 april 1873 – 22 juni 1956)
  Charlton, London, de geboorteplaats van Walter John de la Mare rond 1900

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 27e april verder ook mijn blog van 27 april 2018 en ook mijn blog van 27 april 2016 en mijn blog van 27 april 2013 deel 1 en eveneens deel 2.

  27-04-2019 om 08:54 geschreven door Romenu  


  Tags:Koningsdag, Koninginnedag, Jaap Fischer, Joop Visser, Walter John de la Mare, Dolce far niente, Romenu
  » Reageer (0)  Zoeken op Blog Romenu

  Inhoud blog
 • Corpus Christi (Michael Walker)
 • Vikram Seth, Paul Muldoon, Kurt Schwitters, Jean-Claude Izzo, Silke Andrea Schuemmer, Carel van Nievelt, Robert Rozhdestvensky, Laure Wyss, Lillian Hellman
 • Michael Walker
 • Steven Herrick, Salman Rushdie, Sybren Polet, Josef Nesvadba, Elke Geurts, Marek Sindelka, Dolce far niente
 • Marije Langelaar, Richard Powers, Raymond Radiguet, Geoffrey Hill, Bert Schierbeek, Aster Berkhof, Karin Fellner, Mirjam Pressler, Ivan Gontsjarov
 • F. van Dixhoorn
 • Peter Rosei, Kamel Daoud, Gail Jones, Ron Padgett, Ward Ruyslinck, Max Dendermonde, Hanna Johansen, James Weldon Johnson, Tom Hofland
 • Mark Jarman, Joël Dicker, August Willemsen, Theo Thijssen, Ronelda Kamfer, Arie Gelderblom, Joyce Carol Oates, Frans Roumen
 • Rain (Don Paterson), Dolce far niente
 • Maria Dermoût, Christian Bauman, Silke Scheuermann, Hugo Borst, Ramon Lopez Velarde, Roland Dorgelès, Olivier Guez, Emma Cline, Hannah van Wieringen
 • Don Paterson
 • Alex Boogers, Lieve Joris, Allard Schröder, John van Ierland, Susanne Röckel, Peter O. Chotjewitz, Harriet Beecher Stowe, Hermann Kant, Thomas Graftdijk
 • Fernando Pessoa, Thomas Heerma van Voss, Gerwin van der Werf, Willem Brakman, Virginie Despentes, William Butler Yeats, Tristane Banon, Marcel Theroux, Steven Membrecht
 • Christoph Meckel, Wolfgang Herrndorf, Anne Frank, Renan Demirkan, Djuna Barnes, Sandro Penna, Johanna Spyri H. C. Artmann, Günter Nehm
 • William Styron, Sophie van der Stap, N. P. van Wyk Louw, Renée Vivien, Jean-Pierre Chabrol, Ben Jonson, Yasunari Kawabata, Athol Fugard, Nnimmo Bassey
 • Pentecost Villanellette (Mark DeBolt)
 • Louis Couperus, D. Hooijer, Jacques Perk, James Salter, Mensje van Keulen, Jan Brokken
 • Saul Bellow, Ion Creanga, Oktay Rifat, Peter Kurzeck, Antun Mihanović, Tijl Nuyts
 • Pinksteren (Nel Benschop)
 • Maarten Doorman, Bart Moeyaert, Paul Beatty, Xander Michiel Beute, Anton Roothaert, Mirko Bonné, Charles Webb, Rudolf Borchardt, Willy Roggeman
 • Dolce far niente, James Whitcomb Riley, Marguerite Yourcenar, Nino Haratischwili, Jaroslav Rudi¨, Marie Howe, Frank Keizer
 • Orhan Pamuk, Monika Mann, Nikki Giovanni, Harry Crews, Louise Erdrich, Mascha Kaléko, Jan Engelman, Gwendolyn Brooks, Elizabeth Bowen
 • Thomas Mann, Aleksandr Poesjkin, Sarah Dessen, Jean Cayrol, Pierre Corneille, Hendrik van Teylingen, V. C. Andrews, Frank Gericke
 • Federico García Lorca, Adriaan Morriën, Ken Follett, Paul Farley, Geoff Dyer, Margo Lanagan, Carel Peeters, Robert Franquinet, Margaret Drabble
 • Mark Jarman
 • Ralf Thenior, Marie Ndiaye, Erasmus Schöfer, Buddy Wakefield, Yaak Karsunke, Charles Dickinson, Dana Bönisch, Elizabeth Jolley, Frieda Jung
 • Allen Ginsberg, Philippe Djian, Maarten van Buuren, Solomonica de Winter, Monika Maron, Larry McMurtry, Norbert Gstrein, Wolfgang Cordan, Gerhard Zwerenz
 • Jim Knipfel, Marcel Reich-Ranicki, Sibylle Berg, Carol Shields, Jean Nelissen, Thomas Hardy
 • Jesus Loves Me (John R. Rice)
 • Wiel Kusters, Arie van den Berg, Patrick Besson, John Masefield, Ferdinand Raimund, Peter de Mendelssohn, Petra Morsbach, Wilfred Campbell, Macedonio Fernández
 • Luise Hensel, Walt Whitman, Frank Goosen, Gabriel Barylli
 • Hoogtijden IV - Hemelvaart (Willem de Mérode)
 • Elizabeth Alexander, Oscar van den Boogaard, Countee Cullen, Emmanuel Hiel, Martin Jankowski, Alfred Austin, Eddy Bruma, Henri François Rikken, Jan Geerts
 • André Brink, Eduard Escoffet, G. K. Chesterton, Bernard Clavel, T. H. White, Hans Weigel, Max Brand, Joel Benton, Dolores Dorantes
 • Ad Zuiderent, Leo Pleysier, Adriaan Bontebal, Guntram Vesper, Frank Schätzing, Maeve Binchy, Ian Fleming, Sjoerd Leiker, Vladislav Chodasevitsj
 • Meg Wolitzer
 • Linda Pastan, Niels ’t Hooft, Jan Blokker, Louis-Ferdinand Céline, Georges Eekhoud, Said, John Cheever, John Barth, Max Brod
 • Robert Binyon, Alan Hollinghurst, Radwa Ashour, Hugo Raes, Vítězslav Nezval, Dolce far niente
 • John (Malcolm Guite)
 • Egyd Gstättner, Madeleine Thien, Claire Castillon, Friedrich Dieckmann, Eve Ensler, Raymond Carver, Jamaica Kincaid, Robert Ludlum, Theodore Roethke
 • Wim Hijmans, Joseph Brodsky, Michael Chabon, Bob Dylan, Dolce far niente
 • Adriaan Roland Holst, Jan Baeke, Maarten Biesheuvel, Lydia Rood, Jane Kenyon, Susan Cooper, Michaël Vandebril, Jack McCarthy, Mitchell Albom
 • Sterfbed (Jean Pierre Rawie)
 • Elizabeth Bishop, Gabriele Wohmann, Amy Waldman, Maria Semple, Takis Würger, Dolce far niente
 • Christina Rossetti, Ellen Deckwitz, Tommy Wieringa, Auke Hulst, Jeroen Thijssen, Maurits de Bruijn, Gerrit Achterberg, Annie M.G. Schmidt, Dolce far niente
 • Mascha Kaléko, Constantin Göttfert, Simone van Saarloos, Karel van het Reve, Dolce far niente
 • Eva Gerlach, Yi Mun-yol, W.G. Sebald, Markus Breidenich, Dolce far niente
 • Remember (Christina Rossetti), Dolce far niente
 • Michel van der Plas, Paul Gellings, Margreet Schouwenaar, Dolce far niente
 • Frieda Jung, Albert Verwey, W.J.M. Bronzwaer, Dolce far niente

  Archief per dag
 • 20-06-2019
 • 19-06-2019
 • 18-06-2019
 • 17-06-2019
 • 16-06-2019
 • 15-06-2019
 • 14-06-2019
 • 13-06-2019
 • 12-06-2019
 • 11-06-2019
 • 10-06-2019
 • 09-06-2019
 • 08-06-2019
 • 07-06-2019
 • 06-06-2019
 • 05-06-2019
 • 04-06-2019
 • 03-06-2019
 • 02-06-2019
 • 01-06-2019
 • 31-05-2019
 • 30-05-2019
 • 29-05-2019
 • 28-05-2019
 • 27-05-2019
 • 26-05-2019
 • 25-05-2019
 • 24-05-2019
 • 23-05-2019
 • 22-05-2019
 • 21-05-2019
 • 20-05-2019
 • 19-05-2019
 • 18-05-2019
 • 17-05-2019
 • 16-05-2019
 • 15-05-2019
 • 14-05-2019
 • 13-05-2019
 • 12-05-2019
 • 11-05-2019
 • 10-05-2019
 • 09-05-2019
 • 08-05-2019
 • 07-05-2019
 • 06-05-2019
 • 05-05-2019
 • 04-05-2019
 • 03-05-2019
 • 02-05-2019
 • 01-05-2019
 • 30-04-2019
 • 29-04-2019
 • 28-04-2019
 • 27-04-2019
 • 26-04-2019
 • 25-04-2019
 • 24-04-2019
 • 23-04-2019
 • 22-04-2019
 • 21-04-2019
 • 20-04-2019
 • 19-04-2019
 • 18-04-2019
 • 17-04-2019
 • 16-04-2019
 • 15-04-2019
 • 14-04-2019
 • 13-04-2019
 • 12-04-2019
 • 11-04-2019
 • 10-04-2019
 • 09-04-2019
 • 08-04-2019
 • 07-04-2019
 • 06-04-2019
 • 05-04-2019
 • 04-04-2019
 • 03-04-2019
 • 02-04-2019
 • 01-04-2019
 • 31-03-2019
 • 30-03-2019
 • 29-03-2019
 • 28-03-2019
 • 27-03-2019
 • 26-03-2019
 • 25-03-2019
 • 24-03-2019
 • 23-03-2019
 • 22-03-2019
 • 21-03-2019
 • 20-03-2019
 • 19-03-2019
 • 18-03-2019
 • 17-03-2019
 • 16-03-2019
 • 15-03-2019
 • 14-03-2019
 • 13-03-2019
 • 12-03-2019
 • 11-03-2019
 • 10-03-2019
 • 09-03-2019
 • 08-03-2019
 • 07-03-2019
 • 06-03-2019
 • 05-03-2019
 • 04-03-2019
 • 03-03-2019
 • 02-03-2019
 • 01-03-2019
 • 28-02-2019
 • 27-02-2019
 • 26-02-2019
 • 25-02-2019
 • 24-02-2019
 • 23-02-2019
 • 22-02-2019
 • 21-02-2019
 • 20-02-2019
 • 19-02-2019
 • 18-02-2019
 • 17-02-2019
 • 16-02-2019
 • 15-02-2019
 • 14-02-2019
 • 13-02-2019
 • 12-02-2019
 • 11-02-2019
 • 10-02-2019
 • 09-02-2019
 • 08-02-2019
 • 07-02-2019
 • 06-02-2019
 • 05-02-2019
 • 04-02-2019
 • 03-02-2019
 • 02-02-2019
 • 01-02-2019
 • 31-01-2019
 • 30-01-2019
 • 29-01-2019
 • 28-01-2019
 • 27-01-2019
 • 26-01-2019
 • 25-01-2019
 • 24-01-2019
 • 23-01-2019
 • 22-01-2019
 • 21-01-2019
 • 20-01-2019
 • 19-01-2019
 • 18-01-2019
 • 17-01-2019
 • 16-01-2019
 • 15-01-2019
 • 14-01-2019
 • 13-01-2019
 • 12-01-2019
 • 11-01-2019
 • 10-01-2019
 • 09-01-2019
 • 08-01-2019
 • 07-01-2019
 • 06-01-2019
 • 05-01-2019
 • 04-01-2019
 • 03-01-2019
 • 02-01-2019
 • 01-01-2019
 • 31-12-2018
 • 30-12-2018
 • 29-12-2018
 • 28-12-2018
 • 27-12-2018
 • 26-12-2018
 • 25-12-2018
 • 24-12-2018
 • 23-12-2018
 • 22-12-2018
 • 21-12-2018
 • 20-12-2018
 • 19-12-2018
 • 18-12-2018
 • 17-12-2018
 • 16-12-2018
 • 15-12-2018
 • 14-12-2018
 • 13-12-2018
 • 12-12-2018
 • 11-12-2018
 • 10-12-2018
 • 09-12-2018
 • 08-12-2018
 • 07-12-2018
 • 06-12-2018
 • 05-12-2018
 • 04-12-2018
 • 03-12-2018
 • 02-12-2018
 • 01-12-2018
 • 30-11-2018
 • 29-11-2018
 • 28-11-2018
 • 27-11-2018
 • 26-11-2018
 • 25-11-2018
 • 24-11-2018
 • 23-11-2018
 • 22-11-2018
 • 21-11-2018
 • 20-11-2018
 • 19-11-2018
 • 18-11-2018
 • 17-11-2018
 • 16-11-2018
 • 15-11-2018
 • 14-11-2018
 • 13-11-2018
 • 12-11-2018
 • 11-11-2018
 • 10-11-2018
 • 09-11-2018
 • 08-11-2018
 • 07-11-2018
 • 06-11-2018
 • 05-11-2018
 • 04-11-2018
 • 03-11-2018
 • 02-11-2018
 • 01-11-2018
 • 31-10-2018
 • 30-10-2018
 • 29-10-2018
 • 28-10-2018
 • 27-10-2018
 • 26-10-2018
 • 25-10-2018
 • 24-10-2018
 • 23-10-2018
 • 22-10-2018
 • 21-10-2018
 • 20-10-2018
 • 19-10-2018
 • 18-10-2018
 • 17-10-2018
 • 16-10-2018
 • 15-10-2018
 • 14-10-2018
 • 13-10-2018
 • 12-10-2018
 • 11-10-2018
 • 10-10-2018
 • 09-10-2018
 • 08-10-2018
 • 07-10-2018
 • 06-10-2018
 • 05-10-2018
 • 04-10-2018
 • 03-10-2018
 • 02-10-2018
 • 01-10-2018
 • 30-09-2018
 • 29-09-2018
 • 28-09-2018
 • 27-09-2018
 • 26-09-2018
 • 25-09-2018
 • 24-09-2018
 • 23-09-2018
 • 22-09-2018
 • 21-09-2018
 • 20-09-2018
 • 19-09-2018
 • 18-09-2018
 • 17-09-2018
 • 16-09-2018
 • 15-09-2018
 • 14-09-2018
 • 13-09-2018
 • 12-09-2018
 • 11-09-2018
 • 10-09-2018
 • 09-09-2018
 • 08-09-2018
 • 07-09-2018
 • 06-09-2018
 • 05-09-2018
 • 04-09-2018
 • 03-09-2018
 • 02-09-2018
 • 01-09-2018
 • 31-08-2018
 • 30-08-2018
 • 29-08-2018
 • 28-08-2018
 • 27-08-2018
 • 26-08-2018
 • 25-08-2018
 • 24-08-2018
 • 23-08-2018
 • 22-08-2018
 • 21-08-2018
 • 20-08-2018
 • 19-08-2018
 • 18-08-2018
 • 17-08-2018
 • 16-08-2018
 • 15-08-2018
 • 14-08-2018
 • 13-08-2018
 • 12-08-2018
 • 11-08-2018
 • 10-08-2018
 • 09-08-2018
 • 08-08-2018
 • 07-08-2018
 • 06-08-2018
 • 05-08-2018
 • 04-08-2018
 • 03-08-2018
 • 02-08-2018
 • 01-08-2018
 • 31-07-2018
 • 30-07-2018
 • 29-07-2018
 • 28-07-2018
 • 27-07-2018
 • 26-07-2018
 • 25-07-2018
 • 24-07-2018
 • 23-07-2018
 • 22-07-2018
 • 21-07-2018
 • 20-07-2018
 • 19-07-2018
 • 18-07-2018
 • 17-07-2018
 • 16-07-2018
 • 15-07-2018
 • 14-07-2018
 • 13-07-2018
 • 12-07-2018
 • 11-07-2018
 • 10-07-2018
 • 09-07-2018
 • 08-07-2018
 • 07-07-2018
 • 06-07-2018
 • 05-07-2018
 • 04-07-2018
 • 03-07-2018
 • 02-07-2018
 • 01-07-2018
 • 30-06-2018
 • 29-06-2018
 • 28-06-2018
 • 27-06-2018
 • 26-06-2018
 • 25-06-2018
 • 24-06-2018
 • 23-06-2018
 • 22-06-2018
 • 21-06-2018
 • 20-06-2018
 • 19-06-2018
 • 18-06-2018
 • 17-06-2018
 • 16-06-2018
 • 15-06-2018
 • 14-06-2018
 • 13-06-2018
 • 12-06-2018
 • 11-06-2018
 • 10-06-2018
 • 09-06-2018
 • 08-06-2018
 • 07-06-2018
 • 06-06-2018
 • 05-06-2018
 • 04-06-2018
 • 03-06-2018
 • 02-06-2018
 • 01-06-2018
 • 31-05-2018
 • 30-05-2018
 • 29-05-2018
 • 28-05-2018
 • 27-05-2018
 • 26-05-2018
 • 25-05-2018
 • 24-05-2018
 • 23-05-2018
 • 22-05-2018
 • 21-05-2018
 • 20-05-2018
 • 19-05-2018
 • 18-05-2018
 • 17-05-2018
 • 16-05-2018
 • 15-05-2018
 • 14-05-2018
 • 13-05-2018
 • 12-05-2018
 • 11-05-2018
 • 10-05-2018
 • 09-05-2018
 • 08-05-2018
 • 07-05-2018
 • 06-05-2018
 • 05-05-2018
 • 04-05-2018
 • 03-05-2018
 • 02-05-2018
 • 01-05-2018
 • 30-04-2018
 • 29-04-2018
 • 28-04-2018
 • 27-04-2018
 • 26-04-2018
 • 25-04-2018
 • 24-04-2018
 • 23-04-2018
 • 22-04-2018
 • 21-04-2018
 • 20-04-2018
 • 19-04-2018
 • 18-04-2018
 • 17-04-2018
 • 16-04-2018
 • 15-04-2018
 • 14-04-2018
 • 13-04-2018
 • 12-04-2018
 • 11-04-2018
 • 10-04-2018
 • 09-04-2018
 • 08-04-2018
 • 07-04-2018
 • 06-04-2018
 • 05-04-2018
 • 04-04-2018
 • 03-04-2018
 • 02-04-2018
 • 01-04-2018
 • 31-03-2018
 • 30-03-2018
 • 29-03-2018
 • 28-03-2018
 • 27-03-2018
 • 26-03-2018
 • 25-03-2018
 • 24-03-2018
 • 23-03-2018
 • 22-03-2018
 • 21-03-2018
 • 20-03-2018
 • 19-03-2018
 • 18-03-2018
 • 17-03-2018
 • 16-03-2018
 • 15-03-2018
 • 14-03-2018
 • 13-03-2018
 • 12-03-2018
 • 11-03-2018
 • 10-03-2018
 • 09-03-2018
 • 08-03-2018
 • 07-03-2018
 • 06-03-2018
 • 05-03-2018
 • 04-03-2018
 • 03-03-2018
 • 02-03-2018
 • 01-03-2018
 • 28-02-2018
 • 27-02-2018
 • 26-02-2018
 • 25-02-2018
 • 24-02-2018
 • 23-02-2018
 • 22-02-2018
 • 21-02-2018
 • 20-02-2018
 • 19-02-2018
 • 18-02-2018
 • 17-02-2018
 • 16-02-2018
 • 15-02-2018
 • 14-02-2018
 • 13-02-2018
 • 12-02-2018
 • 11-02-2018
 • 10-02-2018
 • 09-02-2018
 • 08-02-2018
 • 07-02-2018
 • 06-02-2018
 • 05-02-2018
 • 04-02-2018
 • 03-02-2018
 • 02-02-2018
 • 01-02-2018
 • 31-01-2018
 • 30-01-2018
 • 29-01-2018
 • 28-01-2018
 • 27-01-2018
 • 26-01-2018
 • 25-01-2018
 • 24-01-2018
 • 23-01-2018
 • 22-01-2018
 • 21-01-2018
 • 20-01-2018
 • 19-01-2018
 • 18-01-2018
 • 17-01-2018
 • 16-01-2018
 • 15-01-2018
 • 14-01-2018
 • 13-01-2018
 • 12-01-2018
 • 11-01-2018
 • 10-01-2018
 • 09-01-2018
 • 08-01-2018
 • 07-01-2018
 • 06-01-2018
 • 05-01-2018
 • 04-01-2018
 • 03-01-2018
 • 02-01-2018
 • 01-01-2018
 • 31-12-2017
 • 30-12-2017
 • 29-12-2017
 • 28-12-2017
 • 27-12-2017
 • 26-12-2017
 • 25-12-2017
 • 24-12-2017
 • 23-12-2017
 • 22-12-2017
 • 21-12-2017
 • 20-12-2017
 • 19-12-2017
 • 18-12-2017
 • 17-12-2017
 • 16-12-2017
 • 15-12-2017
 • 14-12-2017
 • 13-12-2017
 • 12-12-2017
 • 11-12-2017
 • 10-12-2017
 • 09-12-2017
 • 08-12-2017
 • 07-12-2017
 • 06-12-2017
 • 05-12-2017
 • 04-12-2017
 • 03-12-2017
 • 02-12-2017
 • 01-12-2017
 • 30-11-2017
 • 29-11-2017
 • 28-11-2017
 • 27-11-2017
 • 26-11-2017
 • 25-11-2017
 • 24-11-2017
 • 23-11-2017
 • 22-11-2017
 • 21-11-2017
 • 20-11-2017
 • 19-11-2017
 • 18-11-2017
 • 17-11-2017
 • 16-11-2017
 • 15-11-2017
 • 14-11-2017
 • 13-11-2017
 • 12-11-2017
 • 11-11-2017
 • 10-11-2017
 • 09-11-2017
 • 08-11-2017
 • 07-11-2017
 • 06-11-2017
 • 05-11-2017
 • 04-11-2017
 • 03-11-2017
 • 02-11-2017
 • 01-11-2017
 • 31-10-2017
 • 30-10-2017
 • 29-10-2017
 • 28-10-2017
 • 27-10-2017
 • 26-10-2017
 • 25-10-2017
 • 24-10-2017
 • 23-10-2017
 • 22-10-2017
 • 21-10-2017
 • 20-10-2017
 • 19-10-2017
 • 18-10-2017
 • 17-10-2017
 • 16-10-2017
 • 15-10-2017
 • 14-10-2017
 • 13-10-2017
 • 12-10-2017
 • 11-10-2017
 • 10-10-2017
 • 09-10-2017
 • 08-10-2017
 • 07-10-2017
 • 06-10-2017
 • 05-10-2017
 • 04-10-2017
 • 03-10-2017
 • 02-10-2017
 • 01-10-2017
 • 30-09-2017
 • 29-09-2017
 • 28-09-2017
 • 27-09-2017
 • 26-09-2017
 • 25-09-2017
 • 24-09-2017
 • 23-09-2017
 • 22-09-2017
 • 21-09-2017
 • 20-09-2017
 • 19-09-2017
 • 18-09-2017
 • 17-09-2017
 • 16-09-2017
 • 15-09-2017
 • 14-09-2017
 • 13-09-2017
 • 12-09-2017
 • 11-09-2017
 • 10-09-2017
 • 09-09-2017
 • 08-09-2017
 • 07-09-2017
 • 06-09-2017
 • 05-09-2017
 • 04-09-2017
 • 03-09-2017
 • 02-09-2017
 • 01-09-2017
 • 31-08-2017
 • 30-08-2017
 • 29-08-2017
 • 28-08-2017
 • 27-08-2017
 • 26-08-2017
 • 25-08-2017
 • 24-08-2017
 • 23-08-2017
 • 22-08-2017
 • 21-08-2017
 • 20-08-2017
 • 19-08-2017
 • 18-08-2017
 • 17-08-2017
 • 16-08-2017
 • 15-08-2017
 • 14-08-2017
 • 13-08-2017
 • 12-08-2017
 • 11-08-2017
 • 10-08-2017
 • 09-08-2017
 • 08-08-2017
 • 07-08-2017
 • 06-08-2017
 • 05-08-2017
 • 04-08-2017
 • 03-08-2017
 • 02-08-2017
 • 01-08-2017
 • 31-07-2017
 • 30-07-2017
 • 29-07-2017
 • 28-07-2017
 • 27-07-2017
 • 26-07-2017
 • 25-07-2017
 • 24-07-2017
 • 23-07-2017
 • 22-07-2017
 • 21-07-2017
 • 20-07-2017
 • 19-07-2017
 • 18-07-2017
 • 17-07-2017
 • 16-07-2017
 • 15-07-2017
 • 14-07-2017
 • 13-07-2017
 • 12-07-2017
 • 11-07-2017
 • 10-07-2017
 • 09-07-2017
 • 08-07-2017
 • 07-07-2017
 • 06-07-2017
 • 05-07-2017
 • 04-07-2017
 • 03-07-2017
 • 02-07-2017
 • 01-07-2017
 • 30-06-2017
 • 29-06-2017
 • 28-06-2017
 • 27-06-2017
 • 26-06-2017
 • 25-06-2017
 • 24-06-2017
 • 23-06-2017
 • 22-06-2017
 • 21-06-2017
 • 20-06-2017
 • 19-06-2017
 • 18-06-2017
 • 17-06-2017
 • 16-06-2017
 • 15-06-2017
 • 14-06-2017
 • 13-06-2017
 • 12-06-2017
 • 11-06-2017
 • 10-06-2017
 • 09-06-2017
 • 08-06-2017
 • 07-06-2017
 • 06-06-2017
 • 05-06-2017
 • 04-06-2017
 • 03-06-2017
 • 02-06-2017
 • 01-06-2017
 • 31-05-2017
 • 30-05-2017
 • 29-05-2017
 • 28-05-2017
 • 27-05-2017
 • 26-05-2017
 • 25-05-2017
 • 24-05-2017
 • 23-05-2017
 • 22-05-2017
 • 21-05-2017
 • 20-05-2017
 • 19-05-2017
 • 18-05-2017
 • 17-05-2017
 • 16-05-2017
 • 15-05-2017
 • 14-05-2017
 • 13-05-2017
 • 12-05-2017
 • 11-05-2017
 • 10-05-2017
 • 09-05-2017
 • 08-05-2017
 • 07-05-2017
 • 06-05-2017
 • 05-05-2017
 • 04-05-2017
 • 03-05-2017
 • 02-05-2017
 • 01-05-2017
 • 30-04-2017
 • 29-04-2017
 • 28-04-2017
 • 27-04-2017
 • 26-04-2017
 • 25-04-2017
 • 24-04-2017
 • 23-04-2017
 • 22-04-2017
 • 21-04-2017
 • 20-04-2017
 • 19-04-2017
 • 18-04-2017
 • 17-04-2017
 • 16-04-2017
 • 15-04-2017
 • 14-04-2017
 • 13-04-2017
 • 12-04-2017
 • 11-04-2017
 • 10-04-2017
 • 09-04-2017
 • 08-04-2017
 • 07-04-2017
 • 06-04-2017
 • 05-04-2017
 • 04-04-2017
 • 03-04-2017
 • 02-04-2017
 • 01-04-2017
 • 31-03-2017
 • 30-03-2017
 • 29-03-2017
 • 28-03-2017
 • 27-03-2017
 • 26-03-2017
 • 25-03-2017
 • 24-03-2017
 • 23-03-2017
 • 22-03-2017
 • 21-03-2017
 • 20-03-2017
 • 19-03-2017
 • 18-03-2017
 • 17-03-2017
 • 16-03-2017
 • 15-03-2017
 • 14-03-2017
 • 13-03-2017
 • 12-03-2017
 • 11-03-2017
 • 10-03-2017
 • 09-03-2017
 • 08-03-2017
 • 07-03-2017
 • 06-03-2017
 • 05-03-2017
 • 04-03-2017
 • 03-03-2017
 • 02-03-2017
 • 01-03-2017
 • 28-02-2017
 • 27-02-2017
 • 26-02-2017
 • 25-02-2017
 • 24-02-2017
 • 23-02-2017
 • 22-02-2017
 • 21-02-2017
 • 20-02-2017
 • 19-02-2017
 • 18-02-2017
 • 17-02-2017
 • 16-02-2017
 • 15-02-2017
 • 14-02-2017
 • 13-02-2017
 • 12-02-2017
 • 11-02-2017
 • 10-02-2017
 • 09-02-2017
 • 08-02-2017
 • 07-02-2017
 • 06-02-2017
 • 05-02-2017
 • 04-02-2017
 • 03-02-2017
 • 02-02-2017
 • 01-02-2017
 • 31-01-2017
 • 30-01-2017
 • 29-01-2017
 • 28-01-2017
 • 27-01-2017
 • 26-01-2017
 • 25-01-2017
 • 24-01-2017
 • 23-01-2017
 • 22-01-2017
 • 21-01-2017
 • 20-01-2017
 • 19-01-2017
 • 18-01-2017
 • 17-01-2017
 • 16-01-2017
 • 15-01-2017
 • 14-01-2017
 • 13-01-2017
 • 12-01-2017
 • 11-01-2017
 • 10-01-2017
 • 09-01-2017
 • 08-01-2017
 • 07-01-2017
 • 06-01-2017
 • 05-01-2017
 • 04-01-2017
 • 03-01-2017
 • 02-01-2017
 • 01-01-2017
 • 31-12-2016
 • 30-12-2016
 • 29-12-2016
 • 28-12-2016
 • 27-12-2016
 • 26-12-2016
 • 25-12-2016
 • 24-12-2016
 • 23-12-2016
 • 22-12-2016
 • 21-12-2016
 • 20-12-2016
 • 19-12-2016
 • 18-12-2016
 • 17-12-2016
 • 16-12-2016
 • 15-12-2016
 • 14-12-2016
 • 13-12-2016
 • 12-12-2016
 • 11-12-2016
 • 10-12-2016
 • 09-12-2016
 • 08-12-2016
 • 07-12-2016
 • 06-12-2016
 • 05-12-2016
 • 04-12-2016
 • 03-12-2016
 • 02-12-2016
 • 01-12-2016
 • 30-11-2016
 • 29-11-2016
 • 28-11-2016
 • 27-11-2016
 • 26-11-2016
 • 25-11-2016
 • 24-11-2016
 • 23-11-2016
 • 22-11-2016
 • 21-11-2016
 • 20-11-2016
 • 19-11-2016
 • 18-11-2016
 • 17-11-2016
 • 16-11-2016
 • 15-11-2016
 • 14-11-2016
 • 13-11-2016
 • 12-11-2016
 • 11-11-2016
 • 10-11-2016
 • 09-11-2016
 • 08-11-2016
 • 07-11-2016
 • 06-11-2016
 • 05-11-2016
 • 04-11-2016
 • 03-11-2016
 • 02-11-2016
 • 01-11-2016
 • 31-10-2016
 • 30-10-2016
 • 29-10-2016
 • 28-10-2016
 • 27-10-2016
 • 26-10-2016
 • 25-10-2016
 • 24-10-2016
 • 23-10-2016
 • 22-10-2016
 • 21-10-2016
 • 20-10-2016
 • 19-10-2016
 • 18-10-2016
 • 17-10-2016
 • 16-10-2016
 • 15-10-2016
 • 14-10-2016
 • 13-10-2016
 • 12-10-2016
 • 11-10-2016
 • 10-10-2016
 • 09-10-2016
 • 08-10-2016
 • 07-10-2016
 • 06-10-2016
 • 05-10-2016
 • 04-10-2016
 • 03-10-2016
 • 02-10-2016
 • 01-10-2016
 • 30-09-2016
 • 29-09-2016
 • 28-09-2016
 • 27-09-2016
 • 26-09-2016
 • 25-09-2016
 • 24-09-2016
 • 23-09-2016
 • 22-09-2016
 • 21-09-2016
 • 20-09-2016
 • 19-09-2016
 • 18-09-2016
 • 17-09-2016
 • 16-09-2016
 • 15-09-2016
 • 14-09-2016
 • 13-09-2016
 • 12-09-2016
 • 11-09-2016
 • 10-09-2016
 • 09-09-2016
 • 08-09-2016
 • 07-09-2016
 • 06-09-2016
 • 05-09-2016
 • 04-09-2016
 • 03-09-2016
 • 02-09-2016
 • 01-09-2016
 • 31-08-2016
 • 30-08-2016
 • 29-08-2016
 • 28-08-2016
 • 27-08-2016
 • 26-08-2016
 • 25-08-2016
 • 24-08-2016
 • 23-08-2016
 • 22-08-2016
 • 21-08-2016
 • 20-08-2016
 • 19-08-2016
 • 18-08-2016
 • 17-08-2016
 • 16-08-2016
 • 15-08-2016
 • 14-08-2016
 • 13-08-2016
 • 12-08-2016
 • 11-08-2016
 • 10-08-2016
 • 09-08-2016
 • 08-08-2016
 • 07-08-2016
 • 06-08-2016
 • 05-08-2016
 • 04-08-2016
 • 03-08-2016
 • 02-08-2016
 • 01-08-2016
 • 31-07-2016
 • 30-07-2016
 • 29-07-2016
 • 28-07-2016
 • 27-07-2016
 • 26-07-2016
 • 25-07-2016
 • 24-07-2016
 • 23-07-2016
 • 22-07-2016
 • 21-07-2016
 • 20-07-2016
 • 19-07-2016
 • 18-07-2016
 • 17-07-2016
 • 16-07-2016
 • 15-07-2016
 • 14-07-2016
 • 13-07-2016
 • 12-07-2016
 • 11-07-2016
 • 10-07-2016
 • 09-07-2016
 • 08-07-2016
 • 07-07-2016
 • 06-07-2016
 • 05-07-2016
 • 04-07-2016
 • 03-07-2016
 • 02-07-2016
 • 01-07-2016
 • 30-06-2016
 • 29-06-2016
 • 28-06-2016
 • 27-06-2016
 • 26-06-2016
 • 25-06-2016
 • 24-06-2016
 • 23-06-2016
 • 22-06-2016
 • 21-06-2016
 • 20-06-2016
 • 19-06-2016
 • 18-06-2016
 • 17-06-2016
 • 16-06-2016
 • 15-06-2016
 • 14-06-2016
 • 13-06-2016
 • 12-06-2016
 • 11-06-2016
 • 10-06-2016
 • 09-06-2016
 • 08-06-2016
 • 07-06-2016
 • 06-06-2016
 • 05-06-2016
 • 04-06-2016
 • 03-06-2016
 • 02-06-2016
 • 01-06-2016
 • 31-05-2016
 • 30-05-2016
 • 29-05-2016
 • 28-05-2016
 • 27-05-2016
 • 26-05-2016
 • 25-05-2016
 • 24-05-2016
 • 23-05-2016
 • 22-05-2016
 • 21-05-2016
 • 20-05-2016
 • 19-05-2016
 • 18-05-2016
 • 17-05-2016
 • 16-05-2016
 • 15-05-2016
 • 14-05-2016
 • 13-05-2016
 • 12-05-2016
 • 11-05-2016
 • 10-05-2016
 • 09-05-2016
 • 08-05-2016
 • 07-05-2016
 • 06-05-2016
 • 05-05-2016
 • 04-05-2016
 • 03-05-2016
 • 02-05-2016
 • 01-05-2016
 • 30-04-2016
 • 29-04-2016
 • 28-04-2016
 • 27-04-2016
 • 26-04-2016
 • 25-04-2016
 • 24-04-2016
 • 23-04-2016
 • 22-04-2016
 • 21-04-2016
 • 20-04-2016
 • 19-04-2016
 • 18-04-2016
 • 17-04-2016
 • 16-04-2016
 • 15-04-2016
 • 14-04-2016
 • 13-04-2016
 • 12-04-2016
 • 11-04-2016
 • 10-04-2016
 • 09-04-2016
 • 08-04-2016
 • 07-04-2016
 • 06-04-2016
 • 05-04-2016
 • 04-04-2016
 • 03-04-2016
 • 02-04-2016
 • 01-04-2016
 • 31-03-2016
 • 30-03-2016
 • 29-03-2016
 • 28-03-2016
 • 27-03-2016
 • 26-03-2016
 • 25-03-2016
 • 24-03-2016
 • 23-03-2016
 • 22-03-2016
 • 21-03-2016
 • 20-03-2016
 • 19-03-2016
 • 18-03-2016
 • 17-03-2016
 • 16-03-2016
 • 15-03-2016
 • 14-03-2016
 • 13-03-2016
 • 12-03-2016
 • 11-03-2016
 • 10-03-2016
 • 09-03-2016
 • 08-03-2016
 • 07-03-2016
 • 06-03-2016
 • 05-03-2016
 • 04-03-2016
 • 03-03-2016
 • 02-03-2016
 • 01-03-2016
 • 29-02-2016
 • 28-02-2016
 • 27-02-2016
 • 26-02-2016
 • 25-02-2016
 • 24-02-2016
 • 23-02-2016
 • 22-02-2016
 • 21-02-2016
 • 20-02-2016
 • 19-02-2016
 • 18-02-2016
 • 17-02-2016
 • 16-02-2016
 • 15-02-2016
 • 14-02-2016
 • 13-02-2016
 • 12-02-2016
 • 11-02-2016
 • 10-02-2016
 • 09-02-2016
 • 08-02-2016
 • 07-02-2016
 • 06-02-2016
 • 05-02-2016
 • 04-02-2016
 • 03-02-2016
 • 02-02-2016
 • 01-02-2016
 • 31-01-2016
 • 30-01-2016
 • 29-01-2016
 • 28-01-2016
 • 27-01-2016
 • 26-01-2016
 • 25-01-2016
 • 24-01-2016
 • 23-01-2016
 • 22-01-2016
 • 21-01-2016
 • 20-01-2016
 • 19-01-2016
 • 18-01-2016
 • 17-01-2016
 • 16-01-2016
 • 15-01-2016
 • 14-01-2016
 • 13-01-2016
 • 12-01-2016
 • 11-01-2016
 • 10-01-2016
 • 09-01-2016
 • 08-01-2016
 • 07-01-2016
 • 06-01-2016
 • 05-01-2016
 • 04-01-2016
 • 03-01-2016
 • 02-01-2016
 • 01-01-2016
 • 31-12-2015
 • 30-12-2015
 • 29-12-2015
 • 28-12-2015
 • 27-12-2015
 • 26-12-2015
 • 25-12-2015
 • 24-12-2015
 • 23-12-2015
 • 22-12-2015
 • 21-12-2015
 • 20-12-2015
 • 19-12-2015
 • 18-12-2015
 • 17-12-2015
 • 16-12-2015
 • 15-12-2015
 • 14-12-2015
 • 13-12-2015
 • 12-12-2015
 • 11-12-2015
 • 10-12-2015
 • 09-12-2015
 • 08-12-2015
 • 07-12-2015
 • 06-12-2015
 • 05-12-2015
 • 04-12-2015
 • 03-12-2015
 • 02-12-2015
 • 01-12-2015
 • 30-11-2015
 • 29-11-2015
 • 28-11-2015
 • 27-11-2015
 • 26-11-2015
 • 25-11-2015
 • 24-11-2015
 • 23-11-2015
 • 22-11-2015
 • 21-11-2015
 • 20-11-2015
 • 19-11-2015
 • 18-11-2015
 • 17-11-2015
 • 16-11-2015
 • 15-11-2015
 • 14-11-2015
 • 13-11-2015
 • 12-11-2015
 • 11-11-2015
 • 10-11-2015
 • 09-11-2015
 • 08-11-2015
 • 07-11-2015
 • 06-11-2015
 • 05-11-2015
 • 04-11-2015
 • 03-11-2015
 • 02-11-2015
 • 01-11-2015
 • 31-10-2015
 • 30-10-2015
 • 29-10-2015
 • 28-10-2015
 • 27-10-2015
 • 26-10-2015
 • 25-10-2015
 • 24-10-2015
 • 23-10-2015
 • 22-10-2015
 • 21-10-2015
 • 20-10-2015
 • 19-10-2015
 • 18-10-2015
 • 17-10-2015
 • 16-10-2015
 • 15-10-2015
 • 14-10-2015
 • 13-10-2015
 • 12-10-2015
 • 11-10-2015
 • 10-10-2015
 • 09-10-2015
 • 08-10-2015
 • 07-10-2015
 • 06-10-2015
 • 05-10-2015
 • 04-10-2015
 • 03-10-2015
 • 02-10-2015
 • 01-10-2015
 • 30-09-2015
 • 29-09-2015
 • 28-09-2015
 • 27-09-2015
 • 26-09-2015
 • 25-09-2015
 • 24-09-2015
 • 23-09-2015
 • 22-09-2015
 • 21-09-2015
 • 20-09-2015
 • 19-09-2015
 • 18-09-2015
 • 17-09-2015
 • 16-09-2015
 • 15-09-2015
 • 14-09-2015
 • 13-09-2015
 • 12-09-2015
 • 11-09-2015
 • 10-09-2015
 • 09-09-2015
 • 08-09-2015
 • 07-09-2015
 • 06-09-2015
 • 05-09-2015
 • 04-09-2015
 • 03-09-2015
 • 02-09-2015
 • 01-09-2015
 • 31-08-2015
 • 30-08-2015
 • 29-08-2015
 • 28-08-2015
 • 27-08-2015
 • 26-08-2015
 • 25-08-2015
 • 24-08-2015
 • 23-08-2015
 • 22-08-2015
 • 21-08-2015
 • 20-08-2015
 • 19-08-2015
 • 18-08-2015
 • 17-08-2015
 • 16-08-2015
 • 15-08-2015
 • 14-08-2015
 • 13-08-2015
 • 12-08-2015
 • 11-08-2015
 • 10-08-2015
 • 09-08-2015
 • 08-08-2015
 • 07-08-2015
 • 06-08-2015
 • 05-08-2015
 • 04-08-2015
 • 03-08-2015
 • 02-08-2015
 • 01-08-2015
 • 31-07-2015
 • 30-07-2015
 • 29-07-2015
 • 28-07-2015
 • 27-07-2015
 • 26-07-2015
 • 25-07-2015
 • 24-07-2015
 • 23-07-2015
 • 22-07-2015
 • 21-07-2015
 • 20-07-2015
 • 19-07-2015
 • 18-07-2015
 • 17-07-2015
 • 16-07-2015
 • 15-07-2015
 • 14-07-2015
 • 13-07-2015
 • 12-07-2015
 • 11-07-2015
 • 10-07-2015
 • 09-07-2015
 • 08-07-2015
 • 07-07-2015
 • 06-07-2015
 • 05-07-2015
 • 04-07-2015
 • 03-07-2015
 • 02-07-2015
 • 01-07-2015
 • 30-06-2015
 • 29-06-2015
 • 28-06-2015
 • 27-06-2015
 • 26-06-2015
 • 25-06-2015
 • 24-06-2015
 • 23-06-2015
 • 22-06-2015
 • 21-06-2015
 • 20-06-2015
 • 19-06-2015
 • 18-06-2015
 • 17-06-2015
 • 16-06-2015
 • 15-06-2015
 • 14-06-2015
 • 13-06-2015
 • 12-06-2015
 • 11-06-2015
 • 10-06-2015
 • 09-06-2015
 • 08-06-2015
 • 07-06-2015
 • 06-06-2015
 • 05-06-2015
 • 04-06-2015
 • 03-06-2015
 • 02-06-2015
 • 01-06-2015
 • 31-05-2015
 • 30-05-2015
 • 29-05-2015
 • 28-05-2015
 • 27-05-2015
 • 26-05-2015
 • 25-05-2015
 • 24-05-2015
 • 23-05-2015
 • 22-05-2015
 • 21-05-2015
 • 20-05-2015
 • 19-05-2015
 • 18-05-2015
 • 17-05-2015
 • 16-05-2015
 • 15-05-2015
 • 14-05-2015
 • 13-05-2015
 • 12-05-2015
 • 11-05-2015
 • 10-05-2015
 • 09-05-2015
 • 08-05-2015
 • 07-05-2015
 • 06-05-2015
 • 05-05-2015
 • 04-05-2015
 • 03-05-2015
 • 02-05-2015
 • 01-05-2015
 • 30-04-2015
 • 29-04-2015
 • 28-04-2015
 • 27-04-2015
 • 26-04-2015
 • 25-04-2015
 • 24-04-2015
 • 23-04-2015
 • 22-04-2015
 • 21-04-2015
 • 20-04-2015
 • 19-04-2015
 • 18-04-2015
 • 17-04-2015
 • 16-04-2015
 • 15-04-2015
 • 14-04-2015
 • 13-04-2015
 • 12-04-2015
 • 11-04-2015
 • 10-04-2015
 • 09-04-2015
 • 08-04-2015
 • 07-04-2015
 • 06-04-2015
 • 05-04-2015
 • 04-04-2015
 • 03-04-2015
 • 02-04-2015
 • 01-04-2015
 • 31-03-2015
 • 30-03-2015
 • 29-03-2015
 • 28-03-2015
 • 27-03-2015
 • 26-03-2015
 • 25-03-2015
 • 24-03-2015
 • 23-03-2015
 • 22-03-2015
 • 21-03-2015
 • 20-03-2015
 • 19-03-2015
 • 18-03-2015
 • 17-03-2015
 • 16-03-2015
 • 15-03-2015
 • 14-03-2015
 • 13-03-2015
 • 12-03-2015
 • 11-03-2015
 • 10-03-2015
 • 09-03-2015
 • 08-03-2015
 • 07-03-2015
 • 06-03-2015
 • 05-03-2015
 • 04-03-2015
 • 03-03-2015
 • 02-03-2015
 • 01-03-2015
 • 28-02-2015
 • 27-02-2015
 • 26-02-2015
 • 25-02-2015
 • 24-02-2015
 • 23-02-2015
 • 22-02-2015
 • 21-02-2015
 • 20-02-2015
 • 19-02-2015
 • 18-02-2015
 • 17-02-2015
 • 16-02-2015
 • 15-02-2015
 • 14-02-2015
 • 13-02-2015
 • 12-02-2015
 • 11-02-2015
 • 10-02-2015
 • 09-02-2015
 • 08-02-2015
 • 07-02-2015
 • 06-02-2015
 • 05-02-2015
 • 04-02-2015
 • 03-02-2015
 • 02-02-2015
 • 01-02-2015
 • 31-01-2015
 • 30-01-2015
 • 29-01-2015
 • 28-01-2015
 • 27-01-2015
 • 26-01-2015
 • 25-01-2015
 • 24-01-2015
 • 23-01-2015
 • 22-01-2015
 • 21-01-2015
 • 20-01-2015
 • 19-01-2015
 • 18-01-2015
 • 17-01-2015
 • 16-01-2015
 • 15-01-2015
 • 14-01-2015
 • 13-01-2015
 • 12-01-2015
 • 11-01-2015
 • 10-01-2015
 • 09-01-2015
 • 08-01-2015
 • 07-01-2015
 • 06-01-2015
 • 05-01-2015
 • 04-01-2015
 • 03-01-2015
 • 02-01-2015
 • 01-01-2015
 • 31-12-2014
 • 30-12-2014
 • 29-12-2014
 • 28-12-2014
 • 27-12-2014
 • 26-12-2014
 • 25-12-2014
 • 24-12-2014
 • 23-12-2014
 • 22-12-2014
 • 21-12-2014
 • 20-12-2014
 • 19-12-2014
 • 18-12-2014
 • 17-12-2014
 • 16-12-2014
 • 15-12-2014
 • 14-12-2014
 • 13-12-2014
 • 12-12-2014
 • 11-12-2014
 • 10-12-2014
 • 09-12-2014
 • 08-12-2014
 • 07-12-2014
 • 06-12-2014
 • 05-12-2014
 • 04-12-2014
 • 03-12-2014
 • 02-12-2014
 • 01-12-2014
 • 30-11-2014
 • 29-11-2014
 • 28-11-2014
 • 27-11-2014
 • 26-11-2014
 • 25-11-2014
 • 24-11-2014
 • 23-11-2014
 • 22-11-2014
 • 21-11-2014
 • 20-11-2014
 • 19-11-2014
 • 18-11-2014
 • 17-11-2014
 • 16-11-2014
 • 15-11-2014
 • 14-11-2014
 • 13-11-2014
 • 12-11-2014
 • 11-11-2014
 • 10-11-2014
 • 09-11-2014
 • 08-11-2014
 • 07-11-2014
 • 06-11-2014
 • 05-11-2014
 • 04-11-2014
 • 03-11-2014
 • 02-11-2014
 • 01-11-2014
 • 31-10-2014
 • 30-10-2014
 • 29-10-2014
 • 28-10-2014
 • 27-10-2014
 • 26-10-2014
 • 25-10-2014
 • 24-10-2014
 • 23-10-2014
 • 22-10-2014
 • 21-10-2014
 • 20-10-2014
 • 19-10-2014
 • 18-10-2014
 • 17-10-2014
 • 16-10-2014
 • 15-10-2014
 • 14-10-2014
 • 13-10-2014
 • 12-10-2014
 • 11-10-2014
 • 10-10-2014
 • 09-10-2014
 • 08-10-2014
 • 07-10-2014
 • 06-10-2014
 • 05-10-2014
 • 04-10-2014
 • 03-10-2014
 • 02-10-2014
 • 01-10-2014
 • 30-09-2014
 • 29-09-2014
 • 28-09-2014
 • 27-09-2014
 • 26-09-2014
 • 25-09-2014
 • 24-09-2014
 • 23-09-2014
 • 22-09-2014
 • 21-09-2014
 • 20-09-2014
 • 19-09-2014
 • 18-09-2014
 • 17-09-2014
 • 16-09-2014
 • 15-09-2014
 • 14-09-2014
 • 13-09-2014
 • 12-09-2014
 • 11-09-2014
 • 10-09-2014
 • 09-09-2014
 • 08-09-2014
 • 07-09-2014
 • 06-09-2014
 • 05-09-2014
 • 04-09-2014
 • 03-09-2014
 • 02-09-2014
 • 01-09-2014
 • 31-08-2014
 • 30-08-2014
 • 29-08-2014
 • 28-08-2014
 • 27-08-2014
 • 26-08-2014
 • 25-08-2014
 • 24-08-2014
 • 23-08-2014
 • 22-08-2014
 • 21-08-2014
 • 20-08-2014
 • 19-08-2014
 • 18-08-2014
 • 17-08-2014
 • 16-08-2014
 • 15-08-2014
 • 14-08-2014
 • 13-08-2014
 • 12-08-2014
 • 11-08-2014
 • 10-08-2014
 • 09-08-2014
 • 08-08-2014
 • 07-08-2014
 • 06-08-2014
 • 05-08-2014
 • 04-08-2014
 • 03-08-2014
 • 02-08-2014
 • 01-08-2014
 • 31-07-2014
 • 30-07-2014
 • 29-07-2014
 • 28-07-2014
 • 27-07-2014
 • 26-07-2014
 • 25-07-2014
 • 24-07-2014
 • 23-07-2014
 • 22-07-2014
 • 21-07-2014
 • 20-07-2014
 • 19-07-2014
 • 18-07-2014
 • 17-07-2014
 • 16-07-2014
 • 15-07-2014
 • 14-07-2014
 • 13-07-2014
 • 12-07-2014
 • 11-07-2014
 • 10-07-2014
 • 09-07-2014
 • 08-07-2014
 • 07-07-2014
 • 06-07-2014
 • 05-07-2014
 • 04-07-2014
 • 03-07-2014
 • 02-07-2014
 • 01-07-2014
 • 30-06-2014
 • 29-06-2014
 • 28-06-2014
 • 27-06-2014
 • 26-06-2014
 • 25-06-2014
 • 24-06-2014
 • 23-06-2014
 • 22-06-2014
 • 21-06-2014
 • 20-06-2014
 • 19-06-2014
 • 18-06-2014
 • 17-06-2014
 • 16-06-2014
 • 15-06-2014
 • 14-06-2014
 • 13-06-2014
 • 12-06-2014
 • 11-06-2014
 • 10-06-2014
 • 09-06-2014
 • 08-06-2014
 • 07-06-2014
 • 06-06-2014
 • 05-06-2014
 • 04-06-2014
 • 03-06-2014
 • 02-06-2014
 • 01-06-2014
 • 31-05-2014
 • 30-05-2014
 • 29-05-2014
 • 28-05-2014
 • 27-05-2014
 • 26-05-2014
 • 25-05-2014
 • 24-05-2014
 • 23-05-2014
 • 22-05-2014
 • 21-05-2014
 • 20-05-2014
 • 19-05-2014
 • 18-05-2014
 • 17-05-2014
 • 16-05-2014
 • 15-05-2014
 • 14-05-2014
 • 13-05-2014
 • 12-05-2014
 • 11-05-2014
 • 10-05-2014
 • 09-05-2014
 • 08-05-2014
 • 07-05-2014
 • 06-05-2014
 • 05-05-2014
 • 04-05-2014
 • 03-05-2014
 • 02-05-2014
 • 01-05-2014
 • 30-04-2014
 • 29-04-2014
 • 28-04-2014
 • 27-04-2014
 • 26-04-2014
 • 25-04-2014
 • 24-04-2014
 • 23-04-2014
 • 22-04-2014
 • 21-04-2014
 • 20-04-2014
 • 19-04-2014
 • 18-04-2014
 • 17-04-2014
 • 16-04-2014
 • 15-04-2014
 • 14-04-2014
 • 13-04-2014
 • 12-04-2014
 • 11-04-2014
 • 10-04-2014
 • 09-04-2014
 • 08-04-2014
 • 07-04-2014
 • 06-04-2014
 • 05-04-2014
 • 04-04-2014
 • 03-04-2014
 • 02-04-2014
 • 01-04-2014
 • 31-03-2014
 • 30-03-2014
 • 29-03-2014
 • 28-03-2014
 • 27-03-2014
 • 26-03-2014
 • 25-03-2014
 • 24-03-2014
 • 23-03-2014
 • 22-03-2014
 • 21-03-2014
 • 20-03-2014
 • 19-03-2014
 • 18-03-2014
 • 17-03-2014
 • 16-03-2014
 • 15-03-2014
 • 14-03-2014
 • 13-03-2014
 • 12-03-2014
 • 11-03-2014
 • 10-03-2014
 • 09-03-2014
 • 08-03-2014
 • 07-03-2014
 • 06-03-2014
 • 05-03-2014
 • 04-03-2014
 • 03-03-2014
 • 02-03-2014
 • 01-03-2014
 • 28-02-2014
 • 27-02-2014
 • 26-02-2014
 • 25-02-2014
 • 24-02-2014
 • 23-02-2014
 • 22-02-2014
 • 21-02-2014
 • 20-02-2014
 • 19-02-2014
 • 18-02-2014
 • 17-02-2014
 • 16-02-2014
 • 15-02-2014
 • 14-02-2014
 • 13-02-2014
 • 12-02-2014
 • 11-02-2014
 • 10-02-2014
 • 09-02-2014
 • 08-02-2014
 • 07-02-2014
 • 06-02-2014
 • 05-02-2014
 • 04-02-2014
 • 03-02-2014
 • 02-02-2014
 • 01-02-2014
 • 31-01-2014
 • 30-01-2014
 • 29-01-2014
 • 28-01-2014
 • 27-01-2014
 • 26-01-2014
 • 25-01-2014
 • 24-01-2014
 • 23-01-2014
 • 22-01-2014
 • 21-01-2014
 • 20-01-2014
 • 19-01-2014
 • 18-01-2014
 • 17-01-2014
 • 16-01-2014
 • 15-01-2014
 • 14-01-2014
 • 13-01-2014
 • 12-01-2014
 • 11-01-2014
 • 10-01-2014
 • 09-01-2014
 • 08-01-2014
 • 07-01-2014
 • 06-01-2014
 • 05-01-2014
 • 04-01-2014
 • 03-01-2014
 • 02-01-2014
 • 01-01-2014
 • 31-12-2013
 • 30-12-2013
 • 29-12-2013
 • 28-12-2013
 • 27-12-2013
 • 26-12-2013
 • 25-12-2013
 • 24-12-2013
 • 23-12-2013
 • 22-12-2013
 • 21-12-2013
 • 20-12-2013
 • 19-12-2013
 • 18-12-2013
 • 17-12-2013
 • 16-12-2013
 • 15-12-2013
 • 14-12-2013
 • 13-12-2013
 • 12-12-2013
 • 11-12-2013
 • 10-12-2013
 • 09-12-2013
 • 08-12-2013
 • 07-12-2013
 • 06-12-2013
 • 05-12-2013
 • 04-12-2013
 • 03-12-2013
 • 02-12-2013
 • 01-12-2013
 • 30-11-2013
 • 29-11-2013
 • 28-11-2013
 • 27-11-2013
 • 26-11-2013
 • 25-11-2013
 • 24-11-2013
 • 23-11-2013
 • 22-11-2013
 • 21-11-2013
 • 20-11-2013
 • 19-11-2013
 • 18-11-2013
 • 17-11-2013
 • 16-11-2013
 • 15-11-2013
 • 14-11-2013
 • 13-11-2013
 • 12-11-2013
 • 11-11-2013
 • 10-11-2013
 • 09-11-2013
 • 08-11-2013
 • 07-11-2013
 • 06-11-2013
 • 05-11-2013
 • 04-11-2013
 • 03-11-2013
 • 02-11-2013
 • 01-11-2013
 • 31-10-2013
 • 30-10-2013
 • 29-10-2013
 • 28-10-2013
 • 27-10-2013
 • 26-10-2013
 • 25-10-2013
 • 24-10-2013
 • 23-10-2013
 • 22-10-2013
 • 21-10-2013
 • 20-10-2013
 • 19-10-2013
 • 18-10-2013
 • 17-10-2013
 • 16-10-2013
 • 15-10-2013
 • 14-10-2013
 • 13-10-2013
 • 12-10-2013
 • 11-10-2013
 • 10-10-2013
 • 09-10-2013
 • 08-10-2013
 • 07-10-2013
 • 06-10-2013
 • 05-10-2013
 • 04-10-2013
 • 03-10-2013
 • 02-10-2013
 • 01-10-2013
 • 30-09-2013
 • 29-09-2013
 • 28-09-2013
 • 27-09-2013
 • 26-09-2013
 • 25-09-2013
 • 24-09-2013
 • 23-09-2013
 • 22-09-2013
 • 21-09-2013
 • 20-09-2013
 • 19-09-2013
 • 18-09-2013
 • 17-09-2013
 • 16-09-2013
 • 15-09-2013
 • 14-09-2013
 • 13-09-2013
 • 12-09-2013
 • 11-09-2013
 • 10-09-2013
 • 09-09-2013
 • 08-09-2013
 • 07-09-2013
 • 06-09-2013
 • 05-09-2013
 • 04-09-2013
 • 03-09-2013
 • 02-09-2013
 • 01-09-2013
 • 31-08-2013
 • 30-08-2013
 • 29-08-2013
 • 28-08-2013
 • 27-08-2013
 • 26-08-2013
 • 25-08-2013
 • 24-08-2013
 • 23-08-2013
 • 22-08-2013
 • 21-08-2013
 • 20-08-2013
 • 19-08-2013
 • 18-08-2013
 • 17-08-2013
 • 16-08-2013
 • 15-08-2013
 • 14-08-2013
 • 13-08-2013
 • 12-08-2013
 • 11-08-2013
 • 10-08-2013
 • 09-08-2013
 • 08-08-2013
 • 07-08-2013
 • 06-08-2013
 • 05-08-2013
 • 04-08-2013
 • 03-08-2013
 • 02-08-2013
 • 01-08-2013
 • 31-07-2013
 • 30-07-2013
 • 29-07-2013
 • 28-07-2013
 • 27-07-2013
 • 26-07-2013
 • 25-07-2013
 • 24-07-2013
 • 23-07-2013
 • 22-07-2013
 • 21-07-2013
 • 20-07-2013
 • 19-07-2013
 • 18-07-2013
 • 17-07-2013
 • 16-07-2013
 • 15-07-2013
 • 14-07-2013
 • 13-07-2013
 • 12-07-2013
 • 11-07-2013
 • 10-07-2013
 • 09-07-2013
 • 08-07-2013
 • 07-07-2013
 • 06-07-2013
 • 05-07-2013
 • 04-07-2013
 • 03-07-2013
 • 02-07-2013
 • 01-07-2013
 • 30-06-2013
 • 29-06-2013
 • 28-06-2013
 • 27-06-2013
 • 26-06-2013
 • 25-06-2013
 • 24-06-2013
 • 23-06-2013
 • 22-06-2013
 • 21-06-2013
 • 20-06-2013
 • 19-06-2013
 • 18-06-2013
 • 17-06-2013
 • 16-06-2013
 • 15-06-2013
 • 14-06-2013
 • 13-06-2013
 • 12-06-2013
 • 11-06-2013
 • 10-06-2013
 • 09-06-2013
 • 08-06-2013
 • 07-06-2013
 • 06-06-2013
 • 05-06-2013
 • 04-06-2013
 • 03-06-2013
 • 02-06-2013
 • 01-06-2013
 • 31-05-2013
 • 30-05-2013
 • 29-05-2013
 • 28-05-2013
 • 27-05-2013
 • 26-05-2013
 • 25-05-2013
 • 24-05-2013
 • 23-05-2013
 • 22-05-2013
 • 21-05-2013
 • 20-05-2013
 • 19-05-2013
 • 18-05-2013
 • 17-05-2013
 • 16-05-2013
 • 15-05-2013
 • 14-05-2013
 • 13-05-2013
 • 12-05-2013
 • 11-05-2013
 • 10-05-2013
 • 09-05-2013
 • 08-05-2013
 • 07-05-2013
 • 06-05-2013
 • 05-05-2013
 • 04-05-2013
 • 03-05-2013
 • 02-05-2013
 • 01-05-2013
 • 30-04-2013
 • 29-04-2013
 • 28-04-2013
 • 27-04-2013
 • 26-04-2013
 • 25-04-2013
 • 24-04-2013
 • 23-04-2013
 • 22-04-2013
 • 21-04-2013
 • 20-04-2013
 • 19-04-2013
 • 18-04-2013
 • 17-04-2013
 • 16-04-2013
 • 15-04-2013
 • 14-04-2013
 • 13-04-2013
 • 12-04-2013
 • 11-04-2013
 • 10-04-2013
 • 09-04-2013
 • 08-04-2013
 • 07-04-2013
 • 06-04-2013
 • 05-04-2013
 • 04-04-2013
 • 03-04-2013
 • 02-04-2013
 • 01-04-2013
 • 31-03-2013
 • 30-03-2013
 • 29-03-2013
 • 28-03-2013
 • 27-03-2013
 • 26-03-2013
 • 25-03-2013
 • 24-03-2013
 • 23-03-2013
 • 22-03-2013
 • 21-03-2013
 • 20-03-2013
 • 19-03-2013
 • 18-03-2013
 • 17-03-2013
 • 16-03-2013
 • 15-03-2013
 • 14-03-2013
 • 13-03-2013
 • 12-03-2013
 • 11-03-2013
 • 10-03-2013
 • 09-03-2013
 • 08-03-2013
 • 07-03-2013
 • 06-03-2013
 • 05-03-2013
 • 04-03-2013
 • 03-03-2013
 • 02-03-2013
 • 01-03-2013
 • 28-02-2013
 • 27-02-2013
 • 26-02-2013
 • 25-02-2013
 • 24-02-2013
 • 23-02-2013
 • 22-02-2013
 • 21-02-2013
 • 20-02-2013
 • 19-02-2013
 • 18-02-2013
 • 17-02-2013
 • 16-02-2013
 • 15-02-2013
 • 14-02-2013
 • 13-02-2013
 • 12-02-2013
 • 11-02-2013
 • 10-02-2013
 • 09-02-2013
 • 08-02-2013
 • 07-02-2013
 • 06-02-2013
 • 05-02-2013
 • 04-02-2013
 • 03-02-2013
 • 02-02-2013
 • 01-02-2013
 • 31-01-2013
 • 30-01-2013
 • 29-01-2013
 • 28-01-2013
 • 27-01-2013
 • 26-01-2013
 • 25-01-2013
 • 24-01-2013
 • 23-01-2013
 • 22-01-2013
 • 21-01-2013
 • 20-01-2013
 • 19-01-2013
 • 18-01-2013
 • 17-01-2013
 • 16-01-2013
 • 15-01-2013
 • 14-01-2013
 • 13-01-2013
 • 12-01-2013
 • 11-01-2013
 • 10-01-2013
 • 09-01-2013
 • 08-01-2013
 • 07-01-2013
 • 06-01-2013
 • 05-01-2013
 • 04-01-2013
 • 03-01-2013
 • 02-01-2013
 • 01-01-2013
 • 31-12-2012
 • 30-12-2012
 • 29-12-2012
 • 28-12-2012
 • 27-12-2012
 • 26-12-2012
 • 25-12-2012
 • 24-12-2012
 • 23-12-2012
 • 22-12-2012
 • 21-12-2012
 • 20-12-2012
 • 19-12-2012
 • 18-12-2012
 • 17-12-2012
 • 16-12-2012
 • 15-12-2012
 • 14-12-2012
 • 13-12-2012
 • 12-12-2012
 • 11-12-2012
 • 10-12-2012
 • 09-12-2012
 • 08-12-2012
 • 07-12-2012
 • 06-12-2012
 • 05-12-2012
 • 04-12-2012
 • 03-12-2012
 • 02-12-2012
 • 01-12-2012
 • 30-11-2012
 • 29-11-2012
 • 28-11-2012
 • 27-11-2012
 • 26-11-2012
 • 25-11-2012
 • 24-11-2012
 • 23-11-2012
 • 22-11-2012
 • 21-11-2012
 • 20-11-2012
 • 19-11-2012
 • 18-11-2012
 • 17-11-2012
 • 16-11-2012
 • 15-11-2012
 • 14-11-2012
 • 13-11-2012
 • 12-11-2012
 • 11-11-2012
 • 10-11-2012
 • 09-11-2012
 • 08-11-2012
 • 07-11-2012
 • 06-11-2012
 • 05-11-2012
 • 04-11-2012
 • 03-11-2012
 • 02-11-2012
 • 01-11-2012
 • 31-10-2012
 • 30-10-2012
 • 29-10-2012
 • 28-10-2012
 • 27-10-2012
 • 26-10-2012
 • 25-10-2012
 • 24-10-2012
 • 23-10-2012
 • 22-10-2012
 • 21-10-2012
 • 20-10-2012
 • 19-10-2012
 • 18-10-2012
 • 17-10-2012
 • 16-10-2012
 • 15-10-2012
 • 14-10-2012
 • 13-10-2012
 • 12-10-2012
 • 11-10-2012
 • 10-10-2012
 • 09-10-2012
 • 08-10-2012
 • 07-10-2012
 • 06-10-2012
 • 05-10-2012
 • 04-10-2012
 • 03-10-2012
 • 02-10-2012
 • 01-10-2012
 • 30-09-2012
 • 29-09-2012
 • 28-09-2012
 • 27-09-2012
 • 26-09-2012
 • 25-09-2012
 • 24-09-2012
 • 23-09-2012
 • 22-09-2012
 • 21-09-2012
 • 20-09-2012
 • 19-09-2012
 • 18-09-2012
 • 17-09-2012
 • 16-09-2012
 • 15-09-2012
 • 14-09-2012
 • 13-09-2012
 • 12-09-2012
 • 11-09-2012
 • 10-09-2012
 • 09-09-2012
 • 08-09-2012
 • 07-09-2012
 • 06-09-2012
 • 05-09-2012
 • 04-09-2012
 • 03-09-2012
 • 02-09-2012
 • 01-09-2012
 • 31-08-2012
 • 30-08-2012
 • 29-08-2012
 • 28-08-2012
 • 27-08-2012
 • 26-08-2012
 • 25-08-2012
 • 24-08-2012
 • 23-08-2012
 • 22-08-2012
 • 21-08-2012
 • 20-08-2012
 • 19-08-2012
 • 18-08-2012
 • 17-08-2012
 • 16-08-2012
 • 15-08-2012
 • 14-08-2012
 • 13-08-2012
 • 12-08-2012
 • 11-08-2012
 • 10-08-2012
 • 09-08-2012
 • 08-08-2012
 • 07-08-2012
 • 06-08-2012
 • 05-08-2012
 • 04-08-2012
 • 03-08-2012
 • 02-08-2012
 • 01-08-2012
 • 31-07-2012
 • 30-07-2012
 • 29-07-2012
 • 28-07-2012
 • 27-07-2012
 • 26-07-2012
 • 25-07-2012
 • 24-07-2012
 • 23-07-2012
 • 22-07-2012
 • 21-07-2012
 • 20-07-2012
 • 19-07-2012
 • 18-07-2012
 • 17-07-2012
 • 16-07-2012
 • 15-07-2012
 • 14-07-2012
 • 13-07-2012
 • 12-07-2012
 • 11-07-2012
 • 10-07-2012
 • 09-07-2012
 • 08-07-2012
 • 07-07-2012
 • 06-07-2012
 • 05-07-2012
 • 04-07-2012
 • 03-07-2012
 • 02-07-2012
 • 01-07-2012
 • 30-06-2012
 • 29-06-2012
 • 28-06-2012
 • 27-06-2012
 • 26-06-2012
 • 25-06-2012
 • 24-06-2012
 • 23-06-2012
 • 22-06-2012
 • 21-06-2012
 • 20-06-2012
 • 19-06-2012
 • 18-06-2012
 • 17-06-2012
 • 16-06-2012
 • 15-06-2012
 • 14-06-2012
 • 13-06-2012
 • 12-06-2012
 • 11-06-2012
 • 10-06-2012
 • 09-06-2012
 • 08-06-2012
 • 07-06-2012
 • 06-06-2012
 • 05-06-2012
 • 04-06-2012
 • 03-06-2012
 • 02-06-2012
 • 01-06-2012
 • 31-05-2012
 • 30-05-2012
 • 29-05-2012
 • 28-05-2012
 • 27-05-2012
 • 26-05-2012
 • 25-05-2012
 • 24-05-2012
 • 23-05-2012
 • 22-05-2012
 • 21-05-2012
 • 20-05-2012
 • 19-05-2012
 • 18-05-2012
 • 17-05-2012
 • 16-05-2012
 • 15-05-2012
 • 14-05-2012
 • 13-05-2012
 • 12-05-2012
 • 11-05-2012
 • 10-05-2012
 • 09-05-2012
 • 08-05-2012
 • 07-05-2012
 • 06-05-2012
 • 05-05-2012
 • 04-05-2012
 • 03-05-2012
 • 02-05-2012
 • 01-05-2012
 • 30-04-2012
 • 29-04-2012
 • 28-04-2012
 • 27-04-2012
 • 26-04-2012
 • 25-04-2012
 • 24-04-2012
 • 23-04-2012
 • 22-04-2012
 • 21-04-2012
 • 20-04-2012
 • 19-04-2012
 • 18-04-2012
 • 17-04-2012
 • 16-04-2012
 • 15-04-2012
 • 14-04-2012
 • 13-04-2012
 • 12-04-2012
 • 11-04-2012
 • 10-04-2012
 • 09-04-2012
 • 08-04-2012
 • 07-04-2012
 • 06-04-2012
 • 05-04-2012
 • 04-04-2012
 • 03-04-2012
 • 02-04-2012
 • 01-04-2012
 • 31-03-2012
 • 30-03-2012
 • 29-03-2012
 • 28-03-2012
 • 27-03-2012
 • 26-03-2012
 • 25-03-2012
 • 24-03-2012
 • 23-03-2012
 • 22-03-2012
 • 21-03-2012
 • 20-03-2012
 • 19-03-2012
 • 18-03-2012
 • 17-03-2012
 • 16-03-2012
 • 15-03-2012
 • 14-03-2012
 • 13-03-2012
 • 12-03-2012
 • 11-03-2012
 • 10-03-2012
 • 09-03-2012
 • 08-03-2012
 • 07-03-2012
 • 06-03-2012
 • 05-03-2012
 • 04-03-2012
 • 03-03-2012
 • 02-03-2012
 • 01-03-2012
 • 29-02-2012
 • 28-02-2012
 • 27-02-2012
 • 26-02-2012
 • 25-02-2012
 • 24-02-2012
 • 23-02-2012
 • 22-02-2012
 • 21-02-2012
 • 20-02-2012
 • 19-02-2012
 • 18-02-2012
 • 17-02-2012
 • 16-02-2012
 • 15-02-2012
 • 14-02-2012
 • 13-02-2012
 • 12-02-2012
 • 11-02-2012
 • 10-02-2012
 • 09-02-2012
 • 08-02-2012
 • 07-02-2012
 • 06-02-2012
 • 05-02-2012
 • 04-02-2012
 • 03-02-2012
 • 02-02-2012
 • 01-02-2012
 • 31-01-2012
 • 30-01-2012
 • 29-01-2012
 • 28-01-2012
 • 27-01-2012
 • 26-01-2012
 • 25-01-2012
 • 24-01-2012
 • 23-01-2012
 • 22-01-2012
 • 21-01-2012
 • 20-01-2012
 • 19-01-2012
 • 18-01-2012
 • 17-01-2012
 • 16-01-2012
 • 15-01-2012
 • 14-01-2012
 • 13-01-2012
 • 12-01-2012
 • 11-01-2012
 • 10-01-2012
 • 09-01-2012
 • 08-01-2012
 • 07-01-2012
 • 06-01-2012
 • 05-01-2012
 • 04-01-2012
 • 03-01-2012
 • 02-01-2012
 • 01-01-2012
 • 31-12-2011
 • 30-12-2011
 • 29-12-2011
 • 28-12-2011
 • 27-12-2011
 • 26-12-2011
 • 25-12-2011
 • 24-12-2011
 • 23-12-2011
 • 22-12-2011
 • 21-12-2011
 • 20-12-2011
 • 19-12-2011
 • 18-12-2011
 • 17-12-2011
 • 16-12-2011
 • 15-12-2011
 • 14-12-2011
 • 13-12-2011
 • 12-12-2011
 • 11-12-2011
 • 10-12-2011
 • 09-12-2011
 • 08-12-2011
 • 07-12-2011
 • 06-12-2011
 • 05-12-2011
 • 04-12-2011
 • 03-12-2011
 • 02-12-2011
 • 01-12-2011
 • 30-11-2011
 • 29-11-2011
 • 28-11-2011
 • 27-11-2011
 • 26-11-2011
 • 25-11-2011
 • 24-11-2011
 • 23-11-2011
 • 22-11-2011
 • 21-11-2011
 • 20-11-2011
 • 19-11-2011
 • 18-11-2011
 • 17-11-2011
 • 16-11-2011
 • 15-11-2011
 • 14-11-2011
 • 13-11-2011
 • 12-11-2011
 • 11-11-2011
 • 10-11-2011
 • 09-11-2011
 • 08-11-2011
 • 07-11-2011
 • 06-11-2011
 • 05-11-2011
 • 04-11-2011
 • 03-11-2011
 • 02-11-2011
 • 01-11-2011
 • 31-10-2011
 • 30-10-2011
 • 29-10-2011
 • 28-10-2011
 • 27-10-2011
 • 26-10-2011
 • 25-10-2011
 • 24-10-2011
 • 23-10-2011
 • 22-10-2011
 • 21-10-2011
 • 20-10-2011
 • 19-10-2011
 • 18-10-2011
 • 17-10-2011
 • 16-10-2011
 • 15-10-2011
 • 14-10-2011
 • 13-10-2011
 • 12-10-2011
 • 11-10-2011
 • 10-10-2011
 • 09-10-2011
 • 08-10-2011
 • 07-10-2011
 • 06-10-2011
 • 05-10-2011
 • 04-10-2011
 • 03-10-2011
 • 02-10-2011
 • 01-10-2011
 • 30-09-2011
 • 29-09-2011
 • 28-09-2011
 • 27-09-2011
 • 26-09-2011
 • 25-09-2011
 • 24-09-2011
 • 23-09-2011
 • 22-09-2011
 • 21-09-2011
 • 20-09-2011
 • 19-09-2011
 • 18-09-2011
 • 17-09-2011
 • 16-09-2011
 • 15-09-2011
 • 14-09-2011
 • 13-09-2011
 • 12-09-2011
 • 11-09-2011
 • 10-09-2011
 • 09-09-2011
 • 08-09-2011
 • 07-09-2011
 • 06-09-2011
 • 05-09-2011
 • 04-09-2011
 • 03-09-2011
 • 02-09-2011
 • 01-09-2011
 • 31-08-2011
 • 30-08-2011
 • 29-08-2011
 • 28-08-2011
 • 27-08-2011
 • 26-08-2011
 • 25-08-2011
 • 24-08-2011
 • 23-08-2011
 • 22-08-2011
 • 21-08-2011
 • 20-08-2011
 • 19-08-2011
 • 18-08-2011
 • 17-08-2011
 • 16-08-2011
 • 15-08-2011
 • 14-08-2011
 • 13-08-2011
 • 12-08-2011
 • 11-08-2011
 • 10-08-2011
 • 09-08-2011
 • 08-08-2011
 • 07-08-2011
 • 06-08-2011
 • 05-08-2011
 • 04-08-2011
 • 03-08-2011
 • 02-08-2011
 • 01-08-2011
 • 31-07-2011
 • 30-07-2011
 • 29-07-2011
 • 28-07-2011
 • 27-07-2011
 • 26-07-2011
 • 25-07-2011
 • 24-07-2011
 • 23-07-2011
 • 22-07-2011
 • 21-07-2011
 • 20-07-2011
 • 19-07-2011
 • 18-07-2011
 • 17-07-2011
 • 16-07-2011
 • 15-07-2011
 • 14-07-2011
 • 13-07-2011
 • 12-07-2011
 • 11-07-2011
 • 10-07-2011
 • 09-07-2011
 • 08-07-2011
 • 07-07-2011
 • 06-07-2011
 • 05-07-2011
 • 04-07-2011
 • 03-07-2011
 • 02-07-2011
 • 01-07-2011
 • 30-06-2011
 • 29-06-2011
 • 28-06-2011
 • 27-06-2011
 • 26-06-2011
 • 25-06-2011
 • 24-06-2011
 • 23-06-2011
 • 22-06-2011
 • 21-06-2011
 • 20-06-2011
 • 19-06-2011
 • 18-06-2011
 • 17-06-2011
 • 16-06-2011
 • 15-06-2011
 • 14-06-2011
 • 13-06-2011
 • 12-06-2011
 • 11-06-2011
 • 10-06-2011
 • 09-06-2011
 • 08-06-2011
 • 07-06-2011
 • 06-06-2011
 • 05-06-2011
 • 04-06-2011
 • 03-06-2011
 • 02-06-2011
 • 01-06-2011
 • 31-05-2011
 • 30-05-2011
 • 29-05-2011
 • 28-05-2011
 • 27-05-2011
 • 26-05-2011
 • 25-05-2011
 • 24-05-2011
 • 23-05-2011
 • 22-05-2011
 • 21-05-2011
 • 20-05-2011
 • 19-05-2011
 • 18-05-2011
 • 17-05-2011
 • 16-05-2011
 • 15-05-2011
 • 14-05-2011
 • 13-05-2011
 • 12-05-2011
 • 11-05-2011
 • 10-05-2011
 • 09-05-2011
 • 08-05-2011
 • 07-05-2011
 • 06-05-2011
 • 05-05-2011
 • 04-05-2011
 • 03-05-2011
 • 02-05-2011
 • 01-05-2011
 • 30-04-2011
 • 29-04-2011
 • 28-04-2011
 • 27-04-2011
 • 26-04-2011
 • 25-04-2011
 • 24-04-2011
 • 23-04-2011
 • 22-04-2011
 • 21-04-2011
 • 20-04-2011
 • 19-04-2011
 • 18-04-2011
 • 17-04-2011
 • 16-04-2011
 • 15-04-2011
 • 14-04-2011
 • 13-04-2011
 • 12-04-2011
 • 11-04-2011
 • 10-04-2011
 • 09-04-2011
 • 08-04-2011
 • 07-04-2011
 • 06-04-2011
 • 05-04-2011
 • 04-04-2011
 • 03-04-2011
 • 02-04-2011
 • 01-04-2011
 • 31-03-2011
 • 30-03-2011
 • 29-03-2011
 • 28-03-2011
 • 27-03-2011
 • 26-03-2011
 • 25-03-2011
 • 24-03-2011
 • 23-03-2011
 • 22-03-2011
 • 21-03-2011
 • 20-03-2011
 • 19-03-2011
 • 18-03-2011
 • 17-03-2011
 • 16-03-2011
 • 15-03-2011
 • 14-03-2011
 • 13-03-2011
 • 12-03-2011
 • 11-03-2011
 • 10-03-2011
 • 09-03-2011
 • 08-03-2011
 • 07-03-2011
 • 06-03-2011
 • 05-03-2011
 • 04-03-2011
 • 03-03-2011
 • 02-03-2011
 • 01-03-2011
 • 28-02-2011
 • 27-02-2011
 • 26-02-2011
 • 25-02-2011
 • 24-02-2011
 • 23-02-2011
 • 22-02-2011
 • 21-02-2011
 • 20-02-2011
 • 19-02-2011
 • 18-02-2011
 • 17-02-2011
 • 16-02-2011
 • 15-02-2011
 • 14-02-2011
 • 13-02-2011
 • 12-02-2011
 • 11-02-2011
 • 10-02-2011
 • 09-02-2011
 • 08-02-2011
 • 07-02-2011
 • 06-02-2011
 • 05-02-2011
 • 04-02-2011
 • 03-02-2011
 • 02-02-2011
 • 01-02-2011
 • 31-01-2011
 • 30-01-2011
 • 29-01-2011
 • 28-01-2011
 • 27-01-2011
 • 26-01-2011
 • 25-01-2011
 • 24-01-2011
 • 23-01-2011
 • 22-01-2011
 • 21-01-2011
 • 20-01-2011
 • 19-01-2011
 • 18-01-2011
 • 17-01-2011
 • 16-01-2011
 • 15-01-2011
 • 14-01-2011
 • 13-01-2011
 • 12-01-2011
 • 11-01-2011
 • 10-01-2011
 • 09-01-2011
 • 08-01-2011
 • 07-01-2011
 • 06-01-2011
 • 05-01-2011
 • 04-01-2011
 • 03-01-2011
 • 02-01-2011
 • 01-01-2011
 • 31-12-2010
 • 30-12-2010
 • 29-12-2010
 • 28-12-2010
 • 27-12-2010
 • 26-12-2010
 • 25-12-2010
 • 24-12-2010
 • 23-12-2010
 • 22-12-2010
 • 21-12-2010
 • 20-12-2010
 • 19-12-2010
 • 18-12-2010
 • 17-12-2010
 • 16-12-2010
 • 15-12-2010
 • 14-12-2010
 • 13-12-2010
 • 12-12-2010
 • 11-12-2010
 • 10-12-2010
 • 09-12-2010
 • 08-12-2010
 • 07-12-2010
 • 06-12-2010
 • 05-12-2010
 • 04-12-2010
 • 03-12-2010
 • 02-12-2010
 • 01-12-2010
 • 30-11-2010
 • 29-11-2010
 • 28-11-2010
 • 27-11-2010
 • 26-11-2010
 • 25-11-2010
 • 24-11-2010
 • 23-11-2010
 • 22-11-2010
 • 21-11-2010
 • 20-11-2010
 • 19-11-2010
 • 18-11-2010
 • 17-11-2010
 • 16-11-2010
 • 15-11-2010
 • 14-11-2010
 • 13-11-2010
 • 12-11-2010
 • 11-11-2010
 • 10-11-2010
 • 09-11-2010
 • 08-11-2010
 • 07-11-2010
 • 06-11-2010
 • 05-11-2010
 • 04-11-2010
 • 03-11-2010
 • 02-11-2010
 • 01-11-2010
 • 31-10-2010
 • 30-10-2010
 • 29-10-2010
 • 28-10-2010
 • 27-10-2010
 • 26-10-2010
 • 25-10-2010
 • 24-10-2010
 • 23-10-2010
 • 22-10-2010
 • 21-10-2010
 • 20-10-2010
 • 19-10-2010
 • 18-10-2010
 • 17-10-2010
 • 16-10-2010
 • 15-10-2010
 • 14-10-2010
 • 13-10-2010
 • 12-10-2010
 • 11-10-2010
 • 10-10-2010
 • 09-10-2010
 • 08-10-2010
 • 07-10-2010
 • 06-10-2010
 • 05-10-2010
 • 04-10-2010
 • 03-10-2010
 • 02-10-2010
 • 01-10-2010
 • 30-09-2010
 • 29-09-2010
 • 28-09-2010
 • 27-09-2010
 • 26-09-2010
 • 25-09-2010
 • 24-09-2010
 • 23-09-2010
 • 22-09-2010
 • 21-09-2010
 • 20-09-2010
 • 19-09-2010
 • 18-09-2010
 • 17-09-2010
 • 16-09-2010
 • 15-09-2010
 • 14-09-2010
 • 13-09-2010
 • 12-09-2010
 • 11-09-2010
 • 10-09-2010
 • 09-09-2010
 • 08-09-2010
 • 07-09-2010
 • 06-09-2010
 • 05-09-2010
 • 04-09-2010
 • 03-09-2010
 • 02-09-2010
 • 01-09-2010
 • 31-08-2010
 • 30-08-2010
 • 29-08-2010
 • 28-08-2010
 • 27-08-2010
 • 26-08-2010
 • 25-08-2010
 • 24-08-2010
 • 23-08-2010
 • 22-08-2010
 • 21-08-2010
 • 20-08-2010
 • 19-08-2010
 • 18-08-2010
 • 17-08-2010
 • 16-08-2010
 • 15-08-2010
 • 14-08-2010
 • 13-08-2010
 • 12-08-2010
 • 11-08-2010
 • 10-08-2010
 • 09-08-2010
 • 08-08-2010
 • 07-08-2010
 • 06-08-2010
 • 05-08-2010
 • 04-08-2010
 • 03-08-2010
 • 02-08-2010
 • 01-08-2010
 • 31-07-2010
 • 30-07-2010
 • 29-07-2010
 • 28-07-2010
 • 27-07-2010
 • 26-07-2010
 • 25-07-2010
 • 24-07-2010
 • 23-07-2010
 • 22-07-2010
 • 21-07-2010
 • 20-07-2010
 • 19-07-2010
 • 18-07-2010
 • 17-07-2010
 • 16-07-2010
 • 15-07-2010
 • 14-07-2010
 • 13-07-2010
 • 12-07-2010
 • 11-07-2010
 • 10-07-2010
 • 09-07-2010
 • 08-07-2010
 • 07-07-2010
 • 06-07-2010
 • 05-07-2010
 • 04-07-2010
 • 03-07-2010
 • 02-07-2010
 • 01-07-2010
 • 30-06-2010
 • 29-06-2010
 • 28-06-2010
 • 27-06-2010
 • 26-06-2010
 • 25-06-2010
 • 24-06-2010
 • 23-06-2010
 • 22-06-2010
 • 16-06-2010
 • 15-06-2010
 • 14-06-2010
 • 13-06-2010
 • 12-06-2010
 • 11-06-2010
 • 10-06-2010
 • 09-06-2010
 • 08-06-2010
 • 07-06-2010
 • 06-06-2010
 • 05-06-2010
 • 04-06-2010
 • 03-06-2010
 • 02-06-2010
 • 01-06-2010
 • 31-05-2010
 • 30-05-2010
 • 29-05-2010
 • 28-05-2010
 • 27-05-2010
 • 26-05-2010
 • 25-05-2010
 • 24-05-2010
 • 23-05-2010
 • 22-05-2010
 • 21-05-2010
 • 20-05-2010
 • 19-05-2010
 • 18-05-2010
 • 17-05-2010
 • 16-05-2010
 • 15-05-2010
 • 14-05-2010
 • 13-05-2010
 • 12-05-2010
 • 11-05-2010
 • 10-05-2010
 • 09-05-2010
 • 08-05-2010
 • 07-05-2010
 • 06-05-2010
 • 05-05-2010
 • 04-05-2010
 • 03-05-2010
 • 02-05-2010
 • 01-05-2010
 • 30-04-2010
 • 29-04-2010
 • 28-04-2010
 • 27-04-2010
 • 26-04-2010
 • 25-04-2010
 • 24-04-2010
 • 23-04-2010
 • 22-04-2010
 • 21-04-2010
 • 20-04-2010
 • 19-04-2010
 • 18-04-2010
 • 17-04-2010
 • 16-04-2010
 • 15-04-2010
 • 14-04-2010
 • 13-04-2010
 • 12-04-2010
 • 11-04-2010
 • 10-04-2010
 • 09-04-2010
 • 08-04-2010
 • 07-04-2010
 • 06-04-2010
 • 05-04-2010
 • 04-04-2010
 • 03-04-2010
 • 02-04-2010
 • 01-04-2010
 • 31-03-2010
 • 30-03-2010
 • 29-03-2010
 • 28-03-2010
 • 27-03-2010
 • 26-03-2010
 • 25-03-2010
 • 24-03-2010
 • 23-03-2010
 • 22-03-2010
 • 21-03-2010
 • 20-03-2010
 • 19-03-2010
 • 18-03-2010
 • 17-03-2010
 • 16-03-2010
 • 15-03-2010
 • 14-03-2010
 • 13-03-2010
 • 12-03-2010
 • 11-03-2010
 • 10-03-2010
 • 09-03-2010
 • 08-03-2010
 • 07-03-2010
 • 06-03-2010
 • 05-03-2010
 • 04-03-2010
 • 03-03-2010
 • 02-03-2010
 • 01-03-2010
 • 28-02-2010
 • 27-02-2010
 • 26-02-2010
 • 25-02-2010
 • 24-02-2010
 • 23-02-2010
 • 22-02-2010
 • 21-02-2010
 • 20-02-2010
 • 19-02-2010
 • 18-02-2010
 • 17-02-2010
 • 16-02-2010
 • 15-02-2010
 • 14-02-2010
 • 13-02-2010
 • 12-02-2010
 • 11-02-2010
 • 10-02-2010
 • 09-02-2010
 • 08-02-2010
 • 07-02-2010
 • 06-02-2010
 • 05-02-2010
 • 04-02-2010
 • 03-02-2010
 • 02-02-2010
 • 01-02-2010
 • 31-01-2010
 • 30-01-2010
 • 29-01-2010
 • 28-01-2010
 • 27-01-2010
 • 26-01-2010
 • 25-01-2010
 • 24-01-2010
 • 23-01-2010
 • 22-01-2010
 • 21-01-2010
 • 20-01-2010
 • 19-01-2010
 • 18-01-2010
 • 17-01-2010
 • 16-01-2010
 • 15-01-2010
 • 14-01-2010
 • 13-01-2010
 • 12-01-2010
 • 11-01-2010
 • 10-01-2010
 • 09-01-2010
 • 08-01-2010
 • 07-01-2010
 • 06-01-2010
 • 05-01-2010
 • 04-01-2010
 • 03-01-2010
 • 02-01-2010
 • 01-01-2010
 • 31-12-2009
 • 30-12-2009
 • 29-12-2009
 • 28-12-2009
 • 27-12-2009
 • 26-12-2009
 • 25-12-2009
 • 24-12-2009
 • 23-12-2009
 • 22-12-2009
 • 21-12-2009
 • 20-12-2009
 • 19-12-2009
 • 18-12-2009
 • 17-12-2009
 • 16-12-2009
 • 15-12-2009
 • 14-12-2009
 • 13-12-2009
 • 12-12-2009
 • 11-12-2009
 • 10-12-2009
 • 09-12-2009
 • 08-12-2009
 • 07-12-2009
 • 06-12-2009
 • 05-12-2009
 • 04-12-2009
 • 03-12-2009
 • 02-12-2009
 • 01-12-2009
 • 30-11-2009
 • 29-11-2009
 • 28-11-2009
 • 27-11-2009
 • 26-11-2009
 • 25-11-2009
 • 24-11-2009
 • 23-11-2009
 • 22-11-2009
 • 21-11-2009
 • 20-11-2009
 • 19-11-2009
 • 18-11-2009
 • 17-11-2009
 • 16-11-2009
 • 15-11-2009
 • 14-11-2009
 • 13-11-2009
 • 12-11-2009
 • 11-11-2009
 • 10-11-2009
 • 09-11-2009
 • 08-11-2009
 • 07-11-2009
 • 06-11-2009
 • 05-11-2009
 • 04-11-2009
 • 03-11-2009
 • 02-11-2009
 • 01-11-2009
 • 31-10-2009
 • 30-10-2009
 • 29-10-2009
 • 28-10-2009
 • 27-10-2009
 • 26-10-2009
 • 25-10-2009
 • 24-10-2009
 • 23-10-2009
 • 22-10-2009
 • 21-10-2009
 • 20-10-2009
 • 19-10-2009
 • 18-10-2009
 • 17-10-2009
 • 16-10-2009
 • 15-10-2009
 • 14-10-2009
 • 13-10-2009
 • 12-10-2009
 • 11-10-2009
 • 10-10-2009
 • 09-10-2009
 • 08-10-2009
 • 07-10-2009
 • 06-10-2009
 • 05-10-2009
 • 04-10-2009
 • 03-10-2009
 • 02-10-2009
 • 01-10-2009
 • 30-09-2009
 • 29-09-2009
 • 28-09-2009
 • 27-09-2009
 • 26-09-2009
 • 25-09-2009
 • 24-09-2009
 • 23-09-2009
 • 22-09-2009
 • 21-09-2009
 • 20-09-2009
 • 19-09-2009
 • 18-09-2009
 • 17-09-2009
 • 16-09-2009
 • 15-09-2009
 • 14-09-2009
 • 13-09-2009
 • 12-09-2009
 • 11-09-2009
 • 10-09-2009
 • 09-09-2009
 • 08-09-2009
 • 07-09-2009
 • 06-09-2009
 • 05-09-2009
 • 04-09-2009
 • 03-09-2009
 • 02-09-2009
 • 01-09-2009
 • 31-08-2009
 • 30-08-2009
 • 29-08-2009
 • 28-08-2009
 • 27-08-2009
 • 26-08-2009
 • 25-08-2009
 • 24-08-2009
 • 23-08-2009
 • 22-08-2009
 • 21-08-2009
 • 20-08-2009
 • 19-08-2009
 • 18-08-2009
 • 17-08-2009
 • 16-08-2009
 • 15-08-2009
 • 14-08-2009
 • 13-08-2009
 • 12-08-2009
 • 11-08-2009
 • 10-08-2009
 • 09-08-2009
 • 08-08-2009
 • 07-08-2009
 • 06-08-2009
 • 05-08-2009
 • 04-08-2009
 • 03-08-2009
 • 02-08-2009
 • 01-08-2009
 • 31-07-2009
 • 30-07-2009
 • 29-07-2009
 • 28-07-2009
 • 27-07-2009
 • 26-07-2009
 • 25-07-2009
 • 24-07-2009
 • 23-07-2009
 • 22-07-2009
 • 21-07-2009
 • 20-07-2009
 • 19-07-2009
 • 18-07-2009
 • 17-07-2009
 • 16-07-2009
 • 15-07-2009
 • 14-07-2009
 • 13-07-2009
 • 12-07-2009
 • 11-07-2009
 • 10-07-2009
 • 09-07-2009
 • 08-07-2009
 • 07-07-2009
 • 06-07-2009
 • 05-07-2009
 • 04-07-2009
 • 03-07-2009
 • 02-07-2009
 • 01-07-2009
 • 30-06-2009
 • 29-06-2009
 • 28-06-2009
 • 27-06-2009
 • 26-06-2009
 • 25-06-2009
 • 24-06-2009
 • 23-06-2009
 • 22-06-2009
 • 21-06-2009
 • 20-06-2009
 • 19-06-2009
 • 18-06-2009
 • 17-06-2009
 • 16-06-2009
 • 15-06-2009
 • 14-06-2009
 • 13-06-2009
 • 12-06-2009
 • 11-06-2009
 • 10-06-2009
 • 09-06-2009
 • 08-06-2009
 • 07-06-2009
 • 06-06-2009
 • 05-06-2009
 • 04-06-2009
 • 03-06-2009
 • 02-06-2009
 • 01-06-2009
 • 31-05-2009
 • 30-05-2009
 • 29-05-2009
 • 28-05-2009
 • 27-05-2009
 • 26-05-2009
 • 25-05-2009
 • 24-05-2009
 • 23-05-2009
 • 22-05-2009
 • 21-05-2009
 • 20-05-2009
 • 19-05-2009
 • 18-05-2009
 • 17-05-2009
 • 16-05-2009
 • 15-05-2009
 • 14-05-2009
 • 13-05-2009
 • 12-05-2009
 • 11-05-2009
 • 10-05-2009
 • 09-05-2009
 • 08-05-2009
 • 07-05-2009
 • 06-05-2009
 • 05-05-2009
 • 04-05-2009
 • 03-05-2009
 • 02-05-2009
 • 01-05-2009
 • 30-04-2009
 • 29-04-2009
 • 28-04-2009
 • 27-04-2009
 • 26-04-2009
 • 25-04-2009
 • 24-04-2009
 • 23-04-2009
 • 22-04-2009
 • 21-04-2009
 • 20-04-2009
 • 19-04-2009
 • 18-04-2009
 • 17-04-2009
 • 16-04-2009
 • 15-04-2009
 • 14-04-2009
 • 13-04-2009
 • 12-04-2009
 • 11-04-2009
 • 10-04-2009
 • 09-04-2009
 • 08-04-2009
 • 07-04-2009
 • 06-04-2009
 • 05-04-2009
 • 04-04-2009
 • 03-04-2009
 • 02-04-2009
 • 01-04-2009
 • 31-03-2009
 • 30-03-2009
 • 29-03-2009
 • 28-03-2009
 • 27-03-2009
 • 26-03-2009
 • 25-03-2009
 • 24-03-2009
 • 23-03-2009
 • 22-03-2009
 • 21-03-2009
 • 20-03-2009
 • 19-03-2009
 • 18-03-2009
 • 17-03-2009
 • 16-03-2009
 • 15-03-2009
 • 14-03-2009
 • 13-03-2009
 • 12-03-2009
 • 11-03-2009
 • 10-03-2009
 • 09-03-2009
 • 08-03-2009
 • 07-03-2009
 • 06-03-2009
 • 05-03-2009
 • 04-03-2009
 • 03-03-2009
 • 02-03-2009
 • 01-03-2009
 • 28-02-2009
 • 27-02-2009
 • 26-02-2009
 • 25-02-2009
 • 24-02-2009
 • 23-02-2009
 • 22-02-2009
 • 21-02-2009
 • 20-02-2009
 • 19-02-2009
 • 18-02-2009
 • 17-02-2009
 • 16-02-2009
 • 15-02-2009
 • 14-02-2009
 • 13-02-2009
 • 12-02-2009
 • 11-02-2009
 • 10-02-2009
 • 09-02-2009
 • 08-02-2009
 • 07-02-2009
 • 06-02-2009
 • 05-02-2009
 • 04-02-2009
 • 03-02-2009
 • 02-02-2009
 • 01-02-2009
 • 31-01-2009
 • 30-01-2009
 • 29-01-2009
 • 28-01-2009
 • 27-01-2009
 • 26-01-2009
 • 25-01-2009
 • 24-01-2009
 • 23-01-2009
 • 22-01-2009
 • 21-01-2009
 • 20-01-2009
 • 19-01-2009
 • 18-01-2009
 • 17-01-2009
 • 16-01-2009
 • 15-01-2009
 • 14-01-2009
 • 13-01-2009
 • 12-01-2009
 • 11-01-2009
 • 10-01-2009
 • 09-01-2009
 • 08-01-2009
 • 07-01-2009
 • 06-01-2009
 • 05-01-2009
 • 04-01-2009
 • 03-01-2009
 • 02-01-2009
 • 01-01-2009
 • 31-12-2008
 • 30-12-2008
 • 29-12-2008
 • 28-12-2008
 • 27-12-2008
 • 25-12-2008
 • 24-12-2008
 • 23-12-2008
 • 22-12-2008
 • 21-12-2008
 • 20-12-2008
 • 19-12-2008
 • 18-12-2008
 • 17-12-2008
 • 16-12-2008
 • 15-12-2008
 • 14-12-2008
 • 13-12-2008
 • 12-12-2008
 • 11-12-2008
 • 10-12-2008
 • 09-12-2008
 • 08-12-2008
 • 07-12-2008
 • 06-12-2008
 • 05-12-2008
 • 04-12-2008
 • 03-12-2008
 • 02-12-2008
 • 01-12-2008
 • 30-11-2008
 • 29-11-2008
 • 28-11-2008
 • 27-11-2008
 • 26-11-2008
 • 25-11-2008
 • 24-11-2008
 • 23-11-2008
 • 22-11-2008
 • 21-11-2008
 • 20-11-2008
 • 19-11-2008
 • 18-11-2008
 • 17-11-2008
 • 16-11-2008
 • 15-11-2008
 • 14-11-2008
 • 13-11-2008
 • 12-11-2008
 • 11-11-2008
 • 10-11-2008
 • 09-11-2008
 • 08-11-2008
 • 07-11-2008
 • 06-11-2008
 • 05-11-2008
 • 04-11-2008
 • 03-11-2008
 • 02-11-2008
 • 01-11-2008
 • 31-10-2008
 • 30-10-2008
 • 29-10-2008
 • 28-10-2008
 • 27-10-2008
 • 26-10-2008
 • 25-10-2008
 • 24-10-2008
 • 23-10-2008
 • 22-10-2008
 • 21-10-2008
 • 20-10-2008
 • 19-10-2008
 • 18-10-2008
 • 17-10-2008
 • 16-10-2008
 • 15-10-2008
 • 14-10-2008
 • 13-10-2008
 • 12-10-2008
 • 11-10-2008
 • 10-10-2008
 • 09-10-2008
 • 08-10-2008
 • 07-10-2008
 • 06-10-2008
 • 05-10-2008
 • 04-10-2008
 • 03-10-2008
 • 02-10-2008
 • 01-10-2008
 • 30-09-2008
 • 29-09-2008
 • 28-09-2008
 • 27-09-2008
 • 26-09-2008
 • 25-09-2008
 • 24-09-2008
 • 23-09-2008
 • 22-09-2008
 • 21-09-2008
 • 20-09-2008
 • 19-09-2008
 • 18-09-2008
 • 17-09-2008
 • 16-09-2008
 • 14-09-2008
 • 13-09-2008
 • 12-09-2008
 • 11-09-2008
 • 10-09-2008
 • 09-09-2008
 • 08-09-2008
 • 07-09-2008
 • 06-09-2008
 • 05-09-2008
 • 04-09-2008
 • 03-09-2008
 • 02-09-2008
 • 01-09-2008
 • 31-08-2008
 • 30-08-2008
 • 29-08-2008
 • 28-08-2008
 • 27-08-2008
 • 26-08-2008
 • 25-08-2008
 • 24-08-2008
 • 23-08-2008
 • 22-08-2008
 • 21-08-2008
 • 20-08-2008
 • 19-08-2008
 • 18-08-2008
 • 17-08-2008
 • 16-08-2008
 • 15-08-2008
 • 14-08-2008
 • 13-08-2008
 • 12-08-2008
 • 11-08-2008
 • 10-08-2008
 • 09-08-2008
 • 08-08-2008
 • 07-08-2008
 • 06-08-2008
 • 05-08-2008
 • 04-08-2008
 • 03-08-2008
 • 02-08-2008
 • 01-08-2008
 • 31-07-2008
 • 30-07-2008
 • 29-07-2008
 • 28-07-2008
 • 27-07-2008
 • 26-07-2008
 • 25-07-2008
 • 24-07-2008
 • 23-07-2008
 • 22-07-2008
 • 21-07-2008
 • 20-07-2008
 • 19-07-2008
 • 18-07-2008
 • 17-07-2008
 • 16-07-2008
 • 15-07-2008
 • 14-07-2008
 • 13-07-2008
 • 11-07-2008
 • 10-07-2008
 • 09-07-2008
 • 08-07-2008
 • 07-07-2008
 • 06-07-2008
 • 05-07-2008
 • 04-07-2008
 • 03-07-2008
 • 02-07-2008
 • 01-07-2008
 • 30-06-2008
 • 29-06-2008
 • 28-06-2008
 • 27-06-2008
 • 26-06-2008
 • 25-06-2008
 • 24-06-2008
 • 23-06-2008
 • 22-06-2008
 • 21-06-2008
 • 20-06-2008
 • 19-06-2008
 • 18-06-2008
 • 17-06-2008
 • 16-06-2008
 • 15-06-2008
 • 14-06-2008
 • 13-06-2008
 • 12-06-2008
 • 11-06-2008
 • 10-06-2008
 • 09-06-2008
 • 08-06-2008
 • 07-06-2008
 • 06-06-2008
 • 05-06-2008
 • 04-06-2008
 • 03-06-2008
 • 02-06-2008
 • 01-06-2008
 • 31-05-2008
 • 30-05-2008
 • 29-05-2008
 • 28-05-2008
 • 27-05-2008
 • 26-05-2008
 • 25-05-2008
 • 24-05-2008
 • 23-05-2008
 • 22-05-2008
 • 21-05-2008
 • 20-05-2008
 • 19-05-2008
 • 18-05-2008
 • 17-05-2008
 • 16-05-2008
 • 15-05-2008
 • 14-05-2008
 • 13-05-2008
 • 12-05-2008
 • 11-05-2008
 • 10-05-2008
 • 09-05-2008
 • 08-05-2008
 • 07-05-2008
 • 06-05-2008
 • 05-05-2008
 • 04-05-2008
 • 03-05-2008
 • 02-05-2008
 • 01-05-2008
 • 30-04-2008
 • 29-04-2008
 • 28-04-2008
 • 27-04-2008
 • 26-04-2008
 • 25-04-2008
 • 24-04-2008
 • 23-04-2008
 • 22-04-2008
 • 21-04-2008
 • 20-04-2008
 • 19-04-2008
 • 18-04-2008
 • 17-04-2008
 • 16-04-2008
 • 15-04-2008
 • 14-04-2008
 • 13-04-2008
 • 12-04-2008
 • 11-04-2008
 • 10-04-2008
 • 09-04-2008
 • 08-04-2008
 • 07-04-2008
 • 06-04-2008
 • 05-04-2008
 • 04-04-2008
 • 03-04-2008
 • 02-04-2008
 • 01-04-2008
 • 31-03-2008
 • 30-03-2008
 • 29-03-2008
 • 28-03-2008
 • 27-03-2008
 • 26-03-2008
 • 25-03-2008
 • 24-03-2008
 • 23-03-2008
 • 22-03-2008
 • 21-03-2008
 • 20-03-2008
 • 19-03-2008
 • 18-03-2008
 • 17-03-2008
 • 16-03-2008
 • 15-03-2008
 • 14-03-2008
 • 13-03-2008
 • 12-03-2008
 • 11-03-2008
 • 10-03-2008
 • 09-03-2008
 • 08-03-2008
 • 07-03-2008
 • 06-03-2008
 • 05-03-2008
 • 04-03-2008
 • 03-03-2008
 • 02-03-2008
 • 01-03-2008
 • 29-02-2008
 • 28-02-2008
 • 27-02-2008
 • 26-02-2008
 • 25-02-2008
 • 24-02-2008
 • 23-02-2008
 • 22-02-2008
 • 21-02-2008
 • 20-02-2008
 • 19-02-2008
 • 18-02-2008
 • 17-02-2008
 • 16-02-2008
 • 15-02-2008
 • 14-02-2008
 • 13-02-2008
 • 12-02-2008
 • 11-02-2008
 • 10-02-2008
 • 09-02-2008
 • 08-02-2008
 • 07-02-2008
 • 06-02-2008