Naar aanleiding van de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog lanceert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 nieuwe projecten:
Het boek ‘Brussel, de oorlog herdacht (1914-2014)’ toont hoe de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog prominent aanwezig is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wat is de draagwijdte van de 600 straatnamen, gedenkplaten en monumenten gewijd aan de herdenking en wat kan dit erfgoed vandaag nog betekenen? Via de Facebookpagina gewijd aan Paul Max kan men aan de hand van zijn dagboek de gebeurtenissen die zich in Brussel tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelden dag op dag volgen. Een authentieke manier om dit wereldconflict door de ogen van een Brusselaar mee te maken. Het mini-plan ‘Herdenking 14-18’ tenslotte, brengt het dagelijkse leven in bezet Brussel tot leven. Doorheen een wandeling in de stad worden alle thema’s die speelden tijdens de woelige jaren van de bezetting aangesneden: voedselschaarste, vluchtelingen, gewonden, verzet maar ook vrije tijd en ontspanning.
Een overzicht van alle evenementen die de Grote Oorlog herdenken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is te raadplegen op de site: www.2014-18brussels.be die nog tot 2018 verder aangevuld zal worden.
Facebookpagina: Paul Max 1914-1918: Volg de bedenkingen, observaties en bekommernissen van een Brusselaar tijdens de oorlog. Aan de hand van dagboekfragmenten en krantenknipsels kan je de gebeurtenissen die zich in Brussel afspelen dag na dag meebeleven, zowel de grote wereldmomenten als de dagelijkse beslommeringen en onzekerheden. Ontmoet Paul Max, een jonge dertiger en neef van de toenmalige burgemeester Adolphe Max die als journalist en schrijver zijn bespiegelingen toevertrouwd aan zijn dagboek. Start op 20 augustus, de dag waarop de Duitsers Brussel binnen marcheren. https://www.facebook.com/paulmax19141918
Brussel heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog geen grote wapenfeiten gekend maar was als hoofdstad van België wel de plaats bij uitstek om de Eerste Wereldoorlog te gedenken en dit zowel op lokaal, nationaal als op internationaal vlak. Hierbij denkt men in eerste instantie aan het monument voor de Onbekende Soldaat maar er is nog zo veel meer. Er zijn dan ook niet minder dan zeshonderd straatnamen, gedenkplaten of monumenten aan de herdenking gewijd. Straatnamen en monumenten moesten voor heel lange tijd herinneren aan de eervolle gesneuvelden, nationale of plaatselijke helden; zij moesten de namen van grote veldslagen levendig houden en uiting geven aan een collectieve erkenning.Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft opdracht gegeven deze sporen te identificeren en op te lijsten in een kadaster. Dit kadaster getuigt van de oorlogservaringen van België in het algemeen en de Brusselaars in het bijzonder en geeft een beeld van de evolutie van de zingeving die wordt toegekend aan de Grote Oorlog doorheen herdenkingen. Het boek, gebaseerd op dit kadaster, onderzoekt hoe deze veelvormige herdenking in de Brusselse ruimte tot stand is gekomen, analyseert de symbolische draagwijdte en evolutie ervan en gaat na wat dit bijzondere erfgoed vandaag nog kan betekenen.
Nu verkrijgbaar in de boekhandel in het Nederlands en het Frans aan de prijs van 29.90€
Tijdens de wandeling ‘ Herdenking 14-18’ wordt een beeld geschetst van hoe de bezetting van Brussel zich onder meer manifesteerde door de opeising van gebouwen, goederen en arbeidskrachten, door schaarste aan levensmiddelen en kleding, door de Duitse inmenging in de administratie, enz. Tegelijk wordt ook het lokale verzet gevolgd: de organisatie van de bevoorrading, verzorging van gekwetsten van het front, spionageactiviteiten en de clandestiene pers.
Door te vertrekken vanuit de bovenstad, waar de oorlog begon, en af te zakken naar de benedenstad die het decor vormt voor de symbolische beëindiging ervan willen we u een levendig beeld geven van hoe de Brusselaars de Eerste Wereldoorlog hebben beleefd. Dit mini-plan is verkrijgbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits voor € 0.50 in alle onthaalkantoren van VISITBRUSSELS vanaf eind augustus 2014.
In oktober 2011 plantte Brouwerij PALM, in haar eigen hoptuin, 800 hopplanten. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier. Voor de creatie van PALM Hop Select gingen de brouwers niet over één nacht ijs. Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt. PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring. Dit jaar wordt de hop voor de tweede keer met zo’n 400 consumenten geplukt ! Later op het jaar worden de PALM hopplukkers uitgenodigd om getuige te zijn van het brouwen van de PALM Hop Select en nadien om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven.
De hoppluk is ook een attractie voor geïnteresseerden die niet actief zullen deelnemen aan de pluk! In samenwerking met Kiwanis Londerzeel en ten voordele van Londerzeelse jeugdbewegingen staan tal van activiteiten op het programma. De fietsliefhebbers kunnen deelnemen aan een ‘mountainbiketocht’ van 35 km of 50 km, ’ toertocht’ van 60 km of 100 km en er is ook nog een recreatieve ‘familietocht’ van 26 km. Wandelaars komen aan hun trekken tijdens de ‘familie wandeltocht’ van 7 km. In de grote feesttent wordt varkensragout met PALM Hop Select, bereid volgens een recept van topchef Viki Geunes van het twee sterrenrestaurant ’t Zilte in Antwerpen, geserveerd. Op de kasteelweide vinden de Highland Games plaats.
In primeur zet ook Brouwerij De Hoorn, die pas is opgestart, de deuren open ! De bezoekers worden ook uitgenodigd een kijkje te gaan nemen in Stoeterij Diepensteyn, bekend om de vermaarde vosse trekpaarden.
Praktische info PALM Hop Select HOPFEESt op 31 augustus:
Hoppluk: De hopplantage is gelegen tegenover Kasteel Diepensteyn – Diepensteyn 1, Steenhuffel, er wordt geplukt in series van 20 plukkers - met een wissel om het half uur van 10u tot 17u , registratie van de plukkers via www.palmhopselect.be en vrij bezoek aan het plukkersdorp.
Bezoek brouwzaal PALM & Dorpsbrouwerij De Hoorn: vrij bezoek vanaf 10u, einde 17u, vrij bezoek Stoeterij Diepensteyn met de PALM-paarden. De Highland Games vinden plaats op de Kasteelweide van Kasteel Diepensteyn en zijn vrij toegankelijk. Eten en drinken kan in de feesttent tegenover het Kasteel Diepensteyn met o.m. een Kiwanis eetfestijn: Varkensragout met PALM Hop Select – Huisgemaakte Lasagne (van 11u tot 15u) - € 15 (kinderen € 10). Drinks van 8u tot 17u.
Ook wandelaars en fietsliefhbbeer kunnen hier terecht. vertrek van 8 tot 12 vanuit de centrale feesttent, waar ook kan worden ingeschreven, voor een Kiwanis Mountainbiketocht 35 km en 50 km, een Kiwanis Familie fietstocht 26 km, de Kiwanis Tourtocht 60 km 100 km of de Kiwanis Wandeltocht 7 km. Al deze activiteiten kosten € 5 inclusief deelnamepakket en consumptie.
Vanaf 14 augustus vestigt de Belgische keukeninstallateur èggo zich met zijn gloednieuwe showroom van uitgeruste keukens in Ukkel en opent er zijn 47ste Kitchen House in België. Èggo neemt in Ukkel zijn intrek aan een zeer strategische verkeersas. De Waterloosesteenweg is immers een zeer drukke commerciële toegangsweg en ligt bovendien in een erg gegeerd stedelijk gebied (een nieuwigheid, want voor de ontwikkeling van zijn winkels kiest èggo traditioneel voor commerciële centra). Voor het gemak van zijn klanten heeft èggo ook een binnenparking voorzien.
Op een totale oppervlakte van 520 m, verdeeld over twee niveaus waar 15 keukens worden tentoongesteld, toont èggo Ukkel aan zijn klanten een mooi gamma uitgeruste keukens met vloeiende, eigentijdse lijnen en trendy kleuren. Ergonomie, functionaliteit, design : alles getuigt van de inspiratie van de ontwerpers. Op het vlak van het budget stelt èggo een brede waaier van oplossingen voor : zonder compromissen te maken als het om kwaliteit gaat en met een oordeelkundige selectie van elektrische huishoudtoestellen van bekende merken, bewijst èggo dat het mogelijk is resoluut voor design en elegantie te gaan zonder de prijs uit de pan te laten swingen.
èggo, opgericht in 2007, is een 100% Belgisch bedrijf dat vandaag over 47 geïntegreerde verkooppunten over heel België beschikt. Zijn slogan “de keuken van mijn leven” weerspiegelt de waarden die vandaag onlosmakelijk met keukens verbonden zijn : persoonlijkheid en levenskunst. (www.eggo.be) Naast de opening van het nieuwe filiaal in Ukkel, breidt èggo nog verder uit met de nakende opening van een nieuwe showroom in Mechelen in september 2014.
Ieder jaar verkoopt èggo bijna 15.000 uitgeruste keukens die in Duitsland geproduceerd worden. Samen met zijn 300 medewerkers, installateurs en bezorgers realiseert èggo een jaarlijkse omzet van meer dan 95.000.000 € (in 2013).
Het BRUSSELS CREATIVE FORUM luidt het Brusselse culturele seizoen 14-15 in, in het hart van de Kunstwijk aan de Kunstberg, op wandelafstand van het historische centrum en vlakbij verschillende belangrijke culturele instituties. Dit jaarlijkse FORUM vindt plaats op 29 en 30 augustus en verzamelt alle aanbieders van cultuur en creativiteit van Brussel. Hier zal het publiek het culturele aanbod kunnen ontdekken, de professionals uit de culturele en creatieve sector zullen elkaar vinden en debatteren over hun toekomst in België en bij uitbreiding Europa. Het FORUM is het antwoord op de prangende vraag naar een totaalaanbod van Brusselse cultuur en creativiteit.
Brussel krioelt van kunst, cultuur en creativiteit. Met meer dan 20.000 culturele evenementen per jaar heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onmiskenbaar een enorm cultureel en creatief aanbod. Het BRUSSELS CREATIVE FORUM wil de rol van gids en uitstalraam spelen. Gedurende twee dagen op het einde van de zomervakantie verzamelt de Brusselse culturele en creatieve wereld op en rond de Kunstberg en in het SQUARE Brussels Meeting Centre waar een Culture Market, een Street Art Village en een reeks ontmoetingen tussen professionals uit de sector plaatsvinden.
Op de Culture Market zullen verschillende culturele organisaties, Nederlandstalig, Franstalig, als internationaal hun programma voor het seizoen 14-15 voorstellen. Kunstenaars en artiesten van alle slag zullen hun voorstellingen/concerten komen voorstellen tijdens korte showcases. De Kunstberg wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een Street Art Village waar urban en street art zoals muziek, dans, graffiti, design en circus, in de kijker worden gezet. Verderop zijn ook dit jaar de laatste gastronomische ontwikkelingen te ontdekken op het Street Food Festival dankzij de aanwezigheid van enkele food trucks.
Ook de jongsten krijgen de kans om cultuur in Brussel te ontdekken in de Kids Village op zaterdag 30 augustus, georganiseerd door Kidsgazette in samenwerking met VISITBRUSSELS en andere culturele partners. Zij zullen op een interactieve en ludieke manier kunnen proeven van cultuur en hun creativiteit de vrije loop laten gaan terwijl hun ouders zich informeren over de verschillende beschikbare activiteiten tijdens het jaar.
Het evenement is een initiatief van BAPEO (Brussels Association for Public Events Operators) co-gesticht met VISITBRUSSELS, SQUARE Brussels Meeting Centre, Promethea, Stichting voor de Kunsten en Architempo. Het project word ondersteund door gemeentelijke, regionale en gemeenschaps instituties.
Luxe cruise rederij Seabourn biedt haar gasten een culinaire cruise ervaring aan boord van de Seabourn Sojourn tijdens de 11-daagse "Best of the Riviera Food & Wine Cruise". De gasten brengen tijdens de cruise een bezoek aan de meest spraakmakende eet- en wijnregio’s van Europa, kunnen dagelijks genieten van kookdemonstraties van beroemde chef-koks, degustaties van lokale specialiteiten en gaan samen met de chef-koks boodschappen doen op de lokale markten. Deze culinaire reis vertrekt 30 oktober 2014 vanaf Monte Carlo en vaart, via de Franse en Italiaanse Rivièra, naar Rome.
Twee beroemde chef-koks uit de regio zijn gedurende de cruise te gast aan boord. Zij geven kookdemonstraties en stellen het menu op voor de gasten. De Franse chef-kok Patrice Olivon is opgegroeid in de Provence en geschoold in Marseille. Hij bracht zijn Zuid-Franse keuken naar Washington DC, waar hij kookte voor de Franse ambassade, het Witte Huis en in Camp David voor speciale gelegenheden. Hij is programmadirecteur bij Culinary Arts van het prestigieuze L'Academie de Cuisine en een populaire docent en presentator. De Italiaanse chef Alfio Longo heeft ervaring opgedaan in een aantal van de beste keukens in Italië. Longo reisde de wereld rond om verder te leren bij goede restaurants en als privé kok in New York, China en Turkije. Hij is momenteel de uitvoerend chef bij Osteria del Circo in New York, geëxploiteerd door Sirio Maccioni’s Le Cirque International group.
De gasten kunnen ook optioneel eet- en wijnexcursies doen in Marseille, St. Tropez en Ajaccio in Frankrijk, Santa Margherita Ligure, Messina (Taormina) en Sorrento in Italië en in Valletta op Malta. Daarnaast is er een overnachting in Livorno en twee volle dagen om Florence, Pisa, Lucca en de culinaire hoogtepunten van Toscane te ontdekken. De "Best of the Riviera Food & Wine Cruise" wordt aangekleed met culinaire activiteiten zoals ‘Winkelen met de chef-kok’ op lokale markten in Marseille (Frankrijk), Livorno en Messina, (Italië) en een gala diner.
Seabourn biedt gerechten en gastronomische diner ervaringen, vergelijkbaar met de beste restaurants ter wereld. Een panel van vooraanstaande culinaire experts, samengesteld door de redactie van Saveur magazine, hebben Seabourn bekroond tot "Beste Culinaire Cruise Line" in het tijdschrift Culinaire Travel Awards 2013. Het team van zeer getalenteerde chef-koks van de rederij bereidt gastronomische gerechten met verse, seizoensgebonden ingrediënten.
De weersvoorspellingen zien er weer niet rooskleurig uit, daarom daagt het park zowel het weer als de bezoekers uit met haar nationale “Neen!”- campagne. Walibi lanceert daarbij een online ticket dat de visie op het weer zal omgooien. Het weer zal vanaf heden alleen maar één ding mogen bepalen… de toegangsprijs op de dag van het bezoek. Aan alle meteorologen in spe, welke dag tot het einde van de zomervakantie, zal het goedkoopste uitkomen?
Neen! “Het is weer kwakkelweer” of “de zomer is al voorbij” zijn zinnen die maar al te vaak werden uitgesproken of geschreven de laatste dagen. Walibi reageert daarop met een klaar en duidelijke “Neen!”-campagne. De zomer is niet voorbij en het kwakkelweer beinvloedt je leven alleen maar als je dat toelaat. Walibi vertikt het om de temperatuur nog te laten bepalen of men zich deze zomer al dan niet gaat amuseren in België. Alsof men enkel kan lachen op dagen dat het kwik hoog staat?! Daarentegen… wat het weer wel gaat mogen bepalen, tot het einde van de zomervakantie, is de toegangsprijs! Voor wie bereid is om het spel mee te spelen en te gokken op het weer, wordt een “grijze” dag waarschijnlijk de leukste van de zomer!
Hoe werkt het? De bezoeker koopt een “Neen!” ticket online, voor een dag naar keuze. Dit kost hem 5€. Op de ochtend van zijn bezoek, betaalt hij dan aan de ingang de toelage die gelijk is aan het aantal graden gemeten in Waver om 10u00. Met andere woorden, als het zoals vandaag 15° is om 10u00, komt een dagje plezier uit aan 20€. Halen we de seizoensmaxima niet … so what?! Gieren zal men sowieso.
Van een “Neen!” naar een “Jaaaaaaaaaaaaa!”. « De nationale « Neen ! aan het slechte weer » campagne is misschien gedurfd. Maar we gaan met plezier de uitdaging aan om de dosis fun, sensaties en familie-momenten van deze zomer te garanderen. De bedoeling is vooral om het gevoel rond het weer om te gooien, om er een spel van te maken met de bezoekers. Ziet de dag er niet zonnig uit… dan wordt het des te meer plezant aan de ingang ! » aldus Jean-Christophe Parent, Directeur Generaal van Walibi. Info en condities op www.walibi.be
Tijdens het winterseizoen 2014/15 en 2015/16 biedt rederij Star Clippers nog meer cruises aan waarin vaarroutes rond Cuba zijn opgenomen. Voor liefhebbers van echte zeilcruises en van het exotische Cuba biedt dit een unieke cruisebeleving.
Cuba, een bruisende vakantiebestemming: Voor een kennismaking met het prachtige Cuba kun je met Star Clippers een zeilcruise maken langs tal van bestemmingen in het Caraïbische gebied. Cuba ligt op de vaarroute van deze cruises en het is mogelijk om in één of twee dagen het eiland een ietsje beter te leren kennen. Wil je meer van Cuba ontdekken dan kies je bij Star Clippers voor een heuse Cuba-cruise waarbij het zeilschip voor anker gaat in meerdere Cubaanse havens. Het is de imponerende viermaster, Star Flyer, die van december 2014 tot maart 2015 wordt ingezet op de Cubaanse wateren, telkens met als start- en aankomstplaats de Cubaanse stad Cienfuegos. Op de reisroute liggen onder meer Playa Ancon/Casilda, Cayo Largo, Cayo Rico en als toemaatje de Kaaimaneilanden. Deze cruise zit ook tijdens de winter 2015/16 (van december tot februari) in het aanbod van Star Clippers en de dag van afreis is dan wekelijks op zondag.
Cuba en nog veel meer: Ook in het winterseizoen 2015/16 kunnen de Cuba liefhebbers meevaren op een prachtig zeilschip van Star Clippers. Op 6 maart 2016 vertrekt de Star Flyer uit Cienfuegos voor een 11daagse reis via Playa Ancon/Casilda, de Kaaimaneilanden, Cayo Largo, Cayo Rico, Punta Frances (Isla de la Juventad), Maria la Gorda naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Op 16 maart 2016 zit deze reis ook in het aanbod van Star Clippers maar dan in omgekeerde richting. Voor een kennismaking met andere parels van de Caraïben is er op 12 maart 2015 en op 26 maart 2016 de 12daagse cruise vanuit Cienfuegos naar Sint-Maarten, langs Jamaica, de Dominicaanse Republiek en de Britse Maagdeneilanden.
Uniek in de cruisewereld: Star Clippers is een van de weinige rederijen die aanmeren op Cuba. Dat heeft te maken met het Amerikaanse embargo tegen Cuba waarbij cruiseschepen die het eiland bezoeken niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten. Star Clippers biedt geen reizen aan op de VS en reizigers kunnen precies daarom het mooiste van Cuba ontdekken, met Star Clippers uiteraard.
Twee op drie toeristische ondernemers in de verblijfssector verwacht minstens even veel of meer gasten dan vorig jaar voor de zomermaanden juli en augustus 2014. Regioverkenningstochten als de Davidsfonds zomerzoektocht laten zich voelen in de sector en zorgen voor positieve verwachtingen. Dat blijkt uit een bevraging bij de Limburgse logiessector einde juli. “Nu ook het topevenement Unie Hasselt-Genk op volle toeren draait en Theater op de Markt in Hasselt eraan komt, kunnen de verwachtingen alleen nog maar groeien,” zegt Igor Philtjens, de Limburgse gedeputeerde van Toerisme en Cultuur.
Eind juli 2014 verwacht de logiessector meer dan 1 miljoen overnachtingen tijdens de zomervakantie, en evenaren we de zeer mooie zomer van 2013,” vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “Wetende dat een gemiddelde verblijfstoerist in Limburg 79,88 euro per overnachting achterlaat in de lokale economie, resulteren de geschatte overnachtingscijfers voor de zomer 2014 in een totale impact in de Limburgse lokale economie van meer dan 80 miljoen euro. En dit enkel door verblijfstoeristen!”
Het optimisme en de gerichte voorspellingen van de Limburgse logiesuitbaters zijn goed. 145 logiesuitbaters antwoordden op de bevraging van Toerisme Limburg. Ruim 65 procent van de ondernemers geeft aan dat ze in 2014 minstens even veel of meer boekingen verwachten dan in 2013 waarin juli een absolute topmaand was. De nabije vooruitzichten voor augustus zijn dan ook veelbelovend omdat de Unie Hasselt-Genk nu écht op dreef komt en nog tal van evenementen in augustus zich aanbieden zoals bijvoorbeeld Theater op de Markt, van 7 tot 10 augustus in Hasselt. Uiteraard is en blijft Fietsparadijs Limburg een magneet voor het verblijfstoerisme in Limburg. Het geschatte aantal fietsers op het fietsroutenetwerk voor juli 2014 bedraagt 292.494. Dit cijfer ligt lager dan in de uitzonderlijk mooie zomer van 2013 (348.299) maar overschrijdt ondanks het kabbelende weer begin juli de cijfers van 2010 (+ 13,3%), 2011 (+ 38,7%) én 2012 (+1,6%).
Het mindere weer heeft als vanzelfsprekend een grote impact op onze attracties. Zo kreeg Bokrijk tijdens juli voor het hele domein 7 procent minder bezoekers over de vloer dan in dezelfde periode vorig jaar. Gedeputeerde Igor Philtjens is toch tevreden. “Deze cijfers geven aan dat we op de goede weg zijn, want voor de toekomst hebben we beslist om de focus van het Openluchtmuseum te leggen op dit vakmanschap via het project ‘bokrijk brandmerkt’. Verder denken we dat de maand augustus de zomervakantie-balans weer in evenwicht brengen met onder meer de historische koetsenparade, de Bokrijkspelen en de Ketnet Checklistdag. Bovendien is Bokrijk een Belgische topper als het gezinsuitstappen betreft. De vakantie is daarvoor nog lang genoeg,” besluit gedeputeerde Igor Philtjens.
Hou het hoofd koel op de eerste school- of werkdag met de nieuwe drinkfles van BergHOFF. Dankzij de dubbelwandige drinkfles van BergHOFF blijven je drankjes de hele dag heerlijk gekoeld. De drinkbus is beschikbaar in twee formaten: 0.5 liter en 1 liter. De speciale dop zorgt voor een perfecte afsluiting en voorkomt morsen in de werk- of schooltas. Het strakke design in roestvrij staal oogt bovendien stijlvol op je bureau.
Duikliefhebbers reizen niet zelden naar verre exotische bestemmingen en daar hangt natuurlijk een stevig prijskaartje aan vast. Ook in Europa zijn er aardige duikspots maar die zijn lang niet allemaal bekend. Corsica is er daar een van. Je reist er echter makkelijker en voordeliger naartoe, al dan niet met eigen wagen op de ferry en met je eigen vertrouwde duikmateriaal.
Gebundelde informatie voor duikers op Corsica vind je makkelijk op www.visit-corsica.com/en/Sports-Leisure/Sea-and-Beaches/Diving. De meeste duikcentra hebben een gunstige ligging, zoals INCANTU in de Golf van Galéria, niet ver van de ferryhaven Calvi waar onder andere ferrymaatschappij SNCM aanmeert. Het duikcentrum ligt aan de westkust van Corsica nabij het natuurreservaat Scandola. Het is een buitengewone duikspot, een van de grootste van Frankrijk, super goed uitgerust met zeven boten en een enthousiast team van duikmonitoren met grote ervaring (www.incantu.com).
Een ander favoriet duikcentrum is Callanque Stella du Mare. Het maakt deel uit van een driesterren hotelcomplex in de Golf van Ajaccio waar je wederom een ferryhaven vindt en SNCM aanmeert. Er zijn excursiemogelijkheden naar de onderwaterwereld rond de Iles Sanguinaires (www.plongee-en-corse.fr). In het duikcentrum Costa Verde Loisirs kun je naast duiken ook genieten van strandgenoegens, fietstochten, tochtjes met een huurboot en er zijn ook duikdopen. Het is dus een duiklocatie voor de ganse familie (www.costa-verde-loisirs.fr). Terra Plongée is een duikcentrum met een all-in formule, een verblijf ‘tout compris’ in een aardig tweesterren hotel. De duiksite Campomoro is een van de meest indrukwekkende van Corsica. Terra Plongée ligt in het zuiden van Corsica, een half uurtje verwijderd van de SNCM ferry haven Propriano. (www.terra-plongee.com).
Een handige reispartner om naar Corsica te reizen is ferrymaatschappij SNCM. Vanuit de Zuid-Franse havens Marseille, Nice en Toulon bedient SNCM verschillende havens op Corsica en de ferry is uiteraard super handig om in de wagen al je eigen vertrouwde duikmateriaal mee te nemen. Komt daarbij dat je op vertoon van je SNCM-reisbiljet kunt genieten van een stevige korting in diverse duikcentra, waaronder in die van INCANTU. Momenteel loopt er ook een Prima Corsa kortingsactie voor reizen tot 7 september 2014, waarbij er op ruim 155 overtochten kortingen worden gegeven van 10 tot 50 % op het basis tarief (auto/motor en hut)! Voor reizigers met een eigen caravan of motorhome gelden ook kortingen tot -50% bij vertrek vanuit Toulon of Nice. Voor meer info ga je naar je reisagent of SNCM. www.sncm.be
Het najaar is een belangrijke periode in de wijnbouw, want dan is het oogsttijd. Zo ook in Heidiland, in het Zwitserse kanton Graubünden, waar je de wijngaarden van de Bündner Herrschaft vindt en er talrijke wijnfeesten worden georganiseerd. Ook de vele wijnkelders zijn een bezoekje (of tasting) waard en de Wijnwandelweg voert je langs de mooiste wijngaarden. De meest unieke manier om de wijnoogst van dichtbij mee te maken is toch wel het overnachten in een wijnvat, aan de rand van de wijngaarden met uitzicht op de bergen…
Slapen in een wijnvat : Een unieke ervaring is het slapen in een wijnvat. In Maienfeld en Jenins, omringd door wijngaarden, zijn vier wijnvaten ingericht als gezellige overnachtingsplek. De wijnvaten, die vroeger elk 8.000 liter wijn bevatten, zijn nu ingericht met een comfortabel tweepersoonsbed en geven je een prachtig uitzicht op de wijngaarden en bergen. Een lokale fles wijn staat bij aankomst klaar en ’s ochtends kan je genieten van een boerenontbijt.
Niet alleen vanuit een wijnvat is de druivenoogst van dichtbij mee te maken. In de regio zijn diverse mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een Torkel, zoals men hier de wijnkelders noemt. Tot eind oktober openen diverse wijnboeren in de dorpen van de Bündner Herrschaft, zoals Maienfeld, Jenins, Malans en Fläsch hun deuren voor bezoekers. Voor actieve bezoekers is de Wijnwandelweg een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijn. Deze wandelroute voert je dwars door de wijngaarden waarbij je onderweg nog wat opsteekt over het reilen en zeilen van de wijnbouw. Wijnfeesten ontbreken natuurlijk niet, op verschillende plekken wordt de nieuwe wijn gevierd, zoals in Fläsch. Tijdens deze feesten staan de wijnen in de spotlights. De wijnproeverijen gaan heel goed samengaan met lokale specialiteiten zoals salzis (worst), bündnerfleisch (gedroogd vlees) en bergkazen. Daarnaast is er in veel gevallen een programma met muziek en activiteiten voor groot en klein.
De Bourgogne van Zwitserland, het enige wijnbouwgebied van Graubünden is de Bündner Herrschaft in Heidiland. De föhn, de zuidelijke wind, zorgt er voor dat de wijngaarden in het Rijndal tussen Chur en Fläsch een vruchtbare plek zijn. Deze streek staat ook wel bekend als de Bourgogne van Zwitserland en heeft naast een mild klimaat ook kalkrijke gronden. In dit gebied, van circa 420 hectare, worden 45 verschillende druivenrassen gekweekt, waarvan meer dan 50 verschillende wijnen worden geproduceerd die internationaal de hoogste beoordelingen krijgen. Niet alleen de wijnbouw maakt Heidiland interessant voor bezoekers, het heuvelachtige gebied is ideaal voor een tocht op een e-bike. Een leuke stop is ook het Heidi-dorp, ten noorden van Maienfeld. In het geboortedorp van Heidi komt het wereldberoemde kinderverhaal weer tot leven. http://nl.graubuenden.ch
De Mekong rivier is met zijn 4900 km één van de langste rivieren van Azië. Een cruise op deze ‘Moeder van alle Wateren’, door Vietnam en Cambodja, is het mooiste wat men op het gebied van cruisereizen kan beleven. Met AmaWaterways, wereldwijd specialist voor reizen over rivieren en kanalen, ontdek je de rijkdom van Zuidoost Azië, vijftien dagen lang.
Riviercruises zijn alsnog minder bekend dan de cruises op zee maar daar komt snel verandering in want cruisen op kanalen en rivieren heeft tal van voordelen. Je vaart van de ene bezienswaardigheid naar de andere in wat je een drijvend hotel kunt noemen. Niet alleen in Europa maar ook in andere continenten liggen de mooiste bezienswaardigheden en de meest interessante steden niet zelden op de oever van waterlopen. Dat is ook zo langs de Mekong, in Vietnam en Cambodja.
AmaWaterways heeft fantastische schepen in de vaart, luxe boten met een super accommodatie die je kunt vergelijken met een klasse hotel. De vloot van AmaWaterways is nog vrij jong waardoor de schepen ook attractief zijn ingericht. Op de Mekong vaart de AmaLotus en vanaf augustus 2015 de AmaDara, 2 nieuw gebouwde schepen in Frans koloniale stijl met plaats voor 124 passagiers.
Sublieme cruisebeleving
Een riviercruise met AmaWaterways op en langs de Mekong is een reiservaring die je nooit meer vergeet. Dat komt niet alleen door de luxe accommodatie maar evenzeer door de kennismaking met het mooiste dat Cambodja en Vietnam de toerist te bieden hebben. In de eerste plaats is er de onvoorstelbare natuurpracht, de imponerende landschappen die langzaam voorbij glijden en die je vanop het schip kunt bewonderen. De passagiers gaan ook meerdere keren aan land om steden, tempels, kloosters, eeuwenoude ruïnes, lokale markten en artisanale winkels te bezoeken. De reis is een aaneenschakeling van hoogtepunten met onder meer de tempels van Angkor, het koninklijk paleis in Phnom Penh, het bruisende Ho Chi Minh City. Er zijn ook motorbootexcursies door de jungle, geleide wandelingen door de natuur, een bezoek aan een boeddhistisch klooster en aan een bedrijf waar rijstpapier wordt geproduceerd. Deze reis is dus een combinatie van cruisen op de Mekong en van boeiende meerdaagse excursies naar plaatsen in het stroomgebied van de Mekong.
Concreet: “Vietnam, Cambodja & The Riches of The Mekong” duurt 15 nachten met als onderdeel een cruise van 7 nachten op de Mekong die ook afzonderlijk kan geboekt worden. Het programma wordt aangeboden van november 2014 tot april 2016. Bij AmaWaterways zijn alle excursies inbegrepen in de prijs alsook de drank tijdens de maaltijden. Info: www.amawaterways.co.uk
Eigenzinnige onafhankelijkheid zit het Primus-bier in de genen. Als écht Belgisch pilsbier van formaat is het nog steeds volledig zelfstandig gebleven en kan het een eigen koers varen. En dat wordt niet alleen op de internationale bierwedstrijden gesmaakt. Primus denkt dat een beetje meer eigenzinnigheid ook buiten het bierglas deugd kan doen, en wil met een nieuwe campagne iedereen overtuigen om zijn eigen weg te gaan.
Samen met Boondoggle, het reclamebureau van Brouwerij Haacht, werd een 45” tv- & cinemaspot bedacht die een humoristisch pleidooi is om iets eigenzinniger in het leven te staan. Vertrekpunt is het feit dat mannen vandaag bestookt worden met een veelheid aan trends, hypes en modeverschijnselen die ervoor zorgen dat ze een beetje het noorden kwijt zijn.
Dus voert Primus in de tv-spot een man op die niet twijfelt, en die op elke trend of hype een eigenzinnig antwoord heeft. Hij stapt van de ene trend in de andere en geeft terloops zijn mening mee. Van de hype van het tuinieren over de rage van de beautyfarm, de tirannie van de cuisson tot modetrends en hippe danspasjes, hij weet er allemaal raad mee. Terloops geeft hij zelfs een pluim aan Nicole en Hugo die hem in het spotje een lift geven.
Naast tv en cinema is er ook een poster en een permanente online campagne. Via Facebook.com/primus krijgen mannen, naast heel wat inspiratie, vooral veel zin om hun eigen weg te gaan. Dit alles wordt afgetekend met de nieuwe baseline: “Mijn manier. Mijn bier. Primus.”
Les Grandes Tablées du Saumur Champigny plaatsen België dit jaar in de kijker. Les Grandes Tablées du Saumur Champigny dat zijn in de eerste plaats wijnbouwers die hun passie delen met fans van liefdevol gemaakte wijn. Het evenement dat op 6 en 7augustus plaatsvindt in Saumur-Champigny is intussen aan zijn veertiende editie toe. Het mag dus duidelijk zijn dat dit belangrijke en populaire evenement om hun AOP te promoten een succesverhaal is. Ze inspireren zich op de grote feestmaaltijden aan lange tafels (« tablées ») van weleer. Dat waren vrolijke, ontspannen ontmoetingen waar de gasten tegen democratische prijzen over koetjes en kalfjes palaverden terwijl ze zich te goed deden aan lekkere gerechten en wijnen van de streek. De eerste test was een schot in de roos en kreeg heel wat bijval in de pers, die meteen al de volgende editie aankondigde. Les Tablées du Saumur zijn uitgegroeid tot een heus instituut, maar ze hebben gelukkig de spontaneïteit en frisheid van hun beginperiode bewaard.
Dit jaar verwacht Saumur bijna tienduizend aanhangers van Comus en Bacchus in het historische centrum voor dit overvloedige en uitbundige festijn, met ook dit jaar weer een kleurrijke sfeer en muziek uit alle windstreken. Voor het feestelijke rockconcert als afsluiter van de avond vrolijken vier straatmuziekacts de Place de la République op. Nadien – en dat is nieuw – kiest het publiek zijn favoriete act uit de vier. Belgische liefhebbers van Loirewijnen bij de tafelgasten worden bijzonder verwend: zij kunnen genieten van een degustatie in Maison des Vins van Saumur en een welkomstfles.
Het sleutelwoord is uiteraard gezelligheid. Liefhebbers van Belgische wijnen profiteren trouwens van een onweerstaanbare promotie: een gratis menu voor elke gereserveerde maaltijd. Een uitgelezen kans om met z’n tweetjes of onder vrienden te genieten. Als tegenprestatie mogen de Belgische genodigden voor de sfeer zorgen en van mening wisselen over de combinatie van Saumur-Champigny met Belgische gastronomie! Tegen de democratische prijs van 12 euro biedt het menu het beste van de streek, dat dit jaar het gezelschap krijgt van Belgische specialiteiten als Luikse pens of speculaas.
Wie 5 euro neertelt krijgt zijn eigen gegraveerde glas. De Saumur-Champigny wordt à volonté geschonken. Het betreft 4.000 flessen « Cuvée des Cent », het beste van het afgelopen wijnjaar, geproduceerd door het honderdtal wijnbouwers van de appellation. Mocht u er nog aan twijfelen: snel uw plaats aan tafel reserveren is een must. Ook de mogelijkheid om uw reservatie te combineren met een – korte – nacht op hotel behoort tot de mogelijkheden. Misschien een verstandige keuze als u nog naar huis moet rijden. Reservatie: Office de Tourisme van Grand Saumur, quai Carnot 49400, Saumur.
De eerste editie van Taste of Brussels vindt plaats op 19 september in Sint-Gillis. Taste of Brussels is een evenement dat stedelijke voedselproductieketens moet promoten en stadsproducenten, Brusselse verwerkers en buurtverdelers verenigt. Sterrenchef Stefan Jacobs van restaurant Va Doux Vent geeft een aantal live-demonstraties met Brusselse producten.
Het is vandaag een heuse uitdaging om op een gezonde én milieuvriendelijke manier te eten, vooral dan in de stad. Stedelijke voedselproductie geldt nochtans al enkele jaren als een duurzame voedingstrend. Of het nu gaat om landbouwers professionelen of liefhebbers ondernemers, handelaars of universitaire onderzoekers, vandaag hebben verschillende spelers uit de voedingssector grote belangstelling voor de voedselproductie in de stad. Her en der in Brussel steken er initiatieven de kop op die gepaard gaan met veel enthousiasme en een flinke dosis vernieuwingsgeest. Want het gaat hier wel degelijk om vernieuwing!
Om deze initiatieven in de kijker te plaatsen en professionelen en het grote publiek te sensibiliseren, organiseert het Centre d’Entreprise van Sint-Gillis-Partnerdorp een evenement in het teken van de stedelijke landbouwketen, genaamd ‘Taste of Brussels’, in samenwerking met Leefmilieu Brussel.
Op19september stelt een vijftiental spelers uit de stadsvoedingssector hun huidige producten of de resultaten van hun experimenten voor. Je kan er onder meer kennismaken met schapenkwekers, tuinkersproducenten, een insectenkweker en kwekers van stadsmoestuintjes. Voor de gelegenheid geeft sterrenchef Stefan Jacobs van restaurant Va Doux Vent een aantal live-demonstraties met voedingswaren geteeld in Brussel, en dit vanuit zijn keuken. De man is tevensproducent, want hij teelt zijn eigen kruiden in de hoofdstad. Studenten van de hotelschool EFP krijgen ook de gelegenheid om een Master Class te volgen bij Stefan Jacobs. Voorts schotelt Valérie Lepla, van het Brusselse concept Pistolet-Original, een speciale pistolet ‘Taste of Brussels ’voor, in samenwerking met de producenten.
Op het menu dus, demonstraties, degustaties, live-kooklessen en een hele resem informatie voor wie zich interesseert voor deze vernieuwende trend op het vlak van voedingsproducten en -distributie. Afspraak op 19 september in het Partnerdorp, Fernand Bernierstraat, 15 Sint-Gillis vanaf 14 uur.
Seabourn heeft zijn nieuwe cruiseaanbod bekend gemaakt. Er zijn maar liefst 70 afvaarten, voor cruises variërend van 10 tot 97 dagen. De bekende, award winnende schepen Seabourn Odyssey, Seabourn Sojourn en Seabourn Ouest varen naar de meest exotische plaatsen in alle zeven continenten. Van Zuid-Korea, China en Japan tot Antarctica, Patagonië en de parels van de Stille Oceaan.
In het nieuwe vaarschema zitten meerdere aanleghavens waar de cruise maatschappij in jaren niet meer voor anker is gegaan. De meest opvallende bijkomende bestemmingen zijn Zuid-Korea, China en Japan voor wat de Seabourn Sojourn betreft. De Seabourn Odyssey vaart richting Zuidelijke Pacific Eilanden. Andere favoriete bestemmingen zijn Antarctica, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuidoost-Azië, Saoedi Arabië, Canada/New England, het Panamakanaal en de Caribische eilanden. In het zopas bekend gemaakte vaarschema zitten ook heel wat bestemmingen waaraan een excursie is verbonden naar sites die tot het Unesco Werelderfgoed behoren.
“Onze schepen zullen de mooiste en meest exotische plekken van de wereld bezoeken: van de historische en cultureel rijke bestemmingen in Azië tot het witte continent Antarctica” aldus John Delaney, senior vice president marketing & sales van Seabourn. “Wij zijn fier dat verschillende havens op onze routes deel uitmaken van het Unesco erfgoed en dankzij onze goede relaties met de Unesco zullen onze gasten de unieke locaties op de beste manier kunnen bezoeken”.
Met de Seabourn Sojourn zijn een reeks fascinerende reizen in het seizoenaanbod voor einde 2015/begin 2016 opgenomen: een 14daagse rondreis van Singapore naar Maleisië en Myanmar waar het schip drie dagen voor anker gaat in Yangon. Met de Seabourn Odyssey zit een 12daagse reis in het aanbod, vanuit Fort Lauderdale langs de minder bekende Caraïben. Tijdens deze cruises worden de gasten verwend met “Caviar in the Surf” en dat betekent: een uniek barbecue strandevenement.
Tijdens de herfst begint de Seabourn Ouest aan een verkenning van het noordoosten van Noord-Amerika, een 10daagse cruise door Maritiem Canada, New England en een overnachting in Québec Ville. Daarna vaart het schip langs de Atlantische kust naar Brazilië en Argentinië om daar een derde seizoen te beginnen met reizen naar Antarctica en Patagonië. Voor meer informatie of reserveringen, contacteer uw reisagent of Seabourn via de website www.seabourn.com of bel 00800 1872 1872.
ontvangt de “Tripadvisor Certificate of Excellence” award
Hermosa Cove Villa Resort & Suites - gelegen in Ocho Rios, Jamaica – heeft onlangs de ”TripAdvisor ® Certificate of Excellence” award ontvangen. Deze onderscheiding wordt alleen uitgereikt aan bedrijven die consequent uitstekende beoordelingen op TripAdvisor krijgen.
Het luxe boetiek hotel Hermosa Cove bevindt zich direct aan zee op een afgelegen 12-hectare groot terrein aan Jamaica's weelderige 'gouden kust'. Ondernemers Clayton en Deb Korver kochten het terrein in 2000 en hebben de afgelopen 14 jaar het overwoekerde tropische bos omgetoverd in een schilderachtig vijf sterren boetiek hotel vol originele kunst en zeldzame kunstvoorwerpen.
Gedurende de eerste fase van de ontwikkeling van Hermosa Cove’s zijn negen privé villa’s gebouwd. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de groeiende vraag naar de boetiek accommodaties op Jamaica. Na de stille opening in 2011 waren de recensies consequent zo goed, dat Hermosa Cove zich nu volgens Tripadvisor op de tweede plek bevindt van populairste hotels in Ocho Rios.
Deze zomer wordt een nieuw strand aangelegd langs de strandbar en de grill. Ook wordt verder gewerkt aan een aantal nieuwe villa’s, waaronder een drie verdiepingen hoge luxe boomhut met rieten dak gelegen in het tropische bos en met een prachtig uitzicht over de oceaan. www.HermosaCove.com - www.visitjamaica.com - www.ontdekjamaica.be
Pur Natur schakelde Pascale Naessens in om ‘puur’ te koken met hun producten
Dat Pascale Naessens, auteur van het kookboek ‘puur genieten’ de pure, gezonde keuken hoog in het vaandel draagt is geen geheim. Daarom heeft ‘Pur Natur’, producent van biologische melkproducten met een hart voor de natuur, haar gevraagd om enkele gerechten te maken met hun producten. Speciaal voor Pur Natur stelde de keukenprinses enkele topreceptjes samen waarin de heerlijke Pur Natur yoghurt centraal staat als smaakmaker. Pascale toont in haar recepten aan dat je echt alle kanten op kan met deze lekkernij! Van heerlijke yoghurtdressings, ovenschotels met yoghurtsaus tot zelfs smeuïge yoghurtcake.
De Pur Natur producten zijn één voor één biologisch en puur maar vooral heerlijk om van te smullen! De Pur Natur yoghurt is zelfs een waardig en gezond alternatief voor gewone of zure room en kokosmelk in de creatiefste gerechten.
Probeer het zelf eens! Wij geven alvast de ‘groentencurry met yoghurt en kurkuma’ én het recept voor ‘yoghurtcake met bosbessen’ prijs. De andere recepten vind je op de website www.purnatur.eu
GROENTENCURRY MET YOGHURT EN KURKUMA: 250 gr Pur Natur yoghurt natuur, 600 gr groenten: broccoli, bloemkool, groene asperges, kerstomaatjes, jonge spinazie, 3 knoflookteentjes, fijngesnipperd, 1 eetlepel kurkuma, zwarte peper, zeezout en olijfolie
Snijd de bloemkool, broccoli en de asperges in grote stukken. Kook ze beetgaar in water met een snuifje zout. Giet in een andere pan wat olijfolie en zet op een matig vuur. Voeg de fijngesnipperde knoflook toe, de kurkuma en flink wat zwarte peper. Laat een minuutje zachtjes stoven. Voeg de rauwe jonge spinazie toe en roer goed. Eens de spinazie geslonken is, meng je de Pur Natur yoghurt en de rest van de groenten eronder: broccoli, bloemkool, asperges en de tomaatjes. Kruid af met zout. Roer voorzichtig om en laat nog een 5-tal minuutjes stoven.
Tip: Kurkuma is familie van de gemberplant, ook wel het goedkope saffraan genoemd. Het kleurt niet alleen gerechten maar geeft er ook een eigen, milde, warme aromatische smaak aan. Het is bijvoorbeeld het voornaamste bestanddeel van curry. In Azië kent men al langer de heilzame werking van kurkuma. Het bevat de kankerremmende stof curcumine, geen ander ingrediënt in de keuken is zo ontstekingsremmend. Om goed door het lichaam te kunnen worden opgenomen is het belangrijk dat je kurkuma eerst oplost in olie en er zwarte peper aan toevoegt.
YOGHURTCAKE MET BOSBESSEN: 250 gr Pur Natur yoghurt natuur, 250 gr bloem, 250 gr Pur Natur karneboter, 180 gr suiker, 1 zakje vanille suiker, 4 eieren, 250 gr bosbessen.
Laat de boter rustig smelten. Intussen meng je de suiker onder de eieren. Roer de gesmolten boter eronder en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Pas op het laatste volgen de Pur Natur yoghurt en de bosbessen. Giet het deeg in een met boter ingevette cakevorm. Zet 30 minuten in een warme oven op 180°.
NV Pur Natur, een familiebedrijf gesitueerd aan de voet van de Vlaamse Ardennen, staat garant voor hoogwaardige kwaliteitsproducten onder de merken Pur Natur en Mik. De Pur Natur yoghurt en verse kazen genieten een ongeëvenaarde smaakbeleving op basis van zorgvuldig geselecteerde biologische ingrediënten. www.purnatur.eu
Op de grens van de provincies Henegouwen en Namen begonnen in 1970 de werken voor de bouw van een stuwdam. Dit resulteerde in 5 indrukwekkende meren die samen Les Lacs de l’Eau d’Heure vormen. Deze gigantische constructie en het volledig gebied kan je nu bezoeken op de SKYWALK, een onvergetelijke ervaring!
L’Eau d’Heure was in vroegere eeuwen een rivier die na een regenbui van zelfs maar één uur buiten zijn oevers trad en de ganse regio onder water zette. Daarom begon men in 1970 met de bouw van een stuwdam waardoor het merengebied is ontstaan, het grootste van België. Met een oppervlakte van 600 hectare en een oeverlengte van 70 kilometer is een echte Waalse kust. Rond Les Lacs de l’Eau d’Heure ontwikkelde zich vanaf 1994 een vakantiegebied met onbeperkte recreatie- en verblijfsmogelijkheden: Les Lacs de l’Eau d’Heure of Het Land van de Meren.
In deze grootste toeristische attractie van Wallonië zal de stuwdam altijd een markant gegeven blijven en een bezoek aan de gigantische constructie staat hoe dan ook op het programma. De Barrage de la Plate Taille is de grootste stuwdam van het land en de enige die je ook van binnen kunt bezoeken. Deze rondleiding van ruim een uur brengt je tot de ‘buik’ van de dam, door imponerende galerijen, tot bij een lift die de bezoekers naar de top van een toren voert, 107 meter hoog! Daar sta je als aan de grond genageld bij het zien van het 360 graden brede panorama over Het Land van de Meren. Als je enkel het prachtige zicht wil bewonderen, kan je nu een plaats reserveren op de Skywalk Eau d’Heure Het is een adembenemende ervaring, op een duizelingwekkende plek, waar je als het ware de wolken kunt aanraken.
Vanuit de toren zie je het grote recreatiegebied van de Lacs de l’Eau d’Heure waar jong en oud talloze activiteiten kunnen beoefenen. Voor wandelaars en fietsers zijn er bewegwijzerde routes in overvloed, voor zij die houden van watersport zijn er onbeperkte mogelijkheden: zwemmen, zeilen, kajak, waterski, jetski, surfen, aquagolf en zelfs teleski. In het aaneengesloten merengebied is verveling nooit aan de orde. Alle activiteiten kun je op een goedkope manier beleven door gebruik te maken van de package formule. Niet alleen tijdens de zomermaanden is het in Het Land van de Meren vakantietijd maar ook tijdens het najaar want de meeste attracties blijven open tot begin november.
Het Land van de Meren ligt in de provincie Henegouwen en Namen. Het is een vakantiebestemming voor elk seizoen en voor jong en oud. De infrastructuur is fantastisch met comfortabele vakantiewoningen en bungalows, mogelijkheden om te zeilen, windsurfen, duiken, waterskiën, wandelen, fietsen. Het Land van de Meren is een goede uitvalsbasis om de verscholen hoekjes in het zuiden van Wallonië te ontdekken. Kortom, het is een uitgelezen dichtbij huis bestemming met een aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding. www.lacsdeleaudheure.be
85ste voedingssalon (4-19 oktober - Brussels expo)
INTERACTIEVE ROADTRIP VAN 2 WEKEN DOORHEEN GEUREN EN SMAKEN
Back to the “Foodture”: Welkom op FoodCity, waar het showtime is ! Het Voedingssalon, dat recent in handen kwam van FISA - specialist op vlak van salons en evenementen en deel uitmakend van de groep DEFICOM - ondergaat een transformatie voor haar 85ste verjaardag en belooft een ervaring die ‘een ware prikkeling voor alle zintuigen’ wordt.
Volgens Pierre Hermant, gedelegeerd bestuurder van de FISA, werd het hoog tijd dat het Salon opnieuw het unieke feest van weleer werd, waarbij smaken en geuren hoogtij vieren: ‘Overal in de wereld staan de Belgen bekend als levensgenieters met een liefde voor gastronomie. Reden te meer om opnieuw een evenement op touw te zetten in het teken van culinaire ontdekkingen en degustaties, die onze reputatie alle eer aan doet.’ Daarom grijpt het salon voor haar 85ste verjaardag terug naar de roots: gezelligheid, een uitwisseling van ervaringen en levensvreugde zijn dan ook de kernwoorden van dit onovertroffen collectief festijn. Het Salon wil zich echter ook, meer dan ooit, plaatsen op een kruispunt van wegen en de link maken tussen het culinaire verleden van ons land – met haar gerenommeerde merken en producten die hebben bijgedragen tot haar reputatie – en de nieuwe ontdekkingen, de tendensen die de voedingswereld van morgen zullen determineren.
FoodCity, waaraan geen enkele smaakpapil kan weerstaan! Het Voedingssalon – 40.000 m2 verdeeld over 3 paleizen die gemiddeld 145.000 bezoekers zullen ontvangen – zou zonder problemen de naam FoodCity kunnen dragen, want alle activiteiten en standen samen doen denken aan een gigantische stadscommunity, waarin alles rond culinair genieten draait. Om u al even te laten proeven van het programma, beeld u dan in dat u met een hongerige maag vertrekt naar Brussels Expo (deuren openen om 10u), zij het met vrienden, zij het met uw geliefde of in familieverband. U flaneert door Paleis 5 en u spert uw ogen wijd open bij het aanschouwen van al die nieuwe producten, de één al aanlokkelijker dan de andere. U kan er vandaag al proeven wat andere pas morgen kunnen ontdekken!
Maar iets in ons zegt dat u zich ook enorm aangetrokken voelt tot een culinaire ontdekking tijdens de Food Experience Days (van 8 tot 13 oktober) en dat heeft u goed gezien! Het is precies hier dat u zal kunnen proeven van het beste wat België te bieden heeft. Alle A-merken, distributiemerken, maar ook regionale en bio producenten geven hier het beste van zichzelf. In deze impressionante ‘kruidenierszaak’ kan u bovendien uw boodschappen doen om later aan degene die niet met u zijn mee gekomen, te laten proeven van al het lekkers waaraan u zich hebt kunnen te goed doen bij de aanwezige producenten op het Salon.
Welkom in het Theater van de Zintuigen! Dat is allemaal goed en wel, maar het plezier van tafelen zit hem ook in het klaarmaken van een lekker menu. Tijd dus om de schort aan te trekken en over te gaan tot het serieuzere werk. Mmmmmh, zei u ‘Mmmmh’? Dat komt dan goed uit, want Carlo de Pascale en zijn team nemen u mee op een onvergetelijk culinair avontuur. Maar hij is niet alleen, ook andere gerenommeerde chefs zullen het werkblad van de ruimte van de Food Experience teisteren om u een glansrol te bieden in het meest opwindende culinaire meesterstuk dat opgevoerd wordt. En de fans van “Live Cooking” zullen volop kunnen genieten van het “Food Theatre”. De verschillende culinaire kaskrakers die er gespeeld zullen worden, luisteren naar de naam ‘Typisch Belgisch’, ‘World Food’, of zelfs ‘Gezondheid en voeding’. Kortom, er is voor elk wat wils!
Relax, het spektakel gaat verder! Uw zintuigen werden al volop geprikkeld, misschien is het tijd om wat op adem te komen. Ga misschien eens de jongeren ontdekken, de talenten van morgen: zo zullen de beste Europese bakkers van de toekomst aanwezig zijn, want de Europese Bakkerswedstrijd vindt plaats op het Salon. Met een beetje geluk kan u ook de ongebreidelde passie van onze ‘Toekomstige chefs’ ontdekken, de rijzende sterren van onze hotelscholen die de messen kruisen tijdens de finale wedstrijd, waarbij ze aan een jury - bestaande uit gerenommeerde namen - hun creatie presenteren die 100% vegetarisch en gastronomisch is.
Foodbye and Feel Good ! Na al die heerlijke momenten nodigen we u uit om een wandelingetje te maken die de spijsvertering bevordert, in het hart van het welzijn van het Salon: de Feel Good Planet. Op dit ‘salon binnen het salon’ ontdekt u in alle rust de laatste tendensen op vlak van interieurdecoratie, maquillage, juwelen en schoonheidsproducten. Genoeg gewandeld, het is aan de anderen nu om te stappen! U krijgt tal van mannequins te zien die lederwaren presenteren, handtassen, schoenen en accessoires van het trendy merk Sac d’Anvers. Zin in een kleine make over vooraleer u vertrekt? Laat u dan een nieuw kapsel aanmeten op de stand van de kappersschool van Elsene. Op de Beauty & Fashion Market kan u een unieke workshop bijwonen: ‘Zo moeder, zo dochter’. En de dames worden ook extra verwend tijdens de Ladies Day op 7 oktober. Nadat u van uw dag genoten hebt en uw kleine dreumes opgehaald hebt in de Kids Corner, blikt u hopelijk nostalgisch terug op de afgelopen dag. Niets weerhoudt er u alvast van om nog eens binnen te springen…
Alle praktische info kan u terugvinden op: www.voedingssalon.be - van 4 tot 19 oktober, van 10 tot 18u (nocturne tot 22u op 10 oktober).