Tour de France – rode wijnen - slot – Vignobles & Signatures
Pinot noir 2010 – Domaine Paul Blanck – Alsace
Robijnkleurige mantel met purperen accenten. Biedt in de neus een aantal subtiele aroma’s van zwart fruit, afgewisseld met kers. Heeft in de mond een intens, verzorgd karakter met leuk evenwicht en lange afdronk. Gaat mooi samen met gevogelte van Bresse en diverse wildbereidingen. TTC 21€
Melange van 53% Cabernet Sauvignon en 47% Merlot. Presenteert een mooie donkerrode kleur. Deze wijn biedt na 18 maand rijping op hout, in de neus mooie fruitige aroma’s en accenten van o.m. zwarte bes, moerbei en zwarte en blauwe pruimen. De mooie aroma’s transformeren zich in de mond tot een volumineus geheel met een licht vettige aciditeit, zonder afbreuk te doen aan een subtiele mineraliteit die samengaat met leuke tannines. Bij het drinken is karaferen een aanrader. De concentratie en kracht van de wijn gaan mooi samen met grillades en licht kruidige gerechten. TTC 20€.
Arbois – Memorial 2008 Domaine Rolet & Fils
Melange van Trousseau en Pinot Noir die in het glas, zorgt voor granaatkleurige accenten van kers. In de neus aroma’s van zoethout, kers, komijn en kruidig muskaat, die langzaam samenvloeien, ook enkele subtiele accenten van kaneel maken hun opwachting. In de mond krijgen we een ruime aanzet met royale smaak en leuke fruitige frisheid. Verzorgde tannines wisselen af met accenten van zwarte peper terwijl toetsen van rijp rood fruit permanent om aandacht vragen. Is een leuke metgezel voor magret van eend, boerenhesp, Reblochon en St Félicienkaas. TTC 10.50€
Brugge kende in de 15de eeuw gouden tijden. Deze middeleeuwse stad kende echter ook een donkere kant, van bijgeloof en magie, sagen en legenden, demonen en heksen. Voor een dagje griezelen met de hele familie ben je tijdens de Herfstvakantie aan het juiste adres bij de belevingsattractie Historium. Hier reis je van 25 oktober tot 2 november naar het duistere, middeleeuwse Brugge. Op 31 oktober zijn er allerhande Halloween activiteiten gepland voor jong en oud.
Met een wel afgewogen mix van pure Halloween met enge schrikmomenten enerzijds en een familiale sfeer anderzijds biedt Historium met haar 2de Halloween editie opnieuw bezoekers de mogelijkheid om iets bij te leren over de oorsprong van Halloween, alsook om de middeleeuwen in Brugge nog intenser te beleven. Het hele gebouw wordt gedecoreerd tijdens de week van 25 oktober tot 2 november, waarbij de mooist versierde pompoenen niet zullen ontbreken!
De niet te missen hoogdag van Halloween @Historium is 31 oktober. Die dag kan je deelnemen aan knutselworkshops onder begeleiding van kakelende heksen of meedoen aan de grime- en schmink sessies waarbij jong en oud gegarandeerd iedereen de stuipen op het lijf zullen jagen! Nieuw tijdens de Halloween Happening van Historium is de spektakel show van Ramza de magiër. Wanneer deze mysterieuze man, komende uit een andere wereld, plots verschijnt in Historium, schrikken de mensen even! In zijn kristallen bal kan hij ook de meest magische dingen zien… Ramza wordt vergezeld van een klein lief giftig slangetje en samen kunnen ze alles in rook laten opgaan. Ramza zal vrijdag 31 oktober op regelmatige tijdstippen hun show uitvoeren. Halloween in Historium wordt een onvergetelijke ervaring, voor groot en klein, speels, met hier en daar een vleugje thrillergehalte. Kom dus langs tijdens de Herfstvakantie en kijk, ruik, luister en huiver. Ontelbare verrassingen geven bezoekers gegarandeerd een ervaring waarbij je tegelijkertijd op je hardst schreeuwt en op je luidst lacht.
Na de griezel van Halloween is het tijd voor wat variatie. Historium participeert op 11 oktober aan het event Iedereen Klassiek. Kom die dag naar Historium en speel naar hartelust op de vleugelpiano van Historium want ‘klassiek is van en voor iedereen’. Op 19 oktober kent Historium Brugge een nieuwe primeur. Die dag zullen 5000 deelnemers van de Urban Trail loopwedstrijd onder meer het binnenplein van Historium verkennen! Info: www.historium.be
Tour de France – rode wijnen 6 – Les Vignes Olivier Decelle
Fronsac – Château Haut Ballet 2011
Merlot 100%. Intense robijnkleurige mantel. In de neus komt een harmonieus samenspel van aroma’s tot ontwikkeling die een grote elegantie aantonen en zich baseren op toetsen van rijp zwart fruit. De harmonie en versheid vloeit over in de mond en worden versterkt door een leuke aciditeit. Het geheel zorgt voor een erg karaktervolle wijn. Mooie compagnon voor haas, rund bourguignon en kaas Saint Nectaire. TTC 17€
Beaune 1er Cru Clos du Roi 2012
Een 100% Pinot noirwijn - violetkleurig. In de neus een leuke expressie van rijp rood en zwart fruit gemengd met kirsch, samenspel dat een grote finesse tot uiting brengt. In de mond affirmeert zich een mooie structuur met elegante en aangename tannines terwijl de nog jonge wijn duidelijk zijn evenwichtige structuur en intense kracht laat uitstralen. Is een perfecte aanvulling bij varkensgebraad en meerdere kazen. TTC 39€.
Maury Sec – Alt. 433M 2012
Melange van Grenache en Lladoner pelut op graniet. Wijn met opmerkelijke frisheid die eerst zijn vrouwelijke en florale kanten aantoont en nadien aroma’s van rozenblaadjes luchtig mengt met aromatische toetsen. In de mond gaan de ‘bruisende’ tannines over in finesse en elegantie om zich bij de lange afdronk, om te zetten in een harmonieus samenspel van smaken en aroma’s. Aanbevolen bij fazant, kalf met morieljes of boschampignons. TTC 25€
Na professionele wielerploegen wil Spaanse badplaats nu ook recreatieve fietsers aantrekken
Toen Miguel Indurain in de jaren ’90 uitgroeide tot één van de grootste wielerhelden ooit was Benidorm al zijn uitvalsbasis. Nu heeft hij er nog altijd een buitenverblijf. Benidorm is sindsdien uitgegroeid tot een populair trainingsoord voor professionele wielrenners, dankzij haar ideale klimaat en bergachtig hinterland. Maar ook de recreatieve fietser komt steeds meer aan zijn trekken in Benidorm met gespecialiseerde fietshotels, georganiseerde fietstours, fietswinkels, herstellers en events. Wie dus ook tijdens de wintermaanden graag wat kilometers maalt is in Benidorm aan het juiste adres. Viva la bicicleta, viva Benidorm!
Omega Pharma Quick-Step, Lotto Belisol, Vacansoleil Pro Cycling, Saur-Sojasun, Movistar,….de lijst met professionele wielerteams dat de afgelopen jaren haar winterstage in Benidorm inlaste is schier eindeloos. De trainingsomstandigheden in Benidorm zijn dan ook ideaal: een constante temperatuur van 20°C tijdens de wintermaanden, 300 dagen zon per jaar en een uitermate gevarieerd landschap dat zware trainingen in de bergen, alsook vlakke trainingen langs de kust toelaat. En dat op amper twee uurtjes vliegen. Reken daar nog de uitstekende accommodaties en vele ontspanningsmogelijkheden bij en je zit met Benidorm gebeiteld als fietsbestemming.
Benidorm wil dan ook verder inzetten op het fietstoerisme voor amateurwielrenners. Want net zoals de professionals kunnen ook zij van al de natuurlijke voordelen van Benidorm en omgeving genieten. Daarnaast zijn er steeds meer hotels en organisaties die zich focussen op de wielerfanaat. Zo kan je bij RH Hotels, eigenaar van zo’n 6 hotels in Benidorm, terecht voor meerdaagse wielerarrangementen, inclusief overnachting in één van hun hotels op basis van half pension, een GPS met een tiental voorgeprogrammeerde routes en toegang tot spa en wellness. http://www.biciescapadas.com Bij Pierre & Vacances verwelkomen ze fietsliefhebbers in hun residenties aan Poniente Beach in Benidorm. Je verblijft er in een appartement voor 3 personen en kan er gebruik maken van een bewaakte fietsenstalling, werkplaats, wasruimte en hotelservice en je ontvangt er een informatiepakket over mogelijke fietsroutes in de omgeving. Meer info: http://www.pierreetvacances.com/fr-fr
Dat fietsen in Benidorm meer is dan gewoon wat kilometers malen in het hooggebergte blijkt uit het aanbod aan fietsbelevingen. Zo kan je voor begeleide fietstochten ondermeer terecht bij Marco Polo Expeditions, een organisatie onder leiding van de Belg Marc Dobbelaere. Je kan er kiezen uit een downhill experience, een mountainbiketour in het heuvelachtige binnenland of een vlakke fietstocht met het ganse gezin. Meer info: http://www.marcopolo-exp.es/en/activities-benidorm/on-the-ground-benidorm/mountain-bike-tour-benidorm
Voor zij die het fietsen liever wat competitiever aanpakken heeft Benidorm jaarlijks ook een aantal fietswedstrijden. Zo is er van 22 tot en met 25 januari 2015 de Costa Blanca Bike Race, een vierdaagse mountainbikewedstrijd die plaatsvindt in Benidorm en haar omliggende dorpen. Iedere dag staat er een tocht van maximum 60 km op het programma. De route wordt op voorhand niet bekendgemaakt, zodat iedere mountainbiker op gelijke voet vertrekt. Ideaal dus als je je een keertje wilt meten met de lokale Filip Meirhaege. Meer info: http://www.costablancabikerace.net/
Naast de vele sportieve mogelijkheden die Benidorm rijk is, heeft de badplaats ook een indrukwekkend logiesaanbod. Na Madrid en Barcelona telt Benidorm het grootste aantal hotelbedden van Europa. Meer dan 125 hotels, gaande van 1 tot 5 sterren, zijn voorzien van alle modern comfort. Bij sommige kan je zelfs fietsen huren. Wie liever kampeert kan terecht op één van de 10 campings rondom Benidorm. Tenslotte zijn er nog zo’n 6.000 appartementen die verspreid over de stad gelegen zijn. Het volledige hotel-, kampeer- en appartementenaanbod vindt men terug via http://nl.visitbenidorm.es/ver/2911/-Waar-te-verblijven.html
Benidorm ligt 38 km ten zuiden van Alicante en 106 km ten zuiden van Valencia. De eenvoudigste manier om Benidorm te bereiken is dan ook met het vliegtuig. Momenteel zijn er vier luchtvaartmaatschappijen die bijna dagelijks vluchten aanbieden naar Alicante: JetairFly (https://www.jetairfly.com) biedt zowel vluchten vanuit Brussel, Charleroi, Luik als Oostende aan naar Alicante. Vanaf begin 2015 zal Jetairfly ook tweemaal per week vanuit Antwerpen op Alicante vliegen. Ryanair (http://www.ryanair.com/nl) vliegt zowel vanop Charleroi als Brussel richting Alicante. Vueling (http://www.vueling.com/nl) heeft rechtstreekse vluchten vanaf Brussels Airport en Brussels Airlines (http://www.brusselsairlines.com/com/) vliegt rechtstreeks van Brussel naar Alicante. Wie liever met de auto naar Benidorm reist dient zo’n 1.860 km te overbruggen vanuit Brussel.
Meer informatie over de bestemming Benidorm, haar attracties en logiesaanbod vindt men terug op http://www.visitbenidorm.be
Tour de France – rode wijnen 5 – Vallée du Rhône – Nord-Sud – Sud
Vacqueyras 2012
Melange van 50% Grenache, 30% Syrah en 20% Mourvèdre. Zorgt in het glas voor een imposante zwaar rode mantel met zwarte schakeringen. In de neus domineert de Syrah met accenten van viooltjes en zwart fruit, maar melden zich eveneens subtiele toetsen van thym en kreupelhout. In de mond openen suikers de smaak maar krijgen vrij snel het gezelschap van leuke tannines. In het middenpalet en bij afdronk opnieuw accenten van kreupelhout die evenwel in een leuke structuur samenvloeien. Past bij charcuterie, de barbecue, rood vlees, kaas en diverse koude vleesbereingen TTC 15.8€
Cairanne Côtes du Rhône Villages – Les Travers 2012 – Domaine Brusset
Grenache 60%, Syrah 20%, Mourvèdre 15% en Cinsault 5%. In het glas, purperen tot violetkleurige mantel. In de neus mooie fruitige aroma’s aangevuld met accenten van vijg, muskaatnoot, blonde tabak en zelfs enkele toetsen van balsamiek. In de mond een mengeling van verse en gekonfijte aroma’s, licht kruidige tannines maar ook toetsen van zoethout. Bij de afdronk duiken pepergepigmenteerde toetsen op. Gaat mooi samen met tajine van lam, brie en varkensgebraad. TTC 9.5€
Rasteau – Domaine de Pisan 2009
Melange van 6% Grenache, 20% Mourvèdre en 20% Syrah. Robijnrode kleur met toetsen van kers. In de neus aanvankelijk aroma’s van bosbes en cassis die een leuke ondersteuning krijgen van aroma’s van eucalyptus en vanille en zelfs enkele delicate accenten van zoethout laat optekenen. In de mond een toets van gegrild brood die wordt aangevuld met toetsen van muskaatnoot waardoor de wijn zijn complexiteit meekrijgt. Het kruidige karakter wordt ondersteund door fijne tannines, terwijl in de finale ook accenten van zwarte peper en cacao opduiken. Is een leuke compagnon bij terrines van wild, zwarte pens met kastanjes, lamscarré en brie. TTC 13€
De îles du Salut, de herinnering aan de strafkolonie in Frans-Guyana: In de voetsporen van Papillon. De eilanden liggen een vijftiental kilometer in zee, ter hoogte van Kourou. Het vraagt niet meer dan een uur om ze te bereiken met een van de zeilboten die regelmatig de verbinding maken tussen de eilanden en het vasteland. Onderweg maken de bruin getinte golven van de kust plaats voor het blauwe water van de Atlantische Oceaan, terwijl zich aan de horizon de profielen aftekenen van drie eilandjes die nu beplant zijn met kokospalmen en bougainvilles. Bij dit fraaie plaatje heeft men moeite om zich voor te stellen dat bijna 70.000 gevangenen – waaronder Alfred Dreyfus en Henri Charrière, ook Papillon genoemd – tot kort na de Tweede Wereldoorlog naar hier werden gedeporteerd. Een episode waarvan Royale, Saint-Joseph en het île du Diable nog tal van overblijfselen bewaren, sommige gerestaureerd, andere overwoekerd door de natuur. Terwijl men vooruit ploetert langs de kustpaden, ervaart men gaandeweg de zachtheid en de sereniteit die vandaag op deze plaatsen heerst. www.tourisme-guyane.com
Tahiti en zijn eilanden: tatoeages en tiaré bloemenkransen : Een eeuwenoude culturele rijkdom. Frans-Polynesië staat bekend voor de gastvrijheid, hartelijkheid en vriendelijkheid van zijn inwoners. De kransen met verse en geurige tiaré-bloemen, typisch voor Tahiti, vormen slechts één van de vele attenties van de eilandbewoners tegenover hun gasten. Andere voorouderlijke tradities ontdekt men in de nabijheid van de stranden en diep in het woud met zijn weelderige plantengroei. Men vindt er heilige plaatsen zoals de marae’s, altaren die bestemd waren voor offerandes en tempels waar voorouderlijke rituelen plaatsvonden. Deze archeologische sites getuigen van het vroegere leven van de autochtone Polynesiërs.
Ook de gewoonte om belangrijke evenementen van het leven weer te geven door lichaamstatoeages is een erfenis van de voorouders, vooral van de Markiezen. Het woord ‘tatoeage’ komt overigens van het Tahitiaanse ‘tata’u’. Dans en muziek waren een communicatiemiddel voor de eerste eilandbewoners. De missionarissen die in de 18e eeuw in de streek verschenen, deelden deze visie niet en beschouwden ze als heidense riten. De traditie ging echter niet verloren en werd in het geheim voortgezet, zodat het gezang en de dansen de eeuwen overleefden. Vandaag winnen dans en muziek opnieuw aan interesse en populariteit. Getuigen daarvan zijn de Haka (dans) van de Markiezen en het jaarlijkse muziekfestival Heiva i Tahiti, dat plaatsvindt in juli. www.tahiti-tourisme.be
Levenskunst op La Réunion : Een cultuur, een gastronomie, een muzikaal tussendoortje… De levenskunst van La Réunion, gevoed door tradities en authenticiteit, treft de bezoeker steeds opnieuw. Men zegt wel eens dat de hartelijke en gastvrije bevolking de kleuren heeft van de regenboog. De natuurlijke facetten van het eiland zijn even divers als de gezichten van de inwoners, die afkomstig zijn uit drie continenten en die zich eeuwenlang vermengd hebben.
Schilderachtige dorpen nestelen zich op de hoogtes van het eiland. De verblijven gaan er gepaard met klanken van de ‘maloya’ en de ‘ séga’, de twee belangrijkste muzikale erfenissen van La Réunion. De creoolse huisjes, opgesmukt met lambrekijn (nagebootste draperie) en voorzien van een veranda, geven uit op de tuinen die oases zijn van tropische geuren.
De culturele versmelting proeft men ook op de borden. De keuken van La Réunion is een van de meest aantrekkelijke troeven van het eiland. Alle smaken zijn er verenigd. Proeven begint eigenlijk al bij de kraampjes op de markten, waar geuren zweven van fruit, specerijen, vanille en van geraniums.
De lokale ambachtslui spitsen zich toe op het cultureel erfgoed van het eiland: meubelwerk, vlechtwerk, borduurwerk, mozaïekwerk… Men , vindt hun realisaties in galerijen, op markten, in expositiezalen, in dorpen waar ambachtslui wonen en op handwerk-salons. www.reunion.fr, www.resa.reunion.fr
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 12 – Domaine de l’Hortus – Pic Saint Loup en Languedoc
De oogst kon op 29 september worden beëindigd, amper enkele uren vooraleer onweder en regen de regio Montpellier teisterden. Alleszins een oogst met spannende momenten, emotie en stress.
De verwachtingen waren dermate positief dat de oogst van de witte wijnen reeds eind augustus kon worden opgestart, nadien volgde de rode wijnen, maar hier werd de oogst, amper 2/3 was binnengehaald, op 17 september bruusk onderbroken door zware regenval, 148 mm in 24 uur, de ergste sinds 1966. Pas op 21 september kon de manuele pluk van de Clos des Prieur worden hernomen, met vervolgens de Mourvèdre en de afsluitende Syrah op 29 september. De opbrengst is bevredigend met sterk geconcentreerde sappen met finesse en elegante fruitigheid en leuke aciditeit. Bij Jean Orliac spreekt men van een zeer goed millésime zowel kwantitatief maar zeer zeker kwalitatief.
Tour de France – rode wijnen 4 – Vallée du Rhône – Nord – Nord-Sud
Cornas 2012 – bio
Een 100% Syrahwijn uit de bioteelt. Mooi purperkleurig in het glas met enkele mauve glinsteringen. In de neus aanvankelijk accenten van zwarte peper, aroma’s die evenwel worden aangevuld met toetsen van rijp zwart fruit, ook enkele delicate noten en een minerale toets komen tot uiting. Deze wijn geeft bij aanzet in de mond een mooi vettig gevoel dat erg volumerijk overkomt, langzaam komen ook enkele tannines tot ontwikkeling, terwijl bij de afdronk een groot potentieel aanwezig is en een excellente matureiteit van de druiven zich aanbiedt. Mooie volle wijn die perfect past bij wild, rood vlees en zwarte chocolade. TTC 21€
Vinsobres La Piade 2011 – bio
Melange van Grenache, Syrah en Cinsault. Ontwikkelt in de neus volle en leuke aroma’s van rode vruchten en fijne kruiden die zich in de mond omzetten tot nobele tannines, een evenwichtige wijn boordevol finesse en elegantie die op leuke wijze samengaat met charcuterie, kazen en wild. TTC 7€.
Gigondas – La Font des Griéres 2012
Melange van Grenache noir, Syrah en Mouvèdre. Geeft in het glas een mooie granaatkleurige wijn met leuke violette glinsteringen. In de neus overheersen de aroma’s van rijp rood fruit terwijl ook aangename maar subtiele toetsen van zoethout worden weergevonden. In de mond krijgen we overduidelijke bevestiging van deze aroma’s op leuke manier aangevuld met accenten van zwarte bes, zelfs van mooi gerijpte moerbes. Is een wijn die perfect samengaat met zwaardere gerechten zoals een bereiding van everzwijn of een saupiquet van haas. TTC 9€
Châtel, van het dorp naar het skistation Châtel, op een steenworp van Zwitserland, is een skistation dat zich gaandeweg heeft ontwikkeld maar toch zijn oorspronkelijke identiteit heeft behouden: die van een dorp. Châtel, waar men traditie combineert met moderniteit, ligt in de Vallée d’Abondance, die het label ‘Land van Kunst en Geschiedenis’ kreeg, in het hart van een befaamd internationaal skigebied dat verbonden is met Les Portes du Soleil (12 Frans-Zwitserse skistations en 650 km pistes).
Dat de traditie nog levendig is, bewijzen de oude typische boerderijen van de vallei, met hun geciseleerde balkons, de landbouw die nog steeds zichtbaar aanwezig is, een uitgebreide gastronomie… En ook de bergkaas Abondance (AOC) die dagelijks vakkundig wordt bereid en de basis vormt van heerlijke specialiteiten die men overal kan proeven.
De moderniteit wordt gekenmerkt door de uitrusting van de laatste generatie, de grote evenementen, de activiteiten en de vrijetijdsvoorzieningen die zorgen voor een onvergetelijke vakantie met het gezin of met vrienden. Overigens heeft het skistation ook het label ‘Famille Plus’. www.chatel.com
Megève, ambassadeur van de Franse levenskunst Een authentieke, unieke en tijdloze bestemming. Megève, symbool van de Franse levenskunst, met zijn geplaveide straten, zijn koetsen, zijn goed bewaarde gebouwen, zijn vele winkels en spa’s, is ook ambassadeur van de Alpijnse gastronomie, dankzij een waaier befaamde restaurants met op kop drie sterrenchefs, en zijn kwaliteitsvolle lokale producten uit de talrijke, nog actieve boerderijen.
Megève is de wieg van de wintersporten. Het is veel meer dan een skistation, het is een bijzondere ervaring, een dorp dat elke seizoen intens leeft, met culturele en sportevenementen die een stempel drukken op het lokale leven. Het is een dorp dat een verhaal vertelt via zijn ongewoon erfgoed, een dorp met een ziel en een geestesgesteldheid die het wil delen…www.megeve.com
Nieuw-Caledonië: ontdekking van de Kanak-cultuur : Het bezoek aan een Melanesische gemeenschap wordt zeer op prijs gesteld door toeristen. Het vormt een gelegenheid om het dagelijkse leven en de tradities te ontdekken, via bepaalde dagelijkse bezigheden: het vlechten, de keuken, het werk op het veld, de visvangst… Het is gebruikelijk om aan de chef van de gastheren een klein geschenk te geven, als teken van respect. Dat noemt men hier “faire la coutume”.
Lokale gidsen organiseren tochten rond bepaalde thema’s, zoals de botanische tuinen, de geneeskrachtige planten, verhalen en legendes… Deze bezoeken gaan gepaard met het proeven van de ‘bougna’, een traditioneel Kanak-gerecht, of een schotel zeevruchten uit de lagune. Bij een bezoek aan een gemeenschap is het logies eenvoudig en authentiek: een ‘case’ (huisje), een bungalow of een strohut, alleen of gedeeld met andere bezoekers, al naargelang de structuur.
De seizoenen kennen tal van feestelijkheden waarin traditionele zang en dans een belangrijke rol spelen: het feest van de yamswortel (wortelknol en basisvoedsel) vanaf de maand februari, het feest van de langoest in april, van de avocado in mei, van de lagune in juni, van de sandelboom en de walvis in augustus. En dan is er nog de jaarmarkt van de îles Loyauté in september en het feest van de vanille in oktober. Allemaal ontmoetingen en evenementen die onvergetelijk zijn voor de bezoeker!
www.visitenouvellecaledonie.com
De eilanden van Guadeloupe, land van tradities : De rijkdom en de diversiteit van hun erfgoed hebben alle eilanden van Guadeloupe gemeen. Dat uit zich in de folklore, de taal, de muziek en het geloof. De archipel van Guadeloupe vertoont invloeden uit Afrika, Europa, India en Amerika en dat bezorgt de bevolking een veelvoudige identiteit waarin plaats is voor Indische riten, Afrikaanse herinneringen en zelfs quadrilles van de 17e-eeuwse kolonisten.
Tal van feesten en tradities geven ritme aan het leven van de eilandbewoners, zoals: het Carnaval, een emblematisch evenement dat begint op de eerste zondag van januari en eindigt op Aswoensdag. Het telt twee hoogtepunten: ‘lundi gras’ met defilés in pyjama en defilés ’s avonds, en ‘mardi gras’ (Vastenavond), de dag van de grote parade die niet moet onderdoen voor de grote carnavals. De feesten van Pasen en Pinksteren worden gevierd volgens de traditie. Ook Allerheiligen is een grote dag. Bij het vallen van de nacht op de dag van de herdenking van de overledenen, bedelven de inwoners de graven onder de kaarsen. Vooral de begraafplaats van Morne-à-L’Eau wordt bij deze gelegenheid bezocht door toeristen. De traditionele en patroonsfeesten zijn nauw verbonden met het leven op de eilanden. De ‘lewoz’, de feesten van de verschillende gemeenten, de ‘chantés nwel’ (chanter Noël) en de trekwedstrijden voor ossen zijn allemaal gelegenheden om elkaar te ontmoeten. www.lesilesdeguadeloupe.com
Geschiedenis en tradities op Martinique : Martinique, kruispunt van uitwisselingen, ontmoetingen en culturen, heeft een rijk historisch erfgoed. Saint-Pierre, stad van Kunst en geschiedenis, vertoont de sporen van de tragische uitbarsting van de Montagne Pelée op 8 mei 1902. De creoolse architectuur getuigt van de vermenging van Europese, Franse, Afrikaanse en Indische culturen. Overal verrassen religieuze gebouwen door hun kleuren en vormen, zoal de kleine ‘Sacré Coeur’ in Balata. Musea, herdenkingsmonumenten, plantagehuizen, distilleerderijen… dragen de tradities van het eiland. In Rivière-Pilote evoqueert het getuigenismuseum (écomusée) de geschiedenis van het eiland, van de Indiaanse prehistorie tot het begin van het koloniaal tijdperk en van de periode van de slavernij tot de plantage-economie.
Martinique mag uitpakken met een unieke en traditionele ambachtskennis, van vlechtwerk en aardewerk tot creoolse juwelen. De markt van Fortde-France trekt de aandacht van iedere bezoeker door het kleurenmozaïek van de specerijen, fruit, groenten en bloemen. Carnaval, culturele festivals, de ‘Tour des Yoles rondes’ (traditionele bootjes), religieuze en patroonsfeesten… Martinique organiseert ook een resem evenementen die men niet mag missen. Martinique is een eiland waar moderniteit harmonieus samengaat met authenticiteit. www.martiniquetourisme.com
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 11 – Domaine Rolet Père et Fils
Nu de oogst op Domaine Rolet, 63 ha, op 16 dagen met een 80-tal vendangeurs, meestal lokale mensen, werd binnengehaald, kan men voor het eerst op de resultaten vooruitblikken. Het globale rendement blijft eerder aan de lage kant maar kwalitatief zijn de vooruitzichten gunstig mede door de hogere temperaturen van begin september. Terwijl de Poulsard, andermaal deficitair is gezien deze druif de slechte zomerstart niet meer kon ophalen tijdens de laatste weken, zorgen de Trousseau en Pinot noir voor mooie bevredigende structuren, zij profiteerden wel van de septemberhitte.
De witte wijnen ogen uitstekend. De selectieve oogst voor de Vin de Paille die ruim een week voor de traditionele ingreep plaatsvond, droogt ondertussen op de speciale zolders van 2 maal meer dan 200m². Ook de Savagnin, bestemd voor het ouderen van de Vin Jaune gaf een mooie opbrengst. Om het kwalitatieve resultaat te kunnen zullen we evenwel
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 10 – Domaine Jean Durup
Eindelijk! De beroemde barbecue aan de ingang van de chais op het Domaine Jean Durup Père & Fils die een succesvol afronden van de oogst betekent en dit voor de voltallige groep, ruim 50 personen. De oogst 2014 nam iets meer dan 2 weken in beslag en toont mooie resultaten met leuk rendement waardoor men na de eerder tegenvallende oogst 2012, opnieuw aan de vraag van de klanten zal kunnen voldoen. Bovendien konden de trossen genieten van een mooi eind augustus en denderende start van september.
De Domaine Jean Durup, 197 ha, liggen verdeeld over 660 percelen waardoor een nauwkeurige organisatie er zorg voor draagt dat elk perceel op het juiste moment wordt geoogst. Bovendien spreek men bij Jean Durup ook over een ‘sportieve oogst’, hoewel de oogst voornamelijk machinaal gebeurt, zijn er een aantal percelen met stijgingspercentage tussen 42 en 52° die enkel manueel kunnen worden geoogst, percelen die zorgen voor een schitterende Chablis en dus moeilijk terzijde kunnen worden geschoven.
De eerst resultaten wijzen kwalitatief op de oogst 2010, bovendien laat vermoeden dat de jonge wijnen door hun grotere openheid en zeer mooie aciditeit, kwalitatief boven het leuke referentiejaar 2010 zullen uitstijgen. www.durup-chablis.com
Melange van 60% Pineau d’Aunis, 20% Cabernet Franc en 20% Pinot Noir. Zorgt in het glas voor een quasi ondoorschijnende donkere purperen mantel. In de neus aanvankelijk een aroma van confituur van zwarte vruchten dat geleidelijk overgaat in kruidige accenten van kardemon en peper, biedt zelfs enkele toetsen van droge vijgen aan. In de mond proef je onmiddellijk een geconcentreerde maturiteit met volle maar niet hinderlijke tannines en krijgt men een lange ietwat verrassend frisse afdronk. Deze wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en kazen. TTC 7.5€
La Bonne Aventure 2011- Les Vignerons du Vendômois
Melange van Pineau d’Aunis, Cabernet en Pinot Noir die in he glas zorgt voor een licht robijnkleurige mantel. In de neus leuke aroma’s van gevarieerd rood fruit, aangevuld door mout van druif en zelfs enkele gerookte accenten. In de mond zetten deze zich om in aroma’s van kers aangevuld met mooie niet storende tannines die wijzen op een kwalitatieve landwijn. Past alleszins bij rundvlees bourguignon. Leuke verhouding prijs-kwaliteit. TTC 4.4€
Grille d’Aunis 2011
Een 100% wijn van Pineau d’Aunis. In het glas een briljante, intense rode mantel. In de neus komt een mooi fris boeket tot ontwikkeling van uitbundige aroma’s van o.m. aardbei en zwarte bessen, een licht kruidige ondergrond, brengt subtiele toetsen van gegrilde noten tot leven. In de mond een volle, warme wijn die je laat proeven van verzorgde en aangename tannines maar ook accenten van aalbes en zelfs een vleugje kruidige toetsen aanbiedt, de wijn blijft ook bij de eerder lange afdronk, mooi evenwichtig. Is een leuke gezel voor charcuterie, ribbetjes, konijn met olijven, lamsgigot, en geaffineerde geitenkazen. TTC 7.5€
Tour de France: witte wijnen 5 – Vignobles & Signatures
Muscadet Sèvre & Maine AOC sur Lie – Clos de Beauregard Vieilles Vignes 2013- Guilbaud Frères
Wijnras: Melon de Bourgogne. In het glas goudgele mantel met emeraudetinten. In de neus complex en explosief fruitig met accenten van wit vruchtvlees, perzik, peer en appel en delicate toetsen van anijs, vermengd met subtiele aroma’s van vlierbes en engelwortel. In de mond een leuk en royaal aroma met lichte mineraliteit en toetsen van grijze peper, accentueert een grote frisheid met toetsen van pompelmoes. Past bij zeevruchten, gegrilde vis, kip, geitenkaas. TTC 4.5€
Côtes du Jura – Expression du Terroir 2009 – Arbois – Domaine Rolet Père & Fils
Melange van 70% Chardonnay en 30% Savagnin, zwaar goudkleurig in het glas. In de neus ontplooien zich aroma’s van noten, kweepeer, champignons, leder en kreupelhout, evenals de ontluikende bloem van gentiaan. Biedt in de mond krachtige, frisse en fruitige accenten, maar blijft mooi volrond, terwijl bij de afdronk een subtiel gerookt tintje opvalt. Past bij traditionele stevige gerechten zoals boerenham, lasagne van groenten met parmezaan, Chavignol en Comtékazen. TTC 11€
Champagne Drappier – Carte d’Or brut
Pinot noir 75%, Chardonnay 15%, Pinot Meunier 10%. Perfecte weergave van het huis Drappier. Het hoge gehalte Pinot noir refereert naar een Blanc de Noirs, kortom een champagne met groot aromatisch palet die opent met delicate toetsen van notenvruchten zoals de pêche de vigne. Een licht kruidig aroma weekt in de mond een complex en explosief palet los terwijl terzelfdertijd delicate toetsen van kweepeer voor de nodige elegantie zorgen. De Carte d’Or brut is de perfecte aperitiefwijn die ook past bij wit vlees, vis en witschimmelkazen. TTC 30€
Courchevel: Carpe Diem in berg-versie : In Courchevel verveelt men zich nergens en overal is er activiteit: in het skistation, op de pistes en zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Meer dan 45 niet-ski activiteiten worden aangeboden. Tal van paden laten u een frisse neus halen in een ongerepte omgeving, midden in de natuur. Dankzij enkele wandelarrangementen zijn de mooiste bergtoppen en hun uitzonderlijke panorama’s gemakkelijk bereikbaar. Tochten met sneeuwschoenen zijn ideaal om de rust en de schoonheid van paden en landschappen te ontdekken. Het landingsterrein van Courchevel, op een hoogte van 2.007 meter, is de enige plek die sneeuwvrij is in de winter. Het is het vertrekpunt voor alle luchtactiviteiten: vrije val, luchtdopen… Voor de liefhebbers is ook deltavliegen en parapente mogelijk, met vertrek aan de top van de pistes.
Voor een feestelijk getinte vakantie organiseert het skistation de hele winter tal van gratis animaties, zoals de Wereldbeker alpineski en het Internationaal vuurwerkfestival. Courchevel, dat is ook: de charme van vijf bergdorpen die elk een eigen sfeer hebben; een geheel van wellness- en ontspanningscentra. De formules zijn gevarieerd, gaande van een massage met chocolade tot de ‘hot tub’ ervaring, een heet bad in openlucht. Alles bij elkaar biedt men in het skistation meer dan 500 behandelingen aan. www.courchevel.com
Martinique, een kind van de vulkanen : Een ongelofelijke en geheimzinnige natuur. Martinique, in het hart van Caraïben, laat een verrassende verscheidenheid aan landschappen zien. In het noorden bedekt een dicht woud de ‘mornes’ (ronde bergen), die aflopen naar de steile kliffen en de stranden met zwart zand. Met een hoogte van 1.397 meter domineert de elegante Montagne Pelée de stad Saint-Pierre. Op de top krijgt men een uniek panorama van het bloemeneiland. Verstopt in het groene tropische woud vinden we de Gorges de la Falaise. De kloven vormen een spectaculaire natuursite. In het zuiden loopt het land uit in de zee. Ruime stranden met blond zand contrasteren met de azuurblauwe zee. Men ontdekt er de mysterieuze Morne Larcher, met de vormen van een liggende vrouw, naast de mythische Rocher du Diamant, schitterend bij zonsondergang. In het uiterste zuiden lokt het grote strand van Les Salines met zijn wit zand en zijn kokospalmen die schuin naar de zee wijzen. Het onderzeese landschap is even weelderig als dat op het land. De koraalplateaus zijn omgeven door exotische vissen en de bezoeker komt terecht in een eindeloos kleurenpalet. De natuur van Martinique leent zich om te herbronnen maar zet ook aan tot dromen… www.martiniquetourisme.com
De eilanden van Guadeloupe, voor natuurliefhebbers: Natuurfanaten zullen verkikkerd zijn op deze eilanden. De natuur is er alom tegenwoordig, genereus, aangrijpend, ongerept… De vegetatie op de eilanden van Guadeloupe is zelfs geklasseerd als biosfeerreservaat door Unesco! Er zijn heel wat activiteiten die onder de noemer ‘natuur op ware grootte ‘ vallen, onder meer in Basse-Terre, het gebied bij uitstek voor sportieve en natuuractiviteiten. Zoals een trekking met bivak langs de 300 km paden die bewegwijzerd zijn door het ONF of in de 17.300 ha van het Nationaal Park van Guadeloupe, langs een overvloedige plantengroei en een kleurrijke, ongevaarlijke en soms endemische fauna. Of kiezen voor de hoogte langs een avonturenparcours in de bomen in het Parc Zoologique des Mamelles. In de vroege ochtend kan men de klim naar de top van de vulkaan La Soufrière ondernemen (de hoogste top van de Antillen) om er de wolken aan te raken en te genieten van het zicht op Les Saintes, om nadien de Chutes du Carbet op te zoeken, een opeenvolging van drie majestueuze watervallen die geboren worden op de flank van de vulkaan. De eilanden van Guadeloupe zijn ook een ecotoeristische bestemming. Het milieu ligt de Guadeloupéens nauw aan het hart en er ontstaan heel wat initiatieven om het ecologisch erfgoed te beschermen: bescherming van de zeeschildpadden, regionale dagen voor een schoonmaak van de zeebodem, de kust en de rivieren, herinvoering van lamantijnen (zeekoeien) in de wateren van Guadeloupe… www.lesilesdeguadeloupe.com
De Loterie Farm op Saint-Martin: Aan de voet van de Pic Paradis, het hoogste punt van het eiland (424 m), bevindt zich de Loterie Farm. Deze voormalige suikerfabriek werd gebouwd in 1773 maar stopte haar activiteit in 1855. De laatste eigenaar was Georges Dormoy, de eerste burgemeester van Saint-Martin, van 1838 tot 1866. Vandaag is het een site die verbaast vanwege het grote contrast met de rest van het eiland: de geuren, de geluiden van de natuur… De Loterie Farm is en echte tropische parel waar planten- en diersoorten zorgvuldig worden gerepertorieerd en beschermd. Sinds enkele jaren biedt deze unieke site een avonturenparcours in de bomen voor groot en klein. De Tree Lounge biedt vanaf ‘s middags een selectie tapas en fastfood. In een muzikale sfeer proeft u er een heerlijke cocktail terwijl u geniet van een uitzonderlijk uitzicht op de Pic Paradis. In de lente van 2011 opende de Loterie Farm ‘L’eau lounge cabana club & piscine de source’, een zwembad met verschillende niveaus, gevuld met bronwater en omringd door weelderige tropische planten. www.loteriefarm.com
Frans-Guyana: van boom tot boom in het Amazonewoud: Het Camp Canopée nodigt bezoekers uit om te overnachten in een boomhut op 12 meter boven de grond. Men heeft er gelegenheid om zich via een tokkelbaan naar het bladerdak van het woud te lanceren en men biedt klimuitrusting voor het grote publiek. Eens men aan de top komt van een reus van 36 meter (het equivalent van een flatgebouw van 15 verdiepingen), realiseert men zich hoe immens het woud van Frans-Guyana is. Men krijgt een uitzonderlijk mooi panorama voorgeschoteld waarin men eindeloos ver het verstrengelde gebladerte ziet, met een verbazende waaier groenschakeringen. Wanneer men wacht tot zonsondergang, dan ziet men langzaam nevelsluiers oprijzen en beginnen allerlei geluiden te weerklinken in het woud, wel tien keer meer dan overdag. www.tourisme-guyane.com
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Echo’s Franse wijnoogst 2014 – 9 – Domaine Antonin Guyon
De wijnen van Antonin Guyon genieten een grote internationale bekendheid, weinig verwonderlijk gezien de Beaune, Pernand-Vergelesses, Volnay, Meursault en Puligny Montrachet gevinifieerd worden in hyper moderne cuves, vooraleer ze ongestoord kunnen rijpen in de magnifieke 18de eeuwse kelders van het domein.
De oogst 2014 statte op 15 september en duurde ruim 14 dagen. Ondanks de schitterende inzet van september die toch nog voor een mooie maturiteit van de bessen zorgde, laat de mindere maand augustus haar sporen na. Gelukkig waren vele handen aan de tritafel aanwezig waardoor men toch nog een leuk millésime mag verwachten. www.guyon-bourgogne.com
Tour de France – rode wijnen 2 – Languedoc – Savoie
AOC Bandol – Grandé Réserve 2011
Mourvèdre 95%, Carignan 5%. In het glas een mooi granaatkleurige wijn die frisse en leuke lichtschakeringen aanbiedt. In de neus komen aroma’s van rijp fruit, gemengd met kruidige accenten tot ontwikkeling, die samen een mooi karakter aantonen. In de mond een mooie volle aanzet met harmonieuze toetsen waaruit kracht en finesse te voorschijn komen, de openbloeiende tannines accentueren de fruitige toetsen die enige elegantie en structuur aanbieden. Is een mooie compagnon bij kalf met truffelkorst, wild en karakterkazen. TTC 13.6€
Vin de Savoie Mondeuse Cuvée Gastronomie 2013
Een wijn gemaakt van 100% Mondeusedruif. Geeft in het glas een robijnrode kleur met fuchsia flikkeringen. In de neus een bloemig palet met accenten van pioenroos, samen met kers, bessen, kruidnagel en blauwe munt. Af en toe komen ook enkele delicate toetsen van balsamico vrij. Ook de mond krijgen we bij de aanzet kers en wilde aardbei, het middenpalet geeft evenwel nobele tannines vrij die de volheid van de wijn aantonen, terwijl bij de lange afdronk ook delicate peperaccenten hun opwachting maken. Is een mooie gezel voor salade uit de Landes, gegratineerde aubergines en magret van eend. TTC 11€
Vin Noir du Diable - Château Bovila 2011
Een 100% Malbecwijn. Ontwikkelt reeds in de neus een aantal aangename aroma’s die een intense smaak laten vermoeden, smaak die je dankzij de mooi donkerrode kleur ook in het glas krijgt aangeboden. De typische Malbectoetsen worden in de mond aangevuld met lichte, aangename aroma’s van hout met accenten van rijp rood fruit. Toch behoudt de wijn zijn finesse en mondt, bij afdronk uit in een mooie evenwichtige structuur en dito volume. Past bij diverse grillades en kan ook voor de gezelligheid worden gedronken. TTC 15€.
Tour de France: witte wijnen 4 – Vallée du Rhône – Nord-Sud, Ardèche en Sud
Saint Joseph Vidal – Fleury 2012
Melange van 70% Marsanne en 30% Roussanne die in het glas een gele mantel aanbiedt met enkele groene schakeringen. In de neus een intens aroma met witte bloemen, acacia, witte perzik en enkele delicate minerale accenten. In de mond royaal en gestructureerd met duidelijk gesuikerde accenten. Ook aroma’s van amandel en pompelmoes die verrijkt worden met minerale toetsen wat zorgt voor een langen fruitige afdronk. Veelzijdige wijn die past bij meerdere bereidingen, o.m. vis, zelfs varken en Camenbert. TTC 19.4€
Château de la Selve – IGP Ardèche – Coteaux de l’Ardèche- Cuvée Saint Régis 2013
De Viognierdruif zorgt hier in het glas voor een gele mantel met gouden ondertoon. In de neus een aantal fijne aromatische accenten, rijkelijk fruitig met o.m. rijpe perzik, vanille en zelfs delicate kruidige toetsen. In de mond rond, droog maar toch fris met leuke toetsen van wit fruit die een mooi evenwicht uitbouwen. Verrast als aperitief, maar gaat evengoed samen met zeevruchten, gegrilde zeevis en zelfs bij diverse geitenkazen. TTC 10.60€
Côtes du Rhône – Les Viguiers 2013 – Ortas Cave de Rasteau
Melange van 45% Grenache blanc, 45% Clairette en 10% Bourboulenc. In het glas gele mantel met mooie zilverkleurige reflecties. Biedt in de neus verleidelijk frisse aroma’s met toetsen van buxus, witte bloemen en fruit maar ook subtiele citrusvruchten zoals citroen en pompelmoes. In de mond een mooi ronde wijn lichtjes ondersteund door de verrassend aangename aciditeit meer ook door de amandelaccenten en wit fruit, bij de afdronk komen zelfs subtiele toetsen van witte peper bovendrijven. Past als aperitiefwijn bij brochetten van fruit en crevetten maar ook bij zeesla en verse geitenkazen. TTC 6.10€
Savoie Mont Blanc, aan het firmament van de kookkunst :33 chefs met sterren in de Michelin 2014. Van de oevers van de meren tot Val-Thorens, het hoogste skistation van Europa, bereiden 33 chefs die een of meerdere sterren kregen in de beroemde rode gids, gerechten die u in vervoering brengen. Deze chefs, meestal geboren in de streek, combineren traditie en creativiteit voor een geraffineerde keuken die streekproductensublimeert en bieden bij hun gerechten aangepaste wijnen uit de Savoie. Allemaal zijn het ambassadeurs van een bestemming, erfgenamen van een traditie van goede smaak, vernieuwers en overdragers van fakkels. Sommigen onder hen openen hun keuken voor het publiek, voor groot en klein, en delen hun kunst en hun tips in een gezellige sfeer tijdens kookstages of kooklessen.
www.savoie-mont-blanc.com, www.vindesavoie.net
Tignes: de chef houdt u warm - lokale gastronomie op 3.032 m: We bevinden ons op de gletsjer van La Grande Motte, op 3.032 meter. Het is in dit unieke decor, het koninkrijk van zomer- en winterskiërs, dat Jean-Michel Bouvier zijn team en zijn keuken heeft neergepoot in de herfst van 2011. Een plek voor fijnproevers. 3 timings, 3 keuzes en voor elk wat wils: snacks om uit het vuistje te eten bij het verlaten van het kabelspoor, een zelfbediening voor een eenvoudige lunch op basis van streekproducten en een restaurant voor lekkerbekken. Dat alles bij een prachtig panorama van 360°. Le Panoramic is bereikbaar met ski’s of te voet (met het kabelspoor), het is dé mythische plek van Tignes - Val d’Isère. Skitenue vereist!
Zelfs op een hoogte van 3.032 m, heeft Jean-Michel Bouvier gekozen voor het concept ‘locavore’ (iemand die enkel lokale producten eet). De producten komen doorgaans uit de Alpen, op afstanden van minder dan 200 km: “Als het product goed is, moet men het niet transformeren, wij verwerken het gewoon met respect voor de originele smaken”. Wanneer Jean-Michel Bouvier zijn schort afdoet, is dat om zelf de Savoie te doorkruisen, op zoek naar lokale en regionale producenten, die samen met hem de producten selecteren waar hij wil mee werken. www.tignes.net, www.jeanmichelbouvier.com
Les 2 Alpes, een gastronomische ervaring : Les 2 Alpes telt alles bij elkaar 66 restaurants en die bieden zeer gevarieerde culinaire ervaringen: traditionele keuken, bergkeuken, pizzeria’s, exotische keuken, pannenkoekenhuisjes, bergrestaurants, fastfood en een restaurant met een Michelinster, Le P’tit Polyte.
Le P’tit Polyte bevindt zich bij het viersterrenhotel Chalet Mounier. De naam van het restaurant is een knipoog naar de grootvader van het etablissement die Hippolyte heette. Het is in dit decor van bleek hout, rood fluweel, geraffineerde voorwerpen en ontroerende souvenirs dat het diner wordt geserveerd. Heerlijke en geraffineerd smaken vullen het menu van Le P’tit Polyte, uitgewerkt door Mathew Hegarty. Menu tussen € 56 en € 107. 26 plaatsen.
Nog 2 andere restaurants werden bekroond in 2014: Le Diable au Coeur, een bergrestaurant (2.400 m), ligt op de plek waar de stoeltjeslift van Le Diable arriveert. De kok kreeg onlangs de titel van ‘Maître restaurateur’. Het was een lang parcours om deze label te bekomen en de criteria zijn streng, maar nu vormt het label een garantie voor kwaliteit. Voor de gerechten (ter plaatse bereid) gebruikt men enkel verse producten die aangekocht worden bij lokale producenten. Ook de verscheidenheid van de gerechten en het onberispelijk onthaal zijn troeven van dit etablissement. Le Raisin d’Ours, gelegen op het plateau van Les 2 Alpes, heeft een keuken met lokale en exotische smaken. De gerechten – van het bistronomie type – zijn in harmonie met de seizoenproducten. Voor deze keuken kreeg men dit jaar een ‘Bib gourmand’ in de Michelingids. Dat is het onderscheidingsteken voor een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder 35 euro. www.les2alpes.com
Al dente’ keuken in Montgenèvre: In Montgenèvre, gelegen op de gelijknamige bergpas aan de grens met Italië, zet men zijn beste beentje voor om de smaakpapillen te behagen. In het hart van de Latijnse Alpen werken de restauranthouders vooral met streekproducten en nodigen u uit om hun vakkennis en de authenticiteit van hun keuken te komen ontdekken. In het dorp, in de bergrestaurants of over de grens in Claviere, ontdekt men alle culinaire genoegens van de Frans-Italiaanse keuken. Geniet hier onder meer van: polenta en ragout van ree met penne ‘all’arrabiata’ maar vergeet de anti-pasti niet; lokaal lam bereid met wilde kruiden en nog meer verfijnde gerechten bij een zachte sfeer in de hoek bij de haard.
Ontdek ook: de charme en de rust van een Italiaanse berghut na een tocht met de sneeuwscooter of een wandeling op sneeuwschoenen en geniet er van een Piëmontees diner. Luxe, rust en ‘Al dente ‘! www.montgenevre.com
De eilanden van Guadeloupe, land van smaken, heerlijkheden en zinnelijkheid : Flaneer op de markten, het kan dag en nacht, en ontdek alles over rum langs de Route du Rhum. Specerijen, fruit, rum… de archipel legt u zijn Antilliaanse smaken voor. Op het menu: een culinaire kunst die geïnspireerd is op de Afrikaanse keuken voor wat betreft de basisingrediënten, Indisch voor de kruiden en Europees voor de subtiele combinaties en de patisserie. En waarom laat u zelf uw smaakpapillen niet reizen? Doe inkopen op de markten, dag en nacht: Chayote, avocado, yamswortel, bananen, ananas, guave, passievrucht, carambole… Op de eilanden van Guadeloupe vormen de markten een unieke gelegenheid om de lokale groenten en fruit te ontdekken. Men vindt er ook creoolse specialiteiten, rijk aan smaken, kleuren en kruiden (creoolse worst, accras, patés van zeeslakken, kabeljauw of langoest), zorgvuldig bereid door sympathieke ‘doudous’. En voor de kenners: het fameuze suikerrietsap of kokossap dat rechtstreeks uit de kokosnoot wordt gedronken!
Ontdek alles over rum langs de Route du Rhum: ‘Sec, lave-gorge, décollage, feu, pété pié…’ hier heeft men geen tekort aan namen en formules voor rum. Wit, amber- of strokleurig, oud of ‘hors d’âge’, in punch of planteur, de rum van Guadeloupe kan men ontdekken in 9 distilleerderijen die men allemaal kan bezoeken en waar men kan proeven en kopen: Longueteau, Bologne, Montebello, Séverin, Reimonenq, Damoiseau, Bielle, Poisson en Bellevue. www.lesilesdeguadeloupe.com
Saint-Martin, het eiland van de 1.000 smaken : Zijn gemengde gastronomie, die een van de parels blijft van Saint-Martin, is een subtiele mix van smaken, die innovatie en traditie combineert. Het eiland heeft zich zo een internationale reputatie opgebouwd. Er is een grote keuze van vis, langoesten, schaaldieren en lekker vlees voor de traditionele barbecues, dat alles gecombineerd met lokale specerijen, creoolse sausen of tropische vruchten. Dineren op restaurant op Saint-Martin, is vaak een korte uitstap maken naar een vreemd land: het decor, de aroma’s, de smaken en zelfs het accent van het bedienend personeel voeren u duizenden kilometers ver…
Het dorp Grand Case in het noordwesten van het eiland is het verzamelpunt van de beste chefs van Saint-Martin. De hoofdstraat is afgezet met tal van restaurants die tegemoet komen aan alle smaken: befaamde gastronomische restaurants, kleine bistro’s, traditionele restaurants en zelfs de ‘lolos’ op het strand, allemaal maken ze van Saint-Martin de Caraïbische hoofdstad van de gastronomie.
Tussen de gerechten die de Saint-Martinois bijzonder lusten en die ook toeristen kunnen bekoren, vinden we de ossenstaartragout, smakelijke broodjes met de naam Johnny Cakes en Jacks (gebakken vis). www.iledesaintmartin.org
Alle toeristische informatie over Frankrijk is beschikbaar op www.rendezvousenfrance
Voor een ultieme Halloween ervaring moet je dit jaar naar Koksijde-Oostduinkerke. Het griezelt en het spookt er langs alle kanten. Dat wordt dus heerlijk bibberen en beven maar vooral genieten aan zee!
Badplaats Koksijde-Oostduinkerke pakt uit met een fantastisch Halloweenprogramma tijdens de Herfstvakantie, van zaterdag 25 oktober tot zondag 2 november. Het is een ideale gelegenheid om enkele dagen of een weekje aan zee door te brengen. Het wordt gegarandeerd een unieke belevenis, spannend, avontuurlijk, griezelig, gezellig en met alle ingrediënten die horen bij het Halloween-gebeuren.
Op vrijdag 31 oktober gaat iedereen naar de grote Halloweenstoet in St-Idesbald. Die trekt al voor de 14de keer door de straten. Voor kinderen wordt het een festijn, met het uithollen en versieren van pompoenen, met het zich verkleden in een Halloweenpak. Een jury kiest de mooiste pompoen en het mooiste kostuum waarna het echte feest losbarst, om 19 u als de stoet zich in gang zet. Er zijn muziekgroepen, versierde wagens en straatanimatie. Het feestelijke gebeuren eindigt met een heksenverbranding.
Wie gaat er mee op de Halloween Mountainbiketoertocht? Ook dat wordt een onvergetelijke ervaring, op vrijdag 31 oktober van 18 tot 21u. In een fantastische Halloween-sfeer fietsen de deelnemers 36 km langs de mooiste fietstrajecten van Koksijde-Oostduinkerke en bij aankomst wacht iedereen een smaakvolle kom pompoensoep.
En dan zijn er nog de interactieve workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar, uiteraard in de sfeer van Halloween en met professionele begeleiders. Er worden zes workshops uitgewerkt, onder meer voorlezen van spannende griezelverhalen. Ook knutselen en gezelschapspelen in het teken van Halloween komen aan bod. En wie maakt de mooiste pompoengezichten en de meest schrikaanjagende Halloweentekening? Kom tijdens de herfstvakantie naar Koksijde-Oostduinkerke voor een onvergetelijke Halloween for Kids, in het gezelschap van tovenaars en heksen !
Met de Halloween attractie Freak Circus, een demonstratie pompoenschieten en een Halloweenvuurwerk (29/10)wordt Halloween aan zee een echte voltreffer!
Voor een Herfst-Halloween-Vakantie aan zee ga je naar Koksijde-Oostduinkerke, niet alleen voor de spoken, heksen, kollen en kobolden, maar ook omdat je in en rond deze badplaats kunt genieten van onbeperkte recreatiemogelijkheden. Wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, museumbezoekers, liefhebbers van cultuur en gastronomie, iedereen komt er aan zijn trekken, onder het toeziend ook van de alom aanwezige Halloween-geesten. Info: www.koksijde.be/halloween
Echo’s Franse wijnoogst 2014 - Château Haut Selve - Graves
Optimaal evenwicht! Sedert meerdere decennia nodigt Jean-Jacques Lesgourgues, gepassioneerd kunstliefhebber en verzamelaar maar ook wijnboer, op de 5 domeinen van de Vignobles Lesgourgues kunstenaars uit. Op deze manier geven de kunstwerken aan de kelders, wijndomein, tuinen, … een extra dimensie maar kunnen ze zich evenzeer ontplooien zonder hun spirit te verliezen in duffe museumkelders. Elke kunstenaar leeft zich in de wereld van het domein in en creëert nieuwe werken in harmonie met de omgeving, de geschiedenis van het huis, lokale tradities en eigen inspiratie. Op deze manier kwamen ook Castor en Polux op de domeinen tot leven.
De oogst op Haut Selve startte op 11 september met de Sauvignon gris, daags nadien gevolgd door de Sauvignon blanc en de Sémillon op 16 september. De oogst op Château Haut Selve heeft ruim 14 dagen vertraging op de klassieke jaren. Het domein leef gelukkig gespaard van de hagelbuien van 25 juli, terwijl het mooie weer sinds middag augustus en de prachtige septembermaand aan de basis liggen van een zeer hoge kwalitatieve oogst van de witte wijnen. De analyses van de bessen tonen een perfect evenwicht tussen suikers en aciditeit, mede dankzij het gunstige klimaat tijdens de bloei en het zomereinde.
De oogst van de Merlot, opgestart op 23 september bood meteen een prettige verrassing in de vorm van een leuke maturiteit van schil en pitten die een potentieel tussen 12.4 en 12.9% alc, met 4.7g aciditeit aangeven alsmede een prettig aroma van schitterende rode vruchten. De kwaliteit van de remontages zal hierdoor belangrijk worden voor de uiteindelijke kleur van de Merlot.