Sunny Cars biedt GEEN AlSecura pakket aan, dit was een april grap voor alle duidelijkheid. Maar vanaf 2 april wordt er wel een primeur gelanceerd, een pakket dat effectief boekbaar zal zijn. Sunny Cars maakt het als eerste in de verhuurmarkt mogelijk om een auto te huren zonder creditcard of contante waarborgsom. Het No Deposit pakket zal te boeken zijn op de Balearen, de Canarische Eilanden, Griekenland en Kroatië. De specialist staat zelf garant voor de waarborg en geeft hiermee gehoor aan de veel gestelde vraag om een auto te kunnen huren zonder creditcard.
Antwoord op dé vraag uit de markt: Bij zowel reisbureaus als bij Sunny Cars is één van de meest gestelde vragen met betrekking tot autohuur of een auto gehuurd kan worden zonder creditcard. Klanten die geen creditcard hebben of een beperkte limiet, lopen tegen een probleem aan bij het voldoen van de verplichte waarborg. Tot op heden was slechts in een enkel geval een oplossing mogelijk door de waarborgsom contant te betalen. Met het No Deposit pakket behoort het betalen van een waarborgsom geheel tot het verleden.
Beschikbaar op populaire zonbestemmingen: Het No Deposit pakket wordt gelanceerd voor de volgende populaire zonbestemmingen: de Balearen (uitgezonderd Formentera) – vloot 1; de Canarische Eilanden (behalve El Hierro, La Gomera) – vloot 1; Griekenland – vloot 1 en Kroatië - vloot 1. Er volgen binnenkort meer bestemmingen.
Boeking maken: Een No Deposit boeking moet minimaal 10 dagen voor huuraanvang gemaakt worden. Tijdens het boekingsproces kun je filteren op ´geen waarborg´. In het getoonde overzicht met beschikbare huurauto´s is het pakket herkenbaar aan de aanduiding NoDeposit/FF/AD. Na reservering ontvang je een registratielink die je klant volledig dient in te vullen. Zodra de boeking is bevestigd, is de huurauto zonder waarborg geregeld en levert de klant ter plaatse alleen de voucher in om de huurauto mee te krijgen.
Schade en verkeersboetes: Net als bij het standaard all-inclusive product zijn alle verzekeringen bij dit aanvullende servicepakket inbegrepen. Eventuele kosten voor opgelopen schade of verkeersboetes worden door de lokale partner doorgezet naar Sunny Cars. Alleen als de kosten niet onder de regeling ‘terugbetaling eigen risico’ vallen, stuurt Sunny Cars de rekening door aan de huurder.
Hans Knottnerus, General Manager Nederland & België bij Sunny Cars, over het nieuwe pakket: `Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een creditcard te hebben. Met het No Deposit pakket hebben we voor hen een ideale oplossing ontwikkeld om toch een auto te kunnen huren op vakantie. Een waarborgsom kan bovendien flink oplopen, dus ook voor creditcardhouders met een beperkte limiet biedt het nieuwe pakket uitkomst. Dat er genoeg vraag is naar een dergelijke oplossing, is na de lancering enige weken geleden in Duitsland al duidelijk zichtbaar. Het aantal boekingen neemt in die markt in snel tempo toe. Ook voor België hebben we hoge verwachtingen.´Voor meer informatie: b2b.sunnycars.be
Vlaamse zangeres brengt nieuwe single uit voor Make-a-wish Belgium
Iedereen kent ze wel: de beelden van zieke kinderen die dankzij Make-A-Wish hun vurigste wens in vervulling zien gaan. Sinds zijn oprichting in 1990 heeft Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen zo al meer dan 2000 kinderen die vechten tegen levensbedreigende ziekten gelukkig gemaakt. Dankzij een honderdtal vrijwilligers en giften vanuit alle hoeken van het land weet de stichting ook in Vlaanderen voort te zetten wat 35 jaar geleden ooit begon in Arizona, toen de aan leukemie lijdende Christopher zijn droom in vervulling zag gaan en een dag lang politieagent mocht spelen. Als een Vlaamse zangeres haar nieuwe single mag verbinden aan Make-A-Wish, betekent dat dan ook wat, natuurlijk. Sofie Vanlimbergen, die op het podium staat als Shi, is trouwens een meer dan geknipte keuze: ook zij zag als kind haar eigen wens waar worden.
Achtergrond
De van oorsprong Zuid-Koreaanse Shi werd als baby geadopteerd toen ze amper zes maanden oud was en beleefde zelf waar zoveel wezen enkel van kunnen dromen: opgroeien in een liefhebbend gezin, dat haar een gelukkig leven en tal van kansen wist aan te bieden, waaronder een opleiding in zowel klassieke als moderne dans. Via haar samenwerking met Make-A-Wish wil Sofie iets terugdoen voor kinderen die het niet zo goed getroffen is en dat doet ze op de meest toepasselijke manier die je jezelf kunt bedenken: via een liedje. Zangeres worden is altijd Shi’s kinderdroom geweest en dankzij een onwrikbaar doorzettingsvermogen en een gezonde dosis positivisme is ze daar ook in geslaagd. Dat Shi toonvast is en geen beroep hoeft te doen op autocues en dergelijke technische ingrepen, maakt haar zowel op het podium als op cd een graag geziene gast. Dat ze haar optredens steevast kruidt met een knappe, positieve uitstraling, maakt de magische mix compleet.
Sofie is natuurlijk niet aan haar proefstuk toe: in 2003 was ze halve finaliste van Idool en het jaar daarop werd ze kwartfinaliste. In 2005 zat ze in X-Factor bij de 20 beste deelnemers. Tal van optredens, privéfeestjes en evenementen zouden volgen, waaronder twee keer Nacht van Exclusief en gastoptredens met de BigBandLier en zelfs The Stamps (het oorspronkelijke gospelkoor van niemand minder dan Elvis Presley). Shi is bovendien een graag geziene gast bij clubs als Rotary en wist in 2009 haar eerste volledig album, Forever in My Heart, uit te brengen. Na zes jaar was het dringend tijd om opnieuw uit te pakken met een soloproject en dat werd dus de toepasselijk getitelde single Wish.
Single: Wish is op 26 maart in première gegaan in het Atomium, waar Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen die dag een topevenement organiseerde. Ondertussen is de single ook beschikbaar via de website en de Facebookpagina van Make-A-Wish. Over een paar weken volgt dan iTunes.
: Canadees barbecuemerk introduceert in België zijn innovatieve gasgrills
Als het aan Napoleon® ligt, trek je deze zomer op gastronomisch avontuur in je eigen tuin. Met de nieuwe barbecues PRO665 en PRO885 verlegt het Canadese merk je grillgrenzen. Maar liefst acht verschillende bereidingswijzen – exclusief voor Napoleon® – laten je een wereld van gastronomische grillades verkennen. Van een sappig stukje runds over gerookte vis tot gelakte eend aan het spit. Of van knapperige groenten op de plancha tot zelfgemaakt brood.
Grandioos grillen: De nieuwe Prestige PRO665 is een complete barbecue voor de veeleisende buitenkok. Zo kan je uiteraard een steak bakken, vlees dichtschroeien of groenten grillen. Maar even gemakkelijk serveer je je gasten een gerookt stukje vlees dankzij een geïntegreerde rooklade voor houtschilfers. Andere innovatie: de barbecue is uitgerust met een aantrekkelijk verlicht bedieningspaneel en interieurverlichting. Zin in een gebraad aan het spit? Ook dat is geen probleem, want je kan de Prestige PRO665 uitrusten met een draaispit.
Ook nieuwkomer Prestige PRO825 heeft zijn naam niet gestolen. Deze 5 sterrengasbarbecue, volledig in roestvrij staal met accenten in chroom, oogt even elegant als impressionant. Wat dacht je van 6 onafhankelijk regelbare branders, 4 klassieke en 2 infrarode? Ook aan plaats geen gebrek, want je hebt royaal bakruimte (tot 50 hamburgers). Liever je eigen brood, taart of pizza bakken? Of zin in kip aan het spit? De Prestige PRO825, uitgerust met een aantrekkelijk verlicht bedieningspaneel en interieurverlichting, inspireert je tot in de later zomeruren!
Napoleon®, 8 barbecues in één: Als specialist in gas- en houtskoolbarbecues kent Napoleon® de geheimen van buitengewoon barbecueën. Het familiebedrijf investeert fors in onderzoek en ontwikkeling, wat resulteerde in het exclusieve multi-baksysteem met acht verschillende bereidingswijzen.
1. Infrarode Sizzle Zone™: De meeste Napoleon®-barbecues zijn uitgerust met een Sizzle Zone™. Dit unieke keramisch oppervlak, met duizenden minuscule gaatjes, absorbeert de energie van de vlam en geeft deze af onder de vorm van infrarode straling met een temperatuur tot 980°C. Deze intense hitte zorgt ervoor dat het voedsel op de grill meteen wordt dichtgeschroeid, waardoor de smaak en de natuurlijke sappen behouden blijven. Ideaal voor vlees bijvoorbeeld, sappig en smakelijk in de helft van de normale kooktijd ook. 2. Plancha: Op deze plaat in gietijzer verhit je een beetje olijfolie en je kan aan de slag. Vis, schaaldieren, vlees, groenten… je bakt alle ingrediënten – met weinig vetstof – in hun eigen sap waardoor je de authentieke smaak vasthoudt. 3. Teppanyaki: Bakken op een teppanyaki, een zware plaat in roestvrij staal, is niet alleen gezond, het is ook heel gemakkelijk en gevarieerd. De plaat warmt snel op waardoor je meteen groenten, vlees of vis kan opleggen. 4. Roken: Geef je graag een subtiele gerookte toets aan je gerechten? Dat kan met de Napoleon®-barbecues. De vochtige houtschilfers produceren rook die langzaam doordringt in vlees, gevogelte of vis.
5. Direct bakken: Direct bakken – of het klassiek grillen op de barbecue door alle branders aan te zetten – pas je vooral toe bij gerechten die minder dan 20 minuten nodig hebben om te bakken of te grillen. 6. Indirect bakken: Vraagt je gerecht meer tijd op een lage temperatuur? Dan kies je voor indirect bakken. Het principe is vergelijkbaar met een traditionele oven – met de circulatie van warme lucht – maar tegelijk geef je je gerecht een authentieke barbecuesmaak mee. 7. Braadspit: Voor ambitieuze chef-koks ontwikkelde Napoleon® de braadspitfunctie, professioneel uitgerust met een tegengewicht en vier spitten. De infrarode achterbrander helpt je om je gebraad en gevogelte goudbruin à point te bakken. 8. Bakken op houtskool: Alle gasbarbecues van Napoleon® kan je uitrusten met de houtskool-optie: een compartiment in gietijzer voor houtskool. Het systeem is simpel – aansteken met gas en een paar minuten wachten tot de kolen gloeien – en je mist niets van het traditioneel barbecueën op houtskool.
Napoleon®, van keizerlijk klein tot ambitieus groot: Alle barbecues van Napoleon® zijn uitgerust met professionele branders die een uniforme warmte verspreiden en een precieze temperatuurcontrole garanderen. De gebrevetteerde bakroosters hebben ook golvende grillstaven in roestvrij staal of gietijzer, zodat geen enkel ingrediënt tussen de grill valt. Napoleon® ontwikkelde verschillende series, op maat van de barbecuefan, hobbykok en professionele chef.: draagbare barbecues op gas, vanaf 199 euro; houtskoolbarbecues, vanaf 239 euro en gasbarbecues, vanaf 499 euro.
In 1976 richtte Wolfgang Schroeter in het Canadese Ontario een kleine staalfabriek op, Napoleon®. Naast houtkachels en haarden produceerde het familiebedrijf ook barbecues. Een constante in de geschiedenis van Napoleon® is de sterke investering in engineering, onderzoek & ontwikkeling. Vandaag telt de onderneming meer dan 800 medewerkers en staat het merk gekend als technologische specialist in gas- en houtskoolbarbecues – de grootste privéonderneming voor barbecues in Canada ook. www.napoleongrills.be
Carolus V festival: drie niet te missen tentoonstellingen
Het Carolus V Festival dompelt Brussel van mei tot september 2015 onder in de renaissancetijd. Onder de vele aangeboden activiteiten bieden drie tentoonstellingen, die voor de gelegenheid worden georganiseerd, een uitgebreid en gevarieerd portret van de tijd van Keizer Karel: van wandtapijten, geneeskrachtige planten tot architectuur en kunst.
Het Erasmushuis wordt 500 jaar oud (van 7 mei tot 30 augustus 2015 in het Erasmushuis). Het Erasmushuis is een van de oudste huizen in Brussel (1515). Vandaag herbergt het museum een verzameling schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys), een bibliotheek met een rijke verzameling van oude uitgaven (Holbein, Bosch, Metsys) en een filosofische tuin. Ter gelegenheid van het Carolus V Festival krijgen de bezoekers een eigenhandig geschreven brief van Keizer Karel te zien in een vitrine die gewijd is aan de relaties tussen de Nederlandse humanist en de keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Vesalius, lijfarts van Keizer Karel (van 7 mei tot 30 augustus 2015 in het Coudenberg) Tussen schedelboren, klysma's en allerlei andere stukken uit die tijd maakt de bezoeker kennis met het buitengewone leven van de beroemdste arts uit de Brusselse geschiedenis en met de belangrijkste ziektes uit de Renaissance, die ongetwijfeld ook voorkwamen bij de entourage van de vorst met de vooruitstekende onderkaak.
De wandtapijten ten tijde van Keizer Karel (van 22 mei tot 30 augustus 2015 in het Jubelparkmuseum). Deze kleine maar uitzonderlijke tentoonstelling van Brusselse wandtapijten is opgebouwd rond een van de beroemdste kunstwerken uit zijn collecties. Het wandtapijt werd in Brussel geweven in de XVIe eeuw en maakt deel uit van een reeks van vier wandtapijten die elk een verschillend tafereel van een legende tonen. Helaas werden deze vier meesterwerken in de loop van de geschiedenis van elkaar gescheiden. Tijdens de tentoonstelling die naar aanleiding van het "Carolus V Festival 2015" wordt georganiseerd, worden ze opnieuw met elkaar herenigd.
De jonge rederij AmaWaterways breidt dit voorjaar met de AmaSerena zijn vloot uit. De maidentrip van dit rivierschip zal op 22 april in Amsterdam aanvangen. Het wordt een cruise op de Rijn, passend Enchanting Rhine genoemd. De AmaSerena is een zusterschip van de AmaPrima en vertaalt op verschillende vlakken de signatuur van AmaWaterways waarin modern design en luxe voorop staan. Het resultaat is een rivierschip dat een van de meest vooruitstrevende zal zijn.
Ruime, heldere kajuiten met maximaal uitzicht: De kajuiten zijn uitgerust met kamerhoge ramen en dubbele balkons – het exclusieve AmaWaterways-principe van Twin Balconies - zodat licht overvloedig binnenstroomt en je volop van het passerende landschap kunt genieten. De kajuiten voelen niet enkel ruim aan, met 20 m2 zijn ze het ook. Mag het nog een tikkeltje meer zijn, dan kun je kiezen voor een van de suites die 28 m2 groot zijn. Het spreekt voor zich dat de AmaSerena is uitgerust met de laatste nieuwe snufjes en technologie: zo is er in elke kajuit internettoegang.
Meerdere restaurants, wijn inbegrepen: De openbare ruimtes omvatten meerdere restaurants zodat je tijdens je verblijf aan boord verschillende dineeropties hebt. Uiteraard geldt ook op de AmaSerena de doorgedreven all-in die voor AmaWaterways typisch is: van de bubbels aan het ontbijt tot de wijn aan het diner, tijdens de maaltijden zijn alle dranken inbegrepen. Hetzelfde geldt voor alle georganiseerde uitstappen: te voet of met een gids en bus, ze zijn in de cruiseprijs inbegrepen. Zo ruim de kajuiten en openbare ruimtes zijn, zo beperkt is het aantal passagiers: slechts 164 uitverkorenen wat rust en doorgedreven persoonlijke bediening aan boord garandeert.
Bijzonder op de AmaSerena is het ruime zonnedek met verwarmd zwembad en geïntegreerde pool bar zodat je zalig zwemmend, met een drankje, van het voorbijvarende landschap kunt genieten. Als afwisseling kun je je laten verwennen in de spa of het kapsalon, de spieren loswerken in het fitnesscenter aan boord of er aan wal zelf op uittrekken met de fietsen die gedurende de hele cruise gratis ter beschikking staan.
Vaar als eerste mee op de Rijn: Het leven van de AmaSerena vangt op 22 april aan in de legendarische stad Amsterdam: daar zal ze het anker lichten voor een cruise van zeven nachten op de Rijn die je tot in Basel brengt. Onderweg bezoek je steden als Keulen, Koblenz, Rüdesheim, Straatsburg en Heidelberg: wedden dat je je hart aan het riviercruisen en de AmaSerena verliest? In mei vaart de AmaSerena op de Donau, van Praag tot Budapest. Er zijn nog enkele kajuiten vrij voor mensen die het schip willen testen.
Algemeen AmaWaterways
De vloot van AmaWaterways zal, met de nog verder geplande uitbreiding in 2015, uit twintig schepen bestaan: naast de AmaSerena komt ook de AmaVista dit jaar in vaart om de vloot te vervoegen die al bestaat uit de AmaReina (2014), AmaSonata (2014), AmaPrima (2013), AmaCerto (2012), AmaVerde (2011), AmaBella (2010), AmaLyra (2009), AmaDolce (2009), AmaCello (2008), AmaDante (2008), AmaLegro (2007), AmaDagio (2006). De nieuwste schepen van AmaWaterways zijn uitgerust met salons met dubbel balkon, verschillende restaurants, informatie- en internet ruimte, een verwarmd zwembad of whirlpool en talloze unieke design elementen. De AmaVoyages afdeling van de maatschappij heeft een vloot van vijf schepen: AmaVida (2013) op de Douro in Portugal, AmaLotus (2011)op de Mekong in Vietnam en Cambodja, AmaKatarina (herbouwd in 2011) op de Volga in Rusland en de Zambezi Queen (2009) op de Chobe in Botswana.
Grootse Garnaalfeesten op 27 en 28 juni in Oostduinkerke: Wie houdt van een gezellige sfeer en van lekker eten gaat op 27 en 28 juni naar de 66ste Garnaalfeesten in Oostduinkerke. Uiteraard spelen de garnaalvissers te paard de hoofdrol. De heerlijke snoepjes die ze vangen zal je ruimschoots en vers van de pers kunnen proeven. En voor nog meer proeverij zorgt de Orde van de Paardevisser die de dampende paardenvisserssoep bereidt en verkoopt. Op zaterdag 27 juni om 15u30 wordt het startschot gegeven van de wedstrijd van het garnalenvissen. Iedereen doet mee, niet alleen de garnaalvissers te paard maar ook de kinderen die hopen op een grote vangst met hun steeknetjes. Nog op zaterdag zorgt straattheater Mariette Crevette voor muzikale ambiance en iedereen mag deelnemen aan de zoektocht naar garnalen, verstopt in de winkelstraten van Oostduinkerke-Bad. Zondag 28 juni is wederom een smakelijke dag met van 11u00 tem 12u30 culinaire verwennerijen als vishapjes en garnaalsoep van de Orde van de Paardevisser en een culinaire verwennerij door gastkoks onder leiding van chef-kok Vincent Florizoone die overigens ook instaat voor de organisatie van de Flemish Food Bash met oa Gordon Ramsey op 5 juli op het strand van Oostduinkerke. Zeker niet te missen op de tweede dag van de Garnaalfeesten is de Garnaalstoet op zondagnamiddag om 15u30. Er stappen 60 groepen op en zij creëren een sfeerbeeld van het vissersleven en van de belangrijke historische momenten uit de geschiedenis van Oostduinkerke. Natuurlijk zijn Mieke Garnaal en haar eredames van de partij.
Flemish Food Bash in Oostduinkerke op 5 juli met Gordon Ramsey : Heb je na het proeven van de zondagvoormiddag-hapjes tijdens de Garnaalfeesten zin in nog meer culinaire verrassingen dan ga je op 5 juli naar het strand van Oostduinkerke voor de Flemish Food Bash, best te omschrijven als een evenement ‘to taste, talk & share’. Een Rock n’Roll gastronomie op het strand van Oostduinkerke met achter het fornuis de beste chefs, waaronder ook de Britse chef Gordon Ramsey, achter de bar de beste tenders en achter de knoppen de beste dj’s. Dat belooft en dus alle foodies en pleziermakers daarheen ! (www.flemishfoodbash.com)
Expo ‘Oesterpassie’ in het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO: Niet alleen tijdens de Garnaalfeesten van 27 en 28 juni brengt Koksijde-Oostduinkerke een ode aan de zee. Dat gebeurt ook met de niet te missen Expo ‘Oesterpassie’ in het NAVIGO in Oostduinkerke. De Expo loopt van 13 juni tot 22 november 2015 en toont de geschiedenis van de verslaving van de mens aan oesters: de verslaving aan de smaak, aan de sensuele vorm en aan het geld dat de oesterhandel kon opbrengen…
Nieuw Bezoekerscentrum Duurzame Visserij: Ga je naar de Expo Oesterpassie maak dan van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen in het nieuwe Bezoekerscentrum Duurzame Visserij van NAVIGO. Het is een interactief gebeuren, met een eigentijdse tablettoer, waarbij je aan de hand van filmpjes, spelletjes, een quiz en heel wat kritische vragen en meningen kennis maakt met het zeer actuele thema ‘duurzame visserij’.
Zomerse Visserijfolkloreavonden: Ook voor groot en klein en dus ideaal voor families zijn de Visserijfolkloreavonden die in NAVIGO plaatsvinden telkens op vrijdag van 10 juli tot 28 augustus. Je krijgt er een levendige voorstelling van de bezigheden van de vissersbevolking van weleer. Er is een demonstratie van diverse ambachten, er zijn optredens én heerlijke vishapjes met bijhorende drankjes die voor nog meer gezelligheid zorgen. Voor de kinderen is er een workshop in het museum. www.navigomuseum.be
Nieuw openluchtzwembad aan het strand van Oostduinkerke: Op 28 juni wordt op de zeedijk, in het centrum van Oostduinkerke, het nieuwe openluchtzwembad officieel geopend. Het publiek kan er vanaf 29 juni terecht en op zaterdagavond 27 juni vindt er aan het zwembad een feestelijk klank- en lichtspel plaats met o.a. waterfonteinen.
Alken Maes brengt succesvolle innovatiestrategie naar volgend niveau
Brouwer wil consument verder uitdagen en dynamiek in Belgische biermarkt verhogen
Innovaties verantwoordelijk voor 13% van totale omzet Alken-Maes
Nieuwe campagne ‘Maes, Maak Meer Mee’ triggert om de routine te doorbreken
Herlancering Mort Subite met nieuwe bieren, nieuwe verpakking en nieuwe glazen
Bierbrouwer Alken-Maes profiteerde de afgelopen jaren volop van de ingezette innovatiestrategie en zet vandaag belangrijke nieuwe stappen om nog meer dynamiek te creëren op de Belgische biermarkt. Vijf jaar geleden formuleerde Alken-Maes als doelstelling dat de brouwer de drijvende kracht wilde zijn achter een lokale en diverse Belgische biermarkt. Verschillende bierinnovaties volgden, waaronder de vernieuwde Maes Pils met meer mout en meer karakter, en de dubbelverfrissende Maes Radler. Maes Pils werd in november 2014 bekroond met de prestigieuze gouden medaille voor de beste Europese pils in de European Beer Star Awards. Met Maes Radler creëerde Alken-Maes een volledig nieuw segment in de Belgische biermarkt. En hoe: Het scoorde meteen twee gouden sterren op de Superior Taste Award 2013. Maes Radler Pompelmoes won een jaar later twee gouden sterren op de Superior Taste Award 2014.
Volgens CEO Erik van de Ven wil Alken-Maes ook de komende jaren de Belgische consument blijven verrassen en uitdagen: “In een biermarkt onder druk is vernieuwing essentieel om met succesvolle innovaties andere doelgroepen te bereiken en nieuwe consumptiemomenten te definiëren. Op dit moment zijn onze innovaties goed voor maar liefst 13 procent van onze omzet, het hoogste percentage van alle Belgische bierbrouwers.”
Maes Radler, de meest succesvolle Belgische bierinnovatie van de afgelopen vijf jaar en de bekroning van Maes Pils zijn voor de brouwer het bewijs dat zij een antwoord biedt op de nieuwe trends en smaken. Maar ook de andere innovaties die de brouwer heeft gelanceerd, zijn telkens een schot in de roos. Zo biedt zij met Desperados en de nieuwe varianten Desperados Red en Verde een antwoord op de behoefte van de jongvolwassenen om betere party momenten te creëren De nieuwe seizoensvarianten van Grimbergen voldoen aan de vraag tot meer variatie in het aanbod en de internationale lancering van het abdijbier Affligem beantwoordt aan de trend tot meer elegantie en verfijning binnen de categorie. De nieuwste telg binnen Alken-Maes is Maes Radler 0,0%, een altijd verfrissende alcoholvrije variant van Maes Radler, ideaal om tijdens de lunch te drinken: een nieuw moment voor bier.
Maes -Maak Meer Mee
Na investeringen in de smaak en kwaliteit van Maes Pils en de internationale erkenning daarvan, is de tijd nu rijp voor een volgende stap. Lies Eeckman, Marketing Director bij Alken-Maes licht toe: “Met Maes willen we de Belgische bierconsument uit zijn routine halen, zowel wat betreft zijn keuze van pils als op sociaal vlak. We zijn ervan overtuigd dat wie openstaat voor nieuwe ervaringen, meer uit zijn leven haalt. Of het nu gaat om nieuwe mensen te leren kennen, onverwachte momenten aan te grijpen voor een spontaan feestje of voor een Maes Pils te kiezen in plaats van je gebruikelijke pilsmerk. Dat is waar Maes voor staat en daarom lanceren we vandaag onze nieuwe slogan ‘Maes, Maak Meer Mee’.”
Zo lanceerde Maes recent een nationale campagne voor Belgische verenigingen om hun clubkas te spijzen. Lies Eeckman, Marketing Director bij Alken-Maes: “In België kennen we een zeer hechte verenigingscultuur, die een sociale verrijking vormt voor het leven van ontzettend veel mensen. Met onze campagne Vollenbak-voor-je-vereniging dragen we daarom graag ons steentje bij in een voor veel verenigingen lastige economische tijd.” Via de Vollenbak-actiesite www.maes.be/vollenbak/ kunnen verenigingen zich inschrijven om Maes-kroonkurken en lipjes van Maes-blikken te verzamelen. Elke Belgische vereniging kan zo tot 1.000 euro verdienen. De campagne is een groot succes met tot nu toe meer dan 1.100 ingeschreven verenigingen.
Daarnaast ondergaat de verpakking van Maes Pils ook een in het oog springende make-over. Vanaf nu heeft Maes een nieuwe verpakking die de frisheid, smaak en kwaliteit nog beter benadrukt. http://maes-pils.prezly.com
Mort Subite -Spontane Goesting
Mort Subite staat voor het gamma artisanale kriek en gueuze lambicbieren van Alken-Maes. Deze bieren, die alle worden gebrouwen in de kleinschalige brouwerij van Kobbegem, kenmerken zich door het gebruik van wilde gisten die van nature enkel aanwezig zijn in de lucht van de Zennevallei, waardoor een proces van spontane gisting kan optreden. De belangrijkste innovaties zijn de introductie van een nieuwe Mort Subite Kriek Lambic en een Witte Lambic. De nieuwe originele verpakking grijpt terug naar de Brusselse roots en historie, met een ongekende ‘joie de vivre’ die je ‘Spontane Goesting’ doet krijgen.
De nieuwe Mort Subite Kriek Lambic viel onlangs al in de prijzen op de International Brewing Awards. Mort Subite Kriek Lambic wordt gebrouwen met 30% meer verse Belgische krieken dan vroeger en daarmee zit het in de categorie van de kriek lambicbieren met het hoogste percentage krieken. Het is een toegankelijk bier met een perfecte balans tussen zoet en zuur. Daarnaast lanceert Mort Subite een nieuw jong en verfrissend lambicbier onder de naam Witte Lambic. Beide bieren werden ontwikkeld door meesterbrouwer Bruno Reinders, die daarvoor carte blanche kreeg.
Wie Mort Subite zegt, zegt volmondig JA tegen het leven. Spontaniteit en ‘joie de vivre’ is waar het om draait. Zoals de arbeiders die tijdens hun lunchpauze in het bekende Brusselse café ‘A la Mort Subite’ graag het dobbelspel Pietjesbak speelden. De laatste worp, de Mort Subite, is waaraan het bier zijn naam en zijn unieke Brusselse geschiedenis ontleent. Vandaag staan die Brusselse roots van ‘joie de vivre’ en de elementen van het dobbelspel centraal in de nieuwe verpakking van alle Mort Subite-bieren.
En er zijn ook vier nieuwe, verschillende Mort Subite-glazen voor de horeca. Wie dus op café een Mort Subite bestelt, weet nooit op voorhand in welk glas zijn bier wordt geserveerd, een verdere invulling van het spontaniteitselement. De vernieuwde Mort Subite Kriek Lambic, de nieuwe Witte Lambic en de overige Mort Subite-specialiteiten in nieuwe verpakking zijn vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en de horeca. Naast de Kriek en de Witte Lambic bestaat het Mort Subite-gamma nog uit de Gueuze Lambic, de Kriek Lambic Tradition, de Oude Kriek Lambic en de Oude Gueuze Lambic. Voor meer informatie over Mort Subite: http://mort-subite.prezly.com
Alken-Maes is als nummer twee dé innovatieve challenger op de Belgische biermarkt. Met pilsmerken als Maes en Cristal, Desperados, de abdijbieren Grimbergen en Affligem en de lambicbieren van Mort Subite bezit Alken-Maes een mooi uitgebalanceerde merkenportefeuille. Naast het hoofdkantoor in Mechelen beschikt Alken-Maes over drie brouwerijen in Alken, Opwijk en Kobbegem en drie distributieplatformen in Mechelen, Wellen en Middelkerke. Alken-Maes stelt zo’n 500 mensen tewerk, en het jaarlijks volume van 1,4 miljoen hectoliter zorgt voor een omzet van 200 miljoen euro. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.
Huis van Hereniging brengt ouderverstoting onder de aandacht
Enkele dagen geleden kwam de website van Huis van Hereniging voor het eerst online. Bovendien werd er meteen een tweedaags internationaal symposium voorgesteld waarop een aantal gerenommeerde binnen- en buitenlandse experts zullen komen praten over een probleem waar onze rechtbanken vooralsnog door een tekort aan specifieke kennis geen adequaat antwoord op hebben: oudervervreemding en -verstoting.
Ouderverstoting: een actueel thema
Het aantal huwelijken in Vlaanderen bereikte twee jaar geleden een dieptepunt met 22.645 nieuwe koppeltjes. Tegelijkertijd werden er maar liefst 11.567 echtscheidingen opgetekend – het laagste cijfer sinds 1990, maar toch blijven we met dat aantal een van de absolute koplopers binnen West-Europa. Nog verontrustender is echter dat heel wat van de voormalige echtparen uit elkaar spatten in een echte vechtscheiding. Daarbij zijn de grootste slachtoffers niet zelden de kinderen. Als je dan ook nog eens weet dat het om ongeveer een vijfde van alle echtscheidingen gaat, begrijp je al snel dat er een probleem is. Wanneer een kind een van de ouders stelstelmatig afwijst, wijst dat volgens sommige therapeuten op het ouderverstotingstoornis (oorspronkelijk ‘Parental Alienation Syndrome’ of ‘PAS’ in het Engels). Het is vaak – maar niet altijd – een gevolg van ernstige conflicten tussen gescheiden ouders, waarbij een van hen de eigen zoon(s) of dochter(s) tegen de ander opzet. Dat gebeurt niet noodzakelijk onbewust en is vaak een gevolg van frustratie, woede of angst naar de vroegere wederhelft toe.
Hoewel de stoornis zelf voorlopig nog niet is opgenomen in de DSM (het handboek voor psychiatrie) en voor een aantal psychologen een controversieel construct blijft, is zowat iedereen het er wel over eens dat ouderverstoting bestaat en gradaties kent. Bovendien is het onderwerp brandend actueel. Zo konden we deze maand in Humo het relaas lezen van de dertienjarige Amber, die het contact met haar moeder twee jaar lang verbrak, na allerlei aantijgingen van haar vader. Ook nu nog verblijft het meisje in een instelling, waar men onderzoekt wat maakt dat ze haar vader momenteel niet wil zien. Rond dezelfde periode verschenen er twee andere verhalen, het ene eveneens in Humo en het andere in Dag Allemaal, deze keer van respectievelijk een moeder en een vader. Niet toevallig gaat het om twee initiatiefnemers van het Huis van Hereniging, een nieuwe vzw die probeert een oplossing te bieden aan ouders en kinderen die met het fenomeen ouderverstoting te maken hebben.
Een complex probleem : Niet elk kind dat een van zijn of haar ouders niet meer wil zien, doet dat omwille van manipulatie door de andere ouder. Soms is er effectief iets gebeurd waardoor de wens om afstand te houden begrijpelijk is, zoals bij misbruik. In andere gevallen gaat het echter om beïnvloeding van een van de ouders en/of familieleden. Zo wordt de vroegere wederhelft soms doodgezwegen, wordt er niet gereageerd wanneer het kind liefde voor de andere ouder uitdrukt, wordt de persoonlijkheid of levensstijl van de ander openlijk aangevallen, wordt de zoon of dochter gebruikt als een soort spion, wordt eerder ongelukkig gedrag in een specifieke situatie veralgemeend, worden normale verschillen met de andere ouder gepresenteerd als onoverkomelijke problemen, wordt het kind als bondgenoot gebruikt in een gevecht met de ex, wordt er gelogen of wordt het kind zelfs gehersenspoeld. In dat soort gevallen wil het Huis van Hereniging een oplossing bieden.
Het spreekt voor zich dat ouderverstoting een complex onderwerp is. Vaak wil slechts een van de (minstens) drie betrokken partijen een uitweg zoeken, terwijl de zoon of dochter zichzelf tegenspreekt, geen positieve dingen over de verstoten papa of mama kan bedenken, de verstoten ouder van allerlei zaken beschuldigt, een eenzijdige alliantie aangaat met de andere ouder, enzovoort. De gevolgen zijn vaak schrijnend: de betrokken kinderen krijgen in veel gevallen te kampen met allerlei psychologische en fysieke ongemakken en problemen, terwijl ook de verstoten ouder het logischerwijs zwaar te verduren krijgt. Daar komt dan ook nog eens bij dat ouderverstoting niet door iedereen wordt erkend als een op zichzelf staand gegeven en er binnen de therapeutische en juridische wereld heel wat discussie is over de precieze aard en definitie ervan. Bovendien is men vaak nog niet vertrouwd met het onderwerp. Het zorgt er allemaal voor dat een behandeling doorgaans niet of erg moeizaam gebeurt. Sterker, nog: er wordt geschat dat slechts een tiental procent van iedereen die ermee te maken krijgt ook therapie zoekt. De opvolging wordt ook nog eens bemoeilijkt wordt omdat gespecialiseerde behandeling nog niet of nauwelijks voorhanden is.
Het Huis van Hereniging heeft ervoor gekozen om te werken volgens het Canadese ‘Family Reflection Reunifaction Program’, dat volgens de eerste onderzoeken een succespercentage van maar liefst 95 procent behaalt, terwijl traditionele therapie doorgaans weinig of zelfs helemaal niet blijkt te helpen. Dat is een intensief herenigingsprogramma waarbij het kind gedurende 4 tot 5 dagen en onder gespecialiseerde begeleiding wordt samengebracht met de verstoten ouder, in ons geval op een prachtige site te Houwaart of zelfs in een resort of hotel. Hiervoor is vanzelfsprekend een duidelijk omschreven opdracht, een ondertekend akkoord van beide ouders en een gerechtelijk kader nodig.
Daarbij is ook de opvolging van primordiaal belang. Bovendien is het vanzelfsprekend belangrijk om er zeker van te zijn dat het wel degelijk om ouderverstoting gaat en niet om een terechte vlucht van het kind voor een ouder die hem of haar heeft mishandeld. Daarom moet de rechtbank eerst een onderzoek instellen wanneer het omgangsrecht niet nageleefd wordt. Dat wordt momenteel echter zelden gedaan en daar wil het Huis van Hereniging verandering in brengen.
Onze vzw wil informeren, het juridische apparaat bewust maken van het probleem, een hervorming bekomen in de manier waarop ons gerecht het onderwerp benadert, steun bieden aan de verstoten ouder en zoals hierboven vermeld een programma aanreiken waar alle partijen uiteindelijk beter van worden. Daartoe werken we samen met gespecialiseerde therapeuten en andere experts.
Tenslotte zal er op 28 en 29 mei 2015 in het Federaal Parlementsgebouw te Brussel een internationaal ‘Parental Alienation’-symposium plaatsvinden met bekende gastsprekers als prof. dr. Hubert Van Gijseghem, psychotherapeut Benoît Van Dieren, meester Geert Decock, dr. Kathleen Reay, e.a.
9 nieuwe hoteluitbaters in Oostkantons met label 'bed+bike'
De populariteit van het fietstoerisme in de Oostkantons is nog toegenomen. In het tweede jaar na de invoering van het “bed+bike” label voor fietsvriendelijke verblijfplaatsen, kregen nog 9 nieuwe uitbaters dit label. Het verblijfsaanbod met de bijzondere service voor fietstoeristen wordt zo uitgebreid naar 33 uitbaters.
De Oostkantons worden door meer en meer bezoekers als een echte fietsbestemming bestempeld en hierin speelt de Vennbahn een belangrijke rol. Het aantal toeristen dat buiten de gebruikelijke toeristische gebieden van de regio in de richting van de Vennbahn gaat, is opvallend. Dag- en weekendtoeristen, lange afstandsfietsers wier route door de Oostkantons loopt, werkelijk iedereen vindt zijn gading. Meer en meer uitbaters erkennen het potentieel van het “nieuwe” fietstoerisme en bieden de gasten een op maat gemaakt verblijf. Er is dan ook een grotere toeloop van het ADFC-label.
Voor het fietsseizoen 2015 komen er bovenop de 24 uitbaters die al over het label beschikten, nog de partnerbedrijven van het Toeristisch Agentschap Oost-België bij: Ambassador Hotel Bosten, Eupen; Domaine des Hautes Fagnes, Ovifat; Eifel-Ardennen Jugendherberge, St.Vith; Hotel Dreiländerblick, Ouren; hotel Paquet, Burg-Reuland; Hotel-Restaurant Tychon, Eynatten; Hotel Zum Burghof, Schönberg; Hotel Zur Post, St.Vith en Val d’Arimont Hotel Resort, Malmedy
„bed+bike“-verblijfplaatsen zijn ingesteld op de speciale behoeftes van fietsers, d.w.z. :mogelijkheid tot overnachten zonder een verplicht aantal minimum overnachtingen, uw fiets staat op een veilige plaats, droogruimte voor natte kleding en uitrusting, herstelmateriaal voor kleine reparaties ter beschikking, bij grotere pech wordt u verder geholpen door de dichtstbijzijnde werkplaats en informatiemap met ondermeer regionale wandelkaarten en bus- en treindienstregelingen waardoor het eenvoudig is om leuke uitstappen te plannen in de omgeving.
Door het „bed+bike“ label kunnen de Oostkantons hun belang als fietsregio verder uitbouwen. Alle gecertifieerde „bed+bike“ verblijfplaatsen zijn te vinden via www.eastbelgium.com/bedandbike en in de nieuwste uitgave van het Toeristisch Agentschap Oost-België „Vennbahn-tochtenplanner“. Bij de infrastructuur hoort een fietsnetwerk van meer dan 850 km. Vooral het fietsknooppunt Velotour en de unieke Vennbahn, die van Aken door de Oostkantons naar Troisvierges (Luxemburg) leidt, zijn ontzettend populair.
De “Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club” (ADFC) is de belangrijkste belangen-en consumentenorganisatie voor fietsers in Duitsland. De organisatie telt ongeveer 140.000 leden. Sinds het midden van de jaren negentig kregen meer dan 5.500 bedrijven in Duitsland het "bed+bike” label. Intussen zijn er ook in België, Luxemburg en Oostenrijk „bed+bike“ labels. www.eastbelgium.com/bedandbike
Belgisch ijsfabrikant Just Ice speelt in op trend van gezonde voeding en breidt assortiment ijs met zoetstoffen uit stevia verder uit!
Iedere dag een ijsje oplepelen, zonder gevolgen voor de lijn? Geen suiker, geen schuldgevoel… dat is het motto van de Belgisch roomijsfabrikant Just Ice. Iedere dag een ijsje oplepen zonder gevolgen voor onze lijn of gezondheid, Ice Crime zorgt voor het ultieme smulplezier. Peter De Jaeger en Tifanny Christiaens, het koppel achter Just Ice, zijn sinds de lancering van Ice Crime ijverig bezig om het recept voor hun ijs met zoetstoffen uit stevia volledig op punt te stellen. Het resultaat mag er dan ook wezen. Ice Crime biedt alle voordelen van stevia in combinatie met een romige, volle smaak en smeuïge textuur. Een ijsje waar je volop JA tegen zegt!
Nog meer keuze en smulplezier:
Wie aan de zomer denkt, denkt vaak ook meteen aan een verfrissend ijsje. Deze zomer voegt Just Ice een nieuwe referentie toe aan zijn smakenpallet van Ice Crime. Naast het smeuïge en romige VANILLE-IJS, kan je nu ook genieten van de verkwikkende smaak MOKKA. Met deze twee klassieke en meest geliefde smaken heeft de roomijsfabrikant alvast alles in huis om deze zomer de show te stelen!
Naast het nieuwe mokka-ijs lanceert Just Ice nu ook MULTIPACKS voor de echte zoetebekken! Het bevat een assortiment van de best verkochte smaken VANILLE, CHOCOLADE EN MOKKA. In elk Ice Crime multipack vind je vier kleine cups van 120ml terug met een handig lepeltje. Een ideale versnapering voor onderweg of als dessert. Elk potje telt minder dan 100kcal!
Wonderlijk alternatief voor suiker: Nog meer goed nieuws voor de lekkerbekken onder ons, want het ijs van Ice Crime is niet alleen goed voor de lijn, maar biedt nog tal van andere voordelen. Zo helpt de aanwezige hoeveelheid stevia in het ijs de bloeddruk en cholesterol te verlagen, je hebt geen last meer van een zware maag of opgeblazen gevoel en het is bovendien nog eens lief voor de huid! Kortom, een wonderlijk alternatief voor suiker.
Geen bittere nasmaak van Stevia! Als jonge speler op de Belgische roomijsmarkt staat Just Ice garant voor ambachtelijke en heerlijk smeuïg kwaliteitsroomijs dat alle harten sneller doet slaan. Het bedrijf draagt kwaliteit hoog in het vaandel en zorgde voor een frisse wind in de roomijsmarkt door de lancering van het unieke recept van Ice Crime. Meester glacier Peter De Jaeger en Tifanny Christiaens gingen aan de slag met het van nature zoete plantje stevia en slaagden er glansrijk in om heerlijk en gezond ijs op de markt te brengen. De bekende bittere nasmaak van stevia werd vakkundig weggewerkt en is nergens te bespeuren. Ice Crime biedt alle voordelen van stevia in combinatie met een romige, volle smaak.
GEZONDE VOEDING
Met Ice Crime speelt Just Ice in op de heersende trend van gezonde voeding en aandacht voor tandzorg (bij kinderen), alsook het minimum gebruik van toegevoegde suikers in voedingswaren. “Consumenten zijn steeds meer en meer op zoek naar suikervrije producten en willen gezonder leven, waardoor het belang en de bekendheid van stevia toeneemt”, aldus mede-oprichter Tifanny Christiaens. Stevia is dus een perfect calorie-arm vervangmiddel voor suiker, want het is een natuurlijk product en bevat tot 40% minder calorieën.
3 referenties om van te watertanden
ICE CRIME VANILLE / MOKKA 1L (NIEUW!) Heerlijk natuurlijk gezoet ijs in 1l dozen en verkrijgbaar in de smaken vanille en mokka. Ice Crime Vanille verkrijgbaar bij Delhaize, Spar, Match, Smatch en Cora. Ice Crime Mokka verkrijgbaar bij Delhaize, Match, Smatch en Cora - Advies verkoopprijs: 4,29 euro.
ICE CRIME MULTIPACK 4X 120ML (NIEUW!) Assortiment van de best verkochte smaken binnen het roomijsschap: vanille, mokka en chocolade. Bevat vier 120ml cups met een handig lepeltje (ideaal voor onderweg of als dessertje thuis). Één potje bevat minder dan 100kcal! Ice Crime Multipack verkrijgbaar bij Spar - Advies verkoopprijs: 4,46 euro
Just Ice is een jong, dynamisch Belgisch bedrijf dat roomijs en aanverwante producten produceert. Het bedrijf werd opgericht in 2011 door meester glacier Peter De Jaeger en Tifanny Christiaens en veroverde gestaag het land met heerlijke, vernieuwende producten. Als nieuwkomer op de roomijsmarkt staat Just Ice garant voor ambachtelijk en heerlijk smeuïg kwaliteitsroomijs met een unieke insteek en exclusief smakenpallet. Met de lancering van Ice Crime brengt het bedrijf vier ijssmaken met zoetstof uit stevia op de markt en speelt daarmee in op de trend van gezonde voeding. In 2013 nam Just Ice ook deel aan het TV-programma Topstarter en de N-powerment Challenge. Met dit laatste won het koppel een nationale krantencampagne van maar liefst 1 miljoen euro! Dankzij het groeiend succes van Just Ice zijn de producten van Ice Crime nu ook te koop in Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Noorwegen.
eat! Brussels, drink Bordeaux! verhuist naar Warandepark
Het gastronomisch festival van Brussel, eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX, was een groot succes in september 2014. De Bordeaux wijnen hebben dus niet getwijfeld om opnieuw samen te werken met visit.brussels voor de editie van 2015 die zal plaatsvinden van 10 tot 13 september. Daarnaast verhuist het festival naar het hart van de Europese hoofdstad, meer bepaald naar het Warandepark in Brussel.
eat! BRUSSELS, drink! Bordeaux is niet alleen het gastronomisch festival dat de culinaire kwaliteit en diversiteit van Brussel aantoont door Brusselse restaurants met heerlijke specialiteiten uit alle hoeken van de wereld in de kijker te zetten. Het is ook het festival van de wijn uit de Bordeaux streek en dus een niet te missen evenement voor iedereen die graag een glas wijn drinkt, zowel beginners als kenners, occasionele drinkers of fervente liefhebbers.
eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX in het Warandepark: Voor haar vierde editie verhuist het festival en van 10 tot 13 september zal het één van de meest prestigieuze groene plekjes van de hoofdstad doen opleven : het Warandepark in Brussel. Dankzij deze ideale ligging, zal eat ! BRUSSELS, drink ! Bordeaux, gedurende dit lange weekend een ontmoetingsplaats zijn voor ontspanning, gastronomisch genot, en het degusteren van Bordeaux wijnen. Een moment om te delen met familie, vrienden of collega’s.
Hernieuwde samenwerking met Bordeaux wijnen: Vorig jaar werden de Bordeaux wijnen partner van dit gastronomisch festival, om geserveerd te worden bij de culinaire specialiteiten van de Brusselse restaurants en zo deze gastronomische ervaring compleet te maken. Gezien het succes van deze mooie combinatie, kondigen visit.brussels en de Bordeaux wijnen met vreugde de verderzetting van hun samenwerking, voor het tweede jaar op rij, aan. Tijdens de vier dagen van het festival zullen meer dan 50 wijnmakers en handelaren uit de Bordeaux streek verschillende degustatiepaviljoenen uitbaten, om de bezoekers de producten van 110 000 hectare wijngaard, in alle verschillende kleuren en stijlen, te laten ontdekken.
De nieuwe website eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX staat binnen enkele dagen online. Degustatie- en wijnpassen zullen er heel binnenkort aan een voordelig tarief beschikbaar zijn.
Zwitserse film, opgenomen in Zuid-Afrika en in het Engels gesproken, met topacteurs als Ryan Kwanten (Jason Stackhouse uit True Blood), Tom Hopper (Black Sails, Merlin, Knights of Badassdom), Leo Gregory (Strike Back, The Team), Jason Hegg, de zanger van ‘viking’ metalband Amon Amarth en vele gezichten uit Black Sails en Happy Valley, waaronder Tom Hopper en Danny Keogh
Het verhaal:
Nadat een groepje verbannen Vikings schipbreuk leidt, stranden ze in een voor hen onbekend gebied. Al snel worden ze aangevallen door een aantal lokale soldaten die een koets escorteren. Eenmaal er met de tegenstand wordt afgerekend, vinden de Noormannen een jonge vrouw (Charlie Murphy) in het voertuig terug en wordt het duidelijk dat ze in schotland zijn beland– een eindje van hun oorspronkelijke bestemming, het eiland Lindisfarne, waar de jeugdige leider Asbjörn een rijk klooster wilde beroven om de vrijheid van hem en zijn manschappen af te kopen. De dame heeft dure kledij aan en dus besluiten de schipbreukelingen om losgeld voor haar te vragen.
Het duurt niet lang voor het om Inghean blijkt te gaan, de dochter van koning Dunchaid (Danny Keogh uit onder andere Black Sails, Dominion en Invictus). Die wil zijn kroost natuurlijk zo snel mogelijk terug en stuurt zijn troepen uit om de Vikings te stoppen. Inghean bezit echter over voorspellende en schaart zich aan de kant van de noorderlingen. Ook krijgen de plunderaars steun uit onverwachte hoek: de christelijke krijgersmonnik Conall (Ryan Kwanten), een zwaardmeester die het niet zo begrepen heeft op Dunchaid en diens manier van regeren.
Asbjörn zal niet alleen zijn uiterste best moeten doen om de groep zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, maar ook om iedereen in het gareel te houden. Dat ’s mans eigen afkomst niet bepaald erg indrukwekkend is, maakt die laatste taak bovendien een stuk moeilijker…
De film:
Northmen: A Viking Saga werd ingeblikt door de naar Los Angeles verhuisde Zwitserse regisseur Claudio Fäh, die met films als Coronado, Sniper: Reloaded en Hollow Man II al heeft bewezen dat hij zijn weg binnen de Engelstalige cinema al goed kent. Bovendien heeft deze licentiaat Duitse literatuur en linguïstische wetenschappen hopen ervaring kunnen opdoen bij het regisseren van 16 afleveringen uit Ghost Whisperer: The Other Side. Northmen is een echte internationale collaboratie: zowel het Zuid-Afrikaanse Two Oceans Productions als het Duitse Jumping Horse Film zetten hun collectieve schouders onder de productie, terwijl de Zwitserse distributeur Ascot Elite zijn productiesector speciaal voor deze film nieuw leven inblies. Het resultaat is een film die neigt naar de grandeur van Hollywood. Dat er minder budget voorradig was voor speciale effecten, wordt daarbij ruimschoots gecompenseerd door de prachtige beelden van Zuid-Afrikaanse landschappen, die hier Schotland voorstellen.
Er werd gekozen voor heel wat bekende namen, aangevuld met Zwitserse topacteurs. James Norton (Rush, Happy Valley, War and Peace), Ryan Kwanten (Home and Away, Knights of Badassdom, True Blood, Kidnapping Mr. Heineken), Tom Hopper (Merlin, Knights of Badassdom, Blakc Sails), Charlie Murphy (Happy Valley, The Village, Love/Hate), Ed Skrein (Game of Thrones, The Tunnel, The Transporter Refueled), Leo Gregory (Tristan & Isolde, Perfect Creature, Strike Back) en Danny Keogh (Operation Delta Force 2 en 3, Invictus, Black Sails) hebben stuk voor stuk al hun sporen verdiend in grote producties, terwijl Ken Duken, Anatole Taubman, Nic Rasenti en anderen absolute sterren zijn in eigen land. Met de acteerprestaties zit het dus meer dan snor!
Technische fiche: Regie: Claudio Fäh; Scenario: Bastian Zach & Matthias Bauer, met toevoegingen van Claudio Fäh en Adrian Jencik; Productie: Marco Del Bianco, Karin G. Dietrich, Ralph S. Dietrich, Daniel Hoeltschi, Frank Kaminski, Bertha Spieker, Ulrich Stiehm, Giselher Venzke, Rolf Wappenschmitt; Muziek: Marcus Trumpp; Cinematografie: Lorenzo Senatore en Montage: Adam Recht
Artistieke fiche: James Norton: Bjorn; Ryan Kwanten: Conall; Tom Hopper: Asbjorn; Charlie Murphy: Inghean; Ed Skrein: Hjorr; Leo Gregory: Jorund; Ken Duken: Thorald; Anatole Taubman: Bovarr; Nic Rasenti: Gostun en Danny Keogh: koning Dunchaid.
De Provincie Oost-Vlaanderen houdt de eigentijdse vormgeving onder de aandacht van een breed publiek. Met deze tweejaarlijkse prijs biedt zij talenten van Oost-Vlaamse origine een vitrine met uitzicht op meer en verder. De ontegensprekelijke kracht van een meer lokale prijs als deze is dat zij designers een welkom duwtje in de rug biedt. Anders dan met schilders en beeldhouwers genieten vormgevers niet steeds van de nodige media-aandacht. De gebruikers van hun creaties kennen eerder de naam van de producent dan deze van de vormgevers.
Heel bijzonder aan de editie 2014 is dat twee jonge vormgevers met de pluimen aan de haal gaan. Hun werk is tegelijkertijd lokaal verankerd en (inter)nationaal van kwaliteit. In een textielstad als Gent kan het moeilijk anders dan dat een textielontwerpster de prijs in de wacht sleept. Na de hoogdagen van katoenweverijen en –drukkerijen in de negentiende eeuw, verdween textiel nooit uit het zicht. Vanuit de technische opleidingen die de industrie ondersteunden, groeiden studies textielontwerp die oorspronkelijke creatie en technische innovatie hoog in het vaandel voeren.
Hermine Van Dijck: Prijsbeest Hermine Van Dijck (1989) voltooit in 2012 haar studies textielontwerp aan KASK Gent en werd meteen door de opleiding ook gepromoot via KASK Design Affairs, nu KASK label. Haar frêle werk ademt geheel de geest van deze creatieve opleiding waar durf en concept samen gaan. Als een kind van haar tijd overstijgt zij de nodeloze spanning tussen handgemaakte creatie en industriële productie. Langs beide wegen bereikt zij het gewenste resultaat. Net zomin als zij wenst te kiezen tussen de intelligente hand en de spinnende machine, beperkt zij zich niet tot één discipline. Zij gaat tegelijkertijd aan de slag als zelfstandig textielontwerper en als styliste. Alsof dit niet voldoende is, ontpopt zij zich ook als poëtisch kunstenaar. En precies in deze poëtische dimensie schuilt de stille kracht van het werk van Hermine Van Dijck. Het textielobject staat niet los op zichzelf. Zij schept ongedwongen een universum waarin textiel als vanzelfsprekend aanwezig is. Langzaam met de hand brieven schrijven, het weven van subtiele patronen, …. Dit alles is zoveel meer dan een afstandelijk ontwerp voor een product op een anoniem winkelrek. Hermine gaat graag ‘Contemporary Slow’ en weeft voor ons textiel met een hart. Hartverwarmend.
Pieter ‘Pjotr’ Willems: Net als textiel doet de grafische vormgeving het al jaren goed aan de Gentse kunsthogescholen. In een stad waar Gert Dooreman en Randoald Sabbe het mooie weer maken, kan het niet anders dan dat grafische vormgeving goed gedijt. Het verwondert dan ook niet dat er voor deze editie behoorlijk wat grafisch vormgevers present tekenden. Pieter ‘Pjotr’ Willems (1981) wist zich te onderscheiden van zijn vele collega’s en krijgt hier dan ook met glans de nominatie aangereikt.
Geheel terecht won Pjotr met het krachtige boek ‘100 jaar Vooruit Gent’ de prijs ‘Best Vormgegeven Boek 2013’ van de Cutting Edge Awards. Het gewichtige boek van 592 pagina’s springt meteen in het oog door een al even kloeke vormgeving waarbij de typografie van het letterwerk, de hardcover in één beeld omvat. Ook Pjotr zet geen rem op zijn talenten. Naast boeken laat hij zich door affiches, brochures en ander fraai drukwerk opmerken. Het kan ook niet anders dat Pjotr affiche en folder van de tentoonstelling in Design museum Gent gestalte geeft, in één visueel pakkend beeld dat toch alle nodige informatie aanreikt.
Zoals het jonge designers past, slaan Hermine en Pjotr de handen in mekaar voor de scenografie van de expositie in het Design museum Gent.
Natuurlijk, Jong! - 3 tentoonstellingen: Kunststof natuurlijk - van 3 april tot en met 26 april 2015 - Prijs voor Vormgeving Provincie Oost-Vlaanderen 2014 - van 3 april tot en met 28 juni 2015 - Van Vlinders en Mieren - van 3 april tot en met 13 september 2015
Nieuwe ‘Grand Tour of Switzerland’, culinaire specialiteiten en meer bijzondere zomerbelevenissen in Graubünden.
In de nieuwe ‘Grand Tour of Switzerland’ leiden enkele van de attractiefste etappes door het land van Heidi. De Zwitserse vakantieregio Nr. 1 Graubünden heeft voor de zomer van 2015 bovendien een nieuw aanbod in petto voor mensen die graag genieten, die gezondheidsbewust leven, voor wandelaars, gezinnen en spoorliefhebbers.
Op de Grand Tour of Switzerland is de weg het doel. De rond 1.600 km lange ontdekkingsreis voert door vier taalgebieden, over Alpenpassen, naar UNESCO-Werelderfgoedplaatsen en langs meren. De vakantieregio Graubünden rijgt op deze nieuwe tour meteen ook meerdere parels van landschap en cultuur aan elkaar. Beginnend met het land van Heidi in het schilderachtige wijngebied “Bündner Herrschaft”, via de regio met het Nationaal Park, met daarin Guarda, het dorp van Ursli-met-de-bel, of de panoramaberg Muottas Muragl bij St. Moritz, tot aan de imposante Viamala-Kloof op de San Bernardino-route.
Het land van Heidi is niet alleen de poort tot het Graubündense deel van de Grand Tour-ervaring; hier vinden mensen op zoek naar ontspanning ook een even originele als exclusieve slaapgelegenheid. Vier wijnvaten met een inhoud van 8.000 liter staan als exclusieve overnachtingsmogelijkheid in de plaatsen Maienfeld en Jenins ter beschikking. Bij boekingen voor gezinnen, voor wie vooral de vaten in Maienfeld geschikt zijn, is de entree van het originele huis van Heidi in Maienfeld inbegrepen. Midden tussen de wijngaarden ontstaat bovendien uit de oude wijnpers in Jenins het “Huis van de Bündner Wijn”. Behalve wijnproeverij en restaurant zullen op deze nieuwe locatie allerlei wetenswaardigheden rondom de Bündner wijn in scène worden gezet.
Onderweg op de Grand Tour-route wachten iets verder naar het zuiden nog meer attracties op de reizigers: het bergdorp Guarna in Unterengadin – ook bekend als het dorp van Ursli-met-de-bel – is een echt juweeltje. Gesloten voor het autoverkeer en prachtig gelegen op een zonnig plateau, wordt het centrum gekenmerkt door typische oude Engadiner huizen met hun muurschilderingen en graffiti. Tot de parels van de Grand Tour hoort tenslotte ook de Viamala, oftewel de “slechte” weg, bij Thusis. Dit duizenden jaren oude smalle doorgang op de Noord-Zuidas behoort met zijn nieuwe bezoekerscentrum en restaurant, hoog boven de imposante kloof, tot een onvergetelijke halte. www.graubuenden.ch/touring
Culinaire specialiteiten en gezondheid
Twee verschillende mogelijkheden om culinair genieten en gezondheid met elkaar te verbinden, zijn in de zomer van 2015 enerzijds in de Kantonhoofdstad Chur en anderzijds in het Nationaal Parkgebied in Engadin te vinden. Als eerste regio in Zwitserland ondersteunt en onderhoudt Engadin Scuol Samnaun Val Müstair een keten van restaurants, hotels, pensions, vakantiewoningen en bedrijven voor een onbezorgde vakantie voor mensen met voedselallergieën. Voor een “onbelaste“ vakantie kan de gast kiezen uit een rijk geschakeerd aanbod aan gecontroleerd voedsel en ontspant zich bij het genieten van de volledig gluten- en lactosevrije Nationaal Park-gezondheidsregio. De culinaire Rijnwandeling vanaf station Chur voert eerst langs de Plessur, daarna langs de oever van de Alpenrijn en tot slot langs de Molenbeek terug naar de stad. Onderweg kunt u in drie verschillende restaurants van het menu genieten en aan het einde nog het 1.200 m2 grote beeldenpark bij het Forum Würth Chur bezoeken. Deze aanbieding kan vanaf 1 april 2015 bij Chur Tourismus worden geboekt.
Voor spoorliefhebbers: „Historic Rhätische Bahn“: De Rhätische Bahn mocht onlangs haar 125-jarig bestaan vieren, maar de Graubündner staatsspoorwegen zijn allesbehalve stoffig. Aan het UNESCO-Werelderfgoedtraject van de Albula-Bernina-lijn, alsmede aan de beide paradelijnen Bernina- en Glacier-Express worden doorlopend nieuwe en attractieve aanbiedingen voor spoorliefhebbers toegevoegd. Onder de titel „Historic Rhätische Bahn“ vindt van 9-11 juni 2015 voor het eerst een driedaagse treinreis in verschillende wagonsamenstellingen op het RhB-lijnennet plaats, inclusief overnachtingen met halfpension, evenals verschillende excursies en bezichtigingen.
Actief ontspannen: Enquêtes bevestigen dat Graubünden niet alleen Zwitserse vakantieregio Nr. 1 is, maar ook het meest populaire mountainbikegebied van het land. Dat is niet zomaar: van spannende flowtrails tot tourpaden voor meerdere fantastische uren is alles te vinden wat het mountainbikerhart sneller laat kloppen. Op de toplocatie Lenzerheide meten overigens deze zomer voor het eerst de beste cross country-specialisten ter wereld hun krachten bij de UCI-Worldcup; in 2018 vindt op dezelfde locatie dan de WK plaats.
Een van de mooiste manieren om Graubünden te leren kennen is op een van de vele wandelroutes, waarop de meest uiteenlopende cultuur- en natuurbelevenissen hun plek krijgen. Bijzonder interessant zijn de talrijke oude transporteurspaden. Werden daarop vroeger wijn en andere goederen op avontuurlijke reizen via de Alpenpassen naar Zwitserland ingevoerd, nu zijn de Via Spluga, Walserweg Graubünden, Via Valtellina en &co. uitstekende aangelegde langeafstand wandelpaden, waarop niemand van comfort hoeft af te zien. Tijdens het wandelen, kan de bagage comfortabel steeds naar de volgende overnachtingsplek worden gebracht.
De nieuwe verbinding tussen de skigebieden van Arosa en Lenzerheide levert in de zomer van 2015 ook voor wandelaars nieuwe mogelijkheden op. De Urdenbahn tussen de Arosa-Hörnli en de Urden-fürggli in Lenzerheide is in juli en augustus en tijdens de herfstvakantie in oktober in bedrijf. Zo kan van het veelzijdige wandelpadennetwerk van beide bestemmingen worden genoten.
Nog slechts enkele dagen voor iedereen het nieuwe lentezomerprogramma van EXKi kan ontdekken. EXKi zet met dit nieuwe gamma weer volop in op natuurlijke producten. De natuur neemt in de recepten van EXKi altijd een centrale plaats in. Dit seizoen is bovendien het moment bij uitstek om exclusief kennis te maken met Belgische bui quinoa: een must bij de volgende picknick!.
Vanaf april 2015 kan iedereen bij EXKi op een geruit tafellaken in het lentezonnetje, op het terras of in het restaurant proeven van een nieuwe reeks recepten en natuurlijke producten die opgebouwd werden rond een ruime variëteit groenten. Met een themakaart die de seizoenen en culinaire trends op de voet volgt, kunnen klanten bij EXKi het hele jaar door genieten van tal van verschillende gerechten.
Omdat de groente bij EXKi al meer dan 14 jaar centraal staat, staat ook het nieuwe gamma volledig in het teken van groenten; groenten in al zijn vormen: rauw, gekookt, ineen salade, op een broodje, gemixt…. Bij EXKi draait het in de eerste plaats om de groente en wordt er vervolgens gezocht hoe de rest van het recept de smaak en goede eigenschappen ervan zo goed mogelijk tot zijn recht laat brengen.
Voor de nieuwe kaart werd een leeswijzer ontworpen die aangeeft welke recepten vegetarisch zijn en welke allergenen ze bevatten. Elke klant kan zo heel gemakkelijk de meest geschikte gerechten en producten kiezen. Op de Lente-Zomerkaart 2015 van EXKi staan twee nieuwigheden, twee originele en smakelijke recepten die ter plaatse gedegusteerd kunnen worden of ‘on the go’...
LA BRUYERE MET BELGISCHE BIO QUINOA
Met de 100% Belgisch geteelde quinoa zet EXKi dit supergraan terug op zijn kaart. Quinoa, dat de Inca’s al beschouwden als hun ‘heilige voeding’, vormt bij EXKi, samen met erwten, peultjes, appelen, koriander en een emulsie van gele paprika, de nieuwe frisse salade 'La Bruyère'. Deze biologische quinoa wordt geteeld in de streek van Namen. Een project dat drie jaar geleden werd opgestart door drie vrienden, gepassioneerd door agronomie. Vandaag worden maar liefst 13 hectaren gewijd aan de cultuur van deze van oorsprong Latijns-Amerikaanse graansoort.
Voor EXKi was het vanzelfsprekend om samen te werken met de lokale producenten en projectleiders van Graine de Curieux. De samenwerking ligt volledig in lijn met de filosofie van EXKi om zoveel mogelijk lokale, biologische en/of Fairtrade ingrediënten te gebruiken. EXKi bewijst opnieuw dat het mogelijk is om lekker 100% glutenvrij te eten en je gelijktijdig te voorzien van alle broodnodige hoogwaardige eiwitten, meervoudig onverzadigde vetzuren en talrijke microvoedingsstoffen...Smakelijk!
PHONG, HET BEFAAMDE LENTEROLLETJE
EXKi blijft innoveren en stelt voor het eerst een echt lenterolletje voor. Het is verkrijgbaar in alle restaurants en je kunt het overal meenemen en uit het vuistje eten. Het lenterolletje is glutenvrij en bevat appelen, kip en kokosnoot. De subtiele mix van kruiden en fijne groentjes brengen de smaakpapillen in extase.
Het verhaal van EXKi begint in 1999, wanneer Nicolas, Frédéric en Arnaud, met een passie voor de goede keuken, het idee uitwerken van een kwalitatief snelrestaurant met focus op natuurlijke producten. Op 9 januari 2001 opent het trio een eerste zaak aan de Naamsepoort in Brussel: het begin van een mooi verhaal. Vandaag telt EXKi 76 restaurants in zes landen. In 2014 zijn er zes nieuwe winkels geopend onder de EXKi-vlag: twee in Parijs, een in Nederland, een in New York en twee in België (in Antwerpen en Leuven). Het nieuwe adres in Bercy (Parijs) vult de lijst van EXKi restaurants aan in 2015.
Een wedstrijd om kwaliteitsvolle ambachtsmannen en –vrouwen te belonen, de ambachtelijke sector bij het grote publiek bekend te maken en jongeren warm te maken voor deze beroepen.
Ambacht in de Kijker doet een oproep aan ambachtsmannen en –vrouwen om deel uit te maken van het panel van 10 laureaten dat de diversiteit en kwaliteit van de ambachtelijke sector in België zal vertegenwoordigen. Onder hen bevindt zich de grote winnaar van deze 10de editie!
Inschrijven kan tussen 1 april en 15 mei aan de hand van een formulier. Het selectiecomité, bestaande uit partners uit de private en de publieke sector, zal de inhoud van de dossiers beoordelen op kwaliteit, motivatie en management van de activiteit om een tiental laureaten te onderscheiden. Nadien zal een persoonlijke ontmoeting in de ateliers van de laureaten georganiseerd worden met het comité, de media en het gemeentebestuur.
Een themaprijs – dit jaar, webmarketing! We willen deze verjaardagseditie vieren met een speciale prijs die de nadruk legt op de voordelen van het web voor de ambachtelijke sector. De introductie van deze themaprijs moedigt webmarketing aan zonder de kandidaten die zich hier minder op toeleggen te benadelen. De gedeelde ervaringen kunnen nadien als voorbeeld dienen voor de andere ambachtslieden om hun ambacht te promoten. Het gaat om een subcategorie die de winnaar beloont met € 1000.
Talloze prijzen, ook voor het publiek. Alle deelnemende ambachtsmannen en –vrouwen zullen op onze website geplaatst worden www.ambachtindekijker.com. De tien laureaten worden in de kijker gezet aan de hand van een bedrijfsfilm en via de communicatie rond de wedstrijd. De eerste prijs (€ 3000) en de parel van de jury (€ 1000) blijven uiteraard bestaan. De publieksprijs van € 1000 zal voor de verjaardagseditie uitgebreid worden: 10 mensen die hun stem hebben uitgebracht kunnen een aankoopbon van € 50 winnen die te valideren is bij een ambachtsman of –vrouw die op onze website staat.
Inschrijven kan tot 15 mei 2015 - www.ambachtindekijker.com
De Salamander kan niet alleen gebruikt worden als elektrische grill, maar ook als braadspit. De liefhebbers van gevogelte kunnen dankzij de draaiende beweging van het braadspit lekkere kip aan het spit bereiden. Grillen, bakken van vlees of vis, of een ovenschotel gratineren? Met de Salamander is het kinderspel! Alsof dat nog niet genoeg is, past de Salamander perfect in een overdekte buitenkeuken! Ideaal om de buren jaloers te maken met de heerlijke aroma’s van een gegrilde maaltijd met barbecuekruiden.
Hoor je het al? Klop, klop, de zomer is daar! Met de zonnige dagen voor de deur is de Salamander dé oplossing om het aangename aan het nuttige te koppelen. Koken terwijl je van de buitenlucht kan genieten! Deze grill van de Franse fabrikant Lacanche, die gekend is voor zijn prachtige personaliseerbare fornuizen, zorgt ervoor dat je à la minute een lekkere maaltijd kan bereiden! www.lacanche.be
Nieuwe pizza met uitsluitend Belgische ingrediënten : L'Artisane, Belgisch marktleider in verse en artisanale pizza’s, brengt samen met tv-chef Sofie Dumont een nieuwe pizza op de markt. Deze ‘De keuken van Sofie pizza’ werd belegd met gehakt met sjalot, een Brugse belegen kaas, pastinaak en gegrilde courgette en is vanaf begin april verkrijgbaar in het koelvak van de Belgische supermarkten.
Het idee voor deze samenwerking ontstond al vorig jaar. Toen pakten L’Artisane en Gerard Watelet, tv-kok met een vaste rubriek in het RTBF-programma ‘Sans Chichis’, succesvol uit met een 100% Belgische pizza. Vlaanderen kon niet achterblijven en met ‘Ladychef of the year 2009’ Sofie Dumont, chef van het VTM-programma ‘De keuken van Sofie’, vond L’Artisane de ideale partner om Vlaanderen definitief te veroveren!
100% Belgisch: Bovenop de onvermijdelijke tomatensaus en kaas werd gekozen voor gehakt gemengd met sjalotten, een Brugse belegen kaas, pastinaak en gegrilde courgette als ‘beleg’ voor de pizza. L’Artisane en Sofie Dumont waren het al snel eens over de keuze van de producten. Allebei wilden ze gaan voor producten van bij ons die perfect op een pizza passen, maar waarvan je dit in eerste instantie niet zou vermoeden.
Sofie Dumont: “Samen met L’Artisane wou ik een unieke pizza samenstellen met authentieke Belgische ingrediënten. Pastinaak mocht voor ons niet ontbreken. Deze ‘verloren groente’ is bijzonder aromatisch en heeft een lekkere zoete smaak waardoor dit ingrediënt perfect op een pizza past.” Een gezonde en verse keuken is ook het handelsmerk van ‘De keuken van Sofie’. Elke week - van maandag tot en met vrijdag - kokkerelt Sofie samen met een bekend gezicht. In april zal ze zo met haar souschef van de week ‘De keuken van Sofie’-pizza bereiden.
De nieuwe pizza van L’Artisane is vanaf nu verkrijgbaar in het koelvak bij onder meer de Carrefour, Colruyt, Cora, Spar, Match, AD en Proxi Delhaize, en Intermarché supermarkten voor de richtprijs van €4,99. Michaël Binkin, marketingdirecteur van L’Artisane, benadrukt nog: “Zeg niet diepvriespizza tegen de verse en rijkelijk met de hand belegde pizza’s van L’Artisane. Uitsluitend kwaliteitsingrediënten komen op onze producten terecht.”
L’Artisane werd opgericht in 1998 en produceert een breed gamma aan verse pizza’s en bereide schotels. Deze worden steeds met de hand geproduceerd zonder dat er additieven of conserveringsmiddelen aan toegevoegd worden. De waarden waaraan L’Artisane belang hecht zijn authenticiteit, kwaliteit, smaak, versheid, overvloed en creativiteit. L’Artisane, dat gevestigd is in Courcelles, produceert dagelijks meer dan 8000 pizza’s en stelt 45 mensen te werk. De producten zijn verkrijgbaar in de grotere Belgische supermarkten, alsook in Frankrijk en Luxemburg.
De gegrilde makreelfilets van Rio Mare verkozen tot " Product van het jaar 2015 "
2015 is een echt topjaar voor het merk Rio Mare dat zijn 50e verjaardag viert. Een van zijn recent gelanceerde producten, de gegrilde makreelfilets, werd net verkozen tot een van de 12 'Producten van het jaar 2015'.
Deze prijs (www.produitsdelannee.be/nl/), die in 35 landen wordt toegekend sinds 1987, geeft het woord aan de consumenten die de 'Producten van het jaar' verkiezen op basis van drie criteria: de ondervonden innovatie, de aantrekkelijkheid en de tevredenheid. Een ware erkenning voor deze conserven gebaseerd op de duurzame visvangst en met een authentieke en bijzondere smaak, verkozen door een panel van ± 5.000 consumenten.
Ervan genieten, is heel eenvoudig...Gebruik je creativiteit of laat je inspireren door één van onze vele receptideeën... Gegrilde makreelfilets met salade? ! Smakelijk!
Kunststof natuurlijk - Biocomposieten bereiken groot publiek
Milieu en design, het blijft een gespannen relatie. Mogelijk halen de nieuwste biocomposieten de druk van de ketel. Het productieproces van de traditionele glas- en koolstofvezelcomposieten is enorm verbeterd en vlotter toepasbaar. Biocomposieten op basis van vlas en hennep zijn aan een niet te stuiten opmars begonnen. Het licht gewicht, de stevigheid en de lange levensduur, in combinatie met een efficiënte productie, maken dit tot materialen met een veelbelovende toekomst.
Binnen- en buitenlandse research naar vlas- en hennepvezelversterkte materialen leidde tot interessante inzichten voor de design- en architectuurwereld. De tentoonstelling ‘Kunststof natuurlijk’ toont een veertigtal resultaten uit dit design- en wetenschappelijk onderzoek. Ontwerpers en architecten tonen een opvallende interesse voor deze nieuwe generatie composietmaterialen. De expo wil de interactie tussen wetenschappers, designers en producenten aanmoedigen en versterken.
Composieten, ook wel vezelversterkte kunststoffen genoemd, zijn een combinatie van een vezel en een kunststofhars die elkaars eigenschappen versterken. De vezels zorgen voor de hoge sterkte en het hars voor verbinding en chemische weerstand. Hierbij ontstaat een materiaal dat enkele bijzondere eigenschappen heeft. Het gebruik van natuurlijke vezels, zoals vlas en hennep, als versterking van polymeren, is een belangrijke ontwikkeling in de materiaaltechnologie. Biocomposieten impliceren een verdere ontwikkeling van polymeren versterkt met koolstof-, glas- of andere vezels. Nog een stap verder is het gebruik van biopolymeren als bindmiddel. Deze bioharsen worden nog maar weinig toegepast, maar hebben wel potentieel.
Natuurlijke vezels als vlas en hennep hebben gelijkaardige eigenschappen als glasvezels op vlak van stijfheid en sterkte, maar ze zijn tot twee keer lichter! Andere voordelen zijn de hogere capaciteit om trillingen te dempen, een betere recycleerbaarheid en een behoorlijk lagere impact op het milieu. De ontwikkeling van vlas- en hennepversterkingen, op vraag van de composietindustrie, wekte de interesse van veel designers en versnelde het gebruik van composietmaterialen. Deze laten toe om te experimenteren met dynamische en plastische vormen. Maar de vormgevingsvrijheid van biocomposieten impliceert ook een abstracte of minimalistische vormentaal.
Ecologische ontwerpen: De designwereld heeft nood aan ecologisch ontwerpen en speelt in op recente ontwikkelingen waar maatschappelijk engagement en (politieke) verantwoordelijkheid belangrijke concepten zijn geworden voor designers. Vanuit een bewuste overtuiging experimenteren ze met de nieuwe materialen. Ontwerpen met biocomposieten gaat vaak uit van een geëngageerd onderzoek naar duurzame materialen en milieuvriendelijke productietechnieken en wil bijdragen aan een groenere toekomst.
Designers gebruiken biocomposieten niet alleen voor technische toepassingen in mobiliteit, constructie en sport, maar gaan eveneens de uitdaging aan om het nieuwe materiaal ingang te doen vinden in alledaagse gebruiksobjecten. Meubilair, verlichtingsarmaturen, muziekinstrumenten en accessoires worden steeds meer uit biocomposieten gemaakt. Soms is de toepassing vanzelfsprekend, in andere gevallen onverwacht. In de tentoonstelling staan o.a. de eerste biocomposieten elektrische scooter, de I-care racing car, de Low Chair van Maarten Van Severen en de Johan Musseeuw flax-carbon fiets.
Op 2 april 2015 vanaf 14.00 u komen de meest recente ontwikkelingen aan bod tijdens een namiddag met boeiende lezingen onder de vlag ‘Designing with Composites’. Wetenschappers en designers vanuit diverse invalshoeken belichten dit verhaal van glasvezel, koolstofvezel en biocomposieten. Ontwerppraktijk, materiaalinnovatie en culturele waarden komen uitgebreid aan bod.
De tentoonstelling is ontstaan vanuit een project Wetenschapscommuniciatie van LUCA – School of Arts en is gerealiseerd in samenwerking met Departement Materiaalkunde KU Leuven, Design museum Gent, CELC (European Confederation of Flax and Hemp) en Design Vlaanderen, en verder met Texture (Kortrijk) en ABV (Algemeen Belgisch Vlasverbond).