VIER EINDEJAAR MET DE LUXEMBURGSE CRÉMANT
En (her)ontdek de bubbels waar onze buren zo trots op zijn
De folie verwijderen, het draadkorfje losdraaien en de crémant ontkurken. Dat zijn pas symbolische gebaren. Een crémant is niet zomaar een tafelwijn maar een echte feestwijn. Met de traditionele eindejaarsfeesten in het verschiet, verfrist hij het gehemelte en verrukt hij met zijn elegantie en finesse.
De Crémant is de bekendste wijn van Luxemburg en geniet sinds 1991 van een gecontroleerde oorsprongsbenaming. Zijn hoofdletter herinnert aan zijn belang en onderscheidt hem. Zijn vrij matige zuurgehalte draagt ook bij tot het typische karakter van deze Luxemburgse wijn die elk jaar in de prijzen valt op internationale wedstrijden. Als een ernstige concurrent voor de Franse schuimwijnen is hij bij onze gezinnen ook een vaste waarde omwille van zijn constante kwaliteit en levendige karakter.
Luxemburg produceert vooral crémant brut, waaronder sommige millésimés. Dat is de speerpunt van de wijnproductie in de Moeselstreek in het Groothertogdom Luxemburg. De Crémant wordt gemaakt volgens de traditionele methode. Een goede crémant is niet mogelijk zonder nauwkeurige selectie van de druiven en basiswijnen. Zo kan uit 150 kg handgeplukte druiven maximaal 100 liter most komen. Deze ondergaat vervolgens een dubbele gisting. Na negen maanden liggende rust, kan de crémant zijn bubbels loslaten.
Het cijfer: 2 miljoen, het aantal flessen crémant dat in 2012 in Luxemburg werd geproduceerd. Dat zijn evenveel mooie momenten om op te klinken met Crémant.
3 crémants voor 3 suggestieve recepten: een Crémant de Luxembourg Gales Héritage Brut (€ 16,65) te koop bij Wijnhuis Christiaens (Tongeren), een Crémant Poll-Fabaire Cuvée Millésimée 2009 (15 €) te koop bij Domaines Vinsmoselle (Brussel) en een Crémant Rosé Brut Domaine St. Martin (8,75 €) op bestelling bij Wijnhuis Christiaens (Tongeren).
Te drinken bij ...
Aardappelsnack (6 personen): 12 kleine aardappelen (PT), 6 plakken gerookte rauwe ham ((MN)), zout en peper uit de molen, 10 g boter ((MN)). 20 min. voorbereiding - 15 min. bereiding
Was de aardappelen en kook ze beetgaar in de schil, in gezouten water. Laat ze afkoelen en schil ze. Halveer de aardappelen in de lengte en breng op smaak met peper. Snijd de ham in een twintigtal dunne reepjes. Wikkel de aardappelhelften in de ham en bevestig ze met een tandenstoker. Vlak voor het serveren: warm de aardappelen op in een pan met een beetje boter.
Moezeltoast 6 personen: 6 sneetjes Luxemburgs toastbrood (PT), 6 plakken gerookte rauwe ham ((MN)), 150 g mozarella, 250 ml Elbling ((MN)), extra druivenpitolie (PT) verkregen bij de eerste persing, 24 basilicumblaadjes, 3 tomaatjes, peper - 10 min. voorbereiding - 20 min. bereiding
Giet de wijn in een kom. Verwijder de korst van het brood. Bevochtig één zijde van het brood met wijn. (Beter: bestrijk met behulp van een penseel.) Het brood mag maar lichtjes met wijn ingestreken worden zodat het knapperig blijft. Snijd de sneetjes brood in vieren, leg ze op een ovenschotel en gril ze 1 à 2 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de schotel uit de oven en beleg elk sneetje brood met een dun schijfje tomaat, ham en mozzarella. Kruid met peper en besprenkel met enkele druppels olie. Zet ze in een oven voorverwarmd op 180 graden (hete lucht) totdat de kaas gesmolten is. Werk af met een blaadje basilicum en serveer onmiddellijk
Pannenkoeken met zalm (6 personen): 200 g bloem (PT), 3 eieren (VBOD), 250 ml melk, 250 ml water, 1 eetlepel extra druivenpitolie (PT) verkregen bij de eerste persing, 1 snufje zout, peper van de molen, 6 plakjes gerookte zalm, 6 eetlepels verse room - 40 min. voorbereiding - 45 min. bereiding
Meng de bloem met de melk en het water. Voeg de eieren, de olie en het zout toe en roer totdat u een glad deeg krijgt. Laat het deeg 30 minuten rusten. Bak dunne pannenkoeken in een platte pan. Laat ze even afkoelen. Kruid de verse room met de peper en verdeel hem over de pannenkoeken.
Leg er vervolgens de gerookte zalm op. Rol de pannenkoeken op en zet ze minstens 30 minuten in de koelkast. Snijd de pannenkoeken in reepjes van 2 cm en maak ze vast met tandenstokers.
De Commissie voor de Promotie van de Wijnen & Crémants van Luxemburg werd opgericht in april 2002 door de Luxemburgse wijnbouwers? Haar opdracht bestaat erin programma’s te creëren, uit te voeren en bekend te maken in functie van volgende doelen: een nieuw merkimago creëren voor de Wijnen en Crémants van Luxemburg, deze wijnen positioneren op de diverse binnenlandse en de internationale markten, - nieuwe afzetmarkten creëren met een hoge toegevoegde waarde en ervoor zorgen dat de wijnbouwsector zijn plaats behoudt bij de sectoren die bijdragen tot de toekomst van de economie.
Haar visie inspireert alle betrokken partijen, dat wil zeggen de drie groeperingen, de distributie, de gastronomische wereld, het toerisme en de regering, opdat ze samen in de richting van dezelfde bestemming zouden evolueren: ”Het Groothertogdom Luxemburg is er trots op tot de Europese landen te behoren die prat kunnen gaan op een lange traditie en een streven naar uitmuntendheid bij de bereiding van een uitgebreid gamma wijnen, afkomstig van de grote, internationaal bekende edele druivenrassen. De producten willen de belangstelling wekken van de ‘moderne’ consument die altijd op zoek is naar nieuwe ontdekkingen. Dat doen ze door diversiteit te bieden en de ervaring van een authentieke Luxemburgse karakterwijn afkomstig van een unieke terroir. De wijnbouwers verzorgen hun druiven met respect voor de natuur en doen er in hun kelders alles aan om van de Luxemburgse Moezel met zijn mousserende en andere wijnen en specialiteiten een referentie te maken bij de witte wijnen die in het land en in de wijde omgeving worden verbruikt.”
|