NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

            Romenu          

Romenu is een blog over gedichten, literatuur en kunst Maar Romenu is ook een professionele freelance vertaler
Du-Ne en Ne-Du
http://www.roumen-vertalingen.nl/

Blog als favoriet !
   Romenu op Twitter       

Follow Romenu on Twitter
          Google          

Mijn favorieten
 • Buddenbrookhaus
 • Thomas Mann
 • Hans Warren
 • Paul Celan
 • Georg Trakl
 • Roumen Vertalingen
 • In Letterland
 • Frédéric Leroy
 • Romenu I
 • Yang
  Foto
  Georg Trakl    

  Georg Trakl werd op 3 februari 1887 in het conducteurshuis aan de Waagplatz 2 in Salzburg geboren. Zijn vader, Tobias Trakl, was een handelaar in ijzerwaren en zijn moeder, die ook psychische problemen had, was Maria Catharina Trakl, (meisjesnaam Halik). Voorts had hij nog drie broers en drie zussen. Margarethe (doorgaans Grethe genoemd) stond hem het naast, zelfs zodanig dat sommigen een incestueuze verhouding vermoeden. Zijn jeugd bracht hij door in Salzburg. Vervolgens bezocht hij van 1897 tot 1905 het humanistische gymnasium. Om toch een academische opleiding te kunnen volgen, werkte hij tot 1908 in de praktijk bij een apotheker. Sommigen vermoedden dat hij dit vooral deed om zichzelf opiaten te kunnen verschaffen. Bij het uitbreken van WO I werd Trakl als medicus naar het front in Galicië (heden ten dage in Oekraïne en Polen) gestuurd. Zijn gemoedsschommelingen leidden tot geregelde uitbraken van depressie, die verergerd werden door de afschuw die hij voelde voor de verzorging van de ernstig verwonde soldaten. De spanning en druk dreven hem ertoe een suïcidepoging te ondernemen, welke zijn kameraden nochtans verhinderden. Hij werd in een militair ziekenhuis opgenomen in Kraków, alwaar hij onder strikt toezicht geplaatst werd.Trakl verzonk daar in nog zwaardere depressies en schreef Ficker om advies. Ficker overtuigde hem ervan dat hij contact moest opnemen met Wittgenstein, die inderdaad op weg ging na Trakls bericht te hebben ontvangen. Op 4 november 1914, drie dagen voordat Wittgenstein aan zou komen, overleed hij echter aan een overdosis cocaïne
  Foto
  Paul Celan   

  Paul Celan werd onder de naam Paul Antschel op 23 november 1920 geboren in Czernowitz, toentertijd de hoofdstad van de Roemeense Boekovina, nu behorend bij de Oekraïne. Paul Celans ouders waren Duitssprekende joden die hun zoon joods opvoedden en hem naar Duitse christelijke scholen stuurden. In 1942 werden Celans ouders door de Duitse bezetter naar een werkkamp gedeporteerd en daar vermoord. Hijzelf wist aanvankelijk onder te duiken, maar moest vanaf juli 1942 in een werkkamp dwangarbeid verrichten. Celan overleefde de oorlog. Via Boekarest en Wenen vestigde Celan zich in 1948 in Parijs. Daar was hij werkzaam als dichter, vertaler en doceerde hij aan de prestigieuze Ecole Normale Supérieure. Vermoedelijk op 20 april 1970 beëindigde hij zijn leven zelf door in de Seine te springen.

  Gerard Reve   

  Gerard Reve over: Medearbeiders ”God is in de mensen, de dieren, de planten en alle dingen - in de schepping, die verlost moet worden of waaruit God verlost moet worden, door onze arbeid, aangezien wij medearbeiders van God zijn.” Openbaring ”Tja, waar berust elk godsbegrip op, elke vorm van religie? Op een openbaring, dat wil zeggen op een psychische ervaring van zulk een dwingende en onverbiddelijke kracht, dat de betrokkene het gevoel heeft, niet dat hij een gedachte of een visioen heeft, maar dat een gedachte gedachte of visioen hem bezit en overweldigt.”

  Foto
  Foto
  Simon Vestdijk   

  Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romancier, dichter, essayist en vertaler. Zijn jeugd te Harlingen en Leeuwarden beschreef hij later in de Anton Wachter-cyclus. Van jongs af aan logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Amsterdam, waar hij zich in 1917 aan de Universiteit van Amsterdam inschrijft als student in de medicijnen. Tijdens zijn studie die van 1917 tot 1927 duurde, leerde hij Jan Slauerhoff kennen.Tot 1932 is hij als arts in praktijken door heel Nederland werkzaam. In 1932 volgt zijn officiële schrijversdebuut met de uitgave van de bundel Verzen in De Vrije Bladen. Doorslaggevend voor Vestdijks uiteindelijke keuze voor de literatuur is zijn ontmoeting in 1932 met Eddy Du Perron en Menno ter Braak. Deze ontmoeting had tot resultaat dat hij redactielid werd van het tijdschrift Forum Kort daarop, in 1933, wordt zijn eerste novelle, De oubliette, uitgegeven. In hetzelfde jaar schrijft hij Kind tussen vier vrouwen, dat, eerst geweigerd door de uitgever, later de basis zal vormen voor de eerste drie delen van de Anton Wachter-romans. In 1951 ontvangt Vestdijk de P.C. Hooftprijs voor zijn in 1947 verschenen roman De vuuraanbidders. In 1957 wordt hij voor het eerst door het PEN-centrum voor Nederland voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij echter nooit zal krijgen. Op 20 maart 1971 wordt hem de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend, maar voor hij deze kan ontvangen overlijdt hij op 23 maart te Utrecht op 72-jarige leeftijd. Vestdijk was auteur van ca. 200 boeken. Vanwege deze enorme productie noemde de dichter Adriaan Roland Holst hem 'de man die sneller schrijft dan God kan lezen'. Andere belangrijke boeken van Simon Vestdijk zijn: "Kind van stad en land" (1936), "Meneer Visser's hellevaart" (1936), "Ierse nachten" (1946), "De toekomst de religie" (1947), "Pastorale 1943" (1948), "De koperen tuin" (1950), "Ivoren wachters" (1951), "Essays in duodecimo" (1952) en "Het genadeschot" (1964).
  Foto
  K.P. Kavafis   

  K.P. Kavafis werd als kind van Griekse ouders, afkomstig uit Konstantinopel, geboren in 1863 in Alexandrië (tot vandaag een Griekse enclave) waar hij ook het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. Twee jaar na de dood van zijn vader verhuist het gezin in 1872 naar Engeland om na een verblijf van vijf jaar naar Alexandrië terug te keren. Vanwege ongeregeldheden in Egypte vlucht het gezin in 1882 naar Konstantinopel, om na drie jaar opnieuw naar Alexandrië terug te gaan. In de jaren die volgen maakt Kavafis reizen naar Parijs, Londen en in 1901 zijn eerste reis naar Griekenland, in latere jaren gevolgd door nog enkele bezoeken. Op de dag van zijn zeventigste verjaardag, in 1933 sterft Kavafis in Alexandrië. De roem kwam voor Kavafis pas na zijn dood, dus postuum. Deels is dat toe te schrijven aan zijn eigen handelswijze. Hij was uiterst terughoudend met de publicatie van zijn gedichten, liet af en toe een enkel gedicht afdrukken in een literair tijdschrift, gaf in eigen beheer enkele bundels met een stuk of twintig gedichten uit en het merendeel van zijn poëzie schonk hij op losse bladen aan zijn beste vrienden.
  Foto
  Thomas Mann    


  Thomas Mann, de jongere broer van Heinrich Mann, werd geboren op 6 juni 1875 in Lübeck. Hij was de tweede zoon van de graankoopman Thomas Johann Heinrich Mann welke later één van de senatoren van Lübreck werd. Zijn moeder Julia (geboren da Silva-Bruhns) was Duits-Braziliaans van Portugees Kreoolse afkomst. In 1894 debuteerde Thomas Mann met de novelle "Gefallen". Toen Thomas Mann met 21 jaar eindelijk volwassen was en hem dus geld van zijn vaders erfenis toestond - hij kreeg ongeveer 160 tot 180 goldmark per jaar - besloot hij dat hij genoeg had van al die scholen en instituties en werd onafhankelijk schrijver. Kenmerkend voor zijn stijl zijn de ironie, de fenomenale taalbeheersing en de minutieuze detailschildering. Manns reputatie in Duitsland was sterk wisselend. Met zijn eerste roman, Buddenbrooks (1901), had hij een enorm succes, maar door zijn sceptische houding tegenover Duitsland na de Eerste Wereldoorlog veranderde dit volledig. Stelde hij zich tot aan de jaren twintig apolitiek op (Betrachtungen eines Unpolitischen, 1918), meer en meer raakte hij bij het Politiek gebeuren betrokken. Zijn afkeer van het nationaal socialisme groeide, zijn waarschuwingen werden veelvuldiger en heftiger. In 1944 accepteerde hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tussen 1943 en 1947 schreef Mann Doktor Faustus (zie Faust), de roman van de 'Duitse ziel' in de gecamoufleerd geschilderde omstandigheden van de 20ste eeuw. In 1947 bezocht hij voor het eerst sinds de Oorlog Europa, twee jaar later pas Duitsland. In 1952 vertrok hij naar Zwitserland. Op 12 augustus 1955 stierf hij in Zürich. Twintig jaar na zijn dood, in aug. 1975, is zijn literaire nalatenschap geopend: dagboekaantekeningen van 15 maart 1933 tot 29 juli 1955, alsmede notities uit de jaren 1918 tot en met 1921.Belangrijke werken zijn: Der Zauberberg, Der Tod in Venedig, Dokter Faustus , Joseph und seine Brüder en Die Bekenntnisse des Hochstaplers Felix Krull.
  Foto
   Rainer Maria Rilke   

  Rilke werd op 4 december 1875 geboren in Praag. Hij had al naam gemaakt als dichter met zijn bundels Das Stundenbuch en Das Buch der Bilder, toen hij de literaire wereld versteld deed staan en wereldfaam verwierf met de publicatie van zijn twee delen Neue Gedichte in 1907 en 1908. Hij verzamelde daarin het beste werk uit een van zijn vruchtbaarste periodes, die hij grotendeels doorbracht in Parijs. Rilke was daar diep onder de indruk gekomen van Rodin, bij wie hij een tijdlang in dienst was als particulier secretaris. Rodin, zei hij later, had hem leren kijken. Dit kijken kwam neer op intense concentratie, om het mysterie te kunnen zien ‘achter de schijnbare werkelijkheid'. Latere en rijpere werken als Duineser Elegien (1912-1923) en het ronduit schitterende Die Sonette an Orfeus (1924) illustreren Rilkes metafysische visie op het onzegbare, dat haar verwoording vindt in een hermetische muzikale taal. Op 29 december 1926 overlijdt Rilke in het sanatorium in Val-Mont aan de gevolgen van leukemie. Enkele dagen later wordt hij, overeenkomstig zijn wens, begraven op het kerkhof van Raron.
  * * * * * * * * * * * * *  * * *   
  Romenu
  Over literatuur, gedichten, kunst en cultuur
  16-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce far niente, Silas Weir Mitchell, Breyten Breytenbach, Alfred Schaffer, Frans Kusters, Michael Nava, James Alan McPherson

   

  Dolce far niente

   

   

   
  Indian Summer door Jack Paluh, z.j.

   

   

   

  Indian Summer

  The stillness that doth wait on change is here,
  Some pause of expectation owns the hour;
  And faint and far I hear the sea complain
  Where gray and answerless the headlands tower.

  Slow fails the evening of the dying year,
  Misty and dim the waiting forests lie,
  Chill ocean winds the wasted woodland grieve,
  And earthward loitering the leaves go by.

  Behold how nature answers death! O'erhead
  The memoried splendor of her summer eves
  Lavished and lost, her wealth of sun and sky,
  Scarlet and gold, are in her drifting leaves.

  Vain pageantry! for this, alas, is death,
  Nor may the seasons' ripe fulfilment cheat
  My thronging memories of those who died
  With life's young summer promise incomplete.

  The dead leaves rustle 'neath my lingering tread.
  Low murmuring ever to the spirit ear:
  We were, and yet again shall be once more,
  In the sure circuits of the rolling year.

  Trust thou the craft of nature. Lo! for thee
  A comrade wise she moves, serenely sweet,
  With wilful prescience mocking sense of loss
  For us who mourn love's unreturning feet.

  Trust thou her wisdom, she will reconcile
  The faltering spirit to eternal change
  When, in her fading woodways, thou shalt touch
  Dear hands long dead and know them not as strange.

  For thee a golden parable she breathes?
  Where in the mystery of this repose,
  While death is dreaming life, the waning wood
  With far-caught light of heaven divinely glows.

  Thou, when the final loneliness draws near,
  And earth to earth recalls her tired child,
  In the sweet constancy of nature strong
  Shalt dream again—how dying nature smiled.

   

   

   
  Silas Weir Mitchell (15 februari 1829 - 4 januari 1914)
  Philadelphia, de geboorteplaats van Silas Weir Mitchell

   

   

   

  De Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Breyten Breytenbach werd geboren op 16 september 1936 in Bonnievale. Zie ook alle tags voor Breyten Breytenbach op dit blog.

  Uit: Een seizoen in het paradijs (Vertaald door Adriaan van Dis)

  “30 december
  Halfzeven. Nog enkele uren, minuten bijna. De overgang tussen winter en zomer, leven en dood, Europa en Afrika, zijn een vervreemding, kastratie - balling-schap - en integratie. Buiten is geen geluid, geen vogel, geen wind of melkkar of auto. Niets. Doods. Alleen een klein stukje halve maan, dat als een schurftige koe op haar post, over haar kalf moet waken. Buiten is de dood.
  Het is tijd om te vertrekken. Hij heeft niet geslapen, en de nacht van gisteren evenmin, en de nacht daarvoor nog minder. Je moet dood zijn voordat je kunt herrijzen. En met de vermoeienis wordt de opwinding in bedwang gehouden. Vermoeienis wordt in de aderen gespoten om het hart te kalmeren. Tegen de vroege morgen heeft hij zich verkleed, keek naar zijn naakte lichaam, naar de ribben en de knieën. Een oude monnik zit al rechtop, stil in meditatie. Als je niets wil worden moet je vroeg uit de veren. Een meditatie waar komen en gaan geen verschil maakt. Een stilte. Noch winter, noch zomer. Maar tussen geboorte en dood trappen we wat lol. Neem me niet kwalijk, meester, maar dit is een avontuur waarin je jezelf met heel't hart en nieren en darmen moet storten. Je kunt hier niet afzijdig tegenover staan. Daar ginds moet een oude ik gehaald worden opdat hij finaal tot rust kan komen.
  Alles is in orde; alles is opgeruimd. Hij heeft de pantoffels waarop hij al jaren rondsloft als aandenken aan zijn land - fetisjist - uiteindelijk ook in de vuilnisbak gegooid.
  De dag zal grijs over de stad komen, over de winter; zal net genoeg licht maken om je weg uit dit koude hol te kunnen zien.
  ‘Kom lief Vlekje, word wakker! Sta op! We moeten gaan!’
  Wanneer je erg moe bent is het alsof je je in zee bevindt. (Misschien is de zee wel de moeheid om jou.) Het ene ogenblik ben je zo paniekerig als kippevel, ervan overtuigd dat je iets essentieels hebt achtergelaten, dat je te laat zult aankomen enz. Dan ontspan je weer even argeloos, alles speelt over en om je heen alsof het jou niet aangaat, alsof je lichaam niet ter zake is.
  De avond voor ons vertrek geven we de laatste instrukties en raad aan de sprieterige Amerikaanse die tijdens onze afwezigheid op het huis zal passen. We hebben alle mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen burgeroorlog, de pest, staking, en zondvloed proberen te treffen en hopen stil (ík tenminste) dat, terwijl we weg zijn, een stier van een vent zijn opwachting en inbraak zal maken om onze loge van haar verbeten kuisheid, die aanleiding geeft tot een onooglijke staroogigheid, te genezen. Ons huis is een huis van de liefde. Ons vertrek - en vooral ons doel - hebben we voor al onze vrienden en kennissen geheim proberen te houden. Zij die wel de lont zagen smeulen, kwamen in de laatste nacht afscheid nemen met zachte glimlachen en warme handpalmen; geamuseerd door onze holderdebolder opwinding. Een journalist, van het journalistige Zuid-Afrikaanse soort dat hun werk ziet als strips zonder plaatjes, is ons vanuit Londen op het spoor gekomen en we konden zijn snuivende snor in de kier tussen voordeur en vloertegels angstig op en neer zien gaan.”

   

   
  Breyten Breytenbach (Bonnievale, 16 september 1936)

   

   

   

  De Nederlandse dichter Alfred Schaffer werd geboren in Leidschendam op 16 september 1973. Zie ook alle tags voor Alfred Schaffer op dit blog.

   

  Leg eens uit hoe dat voelt

  Heeft u gewonnen? Loop dan even mee naar achteren,
  hier komt een willekeurig einde aan. Waar zijn uw adviseurs,
  of bent u voorbereid? 'Je komt er tegenwoordig
  niet meer aan te pas.' Een paleis voor uw gedachten.

  Nu u zo weinig heeft te zeggen, laat ik vast verklappen
  waar wij u niet op hebben gewezen: het tegenlicht,
  het prijzengeld, de voorgeschreven zinnen, de herhaling
  tot vervelens toe en de gevolgen desondanks.

  Zoveel woordkeus komt er aan te pas als u bevatten kunt.
  Wij schrappen niets, u bent van onschatbare waarde. Wij
  kunnen u zelfs onmogelijk met droge ogen aanschouwen.

  Blijft u hier maar even staan. Zo mist u alle hoogtepunten.
  Fraai is dat: is het buitenaards genoeg, blijkt er altijd weer
  een markt voor te vinden. Blij dat dit eruit is?

   

   

  Land zo ver je kijken kunt

  En dan gaat het doek op, het rode woordje exit stelt ons gerust.
  Je concentreert je weer op de verkeerde dingen, in de verte doe je me
  zelfs denken aan iemand anders. Zo met die sigaret in je mondhoek,
  een reisgids in je linkerhand, je wapen in je rechter. Verdacht veel

  aandacht voor het detail. Is deze verering wel terecht? Hoe ver draagt
  je echo? Onze kijkzucht overtreft de stoutste verwachtingen, maar het is
  niets om je zorgen over te maken, jouw schuld is het niet, zoals je daar
  staat, de afstand ontmaskerd: het beeld is nauwelijks weg te denken.

  Er stond iets te gebeuren? Of is het al voorbij, de vingers aan de trekker,
  de kringelende rook - dat kan ik niet hebben gedaan denk je nog, dat
  kán ik niet hebben gedaan. Al die achterdocht om niets, gekneed uit
  het soort stof waar, in een uiterst verleden, dromen werden gemaakt.

   

   
  Alfred Schaffer (Leidschendam, 16 september 1973)

   

   

   

  De Nederlandse schrijver Frans Kusters werd geboren in Nijmegen op 16 september 1949. Zie ook alle tags voor Frans Kusters op dit blog.

  Uit: De tranen van Daan Dativo

  “Hier staan wij dan, in de striemende regen aan de rand van Medemblik, een handvol oude, verdrietige mannen die ooit avond aan avond barstensvolle zalen wisten te verbijsteren en door de kunstkritiek uit die dagen eenstemmig tot - ik citeer - ‘de paladijnen van een nieuw tijdperk’ werden uitgeroepen. Nieuw tijdperk, jawel! Nog geen drieënhalve maand duurde het of het hooggeëerde publiek gaf als vanouds overal weer de voorkeur aan het gladde vertoon en de gemakzucht van het tweede garnituur dat alleen per abuis misgrijpt, al doende moppen tapt en het liefst bovendien nog om het geslachtsdeel een hoepeltje of wat zou laten cirkelen, als het fatsoen dat toestond. En niet lang daarna zagen ook de kenners hun vergissing in en lazen wij over - ik citeer opnieuw - ‘behaagzieke dilettanten die door niemand serieus genomen zullen worden, aangezien het wezen van de behendigheidskunst hun ten enen male ontgaat’.
  Nee, leuk was dat allemaal niet, om van hetgeen wij sedertdien te verduren hebben gekregen nog te zwijgen, maar het heeft ons in ieder geval niet verhinderd te blijven jongleren, zoals er volgens ons gejongleerd moet worden. En als het nieuwe tijdperk niet aan de wereld besteed blijkt te zijn, zo verzekerden wij elkaar onderwijl op onze zolders en in onze achtertuintjes tussen de waslijnen, dan moet de wereld het zelf maar weten. Zo verstreken de jaren en op zekere dag kwamen wij tot de ontdekking dat het tweede garnituur van vroeger vergeleken bij de ellendelingen die naderhand de podia veroverden gerust een stelletje onvervaarde avonturiers genoemd mocht worden. En die lamstralen waren weer een verademing, als je zag wat een volgende lichting ervan terechtbracht... Het zou van weinig smaak getuigen om uitgerekend hier verder nog een woord vuil te maken aan de wijze waarop er tegenwoordig met de kostbaarheden van de zwaartekracht wordt omgesprongen. Wat ik alleen maar wilde zeggen is dat men ons van alles en nog wat voor de voeten kan werpen, behalve dat wij ons met laf effectbejag hebben ingelaten, een enkele schnabbel wellicht niet meegerekend. En met gegoochel, ballet en lolbroekerij gelukkig evenmin. Wij zijn er, kortom, in geslaagd de weg van de minste weerstand te vermijden. En in nog heviger mate - van die intensiteit is dit einde het bewijs - geldt dit voor degene van wie wij vandaag afscheid nemen en die ons op zijn beurt keer op keer van virtuositeit heeft beschuldigd - jullie herinneren je hoe hij bij het uitspreken van dat woord de punt van zijn karakteristieke neus tussen de toppen van duim en wijsvinger placht te vatten, wat hij in de vele, veel te vele nadagen van zijn loopbaan als een prestatie van formaat aangemerkt wenste te zien-, eens ons voorbeeld, onze inspiratiebron en ons idool, Daan Dativo, God hebbe zijn ziel, als het Hem tenminste lukt daarop de nodige vat te krijgen!”

   

   
  Frans Kusters (16 september 1949 – 20 november 2012)
  Op de achterkant van de verhalenbundel “Paarse dingen” 

   

   

   

  De Amerikaanse schrijver Michael Nava werd geboren op 16 september 1954 in Stockton, Calefornië. Zie ook alle tags voor Michael Nava op dit blog.

  Uit: Lay Your Sleeping Head

  “Everyone in the Public Defender’s office had to take the jail rotation. Unlike my colleagues, I didn’t mind it. If, as my law school teachers had insisted, the law was a temple, it was a temple built on human misery and jails were the cornerstones. It was salutary to have to encounter the misery on a regular basis because otherwise it became too easy to believe that trials were a contest between lawyers to see who was the craftiest. It was good to be reminded that when I lost a case someone paid a price beyond my wounded pride. Not that I was in particular need of that memo at the moment.
  A few months earlier, I’d lost a death penalty case where, rara avis, my client was innocent. Not generally innocent, of course—he had been in an out of juvie hall, jails and prison since he was 15—but innocent of the murder charge. After the jury returned its guilty verdict, I snapped. When the judge asked the usual, “Would you like to have the jury polled, Mr. Rios?” I jumped to my feet and shouted, “This isn’t a jury, it’s a lynch mob.” He warned me, “Sit down, counsel, or I’ll find you in contempt.” I unloaded on him. “You could never hold me in more contempt than I hold you, you reactionary hack. You’ve been biased against my client from day one . . .” I continued in that vein until the bailiff dragged me out of the courtroom and into the holding cell. Eventually, I was released, lectured, held in contempt, fined a thousand dollars, and relieved as my client’s lawyer. When word got around the criminal defense bar about my rampage, I received congratulatory calls but not from my boss, the Public Defender himself.
  A death penalty trial is really two trials, the guilt phase where the jury decides whether the defendant committed the charged murder, and the penalty phase where the same jury decides whether to sentence him to death or life without parole. My outburst came at the end of the guilt phase. This meant another deputy public defender would have to be appointed to the case, get up to speed, and argue for my client’s life in front of the same jury I’d called a lynch mob.
  “I should just fucking fire you,” Mike Burton told me, savagely rubbing his temples. The PD was a big man, an ex-cop in fact who had his own awakening about the criminal law system after he watched his partner beat a confession out of a suspect in the days before Miranda. “The only reason I’m not is that if Eloy does get death, at least you’ve handed us grounds for appeal.” He glared at me. “Ineffective assistance of counsel.”

           

   
  Michael Nava (Stockton, 16 september 1954)
  Cover 

   

   

  De Amerikaanse schrijver James Alan McPherson werd geboren op 16 september 1943 in Savannah, Georgia. Zie ook alle tags voor James Alan McPherson op dit blog.

   

  Uit: Hue and Cry (A Matter of Vocabulary)

  “THOMAS BROWN STOPPED going to church at twelve after one Sunday morning when he had been caught playing behind the minister's pul-pit by several deacons who had come up into the room early to count the money they had collected from the other chil-dren in the Sunday school downstairs. Thomas had seen them putting some of the change in their pockets and they had seen him trying to hide behind the big worn brown pul-pit with the several black Bibles and the pitcher of ice water and the glass used by the minister in the more passionate parts of his sermons. It was a Southern Baptist Church. "Come on down off of that, little Brother Brown," one of the fat, black-suited deacons had told hint. "We see you tryin' to hide. Ain't no use tryin' to hide in God's House." Thomas had stood up and looked at them; all three of them, big-bellied, severe and religiously righteous. "I wasn't tryin' to hide," he said in a low voice.
  "Then what was you done behind Reverend Stone's pulpit?" "I was praying," Thomas had said coolly After that he did not like to go to church. Still, his mother would make him go every Sunday morning; and since he was only thirteen and very obedient. he could find no excuse not to leave the house. But after leaving with his brother Edward, he would not go all the way to church again. He would make Edward, who was a year younger, leave him at a certain corner a few blocks away from the church where Saturday-night drunks were sleeping or wait-ing in misery for the bars to open on Monday morning. His own father had been that way and Thomas knew that the waiting was very hard. He felt good toward the men, being almost one of them, and liked to listen to them curse and threaten each other lazily in the hot Georgia sun. He liked to look into their faces and wonder what was in their minds that made them not care about anything except the bars opening on Monday morning. He liked to try to dis-tinguish the different shades of black in their hands and arms and faces. And he liked the smell of them. But most of all he liked it when they talked to hint and gave him an excuse for not walking down the street two blocks to the Baptist church. "Don' you ever get married, boy," Arthur, one of the meaner drunks with a missing eye, told him on several oc-casions. The first time he had said it the boy had asked: "Why nor?"

   

   
  James Alan McPherson (Savannah, 16 september 1943)
  Cover

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 16e september ook mijn blog van 16 september 2017 deel 1 en eveneens deel 2.

  16-09-2018 om 12:34 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, Silas Weir Mitchell, Breyten Breytenbach, Alfred Schaffer, Frans Kusters, Michael Nava, James Alan McPherson, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint Peter (Henry Lawson)

   

  Bij de 24e zondag door het jaar

   

   

   
  Het sacrament van de wijding
  (Christus presenteert de sleutels aan de heilige Petrus) door Nicolas Poussin, ca. 1630

   

   

   

  Saint Peter

  Now I think there is a likeness
  'Twixt St. Peter's life and mine,
  For he did a lot of trampin'
  Long ago in Palestine.
  He was ‘union’ when the workers
  First began to organise,
  And — I'm glad that old St. Peter
  Keeps the gate of Paradise.

  When the ancient agitator
  And his brothers carried swags,
  I've no doubt he very often
  Tramped with empty tucker-bags;
  And I'm glad he's Heaven's picket,
  For I hate explainin' things,
  And he'll think a union ticket
  Just as good as Whitely King's.

  He denied the Saviour's union,
  Which was weak of him, no doubt;
  But perhaps his feet was blistered
  And his boots had given out.
  And the bitter storm was rushin'
  On the bark and on the slabs,
  And a cheerful fire was blazin',
  And the hut was full of ‘scabs.’

  *****

  When I reach the great head-station —
  Which is somewhere ‘off the track’ —
  I won't want to talk with angels
  Who have never been out back;
  They might bother me with offers
  Of a banjo — meanin' well —
  And a pair of wings to fly with,
  When I only want a spell.

  I'll just ask for old St. Peter,
  And I think, when he appears,
  I will only have to tell him
  That I carried swag for years.
  ‘I've been on the track,’ I'll tell him,
  ‘An' I done the best I could,’
  And he'll understand me better
  Than the other angels would.

  He won't try to get a chorus
  Out of lungs that's worn to rags,
  Or to graft the wings on shoulders
  That is stiff with humpin' swags.
  But I'll rest about the station
  Where the work-bell never rings,
  Till they blow the final trumpet
  And the Great Judge sees to thin

   

   

   
  Henry Lawson (17 juni 1867 – 2 september 1922)
  De katholieke St Joseph’s Church in Grenfell, New South Wales, de geboorteplaats van Henry Lawson

   

   

   

  Zie voor de schrijvers van de 16e september ook mijn volgende blog van vandaag.

  16-09-2018 om 12:34 geschreven door Romenu  


  Tags:Henry Lawson, Kerkelijk Jaar, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alfred Noyes

  De Engelse dichter Alfred Noyes werd geboren op 16 september 1880 in Wolverhampton. Hij bezocht het Exeter College in Oxford, maar studeerde daar niet af. Op 21-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste poëziebundel, “The Loom Years”. In de periode 1903-1908 volgden vijf dichtbundels, waaronder “The Forest of Wild Thyme” en “The Flower of Old Japan and Other Poems”. In 1907 trouwde hij met Garnett Daniels. Van 1914 tot 1923 doceerde hij Engelse literatuur aan de universiteit van Princeton. Na de dood van zijn vrouw bekeerde Noyes zich in 1926 tot de rooms-katholieke kerk. Deze verandering van geloof behandelde Noyes ook in zijn in 1934 gepubliceerde boek “The Unknown God”. Later trouwde hij met Mary Angela Mayne Weld-Blundell, dochter uit een oude Anglicaanse familie die de kerk te verwierp.. Samen hadden ze drie kinderen: Henry, Veronica en Magaret. Vanwege toenemende blindheid naarmate hij ouder werd, werd Noyes gedwongen om zijn werken te dicteren. In 1953 verscheen zijn autobiografie “Two Worlds for Memory”. Noyes stierf op 77-jarige leeftijd en werd begraven op het Isle of Wight. Zijn levenswerk omvat ongeveer 60 boeken, waaronder dichtbundels, romans en korte verhalen. Zijn beroemde ballade “The Highwayman” werd voor het eerst op muziek gezet door de Amerikaanse singer-songwriter Phil Ochs en gepubliceerd op diens in 1965 verschenen album “I Ain’t Marching Anymore”. Commercieel succesvoller werd de ballade later opnieuw uitgebracht door de Canadese Loreena McKennitt op haar album “The Book Of Secrets” uit 1997.

   

  The Highwayman

  Part one

  I
  The wind was a torrent of darkness among the gusty trees,
  The moon was a ghostly galleon tossed upon cloudy seas,
  The road was a ribbon of moonlight over the purple moor,
  And the highwayman came riding—
  Riding—riding—
  The highwayman came riding, up to the old inn-door.

  II
  He'd a French cocked-hat on his forehead, a bunch of lace at his chin,
  A coat of the claret velvet, and breeches of brown doe-skin;
  They fitted with never a wrinkle: his boots were up to the thigh!
  And he rode with a jewelled twinkle,
  His pistol butts a-twinkle,
  His rapier hilt a-twinkle, under the jewelled sky.

  III
  Over the cobbles he clattered and clashed in the dark inn-yard,
  And he tapped with his whip on the shutters, but all was locked and barred;
  He whistled a tune to the window, and who should be waiting there
  But the landlord's black-eyed daughter,
  Bess, the landlord's daughter,
  Plaiting a dark red love-knot into her long black hair.

  IV
  And dark in the dark old inn-yard a stable-wicket creaked
  Where Tim the ostler listened; his face was white and peaked;
  His eyes were hollows of madness, his hair like mouldy hay,
  But he loved the landlord's daughter,
  The landlord's red-lipped daughter,
  Dumb as a dog he listened, and he heard the robber say—

  V
  "One kiss, my bonny sweetheart, I'm after a prize to-night,
  But I shall be back with the yellow gold before the morning light;
  Yet, if they press me sharply, and harry me through the day,
  Then look for me by moonlight,
  Watch for me by moonlight,
  I'll come to thee by moonlight, though Hell should bar the way."

  VI
  He rose upright in the stirrups; he scarce could reach her hand,
  But she loosened her hair i' the casement! His face burnt like a brand
  As the black cascade of perfume came tumbling over his breast;
  And he kissed its waves in the moonlight,
  (Oh, sweet, black waves in the moonlight!)
  Then he tugged at his rein in the moonlight, and galloped away to the West.

   

   
  Alfred Noyes (16 september 1880 - 28 juni 1958)

  16-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Alfred Noyes, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elizabeth McCracken

  De Amerikaanse schrijfster Elizabeth McCracken werd geboren op 16 september 1966 in Boston. Zij bezocht de Newton North High School in Newton, Massachusetts en behaalde een B.A. en M.A. in Engels aan Boston University, een M.F.A. aan de Universiteit van Iowa, en een M.S. in Library Science aan Drexel University. In 2008 en 2009 woonde McCracken in Cambridge, MA, waar ze fellow was aan het Radcliffe Institute for Advanced Study. Ze is getrouwd met de schrijver Edward Carey. Ze hebben een zoon en een dochter; een eerder kind stierf voor de geboorte, een ervaring die de basis vormde van McCracken's memoires “An Exact Replica of a Figment of My Imagination”. McCracken bekleedt de James Michener Chair of Fiction van het Michener Center for Writers aan de Universiteit van Texas in Austin". Zij en haar man waren eerder verbonden aan de faculteit van de Iowa Writers 'Workshop. In 1996 werd ze genomineerd voor de National Book Award en zij won in 2002 met “Niagara Falls All Over Again” de L.L. Winship / PEN New England Award. In 2014 publiceerde ze haar eerste verhalenbundel in 20 jaar: “Thunderstruck & Other Stories”.

  Uit: Niagra Falls All Over Again

  “It's like this: Rocky has just been hired at a cheese factory. He's in charge of making the holes in the Swiss, but he doesn't know how. I'm the foreman, I say, A hole is nothing! You're bothering me now about nothing? (Maybe it doesn't sound funny on the page, but Beethoven on the page is just black dots.) Rocky gets nervous, and more nervous, and downright panicked about the holes, the nothing.
  Onstage with Rocky, I was handsomer, funnier. If anyone in the audience recognized the Dutch comic made over into the fierce foreman, they forgave me. The crowd was no longer a squawk box worked by a crank --- turn that crank harder! --- but what they were: a bunch of gorgeous people who happened to find us very, very funny. Then suddenly Rocky ad-libbed in a big way: he jumped into my arms, all the way off the floor, so I was cradling him. Oof. Like a lady scared of a mouse, and so I said, "What are you, a man or a mouse?"
  "Mouse," he said in his squeakiest voice.
  "You're a mouse in a cheese factory," I told him. "You're living the life of Reilly." I didn't put him down. I was twenty years old, I could lift anything if an audience was involved.
  "I'm scared," he said.
  "Oh, Rocky," I said dotingly. "Poor Rocky. Shall I sing you a song?"
  "Uh-huh," he said.
  So I started Brahms's lullaby.
  "Not that one," he said.
  "Okay." I tried Rockabye Baby.
  "No!" He thumped me on the chest.Rockabye Your Baby with a Dixie Melody? No. Beautiful Dreamer? Worse. You Made Me Love You? Out of the question. Abba-Dabba Honeymoon?
  A sly nod, a settling in.
  It's almost impossible to hold on to 180 pounds of snuggling comic, but I managed. "You better sing with me, folks," I told the audience, "or we'll be here all night." So they joined in, and that night five hundred people sang Rocky Carter to sleep for the first time. That's the bit we became famous for: Why Don't You Sleep? We did it a million times, in the movies, on radio, on TV. Veronica Lake sang Rocky to sleep, and Dan Dailey, and Bing Crosby. Always a different ridiculous song. Rocky said it was our funniest bit. Rock was educated --- Harvard, he said sometimes, Princeton others, School of the Street, he told reporters. Anyhow, he studied things. What made Chaplin great? Keaton? A kind of tenderness and need, he said, not like these jokers everywhere. Why Don't You Sleep would be how people remembered us, he said. It would be our signature.”

   

   
  Elizabeth McCracken (Boston, 16 september 1966)

  16-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Elizabeth McCracken, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ursula Wölfel

  De Duitse dichteres en schrijfster Ursula Wölfel werd geboren op 16 september 1922 in Hamborn / Duisburg. Haar vader was de dirigent Karl Koethke en Wölfel groeide op in het Ruhrgebied als de jongste van vier broers en zussen. Zij studeerde aan de universiteit van Heidelberg Duits, geschiedenis, filosofie en psychologie. In 1943 trouwde ze met de architect Heinrich Wölfel, een jaar later werd haar dochter Bettina geboren. Haar man stierf in 1945 in krijgsgevangenschap. Na de oorlog werkte Wölfel als schoolassistente. Vervolgens volgde zij een opleiding tot lerares in het basisonderwijs en was zij assistente aan het Pedagogisch Instituut Jugenheim an der Bergstrasse. Van 1951 tot 1954 studeerde zij Duitse literatuur, kunstgeschiedenis en pedagogiek aan de universiteit van Frankfurt. Van 1955 tot 1958 werkte zij als lerares in het bijzonder onderwijs in Darmstadt en aan het begin van de jaren zestig was ze academisch assistente van Klaus Doderer tijdens de ontwikkelingsfase van het Institut für Jugendbuchforschung. In 1959 verscheen haar eerste kinderboek. Ze leefde vanaf 1961 als schrijfster in het Odenwald en was sinds 1972 lid van het PEN-centrum Duitsland.

   

  Die Geschichte von der Maus im Laden

  Einmal ist eine Maus nachts in den Laden gelaufen. Sie hat all die gut en Sachen gerochen: Butter und Speck und Wurst und Käse und Brot und Kuchen und Schokolade und Äpfel und Nüsse und frische Möhren. Sie hat sich auf die Hinterbeine gesetzt und das Schnäuzchen in die Luft ge-streckt und vor Freude gepfiffen. Aber womit sollte sie jetzt anfangen? Sie wollte gerade an einem Butterpaket knabbern, da hat es von der einen Seite so gut nach Speck gerochen und von der anderen Seite hat es so gut nach Käse gerochen! Sie wollte gerade am Käse knabbern, da hat es von der einen Seite so gut nach Wurst gerochen und von der anderen Seite hat es so gut nach Schokolade gerochen! Sie wollte gerade an der Schokolade knabbern, da hat es von der einen Seite so gut nach Kuchen gerochen und von der anderen Seite hat es wieder so gut nach Butter gerochen! Die arme Maus ist immer hin und her gerannt. Sie wusste und wusste und wusste nicht, was sie zu erst fressen sollte. Und auf einmal war es hell und die Leute sind in den Laden gekommen. Sie haben die Maus nach draußen gejagt. Die hat zu den anderen Mäusen gesagt: »Nie mehr gehe ich in den La-den! Wenn man gerade anfangen will zu fressen, wird man weggejagt!«

   

  Das Miststück

  Als der Vater noch bei ihnen wohnte, hatte die Mutter in der Fabrik gearbeitet. Dann war der Vater immer öfter zu einer anderen Frau gegangen, und schließlich blieb er ganz bei ihr und heiratete sie. Seitdem war die Mutter immer zu Hause. Sie sagte zu Peter und Wilma: „Ich bin krank. Ich kann nicht mehr arbeiten gehen.“ Aber am Abend ging sie oft in die Wirtschaft oder zu den Nachbarn, und wenn sie dann nach Hause kam, machte sie Lärm im treppenhaus. Sie redete laut mit sich selbst, sie schimpfte auf den Vater, weil er nicht genug Geld schickte und weil er die andere Frau geheiratet hatte. Die Leute im Haus wurden wach davon. Sie rissen die türen auf und riefen: „Bist du schon wieder besoffen, du Miststück? Halt die Klappe! Wir wollen schlafen!“ Und es gab jedes Mal Streit. Davon wurde Peter oft wach. Er hörte zu, bis die Mutter die Wohnungstür zuknallte, er zog sich die Decke über den Kopf und weinte. Wilma schlief immer so fest, sie hörte nichts, Peter war froh darüber. Wilma brauchte das alles nicht zu wissen, sie war doch erst sechs Jahre alt. Manchmal kam die Mutter nachts noch zu ihnen ins Zimmer. Dann merkte sie, dass Peter weinte, und sie setzte sich auf sein Bett und weinte auch. „Ich tu’s nicht mehr“, flüsterte sie dann. „Warum kann ich denn nicht aufhören damit? Aber ich tu’s nicht mehr, nie mehr, das verspreche ich dir!“

   

   
  Ursula Wölfel (16 september 1922 - 23 juli 2014)

  16-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Ursula Wölfel, Romenu
  » Reageer (0)
  15-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lucebert, Jan Slauerhoff, Sergio Esteban Vélez, Chimamanda Ngozi Adichie, Agatha Christie, Orhan Kemal

  De Nederlandse dichter Lucebert werd in Amsterdam geboren op 15 september 1924 onder de naam Lubertus Swaanswijk. Zie ook alle tags voor Lucebert op dit blog.

   

  Wambos

  Van rozenhout en snijkunst
  nog geuren en kraken de treurige tuinen
  de tijd een teng van molm en zweet
  beeft murmelt en prevelt

  nu leeft en nu zaait sneltastend
  stenen vuur met al zijn hoornen
  vrouwelijk en manlijk opwaarts
  wankelende goed en kwaad gewillig
  gaat hij tussen onverschillig alle
  wateren der rust

  zeggen kunnen vanuit hun nesten
  de poppen ik heb dorst & honger
  vorstelijk verschijnt de vader
  van zijn arbeidsveld nog stoffig
  er is bidden en beginnen
  en amen en opstaan
  maar niet gaan samen ja en nee en niet
  de honger baart het lam een lamzak

  zo zie toe hoe
  vroom vogels de lucht versnijden
  een vlees van geest van zout
  ook dat ootmoedig en onmachtig
  het hart aan huilen hangt
  als een trap aan een dak

   

   

  Stereographie

  Naar stad en land van geluk
  Zullen wij samen gaan
  Niet hier en naast elkaar
  Maar hier en daar
  En ieder afzonderlijk

  Op vuil water voetstappen
  Zijn onze handelingen
  En onze vrolijkheid is
  Een gevangenis vlammende

  Maar ver van elkaar in de ruimte
  Is de ruimte een tweesnijdend mes
  Zijn rechterdaad is sterven
  Zijn linkerdaad is de dood.

   

   

  Teken en tijd

  Streng en eenvoudig spreken
  met de streng gelovige aarde
  de zwaarte voedt het zwevende
  in de danser die eens het vallen aanvaardde

  en wat is gegeven als teken
  de berg de rivier en de afgrond
  zorg dat de adem dit opvat
  en het bloed in het lichaam het afrondt

  ook al dragen zonen uw naam
  naar het steeds betere land
  gij wijst de weg waar te gaan
  want gij zijt Absoloms hand

   

   
  Lucebert (15 september 1924 – 10 mei 1994)

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver Jan Jacob Slauerhoff werd geboren in Leeuwarden op 15 september 1898. Zie ook alle tags voor Jan Slauerhoff op dit blog.

   

  Nog

  Dichten doe ik nog, maar als in droom,
  In een droom waarover 't voorgevoel
  Van te ontwaken in een werklijkheid
  Die geladen is met ramp op ramp
  Hangt als een zwaar onontkoombaar onweer
  Dat in laatste stilt zijn donder uitbroedt
  Over 'n lieflijk maar al rottend landschap.
  Tussen zwammenwoekring bloeien bloemen,
  Pluimen rijzen uit vergrauwde grassen,
  Maar de meren spieglen vuile wolken
  En het bos kromt al zijn volle kronen.

  En ikzelf loop in mijn droom, dat landschap,
  Eerst nog vergezeld, dan plotseling eenzaam,
  Tegelijk loer ik van achter stammen
  Om mijzelf van schrik te doen ontwaken
  Maar ik ben verlamd - ik wil gaan roepen
  Dat het onweer komt en de verwoesting
  En daarna de doodlijke verdorring!

  En ik roep, maar angst versmoort mijn kreet.
  Ook 't geluid is hier gestorven?

  Hoor

  Als een beek, onder toelopend rotsdak,
  Die zo snel stroomt dat zij niet kan spieglen
  De bedreiging die erboven hangt,
  Ruist het dwars door 't droomland, van verbazing,
  Dat ik dood voorzie en door moet dichten
  En de beek, ontsprongen uit die bron,
  Roept met stroomversnelling, stemverheffing,
  Maar zo diep dat 'k niet kan onderscheiden
  Of 't is van verontwaardiging of toejuiching:

  ‘Dichten doe je nog?’

   

   

  Ultra Mare

  Hier is de wereld niets dan waaiend schuim,
  De laatste rotsen zijn bedolven
  Na de verwekking uit de golven,
  Die breken, stuivend in het ruim.

  Het laatste schip wordt weerloos voortgesmeten,
  Het zwerk is ingezonken en asgrauw.
  Zal ik nu eindelijk, vergaan, vergeten,
  Verlost zijn van verlangen en berouw?

   

   

  Outcast

  ’t Breed grauw gelaat van de Afrikaanse kust,
  Na eeuwen van een ondoorgrondelijk wee
  Gekomen tot een onaantastbre rust,
  Staart steil terneer op de gekwelde zee.

  Ons blijft ’t verneedrend smachten naar de ree.
  Geen oceaan heeft onze drift geblust,
  En niets op aard, ook zwerven niet, geeft rust,
  En de enige toevlucht de prostituee.

  Bij haar die achter iedre haven wacht
  – Altijd een andre en toch steeds dezelfde –
  Wordt ons heimwee tijdlijk ter dood gebracht.

  En ook de sterrenheemlen die zich welfden
  Over ons trekken, andre iedre nacht,
  Zijn eindlijk saamgeschrompeld tot één zelfde.

   

   
  Jan Slauerhoff (15 september 1898 – 5 oktober 1936)
  Borstbeeld in Leeuwarden 

   

   

  De Colombiaanse dichter, schrijver, hoogleraar en journalist Sergio Esteban Vélez werd geboren op 15 september 1983 in Medellín. Zie ook alle tags voor Sergio Esteban Vélez op dit blog.

   

  Wilde

   For that daring
  to love your way,
  they cursed you,
  they condemned your body,
  they spit on you,
  believing that they could
  spin your essence,
  but nothing accomplished
  to overcome your genius:
  not the cold
  that blushed your skin
  and hurt your bones;
  nor the superhuman days
  who surrendered your eyelids
  and sealed your breath;
  nor dishonor
  that punched your ego;
  nor loneliness,
  that caused your depression;
  the pseudo-spiritual anathemas
  they could not either
  nor the contempt of those who liked
  the supraexcellence
  of your verb.

   
  Now not even,
  fearing sacrilege,
  I could pronounce
  your name,
  Do not repeat your verses.

  Your mind knew the truth
  and it was more free
  that the atrophied consciences,
  of masked corruption
  of the deaf sheep,
  and the naive illogicals,
  that were
  outside.

   
  And it flourished
  with more momentum
  your greatness,
  and your soul grew
  towards the unfading
  eternal
  dimension


   
  Sergio Esteban Vélez (Medellín, 15 september 1983)
  Portret door Carlos Ribero, 2010

   

   

  De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie werd geboren op 15 september 1977 in Enugu. Zie ook alle tags voor Chimamanda Ngozi Adichie op dit blog.

  Uit: Half of a Yellow Sun

  "Ugwu, sah.""Ugwu. And you've come from Obukpa?""From Opi, sah.""You could be anything from twelve to thirty." Master narrowed his eyes. "Probably thirteen." He said thirteen in English."Yes, sah."Master turned back to his book. Ugwu stood there. Master flipped past some pages and looked up. "Ngwa, go to the kitchen; there should be something you can eat in the fridge.""Yes, sah."Ugwu entered the kitchen cautiously, placing one foot slowly after the other. When he saw the white thing, almost as tall as he was, he knew it was the fridge. His aunty had told him about it. A cold barn, she had said, that kept food from going bad. He opened it and gasped as the cool air rushed into his face. Oranges, bread, beer, soft drinks: many things in packets and cans were arranged on different levels and, and on the topmost, a roasted shimmering chicken, whole but for a leg. Ugwu reached out and touched the chicken. The fridge breathed heavily in his ears. He touched the chicken again and licked his finger before he yanked the other leg off, eating it until he had only the cracked, sucked pieces of bones left in his hand. Next, he broke off some bread, a chunk that he would have been excited to share with his siblings if a relative had visited and brought it as a gift. He ate quickly, before Master could come in and change his mind. He had finished eating and was standing by the sink, trying to remember what his aunty had told him about opening it to have water gush out like a spring, when Master walked in. He had put on a print shirt and a pair of trousers. His toes, which peeked through leather slippers, seemed feminine, perhaps because they were so clean; they belonged to feet that always wore shoes."What is it?" Master asked."Sah?" Ugwu gestured to the sink.Master came over and turned the metal tap. "You should look around the house and put your bag in the first room on the corridor. I'm going for a walk, to clear my head, i nugo?""Yes, sah." Ugwu watched him leave through the back door. He was not tall. His walk was brisk, energetic, and he looked like Ezeagu, the man who held the wrestling record in Ugwu's village.Ugwu turned off the tap, turned it on again, then off. On and off and on and off until he was laughing at the magic of the running water and the chicken and bread that lay balmy in his stomach. He went past the living room and into the corridor. There were books piled on the shelves and tables in the three bedrooms, on the sink and cabinets in the bathroom, stacked from floor to ceiling in the study, and in the store, old journals were stacked next to crates of Coke and cartons of Premier beer. Some of the books were placed face down, open, as though Master had not yet finished reading them but had hastily gone on to another.”

   

   
  Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977)

   

   

  De Britse schrijfster Agatha Christie werd geboren in Torquay (Devon) op 15 september 1890. Zie ook alle tags voor Agatha Christie op dit blog.

  Uit: Murder on the Orient Express

  “Dubosc had overheard part of a conversation between him and the stranger. “You have saved us, mon cher,” said the General emotionally, his great white moustache trembling as he spoke. “You have saved the honour of the French Army – you have averted much bloodshed! How can I thank you for acceding to my request? To have come so far–”
  To which the stranger (by name M. Hercule Poirot) had made a fitting reply including the phrase – “But indeed, do I not remember that once you saved my life?” And then the General had made another fitting reply to that, disclaiming any merit for that past service; and with more mention of France, of Belgium, of glory, of honour and of such kindred things they had embraced each other heartily and the conversation had ended.
  As to what it had all been about, Lieutenant Dubosc was still in the dark, but to him had been delegated the duty of seeing off M. Poirot by the Taurus Express, and he was carrying it out with all the zeal and ardour befitting a young officer with a promising career ahead of him.
  “To-day is Sunday,” said Lieutenant Dubosc. “Tomorrow, Monday evening, you will be in Stamboul.”
  It was not the first time he had made this observation. Conversations on the platform, before the departure of a train, are apt to be somewhat repetitive in character.
  “That is so,” agreed M. Poirot.
  “And you intend to remain there a few days, I think?”
  “Mais oui. Stamboul, it is a city I have never visited. It would be a pity to pass through – comme a.” He snapped his fingers descriptively. “Nothing presses – I shall remain there as a tourist for a few days.”
  “La Sainte Sophie, it is very fine,” said Lieutenant Dubosc, who had never seen it.
  A cold wind came whistling down the platform. Both men shivered. Lieutenant Dubosc managed to cast a surreptitious glance at his watch. Five minutes to five – only five minutes more!"

   

   
  Agatha Christie (15 september 1890 – 12 januari 1976)
  Scene uit de gelijknamige film uit 2017

   

   

  De Turkse schrijver Orhan Kemal (eig. Mehmet Raşit Öğütçü) werd geboren op 15 september 1914 in Ceyhan. Zie ook alle tags voor Orhan Kemal op dit blog.

  Uit: The Idle Years (Vertaald door Cengiz Lugal)

  We saw Hasan Hüseyin the night we got back to Adana. We found out that my girlfriend had gone off with a sailor. Gazi’s had got engaged to her cousin who worked as a farmhand in a nearby village, and the Cretan café owner had been busted for dealing hashish and was doing time.
     ‘How about that?’ mused Gazi. ‘Would you believe it?’
     As for me… ‘What are you thinking?’ Hasan asked me.
     ‘Don’t mind him,’ said Gazi. ‘He just can’t let things go. I don’t know what it is with him – you can’t dwell on these things.’
     It was nearly midnight by the time I left them. I went over to the old sycamore tree, where we used to light matches and signal our girlfriends.
  It seemed to be waiting patiently, resigned to whatever fate might bring.
  I leaned against its trunk. In the distance I saw the two brightly lit windows. It all looked exactly the way we had left it. I gave a loud whistle. I noticed two shadows pause at one of the windows. My second whistle created more of a stir. One of the shadows seemed to climb on the sofa. A lamp signalled ‘Coming!’ My face began to twitch, and my left ear started to hum. I thought of how she would break down and apologize… How on earth was she going to explain what she had done to me? How, I wondered? Just how?
  She came and stood in front of me without even saying ‘Welcome back.’ We stood silently for a while.
  ‘Is it true?’ I asked eventually.
  She remained quiet.
  ‘So it is true?’
  Still nothing.
  ‘How did you meet him?’ I asked.
  She still didn’t say a word.
  ‘So,’ I said, ‘I don’t have a chance.’
  She raised her head and looked up to the stars, then folded her arms in front of her chest.
  ‘There’s no way he could love you the way I do,’ I said. ‘You’re going to regret this, believe me. You’re really going to regret it.’
  She shrugged.
  I flicked away the last of my cigarette and left."

   
  Orhan Kemal (15 september 1914 – 2 juni 1970)
  Hier met echtgenote en kinderen 

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 15e september ook mijn vorige blog van vandaag.

  15-09-2018 om 12:36 geschreven door Romenu  


  Tags:Lucebert, Jan Slauerhoff, Sergio Esteban Vélez, Chimamanda Ngozi Adichie, Agatha Christie, Orhan Kemal, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gunnar Ekelöf, James Fenimore Cooper, Claude McKay, Karl Philipp Moritz, Jim Curtiss, Ina Seidel

  De Zweedse dichter en schrijver Bengt Gunnar Ekelöf werd geboren op 15 september 1907 in Stockholm. Zie ook alle tags voor Gunnar Ekelöf op dit blog.

   

  Oecus

  It happens sometimes when I lie sleepless
  on the bed with bronze paws, under the silent lamp:
  I hear the slaves rustling and whispering nearby —
  didn't the heavy, shadowlike curtain stir just now?
  Are they deciding if they dare enter this room
  if they dare approach me? I am a stranger here
  while they belong to the household. But perhaps they don't dare
  because I am one of the living, because the Oecus
  the master's chamber, is forbidden to them and holy?
  Maybe it's the major-domo whispering out there:
  The raised whisper—someone in the crowd is contentious
  is calmed down, reassured. —Dragging steps and silence
  I wrap myself in the blankets which disintegrated long ago
  and wait. Is that the curtain stirring again?
  Or did the lamp flicker? What draft can exist
  in this house, close as it is? I am here simply as a person
  in need of shelter. Did someone lift the curtain? Or want something of me?
  Sometimes when I wake from my sleep or torpor
  I feel as if someone had just touched me
  as if someone had awkwardly tried to stroke my hand.

  Heard in a dream in the year 63, on the x sth of the harvest month at night:
  "You lie asleep in a sarcophagus with no bottom"—
  Half-wakened by these words, neither asleep nor wholly awake
  the marble-coffin comes to my mind more distinctly
  its shadows, its shimmering whiteness, a few clear details

  first the rough-hewn inner sides, two long, two short:
  The stonecutter has not gone to much trouble here
  everywhere chisel-marks show, the corners are round
  He seems to have bestowed all his skill on the outside
  with its fruits flowers birds dolphins bucrania
  its fragments of myths: two figures sailing in scallops,
  holding veils filled with wind over their heads
  I am searching for my name—then with the clear logic
  of the dream it strikes me: since the coffin has no bottom
  it must also lack a lid. And he who rests there
  lies with his back against Nothing and his face toward Nothing.
  Only the force field of the four walls holds the sleeper
  floating between the bare interior's demand to forgo
  and the power of the exterior, ornate with myths, to desire—
  Virgin, 0 Atokos, when this force field will be broken
  let me, in the dream, be neither reborn nor begotten
  What came before this has no scars from chisels.
  What is to come has no fruits or flowers.

   

  Vertaald door Rika Lesser

   

   
  Gunnar Ekelöf (15 september 1907 – 16 maart 1968)
  Cover 

   

   

  De Amerikaanse schrijver James Fenimore Cooper werd geboren in Burlington, New Jersey op 15 september 1789. Zie ook alle tags voor James Fenimore Cooper op dit blog.

  Uit: The Last of the Mohicans

  “A wide frontier had been laid naked by this unexpected disaster, and more substantial evils were preceded by a thousand fanciful and imaginary dangers. The alarmed colonists believed that the yells of the savages mingled with every fitful gust of wind that issued from the interminable forests of the west. The terrific character of their merciless enemies increased immeasurably the natural horrors of warfare. Numberless recent massacres were still vivid in their recollections; nor was there any ear in the provinces so deaf as not to have drunk in with avidity the narrative of some fearful tale of midnight murder, in which the natives of the forests were the principal and barbarous actors. As the credulous and excited traveler related the hazardous chances of the wilderness, the blood of the timid curdled with terror, and mothers cast anxious glances even at those children which slumbered within the security of the largest towns. In short, the magnifying influence of fear began to set at naught the calculations of reason, and to render those who should have remembered their manhood, the slaves of the basest passions. Even the most confident and the stoutest hearts began to think the issue of the contest was becoming doubtful; and that abject class was hourly increasing in numbers, who thought they foresaw all the possessions of the English crown in America subdued by their Christian foes, or laid waste by the inroads of their relentless allies.
  When, therefore, intelligence was received at the fort which covered the southern termination of the portage between the Hudson and the lakes, that Montcalm had been seen moving up the Champlain, with an army "numerous as the leaves on the trees," its truth was admitted with more of the craven reluctance of fear than with the stern joy that a warrior should feel, in finding an enemy within reach of his blow. The news had been brought, toward the decline of a day in midsummer, by an Indian runner, who also bore an urgent request from Munro, the commander of a work on the shore of the "holy lake," for a speedy and powerful reinforcement. It has already been mentioned that the distance between these two posts was less than five leagues. The rude path, which originally formed their line of communication, had been widened for the passage of wagons; so that the distance which had been traveled by the son of the forest in two hours, might easily be effected by a detachment of troops, with their necessary baggage, between the rising and setting of a summer sun. The loyal servants of the British crown had given to one of these forest-fastnesses the name of William Henry, and to the other that of Fort Edward, calling each after a favorite prince of the reigning family.”

   

   
  James Fenimore Cooper (15 september 1789 – 14 september 1851)
  Cover luisterboek

   

   

  De Jamaicaanse dichter en schrijver Festus Claudius “Claude “McKay werd geboren op 15 september 1890 in Sunny Ville, Clarendon, Jamaica. Xie ook alle tags voor Claude McKay op dit blog.

   

  Russian Cathedral

  Bow down my soul in worship very low
  And in the holy silences be lost.
  Bow down before the marble man of woe,
  Bow down before the singing angel host.
  What jewelled glory fills my spirit's eye,
  What golden grandeur moves the depths of me!
  The soaring arches lift me up on high
  Taking my breath with their rare symmetry.

  Bow down my soul and let the wondrous light
  Of beauty bathe thee from her lofty throne,
  Bow down before the wonder of man's might.
  Bow down in worship, humble and alone;
  Bow lowly down before the sacred sight
  Of man's divinity alive in stone.

   

   

  Jasmines

  Your scent is in the room.
  Swiftly it overwhelms and conquers me!
  Jasmines, night jasmines, perfect of perfume,
  Heavy with dew before the dawn of day!
  Your face was in the mirror. I could see
  You smile and vanish suddenly away,
  Leaving behind the vestige of a tear.
  Sad suffering face, from parting grown so dear!
  Night jasmines cannot bloom in this cold place;
  Without the street is wet and weird with snow;
  The cold nude trees are tossing to and fro;
  Too stormy is the night for your fond face;
  For your low voice too loud the wind's mad roar.
  But, oh, your scent is here--jasmines that grow
  Luxuriant, clustered round your cottage door!

   

   
  Claude McKay (15 september 1890 – 22 mei 1948)
  Gefotografeerd door Carl Van Vechten in 1941

   

   

  De Duitse schrijver, redacteur en essayist Karl Philipp Moritz werd geboren in Hamelin op 15 september 1756. Zie ook alle tags voor Karl Philipp Moritz op dit blog.

  Uit:Reisen eines Deutschen in England im Jahre 1782

  „Auf der Themse den 31sten Mai.
  Endlich, liebster G..., befinde ich mich zwischen den glücklichen Ufern des Landes, das zu sehen, schon Jahre lang mein sehnlichster Wunsch war, und wohin ich mich so oft in Gedanken geträumt habe. Vor einigen Stunden dämmerten noch die grünen Hügel von England vor uns in blauer Ferne, jetzt entfalten sie sich von beiden Seiten, wie ein doppeltes Amphytheater.
  Die Sonne bricht durch das Gewölk, und vergoldet wechselsweise mit ihrem Schein Gebüsche und Wiesen am entfernten Ufer. Zwei Masten ragen mit ihren Spitzen aus der Tiefe empor: fürchterliche Warnungszeichen! Wir segeln hart an der Sandbank vorbei, wo so viel Unglückliche ihr Grab fanden.
  Immer enger ziehen sich die Ufer zusammen: die Gefahr der Reise ist vorbei, und der sorgenfreie Genuß hebt an. Wie ist doch dem Menschen nach der Ausbreitung die Einschränkung so lieb! Wie wohl und sicher ists dem Wandrer in der kleinen Herberge, dem Seefahrer in dem gewünschten Hafen! Und doch bleibt der Mensch immer im Engen, er mag noch so sehr im Weiten sein; selbst das ungeheure Meer zieht sich um ihn zusammen, als ob es ihn in seinen Busen einschließen wollte; um ihn ist beständig nur ein Stück aus dem Ganzen herausgeschnitten.
  Aber das ist ein herrlicher Ausschnitt aus dem Ganzen der schönen Natur, den ich jetzt um mich her erblicke. Die Themse voll hin und her zerstreuter großer und kleiner Schiffe und Böte, die entweder mit uns fortsegeln oder vor Anker liegen; die Hügel an beiden Seiten mit einem so milden sanften Grün bekleidet, wie ich noch nirgends sahe. Die reizenden Ufer der Elbe, die ich verließ, werden von diesen Ufern übertroffen, wie der Herbst vom Frühlinge! Allenthalben seh ich nichts, als fruchtbares und bebautes Land, und die lebendigen Hecken, womit die grünen Weizenfelder eingezäunt sind, geben der ganzen weiten Flur das Ansehen eines großen majestätischen Gartens. Die netten Dörfer und Städtchen und prächtigen Landsitze dazwischen, gewähren einen Anblick von Wohlstand und Überfluß, der über alle Beschreibung ist.
  Insbesondre schön ist die Aussicht nach Gravesand, einem artigen Städtchen; das einen der Hügel hinangebaut ist, und um welches Berg und Tal, Wiesen und Äcker mit untermischten Lustwäldchen und Landsitzen sich auf die angenehmste Art durchkreuzen. Auf einem der höchsten Hügel bei Gravesand steht eine Windmühle, die einen guten Gesichtspunkt gibt, weil man sie, nebst einem Teile der Gegend, noch weit hin auf den Krümmungen der Themse sieht. Aber wie denn kein Vergnügen leicht vollkommen ist, so sind wir bei Betrachtung aller dieser Schönheiten auf dem Verdeck noch einem sehr kalten und stürmischen Wetter ausgesetzt. Ein anhaltender Regenguß hat mich genötiget, in die Kajüte zu gehen, wo ich mir eine trübe Stunde dadurch aufheitre, daß ich Ihnen die Geschichte einer angenehmen beschreibe.“

   

   
  Karl Philipp Moritz (15 september 1756 - 26 juni 1793)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse schrijver Jim Curtiss werd geboren op 15 september 1969 in Beaver Falls, Pennsylvania. Zie ook alle tags voor Jim Curtiss op dit blog.

  Uit:Change me

  “Ten euros,” he said. I had thought double that, and right then I decided to buy two.
  “Ok,” I said, “I’ll take two.” The guy gave me a big smile and took two of the stationary, plastic-bagged cows from the back row and handed them to me.
  “Batteries included,” he said.
  “What service,” I responded, and smiled. I took the 50 euros from my pocket and handed it over. His face sort of changed as I held out the money, and he fished around in his pockets before asking if I had something smaller. I didn’t. He looked around for a second and then suggested that I go into a bar — he pointed at one behind me — and ask for change. I turned around and looked. There was a side street that led off of the main shopping avenue, and maybe 50 feet down was a busy pub. The plastic garden furniture placed out in front was completely occupied and surrounded by napkins and other trash lying on the ground. I nodded and told him I’d be right back.
  As I walked, I felt the weight of apprehension settle upon me — I wasn’t sure how to ask for change. I racked my brain for the phrase and found an approximation before walking into the bar. Everyone noticed me coming in. The whole pub quieted down to check out the stranger. At least 30 sets of eyes rested on me. But the most important set — the barman’s — came nowhere close to mine. He studiously avoided eye contact for a full minute before I spoke up, asking him in Spanish to change me. “Puede cambiar me?”
  He didn’t lift his head from his task, but responded, “Into what?” The people around me laughed, but I didn’t understand the joke.
  “Two 20s and a 10,” I said. He again said something I didn’t catch — more laughter. “I’m sorry,” I responded. “I don’t understand.”

   

   
  Jim Curtiss (Beaver Falls, 15 september 1969)

   

   

  De Duitse schrijfster en dichteres Ina Seidel werd geboren op 15 september 1885 in Halle. Zie ook alle tags voor Ina Seidel op dit blog.

   

  Sternenglaube

  Seltsam wirkt der Sterne Walten
  Über unsern dunklen Wegen,
  Ihren schweigenden Gewalten
  Mußt du still ans Herz dich legen.
  Mußt getrost im Schatten wandern,
  Wenn dein Glück sich stumm verschleiert
  Und die Welt das Fest der andern
  Unbekümmert weiter feiert.
  Nach dem Takt der ew’gen Runde
  Wandelt das Geschick im Tanze.
  Unbewußt ist dir die Stunde:
  Plötzlich liegt die Welt im Glanze.

   

   

  Unsterblicher Lindenduft

  Unsterblich duften die Linden
  Was bangst du nur?
  Du wirst vergehn,
  und deiner Füße Spur
  wird bald kein Auge mehr
  im Staube finden.

  Doch blau und leuchtend
  wird der Sommer stehn
  und wird mit seinem süßen Atemwehn
  gelind die arme Menschenbrust entbinden.

  Wo kommst du her?
  Wie lang bist du noch hier?
  Was liegt an dir?
  Unsterblich duften die Linden.

   

   
  Ina Seidel (15 september 1885 – 2 oktober 1974)
  Portret door Heinrich Wolff, 1931

  15-09-2018 om 12:36 geschreven door Romenu  


  Tags:Gunnar Ekelöf, James Fenimore Cooper, Claude McKay, Karl Philipp Moritz, Jim Curtiss, Ina Seidel, Romenu
  » Reageer (0)
  14-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce far niente, Archibald Lampman, Hans Faverey, Jenny Colgan, Alexander Schimmelbusch, Theodor Storm, Leo Ferrier, Corly Verlooghen

   

  Dolce far niente

   

   
  Late Summer door David Dipnall, ca. 2005

   

   

  Indian Summer

  The old grey year is near his term in sooth,
  And now with backward eye and soft-laid palm
  Awakens to a golden dream of youth,
  A second childhood lovely and most calm,
  And the smooth hour about his misty head
  An awning of enchanted splendour weaves,
  Of maples, amber, purple and rose-red,
  And droop-limbed elms down-dropping golden leaves.
  With still half-fallen lids he sits and dreams
  Far in a hollow of the sunlit wood,
  Lulled by the murmur of thin-threading streams,
  Nor sees the polar armies overflood
  The darkening barriers of the hills, nor hears
  The north-wind ringing with a thousand spears

   

   

   
  Archibald Lampman (17 november 1861 – 10 februari 1899)
  Rondeau Provincial Park bij Morpeth, Ontario, de geboorteplaats van Archibald Lampman

   

   

  De Nederlandse dichter Hans Faverey werd op 14 september 1933 geboren in Paramaribo. Zie ook alle tags voor Hans Faverey op dit blog.

   

  Hoe zij recht staat; dat ik zie

  Hoe zij recht staat; dat ik zie
  hoe zij dit doet door zo te staan
  zoals zij gewoon is: haar voeten
  iets uit elkaar, haar armen

  neerhangend, haar kin iets omhoog;
  zo snel denkend, dat haar stem eerst
  liever wacht of het de moeite loont
  om het te zeggen. Juist zij is het

  die afkomstig is uit zichzelf. Al
  wie haar nadering heeft herkend,
  al wie haar stem heeft doordroomd:
  die zal zich nooit kunnen vergeten.

  Hoe onmooi is haar schoonheid.
  En hoe welluidend op haar handpalm
  alles zal kunnen verstuiven tot het
  nooit heeft willen bestaan.

   

   

  Als ik een knipmes had

  Als ik een knipmes had,
  kon ik tenminste mijn knip-
  mes open en dicht doen.

  Met een schaar
  had ik knipbewegingen
  kunnen maken.
  Als ik aan haar denk
  zie ik haar het liefst
  in bloemetjesjurken;
  maar ik kan haar niet
  zien, degene zijnde

  die ik ben. Dezelfde
  veerman; dezelfde

  rivier; dezelfde
  obscene gebaren tijdens
  dat niet-roeien van hem.

   

   
  Hans Faverey (14 september 1933 – 8 juli 1990)
  In 1989. Foto: Lela Zěckovič

   

   

  De Schotse schrijfster Jenny Colgan werd geboren op 14 september 1972 in Prestwick, Ayrshire. Zie ook alle tags voor Jenny Colgan op dit blog.

  Uit: The Endless Beach

  “Even in early spring, Mure is pretty dark. Flora didn’t care; she loved waking up in the morning, curled up close, together in the pitch black. Joel was a very light sleeper (Flora didn’t know that before he had met her, he barely slept at all) and was generally awake by the time she rubbed her eyes, his normally tense, watchful face softening as he saw her, and she would smile, once again surprised and overwhelmed and scared by the depth of how she felt; how she trembled at the rhythm of his heartbeat.
  She even loved the frostiest mornings, when she had to pull herself up to get everything going. It was different when you didn’t have an hour-long commute pressed up against millions of other commuters breathing germs and pushing against you and making your life more uncomfortable than it had to be. Instead, she would rake up the damped peat in the woodburner in the beautiful guest cottage Joel was staying in while working for Colton Rogers, the billionaire who owned half the island. She would set the flames into life—and the room became even cozier in an instant, the flickering light from the fire throwing shadows on the whitewashed walls.
  The one thing Joel had insisted on in the room was a highly expensive state-of-the-art coffee machine, and she would let him fiddle with that while he logged on to the day’s work and made his customary remark about the many and varied failures of the island’s Internet reliability. Flora would take her coffee, pull on an old sweater, and wander to the window of the cottage, where she could sit on the top of the old oil-fired radiator, the type you get in schools but had cost Colton a fortune. Here she would stare out at the dark sea; sometimes with its white tips showing if it was going to be a breezy day; sometimes astonishingly clear, in which case, even in the morning, you could raise your eyes and see the brilliant cold stars overhead. There was no light pollution on Mure. They were bigger than Flora remembered from being a child.
  She wrapped her hands round her mug and smiled. The shower started up. “Where are you off to today?” she shouted. Joel popped his head out the door. “Hartford for starters,” he said. “Via Reykjavík.”
  “Can I come?” Joel gave her a look. Work wasn’t funny.
  “Come on. We can make out on the plane.”

   

   
  Jenny Colgan (Prestwick, 14 september 1972)

   

   

  De Oostenrijkse schrijver Alexander Schimmelbusch werd geboren op 14 september 1975 in Frankfurt am Main geboren. Zie ook alle tags voor Alexander Schimmelbusch op dit blog.

  Uit:Hochdeutschland

  „Als Victor beschleunigte, erzeugten die Wirbelschleppen hinter seinem elektrischen Porsche ein schauriges Pfeifen.
  Die Geschwindigkeit, der Wald, der sich als Dach über der Straße schloss, die perfekte Passform seines orthopädischen Schalensitzes – oft fühlte er sich auf dem Weg zur Arbeit, als würde er sterben.
  Dabei sah er sich von oben, seine graue Maschine wie ein U-Boot in einem tiefgrünen Meer, ein Schiff der Klasse 212A der ThyssenKrupp Marine Systems zum Beispiel, an der er gerade einen Anteil von 33 % bei der Staatsholding von Katar platziert hatte.
  Natürlich war ihm der Porsche peinlich, aber Victor war eine flexible Persönlichkeit. Es handelte sich um einen Firmenwagen, einen Anachronismus im Grunde, auf dem er bei seinem letzten Bankwechsel aber aus Prinzip bestanden hatte – aus Prinzip im umgangssprachlichen Sinne, also nicht einer Überzeugung Folge leistend, sondern da er spontan Lust gehabt hatte, nach einem Porsche zu verlangen, und da in Anbetracht des großen Interesses der Birken Bank an seiner Verpflichtung nur halbherzige Einwände zu erwarten gewesen waren.
  Mal abgesehen davon, dass es sich bei seinem Shere Khan, so die Modellbezeichnung, wie bei jedem Porsche mittlerweile, um einen auf Porsche getrimmten Audi handelte, der im Kern wiederum nicht mehr als ein getunter Volkswagen war.
  Als einer seiner Kunden, der Chef der Daimler AG, ihm vor kurzem bei einem Lunch die Zielsetzung anvertraut hatte,
  »Menschen davon träumen zu lassen, sich mit ihrem Auto ausdrücken und ihre Persönlichkeit darstellen zu können«, wäre ihm beinahe ein Bissen Branzino im Hals stecken geblieben. Denn etwas zu wollenmit seinem Auto, erschien Victor als armselig und deprimierend.
  Natürlich hätte man ihm seine Wahl der elektrischen Variante als Resultat des Bedürfnisses auslegen können, einen uniformen Individualismus auszuleben – ein Risiko, das Victor durch den Wegfall der schauerlichen Motorsport-Assoziation, den das Fehlen eines brüllenden Triebwerks garantierte, allerdings mehr als aufgewogen sah. Der Shere Khan war in seinen Augen ganz einfach ein Standardprodukt seiner sozioökonomischen Gruppe, das außer seiner Zugehörigkeit zu dieser, die sich ohnehin kaum leugnen ließ, rein gar nichts über ihn aussagte.“

   

   
  Alexander Schimmelbusch (Frankfurt am Main, 14 september 1975)

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Theodor Storm werd geboren in Husum op 14 september 1817. Zie ook alle tags voor Theodor Storm op dit blog.

  Uit: Wenn die Äpfel reif sind

  „Der Untenstehende schlich sich leise unter den Baum, und gewahrte nun endlich auch den Jungen wie eine große schwarze Raupe um den Stamm herumhängen. Ob er ein Jäger war, ist seines kleinen Schnurrbartes und seines ausgeschweiften Jagdrocks unerachtet schwer zu sagen; in diesem Augenblicke aber mußte ihn so etwas wie ein Jagdfieber überkommen; denn atemlos, als habe er die halbe Nacht hier nur gewartet, um die Jungen in den Apfelbäumen zu fangen, griff er durch die Zweige und legte leise, aber fest, seine Hand um den Stiefel, welcher wehrlos an dem Stamme herunterhing. Der Stiefel zuckte, das Apfelpflücken droben hörte auf; aber kein Wort wurde gewechselt. Der Junge zog, der Jäger faßte nach; so ging es eine ganze Weile; endlich legte der Junge sich aufs Bitten.
  »Lieber Herr!«
  »Spitzbube!«
  »Den ganzen Sommer haben sie über den Zaun geguckt!«
  »Wart nur, ich werde dir einen Denkzettel machen!« Und dabei griff er in die Höhe und packte den Jungen in den Hosenspiegel. »Was das für derbes Zeug ist!« sagte er.
  »Manchester, lieber Herr!«
  Der Jäger zog ein Messer aus der Tasche und suchte mit der freien Hand die Klinge aufzumachen. Als der Junge das Einschnappen der Feder hörte, machte er Anstalten, hinabzuklettern. Allein der andere wehrte ihm. »Bleib nur!« sagte er, »du hängst mir eben recht!«
  Der Junge schien gänzlich wie verlesen. »Herrjemine!« sagte er. »Es sind des Meisters seine! – Haben Sie denn gar kein Stöckchen, lieber Herr? Sie könnten es mit mir alleine abmachen! Es ist mehr Pläsier dabei; es ist eine Motion; der Meister sagt, es ist so gut wie Spazierenreiten!«
  Allein – der Jäger schnitt. Der Junge, als er das kalte Messer so dicht an seinem Fleisch heruntergleiten fühlte, ließ den vollen Sack zur Erde fallen; der andere aber steckte den ausgeschnittenen Flecken sorgfältig in die Westentasche. »Nun kannst du allenfalls herunterkommen!« sagte er.
  Er erhielt keine Antwort. Ein Augenblick nach dem andern verging; aber der Junge kam nicht. Von seiner Höhe aus hatte er plötzlich, während ihm von unten her das Leid geschah, im Hause drüben das schmale Fensterchen sich öffnen sehen. Ein kleiner Fuß streckte sich heraus – der Junge sah den weißen Strumpf im Mondschein leuchten – und bald stand ein vollständiges Mädchen draußen auf dem Steinhof. Ein Weilchen hielt sie mit der Hand den offenen Fensterflügel; dann ging sie langsam an das Pförtchen des Staketenzaunes und lehnte sich mit halbem Leibe in den dunklen Garten hinaus.“

   

   
  Theodor Storm (14 september 1817 – 4 juli 1888)
  Cover

   

   

  De Surinaamse schrijver Leo Henri Ferrier werd geboren in Paramaribo op 14 september 1940. Zie ook alle tags voor Leo Ferrier op dit blog.

  Uit: Notities van een vriend

  “Leonsberg, 15 april 1973
  Hoop van harte dat jullie allen het uitstekend maken. Denk a.u.b. niet dat het steeds te laat opsturen van het één en ander bij mij maar een vorm van nonchalance is. Hoegenaamd niet! Ik geloof dat ik gek ben. Heus, daar kan beslist niet langer aan getwijfeld worden. Over de staking wens ik nu niet te spreken. Die groep die nu maar wil blijven doorstaken, demonstreert wel wat ik eerder als juist vermoedde. Al werd en wordt dat me door anderen tegengesproken. Het niet willen toegeven van de Creool dat wat hij verloren heeft, door de Hindostaan gewonnen is. Deze benauwende toestand van het maar volhouden van een ontkenning, een eindfase hoop, ergo getransponeerde wanhoop, is tenslotte een met de kop tegen de blinde muur loperij. Het straks van de ontnuchtering zal dan ook nog fataler om zich heen grijpen. Overgeëmotioneerd om kwesties wat reëler te doorzien. De alles remmende werking door de ontkenning van het feit dat de Creoolse groep een verschuiving doormaakt, die inhoudt een minderheid te worden terwijl zij de meerderheid in haar aanwezigheid meer dan zelf was. Totale onzekerheid. Ook voor de Hindostaanse groep, die zich in de maatschappelijke realiteit haar groeiende positie als meerderheid ziet openbaren. Een dwangsituatie voor allen, Creool en Hindostaan. De Surinamer zal zich de onontkoombare ambivalentie voor het wel en niet aanvaarden hiervan, in juist zo'n kritiek stadium van onze gezamenlijke ontwikkeling nu, tot het volk van morgen, beter moeten beseffen. Dit laatste vooral, is toch zo nodig. En we kunnen het niet zonder elkaar. Enfin!
  Ik deug nergens voor. Ben aldoor depressief en dan weer agressief.
  Die ellendelingen hebben de vorige week alweer ingebroken. Ik kan er niet meer tegen. Dit is al de achtste inbraak! Alle koperen antiek gestolen, die ik van mijn grootvader gekregen heb. Hij is 85. De afgelopen vijf weken was er iedere keer een deur of raam geforceerd. Nu hebben ze weer hun slag geslagen. En dan te weten dat alle kamers apart op slot zijn! Al dat gezeur met die sleutels. Ook iets om een zenuwinzinking van te krijgen. Ze zijn gewoon door zo'n spleet boven een deur weet je, wel van 20 cm. muskietengaas gekropen.
  De rest van alle ellende. Ik kán het niet! Ik kan niet schrijven. Nergens deug ik voor. De hele werkkast ligt nu vol met tiksels voor drie nieuwe boeken. Ik heb nog nooit zoveel geschreven. Toch zou ik die hele rotzooi de rivier in willen smijten. Ik ben een strontzak! Ik kan er niet eens één, laat staan drie behoorlijke boeken van maken. Bijna twee jaar terug in Suriname. Niemand! Niets!! Geen vrienden. Steeds erger ervaar ik mijn alleen zijn als een hinderlijke eenzaamheid, die ik niet langer wens te aanvaarden. Waarom heb ik niemand? Gewoon een ander, die voor mij een ‘iemand’ is. Maar ja, je weet wel hoe het met dit soort verlangens gaat.”

   

   
  Leo Ferrier (14 september 1940 – 30 juli 2006)

   

   

  De Surinaamse dichter, schrijver, journalist en muziekpedagoog Corly Verlooghen werd geboren op 14 september 1932 in Paramaribo. Zie ook alle tags voor Corly Verlooghen op dit blog.

   

  Het kind

  Ik heb alle wetenschap die mij verbindt
  aan marx pasteur mozart en dostojewski
  grif prijsgegeven voor de eenvoud
  van het kind

  zo doodoprecht speurt het naar elke zin
  die ons verdriet maar hebben kan
  onwetend van eigen leed
  sedert zijn oerbegin

  en heel de rijke wereld is zijn symfonie
  van mateloos beleven herbeleven
  en onvergankelijk groeien
  in een wereldlied

  en als vergrijsd de lente mij
  eens achterlaat
  jubelt het kind nog
  om het pril mysterie
  dat elk jong leven
  in zichzelve draagt.

   

   

  Mijn geheim

  Dit is dan mijn geheim
  als helderziende
  voor de verdrukten
  een pleidooi te houden
  als dichter van de moderne tijd
  weigeren te sterven
  aan het kruis der stilte.

   

   

   
  Corly Verlooghen (Paramaribo, 14 september 1932)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 14e september ook mijn blog van 14 september 2017 en ook mijn blog van 14 september 2015.

  14-09-2018 om 18:29 geschreven door Romenu  


  Tags:Dolce far niente, Archibald Lampman, Hans Faverey, Jenny Colgan, Alexander Schimmelbusch, Theodor Storm, Leo Ferrier, Corly Verlooghen, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamlin Garland

  De Amerikaanse dichter, schrijver en parapsycholoog Hannibal Hamlin Garland werd geboren in West Salem, Wisconsin, op 14 september 1860 als tweede van 4 kinderen. De jongen werd vernoemd naar Hannibal Hamlin, de kandidaat voor vice-president onder Abraham Lincoln. Hij woonde tijdens zijn jonge leven op verschillende boerderijen in het Midwesten, maar vestigde zich in 1884 in Boston, Massachusetts om een ​​carrière in het schrijven na te streven. Hij las vaak in de Boston Public Library. Daar raakte hij in de ban van de ideeën van Henry George en zijn Single Tax Movement. George's ideeën waren van invloed op een aantal van zijn werken, zoals “Main-Traveled Roads” (1891), “Prairie Folks” (1892) en zijn roman “Jason Edwards” (1892). Garland trouwde met Zulime Taft, de zus van beeldhouwer Lorado Taft, en werkte als leraar en als docent, maar hij bleef doorgaan met het publiceren van romans, korte fictie en essays. In 1917 verscheen het autobiografische “A Son of the Middle Border”, gevolgd door “A Daughter of the Middle Border”, waarvoor Garland in 1922 een Pulitzerprijs kreeg. Garland werd erg bekend tijdens zijn leven en had veel vrienden in literaire kringen. Hij werd in 1918 lid van de American Academy of Arts and Letters. In 1929 verhuisde hij van het Middenwesten naar Hollywood (Californië), waar hij zich toelegde op essays en boeken over parapsychische verschijnselen. Het Hamlin Garland House in West Salem is een historische site.

   


  Do You Fear The Wind

  Do you fear the force of the wind,
  The slash of the rain?
  Go face them and fight them,
  Be savage again.
  Go hungry and cold like the wolf,
  Go wade like the crane:
  The palms of your hands will thicken,
  The skin of your cheek will tan,
  You'll grow ragged and weary and swarthy,
  But you'll walk like a man!


   

  The Greeting Of The Roses

  We had been long in mountain snow,
  In valleys bleak, and broad, and bare,
  Where only moss and willows grow,
  And no bird wings the silent air.
  And so, when on our downward way
  Wild roses met us, we were glad:
  They were so girlish fair, so gay,
  It seemed the sun had made them mad.

   

   

  Boyish Sleep

  And all night long we lie in sleep,
  Too sweet to sigh in, or to dream,
  Unnoting how the wild winds sweep,
  Or snow clouds through the darkness stream
  Above the trees that moan and sign
  And clutch with naked hands the sky.
  Beneath the checkered counterpane
  We rest the soundlier for the storm;
  Its wrath is only lullaby,
  A far off, vast and dim refrain.

   

   

   
  Hamlin Garland (14 september 1860 - 4 maart 1940)

  14-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Hamlin Garland, Romenu
  » Reageer (0)
  13-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tõnu Õnnepalu, Roald Dahl, Janusz Glowacki, Jac. van Looy, Nicolaas Beets, Marie von Ebner-Eschenbach, Otokar Březina, Julian Tuwim, Muus Jacobse

  De Estische dichter, schrijver en vertaler Tõnu Õnnepalu werd geboren op 13 september 1962 in Tallin. Zie ook alle tags voor Tõnu Õnnepalu op dit blog.

  Uit: Flanders Diary (Vertaald door Miriam McIlfatrick)

  “More Chinese vases in windows, gnomes in gardens, appliances in kitchens? Well, all right, but if you already have Chinese vases, gnomes and a whole range of appliances, then perhaps you no longer notice the difference. Home appliances can of course be replaced by new ones and in recent times you have to do so frequently, because they tend to break down increasingly quickly and no one repairs them any more. And then the new machine has some extra programme, which means that it will break even more quickly, but of course it does the same thing as before, it boils, it cooks or it washes.
  Formerly, the humanists thought that if a person is freed from hard and degrading physical labour, he will devote himself to poetry, art, philosophy, philanthropy and self-improvement.
  This proved to be a miscalculation, because it departed from a false premise. Considering physical work hard and degrading was simply a biblical, ecclesiastical and aristocratic prejudice. The humanists could just have looked around to see whether or not those who already had been, and had been from one generation to the next, freed from that hard and degrading curse (to earn the bread they ate by the sweat of their brow), had devoted themselves to poetry and philosophy or predominantly to something else instead. Education certainly makes people better. But only a little. And even that is not really certain. A comfortable life makes people better because it is more comfortable not to bother with other people if you have everything you need. There is just no knowing to what extent this advantage will remain if the assumption, i.e. comfort, is removed. We have not seen that yet, but we probably will, those of us who are spared long enough.
  I do not know when the idea originated in mankind that life should keep getting better. Some people blame the creation of this precondition for a belief in progress, like everything else by the way, on Christianity, because it replaced the old cyclical perception of time (that everything repeats and returns like the seasons, the moon and the sun in their circuits) with finiteness, with the conception of the end of time, towards which we are moving. In fact, this notion that we are m o v i n g in that direction may only have developed in the course of many centuries; initially, the return of Christ was imminently expected, even within the same generation. It did not matter that it was already several tens of generations since it was first anticipated. It is common knowledge that wherever you are, in a field or in bed, alone or in a crowd, right there and then that hour will strike you.”

   

   
  Tõnu Õnnepalu (Tallin, 13 september 1962)

   

   

  De Britse schrijver Roald Dahl werd geboren op 13 september 1916 in Llandalf, Zuid-Wales. Zie ook alle tags voor Roald Dahl op dit blog.

  Uit: Matilda

  “Matilda's brother Michael was a perfectly normal boy, but the sister, as I said, was something to make your eyes pop. By the age of one and a half her speech was perfect and she knew as many words as most grown-ups. The parents, instead of applauding her, called her a noisy chatterbox and told her sharply that small girls should be seen and not heard.
  By the time she was three, Matilda had taught herself to read by studying newspapers and magazines that lay around the house. At the age of four, she could read fast and well and she naturally began hankering after books. The only book in the whole of this enlightened household was something called Easy Cooking belonging to her mother, and when she had read this from cover to cover and had learnt all the recipes by heart, she decided she wanted something more interesting.
  "Daddy," she said, "do you think you could buy me a book?"
  "A book?" he said. "What d'you want a flaming book for?"
  "To read, Daddy."
  "What's wrong with the telly, for heaven's sake? We've got a lovely telly with a twelve-inch screen and now you come asking for a book! You're getting spoiled, my girl!"
  Nearly every weekday afternoon Matilda was left alone in the house. Her brother (five years older than her) went to school. Her father went to work and her mother went out playing bingo in a town eight miles away. Mrs Wormwood was hooked on bingo and played it five afternoons a week. On the afternoon of the day when her father had refused to buy her a book, Matilda set out all by herself to walk to the public library in the village. When she arrived, she introduced herself to the librarian, Mrs Phelps. She asked if she might sit awhile and read a book. Mrs Phelps, slightly taken aback at the arrival of such a tiny girl unaccompanied by a parent, nevertheless told her she was very welcome.
  "Where are the children's books please?" Matilda asked.
  "They're over there on those lower shelves," Mrs Phelps told her. "Would you like me to help you find a nice one with lots of pictures in it?"
  "No, thank you," Matilda said. "I'm sure I can manage."

   

   
  Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990)

   

   

  De Poolse schrijver Janusz Glowacki werd geboren op 13 september 1938 in Poznań. Zie ook alle tags voor Janusz Glowacki op dit blog.

  Uit: Antigone in New York (Vertaald door Joan Torres)

  « ANITA: "Can I ask you just one thing? Are you sure he's dead? Because so many things could happen around here. I mean, he could have just passed out or something or fallen asleep under something where no one could see him. He could have gotten drunk. Are you absolutely sure? Because sometimes people get confused and think they see one thing but really it's something else. You have to be one hundred percent sure...,The Indian told me the ambulance took him too but I don't trust him. He's always lying. You know what I mean?.... (weeping into her hands) I knew it. It was that cashmere sweater. I let it get to me. I knew it was bad luck but I took it anyway. They were giving it away and I just couldn't leave it there. This sweater belonged to some unhappy person. Happy people don't wear cashmere sweaters but unhappy people, they are either too cold or too hot and instead of going to the doctor they buy a cashmere sweater and when they put it on they start sweating right away and then their sweat goes into the cashmere and their bad luck sticks to it. You can wash it. You can even dry clean it but it won't do any good. The bad luck stays in the sweater no matter what you do. (she drinks the cold coffee and throws the empty cup into the trash basket) If you have to wear a cashmere sweater it's best to get one with shoulder pads in it because that's where the bad luck collects. Then you can just pull out the pads and throw them away. That helps. I did that right away but it just wasn't enough. I felt it when I got it. But now it's too late. (weeps more, and opens her coat to show him). See? This is acryllic. And Acryllic is no problem. You just take it off and shake it off and shake it a couple of times (she demonstrates) and the bad luck disappears. (praying again). What am I going to do?"

   

   
  Janusz Glowacki (Poznań, 13 september 1938)
  Scene uit een opvoering in Warschau,1993 

   

   

  De Nederlandse dichter, schrijver en schilder Jacobus (Jac) van Looy werd geboren in Haarlem op 13 september 1855. Zie ook alle tags voor Jac. van Looy op dit blog.

  Uit: Jaapje

  “Hij was nog maar zes en een verreljaar en Koos was al ouwer dan elf. Hij hoorde Koos haar neus ophalen; ze kneep zijn hand zoo hard, en hij wou wel die doek wat weg doen.
  ‘Je hoeft beslist zoo hard niet te loopen,’ zei Koos, ‘we zij-ne er gauw.’
  Ze had het nauwelijks gezegd of de steeg stond wijd naast hen open en daar was een heel groot licht. Jaapje dacht heelemaal niet meer aan Bies, dat was nu net zoo licht als het raam van de school, toen ze achter elkaâr over de plaats naar de kerstboom waren gegaan. Plotseling liepen de kinderen in het licht der ramen van Bies en stonden op de spiegeling er van in de straat.
  ‘Wat een beesten van hartekoeken,’ riep Koos uit de kap van haar mantel.
  Jaapjes mond gaapte open van de heerlijkheid. Hij zag allemaal, allemaal, vlaggen allemaal. Het raam was niet het raam van de winkel, het was een ander raam. Jaapje kon over de kozijn-drempel net naar binnen kijken en daar stond het allemaal. Koos had hem losgelaten, maar hij greep haar bij haar tabbert, want Jaapje was niets op zijn gemak. Hij wist van kleuren niet veel, maar als hij van de zomer een glaasie had kunnen vinden, plakte hij met spuug dat vol blaadjes van bloemen, die bij de moeder uit het hekje vielen, dan vouwde je daar een pampiertje om en maakte een deurtje in het pampiertje en dan liet je het zien voor een griffie of voor een speld. Jaapje wist dus heel goed wat mooi was.
  ‘Nou mot je goed kijken,’ maande Koos, ‘dan kan je straks zeggen wat je hebben wil.’
  ‘Wat een kéurige tafel,’ riep ze hartgrondig.
  ‘Dan gaan we er maar in,’ zei ze, omdat Jaapje geen woord liet hooren.
  ‘En nou ga je me niet huilen, hoop ik.’
  Jaapje hield zich goed aan Koos' mantel vast en beiden gingen ze door de winkeldeur, die of er geen deur was, stond open. En nu was de kamer weg en herkende hij de toonbank; het rookte; allemaal koek met blink en sokkelaë letters; hij zag een A, hij zag een B, hij zag een J, Jaapje ging al op school. Bies stond bij de weegschaal, kraak in 't wit, in zijn boterbanketlucht en vanielje-geuren; een platte witte muts was op zijn hoofd en hij lachte met zijn zwarte tanden. Jaapje kende hem toch wel, al had hij hem nooit gezien zoo. Hij kreeg poppetjes voor zijn oogen, want Koos had omgedraaid en daar was weêr de kamer met vlaggen.
  Koos had zich dadelijk los van hem gemaakt, schoof tusschen de menschen door, van de eene naar de andere, terwijl het ventje in een leêge plek, midden voor de tafel was gaan staan en de toppen van zijn kleume handen, of wou hij zich op gaan tillen, klemde om den rand van het schoone Iaken dat eigenlijk papier was.”

   

   
  Jac. van Looy (13 september 1855 – 24 februari 1930)
  Fotoportret door Willem Witsen, 1891

   

   

  De Nederlandse dichter, predikant en hoogleraarr Nicolaas Beets (pseudoniem: Hildebrand) werd geboren op 13 september 1814 in Haarlem. Zie ook alle tags voor Nicolaas Beets op dit blog.

  Uit: Camera Obscura

  “En zijn gezin en buren, om den haard vergaderd, hooren met belangstelling en welgevallen nog eens naar de oude jachtfeiten, van de drie hoenders met de twee loopen, en de twee eenden in één schot! - Komen ook de boeren niet betalen, en daarbij hunne huislijke zaken openleggen? En komt de dominé niet om een partij te schaken? En schrijft gij zelf, daar binnen de muren, geen boeken genoeg voor hem? En krijgt hij niet tweemaal in de week een heel pak couranten, waarin hij tot zijn groote stichting leest van de bezoeken van koningen en prinsessen in de hoofdstad; van tabliers van diamanten en toiletten van goud, van acteurs die uitmunten in hun nieuwe rol; van groote, grootere, grootste, allergrootste, en extra allergrootste virtuozen; van stikvolle zalen, schitterende kapsels, en onvermengd kunstgenot; van plumbeering van holle tanden die hij niet noodig heeft, en “Source de vie, Levensbron,” à f 1.25 de doos, die hij nog beterkoop heeft op het land, met en benevens de harrewarrerijen over boeken-schrijven, waar hij zich niet aan bezondigt, vioolspelen, dat hij alleen tot zijn eigen genoegen doet, en de betuigingen van de redacteurs, dat het hunne gewoonte niet is datgene te doen, wat hij opmerkt dat zij juist in den geheelen stapel, dien hij voor zich heeft, onophoudelijk gedaan hebben.
  Hij heeft ook zijn feestdagen. Het zal bij voorbeeld koppermaandag zijn: koppermaandag, een dag, waarop de boekdrukkersgezellen bij u in de stad de deuren afloopen met eene fatsoenlijke bedelarij; laatste beroep op eene mildheid die reeds achtervolgens in de begeerigheid van diender, koster, stovenzetter, lantarenopsteker, brandblusscher, brandbezorger, torenwachter, knecht van 't Nut, en van wie niet al? heeft moeten voorzien. Wij kennen hier niemand in dat vak dan den boschwachter, die ons zijn groen almanakje komt aanbieden; en wien wij bij die gelegenheid de houtbrekers nog eens aanbevelen, want, om de waarheid te zeggen, deze, en de menigvuldige kraaien, zijn onze eenige winterrampen. - Maar ik wilde van koppermaandag spreken. Dan hebben wij bij voorbeeld hier de groote houtveiling, een publieke feestelijkheid, oneindig meer vermakelijk dan eene groote parade, indien gij mij gelooven wilt.”

   

   
  Nicolaas Beets (13 september 1814 – 13 maart 1903) 
  Het Hildebrand monument in Haarlem

   

   

  De Oostenrijkse dichteres en schrijfster Marie Freifrau von Ebner-Eschenbach werd geboren op slot Zdislavice bij Kroměří¸ in Moravië op 13 september 1830. Zie ook alle tags voor Marie von Ebner-Eschenbach op dit blog

   

  Die Sekunde

  Ich meß nach der Dauer das Leben,
  Berechnet nach Jahren die Zeit,
  Ich zähle nicht Tag und nicht Stunde,
  Ich hab' in einer Sekunde
  Durchlebt die Ewigkeit.

  Viel Jahre zogen vorüber
  Und ließen die Seele mir leer,
  Es blieb von keinem mir Kunde.
  Die eine, die eine Sekunde,
  Vergess' ich nimmermehr.

   

   

  Ein kleines Lied

  Ein kleines Lied! Wie geht's nur an,
  Daß man so lieb es haben kann,
  Was liegt darin? erzähle!

  Es liegt darin ein wenig Klang,
  Ein wenig Wohllaut und Gesang
  Und eine ganze Seele.

   

   

  Lebenszweck

  Hilflos in die Welt gebannt,
  Selbst ein Rätsel mir,
  In dem schalen Unbestand,
  Ach, was soll ich hier?

  – Leiden, armes Menschenkind,
  Jede Erdennot,
  Ringen, armes Menschenkind,
  Ringen um den Tod.

   

   
  Marie von Ebner-Eschenbach (13 september 1830 – 12 maart 1916) 

   

   

  De Tsjechische dichter Otokar Březina werd geboren op 13 september 1868 in Počátky, Bohemen. Zie ook alle tags voor Otokar Březina  op dit blog.

   

  Schmerz des Menschen

  Mit suggerierter Ohnmacht hat uns verwundet ein feindlicher Dämon,
  In den Augen der Sonne funkelte auf sein harter, böser Blick;
  Den zitternden Händen entfiel das Werkzeug deines Werkes
  Auf den Steinblock in deinen Brüchen sanken wir bange zurück.

  Den Schweiß trockneten wir von den Stirnen, besprachen uns mit dem Tode,
  Unter dem Himmel, der regungslos glühte, in der Erze ironischem Funkeln,
  Und wie Kinder in den Schoß der Mutter ihr Haupt, legten wir
  Unseren müden Gedanken in der Schöpfung ewige Trauer.

  Und damals dank unserer eigenen magischen Macht, dem Geheimnis unseres Geschlechtes,
  Dem Privilegium unseres verborgenen Adels, litten wir,
  Gefangene Fürsten in den Goldwäschen des siegreichen Eroberers,
  Bewacht von unsichtbaren Aufsehern,

  Wenn sie gedenken ihrer Städte, aufgeblüht über den Seen,
  Des Heimathimmels Sterne in mystischen Dämmerungen
  Und in der Stille ihrer Hast der Glocken Chöre tausendstimmig,
  Und des Jauchzens treuer Scharen bei Krönungsfesten …

   

  Vertaald door Emil Saudek

   

   
  Otokar Březina (13 september 1868 – 25 maart 1929)

   

   

  De Poolse dichter Julian Tuwim werd geboren in Łódź op 13 september 1894. Zie ook alle tags voor Julian Tuwim op dit blog.

   

  Switch

  In the wall there sticks a little switch,
  A little switch – electric, which –
  Just give that little switch a click –
  Brings you light double quick.

  It’s easy all right:
  Click and there’s light!
  Flick once more – then
  We’re in darkness again.
  And if you give it another go,
  You get the glow you had before.

  It has such a secret might,
  There in the wall, that tiny trick!
  Night – light –
  Light – night.

  But tell me what’s that little switch?
  A spark? A candle in a stick?
  How’d it get there? From where can it be?

  It’s no sparkle. It’s a cable.
  Just a wire and – it’s electricity!!
  Just flick the switch and – electricity!
  Electrically slick electriciteeeee!

  So where’s the light from?
  Now you see!

   

  Vertaald door David Malcolm

   

   

  The ABCs

  The ABCs fell off the mantelpiece,
  Slammed against the ground,
  They scattered into all four corners,
  And shattered all around:
  I—misplaced its dot,
  H—is strangely squat,
  B—bruised its belly,
  A—‘s legs turned to jelly,
  O—popped like a balloon,
  causing P to swoon,
  T—lost its hat,
  L—jumped into U, just like that,
  S—straightened out,
  R—broken right leg no doubt,
  W—is head-over-heels,
  discovering exactly how M feels.

   

  Vertaald door Pacze Moj

   

   
  Julian Tuwim (13 september 1894 – 27 december 1953)
  Hier met de Russische schrijver Ilya Erenburg (links)

   

   

  De Nederlandse dichter, schrijver en taalkundige Muus Jacobse werd op 13 september 1909 als Klaas Hanzen Heeroma geboren op het waddeneiland Terschelling. Zie ook alle tags voor Muus Jacobse op dit blog.

   

  1914

  Toen de oorlog uitbrak, was ik nog klein.
  Mijn vader zocht zijn oud soldatenpak
  Van zolder uit een doos vlak onder ’t dak,
  En wij brachten hem samen naar de trein.

  En ik wist niet, waarvoor dat was. En toen
  Vroeg ik het aan mijn moeder. En ik hoorde,
  Dat nu de soldaten elkaar vermoordden.
  Mijn vader ook? Die zou dat toch niet doen –

  Nu ben ik groot en wijs en veel vergeten,
  Van wat de dwazen en de kindren weten
  En waar ik, als ik er aan denk, om lach.

  Maar als wij, grote mensen, ’t niet verhindren,
  Dat er weer oorlog komt, God, geef ons kindren,
  Die nog begrijpen, dat het toch niet mag.

   

   

  Het boek

  Het Woord van het begin
  Sluit alle woorden samen.
  Zij zeggen ja en amen
  En krijgen slot en zin.

  God heeft zegen en vloek
  Van de dood en het leven
  Eens voor al opgeschreven.
  God is een open boek.

  En ik begrijp vaak niet,
  Als ik zijn held’re geheimen
  Moet navertellen in rijmen,
  Wat Hij daar nog in ziet.

   

   
  Muus Jacobse (13 september 1909 – 21 november 1972)
  In 1966 

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 13e september ook mijn blog van 13 september 2015 deel 1 en eveens deel 2.  13-09-2018 om 19:33 geschreven door Romenu  


  Tags:Tõnu Õnnepalu, Roald Dahl, Janusz Glowacki, Jac. van Looy, Nicolaas Beets, Marie von Ebner-Eschenbach, Otokar Bř,ezina, Julian Tuwim, Muus Jacobse, Romenu
  » Reageer (0)
  12-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michael Ondaatje, James Frey, Chris van Geel, Louis MacNeice, Hannes Meinkema, Eduard Elias, Jan Willem Schulte Nordholt, Werner Dürrson, Gust Van Brussel

  De Canadese dichter en schrijver Philip Michael Ondaatje werd op 12 september 1943 geboren in Colombo, Ceylon (nu Sri Lanka). Zie ook alle tags voor Michael Ondaantje op dit blog

  Uit:Warlight

  “In 1945 our parents went away and left us in the care of two men who may have been criminals. We were living on a street in London called Ruvigny Gardens, and one morning either our mother or our father suggested that after breakfast the family have a talk, and they told us that they would be leaving us and going to Singapore for a year. Not too long, they said, but it would not be a brief trip either. We would of course be well cared for in their absence. I remember our father was sitting on one of those uncomfortable iron garden chairs as he broke the news, while our mother, in a summer dress just behind his shoulder, watched how we responded. After a while she took my sister Rachel’s hand and held it against her waist, as if she could give it warmth.
  Neither Rachel nor I said a word. We stared at our father, who was expanding on the details of their flight on the new Avro Tudor I, a descendant of the Lancaster bomber, which could cruise at more than three hundred miles an hour. They would have to land and change planes at least twice before arriving at their destination. He explained he had been promoted to take over the Unilever office in Asia, a step up in his career. It would be good for us all. He spoke seriously and our mother turned away at some point to look at her August garden. After my father had finished talking, seeing that I was confused, she came over to me and ran her fingers like a comb through my hair.
  I was fourteen at the time, and Rachel nearly sixteen, and they told us we would be looked after in the holidays by a guardian, as our mother called him. They referred to him as a colleague. We had already met him—we used to call him “The Moth,” a name we had invented. Ours was a family with a habit for nicknames, which meant it was also a family of disguises. Rachel had already told me she suspected he worked as a criminal.
  The arrangement appeared strange, but life still was haphazard and confusing during that period after the war; so what had been suggested did not feel unusual. We accepted the decision, as children do, and The Moth, who had recently become our third-floor lodger, a humble man, large but moth-like in his shy movements, was to be the solution. Our parents must have assumed he was reliable. As to whether The Moth’s criminality was evident to them, we were not sure.
  I suppose there had once been an attempt to make us a tightly knit family. Now and then my father let me accompany him to the Unilever offices, which were deserted during weekends and bank holidays, and while he was busy I’d wander through what seemed an abandoned world on the twelfth floor of the building. I discovered all the office drawers were locked.”

   

   
  Michael Ondaatje (Colombo, 12 september 1943)

   

   

   

  De Amerikaanse schrijver James Frey werd geboren op 12 september 1969 in Cleveland. Zie ook alle tags voor James Frey op dit blog

  Uit: The Calling (Endgame Book 1)

  "Endgame has begun. Our future is unwritten. Our future is your future.
  What will be will be.
  We each believe some version of how we got here. God made us. Aliens beamed us. Lightning split us, or portals delivered us. In the end, the how doesn’t matter. We have this planet, this world, this Earth. We came here, we have been here, and we are here now. You, me, us, the whole of humanity. Whatever you believe happened in the beginning is not important. The end, however. The end is.
  This is Endgame.
  We are 12 in number. Young in body, but of ancient people. Our lines were chosen thousands of years ago. We have been preparing every day since. Once the game begins, we must deliberate and decipher, move and murder. Some of us are less ready than others, and the lessers will be the first to die. Endgame is simple this way. What is not simple is that when one of us dies, it will mean the deaths of countless others. The Event, and what comes after, will see to that. You are the unwitting billions. You are the innocent bystanders. You are the lucky losers and the unlucky winners. You are the audience at a play that will determine your fate.
  We are the Players. Your Players. We have to Play. We must be older than 13 and younger than 20. It is the rule, and it has always been this way. We are not supernatural. None of us can fly, or turn lead
  to gold, or heal ourselves. When death comes, it comes. We are mortal. Human. We are the inheritors of the Earth. The Great Puzzle of Salvation is ours to solve, and one of us must do it, or we will all be lost. Together we are everything: strong, kind, ruthless, loyal, smart, stupid, ugly, lustful, mean, fickle, beautiful, calculating, lazy, exuberant, weak.
  We are good and evil.
  Like you.
  Like all.
  But we are not together. We are not friends. We do not call one another, and we do not text one another.”

   

   
  James Frey (Cleveland, 12 september 1969)

   

   

   

  De Nederlandse dichter en tekenaar Christiaan Johannes van Geel werd geboren op 12 september 1917 in Amsterdam. Zie ook alle tags voor Chris van Geel op dit blog.

   

  Oktoberkauwen

  Wanneer het mist en windstil is
  hoor je van kauwen in de bomen
  het drukke praten dingend on-
  nerveus, het zich verplaatsen zonder
  drukte, het huiselijke met
  verstand, en je bent thuis als het
  oktober is, dichtbij de nacht.

   

   

  Witte nachtuil

  Zij kijkt mij aan met kleine stippen
  zij heeft geen naam, weegt niets, geen blad
  voelt zich betast hoe stijf ze ook
  zich vastklemt straks als ik het wil.

  Ze is een driehoek van wit dons,
  haar poten haken in mijn hand.
  Geluk waar toch geen naam voor is
  dan schoonheid die je zelf niet kent.

  Je hoort het suizen
  er is een betekenis
  het is niet zegbaar

  je mag het niet verliezen.

   

   

  Zomer

  Het water ligt ontdaan bijna
  van water onder stof,
  de bomen zien hun eigen ogen
  en ik door groen hun groen niet meer,
  ze zijn verborgen in de bomen.

  De lucht betrekt over het vee -
  wanneer het licht zo donker wordt
  licht fel het wit van koeien op.

   

   
  Chris van Geel (12 september 1917 – 8 maart 1974)

   

   

   

  De Ierse dichter en schrijver Louis MacNeice werd geboren op 12 september 1907 in Belfast. Zie ook alle tags voor Louis MacNeice op dit blog.

   

  Christina

  It all began so easy
  With bricks upon the floor
  Building motley houses
  And knocking down your houses
  And always building more.

  The doll was called Christina,
  Her under-wear was lace,
  She smiled while you dressed her
  And when you then undressed her
  She kept a smiling face.

  Until the day she tumbled
  And broke herself in two
  And her legs and arms were hollow
  And her yellow head was hollow
  Behind her eyes of blue.

  He went to bed with a lady
  Somewhere seen before,
  He heard the name Christina
  And suddenly saw Christina
  Dead on the nursery floor.

   

   

  I Am That I Am

  In the beginning and in the end the only decent
  Definition is tautology: man is man,
  Woman woman, and tree tree, and world world,
  Slippery, self-contained; catch as catch can

  Which when caught between the beginning and end
  Turn other than themselves, their entities unfurled,
  Flapping and overlapping—a tree becomes
  A talking tower, and a woman becomes world.

  Catch them in nets, but either the thread is thin
  Or the mesh too big or, thirdly, the fish die
  And man from false communion dwindles back
  Into a mere man under a mere sky.

  But dream was dream and love was love and what
  Happened happened—even if the judge said
  It should have been otherwise—and glitter glitters
  And I am I although the dead are dead.   
  Louis MacNeice (12 september 1907 – 3 september 1963)

   

   

  De Nederlandse dichteres en schrijfster Hannes Meinkema werd op 12 september 1943 geboren in Tiel. Zie ook alle tags voor Hannes Meinkema op dit blog.

  Uit: Een krokodil is een zeer eenzaam dier

  “Haar vader viel altijd zomaar haar kamer binnen. Zonder kloppen (wij hebben hier in huis niets voor elkaar te verbergen). Keek achteloos in al haar kasten, waar ze bij zat. Kun je nagaan wat ze doen als je op school bent. Niet te vertrouwen. Voortdurend onveilig in je kamer, of je nu huiswerk maakte of stiekem een boek las.
  Maar dat broekje had ze ten minste schoon uitgewassen.
  Ze was er.
  Ze pakte de tas en liep naar de vooruitgang. ‘Dus we zien je vanavond weer terug’, zei de chauffeur met een grijns naar haar mond. Ze bloosde, vervelend. Ja, ze knikte, ja, struikelde bijna over de treden. Liep snel, te snel, de straat op. De chauffeursogen prikten in haar rug, haar benen (daartussenin). Nu kaarsrechtop lopen, niet zo, niet tè - nee 't beste toch gewoon maar je hoofd wat laten zakken, verlangen naar een hoek om om te gaan.
  Ze had de achteruitgang moeten nemen.
  Maar ze was geen kind meer, zelfs de buschauffeur had het gezien.
  Om de hoek stopte ze, haalde haar retourkaartje uit haar jaszak, stopte het in haar portemonnee, die in het voorste vakje van haar tas. Haar handen waren klam.
  Marjolein woonde niet ver van de halte. Ze kreeg koffie. Ze zat het op een kussen op de grond op te drinken. Mond vol tanden. Gek, ze had zich hier weken op verheugd en nu het zover was kon ze Marjolein niet laten merken wat ze voelde.
  ‘We gaan naar Artis, vind je dat leuk? Als we om elf uur bij de krokodillen zijn, kunnen we zien hoe ze gevoederd worden. Dat gebeurt maar twee keer per week, dus je boft.’
  Marjolein praatte veel. Ze kon er haast niet tussen komen. Het was plotseling erg moeilijk om erover te beginnen. Ze kon beter wachten tot een geschikt moment. In Artis. ‘Ja’, zei ze, ‘ja, dat lijkt me leuk.’
  Ze glimlachte expres.
  Marjolein leek helemaal niet op haar vader. Ze was ook een stuk jonger natuurlijk. Ze studeerde nog. ‘Hoe oud ben je?’ vroeg ze ineens. ‘Drie en twintig. En jij, veertien?’
  ‘Dertien.’
  Kleiner dan Marjolein had gedacht. Dat maakte het nog moeilijker om het te vertellen. Raar was dat: als je van te voren had bedacht dat je iemand iets ging vertellen, was het veel moeilijker om het te doen dan spontaan. Ja, ze zou wachten tot in Artis.”

   

   
  Hannes Meinkema (Tiel, 12 september 1943)
  Cover

   

   

  De Nederlandse columnist, journalist en schrijver Eduard Maurits Elias werd geboren in Amsterdam op 12 september 1900. Zie ook alle tags voor Eduard Elias op dit blog.

  Uit: Een bloemetje

  “Evenmin als, naar waarheid, ontkend zou mogen worden, dat de journalistiek van de Rotterdamse Zandlopers of de Amsterdamse Kronkels, tot de letterkunde behoren, evenmin zou dat mogen worden gedaan ten aanzien van deze stukken van Annie Salomons.
  Ik geloof niet, te mogen zeggen, dat hun poëtische eenvoud geraffineerd is. Dit zou trouwens een contradictio in terminis mogen heten. Niet geraffineerd dus, maar wèl - en dit dan ook ten voile en altijd - verfijnd.
  Zo kwam het dat de gewone man zijn ongeduld nog wel eens wist te bedwingen om Straat of Rodenko te lijf te gaan, maar dat, wanneer er een opstel van Annie Salomons in stond, Maatstaf onmiddellijk ter hand genomen werd. Altijd komt het blad met de ochtendpost midden in het werk en menigmaal werden de resten van deze beide tijdelijk terzijde geschoven ‘om eerst Salomons te lezen’. Toen de Ooievaar beide bundeltjes bracht, werden zij daaruit nòg eens gelezen.
  Is dit eigenlijk reeds niet genoeg-gezegd door wie bij een kroonjaar zijn hommage brengen wil aan een bewonderde dame?
  Of mag ik, uit mijn herinnering, het toch wel verrassende feit constateren, dat ik haar, van het prille begin tot dit zelf-opgelegde einde, ben trouw gebleven over een lange pauze heen?
  Want mijn herinnering gaat terug tot de beide Groene's, die altijd met vreugde en spanning verbeide hoogtepunten van de week voor een gymnasiumjongen met grasgroene litteraire belangstelling. Er is altijd nog wel iets gebleven van de toenmalige heerlijkheid van het-bandje-van-de-verse-bladen-verwijderen, maar de diepe vreugde daarvan, zoals die toen was, lijkt nu onbegrijpelijk. Even onbegrijpelijk als het vroegste geluk om een nieuw-gekocht of gekregen boek, dat met àlles wat het had, een kleine roes verwekte: vóór het lezen al met zijn tastbaarheid: de band en het papier en ook met zijn verse, bijna bedwelmende geur van jonge inkt.”

   

   
  Eduard Elias (12 september 1900 — 14 januari 1967)
  Cover

   

   

  De Nederlandse dichter en hoogleraar Jan Willem (Wim) Schulte Nordholt werd geboren in Zwolle op 12 september 1920. Zie ook alle tags voor Jan Willem Schulte Nordholt op dit blog.

   

  Sonnet

  De maat van dit oneindig wijde land
  van wilgen, populieren, wilgen en van eiken,
  de slag, waarmee een sterke, bruine hand
  de riemen in het water neer doet strijken,
  de rust, waarmee de wolken rand na rand
  opschuiven over slingerende dijken,
  de maat van dit oneindig wijde land,
  waarvan de einders naar den hemel wijken;

  dit is de maat, waarop ik had gedacht,
  tussen een sterk, eenvoudig-vroom geslacht,
  voorgoed in dit schoon land te willen leven.

  Maar al wordt dit geluk mij niet gegeven,
  genoeg zal mij, nu 'k jou heb, zijn gebleven:
  ogen, waarin heel Hollands hemel lacht.

   

   

  Sonnet

  Een kind loopt tussen grote mensen door
  en het verzamelt in zijn kleine handen
  een herfstbouquet van rode blaren voor
  de jonge vrouw die zachtjes aan komt wandlen.

  Men ziet het dad'lijk dat zij bij hem hoort.
  Zij zal zijn moeder zijn, hij heeft haar ogen
  maar zijn gezicht is zuiver blank ivoor,
  het hare is door het geluk bewogen.

  En ik, ik zie het als een dromer aan,
  en warm loop ik van het geluk te dromen.
  Ik zie daarginds de allerliefste gaan,
  ik zie het kind onder de grote bomen,
  Ik zie mijzelf diep in haar ogen staan
  en ons geluk is eeuwig en volkomen.

   

   
  Jan Willem Schulte Nordholt (12 september 1920 – 16 augustus 1995)
  Liber amicorum voor Jan Willem Schulte Nordholt ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag.

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Werner Dürrson werd geboren op 12 september 1932 in Schwenningen am Neckar. Zie ook alle tags voor Werner Dürrson op dit blog.

   

  Grafeneck

  Bergaufwärts Linden Kastanien
  lichte Allee
  der Himmel feinsäuberlich blau
  klare Sicht in hüglige Fernen

  ich sehe du siehst
  der Frühling ist mild

  Kein flatterndes Band im Wind kein
  Hauch nichts steigt aus den Wiesen
  ich frage du fragst wer
  karrte die Seelen hinauf
  zehntausendfach lieferte Brot
  unnützen Essern die
  hungern nicht lang

  ich spüre du spürst
  der Frühling ist lau

  Aufwärts durch Linden Kastanien die
  Rauchfahne hoch wer drehte
  den Hahn auf schürte das Feuer
  warf sie hinein wer wusch sich
  die Hände mit Seife die
  schrie nicht schäumte nicht

  Schlaf schöner Schlaf
  zehntausendfach siehst du
  der Frühling ist blind

  Ich frage du fragst niemand weiß
  schwarzes Flattern im Wind der
  Himmel grauer als grau wer
  schob die Schlacke beiseite
  kehrte die Asche zusammen wer
  grub die Grube säte das Gras

  ich höre du hörst die Zeugen
  schweigen
  der Frühling ist schlau

  Dicht geschlossen die Reihen
  Linden Kastanien schöne Allee
  der Himmel feinsäuberlich klar
  kein flatterndes Band im Wind kein
  Haar sattes Grün nichts
  steigt aus den Wiesen

  die Vögel zwitschern
  der Frühling ist blau

   

   
  Werner Dürrson (12 september 1932 – 17 april 2008)

   

   

   

  De Vlaamse dichter en schrijver Gust Van Brussel werd geboren in Antwerpen op 12 september 1924. Zie ook alle tags voor Gust Van Brussel op dit blog.

   

  Haar stem zingt in mijn ogen

  Haar stem zingt in mijn ogen
  een albatros wiekt over een verdwijnend schip
  de balletdanser opent zijn vleugels
  leven dood wonden strelen
  zij haalt haar borstjes uit haar cups
  het ronde vlees mals
  de tepels groeien
  ik hoor haar lied in mijn hals
  zij krieuwelt in mij
  ik heb nood aan haar vingers op mijn tors
  haar stem zingt over het zinkend schip
  het licht breekt open over de einder
  ik houd haar jonge heup gesloten tegen me aan
  ik verga in de zee
  boven mij wordt de albatros zwart
  in de zonneschijf
  blijf nu bij me voorgoed

   

   

  Midden in je tuin staan

  Midden in je tuin staan een tuin
  vol kleurenlust en weelderig
  van roze rozerood tot goudoranje
  zwaanwit het korenbloemenblauw
  het gele van de avondzon en het paars
  midden in je tuin je lievelingslied neuriën
  in zoete geuren, teerbitter of anijs
  exotisch peper gember citroenzuur
  of donker amber
  leven midden je fuchsias je gerberas
  je aloë en lelies je jasmijn uit Perzië
  rode anthurium en witte anjers
  lichtrode cuphorbia kerststerren
  en lepelplanten de gele alcantaria
  en de rozen van overal op de planeet
  de koningin pronkend in lange vazen
  midden in je tuin staan
  waar hoor ik je zingen
  in die andere wereld

   

   
  Gust Van Brussel (12 september 1924 – 20 mei 2015)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 12e september ook mijn blog van 12 september 2015 deel 2.

  12-09-2018 om 18:07 geschreven door Romenu  


  Tags:Michael Ondaatje, James Frey, Chris van Geel, Louis MacNeice, Hannes Meinkema, Eduard Elias, Jan Willem Schulte Nordholt, Werner Dürrson, Gust Van Brussel, Romenu
  » Reageer (0)
  11-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Murat Isik, David van Reybrouck, D.H. Lawrence, Eddy van Vliet, Andre Dubus III, Tomas Venclova, Merrill Moore, Barbara Bongartz, Adam Asnyk

  De Nederlands-Turkse schrijver, columnist en journalist Murat Isik werd geboren in Izmir op 11 september 1977. Zie ook alle tags voor Murat Isik op dit blog.

  Uit: Wees onzichtbaar

  “De mannen liepen de lift uit. In Hamburg had ik geen enkele zwarte man gezien, maar in Amsterdam was ik alleen nog maar negers tegengekomen, zoals Kadir ze noemde. Erol wees afkeurend naar een plas midden op de liftvloer. ‘Ik hoop maar dat het water is en geen pis.’ Terwijl we ons met vertrokken gezichten tegen de wand drukten, kwam de lift schuddend in beweging en stopte bij de tweede verdieping. We stapten uit in een klein halletje met houten lambrisering. Kadir en Erol liepen de galerij op en riepen gelijktijdig: ‘ We zijn er!’
  Ik keek naar het brede raam waar vitrage voor hing. Kadir belde aan. Er klonk geroezemoes dat overging in luide mannenstemmen, deuren sloegen dicht. Mijn moeder leek naar de grond te staren, maar vanonder haar wimpers keek ze afwachtend omhoog. Mijn zus liet mijn hand los, veegde het haar uit haar gezicht en zette een glimlach op. Ik verwachtte elk moment het lachende gezicht van mijn vader in de deuropening te zien. Hij zou me oppakken en in de lucht houden.
  Een sleutel draaide in het slot. Er klonk een klik en de deur ging met een zwaai open. Mijn vader stond in de deuropening en keek ons vragend aan, alsof hij ons niet verwacht had. Ik herkende hem nauwelijks: hij had zijn grote snor afgeschoren waardoor hij er tien jaar jonger uitzag. Hij schudde eerst Kadir en Erol zakelijk de hand. Daarna keek hij mijn moeder onbewogen aan, maakte een uitnodigend gebaar met zijn arm en klopte haar op de rug zoals ik mannen in het buurtcentrum in Hamburg bij elkaar had zien doen. Mijn zus en ik kregen een korte aai over ons hoofd.
  ‘ Waar bleven jullie?’ vroeg mijn vader.
  Drie voor mij onbekende mannen stonden in de woonkamer. Ze begroetten ons afstandelijk. Mijn oog viel op de grote zwart-witte buffetkast die bijna een halve muur besloeg en het bruine behang met motiefjes van gedroogde bloemen. Mijn zus en ik renden meteen kirrend door het huis dat groter leek dan elk ander huis dat we ooit hadden betreden. Ik struikelde telkens over de houten drempel tussen de deuropeningen. ‘Dit wordt mijn kamer!’ riep mijn zus toen we de slaapkamer aan de kant van de galerij betraden. Het was de enige kamer met een bed. In de andere kamers lagen matrassen op de grond.
  In de woonkamer vertelden Kadir en Erol over onze lange reis. Mijn moe- der zat op de hoek van de bank.
  ‘Baba!’ riep ik. ‘Baba, ik heb autogereden!’
  Mijn vader reageerde niet. Hij luisterde naar Kadir en keek er ernstig bij."

   

   
  Murat Isik (Izmir, 11 september 1977)

   

   

  De Vlaamse dichter, schrijver en wetenschapper David Van Reybrouck werd geboren in Brugge op 11 september 1971. Zie ook alle tags voor David van Reybrouck op dit blog.

  Uit: De Plaag

  “Zoals gewoonlijk bestel ik een dagsoep en een pint. Eens per maand kom ik in dit Utrechts bistrootje eten, het ligt op de weg van de universiteitsbibliotheek naar het station. Ik neem mijn boekentas op schoot. Het oude leer kreunt onder het gewicht, weer te veel boeken mee. In Leiden werk ik aan een proefschrift over de geschiedenis van de prehistorische archeologie, maar af en toe kom ik naar Utrecht, want hier zit de belangrijkste vakgroep primatologie van de Lage Landen. Ik wil weten hoe gedragsstudies van mensapen de beeldvorming over onze voor ouders gekleurd hebben.
  In mijn boekentas zitten een paar monografieën over het sociaal gedrag van chimpansees, een congresbundel uit de vroege ja ren zestig over agressie bij bavianen en een stapel fotokopieën over onderwerpen waar men het niet over eens kan worden: seks frequentie, mannelijke dominantie, het voordeel van grote hoektanden. Dit is een heerlijk rustmoment. Na een dag opzoeken, diagonaal lezen en kopiëren eventjes de buit bekijken, zoals een stroper zijn ransel inspecteert. Mijn blik gaat niet meteen naar de klassiekers en de standaardwerken, maar naar een onooglijk pocketje uit 1969 dat tussen de grote banden wegkwijnt, een kerkje naast wolkenkrabbers. Ik haal het eruit.
  Eugène Ma rais, staat erop, The Soul of the Ape. Het is aan alle kanten lelijk: de rug is hel oranje, op de voorkant staat een brullende baviaan, de achterkant zegt me dat het vijftig shilling gekost heeft. Meer lijkt het me ook niet waard, zelfs niet na dertig jaar inflatie.
  ‘Mag ik even?’ zegt de serveerster en ze schuift een papieren placemat onder mijn handen. ‘Neem me niet kwalijk,’ mompel ik, het boek opheffend. Ze legt ook nog een servet en wat bestek neer.
  Een paar maanden geleden had iemand me Marais aangeraden. Je werkt aan de geschiedenis van de primatologie? Dan moest ik die rare Zuid-Afrikaan maar eens lezen. Die zou twee boeken geschreven hebben: The Soul of the Ape en The Soul of the White Ant. Dat laatste kon me gestolen worden. Ik was al van Neanderthalers overgestapt naar apen, ik zou niet nog eens overstappen naar termieten. Maar Marais zou naar verluidt al heel vroeg bavianen in het wild bestudeerd hebben, reeds vanaf het begin van de twintigste eeuw. Ik had er mijn twijfels over. Al mijn onderzoek wees erop dat pas in de jaren vijftig een begin werd gemaakt met systematisch veldwerk bij apen in het wild.
  Luchtvaart, landrovers en malariapillen maakten dit soort onderzoek ineens een stuk haalbaarder.”

   

   
  David van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971)

   

   

  De Engelse dichter en schrijver D.H. Lawrence werd geboren op 11 september 1885 in Eastwood (Nottinghamshire). Zie ook alle tags voor D. H. Lawrence op dit blog.

  Uit: Sons and Lovers

  “She was thirty-one years old, and had been married eight years. A rather small woman, of delicate mould but resolute bearing, she shrank a little from the first contact with the Bottoms women. She came down in the July, and in the September expected her third baby.
  Her husband was a miner. They had only been in their new home three weeks when the wakes, or fair, began. Morel, she knew, was sure to make a holiday of it. He went off early on the Monday morning, the day of the fair. The two children were highly excited. William, a boy of seven, fled off immediately after breakfast, to prowl round the wakes ground, leaving Annie, who was only five, to whine all morning to go also. Mrs. Morel did her work. She scarcely knew her neighbours yet, and knew no one with whom to trust the little girl. So she promised to take her to the wakes after dinner.
  William appeared at half-past twelve. He was a very active lad, fair-haired, freckled, with a touch of the Dane or Norwegian about him.
  "Can I have my dinner, mother?" he cried, rushing in with his cap on. "'Cause it begins at half-past one, the man says so."
  "You can have your dinner as soon as it's done," replied the mother.
  "Isn't it done?" he cried, his blue eyes staring at her in indignation. "Then I'm goin' be-out it."
  "You'll do nothing of the sort. It will be done in five minutes. It is only half-past twelve."
  "They'll be beginnin'," the boy half cried, half shouted.
  "You won't die if they do," said the mother. "Besides, it's only half-past twelve, so you've a full hour."
  The lad began hastily to lay the table, and directly the three sat down. They were eating batter-pudding and jam, when the boy jumped off his chair and stood perfectly stiff. Some distance away could be heard the first small braying of a merry-go-round, and the tooting of a horn. His face quivered as he looked at his mother.
  "I told you!" he said, running to the dresser for his cap.
  "Take your pudding in your hand--and it's only five past one, so you were wrong--you haven't got your twopence," cried the mother in a breath.
  The boy came back, bitterly disappointed, for his twopence, then went off without a word.
  "I want to go, I want to go," said Annie, beginning to cry.
  "Well, and you shall go, whining, wizzening little stick!" said the mother. And later in the afternoon she trudged up the hill under the tall hedge with her child. The hay was gathered from the fields, and cattle were turned on to the eddish. It was warm, peaceful.”

   

   
  D.H. Lawrence (11 september 1885 – 2 maart 1930)
  Rupert Evans als Paul en James Murray als William Morel in de gelijknamige tv-film uit 2003

   

   

  De Vlaamse dichter en schrijver Eddy van Vliet werd geboren op 11 september 1942 in Antwerpen. Zie ook alle tags voor Eddy van Vliet op dit blog

   

  Oud Antwerpen

  de druiven rijpen niet
  nauwelijks de zon
  langs de oude kaaien opgekomen
  plots deze regen
  regen van neon
  regen langs de schepen
  zimmer
  chambres pour voyageurs
  lachen de huizen de late bezoekers toe
  de vrouwen in rood en blauw
  uitnodigend de ramen zacht
  stilte langs het steen
  liefde zoeken langs de stenen
  gooien we onze ankers uit
  in de stapelhuizen
  huizen we bij de ratten
  bij maria van den hoek
  op de hoek van de krabbenstraat
  tekenen we 13 op de muur
  en bestellen griekse wijn
  zuur langs de monden
  roepen athene tot getuige
  op de tafel
  onder de stoelen
  om veelkleurig te rijden
  de kathedraal tegemoet
  wachten op zijn tweede toren
  zoals de drie indonesiërs
  op maria van den hoek
  13 op de muren getekend
  en plots de regen
  steeds de regen

   

   

  De eend

  Doelend op de eend die dook
  riep je: zij gaat dood.

  Langs het jaagpad liepen wij er heen.
  Wat verdween kwam niet weer.
  Voor de een: verborgen in het riet,
  voor de ander: op de bodem van het diep.

  Voorlopig en definitief.
  Woorden die weerkwamen in elke brief.

   

   
  Eddy van Vliet (11 september 1942 – 5 oktober 2002)
  Cover

   

   

  De Amerikaanse schrijver Andre Dubus III werd geboren op 11 september 1959 in Oceanside, California. Zie ook alle tags voor Andre Dubus III op dit blog.

  Uit: The Cage Keeper

  “It's midnight in December, an hour past lights out, and I'm walking the hall of the women's wing. I open the doors fast so the hinges don't squeak and I run the beam of my flashlight over the beds. I try not to shine it in anybody's face while they're sleeping but sometimes I have to if their hair is in the way or something. They don't like that. Emma, this black woman from the projects of east Denver, she's mean; once I shined the light in her eyes and she threw her clock radio at me, yelled something like, "Get that damn light outta my face." I had to put her on restriction and cancel four of her weekend furloughs for that. Emma has ten kids and I guess I'm supposed to feel sorry for her when she can't get back to Denver to see them after throwing a radio at me. Fact is, I'm not too popular around here anyway. Leon is, though.
  Leon's black and he lifts weights down at a gym near the university here in Boulder. His father's a realtor like mine, so he didn't grow up poor. And he doesn't let any of the black inmates come across with their "Hey, brother" malarkey either. Usually, when they start a sentence like that with him, they're trying to butter him up for some favor or another and Leon knows it. But he just puts his finger to their chest lightly and says, "Don't be giving me no brother shit, Clay. Now go wash down the mess hall walls." But he is more popular than I am. Not that I'm very worried about it, because I'm not. Like my older brother, Mark, the House Director, said to us in a meeting once: "If the inmates like you too much, then you're not doing your job properly." Leon does his job; it's just that he looks at these people differently than I do. We talked about this over a couple beers at The Rhino once after our four P.M. to one A.M. shift. He said that it's probably because he's black that he roots for the underdog. Me. I don't look at it that way; I don't believe that all convicted adult felons are underdogs. Plus, I have always felt for the person who just had their car stolen, or was mugged or raped or even killed. Those are the ones I feel sorry for. And I guess even though Leon and I approach our jobs in pretty much the same way, which is rule enforcer first, someone to talk to second, the inmates must pick up on this philosophical difference somehow.
  It's amazing how they can do that. Like the last time we came out of a staff meeting after having just decided to initiate a surprise room-to-room search for contraband. When we got upstairs most everybody was in their rooms organizing things, cleaning up, and I'm sure, tossing an item or two out the window into the alley.”

   

   
  Andre Dubus III (Oceanside, 11 september 1959)

   

   

  De Litouwse dichter, schrijver en vertaler Tomas Venclova werd geboren op 11 september 1937 in Klaipeda, Litouwen. Zie ook alle tags voor Tomas Venclova op dit blog.

   

  A Poem About Friends

  For Natalija Gorbanevskaya

  When even strangers are not strangers
  And all that has not yet happened
  Flows in currents to nonexistence,
  As if nothingness had a direction,
  When outside the city day ends
  And the radio crackles as the storm approaches,
  Let's lock ourselves away once again
  From the last minutes of summer.

  When the skies are dark, through the door walk
  The vanished, the overdue, the retreated
  For whom this night our room
  Is the only Elysian field,
  Whose shadows wander through our dreams
  Having loved and forgotten each other,
  Who settle down in the pits of mirrors
  And unexpectedly surface and rise.

  And so are reborn in their buried coffins
  The winged women, the unseen brothers,
  The generation long changed to echoes,
  To book margins, to dry grass;
  And those who still live are gathered by fogs,
  Empty houses and long journeys.
  Their weaponresistance and silence,
  And the hope that Apollo may yet save them.

  The garret will dissemble nature's bounds,
  The night will separate the thaw from the frost,
  And even language in the presence of death
  Will protect their constancy if,

  Having poisoned sensation and thought,
  Having hollowed out a hole in the stone steps,
  An unasked for future awaits them

  Their wasted and remitted thing.

  They visited our forest. The dead
  Furniture remembers their wood-like fingers.
  Having marched into maturity
  They do not answer to the earthly judge.
  They are an open and great family
  Whose children share a single name

  Having replaced their voice, emptiness
  Fills our spaces to the limit.

  I don't believe in misadventure and believe
  In friends for whom I have equally divided
  The distance between the world and the eyes,
  This fragile and ethereal endlessness.
  All faces vanish in the light.
  Lamps burn out, truths come clear,
  But all their footsteps meet in me
  The way parallel lines in the distance converge.

  Again the fall, filled and lavish.
  In the city won by a few souls
  Above foreign streetcars and old houses
  This is September's first brave hour.
  Large barges loom in the water,
  Each nerve in the morning is strained,
  And the first leaf that hits the ground
  Is angular, like a coat of arms.

   

   

  Vertaald door Jonas Zdanys

   

   
  Tomas Venclova (Klaipeda, 11 september 1937)

   

   

  De Amerikaanse dichter en psychiater Merrill Moore werd geboren op 11 september 1903 in Columbia, Tennessee. Zie ook alle tags voor Merrill Moore op dit blog.

   

  No Envy, John Carter


  Some night, John Carter, you will dream of hands,
  Hands that are dead now, or as good as dead,
  That you killed, or as good as made them die
  Along the road that you have prospered by;
  And I will never envy you the dread
  With which you must awake then, as you see
  Hands stretched towards you, striving, piteously
  Stretched, beseeching, grasping at what was taken,

  Hands by pain and grievance sorely shaken
  And pointed at you while your agents keep
  The power you've gained in this and other lands -
  Some night, Mr. Carter, you will dream.
  But it will not be an untroubled dream,
  And, oh, I shall not envy you your sleep.

   

   

  A Hymn For Water

  Go get water, it is good to drink
  Water will drown better than wine will drown
  Certain sorrows that will not go down.

  Water has sunk more grievances than wine
  And will continue. Turn the water on
  Stick your hand in the stream; water will run

  And kiss it like a dog or it will shake
  It like a friend or it will tremble there
  Like a woman sobbing with her hair
  Falling in her face and do not think.

  That water has been everything, it has
  But now it is only water, that will make
  You whole as it is whole, clear as it is,
  Immune against fate and her traitories.

   

   
  Merrill Moore (11 september 1903 – 20 september 1957)
  In 1945

   

   

  De Duitse schrijfster Barbara Bongartz werd geboren op 11 september 1957 in Keulen. Zie ook alle tags voor Barbara Bongartz op dit blog.

  Uit: Karpfen grün

  „Der Fisch sah ungewöhnlich aus. Das Gericht, das er vorstellen sollte, heißt Karpfen blau. Man kann das auch mit Forelle machen, ich habe später im Kochbuch nachgesehen. Nachdem man ihn erschlagen hat, läßt man den Fisch in heißem, nicht kochendem Wasser sieden, bis er blau anläuft, ein Färbungsprozeß, den man bei Menschen nur kennt, wenn sie erkalten. Man serviert das zuvor mit Milchbrot gemästete Tier an zerlassener Butter, neuen Kartoffeln und frischem Gemüse. Ich fragte mich, ob es mit der besonderen Zusammensetzung ihres Blutes zusammenhängt, daß diese Fische blau anlaufen, wenn man sie erhitzt.
  Dieser hatte die falsche Farbe. Er war grün, als hätte er den Span einer Bronze angesetzt, die seit Jahren auf einen Sockel gebettet im Garten liegt. Span hätte auch gut zu seiner Attitüde gepaßt. Attitüde, sage ich, weil mir dunkel bewußt war, daß nicht jeder Karpfen so in einer Schüssel liegt. Er sah aus, als hätte die Hausfrau ihn hingedreht, den Schwanz extra aufgestellt, so wie ein Bildhauer der Tonstudie zu seiner Skulptur noch den letzten Schwung verleiht. Der Schwung lag hier im Schwanz. Über den Leib war ein dichtes Knäuel aus Kräutern gedeckt. Meine Mutter pflegte so die toten kleinen Vögel, die im Frühjahr manchmal aus den Nestern fallen, zu bestatten. Grün wie er da lag, drängte sich mir außer anderen, nicht so schönen Gedanken die Frage auf, ob er vielleicht gar kein Fischblut in sich gehabt habe, sondern anderes Blut. Was sonst mochte der Grund der falschen Farbe sein?
  Ich wußte, er war nicht am selben Tag geschlachtet worden. Zumindest schenkte ich Meggi darin Glauben, weil sie viel zu mitfühlend war, ein Tier eigenhändig zu erschlagen. Sie kannte nicht einmal aus Erzählungen die Schweinerei, die es macht, einen Karpfen zu töten. Nicht, daß ich je Erfahrung damit gehabt hätte. Ich mochte Karpfen nicht, wahrscheinlich, weil bei uns in der Familie niemand ein Faible für Allesfresser hatte, außer meiner Tante Gerda. Tante Gerda schwärmte für fette Fische, und da sie jung und frisch sein mußten und gut gewässert, hielt sie die Tiere, bevor sie gnadenlos unter den Hammer kamen, einige Tage in der Badewanne. Alle mußten währenddessen duschen, was Eliza, meine sehr viel ältere Kusine, besonders störte. Sie liebte damals schon, als ich noch nicht einmal wußte, was ein Badeduft war, kochend heiße, schaumgekrönte Bäder. Natürlich kam bei meiner Tante der Karpfen Weihnachten dran, und da Eliza nicht baden konnte, war ihr Jahre später noch Weihnachten so verhaßt, wie es das sonst nur den orthodoxen Eltern längst assimilierter jüdischer Nachkommen ist.
  „Weihnachten treibt mich wie Vieh unter die Duschstation“, maulte Eliza, die nicht nur gern badete, sondern auch gern gut und am liebsten fettfrei aß. Sie liebte es ebenso, sich nach einem langen, ausgiebigen Schaumbad schön anzuziehen. Soviel Sinn für Eleganz mußte vor einem so häßlichen Blauknochen kapitulieren.“

   

   
  Barbara Bongartz (Keulen, 11 september 1957)

   

   

  De Poolse dichter en toneelschrijver Adam Asnyk werd geboren op 11 september 1838 in Kalisz. Zie ook alle tags voor Adam Asnyk op dit blog.

   

  Das verwelkte Blättchen

  Mein Herz, das ruhelose,
  Es wallte stürmisch auf,
  Ich nahm von der weißen Rose
  Ein Blatt und schrieb darauf.

  Die Worte süß und bange
  Die nie geworden laut,
  Die hab' ich im heißen Drange
  Dem zarten Blatt vertraut.

  Die Hoffnung, die ich hegte,
  Die Schmerzen, die ich litt,
  Was mich im Traum bewegte,
  Dem Blättchen theilt' ich's mit.

  Bestimmt war's ihren Händen,
  Entziffern sollte sie's
  Und dann mir Antwort senden
  Auf gleichem Blatt wie dies.

  Noch einmal wollt' ich prüfen
  Die seltene Schrift vorher,
  Doch ach, die Züge verliefen,
  Kein Wort erkannt' ich mehr.

  Das Blatt war welk und faltig,
  Und jede Spur verschwand
  Der Worte süß und gewaltig,
  Bestimmt für ihre Hand!


  Vertaald door Heinrich Nitschmann

   

   
  Adam Asnyk (11 september 1838 – 2 augustus 1897)

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 11e september ook mijn blog van 11 september 2016 deel 2 en eveneens deel 3.

  11-09-2018 om 18:28 geschreven door Romenu  


  Tags:Murat Isik, David van Reybrouck, D.H. Lawrence, Eddy van Vliet, Andre Dubus III, Tomas Venclova, Merrill Moore, Barbara Bongartz, Adam Asnyk, Romenu
  » Reageer (0)
  10-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Edmund de Waal, Theo Olthuis, Andreï Makine, Franz Werfel, Paweł, Huelle, Mary Oliver, Eddy Pinas, Jeppe Aakjær, Viktor Paskov

  De Nederlandse dichter en schrijver Theo Olthuis werd geboren in Amsterdam op 10 september 1941. Zie ook alle tags voor Theo Olthuis op dit blog.

   

  Simpel

  Ruggelings wiegend het onderlijf
  als trage ruitenwissers.
  Geen jeuk of ander ongenoegen,
  maar simpel tijdverdrijf;
  vermoedelijk in de buurt van
  noem het honds geluk.

   

   

  Vluchteling

  Na alles en dat was veel
  de beslissing toch genomen.
  En op weg naar ergens ver
  uiteindelijk toch nog
  ergens aangekomen.
  Maar al zijn we nu dan hier,
  we weten ons ook nog daar,
  waar afscheid nemen
  een beproeving was.

  Uit een hel ontsprongen
  en in een doolhof beland,
  valt er nog niet veel te vieren.
  Opgeslagen in computer en papieren
  met om ons heen een vreemde taal,
  blijft het dagelijks oefenen
  in kalm te blijven en af te wachten.
  Met het oog op morgen / overmorgen
  kalm te blijven en af te wachten.
  - Want na alles overleefd,
  hebben wij nog nèt wat dromen over
  hoe het hier zou kunnen zijn…

   

   
  Theo Olthuis (Amsterdam, 10 september 1941)

   

   

  De Franse schrijver van Russische afkomst Andreï Makine werd geboren in Krasnojarsk op 10 september 1957. Zie ook alle tags voor Andreï Makine op dit blog.

  Uit: Das französische Testament (Vertaald door Holger Fock en Sabine Müller)

  „Ich sah einen großen, braunen Falter, eine abendliche Sphinx, die zitternd einen Weg in die trügerische Tiefe des Spiegels suchte. Mit ausgestreckter Hand stürzte ich mich auf ihn und fühlte schon das Kitzeln seiner samtigen Flügel in meinen Handflächen… Jetzt erst bemerkte ich die außergewöhnliche Größe des Schmetterlings. Ich pirschte mich heran und konnte einen Aufschrei nicht unterdrücken: »Das sind ja zwei! Es sind siamesische Zwillinge!« Die beiden Falter schienen tatsächlich aneinander zu kleben. Ihre Leiber wurden von fieberhaften Zuckungen geschüttelt. Zu meiner Überraschung schenkte mir diese doppelte Sphinx keinerlei Aufmerksamkeit und versuchte nicht zu entkommen. Bevor ich sie einfing, konnte ich die weißen Flecken auf ihrem Rücken betrachten, den berühmten Totenkopf. Die Frau in der wattierten Jacke war vergessen. Ich verfolgte den Flug der freigelassenen Sphinx, die sich in der Luft in zwei Schmetterlinge teilte, und mit dem Verständnis eines Zehnjährigen begriff ich den Grund für diese Vereinigung. Das erklärte für mich auch die Bestürzung meiner Großmutter. Die Jagd auf die Sphinx der sich paarenden Schmetterlinge rief in mir die Erinnerung an zwei weiter zurückliegende Ereignisse wach, die zu den geheimnisvollsten meiner Kindheit zählen. Die erste, in mein achtes Lebensjahr zurückreichende Erinnerung beschränkt sich auf einige Zeilen aus einem alten Lied, das meine Großmutter manchmal kaum hörbar sang oder vielmehr vor sich hin murmelte, wenn sie über ein Kleidungsstück gebeugt auf ihrem Balkon saß, einen Kragen flickte oder Knöpfe annähte. Insbesondere der letzte Vers des Lieds verzückte mich:

  … Und dort würden wir schlafen bis ans Ende der Welt.

  Dieser unendliche Schlaf der Liebenden überstieg meine kindliche Vorstellungskraft. Ich wusste bereits, dass Menschen, die sterben (wie die alte Nachbarsfrau, deren Verschwinden man mir im letzten Winter so ausführlich erklärt hatte), für immer einschlafen. War dies der Schlaf der Liebenden aus dem Lied? In der Folge bildeten die Liebe und der Tod eine seltsame Einheit in meinem Köpfchen. Die schöne, melancholische Melodie tat das Ihre, um meine Verwirrung zu steigern.“

   

   
  Andreï Makine (Krasnojarsk, 10 september 1957)

   

   

  De Britse schrijver, keramist en hoogleraar Edmund Arthur Lowndes de Waal werd geboren op 10 september 1964 in Nottingham. Zie ook alle tags voor Edmund de Waal op dit blog.

  Uit: The Hare With Amber Eyes: A Hidden Inheritance

  “Odessa was a city within the Pale of Settlement, the area on the western borders of imperial Russia in which Jews were allowed to live. It was famous for its rabbinical schools and synagogues, rich in literature and music, a magnet for the impoverished Jewish shtetls of Galicia. It was also a city that doubled its population of Jews and Greeks and Russians every decade, a polyglot city full of speculation and traders, the docks full of intrigues and spies, a city on the make. Charles Joachim Ephrussi had transformed a small grain-trading business into a huge enterprise by cornering the market in buying wheat. He bought the grain from the middlemen who transported it on carts along the heavily rutted roads from the rich black soil of the Ukrainian wheat fields, the greatest wheat fields in the world, into the port of Odessa. Here the grain was stored in his warehouses before being exported across the Black Sea, up the Danube, across the Mediterranean.
  By 1860 the family had become the greatest grain-exporters in the world. In Paris, James de Rothschild was known as the le Roi des Juifs, the King of the Jews. The Ephrussi were les Rois de Blé, the Kings of Grain. They were Jews with their own coat of arms: an ear of corn and a heraldic boat with three masts and full sails. Their motto, Quod honestum, unfurled below the ship: We are above reproach. You can trust us.
  The masterplan was to build on this network of contacts and finance huge capital projects: bridges across the Danube, railways across Russia and across France, docks and canals. Ephrussi et Cie would change from being a very successful commodity trading house into an international finance house. It would become a bank. And each helpful deal struck with a government, each venture with an impoverished archduke, each client drawn into serious obligation with the family would be a step towards even greater respectability, a step further from those wagons of wheat creaking in from the Ukraine.
  In 1857 the two elder sons and their families were sent out from Odessa to Vienna, the capital city of the sprawling Hapsburg Empire. They bought a huge house in the city centre, and for ten years this was home to a shifting population of grandparents, children and grandchildren as the family moved backwards and forwards between the two cities. One of the sons, my great-great-grandfather Ignace, was tasked with handling Ephrussi business in the Austro-Hungarian Empire from this Vienna base. Paris came next: Léon, the older son, was tasked with establishing the family and business here."

   

   
  Edmund de Waal (Nottingham, 10 september 1964)

   

   

  De Oostenrijkse dichter en schrijver Franz Werfel werd op 10 september 1890 in Praag geboren. Zie ook alle tags voor Franz Werfel op dit blog.

  Uit: Stern der Ungeborenen

  „Um allen groben Mißverständnissen vorzubeugen: ich bin durchaus kein Meisterträumer. Ich träume nicht lebhafter als andere Leute. Ich pflege am Morgen zumeist meine Träume vergessen zu haben. Oft bleiben freilich, als Strandgut der Nacht, in der grauen Frühe ein paar merkwürdige Bilder und Szenen zurück. Da gibt es zum Beispiel einen Hund, der mit mir in verständigen Worten spricht. Eine leuchtende Braut im Brautschleier, die ich nie gesehen habe, tritt mit ausgebreiteten Armen an mein Bett. Ein Mann mit Vollbart und blauer Schürze, den man den »Arbeiter« nennt, setzt Wasserkünste in Gang, die jedoch nicht aus Wasser, sondern aus absonderlichen Lichtstrahlen bestehen. Oder ich sehe mit unbeschreiblicher Deutlichkeit greise Männer, die anstatt zu sterben immer kleiner werden, immer winziger, und zuletzt als menschenförmige Rübchen in der Erde stecken. Solche Bilder und Szenen sind – wenn das Gedächtnis sie nicht ausstößt – wie eigenwillige Keime, die sich im Geiste während des Tageslebens wachsend weiterentwickeln, willst du oder willst du nicht. Selten, und doch ein paarmal im Leben geschieht es, daß diese selbständigen, vom erfinderischen Willen unabhängigen Gesichte während einer einzigen Nacht oder sogar in mehreren Nächten nacheinander logische Ketten und epische Reihen bilden, und man muß dann schon ein braver Tropf sein, um nicht angeschauert zu werden von den sinnvollen Spielen, die unsre Seele hinter unserm Rücken aufführt, als wäre sie nicht ein beschränktes Ich, sondern ein grenzenloses All.
  Es gibt nur zwei Wege, um ein Historiker der Zukunft zu werden: wissenschaftliche Folgerung und Traumdeuterei oder Wahrsagerei. Die wissenschaftliche Folgerung dürfte sich durch wissenschaftliche Folgerung von der Erkenntnis der Zukunft selbst ausschließen. Die Wissenschaft nämlich muß stets auf der Hut sein, aus sich eine Närrin zu machen. Sie bringt es höchstens zur Wahrscheinlichkeitsrechnung. Traumdeuterei und Weissagung hingegen haben den unschätzbaren Vorteil, auf eine uralte Praxis zurückzublicken, die der unanzweifelbaren Überlieferung gemäß namhafte Erfolge aufzuweisen hat. Die prophetischen Erkenntnisarten müssen es nur verstehen, um echt zu sein, die Schleier des Gleichnisses zu tragen und die Schatten des Geheimnisses zu werfen.
  Strenge Augen sehn mich schon längere Zeit an. Sie werden immer strenger, und jetzt sprechen sie sogar:
  »Sie sind ein Mann in ziemlich reifem Alter. Sie haben wahrhaftig nicht so viel Zeit mehr, um auf unnütze Reisen zu gehn. Wie lange noch wollen Sie Ihren kurzen Arbeitstag vergeuden? Wissen Sie nicht, was heute in dieser Welt geschieht? Waren Sie nicht selbst ein Verfolgter und ein Opfer?”

   

   
  Franz Werfel (10 september 1890 – 26 augustus 1945)

   

   

  De Poolse schrijver Paweł Huelle werd geboren op 10 september 1957 in Gdańsk. Zie ook alle tags voor Pawel Huelle op dit blog.

  Uit: Castorp (Vertaald door Renate Schmidgall)

  „Zum ersten Mal in seinem Leben empfand Hans Castorp - wie man in seinen Kreisen in solchen Fällen zu sagen pflegte - die Notwendigkeit, jemandem eine Lektion zu erteilen - ja, man hätte, in diesem Sinne, streng die Stirn runzeln und in einem keinen Widerspruch duldenden Ton noch lauter sagen müssen: "Ihre Dienstnummer, bitte! Das ist unerhört, Sie haben wohl vor, ihre Stelle aufzugeben? Ich werde mich noch heute bei der Direktion beschweren!" Doch statt irgend etwas zu sagen, setzte sich Hans Castorp auf den nächsten freien Platz und schaute, das Gesicht dicht an die Fensterscheibe gepreßt, zerstreut auf das Spalier der hundertjährigen Linden, hinter denen sich die Fahrbahn der Allee und der Friedhof erstreckten. Das Bewußtsein, daß er ohne Fahrkarte fuhr, wenn auch ohne jegliche eigene Schuld, setzte ihm schwer zu. Nach dem, was vorgefallen war, konnte er jedoch auf gar keinen Fall den Schaffner noch einmal ansprechen, das wäre, wie sein französisches Kindermädchen, Madame Choissel, zu sagen pflegte, tout a fait impossible gewesen. Er dachte auch über den seltsamen Akzent des Schaffners nach: Er erinnerte keinesfalls an das Platt, in dem der Großvater, Senator Hans Lorenz Castorp, gewöhnlich mit seinem Diener Fiete redete. Auch jenen sonderbaren Lauten aus dem Süden, die er als kleiner Junge bisweilen im Hamburger Kontor seines Vaters gehört hatte, wenn ihn Geschäftsleute aus Bayern besuchten, war er nicht im mindesten ähnlich. Der Akzent des Schaffners gehörte in eine vollkommen andere, gesonderte Kategorie, die unserem Helden in diesem Moment außergewöhnlich abstoßend vorkam, fremd und feindlich zugleich. Zu allem Überfluß erklang in einem Winkel seines Gedächtnisses eine biblische Phrase, die er vor langer Zeit, wahrscheinlich bei den häuslichen Vorbereitungen auf die Konfirmation, einmal gelesen hatte. Der Satz lautete: "Mißachte seine Sprache nicht", doch aus welchem Buch er stammte und ob er ihn als Kommentar zu der Situation in der Straßenbahn betrachten sollte - auf diese Fragen fand er keine Antwort. Bedrückt von all dem, registrierte er fast unbewußt das Gebäude der Technischen Hochschule, an dem sie gerade vorbeifuhren. Wäre es - wie ein paar Stunden zuvor die Stadt - während seiner euphorischen Stimmung vor ihm aufgetaucht, so hätte er sicher seine subtile, durchdachte Schönheit zu schätzen gewußt, die in einer Verbindung der jahrhundertealten örtlichen Tradition mit der Idee der Moderne bestand. Doch jetzt konnte ihn kein Maßwerk und keine Attika bezaubern. Er dachte nur: "Und das soll meine Schule sein, so etwas..." Dabei empfand er eine Art innerer Beschämung, ganz so, als müßte er seinem Onkel, Konsul Tienappel, lauthals Recht geben, was seine gegenwärtige, bedauernswerte Lage natürlich nicht zuließ. Womöglich wäre er in seiner Verwirrung zur Endstation beim Straßenbahndepot gefahren, wäre nicht eine junge Dame in einem schicken Hut gewesen, die sich über die Lehne beugte und mit freundlicher Stimme sagte: "Gleich kommt die Haltestelle am Ahornweg, mein Herr. Da ist der Eingang in den Kastanienweg, auf der anderen Seite der Gleise!"

   

   
  Paweł Huelle (Gdańsk, 10 september 1957)

   

   

   

  De Amerikaanse dichteres Mary Oliver werd geboren op 10 september 1936 in Maple Heights, Ohio. Zie ook alle tags voor Mary Oliver op dit blog.

   

  The Journey

  One day you finally knew
  what you had to do, and began,
  though the voices around you
  kept shouting
  their bad advice--
  though the whole house
  began to tremble
  and you felt the old tug
  at your ankles.
  "Mend my life!"
  each voice cried.
  But you didn't stop.
  You knew what you had to do,
  though the wind pried
  with its stiff fingers
  at the very foundations,
  though their melancholy
  was terrible.
  It was already late
  enough, and a wild night,
  and the road full of fallen
  branches and stones.
  But little by little,
  as you left their voices behind,
  the stars began to burn
  through the sheets of clouds,
  and there was a new voice
  which you slowly
  recognized as your own,
  that kept you company
  as you strode deeper and deeper
  into the world,
  determined to do
  the only thing you could do--
  determined to save
  the only life you could save.

   

   

  Sleeping in the Forest

  I thought the earth remembered me,
  she took me back so tenderly,
  arranging her dark skirts, her pockets
  full of lichens and seeds.
  I slept as never before, a stone on the river bed,
  nothing between me and the white fire of the stars
  but my thoughts, and they floated light as moths
  among the branches of the perfect trees.
  All night I heard the small kingdoms
  breathing around me, the insects,
  and the birds who do their work in the darkness.
  All night I rose and fell, as if in water,
  grappling with a luminous doom. By morning
  I had vanished at least a dozen times
  into something better.

   

   

   
  Mary Oliver (Maple Heights, 10 september 1935)

   

   

  De Surinaamse dichter en schrijver Eddy Louis Pinas werd geboren in Paramaribo op 10 september 1939. Zie ook alle tags voor Eddy Pinasp op dit blog.

   

  Er is nu geen tijd

  er is nu geen tijd
  om blij te zijn

  ieder stukje loof
  iedere zandkorrel

  staat bol
  van verwachting

  de bibit wacht
  om geboren te worden

  beman de ploeg in naam
  van volk en vaderland

  pas morgen kunnen
  we blij zijn

   

   

  Toen ik insliep

  toen ik insliep
  zag ik enkel
  je ogen nog
  de droom
  onthulde jou
  weifelend hart

   

   
  Eddy Pinas (Paramaribo, 10 september 1939)
  In 1985

   

   

  De Deense dichter en schrijver Jeppe Aakjær werd geboren in Aakjær bij Skive op 10 september 1866. Zie ook alle tags voor Jeppe Aakjaer op dit blog.

   

  The Oats

  Here I stand with tinkling bells galore,
  Twenty on each straw, I think, or more.
  But the farmer, bless his honest soul,
  Calls me oats and speaks of twenty fold.

  I was sown while happy birds in spring
  Made with joyful song the welkin ring.
  Bumble bees in wild and tumbling race,
  In the mellow sunshine droned the bass.

  Growing up in sunny morning dew
  That sweet Symphony within me grew.
  He who listens humbly while I ring,
  Hears the echo of the songs of spring.

  Cold, unfeeling hearts can never see
  Anything but cattle-feed in me.
  I am more than food for hungry jaws,
  I am song of birds on golden straws.

  I am friends with everything that grows,
  Friends with every gentle wind that blows,
  Friends with waving trees and summer skies,
  Friends with daisies and with butterflies.

  When the sun goes down, its parting smile
  Lingers on my golden head a while,
  And when evening bells ring out, I too
  Tinkle, standing tip-toe in the dew.

  I am ringing children to their beds,
  Ringing up the mist that slowly spreads,
  Ringing peace, as busy day departs,
  Into humble homes and pious hearts.  Vertaald door S.D. Rodholm

   

   

   
  Jeppe Aakjær (10 september 1866 – 22 april 1930)
  Portret door Herman Albert Gude Vedel

   

   

  De Bulgaarse schrijver en musicus Viktor Markos Paskov werd geboren in Sofia op 10 september 1949. Zie ook alle tags voor Viktor Paskov op dit blog.

  Uit: Ballade pour Georg Henig (Vertaald door Marie Vrinat)

  « Récemment, alors que je fouillais dans de vieux papiers de famille, je tombai sur deux lettres écrites au crayon-encre sur des feuilles de cahier par Georg Henig, de son écriture impossible. En haut à droite, on peut lire l’année ainsi que l’endroit où elles ont été rédigées : 1960, hospice de vieillards de Haïredine. L’administration de l’hospice avait joint un avis à la dernière page de la seconde lettre, retenu à l’aide d’un trombone rouillé. On nous informait qu’à cette date, Georg Henig était mort de… (suivait alors l’appellation latine du mot « vieillesse ») et qu’il serait enterré le lendemain, dans le cimetière du village. Conformément à ses dernières volontés, on avait déposé dans son cercueil le violon avec lequel il était arrivé et qui constituait son seul bien. Par un étrange concours de circonstances, le jour où Georg Henig mourait, moi, je fêtais mes douze ans. Je me suis efforcé de me souvenir de cette journée. Mais là où je cherchais le souvenir – était-ce dans mon coeur ? dans mon âme ? – il n’y avait qu’un trou noir. Ce devait être une douce matinée ensoleillée au début de l’automne… sûrement irisée – mais de quelles couleurs ? Existe-t-il encore de telles couleurs ? Au moment où j’écris ces lignes, tombe une fine bruine. C’est un soir d’automne. Les bâtiments, en face, ont la couleur du lilas dans la brume gris sale. De temps en temps, en bas, un bus s’arrête avec ses portes qui s’ouvrent et se ferment. Dans la chambre, des ombres se profilent, mais je ne vois pas celle de Georg Henig. Jamais je n’ai ressenti la solitude aussi intensément.”

   

   

   
  Viktor Paskov (10 september 1949 – 16 april 2009)

   

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 10e september mijn blog van 10 september 2017 deel 2..

  10-09-2018 om 18:12 geschreven door Romenu  


  Tags:Edmund de Waal, Theo Olthuis, Andreï Makine, Franz Werfel, Paweł,, Huelle, Mary Oliver, Eddy Pinas, Jeppe Aakjær, Viktor Paskov, Romenu
  » Reageer (0)
  09-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C. O. Jellema, Wim Huijser, Cesare Pavese, Leo Tolstoj, Gentil Th. Antheunis

  De Nederlandse dichter, essayist en germanist C. O, Jellema werd geboren op 9 september 1936 in Groningen. Zie ook alle tags voor C. O. Jellema op dit blog.

   

  Een nacht

  Ik maak een vers opdat ik aan je denken kan
  niet met herinneringen die verouderd zijn
  want zoveel dichters spreken er al van
  maar met het vers dat zichzelf loswringt uit mijn brein

  er zijn momenten van een vreemde vrede 's nachts
  vooral, de treingeluiden en het wapperend gordijn
  de smaak van nacht en wind en onverwachts
  besef ik dat ik blij kan zijn en zonder angst voor pijn

  dan misschien ben je al nabij

  en als het vers daaruit ontstaat moeizaam
  met woorden die er eigenlijk niet moesten zijn
  omdat zij afstand zijn en overwonnen pijn
  dan ben je er en wordt het vers een naam

  een glimlach dat wij ooit zo eenzaam konden zijn
  met zoveel angst voor alles dat toch nietig is
  en buiten ons - en het ontmoedigend gemis
  wordt opgehelderd in het rijm

  doordat ik bij je ben en jij bij mij

  maar is het vers uit mij vandaan en wordt het koud
  op het papier, dan groeit in mij het dagelijks verdriet
  alsof ik nooit echt jong zal zijn zo oud
  ik strek mijn hand uit maar je bent er niet

  ik hoor een trein die binnenloopt en weer vertrekt
  ik huiver om het wapperend gordijn
  de dingen denken zelfs niet aan elkaar, zij zijn volstrekt
  alleen - als jij en ik, zo klein

  hoe vaak ik wakend denk aan jou of jij aan mij

   

   

  Lezende in de kamer

  Telkens als je een bladzij omslaat van je boek
  hoor ik de heldere slag van een uurwerk
  niet luider dan het tiktak van de slinger

  telkens als je een voet verschuift of het haar
  wegstrijkt van je voorhoofd -
  ik heb nog geen letter gelezen

  ik zie een lijn die er altijd geweest moet zijn
  lopende diagonaal van een poot van mijn stoel
  over bepaalde figuren in het kleed naar jouw voeten

  de avond wordt zeer lang er is bijna
  geen overeenkomst meer tussen ons

   

   

  Stedelijke idylle

  Wij stonden aan de rand van een woestijn
  er waren huizen die op huizen leken
  omdat ze scheel door hun vitrages keken
  het konden ook gestrande arken zijn

  en waar men straten kon vermoeden waren kreken
  maar uitgedroogd en met dor kroos in 't zand
  en mensen liepen er met schuwe ogen langs de kant
  alsof het water zomaar uit de grond kon breken

  de bomen gerooid de bloemen afgesneden
  gazons betegeld en de lucht ontsmet
  van wolken en geen maatregel vermeden:
  op elke viersprong was een crucifix gezet

  wij stonden en zo lang was het geleden
  dat wij tot bloei geraakten: één wit en één rood
  en dunne wortels strekkend naar de dood
  bloeiden wij om te worden afgesneden

   


  C. O. Jellema (9 september 1936 – 19 maart 2003)

   

   

  De Nederlandse publicist, schrijver en biograaf Wim Huijser werd geboren op 9 september 1960 in Ridderkerk. Zie ook alle tags voor Wim Huijser op dit blog.

  Uit: Dichter bij Dordt. Biografie van C. Buddingh’

  “Naar zijn idee was het de ‘buddingheer’ van de Frankische tijd toegestaan een eigen schild en wapen te voeren. Zijn symbool was een rode schaar, het zinnebeeld van leven en dood, het werktuig waarmee de levensdraad werd afgesneden. De overerfde functie was met titel, schild en wapen in de familie gebleven en zo tot geslachtsnaam geworden. In zijn talrijke publicaties plaatste Derk Buddingh’ de apostrof weer zelfbewust achter zijn naam, waarna verschillende van zijn geslachtsgenoten hem daarin volgden.
  Hoe plausibel Derk Buddingh’s verklaringen over de familienaam ook mochten klinken en hoe verdienstelijk hij zich ook op andere gebieden had gemaakt, volgens dialectoloog Johan Winkler (1840–1916) beging hij als ‘woordafleidkundige’ de ‘grootste flaters’. Waar Derk Buddingh’ in zijn 
  Mirakel-geloof en Mirakelen in de Nederlanden (1845) veel fantastische overleveringen naar het rijk der fabelen had verwezen, had hij er volgens Winkler met zijn gezochte verklaring van zijn familienaam zelf een geschapen. In zijn standaardwerk De Nederlandsche geslachtsnamen in oorsprong, geschiedenis en beteekenis (1885) wees hij erop dat de geslachtsnaam Budding een patroniem is van een oud-Germaanse mannennaam Buddo, terwijl het achtervoegsel ‘ing’ als betekenis had: tot de familie behorend van. De Budding(h’)s behoorden volgens Winkler tot een oud geslacht van ‘schaarmeesters’: opzichters over de gemeenschappelijke weide, die het aantal schaarbeesten bepaalden dat iedereen daar mocht laten grazen. De schapenschaar in het familiewapen sloot daar helemaal op aan. Op de kaart met ‘erfnamen’ in Overijssel en Gelderland situeerde hij het ‘Budding-erf’ ergens boven het Twentse Denekamp.”

   

   
  Wim Huijser (Ridderkerk, 9 september 1960)

   

   

  De Italiaanse dichter en schrijver Cesare Pavese werd geboren in Santo Stefano Belbo op 9 september 1908. Zie ook alle tags voor Cesare Pavese op dit blog.

  Uit: Het leren jack (Vertaald door Anton Haakman)

  “Mijn vader vindt het goed dat ik mijn dagen doorbreng in het paviljoen aan de steiger, want zo heb ik een tijdverdrijf waarmee ik ongemerkt een vak leer. Nu is er een dikke bazin die altijd schreeuwt, en ik hoef maar naar een boot te wijzen of ze ziet me, al is ze in de kelder, en dan schreeuwt ze dat hij niet van mij is. Achter het paviljoen staan de tafeltjes en de stoelen voor de klanten, maar die bazin laat zich niet meer helpen, en als ik bij haar kom met een bestelling zegt ze meteen tegen haar zoon dat hij de glazen moet meenemen. In het paviljoen kom ik al een poosje niet meer en nog langer kom ik niet meer boven om vanuit het venster van Ceresa te kijken naar het water en de boten. Hier komt nu niemand meer, en vader heeft pech als hij denkt dat ik het vak nog kan leren.
  Deze mevrouw Pina heeft er geen flauw benul van: ze doen nu tegen de klanten al net als tegen mij. Het is niet genoeg om een leren jack aan te hebben als je een steiger wilt beheren; de mensen moeten graag willen komen en aan het gezicht van de bazin zien dat ze plezier heeft in de boten en de Po en dat het leuk is om je te amuseren. Ceresa, dat was er zo een: het leek wel alsof hij met iedereen meespeelde en hij zat zelf nog meer op de boten dan de klanten. Toen Ceresa er nog was viel er altijd wel wat te lachen: je stond in je zwembroek in het water, je maakte de teer klaar, je hoosde de boten leeg, en in het seizoen zat je 's middags onder de struiken te eten met de druivenemmer op tafel. De meisjes die de boten ingingen hielden stil om een grapje te maken onder het afdak, en er was er eentje die wou dat Ceresa met haar de Po opging. Ceresa zei dan altijd dat hij niet wegkon vanwege de steiger en het café en dat ze maar de volgende ochtend vroeg moest komen, voor zonsopgang. Op een mooie ochtend was dat stomme kind nog gekomen ook en toen zei Ceresa dat ze elke dag maar zo vroeg moest opstaan, dan raakte ze meteen van haar hoofdpijn af. Het leren jack dat die ouwe nu over haar schouders gooit als het regent had Ceresa altijd aan, en ik herinner me dat hij het een keer toen we in de boot zaten en er een onweer losbrak, uitdeed en aan mij gaf om het aan te trekken. Eronder was hij altijd in zijn blote bast en hij zei dat ik, als ik aan de Po leefde, wanneer ik groot was net zulke spieren zou hebben als hij. Hij had een klein snorretje en hij was blond doordat hij zoveel in de zon was.
  Vorig jaar kwamen sommige mensen niet terug, vanwege Nora. Nora was eerst de serveerster, die de mensen hun drankjes bracht en 's avonds wegging; maar vorig jaar bleef zij toen het zo laat was dat ik naar huis ging nog in het paviljoen, en toen ik de volgende ochtend terugkwam zag ik haar al uit het raam kijken.”

   

   
  Cesare Pavese (9 september 1908 – 27 augustus 1950)
  Cover dagboeken

   

   

  De Russische schrijver Leo Tolstoj werd geboren op 9 september 1828 op het landgoed Jasnaja Poljana, in de buurt van Toela. Zie ook alle tags voor Leo Tolstoj op dit blog.

  Uit: Anna Karenina (Vertaald door Halbo C. Kool)

  “Het ene geluk lijkt altijd op het andere, maar elk ongeluk heeft zijn eigen kenmerken.
  Het huis Oblonski was in rep en roer. Toen de vorstin tot de ontdekking was gekomen, dat haar man een verhouding had met een voor kort ontslagen Franse gouvernante, had zij verklaard, dat zij niet langer met hem onder één dak wilde wonen. Deze toestand duurde nu al drie dagen en was uiterst pijnlijk voor de beide echtgenoten, evenals voor alle andere leden van het gezin, ja zelfs voor de bedienden. Ieder had het gevoel dat een willekeurig gezelschap cafébezoekers onderling nauwer verbonden was dan de huidige bewoners van het huis Oblonski. De vrouw kwam haar kamer niet uit; de man kwam overdag niet thuis; de kinderen waren aan hun lot overgelaten en liepen van de ene kamer naar de andere; de Engelse gouvernante had ruzie gehad met de huishoudster en naar een vriendin geschreven, of zij niet een andere betrekking voor haar wist; de kok was de vorige avond zonder toestemming op etenstijd uitgegaan; het keukenmeisje en de koetsier hadden opgezegd.
  Drie dagen na de twist met zijn vrouw werd vorst Stefan Arkadjewitsj Oblonski, Stiwa, zoals hij in de wandeling werd genoemd, wakker op zijn gewone tijd, om acht uur 's morgens, niet in zijn slaapkamer, maar op een leren sofa in zijn studeervertrek. Hij draaide zich om op de veren van zijn divan, trachtte zijn slaap te rekken, sloeg beide armen om zijn kussen heen en drukte er zijn wang in; daarna kwam hij plotseling overeind, ging zitten en deed zijn ogen open.
  „Ja, ja, hoe was het ook weer?" dacht hij en trachtte zich zijn droom te herinneren. „Hoe was het ookweer? 0 ja, Alabin gaf een diner in Darmstadt; nee, niet in Darmstadt, maar in iets Amerikaans. 0 ja. er was ook een Darmstadt in Amerika. Alabin gaf een diner aan glazen tafels en de tafels zongen: „I1 mio tesoro," nee, het was mooier dan „Il mio tesoro" en er waren kleine karafjes en dat waren vrouwen."
  De ogen van Stefan Arkadjewitsj schitterden vrolijk en hij zei glimlachend: „Ja, het was aardig, erg aardig, maar het is niet na te vertellen en je weet niet eens meer precies, hoe het was, als je wakker bent." Hij zag een streep daglicht, die de kamer binnendrong door een kier van het gordijn, zette zijn voet op de grond en tastte zo als gewoonlijk, naar zijn marokijnen, met goud geborduurde pantoffels, een verjaarsgeschenk van zijn vrouw; daarna stak hij, volgens een negenjarige gewoonte, zonder op te staan, zijn hand uit, om zijn sjamberloek te grijpen, waar die gewoonlijk hing. Toen pas herinnerde hij zich, dat en waarom hij in zijn studeerkamer was; de glimlach verdween van zijn lippen en hij fronste zijn wenkbrauwen. „Och, och, och!" zuchtte hij, toen hij zich herinnerde, wat er gebeurd was. En in zijn geest zag hij de twist met zijn vrouw tot in de kleinste finesses en de hopeloze toestand, waarin hij zich door zijn eigen schuld bevond.”

   

   
  Leo Tolstoj (9 september 1828 – 20 november 1910)
  Cover DVD

   

   

  De Vlaamse dichter en componist Gentil Theodoor Antheunis werd geboren te Oudenaarde op 9 september 1840. Zie ook alle tags voor Gentil Th. Antheunis op dit blog.

   

  De Koffie (Fragment)

  In 't Oosterland zijt gij geboren,
  In 't zonnig, 't weeldrig Oosterland,
  O koffie, kostelijke pand,
  O koffie uitverkoren.

  Opgelet!
  Wij hebben hem zelf op het vuur gezet,
  En eerst de bonen uitgekozen:

  En langzaam en langzaam de trommel gedraaid,
  De nijdige, blakende vlamme gepaaid
  Bij pozen.
  Daar rolt hij nu glanzend en bruin uit zijn kluis,
  En rokend
  En smokend
  Vervult hij met bals'mende geuren het huis.

  Tokkelend,
  Pakkend,
  Brokkelend,
  Knakkend
  Draait de molen, spuwt en spat;
  't Boontje keert zich,
  't Boontje weert zich,
  Onder 't rad;
  't Boontje voelt zich,
  't Boontje woelt zich
  Moe en mat;

  Maar het wordt er, klein of grof,
  Dra tot gruis en stof.

  Luister!
  'k Hoor daar buiten zingen.
  Zacht geheimvol is de stem;
  Zij heeft kracht noch klem,
  En nochtans ik voel ze dringen
  Door mijn oor in 't herte mijn,
  Als de zang van 't vogelijn
  In de lente....

   

   
  Gentil Th. Antheunis (9 september 1840 – 5 augustus 1907)
  Coffee Shop door Jonelle Summerfield, 2013

   

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 9e september ook mijn vorige blog van vandaag.

   

  09-09-2018 om 11:02 geschreven door Romenu  


  Tags:C. O. Jellema, Wim Huijser, Cesare Pavese, Leo Tolstoj, Gentil Th. Antheunis, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaston Durnez, Meyer Sluyser, Edward Upward, Hana Androníková, Bas Jongenelen

  De Vlaamse schrijver, dichter en journalist Gaston Cyriel Durnez werd geboren in Wervik op 9 september 1928. Zie ook alle tags voor Gaston Durnez op dit blog.

   

  Mijn overgrootva

  Mijn overgrootva is lang dood.
  Hij was precies één kop te groot.
  Men kon hem over 't hoofd niet zien
  en bracht hem naar de giljotien.
  O vrienden lief, o vrienden mijn,
  wat kan de mens toch kleintjes zijn!

  Mijn overgrootva werd onthoofd
  nog voordat hij zich had verloofd.
  En vóór zijn dood en ook nadien
  heeft hij zijn bruidje nooit gezien.
  O vrienden lief, o vrienden mijn,
  wat kan de mens kortzichtig zijn!

  Zo heeft hij nooit een zoon gehad
  die op zijn beurt geen zoon bezat
  die ik thans vader noemen kan.
  Ik ben dan ook een self-made man.
  O vrienden lief, o vrienden mijn,
  wil één van U mijn vader zijn?

  Ik ben een man van eigen bloed
  die gans alleen door 't leven moet
  en hoofdpijn heeft en die daarvan
  geen enkle nacht meer slapen kan.
  O vrienden lief, o vrienden mijn,
  ik wou een kopje kleiner zijn!

   

   
  Gaston Durnez (Wervik, 9 september 1928)

   

   

  De Nederlandse schrijver, journalist en radiocommentator Meyer Sluyser (officiële naam luidt: Meijer Sluijser) werd geboren in Amsterdam, 9 september 1901. Zie ook alle tags voor Meyer Sluyser op dit blog.

  Uit: Voordat ik het vergeet

  “Wat vertelt U me daar, heeft U nog nooit van Kerpel gehoord? U moest zich schamen. Dat wil over opera's meespreken en heeft nog nooit van Kerpel gehoord.'
  Zegt de ander:
  'Als U het mij vraagt, doet zijn stem me even aan Isal-berti denken.'
  'Isalberti? Isalberti? Hoe komt U daarbij? Valt me waar-achtig-als-God nog mee, dat U niet zegt, dat zijn stem op Else Grassau lijkt. Die stem... er is maar één stem, waar die jongen me aan doet denken. Weet U het niet? Nou raad U eens, U weet het niet, nou goed, dan zal ik het U even zeggen. Aan Sjaak Urlus, jawel, aan niemand anders dan aan Sjakie Urlus.'
  'Nou U dat zegt, U hebt gelijk, Sjaak Urlus. Niemand anders. Als twee druppels water Sjaak Urlus, maar een beetje Orelio zit er ook wel in.'
  De vrijwillige aria's op het schellinkje worden nooit aangekondigd. Ze borrelen uit een van muzikaliteit overvloeiend gemoed. De spontane zanger is de stem van het publiek waarvan hij een deel is. Wie het verschil niet voelt tussen Verdi en Bizet, mist een van zijn zintuigen. Zij kennen alle melodieën uit het hoofd. Soms is de tekst gecompliceerd. Maar dan helpen ze zichzelf uit de nood. Als het officiële libretto eist, dat er gezongen wordt:
  'Daar komen zij, de landelijke schó-ó-ó-ó-nen...'
  ...dan zingen zij gemakshalve:
  'Daar komen zij de schandelijke ló-ó-ó-ó-nen.'
  De zeer populaire aria's veranderen de galerij in een geseculariseerde synagoge. De vrijwillige zanger is de cantor; de gemeente zingt de recitatieven van de proloog van Paljas.
  Cantor: 'Ja״• wij zijn mensen ook...'
  Gemeente: 'Van vlees en van benen...'
  Of het te danken is aan de afkomst van de componist, of aan de bijzondere zangerigheid van de melodie, of misschien wel alleen aan de inhoud, maar geen fragment is voor samenzang zo gewild als de aanhef van de 'Hugenoten' van Meyerbeer.”

   

   
  Meyer Sluyser (9 september 1901 – 26 januari 1973)

   

   

  De Engelse schrijver Edward Falaise Upward werd geboren in Romford op 9 september 1903. Zie ook alle tags voor Edward Upward op dit blog.

  Uit: The Railway Accident and Other Stories

  `Thanks no, really.' But Gunball had already signalled with a slow regardless movement of his forefinger to the girl wheeling a dumb-waiter on rubber tyres quietly through the tin wailing of milk-cans and the drawl of trolleys. I leant on the wood of the lowered carriage window, observing with the sharpened pleasure of an anticipated farewell the metropolitan morning striking down through risen straw specks, dust of horse dung, beneath the glass arch of the Terminus roof. A horse-drawn mail-van flickered red at the interstices of the platform barrier, there was frost in the air and I had, not intellectually but sensationally, a conviction of warmth which remembrance of the falsely tender coaching lithographs in Gunball's sitting-room would not have destroyed, since they would have been irrelevant to what seemed an impression quite unassociated with the past. Beyond the barrier a soldier in khaki carrying full marching kit was watching one of the horses. Another soldier had passed the ticket collector and had begun to walk up the platform. More were coming. `What's the idea, I wonder?' `Idea or no, the whole pack of them are getting on your train,' said Gunball. He carried two cups of coffee. I took both while he fetched out a flask from one of his angler's pockets and poured more than a little brandy into my cup. `You'll need it. There's a nip in the air this morning. Spring-cleaning the gravestones. Well, I wish I were you. Give them all my love and tell them how sorry I am to miss the Treasure Hunt. My word, you'd not know we were in sight of the first of May.' Nevertheless he wore no overcoat, seemed warm, and I recognized in his remark that advertisement, blatant or discreet, of the power of the weather which is necessary to most sportsmen who have left the country even for a few hours. Through the roof panes the sun froze whey-white on steam columns from the waiting engines. Other insignia of the bogus, curt and modern cathedral ceremony which in my daydream, induced partly by the cold, I had begun to arrange were the reverberating stammer of slipping driving-wheels on suburban trains and the fussing haste of porters loading the guard's van with wooden crates. Outside the station the air would be warm and I should remember clock-golf in the rectory garden, or there would be heavy snow recalling the voluntarily ascetic life I had often planned: there would be crocuses or vultures, it would not be the same as it was here. Immediately the train started everything would be changed.
  `Just like the rector to have forgotten where he'd hidden the thing.' `And then to have lost the plans.' `Isn't it?' He guffawed without spite. 'All the same, beggared if I'd travel up there myself on a day like this solely in order to remind him. Besides, we could have done that by wire.' He smiled, ostentatiously shrewd. `Who's the skirt?'

   
  Edward Upward (9 september 1903 – 13 februari 2009)

   

   

  De Tsjechische schrijfster Hana Androníková werd geboren op 9 september 1967 in Zlín. Zie ook alle tags voor Hana Androníková op dit blog.

  Uit: Herz an der Angel (Vertaald door Rolf Simmen)

  „Mit achtzehn schaffte ich mit Ach und Krach das Abitur und zog von zuhause fort. Mutter wäre beinahe durchgedreht. Seit jeher strotzte sie nur so von Organisationstalent, sie hatte bloß nicht oft Gelegenheit, es umzusetzen. So entlud sie sich an mir und dem Stiefvater. Sie hatte sich viel in den Kopf gesetzt. Für mich war alles vorgezeichnet, von der Wiege bis zum letzten Atemzug. Als ich von daheim abgehauen war, schrumpfte ihr Wirkungsfeld um die Hälfte, was für sie ein Schlag aufs Sonnengeflecht war. Ich packte meine Sachen mit dem freudigen Gefühl, ihr damit weh zu tun. Als sie anfing zu heulen, ging ich ostentativ mit meinen beiden Koffern an ihr vorbei. Die Hausschlüssel legte ich auf die Glasplatte des Tisches. Es klirrte wie zum Abschied. „So, das wär’s gewesen hier“, sagte ich. Und so war’s das gewesen. Türenknallen als Wendepunkt im Leben.
  Ich zog zu einer Freundin in ihre Einzimmerwohnung und überlegte, wie weiter mit dem angebissenen Leben. Ich hatte keine Lust zu arbeiten, aber ich hatte auch keine Lust, vor Hunger zu krepieren oder auf den Strich zu gehen – das wollte ich am allerwenigsten. Solche Dinge widerten mich an. Ich war Ästhetin. Von zartem Alter an hatte ich ein ausgeprägtes künstlerisches Empfinden. Design, Interieurentwürfe, modische Exzentritäten. Das war die Welt, die mich anzog.
  Die Freundin vermittelte mir Arbeit in einem Kostümverleih. Ich nahm meinen verkümmerten Mut zusammen und ging da hin. Erstaunlicherweise stellten sie mich ein. Von weitem sah es nach Vergnügen aus, aber in Wirklichkeit nähte ich meistens Knöpfe und abgerissene Kragen an. Und Geld gab’s dafür keins. Es reichte gerade für die Miete, etwas Essen und Zigaretten.
  Der Verleih sah trostlos aus. Ein Warenlager. Ein unterirdischer Raum voller Staub und Chemie, mit der die Kostüme gereinigt wurden. Eingefressener Schmutz und ein sonderbarer Geruch. Düstere Reihen alter Kleider in einem Lagerraum ohne frische Luft, hier und da eine giftige Glühbirne.
  Ab und zu hatte ich auch nachts Dienst, vor allem während der Ballsaison. Das war gar nichts Angenehmes. Der Hauch der muffigen Stoffe und die Einsamkeit umfingen mich. Wie in einem Verlies. Die einzige Begleitung, einzige Streicheleinheit und Ansporn war die Musik.“

   

   
  Hana Androníková (Zlín, 9 september 1967)

   

   

   

  Onafhankelijk van geboortedata

  De Nederlandse dichter Bas Jongenelen werd in 1968 geboren in Roosendaal. Zie ook alle tags voor Bas Jongenelen op dit blog.

   

  Herinnering aan Holland

  De Nederlandse dorpen lijken soms een grap:
  bijvoorbeeld Zwarte Haan of Zwarte Ruiter, Buil,
  of Raar, of Vuilendam, of Vuile Riete, Vuil-
  pan, Monster, Belgenhoek, Lakei of Scheveklap.
  Je komt in Nederland soms rare namen tegen,
  o land van mest en mist, van vuile koude regen
  .
  O saaie brij-moeras, o erf van overschoenen,
  o Bartje, Ketelbinkie, Sjaalman, Frits van Egters,
  o brug bij Bommel, oude rietenmattenvlechters,
  o spruitjes. Nederland, jij bent mijn kampioen en
  des avonds komt een ieder immer ongelegen,
  o land van mest en mist, van vuile koude regen.

  Het is hier waarlijk alle dagen altijd zo’n
  geweldig toffe boel, vol met gezelligheid,
  een land van koeien, varkens, Brahman zonder meid,
  van kikkers, baggerlui, schoenlappers, moddergoôn.
  Mijn lege hart, verloren zijn de prille wegen,
  o land van mest en mist, van vuile koude regen.

  Prins Bernhard hield van Neerlands trots: van frikandellen,
  en ook de Candy liet hem flink zijn hart versnellen,
  al wordt dit door de RVD geheel verzwegen,
  o land van mest en mist, van vuile koude regen.

   

   
  Bas Jongenelen (Roosendaal, 1968)  09-09-2018 om 11:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Gaston Durnez, Meyer Sluyser, Edward Upward, Hana Androníková, Bas Jongenelen, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Effeta (Wiel Kusters)

   

  Bij de 23e zondag door het jaar

   

   


  Christus geneest een doofstomme man door Domenico Maggiotto, 18e eeuw

   

   

  Effeta

  Ik lees in je brieven dat de dag begint,
  en als ik opkijk denk ik dat ik leef.
  Terwijl het licht zich door de kieren wringt,
  komen de woorden die je schreef op dreef.

  De nacht is stil en stom voorbijgegaan.
  Ik zag dat iedere letter van jou zweeg,
  in wat daar stond kon ik je niet verstaan.
  Ik sprak wat in mijzelf, de oren leeg.

  Nu is het buiten dag. Als daar bij jou.
  Je letters drijven zich als duivels uit,
  elk ding roept zacht een ander bij zijn naam.

  De blinden open nu, ik hou, het raam.
  Wat telt is enkel nog jouw stemgeluid,
  de rest is licht en wit, van jou.

   

   

   
  Wiel Kusters (Spekholzerheide, 1 juni 1947)
  De Sint Martinuskerk in Spekholzerheide

   

   

   

  Zie vooor de schrijvers van de 9e september ook mijn twee volgende blogs van vandaag.

  09-09-2018 om 10:59 geschreven door Romenu  


  Tags:Kerkelijk Jaar, Wiel Kusters, Romenu
  » Reageer (0)
  08-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elly de Waard, Siegfried Sassoon, Anthonie Donker, Clemens Brentano, Wilhelm Raabe, Eduard Mörike

  De Nederlandse dichteres, vertaalster, recensente en popcritica Elly de Waard werd geboren in Bergen (NH) op 8 september 1940. Zie ook alle tags voor Elly de Waard op dit blog.

   

  De zomerstoelen waarin wij nog kortgeleden zaten

  De zomerstoelen waarin wij nog kortgeleden zaten
  staan zo geschikt alsof ze bij het opstaan
  weggeschoven door ons zijn verlaten.
  Het riet kraakte, niet meer van ons, maar van
  de najaarsregens en de zittingen vergaarden
  om zich toe te dekken blad dat
  daar zelf in een vluchtpoging belandde.
  Weerloze hoek is het, die geen beschutting
  aan zichzelf kan bieden en,
  niet voor de overwintering gemaakt,
  ook geen verlichting geven zal aan anderen,
  noch aan degene die hem plaatste.

  O pijnlijk is het, onverdraaglijk,
  het weinig zichtbare verschil dat soms bestaat
  tussen de dierbaarste momenten en de desolaatste.

   

   

  Potret 3

  Wijdbeens. Rokend. Een lach
  en een pot sterke koffie altijd
  in de warme aanslag -

  Hoogblond opgetoupeerd en leergejast
  De struise vormen in
  een glanzend trainingspak -

  Zelden alleen. Want steeds
  luidkeelse kinderen, kaartvolk of
  vriendinnen om zich heen -

  Wie staat hier opgesierd en
  uitgedost en neergepoot, kortom?
  het Hollands vrouwendom.

   

   

  Ik sloot mijn ogen en was in

  Ik sloot mijn ogen en was in
  een donker bos, zodat ik ze
  weer kon openen; de rechte
  stammen stonden ordelijk en

  los, het loof was zwaar en hing tot
  op gelijke hoogte, de kruinen
  grepen op gesloten wijze
  in elkaar en het was er vochtig

  en verademend; een ruimte
  waar ik mijn ziel bevrijden kon
  uit het on-eigene en wat haar
  inspon en verstikte en waar

  ik ook zelf mijn ik te eigenen
  leggen kon, in aarde zijn en
  zich vertakkend loof en ondoor-
  dringbaar zijn in eigenwaarde.

   

   
  Elly de Waard (Bergen, 8 september 1940)

   

   

  De Engelse dichter Siegfried Sassoon werd geboren op 8 september 1886 in Brenchley, Kent. Zie ook alle tags voor Siegfried Sassoon op dit blog.

   

  Counter-Attack

  WE’D gained our first objective hours before
  While dawn broke like a face with blinking eyes,
  Pallid, unshaved and thirsty, blind with smoke.
  Things seemed all right at first. We held their line,
  With bombers posted, Lewis guns well placed,
  And clink of shovels deepening the shallow trench.
  The place was rotten with dead; green clumsy legs
  High-booted, sprawled and grovelled along the saps
  And trunks, face downward, in the sucking mud,
  Wallowed like trodden sand-bags loosely filled;
  And naked sodden buttocks, mats of hair,
  Bulged, clotted heads slept in the plastering slime.
  And then the rain began,—the jolly old rain!

  A yawning soldier knelt against the bank,
  Staring across the morning blear with fog;
  He wondered when the Allemands would get busy;
  And then, of course, they started with five-nines
  Traversing, sure as fate, and never a dud.
  Mute in the clamour of shells he watched them burst
  Spouting dark earth and wire with gusts from hell,
  While posturing giants dissolved in drifts of smoke.
  He crouched and flinched, dizzy with galloping fear,
  Sick for escape,—loathing the strangled horror
  And butchered, frantic gestures of the dead.

  An officer came blundering down the trench:
  ‘Stand-to and man the fire-step!’ On he went...
  Gasping and bawling, ‘Fire-step ... counter-attack!’
  Then the haze lifted. Bombing on the right
  Down the old sap: machine-guns on the left;
  And stumbling figures looming out in front.
  ‘O Christ, they’re coming at us!’ Bullets spat,
  And he remembered his rifle ... rapid fire...
  And started blazing wildly ... then a bang
  Crumpled and spun him sideways, knocked him out
  To grunt and wriggle: none heeded him; he choked
  And fought the flapping veils of smothering gloom,
  Lost in a blurred confusion of yells and groans...
  Down, and down, and down, he sank and drowned,
  Bleeding to death. The counter-attack had failed.

   

   

  The Rear-Guard

  (HINDENBURG LINE, APRIL 1917)

  GROPING along the tunnel, step by step,
  He winked his prying torch with patching glare
  From side to side, and sniffed the unwholesome air.

  Tins, boxes, bottles, shapes too vague to know;
  A mirror smashed, the mattress from a bed;
  And he, exploring fifty feet below
  The rosy gloom of battle overhead.

  Tripping, he grabbed the wall; saw some one lie
  Humped at his feet, half-hidden by a rug,
  And stooped to give the sleeper’s arm a tug.
  ‘I’m looking for headquarters.’ No reply.
  ‘God blast your neck!’ (For days he’d had no sleep,)
  ‘Get up and guide me through this stinking place.’

  Savage, he kicked a soft, unanswering heap,
  And flashed his beam across the livid face
  Terribly glaring up, whose eyes yet wore
  Agony dying hard ten days before;
  And fists of fingers clutched a blackening wound.

  Alone he staggered on until he found
  Dawn’s ghost that filtered down a shafted stair
  To the dazed, muttering creatures underground
  Who hear the boom of shells in muffled sound.
  At last, with sweat of horror in his hair,
  He climbed through darkness to the twilight air,
  Unloading hell behind him step by step.

   

   
  Siegfried Sassoon (8 september 1886 – 1 september 1967)
  Cover

   

   

  De Nederlandse dichter, letterkundige, schrijver, essayist en literair vertaler Anthonie Donker (Nicolaas Anthonie Donkersloot ) werd geboren in Rotterdam op 8 september 1902. Zie ook alle tags voor Anthonie Donker op dit blog.

   

  Het zieke meisje

  Zij sloot haar ogen voor de wrede zon en
  Ontvoer volkomen de aanwezigheid
  Der anderen. Zij heeft zich diep bezonnen,
  Zij was alleen geweest ten allen tijd.

  Achter haar warme oogleden begonnen
  De fluisteringen van de eeuwigheid.
  Waarom was zij niet eerder overwonnen
  En van haar liefde en haar smart bevrijd?

  - Toen zij haar ogen eind'lijk opende
  Waren er stemmen en zij zocht bevreesd
  De zachte streling van een teed're hand.

  Zij glimlachte, maar sprak niet van het land
  Waarin zij diep verloren was geweest,
  Want zij bevond zich weder hopende.

   

   

  De violist

  Langzaam speelt de grijze muzikant
  Bij mijn raam, in den egalen regen
  Met zijn smalle, aderblauwe hand
  Al het leed, dat wij vandaag verzwegen.

  Alle droomen werden spiegelbeeld
  Op den bodem van een troebel glas.
  Roem en rijkdom zijn door hem verspeeld
  Van een adellijk, lichtzinnig ras.

  En hij speelt in den egalen regen
  Zijn onzuiv're en navrante wijs,
  Al het leed, dat wij vandaag verzwegen:

  Ongehavend wordt geen sterveling grijs.
  Hart en snaren springen in den regen
  Aan het eind van een verloren reis.

   

   
  Anthonie Donker (8 september 1902 – 26 december 1965)
  A. Roland Holst, Ed. Hoornik en Anthonie Donker.

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Clemens Brentano werd geboren op 8 september 1778 in Ehrenbreitstein. Zie ook alle tags voor Clemens Brentano op dit blog.

   

  Am Rheine schweb ich her und hin...

  Am Rheine schweb ich her und hin
  Und such den Frühling auf
  So schwer mein Herz, so leicht mein Sinn
  Wer wiegt sie beide auf.

  Die Berge drängen sich heran,
  Und lauschen meinem Sang,
  Sirenen schwimmen um den Kahn,
  Mir folget Echoklang.

  O halle nicht, du Widerhall,
  O Berge kehrt zurück,
  Gefangen liegt so eng und bang
  Im Herzen Liebesglück.

  Sirenen tauchet in die Flut,
  Mich fängt nicht Lust nicht Spiel,
  Aus Wasserskühle trink ich Glut,
  Und ringe froh zum Ziel.

  O wähnend Lieben, Liebes Wahn,
  Allmächtiger Magnet,
  Verstoße nicht des Sängers Kahn,
  Der stets nach Süden geht.

  O Liebes Ziel so nah so fern,
  Ich hole dich noch ein,
  Die Frommen führt der Morgenstern,
  Ja all zum Krippelein.

  Geweihtes Kind erlöse mich,
  Gib meine Freude los,
  Süß Blümlein ich erkenne dich,
  Du blühest mir mein Los,

  In Frühlingsauen sah mein Traum
  Dich Glockenblümlein stehn,
  Vom blauen Kelch zum goldnen Saum,
  Hab ich zu viel gesehn,

  Du blauer Liebeskelch in dich
  Sank all mein Frühling hin,
  Vergifte mich, umdüfte mich,
  Weil ich dein eigen bin.

  Und schließest du den Kelch mir zu
  Wie Blumen abends tun,
  So lasse mich die letzte Ruh
  Zu deinen Füßen ruhn.

   

   

  In dem Lichte wohnt das Hell...

  In dem Lichte wohnt das Hell,
  Doch der Pfad ist uns verloren
  Oder unerklimmbar steil,
  Wenn wir außer uns ihn steigen
  Werden wir am Abgrund schwindeln
  Aber in uns selbst, da zeigen
  Klar und rein die Pfade sich
  Glauben, Hoffen, Lieben, Schweigen,
  Laß uns diese Pfade steigen,
  Daß wir nicht am Abgrund schwindeln.
  Wollte Gott herab sich neigen
  Und uns seine Hände reichen,
  Sieh den Gottessohn in Windeln!

   

   
  Clemens Brentano (8 september 1778 – 28 juli 1842)
  Monument voor de « Rheinromantiker” Victor Hugo, Clemens Brentano en Heinrich Heine in Bacharach

   

   

  De Duitse schrijver Wilhelm Raabe werd op 8 september 1831 in Eschershausen geboren. Zie ook alle tags voor Wilhelm Raabe op dit blog.

  Uit: Der Hungerpastor

  »O Frau Gevatterin – Gevatterin Tiebus, es ist doch wirklich, wirklich einer? Sagt's noch einmal, daß Ihr Euch nicht irrt – daß dem wirklich, wirklich so ist!«
  Die Wehemutter, welche bis jetzt mit selbstbewußtem, lächelndem Kopfnicken der ersten zärtlichen Begrüßung zwischen Vater und Sohn zugesehen hatte, hob nun ebenfalls ihre Nase sehr ruckartig, verscheuchte mit einer unnachahmlichen Bewegung beider Arme alle Geister und Geisterchen des Wohlwollens und der Zufriedenheit, von welchen sie bis jetzt umflattert wurde, stemmte die Fäuste in die Seite, und mit Hohn, Verachtung und beleidigtem Selbstgefühl sprach sie:
  »Meister Unwirrsch, Ihr seid ein Narr! Laßt Euch an die Wand malen! . . . Ob es einer ist? – Hat die Welt je so was gehört von solchem alten, verständigen Menschen und Hausvater? . . . Ob es einer ist!? Meister Unwirrsch, ich glaube, nächstens verlernt Ihr noch, einen Stiefel von einem Schuh zu unterscheiden. Da sieht man's recht, was für ein Leiden es ist, wenn die Gottesgabe so spät kommt. Ist das kein Junge, den Ihr da haltet? Ist das wirklich kein Junge, kein richtiger, echter Junge? Jesus, wenn die alte Kreatur nicht das arme Geschöpf in den Armen hielte, so möchte ich ihr schon eine Tachtel um solch 'ne nichtsnutzige, fürwitzige Frage stechen! Kein Junge!? Wohl ist es ein Junge, Gevatter Pechdraht – zwar keiner von die schwersten, aber doch 'n Junge wie was! Und wieso, ist's kein Junge? Ist nicht der Buohnohpartch, der Nahpohlion wieder unterwegens übers Wasser, und gibt's nicht Krieg und Katzbalgerei zwischen heut und morgen, und braucht man etwan keine Jungen, und werden nicht etwan in jetziger gesegneter und geschlagener Zeit mehr Jungen als Mädchen drum in die Welt gesetzt, und kommen nicht auf ein Mädchen drei Jungen, und kommt Ihr mir so, Gevatter, und wollt einer gewickelten und gewiegten Perschon nichtswürdige Fragen stellen? Laßt Euch an die Wand malen, Gevatter Unwirrsch, und drunter schreiben, wofür ich Euch halte. Gebt her den Jungen, Ihr seid gar nicht wert, daß er sich mit Euch abgibt – marsch, fort mit Euch zu Eurer Frau – am Ende fragt Ihr die auch noch, ob's – ein – Junge – ist!«
  Unsanft wurde das Wickelkind aus den Armen des verachteten, niedergeschmetterten Vaters gerissen, und nach abermaligem Atemholen humpelte der Meister Anton Unwirrsch in die Kammer zu seiner Frau, und die Glocken des Feierabends läuteten immer noch; wir aber wollen weder die beiden Ehegatten noch die Glocken stören – sie sollen ihre Gefühle ausklingen lassen, und niemand soll dreinreden und -schreien dürfen. –
  Arme Leute und reiche Leute leben auf verschiedene Art in dieser Welt; aber wenn die Sonne des Glücks in ihre Hütten, Häuser oder Paläste scheint, so vergoldet sie mit ganz dem nämlichen Schein die hölzerne Bank wie den Samtsessel, die getünchte Wand wie die vergoldete, und mehr als ein philosophischer Schlaukopf will bemerkt haben, daß, was Freude und Leid betrifft, der Unterschied zwischen reichen und armen Leuten gar so groß nicht sei, wie man auf beiden Seiten oft, sehr oft, ungemein oft denkt.“

   

   
  Wilhelm Raabe (8 september 1831 – 15 november 1910)
  Cover

   

   

  De Duitse dichter en schrijver Eduard Mörike werd geboren op 8 september 1804 in Ludwigsberg. Zie ook alle tags voor Eduard Mörike op dit blog.

  Uit: Mozart auf der Reise nach Prag

  „Im Herbst des Jahrs 1787 unternahm Mozart in Begleitung seiner Frau eine Reise nach Prag, um Don Juan daselbst zur Aufführung zu bringen.
  Am dritten Reisetag, den vierzehnten September, gegen eilf Uhr Morgens, fuhr das wohlgelaunte Ehepaar noch nicht viel über dreißig Stunden Wegs von Wien entfernt, in nordwestlicher Richtung, jenseits vom Mannhardsberg und der deutschen Thaya, bei Schrems, wo man das schöne Mährische Gebirg bald vollends überstiegen hat.
  „Das mit drei Postpferden bespannte Fuhrwerk,“ schreibt die Baronesse von T. an ihre Freundin, „eine stattliche, gelbrothe Kutsche, war Eigenthum einer gewissen alten Frau Generalin Volkstett, die sich auf ihren Umgang mit dem Mozartischen Hause und ihre ihm erwiesenen Gefälligkeiten von jeher scheint etwas zu gut gethan zu haben.“ – Die ungenaue Beschreibung des fraglichen Gefährts wird sich ein Kenner des Geschmacks der achtziger Jahre noch etwa durch einige Züge ergänzen. Der gelbrothe Wagen ist hüben und drüben am Schlage mit Blumenboukets, in ihren natürlichen Farben gemalt, die Ränder mit schmalen Goldleisten verziert, der Anstrich aber noch keineswegs von jenem spiegelglatten Lack der heutigen Wiener Werkstätten glänzend, der Kasten auch nicht völlig ausgebaucht, obwohl nach unten zu kokett mit einer kühnen Schweifung eingezogen; dazu kommt ein hohes Gedeck mit starrenden Ledervorhängen, die gegenwärtig zurückgestreift sind.
  Von dem Costüm der beiden Passagiere sei überdieß so viel bemerkt. Mit Schonung für die neuen, im Koffer eingepackten Staatsgewänder war der Anzug des Gemahls bescheidentlich von Frau Constanzen ausgewählt; zu der gestickten Weste von etwas verschossenem Blau sein gewohnter brauner Ueberrock mit einer Reihe großer und dergestalt façonnirter Knöpfe, daß eine Lage röthliches Rauschgold durch ihr sternartiges Gewebe schimmerte, schwarzseidene Beinkleider, Strümpfe und auf den Schuhen vergoldete Schnallen. Seit einer halben Stunde hat er wegen der für diesen Monat außerordentlichen Hitze sich des Rocks entledigt und sitzt vergnüglich plaudernd, baarhaupt, in Hemdärmeln da. Madame Mozart trägt ein bequemes Reisehabit, hellgrün und weiß gestreift; halb aufgebunden fällt der Ueberfluß ihrer schönen, lichtbraunen Locken auf Schulter und Nacken herunter; sie waren Zeit ihres Lebens noch niemals von Puder entstellt, während der starke, in einen Zopf gefaßte Haarwuchs ihres Gemahls für heute nur nachlässiger als gewöhnlich damit versehen ist.
  Man war eine sanft ansteigende Höhe zwischen fruchtbaren Feldern, welche hie und da die ausgedehnte Waldung unterbrachen, gemachsam hinauf und jetzt am Waldsaum angekommen.
  „Durch wie viel Wälder,“ sagte Mozart, „sind wir nicht heute, gestern und ehegestern schon passirt! – Ich dachte nichts dabei, geschweige daß mir eingefallen wäre, den Fuß hinein zu setzen. Wir steigen einmal aus da, Herzenskind, und holen von den blauen Glocken, die dort so hübsch im Schatten stehen. Deine Thiere, Schwager, mögen ein bischen verschnaufen.“

   

   
  Eduard Mörike (8 september 1804 – 4 juni 1875)
  Cover luisterboek

   

  Zie voor nog meer schrijvers van de 8e september ook mijn vorige blog van vandaag.

  08-09-2018 om 14:18 geschreven door Romenu  


  Tags:Elly de Waard, Siegfried Sassoon, Anthonie Donker, Clemens Brentano, Wilhelm Raabe, Eduard Mörike, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perikles Monioudis, Franz Hellens, Joaquin Miller, Frederic Mistral, Grace Metalious, Ludovico Ariosto

  De Zwitserse schrijver Perikles Monioudis werd geboren op 8 september 1966 in Glarus. Zie ook alle tags voor Peikles Monoudis op dit blog.

  Uit: Frederick

  „Ganz hinten bei den Klappstühlen haue man ihn sitzen heißen, und da saß der kleine Junge auch, er starrte nach vorn auf die Bühne. Frederick tat so, als würde ihn das alles kalt lassen, die freudige Erwartung des Publikums vor jeder Num-mer,die Ovationen für die halbnackten Damen, die halbnack-ten Damen selbst, die Verhöhnung des iheren Tanzpaars, die schlüpfrigen Einlassungen des Direktors, der, ganz Impresa-rio, es sich nicht nehmen ließ, die Nummern selbst anzusagen, um immer gleich von sich zu sprechen. Die Leute im düsteren Saal tobten ob seiner vulgären Gesten — Frederick nicht, er verzog keine Miene. Er wollte damit nicht etwa erwachsen er-scheinen. es nahm ohnehin kein Mensch Notiz von dem klei-nen Jungen im ausgebeulten Tweedanzug. Es ging Frederick einzig um seine zweieinhalb Jahre ältere Schwester Adele, die sich neben ihm auf dem Klappstuhl vor Lachen kaum mehr halten konnte. Sie weinte Tränen der Verzückung. So wie seine Schwester mochte er sich unter keinen Um-ständen geben, nicht einmal hier und jetzt, bei seinem not-gedrungen ersten Vaudeville-Besuch. Sein kindlicher Instinkt. ein aufkeimender Stolz ließen ihn Abstand nehmen von dem Geschehen, den feixenden Junggesellen in der ersten Reihe, den älteren Damen an den ihnen vorbehaltenen, mit Telefo-nen versehenen Tischchen. Frederick konnte das Klingeln im Lärm des Saals zwar nicht hören, ihm blieb aber nicht verborgen, daß die mit rotem Damast bezogenen Apparate ununterbrochen Anrufe empfingen; manche verfügten über ein gelbes Lämpchen, das bei Anruf aufflackerte. Die älteren Damen schauten sich, den Hörer ans Ohr gedrückt, im Saal um. Frederick folgte ihren Blicken; die Anrufer schwenkten, den Hörer am Ohr, ihr Taschentuch, kurz, aus dem Handgelenk. Die Damen wink-ten zurück oder legten auf oder taten beides auf einmal, ganz verstand er die Sache nicht. Peinlich war Frederick nur, daß Adele sich neben ihm vor Lachen krümmte; es brachte ihn auf, denn er fühlte sich ver-raten. In ihrer kindlichen Ausgelassenheit unterschied sie sich von den anderen Besuchern nicht im geringsten. Gerade deswegen wollte er sie zurechtweisen — wenngleich er wußte, daß sie sich nichts bieten ließ, schon gar nicht von ihrem jüngere, Bruder. Frederick gab sich weiter unbeteiligt, ließ sich nichts von seiner wachsenden Abscheu anmerken, auch dann nicht, als er über das Gesicht seiner Mutter, die neben Adele saß und ihren Hut auch jetzt nicht abnehmen wollte, ein Lächeln huschen sah.“

   

   
  Perikles Monioudis (Glarus, 8 september 1966)

   

   

  De Frans-Belgische schrijver Franz Hellens (pseudoniem van Frédérique van Ermenghem) werd op 8 September 1881 uit Vlaamsche ouders in Brussel geboren. Zie ook alle tags voor Franz Hellens op dit blog.

  Uit: Mijn Hollanders

  “De Hollandse schrijvers en vrienden die ik nu schriftelijk wil herdenken heb ik niet in Holland, niet in hun natuurlijke omgeving, ontmoet. De herinnering echter die ik van hun aanwezigheid en aan hun omgang heb bewaard werden nimmer uitgewist. Mijn ontmoetingen met hen vielen bovendien samen met de meest bewogen en vruchtbaarste periode van mijn leven als mens en als schrijver. Doch hoe levendig het beeld dat ik bewaar van een Jan Greshoff, een Eddy du Perron, een Slauerhoff en van die goede vriend en uitgever A.A.M. Stols ook moge zijn, het kan slechts versterkt worden en zich levendiger handhaven op het strak gespannen koord van de herinnering, wanneer ik het voor mijn genoegen teken met de pen op een witte bladzijde, bladzijde die voor hen besproken schijnt te zijn tot nu, na meer dan vijftien jaar van zwijgen en stilte. Ik kwijt mij dus met welbehagen niet van deze taak, maar van deze soort van wederopwekking die een der zonnen van mijn vergevorderde leeftijd is gebleven.
  Ik kan wel zeggen dat ik door tussenkomst van Jan Greshoff in aanraking ben gekomen met de schrijvers en vrienden die ik zo even noemde. Het feit alleen hun namen op deze bladzijde neer te schrijven brengt hen mij als bij toverslag voor ogen. Zij zijn hier bij mij teruggekeerd in een verdubbelde aanwezigheid, niet weerkaatst in de vele facetten van de spiegel der herinnering, maar in de éne verhelderende spiegel van de vriendschap. Maar waarom dat woord ‘spiegel’ gebruiken wanneer de werkelijkheid zich bij mij aanmeldt in haar meest onmiddellijke vorm? Ik zie hen weer terug, ik praat met hen, ik stel hun vragen. Zij geven mij antwoord. Ik zal dus niet zozeer over hun werk spreken, als wel over hun persoonlijkheid.
  Na het noodlottige jaar 1940 heb ik alleen Greshoff en Stols teruggezien; de anderen zijn gestorven. Maar de doden hebben op de levenden voor dat zij omgeven worden door een soort van dubbele glorie: die van hun aards voorbijgaan onder het licht der werkelijkheid en die van hun onsterfelijk bestaan, mogelijk gemaakt door de volledige samensmelting van het wezen met de oneindigheid.
  Dit wil geenszins zeggen dat Greshoff uit Kaapstad teruggekeerd naar zijn land van herkomst en Stols die uit het noorden was vertrokken naar de overkant van de Atlantische Oceaan onder de keerkringen, mij niet beiden, najaar '55, verschenen zijn gelijk aan zichzelf en onder de gunstigste belichting! Kaapstad is ver van Parijs waar ik Greshoff heb weergezien voor hij weer naar Amerika vertrok. Dit alles leek mij zó ver dat ik het gevoel had dat een brief aan zijn adres een reis om de wereld moest maken op gevaar van onderweg verloren te raken. Daardoor zijn er talloze onderbrekingen in onze briefwisseling geweest.”

   

   
  Franz Hellens (8 september 1881 – 20 januari 1972) 

   

   

  De Amerikaanse dichter en schrijver Joaquin Miller werd geboren op 8 september 1839 in Liberty, Indiana. Zie ook alle tags voor Joaquin Miller op dit blog.

   

  In Southern California

  Where the cocoa and cactus are neighbors,
  Where the fig and the fir tree are one;
  Where the brave corn is lifting bent sabres
  And flashing them far in the sun;

  Where maidens blush red in their tresses
  Of night, and retreat to advance,
  And the dark, sweeping eyelash expresses
  Deep passion, half hush'd in a trance;

  Where the fig is in leaf, where the blossom
  Of orange is fragrant as fair,-
  Santa Barbara's balm in the bosom,
  Her sunny, soft winds in the hair;

  Where the grape is most luscious; where laden
  Long branches bend double with gold;
  Los Angelos leans like a maiden,
  Red, blushing, half shy, and half bold.

  Where passion was born and where poets
  Are deeper in silence than song,
  A love knows a love, and may know its
  Reward, yet may never know wrong.

  Where passion was born and where blushes
  Gave birth to my songs of the South,
  And a song is a love-tale, and rushes,
  Unchid, through the red of the mouth;

  Where an Adam in Eden reposes,
  I repose, I am glad, and take wine
  In the clambering, redolent roses,
  And under my fig and my vine.

   

   
  Joaquin Miller (10 maart 1839 – 17 februari 1913)

   

   

  De Franse (Occitaanse) dichter en schrijver Frederic (Frédéric) Mistral werd geboren op 8 september 1830 in Maillane. Zie ook alle tags voor Frederic Mistral op dit blog.

  Uit: Mireio. A Provencal poem (Fragment)

  CANTO I.
  Lotus Farm.

   

  "And here we are!" the boy cried. "I can see
  The straw-heaped threshing-floor, so hasten we!"
  "But stay!" the other. "Now, as I'm alive,
  The Lotus Farm 's the place for sheep to thrive,—
  The pine-woods all the summer, and the sweep
  Of the great plain in winter. Lucky sheep!

  "And look at the great trees that shade the dwelling,
  And look at that delicious stream forth welling
  Inside the vivary! And mark the bees!
  Autumn makes havoc in their colonies;
  But every year, when comes the bright May weather,
  Yon lotus-grove a hundred swarms will gather."

  "And one thing more!" cried Vincen, eagerly,
  "The very best of all, it seems to me,—
  I mean the maiden, father, who dwells here.
  Thou canst not have forgotten how, last year,
  She bade us bring her olive-baskets two,
  And fit her little one with handles new."

   

   
  Frederic Mistral (8 september 1830 – 25 maart 1914) 
  Portret door Paul Saïn, 1896

   

   

  De Amerikaanse schrijfster Grace Metalious werd geboren in Manchester, New Hampshire, op 8 september 1924. Zie ook alle tags voor Grace Metalious op dit blog.

  Uit: Peyton Place

  “Dr. Swain drank his second drink. He was honest enough to real-ize that the struggle he fought with himself now would leave its mark on him for the rest of his life, and he knew that no matter what his decision, he would always wonder if he had made the right one. It was true that he had never broken any of the laws of the land before, unless a weekly game of five-and-ten poker with friends in a state that prohibited gambling could be looked upon as breaking the law. No exceptions now, Matthew, he cautioned himself. Poker at Seth's is against the laws of this state, so you have broken the law before. But not in my work, protested another part of his mind. Never in my work. No, not in your work. Rules are rules and you have always abided by them. Certainly, you are not going to start breaking them now, at your age, and that's the end of it. Rules are rules. But what about the exceptions to the rules? There aren't any exceptions in your business, Doctor. You re-port syphilis, you tell the police if a man with a bullet wound approaches you, and you isolate the sick over protest. No excep-tions, Matthew. But if this child of Selena's is born, it will ruin the rest of her life. That's none of your affair, Matthew. Go to the police. See that this man Lucas is brought to justice. But keep your hands off Selena Cross. She is only sixteen years old. She has the beginnings of a prett) good life mapped out for herself. This would ruin her. You might kill her. Nonsense. I'd do it in the hospital with all sterile precautions. Are you mad? In the hospital? Have you gone stark, raving mad? I could do it. I could do it so no one would know. I could do it tonight. The hospital is practically empty. People just haven't been sick this month. In the hospital? Are you mad? Are you really mad? Yes, goddamn it, I aml Whose hospital is it, anyway? Who built the goddamn place, and nursed it, and made it go if it wasn't me? What do you mean, your hospital? That hospital belongs to the people of this community whom you are solemnly bound to serve to the best of your ability. The state says so, and this country says so, and that oath you stood up and took more years ago than you care to remember says so. Your hospital. Humph. You must be mad.
  Matthew Swain threw his empty whisky glass against the hearth of the empty fireplace. It shattered noisily and crystal slivers flew out in a circle. "Yes, goddamn it, I'm madl" said the doctor aloud, and stamped out of his living room and up the stairs that led to the second floor. But all the while the silent voice pursued him. You've lost, Matthew Swain, it said. You've lost. Death, venereal disease and organized religion, in that order, eh? Don't you ever let me hear you open your mouth again. You are setting out de-liberately this night to inflict death, rather than to protect life as you are sworn to do. "Feeling better, Selena?" asked the doctor, stepping into the darkened bedroom. "Oh, Doc," she said, staring at him with violet-circled eyes. "Oh, Doc. I wish I were dead." "Come on, now," he said cheerfully. "We'll take care of every-thing and fix you up as good as new."

   

   
  Grace Metalious (8 september 1924 – 25 februari 1964)
  Ed Nelson speelde Dr. Rossi (in de roman Dr. Swain) in de tv-serie (1964 – 1969)

   

   

  De Italiaanse dichter, toneelschrijver Ludovico Ariosto werd geboren in Reggio Emilia op 8 september 1474. Zie ook alle tags voor Ludovico Ariosto op dit blog.

  Uit: Der rasende Roland (Vertaald door Friedrich Schiller)

   

  Erster Gesang.

  Denn bald (so leicht kann sich der Mensch betrügen)
  Sah er die Schöne sich entwandt,
  Die Schöne, die er sich mit heldenkühner Hand
  Von Ost bis West bewahrt mit zahlenlosen Siegen,
  In Freundes Schoos, im Vaterland,
  Und ohne Schwerdtschlag, sich entwandt.
  Denn um der Zwietracht Flammen zu ersticken
  Entrückte sie der Kaiser seinen Blicken.

  8.
  Schon hatte ihrer Reitze Macht
  Im Busen seines Anverwandten
  Dasselbe Feuer angefacht,
  Daß Roland und Rinald in Eifersucht entbrannten,
  Besorgt, durch diesen unglücksvollen Streit
  Zwey tapfre Krieger zu verlieren,
  Ließ Karl die Zauberinn, die dieses Paar entzweit,
  Vom Baierfürst von dannen führen;

  9.
  Und setzte sie zum Preiß des Heldenmuths
  Für den, der sie in nächster Schlacht erkämpfte,
  Mit Strömen Sarazenenbluts
  Den Uebermuth der Feinde dämpfte.
  Doch der Erfolg sprach der Erwartung Hohn,
  Geschlagen flieht das Christenheer davon,
  Der Baier wird gefangen von den Mohren,
  Viel Ritter noch mit ihm, und sein Gezelt verloren.

   

   
  Ludovico Ariosto (8 september 1474 – 6 juli 1533)
  Cover

  08-09-2018 om 14:18 geschreven door Romenu  


  Tags:Franz Hellens, Perikles Monioudis, Joaquin Miller, Frederic Mistral, Grace Metalious, Ludovico Ariosto, Jan Greshoff, Romenu
  » Reageer (0)
  07-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merijn de Boer, Anton Haakman, Edith Sitwell, Willem Bilderdijk, Michael Guttenbrunner, Jenny Aloni, Margaret Landon, Henry Morton Robinson, Richard Jones

  De Nederlandse schrijver Merijn de Boer werd geboren in Heemstede op 7 september 1982. Zie ook alle tags voor Merijn de Boer op dit blog.

  Uit:De geur van miljoenen

  “Edzard Maris, 32 jaar en al gepromoveerd chirurg, zat met zijn vrouw Anna in het vliegtuig naar Belgrado. Hij was uitgenodigd om te spreken op een congres, dat als hoofdonderwerp ‘De mogelijke complicaties bij colorectale ingrepen’ had. Daar ging zijn proefschrift ook over.
  Hun plaatsen bevonden zich halverwege het vliegtuig. Maris verdiepte zich ter voorbereiding in een wetenschappelijk tijdschrift. Anna, die op een stoel aan het gangpad zat, stootte hem aan. ‘Ik geloof dat dat Alexandre Molenaar is, daar.’
  Zo nieuwsgierig als zij altijd was naar haar omgeving, zo in zichzelf gekeerd en onverstoorbaar was hij. En hoewel haar woorden grote impact moesten hebben, sloeg hij rustig een bladzijde om en las verder. Mogelijk verstond hij zijn vrouw gewoon niet, omdat zijn oren nog dichtzaten na het opstijgen. Hij las trouwens een artikel over de karteldarm.
  Anna pakte het tijdschrift en wierp dat op de vrije plaats naast hem. Verbaasd keek hij haar aan. ‘Daar verderop zit Alexandre Molenaar,’ zei ze.
  Zonder iets terug te zeggen boog hij zich over haar heen. Met zijn ogen volgde hij haar vinger, die naar een stoel aan de andere kant van het gangpad wees, vier rijen voor hen.
  Was hij het? Maris kon het niet met zekerheid zeggen. Hij herkende de lange vette haren, die tot over zijn kraag op de rug van zijn overhemd lagen. Bovendien hield de man ‘de krant van Wakker Nederland’ als een uitgevouwen landkaart voor zich. Maar er waren wel meer mannen die De Telegraaf lazen en lang haar hadden.
  Anna klikte onrustig haar veiligheidsgordel open. ‘Ik loop naar de wc,’ zei ze, ‘en dan kijk ik op de terugweg of het ’m echt is.’
  Terwijl ze opstond en wegliep, pakte hij zijn tijdschrift weer op. Ook al had ze gelijk en zat daar inderdaad de man die de afgelopen jaren nooit helemaal uit zijn gedachten was geweest, dan zou hij niet weten wat hij daar nu mee zou moeten doen. Wekenlang waren ze naar hem op zoek geweest. Maar toen hij eenmaal volledig van de aardbodem verdwenen leek, en ze de moed hadden opgegeven dat ze hem ooit nog zouden vinden, was zijn naam een abstract begrip geworden. Iets wat hooguit nog gekoppeld kon worden aan een schim of een historische figuur. Als het waar was dat ze nu met hem in een tamelijk krappe Airbus zaten, dan was dat iets wat hij maar nauwelijks kon bevatten. ‘Het is hem echt,’ zei ze toen ze weer zat.”

   

   
  Merijn de Boer (Heemstede, 7 september 1982)

   

   

  De Nederlandse schrijver Anton Haakman werd geboren op 7 september 1933 in Bussum. Zie ook alle tags voor Anton Haakman op dit blog.

  Uit: Een helse machine

  “Vanochtend heb ik de stadsguerilla weer gezien.
  Ik word elke ochtend om vier uur wakker. Dan kleed ik mij aan en ga ik de straat op om te profiteren van de stilte. Om vijf uur 's morgens is de stad een dorp. De weinige mensen die ik zie zijn vrijwel dezelfde. Behalve een paar als schoolmeisjes joelende, gearmde mannen die door Kalverstraat en omgeving slieren zijn het de dames Brouwer, de eierboer uit Landsmeer, en de stadsguerilla.
  Het voor dag en dauw opstaan van de dames Brouwer heeft te maken met de vroege verschijning van de Landsmeerse eierboer sjokkend achter zijn handkar. Hij is anderhalf uur tevoren uit zijn dorp vertrokken, is per pont het IJ overgevaren en wil voor het eerste verkeer weer thuis zijn. De dames Brouwer staan om vijf uur klaar om hem te ontvangen. Verse eieren staat in bescheiden witte letters op de etalageruit van hun melkwinkel. Ik weet dat het geen grootspraak is.
  Bij de dames Brouwer koop ik een reep chocolade, die ik tijdens mijn ochtendwandeling bij stukjes en beetjes opeet. In de Raadhuisstraat kom ik de stadsguerilla tegen, als een vaste gewoonte. Hij is gekleed in een smetteloos camouflagepak zonder distinctieven, draagt goedgepoetste bruine rijglaarzen en heeft een groen vechtpetje op zijn hoofd. Gewapend is hij niet, hij is in de verdediging, zoekt dekking, sluipt langs etalages onder de arcaden, steekt bliksemsnel over, in gebukte houding, via de vluchtheuvel met het verkeerszuiltje, knielt in een portiek om een veter vast te maken, rent langs de huizen. Een keer heb ik hem tegenover een leren man zien staan, een kale kerel van top tot teen in zwart leer gehuld. De leren man keek bewonderend naar de guerilla, als naar een strijdmakker. De guerilla zag hem kennelijk niet als de vijand, hij zag hem niet, hij zag mij ook niet. Hij ziet wat ik niet zie, wat de leren man niet heeft gezien. Vanochtend verloor hij bij het oversteken een gulden, hij probeerde die bliksemsnel op te rapen, maar het lukte niet, hij greep mis en nog eens mis en stelde zich aan de grootste denkbeeldige gevaren bloot.
  Die man is gek, maar ik begrijp hem. Ook in mij duurt de oorlog voort. Ik heb nog steeds behoefte aan het plegen van een grote verzetsdaad. Er is genoeg kwaad in de wereld om op een gegeven moment in verzet te komen.”

   

   
  Anton Haakman (Bussum, 7 september 1933)

   

   

  De Engelse dichteres en schrijfster Edith Sitwell werd geboren op 7 september 1887 in Scarborough. Zie ook alle tags voor Edith Sitwell op dit blog.

   

  The Bear

  Water-green is the flowing pollard
  In Drowsytown; a smocked dullard
  Sits upon the noodle
  Soft and milky grass, --
  Clownish-white was that fopdoodle
  As he watched the brown bear pass . . .
  "Who speaks of Alexander
  And General Hercules,
  And who speaks of Lysander?
  For I am strong as these!
  The housekeeper's old rug
  Is shabby brown as me,
  And if I wished to hug
  Those heroes, they would flee, --
  For always when I show affection
  They take the contrary direction.
  I passed the barrack square
  In nodding Drowsytown, --
  Where four-and-twenty soldiers stare
  Through slits of windows at the Bear,"
  (So he told the Clown.)
  "Twelve were black as Night the Zambo,
  (Black shades playing at dumb crambo!)
  Twelve were gilded as the light,
  Goggling negro eyes of fright.
  There they stood and each mentero,
  Striped and pointed, leaned to Zero . . .
  Grumbling footsteps of the Bear
  Came near . . . they did fade in air,
  The window shut and they were gone
  The Brown Bear lumbered on alone."
  So he told the smocked fopdoodle,
  White and flapping as the air,
  Sprawling on the grass for pillow --
  (Milky soft as any noodle)
  'Neath the water-green willow
  There in Drowsytown
  Where one crumpled cottage nods --
  Nodding
  Nodding
  Down.

   

   
  Edith Sitwell (7 september 1887 – 9 december 1964)
  Portret door Stella Bowen, 1929

   

   

  De Nederlandse dichter en schrijver Willem Bilderdijk werd geboren op 7 september 1756 in Amsterdam. Zie ook alle tags voor Willem Bilderdijk op dit blog.

   

  Het tabakroken

  Waar ben ik? In wat Hel van rampen?
  Op ieder voetstap dat ik tree
  Omwalmt mij 't walglijk onkruiddampen
  En doet mijn borst en longen wee.
  Hoe keert mij 't hart en d'ingewanden
  Wanneer dit stinkende verbranden
  Zijn gif door heel de lucht verspreidt,
  In 't lichaam om met pijnlijk wringen!
  En geldt dit voor versnaperingen,
  Voor feestonthaal en lieflijkheid?

  O gouden tijd van onze Vaderen,
  Toen d'ouderwetse goede sier
  Vernieuwde krachten stortte in d'aderen
  In 't smaaklijk, voedzaam gerstebier!
  Doch, Frankrijk? ja, bij uw venijnen
  Van aangezette valse wijnen
  Heeft ook dit gif zijn rechte plaats.
  Welaan, het moog' wie 't lust vermaken,
  Voor mij zal nooit die wierook blaken:
  Voor mij geen stinkend dampgeblaas!

   

   

  Het letterschrift

  Hoe! met een ganzenschacht, gegrepen in de vingeren,
  Beveelt ge aan 't vluchtig woord: Rust op dees broze stof!
  Ge aanschouwt het in de zwaai der dode letterslingeren,
  En de eigen klank keert weer, die oor en boezem trof.
  De spreker ging voorbij; zijn adem is gebleven:
  Hij stierf; zijn adem leeft, zijn ziel kleeft vast op 't blad;
  Ja, teelt zich-zelve voort, om 't aardrijk door te zweven;
  Vermaant, getuigt, beveelt, in d'enkle vederspat.
  ô Hemelgift der Taal, gij band der stervelingen!
  Verlichaamd slaapt ge in 't schrift; men roept u, en ge ontwaakt,
  Om aarde en oceaan en eeuwen door te dringen:
  Ja, stift en beitelslag maakt steen en graf bespraakt.
  Neen, Puniër noch Schyt kon zulk een wonder scheppen
  Dat in d'aanschouwbre trek de onzichtbre stem besluit,
  Die d'adem ruisen deed, en tong en lippen reppen,
  Verbond de zichtbre vorm aan 't hoorbre spraakgeluid.
  Wat raast de dwaasheid dan van vroeger beeldentekens,
  Ten dekkleed uitgedacht voor Leerverborgenheên!
  Geen andre schrijvenskunst dan de echte kunst des sprekens!
  Uit God zijn ze afgedaald, en beide zijn slechts één.

   

   
  Willem Bilderdijk (7 september 1756 – 18 december 1831)
  Beeld door Jan van Borssum Buisman in de tuin van het Academiegebouw in Leiden

   

   

  De Oostenrijkse dichter en schrijver Michael Guttenbrunner werd geboren op 7 september 1919 in Altenhofen. Zie ook alle tags voor Michael Guttenbrunner op dit blog.

   

  Der Geier

  Als der scheckige Geier,
  über den Gräben hin und her fliegend,
  mit Lautsprecherstimme krächzte:
  sie sollten den Mut nicht sinken lassen,
  weder wanken noch weichen, sondern
  sich fertig machen zum Sturm,
  streckten die Soldaten bereits die Zungen heraus
  Und machten andre unanständige Gebärden.
  Aber die Waffen streckten sie nicht.

   

   

  März 1938

  Die feierliche Lust des goldenen Lichtes
  klingt wie Musik zu Mord und Zeitung.
  Schwärzlicher Nebel
  verschließt die Menschenseelen
  vor den Strahlen und Stimmen der Güte.
  Undurchdringlich ist die Nebelwand,
  nur manchmal durchzuckt von blutigem Schein.
  Dahinter vernimmst du tönendes Erz,
  klingende Schellen und Terrorgeräusche.

   

   
  Michael Guttenbrunner (7 september 1919 – 12 mei 2004)

   

   

  De Duits – Israëlische dichteres en schrijfster Jenny Aloni (eig. Jenny Rosenbaum werd geboren op 7 september 1917 in Paderborn. Zie ook alle tags voor Jenny Aloni op dit blog.

  Uit: Eine Jugend in Deutschland (1917-1939)

  “Ein gelber, achteckiger Backsteinbau, in dessen Wände hoch oben riesige runde Fenster aus buntem Glas ein ge-lassen waren, die sie immer an himmlische Feuerräder erinnerten, das war die Synagoge. Sie hätte nüchtern gewirkt, wäre nicht die runde Kuppel gewesen, welche ihr ein exotisches Aussehen verlieh in dieser Stadt der Türme und Kapellen, der Gotik und des Barocks. Schön an ihr war das Almemor mit dem Toraschrein, dessen schwerer, goldgestickter Purpurvorhang an den hohen
  Feiertagen durch einen weißen, silbergeschmückten ersetzt wurde und dessen Platz am Tischa be'aw ein schwarzer mit weißer Beschriftung einnahm. Und da waren die Torarollen selbst, ihre mit kleinen Glocken gezierten Silberkronen, die bunt gemalten Windeln, die man nach der Vorlesung um die Rollen wickelte, der seidene Bezug, das Silberschild und der silberne, »Hand« genannte Zeiger.
  »Da lifne mi ato aumed« (Wisse vor wem du stehst) stand in riesigen Lettern an der Ostwand geschrieben.
  Das kleine Mädchen wußte die Bedeutung der Worte, und mit der ganzen Inbrunst ihres Herzens bemühte sie sich, dem Befehl zu gehorchen. Immer, seit erster Zweifel an ihrem Gottesglauben genagt hatte, suchte sie ihn durch gesteigerte Sorgfalt in der Befolgung der Gebote und durch Andacht des Gebetes zu verdrängen. Sie ging, wenn sie nicht gerade dem Gesang der Gemeinde folgte, dem deutschen Text nach. Sie konnte Hebräisch lesen, aber die Bedeutung der Worte verstand sie nicht.
  Noch entsinnt sie sich des Morgengebetes am Schabbat.
  Noch entsinnt sie sich des Raumes um sie her mit den wohlbekannten Geräuschen und Bildern. Von unten herauf ertönte der feierliche Singsang des Vorbeters, dem zuweilen das Gemurmel der Männer mit einem langgezogenen »Omen« folgte. Oben auf der Galerie der Frauen fiel das Morgenlicht kaum gedämpft durch die hier und dort mit buntem Glas besetzten Fensterscheiben auf die feiertäglich gekleideten Frauen.
  Eine Stelle aber gab es in den Gebeten, die schon die Siebenjährige nicht über die Lippen zu bringen vermochte, gegen die ihr Stolz sich jedesmal aufs Neue wie der aufbäumte. Geschrieben stand: »Gelobt seist Du, Ewiger, unser Gott, der Du mich nicht zu einer Frau geschaffen«, und darunter in kleinen Buchstaben: Frauen sagen: »Gelobt seist Du, Ewiger, unser Gott, der Du mich nach Deinem Willen geschaffen hast.« Statt dessen sagte sie: »Gelobt seist Du, Ewiger, unser Gott, der Du mich zu einer Frau geschaffen hast.«

   

   
  Jenny Aloni (7 september 1917 – 30 september 1993)
  Jeugdportret

   

   

  De Amerikaanse schrijfster Margaret Landon werd geboren op 7 september 1903 in Somers, Wisconsin. Zie ook alle tags voor Margaret Landon op dit blog.

  Uit: Anna and the King of Siam

  “She stood looking at them absorbed, oblivious of the innumerable rafts, boats, canoes, gondolas, junks, and ships that filled the river, the pall of black smoke from the steamer, the roar of the engine, the murmur and jar. Here she was, and there was the Palace where she was soon to take up her work. Would they take her there tonight? Would anyone from the British Consulate meet her?
  The circus people were preparing to leave. Siamese officers had already come to conduct them to the place where they were to stay. Over the side of the ship went their bundles and trunks into small boats. Off went the dogs, barking and whining. Off went the people. The hatches were opened. The cargo was being unloaded. And still no one had come for Anna, either from the Siamese government or from the consulate She began to feel a little frightened and very forlorn. Then out of the deepening shadows flashed a long gondola, beautifully carved like a dragon, with torches reflected on the rhythmic dip of rows of wet paddles. On its deck was a small gilded cabin, hung with curtains, and in it lay a Siamese official on a carpet and cushions. In front of him a slave crouched with a fan. This official mounted the side of the Chow Phya swaying with an air of unconcern. A length of rich red silk folded loosely about his person did not reach his ankles. He wore no coat. His brown skin gleamed in the torchlight. He was followed by a dozen attendants who sprawled on the deck like toads, doubling their arms and legs under them. As if at a signal every Asiatic on the ship, coolies and all, prostrated themselves. Only the Englishwoman, her Hindustani nurse, and her bearded Persian Moonshee were left standing. The startled Moonshee gazed at the haughty man in the red skirt, and began to mumble his prayers, exclaiming as he finished each one, "Great God! What is this?" The Englishwoman stood composedly and waited."

   

   
  Margaret Landon (7 september 1903 – 4 december 1993)
  Scene uit de musical The King and I uit 2016, gebaseerd op Landons roman

   

   

  De Amerikaanse schrijver Henry Morton Robinson werd op 7 September 1898 in Boston, Massachusetts. Zie ook alle tags voor Henry Morton Robinson op dit blog

  Uit: The Cardinal 

  “More than seven years had passed since Stephen had seen the Contessa Falerni in anything but fantasy. Now, at the point-blank reality of her presence, a physical tremor seized him. He heard himself finishing a line:
  “Sans armes je rencontrai un loup . . .”
  Princess Lontana rushed in for the kill. “Wehrlos traf Ich einen Wölfin . . . Unarmed, I met a wolf!”
  Stephen struggled to collect himself. In the prolonged silence he heard the Princess translating Merry’s verse: “She was an enormous creature.” . . . Somehow he managed to fake the next line; any Latinist would have recognized the pinched injustice done to Horace; how he ever finished the ode Stephen never knew. But when the ordeal ended, a salvo of hand clapping greeted the performers.
  “Unusual, quite,” said Lord Chatscombe. “Never heard it done just that way at Cambridge.”
  “Remarkable show,” said Braggiotti, then added, “to make it really difficult you might have rhymed.”
  For some minutes a congratulatory throng swirled about Stephen, then began to thin out as Signora Piombino made ready to sing. Stephen gazed about the enormous oval chamber, hoping to see Ghislana Falerni again.
  “Here I am.” The contessa was beckoning to him from a near-by sofa.
  Stephen moved toward her, acting a great deal braver than he felt. “How did you know I was looking for you?”
  Ghislana Falerni extended her hand palm downward, with the pressureless confidence of a woman who need never answer such a question. Her arm, bare between glove top and shoulder, was of a tapering roundness, ivory-pastel in colouring. Had it been the fragment of a statue, an archeologist might have labeled it “Metaneira, fifth-century Greek,” and marveled at the proportions of women in that classic age. Stephen bowed over her hand, releasing it a trifle sooner than the ritual of Black Society prescribed.
  A life spent in the company of high ecclesiastics had given Ghislana Falerni an ease, rather than a familiarity, in their presence. She indicated a place beside her on the satin-tufted divan. “That was an amazing improvisation, Monsignor. Both your skill with words and the colour of your habit have changed since I last saw you.”

   

   
  Henry Morton Robinson (7 september 1898 – 13 januari 1961)
  Cover uit 1960  Onafhankelijk van geboortedata

  De Amerikaanse dichter dichter Richard Jones werd geboren in Londen, Engeland, in 1953 en bracht zijn jeugd door op afwisselende plaatsen als Nova Scotia, Canada en het kleine stadje North Carolina, en vestigde zich uiteindelijk in Norfolk, de geboortestad van zijn vader. Hij behaalde een MA aan de Universiteit van Virginia en een MFA aan het Vermont College of Fine Arts. Voor zijn eerste bundel poëzie, “Country of Air” (1986), ontving hij de Posner Award van de Council for Wisconsin Writers. Hij publiceerde sindsdien meer dan een dozijn andere bundels, waaronder “Stranger on Earth” (2018), “The King of Hearts” (2016), “The Correct Spelling & Exact Meaning” (2009), “Apropos of Nothing” (2006), en “The Blessing: New and Selected Poems” (2000), waarvoor hij de Midland Authors Award kreeg.

   

  Are there poems you won't publish?

  Even C.P. Cavafy–
  cynical, ascetic,
  unknown in his day–
  printed at his own expense
  poems no one would publish,
  poems intimate, personal,
  to share with readers
  he called friends.

  But I have hundreds of poems
  hidden away in a box.
  Even when I know
  Cavafy once wrapped verse
  with black and gold ribbons
  to give away as a gift.

   

   

  The Bell

  In the tower the bell
  is alone, like a man
  in his room,
  thinking and thinking.

  The bell is made of iron.
  It takes the weight
  of a man
  to make the bell move.

  Far below, the bell feels
  hands on a rope.
  It considers this.
  It turns its head.

  Miles away,
  a man in his room
  hears the clear sound,
  and lifts his head to listen.

   

   
  Richard Jones (Londen, 1953)

  07-09-2018 om 14:43 geschreven door Romenu  


  Tags:Merijn de Boer, Anton Haakman, Edith Sitwell, Willem Bilderdijk, Michael Guttenbrunner, Jenny Aloni, Margaret Landon, Henry Morton Robinson, Richard Jones, Romenu
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alice Zeniter

  De Franse schrijfster Alice Zeniter werd geboren op 7 september 1986 in Clamart, département Hauts-de-Seine, als dochter van een Algerijnse vader en een Franse moeder. Zij groeide op in Champfleur en genoot een deel van haar schoolopleiding in Alençon. Zij publiceerde haar eerste roman “Deux moins une zéro zéro” al in 2003 op 16-jarige leeftijd. In 2006 begon zij te studeren aan de École normale supérieure. Sinds 2013 doceert ze aan de Université de Paris III – Sorbonne Nouvelle.Ook doceerde zij Frans in Hongarije, waar ze meerdere jaren woonde en bij het theater werkte als assistente van Árpád Schilling voor Krétakör. In deze tijd begon ze, geïnspireerd door thema's als zelfmoord, Donau, Attila József en 1956 met het schrijven van haar tweede roman, die uiteindelijk werd gepubliceerd in 2010 onder de titel “Jusque dans nos bras”. In 2013 ontving zij voor haar derde roman, “Sombre Dimanche”, verschillende Franse literaire prijzen. Het verhaal speelt zich af in Boedapest en gaat over de jonge liefde tussen de Hongaarse Imre en de Duitse Kerstin. Zeniter kreeg vervolgens de Prix Renaudot des lycéens voor haar vierde roman, “Juste avant l'oubli”. Haar laatste roman, “L'Art de perdre”, verscheen in 2017 en ook hiervoor werden haar talloze literaire prijzen toegekend, waaronder de Prix Goncourt des lycéens.

  Uit: L'art de perdre

  "Depuis quelques années, Naïma expérimente un nouveau type de détresse : celui qui vient désormais de façon systématique avec les gueules de bois. Il ne s'agit pas simplement d'un mal de crâne, d'une bouche pâteuse ou d'un ventre tordu et inopérant. Lorsqu'elle ouvre les yeux après une soirée trop arrosée (elle a dû les espacer davantage, elle ne pouvait pas supporter qu'il s'agisse d'une misère hebdomadaire, encore moins bihebdomadaire), la première phrase qui lui vient à l'esprit est :
  Je ne vais pas y arriver.
  Pendant quelque temps, elle s'est demandé à quoi se rapportait cet échec certain. La phrase pouvait évoquer son incapacité à supporter la honte que lui procure chaque fois son comportement de la veille (tu parles trop fort, tu inventes des histoires, tu recherches systématiquement l'attention, tu es vulgaire), ou le regret d'avoir tant bu et de ne pas savoir s'arrêter (c'est toi qui as crié : « Allez, là, oh, on ne va pas rentrer se coucher comme ça ! »). La phrase pouvait aussi se rattacher au mal-être physique qui la broie… Et puis elle a compris.
  Pendant les journées de gueule de bois, elle touche du doigt l'extrême difficulté que représente être vivant et que la volonté réussit d'ordinaire à masquer.
  Je ne vais pas y arriver.
  Globalement. À me lever chaque matin. À manger trois fois par jour. À aimer. À ne plus aimer. À me brosser les cheveux. À penser. À bouger. À respirer. À rire.
  Il arrive qu'elle ne puisse pas le cacher et que l'aveu lui échappe lorsqu'elle entre dans la galerie.
  — Comment tu te sens ?
  — Je ne vais pas y arriver.
  Kamel et Élise rient ou haussent les épaules. Ils ne comprennent pas. Naïma les regarde évoluer dans la salle d'exposition avec une gestuelle à peine ralentie par les excès de la veille, épargnés par cette révélation qui l'écrase : la vie quotidienne est une discipline de haut niveau et elle vient de se disqualifier.
  Comme elle n'arrive à rien, il faut que les journées de gueule de bois soient vides de tout. Des bonnes choses qui ne pourraient que s'y gâcher et des mauvaises qui ne rencontreraient aucune résistance et détruiraient tout à l'intérieur.
  La seule chose que les journées de gueule de bois tolèrent, ce sont des assiettes de pâtes avec un peu de beurre et de sel : des quantités rassurantes et un goût neutre, presque inexistant."

   

   
  Alice Zeniter (Clamart, 7 september 1986)

  07-09-2018 om 00:00 geschreven door Romenu  


  Tags:Alice Zeniter, Romenu
  » Reageer (0)  Zoeken op Blog Romenu

  Inhoud blog
 • Michiel Stroink, Siri Hustvedt, Jonathan Lethem, Helen Fielding, Jaan Kross, Helene Hegemann, Björn Kuhligk, Thomas Brasch, Dmitri Lipskerov
 • Nick McDonell, Robbert Welagen, Bart FM Droog, Maarten Mourik, Huub Beurskens, Toni Morrison, Elke Erb, Gaston Burssens, Rudolf Kögel
 • Shahrnush Parsipur, Willem Thies, Sadegh Hedayat, Yevgeni Grishkovetz, Albert Kuyle, Jaroslav Vrchlický, Chaim Potok, Mo Yan, Frederik Hetmann
 • Jack Gilbert, Emmy Hennings, Mori Ōgai, Gustavo Bécquer, Georg Britting, Andrew Paterson, Margaret Truman, Ruth Rendell, Fjodor Sologoeb
 • Pêr-Jakez Helias, Georg Weerth, Friedrich Klinger, Louisa Lawson, Max Schneckenburger, Maria Rossetti
 • De Bergrede (Nicolaas Beets)
 • The Country of Marriage (Wendell Berry), Ingmar Heytze, Elisabeth Eybers, Anil Ramdas
 • Dolce far niente, John Ashbery, Richard Blanco, Stacie Cassarino, Silas Weir Mitchell
 • Liefdesbrieven (Jan Slauerhoff)
 • Hanna Bervoets, Piet Paaltjens, Ab Visser, Ischa Meijer, Jean-Luc Lagarce, Frederick Philip Grove, Frank Harris, Julia de Burgos, Frederick Douglass
 • Jan Siebelink, M. Vasalis, Arjan Visser, Jan Arends, Georges Simenon, Nynke van Hichtum, Friedrich Christian Delius, Urs Faes, Katja Lange-Müller
 • Barbara Honigmann, Detlev Meyer, Mariana Leky, Lou Andreas-Salomé, Sabahattin Ali, Friedrich de la Motte-Fouqué, Janwillem van de Wetering, Joachim Meyerhoff, John Hennessy
 • Maryse Condé, Else Lasker-Schüler, Kazys Bradūnas, Gerhard Kofler, Roy Fuller, Karoline von Günderrode, Hermann Allmers, Lydia Child, Marie-Joseph Chénier
 • Johan Harstad, Åsne Seierstad, Marjolijn van Heemstra, Derek Otte, Jac. van Hattum, Simone Trieder, Bertolt Brecht, Boris Pasternak, Carry-Ann Tjong-Ayong
 • Giuseppe Ungaretti, Fleur Adcock, Joseph Kessel, Charles Lamb, Margarete Hannsmann, Jakov Lind, Daniel Triller, Thomas Platter de oudere, Eugène Rellum
 • Fishers Of Men (Alfred Noyes)
 • Ouderdom (Rolf Jacobsen), John Coetzee, Kees Verheul, Jacques Schreurs
 • John Grisham, Robin Block, Rachel Cusk, Elizabeth Bishop, Neal Cassady, Henry Roth, Eva Strittmatter, Gert Jonke, Jules Verne
 • Charles Dickens, Gay Talese, Christine Angot, Pjeroo Roobjee, Emma McLaughlin, A. den Doolaard, Lioba Happel, Rhijnvis Feith, Alban Nikolai Herbst
 • In Memoriam Rosamunde Pilcher
 • Meity Völke wint Turing Gedichtenwedstrijd 2019
 • Annelies Verbeke, Thomas von Steinaecker, Dermot Bolger, Felix Mitterer, Heinz Kahlau, Pramoedya Ananta Toer, John Henry Mackay, Ernst Wilhelm Lotz, Irmgard Keun
 • Geert Buelens, Ruth Lasters, Philip Weiss, Terézia Mora, Jan Prins, William S. Burroughs, Joris-Karl Huysmans, Rikkert Zuiderveld, Laurens Hoevenaren
 • Robert Coover, Stewart O’Nan, Louis Ferron, Norman Ohler, Werner Schwab, Alfred Andersch, Grigore Vieru, E. J. Pratt, Georg Brandes
 • Georg Trakl, Paul Auster, Jan Willem Holsbergen, Richard Yates, Henning Mankell, Katja Petrovskaya, Gertrude Stein, Ferdinand Schmatz, Else Kemps
 • Johannes Kühn, Andrzej Szczypiorski, Ludwig August Frankl-Hochwart, Lao She, Sarah Kane, James A. Michener, Annette Kolb, Ernst von Wildenbruch, Francis Joseph Sherman
 • Naaman (John Newton)
 • Simeon in de tempel (Joseph Brodsky)
 • Hella Haasse, Willem van Zadelhoff, Esther Gerritsen, Kees Torn, James Joyce, Eriek Verpale, Santa Montefiore, James Dickey, Norbert Bugeja
 • William Rose Benét, Michel Marc Bouchard, Xuân Diệu, Ludwig Eichrodt, Gostan Zarian, Johann Ch. Gottsched, Ayn Rand, Michael Öchsner, Monica Camuglia
 • Februari (Marjoleine de Vos), Hugo von Hofmannsthal, Stijn Vranken, José Luis Sampredo, F. B. Hotz, Toine Heijmans, Dieter Kühn, Günter Eich
 • Anton Korteweg, Hasso Krull, Alfred Kossmann, Anna Blaman, Henk van Straten, Jozef Eijckmans, Marcus Roloff, Norman Mailer, Stefan Beuse
 • Bernard Dewulf, Tijs Goldschmidt, Anne-Gine Goemans, Han van der Vegt, Shirley Hazzard, Adelbert von Chamisso, Les Barker, Michael Dorris, Anton Hansen Tammsaare
 • Het geschenk van mijn vader (Marnix Gijsen) Hans Plomp, Saskia de Coster, Elia Barceló, Lennaert Nijgh
 • Ramsey Nasr, Peter Verhelst, Maik Lippert, Thierry Baudet, Ismail Kadare, Hermann Kesten, Miguel Barnet, David Lodge, Mo Rocca
 • Orchard Trees, January (Richard Wilbur)
 • Rudolf Geel, Paolo Cognetti, Ethan Mordden, Lewis Carroll, Arie van der Krogt, Harvey Shapiro
 • Ein junger Mann aus Nazareth (Jürgen Wagner)
 • Saturday Evening (John Newton)
 • Jos van Daanen, Nora Gomringer, Jonathan Carroll, Florin Irimia, Menno ter Braak, Achim von Arnim, Rudolf Alexander Schröder, Michiel van Rooij, Martijn den Ouden
 • Renate Dorrestein, Lisa Weeda, David Grossman, William S. Maugham, Virginia Woolf, Alessandro Baricco, Paavo Haavikkom, J. G. Farrell, Robert Margerit
 • Wintertag (Friedrich Rückert)
 • E. Th. A. Hoffmann, Ivan Ivanji, Eugen Roth, Ulrich Holbein, Edith Wharton, Jiří Karásek ze Lvovic, Vicki Baum, John Donne, Charles Sackville
 • Snow Day (Billy Collins)
 • P. F. Thomése, Wouter van Heiningen, Stendhal, Derek Walcott, Françoise Dorin, Gerald Jatzek, João Ubaldo Ribeiro, Michel Droit, Fatma Aydemir
 • Delphine Lecompte, Wilhelm Genazino, Rainer Stolz, Ingrid Puganigg, Krzysztof Kamil Baczyńnski, Rainer Brambach, Lord Byron, August Strindberg, Gotthold Ephraim Lessing
 • Louis Menand, Kristín Marja Baldursdóttir, Ludwig Thoma, Ludwig Jacobowski, Katharine Tynan, Egon Friedell, Joseph Méry, Rudy Dek, Anna Basener
 • Stefan Popa, Anton Ent, Edward Hirsch, Guy Helminger, André Kubiczek, Batya Gur, Nazim Hikmet, Qurratulain Hyder, Robert Olen Butler Jr.
 • Axel Hacke, Michiel de Swaen, Egon Bondy, Sawako Ariyoshi, Eugen Gomringer, Raymond Roussel, Edeltraud Eckert, Imre Madách
 • Bruiloft te Kana (Gerrit Kamphuis)

  Archief per dag
 • 19-02-2019
 • 18-02-2019
 • 17-02-2019
 • 16-02-2019
 • 15-02-2019
 • 14-02-2019
 • 13-02-2019
 • 12-02-2019
 • 11-02-2019
 • 10-02-2019
 • 09-02-2019
 • 08-02-2019
 • 07-02-2019
 • 06-02-2019
 • 05-02-2019
 • 04-02-2019
 • 03-02-2019
 • 02-02-2019
 • 01-02-2019
 • 31-01-2019
 • 30-01-2019
 • 29-01-2019
 • 28-01-2019
 • 27-01-2019
 • 26-01-2019
 • 25-01-2019
 • 24-01-2019
 • 23-01-2019
 • 22-01-2019
 • 21-01-2019
 • 20-01-2019
 • 19-01-2019
 • 18-01-2019
 • 17-01-2019
 • 16-01-2019
 • 15-01-2019
 • 14-01-2019
 • 13-01-2019
 • 12-01-2019
 • 11-01-2019
 • 10-01-2019
 • 09-01-2019
 • 08-01-2019
 • 07-01-2019
 • 06-01-2019
 • 05-01-2019
 • 04-01-2019
 • 03-01-2019
 • 02-01-2019
 • 01-01-2019
 • 31-12-2018
 • 30-12-2018
 • 29-12-2018
 • 28-12-2018
 • 27-12-2018
 • 26-12-2018
 • 25-12-2018
 • 24-12-2018
 • 23-12-2018
 • 22-12-2018
 • 21-12-2018
 • 20-12-2018
 • 19-12-2018
 • 18-12-2018
 • 17-12-2018
 • 16-12-2018
 • 15-12-2018
 • 14-12-2018
 • 13-12-2018
 • 12-12-2018
 • 11-12-2018
 • 10-12-2018
 • 09-12-2018
 • 08-12-2018
 • 07-12-2018
 • 06-12-2018
 • 05-12-2018
 • 04-12-2018
 • 03-12-2018
 • 02-12-2018
 • 01-12-2018
 • 30-11-2018
 • 29-11-2018
 • 28-11-2018
 • 27-11-2018
 • 26-11-2018
 • 25-11-2018
 • 24-11-2018
 • 23-11-2018
 • 22-11-2018
 • 21-11-2018
 • 20-11-2018
 • 19-11-2018
 • 18-11-2018
 • 17-11-2018
 • 16-11-2018
 • 15-11-2018
 • 14-11-2018
 • 13-11-2018
 • 12-11-2018
 • 11-11-2018
 • 10-11-2018
 • 09-11-2018
 • 08-11-2018
 • 07-11-2018
 • 06-11-2018
 • 05-11-2018
 • 04-11-2018
 • 03-11-2018
 • 02-11-2018
 • 01-11-2018
 • 31-10-2018
 • 30-10-2018
 • 29-10-2018
 • 28-10-2018
 • 27-10-2018
 • 26-10-2018
 • 25-10-2018
 • 24-10-2018
 • 23-10-2018
 • 22-10-2018
 • 21-10-2018
 • 20-10-2018
 • 19-10-2018
 • 18-10-2018
 • 17-10-2018
 • 16-10-2018
 • 15-10-2018
 • 14-10-2018
 • 13-10-2018
 • 12-10-2018
 • 11-10-2018
 • 10-10-2018
 • 09-10-2018
 • 08-10-2018
 • 07-10-2018
 • 06-10-2018
 • 05-10-2018
 • 04-10-2018
 • 03-10-2018
 • 02-10-2018
 • 01-10-2018
 • 30-09-2018
 • 29-09-2018
 • 28-09-2018
 • 27-09-2018
 • 26-09-2018
 • 25-09-2018
 • 24-09-2018
 • 23-09-2018
 • 22-09-2018
 • 21-09-2018
 • 20-09-2018
 • 19-09-2018
 • 18-09-2018
 • 17-09-2018
 • 16-09-2018
 • 15-09-2018
 • 14-09-2018
 • 13-09-2018
 • 12-09-2018
 • 11-09-2018
 • 10-09-2018
 • 09-09-2018
 • 08-09-2018
 • 07-09-2018
 • 06-09-2018
 • 05-09-2018
 • 04-09-2018
 • 03-09-2018
 • 02-09-2018
 • 01-09-2018
 • 31-08-2018
 • 30-08-2018
 • 29-08-2018
 • 28-08-2018
 • 27-08-2018
 • 26-08-2018
 • 25-08-2018
 • 24-08-2018
 • 23-08-2018
 • 22-08-2018
 • 21-08-2018
 • 20-08-2018
 • 19-08-2018
 • 18-08-2018
 • 17-08-2018
 • 16-08-2018
 • 15-08-2018
 • 14-08-2018
 • 13-08-2018
 • 12-08-2018
 • 11-08-2018
 • 10-08-2018
 • 09-08-2018
 • 08-08-2018
 • 07-08-2018
 • 06-08-2018
 • 05-08-2018
 • 04-08-2018
 • 03-08-2018
 • 02-08-2018
 • 01-08-2018
 • 31-07-2018
 • 30-07-2018
 • 29-07-2018
 • 28-07-2018
 • 27-07-2018
 • 26-07-2018
 • 25-07-2018
 • 24-07-2018
 • 23-07-2018
 • 22-07-2018
 • 21-07-2018
 • 20-07-2018
 • 19-07-2018
 • 18-07-2018
 • 17-07-2018
 • 16-07-2018
 • 15-07-2018
 • 14-07-2018
 • 13-07-2018
 • 12-07-2018
 • 11-07-2018
 • 10-07-2018
 • 09-07-2018
 • 08-07-2018
 • 07-07-2018
 • 06-07-2018
 • 05-07-2018
 • 04-07-2018
 • 03-07-2018
 • 02-07-2018
 • 01-07-2018
 • 30-06-2018
 • 29-06-2018
 • 28-06-2018
 • 27-06-2018
 • 26-06-2018
 • 25-06-2018
 • 24-06-2018
 • 23-06-2018
 • 22-06-2018
 • 21-06-2018
 • 20-06-2018
 • 19-06-2018
 • 18-06-2018
 • 17-06-2018
 • 16-06-2018
 • 15-06-2018
 • 14-06-2018
 • 13-06-2018
 • 12-06-2018
 • 11-06-2018
 • 10-06-2018
 • 09-06-2018
 • 08-06-2018
 • 07-06-2018
 • 06-06-2018
 • 05-06-2018
 • 04-06-2018
 • 03-06-2018
 • 02-06-2018
 • 01-06-2018
 • 31-05-2018
 • 30-05-2018
 • 29-05-2018
 • 28-05-2018
 • 27-05-2018
 • 26-05-2018
 • 25-05-2018
 • 24-05-2018
 • 23-05-2018
 • 22-05-2018
 • 21-05-2018
 • 20-05-2018
 • 19-05-2018
 • 18-05-2018
 • 17-05-2018
 • 16-05-2018
 • 15-05-2018
 • 14-05-2018
 • 13-05-2018
 • 12-05-2018
 • 11-05-2018
 • 10-05-2018
 • 09-05-2018
 • 08-05-2018
 • 07-05-2018
 • 06-05-2018
 • 05-05-2018
 • 04-05-2018
 • 03-05-2018
 • 02-05-2018
 • 01-05-2018
 • 30-04-2018
 • 29-04-2018
 • 28-04-2018
 • 27-04-2018
 • 26-04-2018
 • 25-04-2018
 • 24-04-2018
 • 23-04-2018
 • 22-04-2018
 • 21-04-2018
 • 20-04-2018
 • 19-04-2018
 • 18-04-2018
 • 17-04-2018
 • 16-04-2018
 • 15-04-2018
 • 14-04-2018
 • 13-04-2018
 • 12-04-2018
 • 11-04-2018
 • 10-04-2018
 • 09-04-2018
 • 08-04-2018
 • 07-04-2018
 • 06-04-2018
 • 05-04-2018
 • 04-04-2018
 • 03-04-2018
 • 02-04-2018
 • 01-04-2018
 • 31-03-2018
 • 30-03-2018
 • 29-03-2018
 • 28-03-2018
 • 27-03-2018
 • 26-03-2018
 • 25-03-2018
 • 24-03-2018
 • 23-03-2018
 • 22-03-2018
 • 21-03-2018
 • 20-03-2018
 • 19-03-2018
 • 18-03-2018
 • 17-03-2018
 • 16-03-2018
 • 15-03-2018
 • 14-03-2018
 • 13-03-2018
 • 12-03-2018
 • 11-03-2018
 • 10-03-2018
 • 09-03-2018
 • 08-03-2018
 • 07-03-2018
 • 06-03-2018
 • 05-03-2018
 • 04-03-2018
 • 03-03-2018
 • 02-03-2018
 • 01-03-2018
 • 28-02-2018
 • 27-02-2018
 • 26-02-2018
 • 25-02-2018
 • 24-02-2018
 • 23-02-2018
 • 22-02-2018
 • 21-02-2018
 • 20-02-2018
 • 19-02-2018
 • 18-02-2018
 • 17-02-2018
 • 16-02-2018
 • 15-02-2018
 • 14-02-2018
 • 13-02-2018
 • 12-02-2018
 • 11-02-2018
 • 10-02-2018
 • 09-02-2018
 • 08-02-2018
 • 07-02-2018
 • 06-02-2018
 • 05-02-2018
 • 04-02-2018
 • 03-02-2018
 • 02-02-2018
 • 01-02-2018
 • 31-01-2018
 • 30-01-2018
 • 29-01-2018
 • 28-01-2018
 • 27-01-2018
 • 26-01-2018
 • 25-01-2018
 • 24-01-2018
 • 23-01-2018
 • 22-01-2018
 • 21-01-2018
 • 20-01-2018
 • 19-01-2018
 • 18-01-2018
 • 17-01-2018
 • 16-01-2018
 • 15-01-2018
 • 14-01-2018
 • 13-01-2018
 • 12-01-2018
 • 11-01-2018
 • 10-01-2018
 • 09-01-2018
 • 08-01-2018
 • 07-01-2018
 • 06-01-2018
 • 05-01-2018
 • 04-01-2018
 • 03-01-2018
 • 02-01-2018
 • 01-01-2018
 • 31-12-2017
 • 30-12-2017
 • 29-12-2017
 • 28-12-2017
 • 27-12-2017
 • 26-12-2017
 • 25-12-2017
 • 24-12-2017
 • 23-12-2017
 • 22-12-2017
 • 21-12-2017
 • 20-12-2017
 • 19-12-2017
 • 18-12-2017
 • 17-12-2017
 • 16-12-2017
 • 15-12-2017
 • 14-12-2017
 • 13-12-2017
 • 12-12-2017
 • 11-12-2017
 • 10-12-2017
 • 09-12-2017
 • 08-12-2017
 • 07-12-2017
 • 06-12-2017
 • 05-12-2017
 • 04-12-2017
 • 03-12-2017
 • 02-12-2017
 • 01-12-2017
 • 30-11-2017
 • 29-11-2017
 • 28-11-2017
 • 27-11-2017
 • 26-11-2017
 • 25-11-2017
 • 24-11-2017
 • 23-11-2017
 • 22-11-2017
 • 21-11-2017
 • 20-11-2017
 • 19-11-2017
 • 18-11-2017
 • 17-11-2017
 • 16-11-2017
 • 15-11-2017
 • 14-11-2017
 • 13-11-2017
 • 12-11-2017
 • 11-11-2017
 • 10-11-2017
 • 09-11-2017
 • 08-11-2017
 • 07-11-2017
 • 06-11-2017
 • 05-11-2017
 • 04-11-2017
 • 03-11-2017
 • 02-11-2017
 • 01-11-2017
 • 31-10-2017
 • 30-10-2017
 • 29-10-2017
 • 28-10-2017
 • 27-10-2017
 • 26-10-2017
 • 25-10-2017
 • 24-10-2017
 • 23-10-2017
 • 22-10-2017
 • 21-10-2017
 • 20-10-2017
 • 19-10-2017
 • 18-10-2017
 • 17-10-2017
 • 16-10-2017
 • 15-10-2017
 • 14-10-2017
 • 13-10-2017
 • 12-10-2017
 • 11-10-2017
 • 10-10-2017
 • 09-10-2017
 • 08-10-2017
 • 07-10-2017
 • 06-10-2017
 • 05-10-2017
 • 04-10-2017
 • 03-10-2017
 • 02-10-2017
 • 01-10-2017
 • 30-09-2017
 • 29-09-2017
 • 28-09-2017
 • 27-09-2017
 • 26-09-2017
 • 25-09-2017
 • 24-09-2017
 • 23-09-2017
 • 22-09-2017
 • 21-09-2017
 • 20-09-2017
 • 19-09-2017
 • 18-09-2017
 • 17-09-2017
 • 16-09-2017
 • 15-09-2017
 • 14-09-2017
 • 13-09-2017
 • 12-09-2017
 • 11-09-2017
 • 10-09-2017
 • 09-09-2017
 • 08-09-2017
 • 07-09-2017
 • 06-09-2017
 • 05-09-2017
 • 04-09-2017
 • 03-09-2017
 • 02-09-2017
 • 01-09-2017
 • 31-08-2017
 • 30-08-2017
 • 29-08-2017
 • 28-08-2017
 • 27-08-2017
 • 26-08-2017
 • 25-08-2017
 • 24-08-2017
 • 23-08-2017
 • 22-08-2017
 • 21-08-2017
 • 20-08-2017
 • 19-08-2017
 • 18-08-2017
 • 17-08-2017
 • 16-08-2017
 • 15-08-2017
 • 14-08-2017
 • 13-08-2017
 • 12-08-2017
 • 11-08-2017
 • 10-08-2017
 • 09-08-2017
 • 08-08-2017
 • 07-08-2017
 • 06-08-2017
 • 05-08-2017
 • 04-08-2017
 • 03-08-2017
 • 02-08-2017
 • 01-08-2017
 • 31-07-2017
 • 30-07-2017
 • 29-07-2017
 • 28-07-2017
 • 27-07-2017
 • 26-07-2017
 • 25-07-2017
 • 24-07-2017
 • 23-07-2017
 • 22-07-2017
 • 21-07-2017
 • 20-07-2017
 • 19-07-2017
 • 18-07-2017
 • 17-07-2017
 • 16-07-2017
 • 15-07-2017
 • 14-07-2017
 • 13-07-2017
 • 12-07-2017
 • 11-07-2017
 • 10-07-2017
 • 09-07-2017
 • 08-07-2017
 • 07-07-2017
 • 06-07-2017
 • 05-07-2017
 • 04-07-2017
 • 03-07-2017
 • 02-07-2017
 • 01-07-2017
 • 30-06-2017
 • 29-06-2017
 • 28-06-2017
 • 27-06-2017
 • 26-06-2017
 • 25-06-2017
 • 24-06-2017
 • 23-06-2017
 • 22-06-2017
 • 21-06-2017
 • 20-06-2017
 • 19-06-2017
 • 18-06-2017
 • 17-06-2017
 • 16-06-2017
 • 15-06-2017
 • 14-06-2017
 • 13-06-2017
 • 12-06-2017
 • 11-06-2017
 • 10-06-2017
 • 09-06-2017
 • 08-06-2017
 • 07-06-2017
 • 06-06-2017
 • 05-06-2017
 • 04-06-2017
 • 03-06-2017
 • 02-06-2017
 • 01-06-2017
 • 31-05-2017
 • 30-05-2017
 • 29-05-2017
 • 28-05-2017
 • 27-05-2017
 • 26-05-2017
 • 25-05-2017
 • 24-05-2017
 • 23-05-2017
 • 22-05-2017
 • 21-05-2017
 • 20-05-2017
 • 19-05-2017
 • 18-05-2017
 • 17-05-2017
 • 16-05-2017
 • 15-05-2017
 • 14-05-2017
 • 13-05-2017
 • 12-05-2017
 • 11-05-2017
 • 10-05-2017
 • 09-05-2017
 • 08-05-2017
 • 07-05-2017
 • 06-05-2017
 • 05-05-2017
 • 04-05-2017
 • 03-05-2017
 • 02-05-2017
 • 01-05-2017
 • 30-04-2017
 • 29-04-2017
 • 28-04-2017
 • 27-04-2017
 • 26-04-2017
 • 25-04-2017
 • 24-04-2017
 • 23-04-2017
 • 22-04-2017
 • 21-04-2017
 • 20-04-2017
 • 19-04-2017
 • 18-04-2017
 • 17-04-2017
 • 16-04-2017
 • 15-04-2017
 • 14-04-2017
 • 13-04-2017
 • 12-04-2017
 • 11-04-2017
 • 10-04-2017
 • 09-04-2017
 • 08-04-2017
 • 07-04-2017
 • 06-04-2017
 • 05-04-2017
 • 04-04-2017
 • 03-04-2017
 • 02-04-2017
 • 01-04-2017
 • 31-03-2017
 • 30-03-2017
 • 29-03-2017
 • 28-03-2017
 • 27-03-2017
 • 26-03-2017
 • 25-03-2017
 • 24-03-2017
 • 23-03-2017
 • 22-03-2017
 • 21-03-2017
 • 20-03-2017
 • 19-03-2017
 • 18-03-2017
 • 17-03-2017
 • 16-03-2017
 • 15-03-2017
 • 14-03-2017
 • 13-03-2017
 • 12-03-2017
 • 11-03-2017
 • 10-03-2017
 • 09-03-2017
 • 08-03-2017
 • 07-03-2017
 • 06-03-2017
 • 05-03-2017
 • 04-03-2017
 • 03-03-2017
 • 02-03-2017
 • 01-03-2017
 • 28-02-2017
 • 27-02-2017
 • 26-02-2017
 • 25-02-2017
 • 24-02-2017
 • 23-02-2017
 • 22-02-2017
 • 21-02-2017
 • 20-02-2017
 • 19-02-2017
 • 18-02-2017
 • 17-02-2017
 • 16-02-2017
 • 15-02-2017
 • 14-02-2017
 • 13-02-2017
 • 12-02-2017
 • 11-02-2017
 • 10-02-2017
 • 09-02-2017
 • 08-02-2017
 • 07-02-2017
 • 06-02-2017
 • 05-02-2017
 • 04-02-2017
 • 03-02-2017
 • 02-02-2017
 • 01-02-2017
 • 31-01-2017
 • 30-01-2017
 • 29-01-2017
 • 28-01-2017
 • 27-01-2017
 • 26-01-2017
 • 25-01-2017
 • 24-01-2017
 • 23-01-2017
 • 22-01-2017
 • 21-01-2017
 • 20-01-2017
 • 19-01-2017
 • 18-01-2017
 • 17-01-2017
 • 16-01-2017
 • 15-01-2017
 • 14-01-2017
 • 13-01-2017
 • 12-01-2017
 • 11-01-2017
 • 10-01-2017
 • 09-01-2017
 • 08-01-2017
 • 07-01-2017
 • 06-01-2017
 • 05-01-2017
 • 04-01-2017
 • 03-01-2017
 • 02-01-2017
 • 01-01-2017
 • 31-12-2016
 • 30-12-2016
 • 29-12-2016
 • 28-12-2016
 • 27-12-2016
 • 26-12-2016
 • 25-12-2016
 • 24-12-2016
 • 23-12-2016
 • 22-12-2016
 • 21-12-2016
 • 20-12-2016
 • 19-12-2016
 • 18-12-2016
 • 17-12-2016
 • 16-12-2016
 • 15-12-2016
 • 14-12-2016
 • 13-12-2016
 • 12-12-2016
 • 11-12-2016
 • 10-12-2016
 • 09-12-2016
 • 08-12-2016
 • 07-12-2016
 • 06-12-2016
 • 05-12-2016
 • 04-12-2016
 • 03-12-2016
 • 02-12-2016
 • 01-12-2016
 • 30-11-2016
 • 29-11-2016
 • 28-11-2016
 • 27-11-2016
 • 26-11-2016
 • 25-11-2016
 • 24-11-2016
 • 23-11-2016
 • 22-11-2016
 • 21-11-2016
 • 20-11-2016
 • 19-11-2016
 • 18-11-2016
 • 17-11-2016
 • 16-11-2016
 • 15-11-2016
 • 14-11-2016
 • 13-11-2016
 • 12-11-2016
 • 11-11-2016
 • 10-11-2016
 • 09-11-2016
 • 08-11-2016
 • 07-11-2016
 • 06-11-2016
 • 05-11-2016
 • 04-11-2016
 • 03-11-2016
 • 02-11-2016
 • 01-11-2016
 • 31-10-2016
 • 30-10-2016
 • 29-10-2016
 • 28-10-2016
 • 27-10-2016
 • 26-10-2016
 • 25-10-2016
 • 24-10-2016
 • 23-10-2016
 • 22-10-2016
 • 21-10-2016
 • 20-10-2016
 • 19-10-2016
 • 18-10-2016
 • 17-10-2016
 • 16-10-2016
 • 15-10-2016
 • 14-10-2016
 • 13-10-2016
 • 12-10-2016
 • 11-10-2016
 • 10-10-2016
 • 09-10-2016
 • 08-10-2016
 • 07-10-2016
 • 06-10-2016
 • 05-10-2016
 • 04-10-2016
 • 03-10-2016
 • 02-10-2016
 • 01-10-2016
 • 30-09-2016
 • 29-09-2016
 • 28-09-2016
 • 27-09-2016
 • 26-09-2016
 • 25-09-2016
 • 24-09-2016
 • 23-09-2016
 • 22-09-2016
 • 21-09-2016
 • 20-09-2016
 • 19-09-2016
 • 18-09-2016
 • 17-09-2016
 • 16-09-2016
 • 15-09-2016
 • 14-09-2016
 • 13-09-2016
 • 12-09-2016
 • 11-09-2016
 • 10-09-2016
 • 09-09-2016
 • 08-09-2016
 • 07-09-2016
 • 06-09-2016
 • 05-09-2016
 • 04-09-2016
 • 03-09-2016
 • 02-09-2016
 • 01-09-2016
 • 31-08-2016
 • 30-08-2016
 • 29-08-2016
 • 28-08-2016
 • 27-08-2016
 • 26-08-2016
 • 25-08-2016
 • 24-08-2016
 • 23-08-2016
 • 22-08-2016
 • 21-08-2016
 • 20-08-2016
 • 19-08-2016
 • 18-08-2016
 • 17-08-2016
 • 16-08-2016
 • 15-08-2016
 • 14-08-2016
 • 13-08-2016
 • 12-08-2016
 • 11-08-2016
 • 10-08-2016
 • 09-08-2016
 • 08-08-2016
 • 07-08-2016
 • 06-08-2016
 • 05-08-2016
 • 04-08-2016
 • 03-08-2016
 • 02-08-2016
 • 01-08-2016
 • 31-07-2016
 • 30-07-2016
 • 29-07-2016
 • 28-07-2016
 • 27-07-2016
 • 26-07-2016
 • 25-07-2016
 • 24-07-2016
 • 23-07-2016
 • 22-07-2016
 • 21-07-2016
 • 20-07-2016
 • 19-07-2016
 • 18-07-2016
 • 17-07-2016
 • 16-07-2016
 • 15-07-2016
 • 14-07-2016
 • 13-07-2016
 • 12-07-2016
 • 11-07-2016
 • 10-07-2016
 • 09-07-2016
 • 08-07-2016
 • 07-07-2016
 • 06-07-2016
 • 05-07-2016
 • 04-07-2016
 • 03-07-2016
 • 02-07-2016
 • 01-07-2016
 • 30-06-2016
 • 29-06-2016
 • 28-06-2016
 • 27-06-2016
 • 26-06-2016
 • 25-06-2016
 • 24-06-2016
 • 23-06-2016
 • 22-06-2016
 • 21-06-2016
 • 20-06-2016
 • 19-06-2016
 • 18-06-2016
 • 17-06-2016
 • 16-06-2016
 • 15-06-2016
 • 14-06-2016
 • 13-06-2016
 • 12-06-2016
 • 11-06-2016
 • 10-06-2016
 • 09-06-2016
 • 08-06-2016
 • 07-06-2016
 • 06-06-2016
 • 05-06-2016
 • 04-06-2016
 • 03-06-2016
 • 02-06-2016
 • 01-06-2016
 • 31-05-2016
 • 30-05-2016
 • 29-05-2016
 • 28-05-2016
 • 27-05-2016
 • 26-05-2016
 • 25-05-2016
 • 24-05-2016
 • 23-05-2016
 • 22-05-2016
 • 21-05-2016
 • 20-05-2016
 • 19-05-2016
 • 18-05-2016
 • 17-05-2016
 • 16-05-2016
 • 15-05-2016
 • 14-05-2016
 • 13-05-2016
 • 12-05-2016
 • 11-05-2016
 • 10-05-2016
 • 09-05-2016
 • 08-05-2016
 • 07-05-2016
 • 06-05-2016
 • 05-05-2016
 • 04-05-2016
 • 03-05-2016
 • 02-05-2016
 • 01-05-2016
 • 30-04-2016
 • 29-04-2016
 • 28-04-2016
 • 27-04-2016
 • 26-04-2016
 • 25-04-2016
 • 24-04-2016
 • 23-04-2016
 • 22-04-2016
 • 21-04-2016
 • 20-04-2016
 • 19-04-2016
 • 18-04-2016
 • 17-04-2016
 • 16-04-2016
 • 15-04-2016
 • 14-04-2016
 • 13-04-2016
 • 12-04-2016
 • 11-04-2016
 • 10-04-2016
 • 09-04-2016
 • 08-04-2016
 • 07-04-2016
 • 06-04-2016
 • 05-04-2016
 • 04-04-2016
 • 03-04-2016
 • 02-04-2016
 • 01-04-2016
 • 31-03-2016
 • 30-03-2016
 • 29-03-2016
 • 28-03-2016
 • 27-03-2016
 • 26-03-2016
 • 25-03-2016
 • 24-03-2016
 • 23-03-2016
 • 22-03-2016
 • 21-03-2016
 • 20-03-2016
 • 19-03-2016
 • 18-03-2016
 • 17-03-2016
 • 16-03-2016
 • 15-03-2016
 • 14-03-2016
 • 13-03-2016
 • 12-03-2016
 • 11-03-2016
 • 10-03-2016
 • 09-03-2016
 • 08-03-2016
 • 07-03-2016
 • 06-03-2016
 • 05-03-2016
 • 04-03-2016
 • 03-03-2016
 • 02-03-2016
 • 01-03-2016
 • 29-02-2016
 • 28-02-2016
 • 27-02-2016
 • 26-02-2016
 • 25-02-2016
 • 24-02-2016
 • 23-02-2016
 • 22-02-2016
 • 21-02-2016
 • 20-02-2016
 • 19-02-2016
 • 18-02-2016
 • 17-02-2016
 • 16-02-2016
 • 15-02-2016
 • 14-02-2016
 • 13-02-2016
 • 12-02-2016
 • 11-02-2016
 • 10-02-2016
 • 09-02-2016
 • 08-02-2016
 • 07-02-2016
 • 06-02-2016
 • 05-02-2016
 • 04-02-2016
 • 03-02-2016
 • 02-02-2016
 • 01-02-2016
 • 31-01-2016
 • 30-01-2016
 • 29-01-2016
 • 28-01-2016
 • 27-01-2016
 • 26-01-2016
 • 25-01-2016
 • 24-01-2016
 • 23-01-2016
 • 22-01-2016
 • 21-01-2016
 • 20-01-2016
 • 19-01-2016
 • 18-01-2016
 • 17-01-2016
 • 16-01-2016
 • 15-01-2016
 • 14-01-2016
 • 13-01-2016
 • 12-01-2016
 • 11-01-2016
 • 10-01-2016
 • 09-01-2016
 • 08-01-2016
 • 07-01-2016
 • 06-01-2016
 • 05-01-2016
 • 04-01-2016
 • 03-01-2016
 • 02-01-2016
 • 01-01-2016
 • 31-12-2015
 • 30-12-2015
 • 29-12-2015
 • 28-12-2015
 • 27-12-2015
 • 26-12-2015
 • 25-12-2015
 • 24-12-2015
 • 23-12-2015
 • 22-12-2015
 • 21-12-2015
 • 20-12-2015
 • 19-12-2015
 • 18-12-2015
 • 17-12-2015
 • 16-12-2015
 • 15-12-2015
 • 14-12-2015
 • 13-12-2015
 • 12-12-2015
 • 11-12-2015
 • 10-12-2015
 • 09-12-2015
 • 08-12-2015
 • 07-12-2015
 • 06-12-2015
 • 05-12-2015
 • 04-12-2015
 • 03-12-2015
 • 02-12-2015
 • 01-12-2015
 • 30-11-2015
 • 29-11-2015
 • 28-11-2015
 • 27-11-2015
 • 26-11-2015
 • 25-11-2015
 • 24-11-2015
 • 23-11-2015
 • 22-11-2015
 • 21-11-2015
 • 20-11-2015
 • 19-11-2015
 • 18-11-2015
 • 17-11-2015
 • 16-11-2015
 • 15-11-2015
 • 14-11-2015
 • 13-11-2015
 • 12-11-2015
 • 11-11-2015
 • 10-11-2015
 • 09-11-2015
 • 08-11-2015
 • 07-11-2015
 • 06-11-2015
 • 05-11-2015
 • 04-11-2015
 • 03-11-2015
 • 02-11-2015
 • 01-11-2015
 • 31-10-2015
 • 30-10-2015
 • 29-10-2015
 • 28-10-2015
 • 27-10-2015
 • 26-10-2015
 • 25-10-2015
 • 24-10-2015
 • 23-10-2015
 • 22-10-2015
 • 21-10-2015
 • 20-10-2015
 • 19-10-2015
 • 18-10-2015
 • 17-10-2015
 • 16-10-2015
 • 15-10-2015
 • 14-10-2015
 • 13-10-2015
 • 12-10-2015
 • 11-10-2015
 • 10-10-2015
 • 09-10-2015
 • 08-10-2015
 • 07-10-2015
 • 06-10-2015
 • 05-10-2015
 • 04-10-2015
 • 03-10-2015
 • 02-10-2015
 • 01-10-2015
 • 30-09-2015
 • 29-09-2015
 • 28-09-2015
 • 27-09-2015
 • 26-09-2015
 • 25-09-2015
 • 24-09-2015
 • 23-09-2015
 • 22-09-2015
 • 21-09-2015
 • 20-09-2015
 • 19-09-2015
 • 18-09-2015
 • 17-09-2015
 • 16-09-2015
 • 15-09-2015
 • 14-09-2015
 • 13-09-2015
 • 12-09-2015
 • 11-09-2015
 • 10-09-2015
 • 09-09-2015
 • 08-09-2015
 • 07-09-2015
 • 06-09-2015
 • 05-09-2015
 • 04-09-2015
 • 03-09-2015
 • 02-09-2015
 • 01-09-2015
 • 31-08-2015
 • 30-08-2015
 • 29-08-2015
 • 28-08-2015
 • 27-08-2015
 • 26-08-2015
 • 25-08-2015
 • 24-08-2015
 • 23-08-2015
 • 22-08-2015
 • 21-08-2015
 • 20-08-2015
 • 19-08-2015
 • 18-08-2015
 • 17-08-2015
 • 16-08-2015
 • 15-08-2015
 • 14-08-2015
 • 13-08-2015
 • 12-08-2015
 • 11-08-2015
 • 10-08-2015
 • 09-08-2015
 • 08-08-2015
 • 07-08-2015
 • 06-08-2015
 • 05-08-2015
 • 04-08-2015
 • 03-08-2015
 • 02-08-2015
 • 01-08-2015
 • 31-07-2015
 • 30-07-2015
 • 29-07-2015
 • 28-07-2015
 • 27-07-2015
 • 26-07-2015
 • 25-07-2015
 • 24-07-2015
 • 23-07-2015
 • 22-07-2015
 • 21-07-2015
 • 20-07-2015
 • 19-07-2015
 • 18-07-2015
 • 17-07-2015
 • 16-07-2015
 • 15-07-2015
 • 14-07-2015
 • 13-07-2015
 • 12-07-2015
 • 11-07-2015
 • 10-07-2015
 • 09-07-2015
 • 08-07-2015
 • 07-07-2015
 • 06-07-2015
 • 05-07-2015
 • 04-07-2015
 • 03-07-2015
 • 02-07-2015
 • 01-07-2015
 • 30-06-2015
 • 29-06-2015
 • 28-06-2015
 • 27-06-2015
 • 26-06-2015
 • 25-06-2015
 • 24-06-2015
 • 23-06-2015
 • 22-06-2015
 • 21-06-2015
 • 20-06-2015
 • 19-06-2015
 • 18-06-2015
 • 17-06-2015
 • 16-06-2015
 • 15-06-2015
 • 14-06-2015
 • 13-06-2015
 • 12-06-2015
 • 11-06-2015
 • 10-06-2015
 • 09-06-2015
 • 08-06-2015
 • 07-06-2015
 • 06-06-2015
 • 05-06-2015
 • 04-06-2015
 • 03-06-2015
 • 02-06-2015
 • 01-06-2015
 • 31-05-2015
 • 30-05-2015
 • 29-05-2015
 • 28-05-2015
 • 27-05-2015
 • 26-05-2015
 • 25-05-2015
 • 24-05-2015
 • 23-05-2015
 • 22-05-2015
 • 21-05-2015
 • 20-05-2015
 • 19-05-2015
 • 18-05-2015
 • 17-05-2015
 • 16-05-2015
 • 15-05-2015
 • 14-05-2015
 • 13-05-2015
 • 12-05-2015
 • 11-05-2015
 • 10-05-2015
 • 09-05-2015
 • 08-05-2015
 • 07-05-2015
 • 06-05-2015
 • 05-05-2015
 • 04-05-2015
 • 03-05-2015
 • 02-05-2015
 • 01-05-2015
 • 30-04-2015
 • 29-04-2015
 • 28-04-2015
 • 27-04-2015
 • 26-04-2015
 • 25-04-2015
 • 24-04-2015
 • 23-04-2015
 • 22-04-2015
 • 21-04-2015
 • 20-04-2015
 • 19-04-2015
 • 18-04-2015
 • 17-04-2015
 • 16-04-2015
 • 15-04-2015
 • 14-04-2015
 • 13-04-2015
 • 12-04-2015
 • 11-04-2015
 • 10-04-2015
 • 09-04-2015
 • 08-04-2015
 • 07-04-2015
 • 06-04-2015
 • 05-04-2015
 • 04-04-2015
 • 03-04-2015
 • 02-04-2015
 • 01-04-2015
 • 31-03-2015
 • 30-03-2015
 • 29-03-2015
 • 28-03-2015
 • 27-03-2015
 • 26-03-2015
 • 25-03-2015
 • 24-03-2015
 • 23-03-2015
 • 22-03-2015
 • 21-03-2015
 • 20-03-2015
 • 19-03-2015
 • 18-03-2015
 • 17-03-2015
 • 16-03-2015
 • 15-03-2015
 • 14-03-2015
 • 13-03-2015
 • 12-03-2015
 • 11-03-2015
 • 10-03-2015
 • 09-03-2015
 • 08-03-2015
 • 07-03-2015
 • 06-03-2015
 • 05-03-2015
 • 04-03-2015
 • 03-03-2015
 • 02-03-2015
 • 01-03-2015
 • 28-02-2015
 • 27-02-2015
 • 26-02-2015
 • 25-02-2015
 • 24-02-2015
 • 23-02-2015
 • 22-02-2015
 • 21-02-2015
 • 20-02-2015
 • 19-02-2015
 • 18-02-2015
 • 17-02-2015
 • 16-02-2015
 • 15-02-2015
 • 14-02-2015
 • 13-02-2015
 • 12-02-2015
 • 11-02-2015
 • 10-02-2015
 • 09-02-2015
 • 08-02-2015
 • 07-02-2015
 • 06-02-2015
 • 05-02-2015
 • 04-02-2015
 • 03-02-2015
 • 02-02-2015
 • 01-02-2015
 • 31-01-2015
 • 30-01-2015
 • 29-01-2015
 • 28-01-2015
 • 27-01-2015
 • 26-01-2015
 • 25-01-2015
 • 24-01-2015
 • 23-01-2015
 • 22-01-2015
 • 21-01-2015
 • 20-01-2015
 • 19-01-2015
 • 18-01-2015
 • 17-01-2015
 • 16-01-2015
 • 15-01-2015
 • 14-01-2015
 • 13-01-2015
 • 12-01-2015
 • 11-01-2015
 • 10-01-2015
 • 09-01-2015
 • 08-01-2015
 • 07-01-2015
 • 06-01-2015
 • 05-01-2015
 • 04-01-2015
 • 03-01-2015
 • 02-01-2015
 • 01-01-2015
 • 31-12-2014
 • 30-12-2014
 • 29-12-2014
 • 28-12-2014
 • 27-12-2014
 • 26-12-2014
 • 25-12-2014
 • 24-12-2014
 • 23-12-2014
 • 22-12-2014
 • 21-12-2014
 • 20-12-2014
 • 19-12-2014
 • 18-12-2014
 • 17-12-2014
 • 16-12-2014
 • 15-12-2014
 • 14-12-2014
 • 13-12-2014
 • 12-12-2014
 • 11-12-2014
 • 10-12-2014
 • 09-12-2014
 • 08-12-2014
 • 07-12-2014
 • 06-12-2014
 • 05-12-2014
 • 04-12-2014
 • 03-12-2014
 • 02-12-2014
 • 01-12-2014
 • 30-11-2014
 • 29-11-2014
 • 28-11-2014
 • 27-11-2014
 • 26-11-2014
 • 25-11-2014
 • 24-11-2014
 • 23-11-2014
 • 22-11-2014
 • 21-11-2014
 • 20-11-2014
 • 19-11-2014
 • 18-11-2014
 • 17-11-2014
 • 16-11-2014
 • 15-11-2014
 • 14-11-2014
 • 13-11-2014
 • 12-11-2014
 • 11-11-2014
 • 10-11-2014
 • 09-11-2014
 • 08-11-2014
 • 07-11-2014
 • 06-11-2014
 • 05-11-2014
 • 04-11-2014
 • 03-11-2014
 • 02-11-2014
 • 01-11-2014
 • 31-10-2014
 • 30-10-2014
 • 29-10-2014
 • 28-10-2014
 • 27-10-2014
 • 26-10-2014
 • 25-10-2014
 • 24-10-2014
 • 23-10-2014
 • 22-10-2014
 • 21-10-2014
 • 20-10-2014
 • 19-10-2014
 • 18-10-2014
 • 17-10-2014
 • 16-10-2014
 • 15-10-2014
 • 14-10-2014
 • 13-10-2014
 • 12-10-2014
 • 11-10-2014
 • 10-10-2014
 • 09-10-2014
 • 08-10-2014
 • 07-10-2014
 • 06-10-2014
 • 05-10-2014
 • 04-10-2014
 • 03-10-2014
 • 02-10-2014
 • 01-10-2014
 • 30-09-2014
 • 29-09-2014
 • 28-09-2014
 • 27-09-2014
 • 26-09-2014
 • 25-09-2014
 • 24-09-2014
 • 23-09-2014
 • 22-09-2014
 • 21-09-2014
 • 20-09-2014
 • 19-09-2014
 • 18-09-2014
 • 17-09-2014
 • 16-09-2014
 • 15-09-2014
 • 14-09-2014
 • 13-09-2014
 • 12-09-2014
 • 11-09-2014
 • 10-09-2014
 • 09-09-2014
 • 08-09-2014
 • 07-09-2014
 • 06-09-2014
 • 05-09-2014
 • 04-09-2014
 • 03-09-2014
 • 02-09-2014
 • 01-09-2014
 • 31-08-2014
 • 30-08-2014
 • 29-08-2014
 • 28-08-2014
 • 27-08-2014
 • 26-08-2014
 • 25-08-2014
 • 24-08-2014
 • 23-08-2014
 • 22-08-2014
 • 21-08-2014
 • 20-08-2014
 • 19-08-2014
 • 18-08-2014
 • 17-08-2014
 • 16-08-2014
 • 15-08-2014
 • 14-08-2014
 • 13-08-2014
 • 12-08-2014
 • 11-08-2014
 • 10-08-2014
 • 09-08-2014
 • 08-08-2014
 • 07-08-2014
 • 06-08-2014
 • 05-08-2014
 • 04-08-2014
 • 03-08-2014
 • 02-08-2014
 • 01-08-2014
 • 31-07-2014
 • 30-07-2014
 • 29-07-2014
 • 28-07-2014
 • 27-07-2014
 • 26-07-2014
 • 25-07-2014
 • 24-07-2014
 • 23-07-2014
 • 22-07-2014
 • 21-07-2014
 • 20-07-2014
 • 19-07-2014
 • 18-07-2014
 • 17-07-2014
 • 16-07-2014
 • 15-07-2014
 • 14-07-2014
 • 13-07-2014
 • 12-07-2014
 • 11-07-2014
 • 10-07-2014
 • 09-07-2014
 • 08-07-2014
 • 07-07-2014
 • 06-07-2014
 • 05-07-2014
 • 04-07-2014
 • 03-07-2014
 • 02-07-2014
 • 01-07-2014
 • 30-06-2014
 • 29-06-2014
 • 28-06-2014
 • 27-06-2014
 • 26-06-2014
 • 25-06-2014
 • 24-06-2014
 • 23-06-2014
 • 22-06-2014
 • 21-06-2014
 • 20-06-2014
 • 19-06-2014
 • 18-06-2014
 • 17-06-2014
 • 16-06-2014
 • 15-06-2014
 • 14-06-2014
 • 13-06-2014
 • 12-06-2014
 • 11-06-2014
 • 10-06-2014
 • 09-06-2014
 • 08-06-2014
 • 07-06-2014
 • 06-06-2014
 • 05-06-2014
 • 04-06-2014
 • 03-06-2014
 • 02-06-2014
 • 01-06-2014
 • 31-05-2014
 • 30-05-2014
 • 29-05-2014
 • 28-05-2014
 • 27-05-2014
 • 26-05-2014
 • 25-05-2014
 • 24-05-2014
 • 23-05-2014
 • 22-05-2014
 • 21-05-2014
 • 20-05-2014
 • 19-05-2014
 • 18-05-2014
 • 17-05-2014
 • 16-05-2014
 • 15-05-2014
 • 14-05-2014
 • 13-05-2014
 • 12-05-2014
 • 11-05-2014
 • 10-05-2014
 • 09-05-2014
 • 08-05-2014
 • 07-05-2014
 • 06-05-2014
 • 05-05-2014
 • 04-05-2014
 • 03-05-2014
 • 02-05-2014
 • 01-05-2014
 • 30-04-2014
 • 29-04-2014
 • 28-04-2014
 • 27-04-2014
 • 26-04-2014
 • 25-04-2014
 • 24-04-2014
 • 23-04-2014
 • 22-04-2014
 • 21-04-2014
 • 20-04-2014
 • 19-04-2014
 • 18-04-2014
 • 17-04-2014
 • 16-04-2014
 • 15-04-2014
 • 14-04-2014
 • 13-04-2014
 • 12-04-2014
 • 11-04-2014
 • 10-04-2014
 • 09-04-2014
 • 08-04-2014
 • 07-04-2014
 • 06-04-2014
 • 05-04-2014
 • 04-04-2014
 • 03-04-2014
 • 02-04-2014
 • 01-04-2014
 • 31-03-2014
 • 30-03-2014
 • 29-03-2014
 • 28-03-2014
 • 27-03-2014
 • 26-03-2014
 • 25-03-2014
 • 24-03-2014
 • 23-03-2014
 • 22-03-2014
 • 21-03-2014
 • 20-03-2014
 • 19-03-2014
 • 18-03-2014
 • 17-03-2014
 • 16-03-2014
 • 15-03-2014
 • 14-03-2014
 • 13-03-2014
 • 12-03-2014
 • 11-03-2014
 • 10-03-2014
 • 09-03-2014
 • 08-03-2014
 • 07-03-2014
 • 06-03-2014
 • 05-03-2014
 • 04-03-2014
 • 03-03-2014
 • 02-03-2014
 • 01-03-2014
 • 28-02-2014
 • 27-02-2014
 • 26-02-2014
 • 25-02-2014
 • 24-02-2014
 • 23-02-2014
 • 22-02-2014
 • 21-02-2014
 • 20-02-2014
 • 19-02-2014
 • 18-02-2014
 • 17-02-2014
 • 16-02-2014
 • 15-02-2014
 • 14-02-2014
 • 13-02-2014
 • 12-02-2014
 • 11-02-2014
 • 10-02-2014
 • 09-02-2014
 • 08-02-2014
 • 07-02-2014
 • 06-02-2014
 • 05-02-2014
 • 04-02-2014
 • 03-02-2014
 • 02-02-2014
 • 01-02-2014
 • 31-01-2014
 • 30-01-2014
 • 29-01-2014
 • 28-01-2014
 • 27-01-2014
 • 26-01-2014
 • 25-01-2014
 • 24-01-2014
 • 23-01-2014
 • 22-01-2014
 • 21-01-2014
 • 20-01-2014
 • 19-01-2014
 • 18-01-2014
 • 17-01-2014
 • 16-01-2014
 • 15-01-2014
 • 14-01-2014
 • 13-01-2014
 • 12-01-2014
 • 11-01-2014
 • 10-01-2014
 • 09-01-2014
 • 08-01-2014
 • 07-01-2014
 • 06-01-2014
 • 05-01-2014
 • 04-01-2014
 • 03-01-2014
 • 02-01-2014
 • 01-01-2014
 • 31-12-2013
 • 30-12-2013
 • 29-12-2013
 • 28-12-2013
 • 27-12-2013
 • 26-12-2013
 • 25-12-2013
 • 24-12-2013
 • 23-12-2013
 • 22-12-2013
 • 21-12-2013
 • 20-12-2013
 • 19-12-2013
 • 18-12-2013
 • 17-12-2013
 • 16-12-2013
 • 15-12-2013
 • 14-12-2013
 • 13-12-2013
 • 12-12-2013
 • 11-12-2013
 • 10-12-2013
 • 09-12-2013
 • 08-12-2013
 • 07-12-2013
 • 06-12-2013
 • 05-12-2013
 • 04-12-2013
 • 03-12-2013
 • 02-12-2013
 • 01-12-2013
 • 30-11-2013
 • 29-11-2013
 • 28-11-2013
 • 27-11-2013
 • 26-11-2013
 • 25-11-2013
 • 24-11-2013
 • 23-11-2013
 • 22-11-2013
 • 21-11-2013
 • 20-11-2013
 • 19-11-2013
 • 18-11-2013
 • 17-11-2013
 • 16-11-2013
 • 15-11-2013
 • 14-11-2013
 • 13-11-2013
 • 12-11-2013
 • 11-11-2013
 • 10-11-2013
 • 09-11-2013
 • 08-11-2013
 • 07-11-2013
 • 06-11-2013
 • 05-11-2013
 • 04-11-2013
 • 03-11-2013
 • 02-11-2013
 • 01-11-2013
 • 31-10-2013
 • 30-10-2013
 • 29-10-2013
 • 28-10-2013
 • 27-10-2013
 • 26-10-2013
 • 25-10-2013
 • 24-10-2013
 • 23-10-2013
 • 22-10-2013
 • 21-10-2013
 • 20-10-2013
 • 19-10-2013
 • 18-10-2013
 • 17-10-2013
 • 16-10-2013
 • 15-10-2013
 • 14-10-2013
 • 13-10-2013
 • 12-10-2013
 • 11-10-2013
 • 10-10-2013
 • 09-10-2013
 • 08-10-2013
 • 07-10-2013
 • 06-10-2013
 • 05-10-2013
 • 04-10-2013
 • 03-10-2013
 • 02-10-2013
 • 01-10-2013
 • 30-09-2013
 • 29-09-2013
 • 28-09-2013
 • 27-09-2013
 • 26-09-2013
 • 25-09-2013
 • 24-09-2013
 • 23-09-2013
 • 22-09-2013
 • 21-09-2013
 • 20-09-2013
 • 19-09-2013
 • 18-09-2013
 • 17-09-2013
 • 16-09-2013
 • 15-09-2013
 • 14-09-2013
 • 13-09-2013
 • 12-09-2013
 • 11-09-2013
 • 10-09-2013
 • 09-09-2013
 • 08-09-2013
 • 07-09-2013
 • 06-09-2013
 • 05-09-2013
 • 04-09-2013
 • 03-09-2013
 • 02-09-2013
 • 01-09-2013
 • 31-08-2013
 • 30-08-2013
 • 29-08-2013
 • 28-08-2013
 • 27-08-2013
 • 26-08-2013
 • 25-08-2013
 • 24-08-2013
 • 23-08-2013
 • 22-08-2013
 • 21-08-2013
 • 20-08-2013
 • 19-08-2013
 • 18-08-2013
 • 17-08-2013
 • 16-08-2013
 • 15-08-2013
 • 14-08-2013
 • 13-08-2013
 • 12-08-2013
 • 11-08-2013
 • 10-08-2013
 • 09-08-2013
 • 08-08-2013
 • 07-08-2013
 • 06-08-2013
 • 05-08-2013
 • 04-08-2013
 • 03-08-2013
 • 02-08-2013
 • 01-08-2013
 • 31-07-2013
 • 30-07-2013
 • 29-07-2013
 • 28-07-2013
 • 27-07-2013
 • 26-07-2013
 • 25-07-2013
 • 24-07-2013
 • 23-07-2013
 • 22-07-2013
 • 21-07-2013
 • 20-07-2013
 • 19-07-2013
 • 18-07-2013
 • 17-07-2013
 • 16-07-2013
 • 15-07-2013
 • 14-07-2013
 • 13-07-2013
 • 12-07-2013
 • 11-07-2013
 • 10-07-2013
 • 09-07-2013
 • 08-07-2013
 • 07-07-2013
 • 06-07-2013
 • 05-07-2013
 • 04-07-2013
 • 03-07-2013
 • 02-07-2013
 • 01-07-2013
 • 30-06-2013
 • 29-06-2013
 • 28-06-2013
 • 27-06-2013
 • 26-06-2013
 • 25-06-2013
 • 24-06-2013
 • 23-06-2013
 • 22-06-2013
 • 21-06-2013
 • 20-06-2013
 • 19-06-2013
 • 18-06-2013
 • 17-06-2013
 • 16-06-2013
 • 15-06-2013
 • 14-06-2013
 • 13-06-2013
 • 12-06-2013
 • 11-06-2013
 • 10-06-2013
 • 09-06-2013
 • 08-06-2013
 • 07-06-2013
 • 06-06-2013
 • 05-06-2013
 • 04-06-2013
 • 03-06-2013
 • 02-06-2013
 • 01-06-2013
 • 31-05-2013
 • 30-05-2013
 • 29-05-2013
 • 28-05-2013
 • 27-05-2013
 • 26-05-2013
 • 25-05-2013
 • 24-05-2013
 • 23-05-2013
 • 22-05-2013
 • 21-05-2013
 • 20-05-2013
 • 19-05-2013
 • 18-05-2013
 • 17-05-2013
 • 16-05-2013
 • 15-05-2013
 • 14-05-2013
 • 13-05-2013
 • 12-05-2013
 • 11-05-2013
 • 10-05-2013
 • 09-05-2013
 • 08-05-2013
 • 07-05-2013
 • 06-05-2013
 • 05-05-2013
 • 04-05-2013
 • 03-05-2013
 • 02-05-2013
 • 01-05-2013
 • 30-04-2013
 • 29-04-2013
 • 28-04-2013
 • 27-04-2013
 • 26-04-2013
 • 25-04-2013
 • 24-04-2013
 • 23-04-2013
 • 22-04-2013
 • 21-04-2013
 • 20-04-2013
 • 19-04-2013
 • 18-04-2013
 • 17-04-2013
 • 16-04-2013
 • 15-04-2013
 • 14-04-2013
 • 13-04-2013
 • 12-04-2013
 • 11-04-2013
 • 10-04-2013
 • 09-04-2013
 • 08-04-2013
 • 07-04-2013
 • 06-04-2013
 • 05-04-2013
 • 04-04-2013
 • 03-04-2013
 • 02-04-2013
 • 01-04-2013
 • 31-03-2013
 • 30-03-2013
 • 29-03-2013
 • 28-03-2013
 • 27-03-2013
 • 26-03-2013
 • 25-03-2013
 • 24-03-2013
 • 23-03-2013
 • 22-03-2013
 • 21-03-2013
 • 20-03-2013
 • 19-03-2013
 • 18-03-2013
 • 17-03-2013
 • 16-03-2013
 • 15-03-2013
 • 14-03-2013
 • 13-03-2013
 • 12-03-2013
 • 11-03-2013
 • 10-03-2013
 • 09-03-2013
 • 08-03-2013
 • 07-03-2013
 • 06-03-2013
 • 05-03-2013
 • 04-03-2013
 • 03-03-2013
 • 02-03-2013
 • 01-03-2013
 • 28-02-2013
 • 27-02-2013
 • 26-02-2013
 • 25-02-2013
 • 24-02-2013
 • 23-02-2013
 • 22-02-2013
 • 21-02-2013
 • 20-02-2013
 • 19-02-2013
 • 18-02-2013
 • 17-02-2013
 • 16-02-2013
 • 15-02-2013
 • 14-02-2013
 • 13-02-2013
 • 12-02-2013
 • 11-02-2013
 • 10-02-2013
 • 09-02-2013
 • 08-02-2013
 • 07-02-2013
 • 06-02-2013
 • 05-02-2013
 • 04-02-2013
 • 03-02-2013
 • 02-02-2013
 • 01-02-2013
 • 31-01-2013
 • 30-01-2013
 • 29-01-2013
 • 28-01-2013
 • 27-01-2013
 • 26-01-2013
 • 25-01-2013
 • 24-01-2013
 • 23-01-2013
 • 22-01-2013
 • 21-01-2013
 • 20-01-2013
 • 19-01-2013
 • 18-01-2013
 • 17-01-2013
 • 16-01-2013
 • 15-01-2013
 • 14-01-2013
 • 13-01-2013
 • 12-01-2013
 • 11-01-2013
 • 10-01-2013
 • 09-01-2013
 • 08-01-2013
 • 07-01-2013
 • 06-01-2013
 • 05-01-2013
 • 04-01-2013
 • 03-01-2013
 • 02-01-2013
 • 01-01-2013
 • 31-12-2012
 • 30-12-2012
 • 29-12-2012
 • 28-12-2012
 • 27-12-2012
 • 26-12-2012
 • 25-12-2012
 • 24-12-2012
 • 23-12-2012
 • 22-12-2012
 • 21-12-2012
 • 20-12-2012
 • 19-12-2012
 • 18-12-2012
 • 17-12-2012
 • 16-12-2012
 • 15-12-2012
 • 14-12-2012
 • 13-12-2012
 • 12-12-2012
 • 11-12-2012
 • 10-12-2012
 • 09-12-2012
 • 08-12-2012
 • 07-12-2012
 • 06-12-2012
 • 05-12-2012
 • 04-12-2012
 • 03-12-2012
 • 02-12-2012
 • 01-12-2012
 • 30-11-2012
 • 29-11-2012
 • 28-11-2012
 • 27-11-2012
 • 26-11-2012
 • 25-11-2012
 • 24-11-2012
 • 23-11-2012
 • 22-11-2012
 • 21-11-2012
 • 20-11-2012
 • 19-11-2012
 • 18-11-2012
 • 17-11-2012
 • 16-11-2012
 • 15-11-2012
 • 14-11-2012
 • 13-11-2012
 • 12-11-2012
 • 11-11-2012
 • 10-11-2012
 • 09-11-2012
 • 08-11-2012
 • 07-11-2012
 • 06-11-2012
 • 05-11-2012
 • 04-11-2012
 • 03-11-2012
 • 02-11-2012
 • 01-11-2012
 • 31-10-2012
 • 30-10-2012
 • 29-10-2012
 • 28-10-2012
 • 27-10-2012
 • 26-10-2012
 • 25-10-2012
 • 24-10-2012
 • 23-10-2012
 • 22-10-2012
 • 21-10-2012
 • 20-10-2012
 • 19-10-2012
 • 18-10-2012
 • 17-10-2012
 • 16-10-2012
 • 15-10-2012
 • 14-10-2012
 • 13-10-2012
 • 12-10-2012
 • 11-10-2012
 • 10-10-2012
 • 09-10-2012
 • 08-10-2012
 • 07-10-2012
 • 06-10-2012
 • 05-10-2012
 • 04-10-2012
 • 03-10-2012
 • 02-10-2012
 • 01-10-2012
 • 30-09-2012
 • 29-09-2012
 • 28-09-2012
 • 27-09-2012
 • 26-09-2012
 • 25-09-2012
 • 24-09-2012
 • 23-09-2012
 • 22-09-2012
 • 21-09-2012
 • 20-09-2012
 • 19-09-2012
 • 18-09-2012
 • 17-09-2012
 • 16-09-2012
 • 15-09-2012
 • 14-09-2012
 • 13-09-2012
 • 12-09-2012
 • 11-09-2012
 • 10-09-2012
 • 09-09-2012
 • 08-09-2012
 • 07-09-2012
 • 06-09-2012
 • 05-09-2012
 • 04-09-2012
 • 03-09-2012
 • 02-09-2012
 • 01-09-2012
 • 31-08-2012
 • 30-08-2012
 • 29-08-2012
 • 28-08-2012
 • 27-08-2012
 • 26-08-2012
 • 25-08-2012
 • 24-08-2012
 • 23-08-2012
 • 22-08-2012
 • 21-08-2012
 • 20-08-2012
 • 19-08-2012
 • 18-08-2012
 • 17-08-2012
 • 16-08-2012
 • 15-08-2012
 • 14-08-2012
 • 13-08-2012
 • 12-08-2012
 • 11-08-2012
 • 10-08-2012
 • 09-08-2012
 • 08-08-2012
 • 07-08-2012
 • 06-08-2012
 • 05-08-2012
 • 04-08-2012
 • 03-08-2012
 • 02-08-2012
 • 01-08-2012
 • 31-07-2012
 • 30-07-2012
 • 29-07-2012
 • 28-07-2012
 • 27-07-2012
 • 26-07-2012
 • 25-07-2012
 • 24-07-2012
 • 23-07-2012
 • 22-07-2012
 • 21-07-2012
 • 20-07-2012
 • 19-07-2012
 • 18-07-2012
 • 17-07-2012
 • 16-07-2012
 • 15-07-2012
 • 14-07-2012
 • 13-07-2012
 • 12-07-2012
 • 11-07-2012
 • 10-07-2012
 • 09-07-2012
 • 08-07-2012
 • 07-07-2012
 • 06-07-2012
 • 05-07-2012
 • 04-07-2012
 • 03-07-2012
 • 02-07-2012
 • 01-07-2012
 • 30-06-2012
 • 29-06-2012
 • 28-06-2012
 • 27-06-2012
 • 26-06-2012
 • 25-06-2012
 • 24-06-2012
 • 23-06-2012
 • 22-06-2012
 • 21-06-2012
 • 20-06-2012
 • 19-06-2012
 • 18-06-2012
 • 17-06-2012
 • 16-06-2012
 • 15-06-2012
 • 14-06-2012
 • 13-06-2012
 • 12-06-2012
 • 11-06-2012
 • 10-06-2012
 • 09-06-2012
 • 08-06-2012
 • 07-06-2012
 • 06-06-2012
 • 05-06-2012
 • 04-06-2012
 • 03-06-2012
 • 02-06-2012
 • 01-06-2012
 • 31-05-2012
 • 30-05-2012
 • 29-05-2012
 • 28-05-2012
 • 27-05-2012
 • 26-05-2012
 • 25-05-2012
 • 24-05-2012
 • 23-05-2012
 • 22-05-2012
 • 21-05-2012
 • 20-05-2012
 • 19-05-2012
 • 18-05-2012
 • 17-05-2012
 • 16-05-2012
 • 15-05-2012
 • 14-05-2012
 • 13-05-2012
 • 12-05-2012
 • 11-05-2012
 • 10-05-2012
 • 09-05-2012
 • 08-05-2012
 • 07-05-2012
 • 06-05-2012
 • 05-05-2012
 • 04-05-2012
 • 03-05-2012
 • 02-05-2012
 • 01-05-2012
 • 30-04-2012
 • 29-04-2012
 • 28-04-2012
 • 27-04-2012
 • 26-04-2012
 • 25-04-2012
 • 24-04-2012
 • 23-04-2012
 • 22-04-2012
 • 21-04-2012
 • 20-04-2012
 • 19-04-2012
 • 18-04-2012
 • 17-04-2012
 • 16-04-2012
 • 15-04-2012
 • 14-04-2012
 • 13-04-2012
 • 12-04-2012
 • 11-04-2012
 • 10-04-2012
 • 09-04-2012
 • 08-04-2012
 • 07-04-2012
 • 06-04-2012
 • 05-04-2012
 • 04-04-2012
 • 03-04-2012
 • 02-04-2012
 • 01-04-2012
 • 31-03-2012
 • 30-03-2012
 • 29-03-2012
 • 28-03-2012
 • 27-03-2012
 • 26-03-2012
 • 25-03-2012
 • 24-03-2012
 • 23-03-2012
 • 22-03-2012
 • 21-03-2012
 • 20-03-2012
 • 19-03-2012
 • 18-03-2012
 • 17-03-2012
 • 16-03-2012
 • 15-03-2012
 • 14-03-2012
 • 13-03-2012
 • 12-03-2012
 • 11-03-2012
 • 10-03-2012
 • 09-03-2012
 • 08-03-2012
 • 07-03-2012
 • 06-03-2012
 • 05-03-2012
 • 04-03-2012
 • 03-03-2012
 • 02-03-2012
 • 01-03-2012
 • 29-02-2012
 • 28-02-2012
 • 27-02-2012
 • 26-02-2012
 • 25-02-2012
 • 24-02-2012
 • 23-02-2012
 • 22-02-2012
 • 21-02-2012
 • 20-02-2012
 • 19-02-2012
 • 18-02-2012
 • 17-02-2012
 • 16-02-2012
 • 15-02-2012
 • 14-02-2012
 • 13-02-2012
 • 12-02-2012
 • 11-02-2012
 • 10-02-2012
 • 09-02-2012
 • 08-02-2012
 • 07-02-2012
 • 06-02-2012
 • 05-02-2012
 • 04-02-2012
 • 03-02-2012
 • 02-02-2012
 • 01-02-2012
 • 31-01-2012
 • 30-01-2012
 • 29-01-2012
 • 28-01-2012
 • 27-01-2012
 • 26-01-2012
 • 25-01-2012
 • 24-01-2012
 • 23-01-2012
 • 22-01-2012
 • 21-01-2012
 • 20-01-2012
 • 19-01-2012
 • 18-01-2012
 • 17-01-2012
 • 16-01-2012
 • 15-01-2012
 • 14-01-2012
 • 13-01-2012
 • 12-01-2012
 • 11-01-2012
 • 10-01-2012
 • 09-01-2012
 • 08-01-2012
 • 07-01-2012
 • 06-01-2012
 • 05-01-2012
 • 04-01-2012
 • 03-01-2012
 • 02-01-2012
 • 01-01-2012
 • 31-12-2011
 • 30-12-2011
 • 29-12-2011
 • 28-12-2011
 • 27-12-2011
 • 26-12-2011
 • 25-12-2011
 • 24-12-2011
 • 23-12-2011
 • 22-12-2011
 • 21-12-2011
 • 20-12-2011
 • 19-12-2011
 • 18-12-2011
 • 17-12-2011
 • 16-12-2011
 • 15-12-2011
 • 14-12-2011
 • 13-12-2011
 • 12-12-2011
 • 11-12-2011
 • 10-12-2011
 • 09-12-2011
 • 08-12-2011
 • 07-12-2011
 • 06-12-2011
 • 05-12-2011
 • 04-12-2011
 • 03-12-2011
 • 02-12-2011
 • 01-12-2011
 • 30-11-2011
 • 29-11-2011
 • 28-11-2011
 • 27-11-2011
 • 26-11-2011
 • 25-11-2011
 • 24-11-2011
 • 23-11-2011
 • 22-11-2011
 • 21-11-2011
 • 20-11-2011
 • 19-11-2011
 • 18-11-2011
 • 17-11-2011
 • 16-11-2011
 • 15-11-2011
 • 14-11-2011
 • 13-11-2011
 • 12-11-2011
 • 11-11-2011
 • 10-11-2011
 • 09-11-2011
 • 08-11-2011
 • 07-11-2011
 • 06-11-2011
 • 05-11-2011
 • 04-11-2011
 • 03-11-2011
 • 02-11-2011
 • 01-11-2011
 • 31-10-2011
 • 30-10-2011
 • 29-10-2011
 • 28-10-2011
 • 27-10-2011
 • 26-10-2011
 • 25-10-2011
 • 24-10-2011
 • 23-10-2011
 • 22-10-2011
 • 21-10-2011
 • 20-10-2011
 • 19-10-2011
 • 18-10-2011
 • 17-10-2011
 • 16-10-2011
 • 15-10-2011
 • 14-10-2011
 • 13-10-2011
 • 12-10-2011
 • 11-10-2011
 • 10-10-2011
 • 09-10-2011
 • 08-10-2011
 • 07-10-2011
 • 06-10-2011
 • 05-10-2011
 • 04-10-2011
 • 03-10-2011
 • 02-10-2011
 • 01-10-2011
 • 30-09-2011
 • 29-09-2011
 • 28-09-2011
 • 27-09-2011
 • 26-09-2011
 • 25-09-2011
 • 24-09-2011
 • 23-09-2011
 • 22-09-2011
 • 21-09-2011
 • 20-09-2011
 • 19-09-2011
 • 18-09-2011
 • 17-09-2011
 • 16-09-2011
 • 15-09-2011
 • 14-09-2011
 • 13-09-2011
 • 12-09-2011
 • 11-09-2011
 • 10-09-2011
 • 09-09-2011
 • 08-09-2011
 • 07-09-2011
 • 06-09-2011
 • 05-09-2011
 • 04-09-2011
 • 03-09-2011
 • 02-09-2011
 • 01-09-2011
 • 31-08-2011
 • 30-08-2011
 • 29-08-2011
 • 28-08-2011
 • 27-08-2011
 • 26-08-2011
 • 25-08-2011
 • 24-08-2011
 • 23-08-2011
 • 22-08-2011
 • 21-08-2011
 • 20-08-2011
 • 19-08-2011
 • 18-08-2011
 • 17-08-2011
 • 16-08-2011
 • 15-08-2011
 • 14-08-2011
 • 13-08-2011
 • 12-08-2011
 • 11-08-2011
 • 10-08-2011
 • 09-08-2011
 • 08-08-2011
 • 07-08-2011
 • 06-08-2011
 • 05-08-2011
 • 04-08-2011
 • 03-08-2011
 • 02-08-2011
 • 01-08-2011
 • 31-07-2011
 • 30-07-2011
 • 29-07-2011
 • 28-07-2011
 • 27-07-2011
 • 26-07-2011
 • 25-07-2011
 • 24-07-2011
 • 23-07-2011
 • 22-07-2011
 • 21-07-2011
 • 20-07-2011
 • 19-07-2011
 • 18-07-2011
 • 17-07-2011
 • 16-07-2011
 • 15-07-2011
 • 14-07-2011
 • 13-07-2011
 • 12-07-2011
 • 11-07-2011
 • 10-07-2011
 • 09-07-2011
 • 08-07-2011
 • 07-07-2011
 • 06-07-2011
 • 05-07-2011
 • 04-07-2011
 • 03-07-2011
 • 02-07-2011
 • 01-07-2011
 • 30-06-2011
 • 29-06-2011
 • 28-06-2011
 • 27-06-2011
 • 26-06-2011
 • 25-06-2011
 • 24-06-2011
 • 23-06-2011
 • 22-06-2011
 • 21-06-2011
 • 20-06-2011
 • 19-06-2011
 • 18-06-2011
 • 17-06-2011
 • 16-06-2011
 • 15-06-2011
 • 14-06-2011
 • 13-06-2011
 • 12-06-2011
 • 11-06-2011
 • 10-06-2011
 • 09-06-2011
 • 08-06-2011
 • 07-06-2011
 • 06-06-2011
 • 05-06-2011
 • 04-06-2011
 • 03-06-2011
 • 02-06-2011
 • 01-06-2011
 • 31-05-2011
 • 30-05-2011
 • 29-05-2011
 • 28-05-2011
 • 27-05-2011
 • 26-05-2011
 • 25-05-2011
 • 24-05-2011
 • 23-05-2011
 • 22-05-2011
 • 21-05-2011
 • 20-05-2011
 • 19-05-2011
 • 18-05-2011
 • 17-05-2011
 • 16-05-2011
 • 15-05-2011
 • 14-05-2011
 • 13-05-2011
 • 12-05-2011
 • 11-05-2011
 • 10-05-2011
 • 09-05-2011
 • 08-05-2011
 • 07-05-2011
 • 06-05-2011
 • 05-05-2011
 • 04-05-2011
 • 03-05-2011
 • 02-05-2011
 • 01-05-2011
 • 30-04-2011
 • 29-04-2011
 • 28-04-2011
 • 27-04-2011
 • 26-04-2011
 • 25-04-2011
 • 24-04-2011
 • 23-04-2011
 • 22-04-2011
 • 21-04-2011
 • 20-04-2011
 • 19-04-2011
 • 18-04-2011
 • 17-04-2011
 • 16-04-2011
 • 15-04-2011
 • 14-04-2011
 • 13-04-2011
 • 12-04-2011
 • 11-04-2011
 • 10-04-2011
 • 09-04-2011
 • 08-04-2011
 • 07-04-2011
 • 06-04-2011
 • 05-04-2011
 • 04-04-2011
 • 03-04-2011
 • 02-04-2011
 • 01-04-2011
 • 31-03-2011
 • 30-03-2011
 • 29-03-2011
 • 28-03-2011
 • 27-03-2011
 • 26-03-2011
 • 25-03-2011
 • 24-03-2011
 • 23-03-2011
 • 22-03-2011
 • 21-03-2011
 • 20-03-2011
 • 19-03-2011
 • 18-03-2011
 • 17-03-2011
 • 16-03-2011
 • 15-03-2011
 • 14-03-2011
 • 13-03-2011
 • 12-03-2011
 • 11-03-2011
 • 10-03-2011
 • 09-03-2011
 • 08-03-2011
 • 07-03-2011
 • 06-03-2011
 • 05-03-2011
 • 04-03-2011
 • 03-03-2011
 • 02-03-2011
 • 01-03-2011
 • 28-02-2011
 • 27-02-2011
 • 26-02-2011
 • 25-02-2011
 • 24-02-2011
 • 23-02-2011
 • 22-02-2011
 • 21-02-2011
 • 20-02-2011
 • 19-02-2011
 • 18-02-2011
 • 17-02-2011
 • 16-02-2011
 • 15-02-2011
 • 14-02-2011
 • 13-02-2011
 • 12-02-2011
 • 11-02-2011
 • 10-02-2011
 • 09-02-2011
 • 08-02-2011
 • 07-02-2011
 • 06-02-2011
 • 05-02-2011
 • 04-02-2011
 • 03-02-2011
 • 02-02-2011
 • 01-02-2011
 • 31-01-2011
 • 30-01-2011
 • 29-01-2011
 • 28-01-2011
 • 27-01-2011
 • 26-01-2011
 • 25-01-2011
 • 24-01-2011
 • 23-01-2011
 • 22-01-2011
 • 21-01-2011
 • 20-01-2011
 • 19-01-2011
 • 18-01-2011
 • 17-01-2011
 • 16-01-2011
 • 15-01-2011
 • 14-01-2011
 • 13-01-2011
 • 12-01-2011
 • 11-01-2011
 • 10-01-2011
 • 09-01-2011
 • 08-01-2011
 • 07-01-2011
 • 06-01-2011
 • 05-01-2011
 • 04-01-2011
 • 03-01-2011
 • 02-01-2011
 • 01-01-2011
 • 31-12-2010
 • 30-12-2010
 • 29-12-2010
 • 28-12-2010
 • 27-12-2010
 • 26-12-2010
 • 25-12-2010
 • 24-12-2010
 • 23-12-2010
 • 22-12-2010
 • 21-12-2010
 • 20-12-2010
 • 19-12-2010
 • 18-12-2010
 • 17-12-2010
 • 16-12-2010
 • 15-12-2010
 • 14-12-2010
 • 13-12-2010
 • 12-12-2010
 • 11-12-2010
 • 10-12-2010
 • 09-12-2010
 • 08-12-2010
 • 07-12-2010
 • 06-12-2010
 • 05-12-2010
 • 04-12-2010
 • 03-12-2010
 • 02-12-2010
 • 01-12-2010
 • 30-11-2010
 • 29-11-2010
 • 28-11-2010
 • 27-11-2010
 • 26-11-2010
 • 25-11-2010
 • 24-11-2010
 • 23-11-2010
 • 22-11-2010
 • 21-11-2010
 • 20-11-2010
 • 19-11-2010
 • 18-11-2010
 • 17-11-2010
 • 16-11-2010
 • 15-11-2010
 • 14-11-2010
 • 13-11-2010
 • 12-11-2010
 • 11-11-2010
 • 10-11-2010
 • 09-11-2010
 • 08-11-2010
 • 07-11-2010
 • 06-11-2010
 • 05-11-2010
 • 04-11-2010
 • 03-11-2010
 • 02-11-2010
 • 01-11-2010
 • 31-10-2010
 • 30-10-2010
 • 29-10-2010
 • 28-10-2010
 • 27-10-2010
 • 26-10-2010
 • 25-10-2010
 • 24-10-2010
 • 23-10-2010
 • 22-10-2010
 • 21-10-2010
 • 20-10-2010
 • 19-10-2010
 • 18-10-2010
 • 17-10-2010
 • 16-10-2010
 • 15-10-2010
 • 14-10-2010
 • 13-10-2010
 • 12-10-2010
 • 11-10-2010
 • 10-10-2010
 • 09-10-2010
 • 08-10-2010
 • 07-10-2010
 • 06-10-2010
 • 05-10-2010
 • 04-10-2010
 • 03-10-2010
 • 02-10-2010
 • 01-10-2010
 • 30-09-2010
 • 29-09-2010
 • 28-09-2010
 • 27-09-2010
 • 26-09-2010
 • 25-09-2010
 • 24-09-2010
 • 23-09-2010
 • 22-09-2010
 • 21-09-2010
 • 20-09-2010
 • 19-09-2010
 • 18-09-2010
 • 17-09-2010
 • 16-09-2010
 • 15-09-2010
 • 14-09-2010
 • 13-09-2010
 • 12-09-2010
 • 11-09-2010
 • 10-09-2010
 • 09-09-2010
 • 08-09-2010
 • 07-09-2010
 • 06-09-2010
 • 05-09-2010
 • 04-09-2010
 • 03-09-2010
 • 02-09-2010
 • 01-09-2010
 • 31-08-2010
 • 30-08-2010
 • 29-08-2010
 • 28-08-2010
 • 27-08-2010
 • 26-08-2010
 • 25-08-2010
 • 24-08-2010
 • 23-08-2010
 • 22-08-2010
 • 21-08-2010
 • 20-08-2010
 • 19-08-2010
 • 18-08-2010
 • 17-08-2010
 • 16-08-2010
 • 15-08-2010
 • 14-08-2010
 • 13-08-2010
 • 12-08-2010
 • 11-08-2010
 • 10-08-2010
 • 09-08-2010
 • 08-08-2010
 • 07-08-2010
 • 06-08-2010
 • 05-08-2010
 • 04-08-2010
 • 03-08-2010
 • 02-08-2010
 • 01-08-2010
 • 31-07-2010
 • 30-07-2010
 • 29-07-2010
 • 28-07-2010
 • 27-07-2010
 • 26-07-2010
 • 25-07-2010
 • 24-07-2010
 • 23-07-2010
 • 22-07-2010
 • 21-07-2010
 • 20-07-2010
 • 19-07-2010
 • 18-07-2010
 • 17-07-2010
 • 16-07-2010
 • 15-07-2010
 • 14-07-2010
 • 13-07-2010
 • 12-07-2010
 • 11-07-2010
 • 10-07-2010
 • 09-07-2010
 • 08-07-2010
 • 07-07-2010
 • 06-07-2010
 • 05-07-2010
 • 04-07-2010
 • 03-07-2010
 • 02-07-2010
 • 01-07-2010
 • 30-06-2010
 • 29-06-2010
 • 28-06-2010
 • 27-06-2010
 • 26-06-2010
 • 25-06-2010
 • 24-06-2010
 • 23-06-2010
 • 22-06-2010
 • 16-06-2010
 • 15-06-2010
 • 14-06-2010
 • 13-06-2010
 • 12-06-2010
 • 11-06-2010
 • 10-06-2010
 • 09-06-2010
 • 08-06-2010
 • 07-06-2010
 • 06-06-2010
 • 05-06-2010
 • 04-06-2010
 • 03-06-2010
 • 02-06-2010
 • 01-06-2010
 • 31-05-2010
 • 30-05-2010
 • 29-05-2010
 • 28-05-2010
 • 27-05-2010
 • 26-05-2010
 • 25-05-2010
 • 24-05-2010
 • 23-05-2010
 • 22-05-2010
 • 21-05-2010
 • 20-05-2010
 • 19-05-2010
 • 18-05-2010
 • 17-05-2010
 • 16-05-2010
 • 15-05-2010
 • 14-05-2010
 • 13-05-2010
 • 12-05-2010
 • 11-05-2010
 • 10-05-2010
 • 09-05-2010
 • 08-05-2010
 • 07-05-2010
 • 06-05-2010
 • 05-05-2010
 • 04-05-2010
 • 03-05-2010
 • 02-05-2010
 • 01-05-2010
 • 30-04-2010
 • 29-04-2010
 • 28-04-2010
 • 27-04-2010
 • 26-04-2010
 • 25-04-2010
 • 24-04-2010
 • 23-04-2010
 • 22-04-2010
 • 21-04-2010
 • 20-04-2010
 • 19-04-2010
 • 18-04-2010
 • 17-04-2010
 • 16-04-2010
 • 15-04-2010
 • 14-04-2010
 • 13-04-2010
 • 12-04-2010
 • 11-04-2010
 • 10-04-2010
 • 09-04-2010
 • 08-04-2010
 • 07-04-2010
 • 06-04-2010
 • 05-04-2010
 • 04-04-2010
 • 03-04-2010
 • 02-04-2010
 • 01-04-2010
 • 31-03-2010
 • 30-03-2010
 • 29-03-2010
 • 28-03-2010
 • 27-03-2010
 • 26-03-2010
 • 25-03-2010
 • 24-03-2010
 • 23-03-2010
 • 22-03-2010
 • 21-03-2010
 • 20-03-2010
 • 19-03-2010
 • 18-03-2010
 • 17-03-2010
 • 16-03-2010
 • 15-03-2010
 • 14-03-2010
 • 13-03-2010
 • 12-03-2010
 • 11-03-2010
 • 10-03-2010
 • 09-03-2010
 • 08-03-2010
 • 07-03-2010
 • 06-03-2010
 • 05-03-2010
 • 04-03-2010
 • 03-03-2010
 • 02-03-2010
 • 01-03-2010
 • 28-02-2010
 • 27-02-2010
 • 26-02-2010
 • 25-02-2010
 • 24-02-2010
 • 23-02-2010
 • 22-02-2010
 • 21-02-2010
 • 20-02-2010
 • 19-02-2010
 • 18-02-2010
 • 17-02-2010
 • 16-02-2010
 • 15-02-2010
 • 14-02-2010
 • 13-02-2010
 • 12-02-2010
 • 11-02-2010
 • 10-02-2010
 • 09-02-2010