Na het overweldigende succes van de Truffes Dessert in 2009 stelt Godiva u haar nieuwe Collectie 2011 in een beperkte uitgave voor. De 5 nieuwste truffelcreaties laten zich graag inspireren door de meest onweerstaanbare desserts. Een smaaksensatie om u tegen te zeggen. En een ideaal geschenk voor Moederdag en Vaderdag.
Verwen uw tafelgasten met deze vijf meesterwerken van Godiva:
Truffel cheese cake: een ganache van witte chocolade, met de smaak van de wereldberoemde New Yorkse cheesecake, omhuld met melkchocolade en gekarameliseerde hazelnootstukjes.
Truffel sablé aux fraises: een hartje van vanille- en aardbeienmousse, omhuld door melkchocolade en afgewerkt met koekkruimels.
Truffel gâteau à la carotte: witte, smeuïge chocolade en wortelcrème, in een zacht omhulsel van melkchocolade, besprenkeld met stukjes pecannoten.
Truffel moelleux au chocolat: de essentie van pure chocolade in alle mogelijke vormen! Een vulling van 85 % pure chocolade met smeuïge, vloeibare chocolade, in een bitter zwart omhulsel met schilfers van 50 % pure chocolade.
Truffel tiramisu: het Italiaanse topdessert in een truffel! Koffieganache en een mousse met Tiramisu heerlijk omhuld met pure chocolade en cacaopoeder.
Nieuwe chocoladesensaties
In deze nieuwe truffelcollectie gaat de Meester Chocolatier van Godiva op zoek naar de subtiele nuances van hemelse desserts. Zodra het chocoladeomhulsel in de mond begint te smelten, worden uw smaakpapillen verrast door pittige toetsjes, delicate smaken, specifieke bitterheid, en steeds fluweelzachte aromas ... De moussevulling verzacht het krokante, terwijl de notenstukjes en koekkruimels de smeuïgheid van de ganache extra kracht bij zetten.
De bijzonder mooie en feestelijke verpakking doet deze nieuwe collectie alle eer aan. Een elegant parelwit reliëf op een achtergrond van zwarte chocolade. Samen met de inhoud vormt het een harmonieus en verfijnd geheel.
En een beperkte uitgave die gelukkig maakt of jaloers! Het originele doosje van deze beperkte uitgave 2011 waakt over 18 truffels die de grootste fijnproevers zullen overrompelen door hun geraffineerde smaken. RVH.
Nieuwe fruitreep op basis van soja: een onverwachte sensationele ervaring!
Nutrition & Santé (N&S), Europese leider in gezondheidsvoeding, lanceert Soyjoy op de Belgische markt. Deze nieuwe fruitreep op basis van soja biedt een antwoord voor wie meer energie zoekt, met al het goede van fruit en een verrassend smaakpallet, voor een onverwachte sensationele ervaring. SOYJOY bewijst hoe sexy soja wel kan zijn.
Youkoso SOYJOY!
Het idee achter SOYJOY is het concept Soylution. Sojabonen bieden een oplossing voor de gezondheids- en voedingsproblematiek van de toekomst. Soja is immers goed voor het milieu: de sojaboon is eenvoudiger te cultiveren dan andere grondstoffen, met minder water en zonder meststoffen, zodat de natuurlijke ecosystemen en -reserves gerespecteerd worden.
Daarnaast is soja ook gezond. De sojaboon is een bron van plantaardige proteïnes, weinig (onverzadigde!) vetten en een lage glycemische index, zodat de energie traag vrijgegeven wordt. Bovendien bestaat de SOYJOY fruitreep uit 34 tot 40 procent vruchten: rozijnen voor de zachte structuur, zeven verschillende vruchten met intense smaak voor zeven verschillende varianten, volle sojabloem voor de hoge nutritionele waarde, zonder GGOs en zonder kleur- en bewaarstoffen.
SOYJOY wordt in België in zeven variaties aangeboden: Meidoorn & Goji bes, Sinaasappel, Aardbei, Banaan, Appel, Pruim en Bosbes. SOYJOY is verkrijgbaar in healthy snackbars en krantenwinkels tegen de aanbevolen verkoopsprijs van 1.69 . RVH.
Van 7 tot 17 april vindt het gastronomisch festival Peixe em Lisboa plaats bij Pátio da Galé in Lissabon. In tegenstelling tot vorige jaren kunnen gastronomen dit jaar twee dagen langer genieten van het culinaire festival met dé specialiteit van Lissabon: vis. Maar liefst 13 restaurants en 23 chefs, waaronder de Spaanse chef, Sergi Arola, doen mee aan het gastronomisch festijn. Naast deze internationaal gerenommeerde chef is de met twee Michelinsterren bekroonde chef Gennaro Esposito aanwezig. Hij is één van de bekendste Italiaanse specialisten op het gebied van het bereiden van zeevruchten.
Het festival Peixe em Lisboa vindt dit jaar opnieuw plaats bij Pátio da Galé, waar ook de eerste editie in 2008 werd georganiseerd. Pátio da Galé werd onlangs gerenoveerd en geïnaugureerd en bevindt zich in de wijk Terreiro do Paço. Deze wijk is tevens the place to be voor wie de beste restaurants, terrassen, ijssalons, Portugese VVV, winkels met typische Portugese producten en locaties voor evenementen en exposities zoekt.
Koken en proeven zijn aan de orde tijdens dit bijzonder culinair evenement. Bekende Portugese koks Nuno Mendes, George Mendes en Serge Vieira, werkzaam in respectievelijk Londen, New York en Frankrijk laten de bezoekers tijdens het festival genieten van de beste visgerechten.
Ook dit jaar nemen vele nieuwe restaurants deel aan het evenement. De steden Sintra en Peniche doen dit jaar voor het eerst mee en vertegenwoordigen naast Lissabon, Cascais en Sesimbra hun beste restaurants. Bovendien biedt Peixe em Lisboa dit jaar jonge talenten ook de kans om hun kookkunsten te demonstreren in een daarvoor apart aangewezen ruimte.
Het uitgebreide programma staat verder in het teken van workshops zoals hoe gezond koken voor kinderen of hoe komen de lekkerste cocktails tot stand. Verder is er een Beste Pastel de Nata verkiezing en een grote gourmetmarkt waar de lekkerste kazen, jams en gebakjes geproefd en gekocht kunnen worden. Kortom, dit festival is een must om te bezoeken. Culinaire liefhebbers mogen dit gastronomische hoogtepunt zeker niet missen!RVH.
HetCasino van Duinkerke : een verrassing dichtbij huis !
Soms vind je het vermaak dichterbij dan je denkt zoals in het Casino van Duinkerke. In geen tijd sta je in de Noord-Franse stad, op zich al een belevenis, en het Casino de Dunkerque heeft heel wat verrassingen in petto. Voor wie op zoek is naar een leuke bestemming, is dit een niet alledaags, origineel ideetje.
Naar een casino ga je om te spelen en om te winnen. In Duinkerke kunnen de gasten zich uitleven op verschillende speeltafels en bij 200 geldmachines. Dat zorgt voor de nodige spanning maar het adrenalinegehalte loopt nooit te hoog op want het interieur van het Casino van Duinkerke brengt rust, met zijn Art Deco stijl en Tropische sfeer. Daarenboven is er veel meer te beleven dan de klassieke kansspelen. Je maakt er dus een heuse uitstap van met een bezoek aan één van de bars of met een rustig onderonsje in restaurant La Cascade. Daar kun je trouwens al voor pakwek 15 genieten van een driegangen menu, inclusief een karaf wijn of een mineraalwater.
De ingang tot het casino is gratis en volgens de geldende reglementering is de toegang tot de speelzalen verboden voor -18 jarigen en moet een geldend identiteitsbewijs worden voorgelegd.
Het Casino van Duinkerke is alleen reeds om zijn ligging een aantrekkelijke plaats, midden het recreatiegebied Dunes de Flandres. Op een steenworp liggen prachtige stranden waar je lange wandelingen kunt maken en als je door de straten van Malo les Bains flaneert dan zul je beslist genieten van de mooie Art Deco huisgevels. De stad Duinkerke heeft zoveel te bieden dat je er met gemak een weekend en zelfs een verlengd weekend kunt doorbrengen. RVH.
De nieuwe hoofdzetel van Alken-Maes, waar permanent zon 150 mensen tewerkgesteld zijn, heeft de verouderde gebouwen in Waarloos achter zich gelaten en zijn intrek genomen in gloednieuwe kantoren op de Stephenson Plaza-site, vlak aan de uitrit Mechelen Noord van de E19. Deze kantoren, die tot de meest milieuvriendelijke in de ruime Mechelse regio behoren, laten Alken-Maes toe om zijn ambities als de innovatieve challenger op de Belgische biermarkt, verder waar te maken.
Als tweede grootste brouwer op de Belgische markt en als ambitieuze challenger is het de ambitie van Alken-Maes om continu een frisse wind door de Belgische biermarkt te laten waaien. Daartoe hebben we niet alleen hoogkwalitatieve producten nodig, maar ook de beste mensen, zo geeft Pascal Gilet, de Managing Director van Alken-Maes aan.
Onze medewerkers geven dagelijks het beste van zichzelf vanuit een voortdurend streven om onze klanten het best mogelijke product aan te bieden. Dat rendeert het best vanuit een moderne werkomgeving die onze ambities weerspiegelt. Daarvoor waren de verouderde kantoren in Waarloos niet langer geschikt. Alken-Maes heeft niet enkel medewerkers die in de regio Mechelen wonen, maar vaak ook van een eind daarbuiten komen. Vandaar dat bereikbaarheid een belangrijke rol speelde. RVH.
Met de nieuwe collectie road maps legt Relais & Châteaux nog meer dan vroeger de nadruk op onontgonnen terroirs. In samenwerking met Michelin werden een zestal kaarten ontworpen die West Europa overdekken en de klanten van Relais & Châteaux de mogelijkheid bieden om naast de unieke locaties, eigen aan Relais & Châteaux, ook tal van bezienswaardigheden op hun uitstappen te ontdekken.
Engels is de algemene voertaal voor deze kaarten, terwijl sommige meertalig zijn, de kaart Frankrijk - Benelux, krijgt ook een franstalige uitleg, de kaart Duitsland-Oostenrijk biedt Duits als supplement, de kaart Zwitserland-Liechtenstein krijgt ook Frans, Duits en Italiaans, de kaart Italië vanzelfsprekend Italiaans, de kaart Spanje Portugal ook Portugees en Spaans. Enkel de kaart Verenigd Koninkrijk-Ierland blijft dus eentalig Engels.
De kaarten kunnen in alle vestigingen van Relais & Châteaux worden verkregen, net als in de Maisons des Relais & Châteaux in Parijs, London, New York en Brussel. RVH.
Creativiteit en innovatie gaan in het project van Carlo Parenti hand in hand en vormen een ideale afsluiter van de ontdekking van enkele Toskaanse wijnroutes.
Carlo, geboren en getogen in Noord Italië, heeft weinig familiale backgrounds met de wijnteelt. Na zijn universitaire studies gaat hij als manager in het bankwezen aan de slag, maar vindt in de 9 to 5 job, geen persoonlijke voldoening.
Persoonlijke nieuwsgierigheid brengt hem in contact met de Toskaanse wijn, waarop hij beslist om zijn werk op te zeggen en de wijnacademie te volgen. Met succes haalt hij zijn diploma oenologie en hij start een eigen bescheiden wijnkelder op. Met de hulp van lotgenoten in Val di Cornia kan hij zijn eerste Esperienze Toscana IGT 2007 op de markt brengen, meteen een voltreffer van formaat.
Voor de productie van zijn wijnen grijpt hij teug naar traditionele methodes, zijn wijn bestaat uit 70% Sangiovese en 30% Cabernet Sauvignon druiven en bezit een dieprode kleur, een krachtige wijn van 14.5% alc. gehalte die velen aanspreekt. De mooie rode kleur biedt in de neus een fijn kruidig aroma, terwijl bij de afdronk zich leuke tannines, een lichte houttoets en rood fruit manifesteren.
Bij de azienda agricola Russo produceert men wijnen sinds 1998, maar de familiale wijnroots gaan vele decennia terug. De Pietrasca is een opmerkelijke witte wijn, hoofdzakelijk Vermentino, gemengd met een klein percentage Chardonnay en Calvet. Dit zorgt voor een frisse en fruitige toets en maakt de wijn tot een perfecte gezel bij lichte voorgerechten, gegrilleerde vis en fijne kazen.
Toscane biedt als vakantieregio, niet alleen heel wat natuurschoon en stranden, maar zorgt in een bekoorlijk hinterland ook voor verrassende culture en historische facetten waarbij de lokale wijn en gastronomie eveneens ruimschoots aan bod komen. RVH.
De wijnboeren uit de Vallei van de Cornia hebben zich eveneens in een regionale vereniging gegroepeerd omdat ze samen een betere promotie voor hun wijnen kunnen voeren. Een terechte beslissing omdat ze op deze manier de typische kenmerken van hun producten in een klaarder daglicht kunnen plaatsen.
Op de proeftafel een uitgebreid assortiment met specifieke aandacht voor de azienda agricola Giomi Zannoni, Petrawijnen en Hide. De azienda agricola Giomi Zannoni biedt een leuke witte Cornida, een mix van Trebbiano, Vermentino en witte Malvasia met een delicate fruitige en bloemerige toets. Een mooie aperitiefwijn ook fijn bij vis en fijnere kazen. De Rodantonio 2001, een ander product van deze azienda en 100% Sangiovese, zorgt voor een volronde smaak van rood fruit en mooie afdronk. Alleszins een aanrader bij rood vlees en sterkere kazen.
De Petrawijnen, gerijpt in een indrukwekkende constructie op een van de heuvelruggen, manifesteert zich via de Petra IGT Toscana, gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon. Elegant met intens boeket, uitvloeiend in een pittig aroma is dit een mooie wijn voor uiteenlopende vleesgerechten. De Ebo DOC Suvereto, een mix van Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon neigt met lichte houttoets en pittige balsamico naar fijne tannines. Een wijn die evenzeer past bij sterkere kazen en geroosterd vlees.
De Hide 2001 is een aangenaam verrassend buitenbeetje. Deze wijn, 100% Syrah, heeft een intense rode kleur met fijne violetnuances. In de neus is hij eerder kruidig al biedt hij in de mond mooi rood fruit, heerlijke tannines en warme volronde smaak. Met 14.5% alc. gehalte ongetwijfeld een eregast op vele feesttafels. RVH.
Suvereto wordt sinds mensengeheugenis vereenzelvigd als een sfeervol en typisch middeleeuws wijnstadje. De exacte oorsprong achterhalen is eerder moeilijk alhoewel er geschriften zijn van een monnik uit Bologna die melding maken van een indrukwekkend kasteel en een overvloed aan wijn, olijfolie en fruit.
De vallei van de Cornia, biedt inderdaad mooie natuurlijke vergezichten, diverse rijkdommen en oude vestigingen. Deze vallei maakt trouwens meer dan terecht ook deel uit van een van de vele wijnroutes die in Toscane werden uitgetekend.
Het stadje, gekenmerkt door vele smalle steegjes, middeleeuwse vestigingen, een fraai kasteel is bijzonder autoluw. Diverse oude huizen werden grondig gerenoveerd en omgetoverd tot restaurant, winkels, hotels Il Chiostro is wellicht het meest typische voorbeeld. Een aantal oude vertrekken van het voormalig klooster werden samengebundeld en bieden een aantrekkelijk vakantiehotel met prettige ruime appartementen die een degelijke uitvalsbasis vormen om de stad en de regio op een leuke manier te ontdekken.
Folklore viert nog steeds hoogtij in Toscane en zekers in Suvereto, de bezoekers kunnen zich makkelijk in het gebeuren integreren en aldus op treffende wijzen kennismaken met de vele Toskaanse tradities.
Het ommuurd stadje biedt een prachtig versterkt slot, La Rocca, het Chiostro di San Francesco, oude kerken en een ruime waaier van musea, facetten die een bezoek aan Suvereto omvormen tot een leuke halte in deze soms nostalgische Italiaanse regio. RVH.
Een wijngaard gespecialiseerd in rode wijnen die in totaal zowat 80 ha omvat. De wijnkelder is volledig ondergronds gebouwd, de heuvel werd eerst afgegraven, de ruwbouwwerken afgewerkt en het geheel werd terug onder de aarde bedolven. Het is een rijke Etruskische archeologische regio met rijke ondergrond waar destijds ook meerdere wijnen werden weergevonden. Niet ten onrechte wordt de Val di Cornia waarin de wijngaarden zijn gelegen omschreven als Italiës groentetuin.
De nieuwe kelders die zich over meer dan 10.000m² uitstrekken zijn uitgerust met alle moderne apparatuur, straalt nochtans een enorm respect voor de natuur uit. De globale exploitatie is zelf bedruipend inzake energie door het gebruik van zonne-straling. Rubbia al Colle produceert acht verschillende rode wijnen, drie Sangiovese, drie Bordeaux blended en twee wijnen waaraan geen sulfieten werden toegevoegd, specifiek om het eigen regionaal karakter te onderlijnen.
Ondanks het feit dat voor elke wijn dezelfde druivensoort wordt gebruikt, is smaak en intensiteit verschillend en afhankelijk van de percelen op zich, meerdere genieten immers van een microklimaat dat toch zorgt voor een eigen persoonlijkheid en als dusdanig de diversiteit aanwakkert.
Op de degustatietafel de Tuttu Natura IGT Toscana Sangiovese, Rumpotino Val di Cornia Suverto Sangiovese DOC, Vigna Usilio Val di Cornia Suvereto Sangiovese DOC en Vigna Molisso Val di Cornia Suvereto DOC.
De Tutto Natura, een fruitige ietwat plakkerige wijn met paarsachtige kleur is afkomstig van een wijngaard waarin geen chemische stoffen worden gebruikt. Zijn jeugd wordt gekleurd door mooie aromas die fijn uitlopen.
De Rumpotini Van di Cornia Suvereto Sangiovese DOC 2004, 90% Sangiovese en 10% Ciliegiolo heeft zijn natuurlijke karaktertrekken, jeugd en frisheid weten te bewaren. Deze wijn is aangemaakt uit stronken die in de 90-er jaren van een oude wijngaard werden gerecupereerd. De mooie tannines worden subtiel versterkt door de lichte houttoets en tonen van rode vruchten.
Vigna Usilio Val di Cornia Suvereto Sangiovese DOC 2003 wordt aangemaakt met druiven die van overvloedige zonneschijn konden genieten, jammer genoeg is er slechts één perceel voor deze wijnen aanwezig. Het droge klimaat geeft de wijn een mooie volle smaak met erg lichte tannines, een lichte toets van nootmuskaat en rijpe rode vruchten met lange aangename afdronk.
De Vigna Molisso Val di Cornia Suvereto DOC 2004 is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Syrah, die alle op de hoogst gelegen gronden werden aangeplant. De rotsachtige ondergrond zorgt voor de donkerrode kleur, in de neus toetsen van rode vruchten met fijne smaakpaletten in de mond. RVH.
In prachtige kuststrook langsheen de Middellandse zee met monumenten en historische plaatsen in de nabijheid zoals San Gimignano en het eiland Elba, maar ook met aangename klimatologische omstandigheden die een verblijf er quasi het ganse jaar door erg aangenaam maken.
Proeven van Bolgheri is niet alleen genieten van het landschap en het luilekkere vakantieleven maar is eveneens de culinaire geneugten ontdekken en voornamelijk kennismaken met de regionale druiven en wijnen. Naar onze smaak vindt menig toerist hier ongetwijfeld enkele leuke ontdekkingen terug.
Temidden de veelheid aan wijngaarden aandacht voor drie specieke wijnboeren die elk op zich zorgen voor aantrekkelijke en smaakveroverende wijnen.
Fornacelle langsheen de Etruskische wijnroute, werd uitgebouwd vanaf het einde van de 19de eeuw. In 1998 nam Stefano Billi, de exploitatie over van zijn grootvader en zorgde voor nieuwe aanplantingen, ook zijn echtgenote Silvia is actief in het bedrijf. Het domein van 15ha bestaat uit 8 ha wijngaarden en 7ha olijfbomen, Stefano heeft vooral oog voor kwaliteit met de Bolgheri Classic en een Artistic collection. Wij kozen voor de Guarda Boschi 2006 die op een middelharde kleibodem met steenstructuur wordt verbouwd. De percelen zijn eerder klein, de wijn wordt samengesteld uit 60% Cabernet en 40% Merlot. In de neus lichte toetsen van verse kruiden en aromas van mineralen terwijl fijne tannines zorgen voor een frisse afdronk. Ideaal bij rood vlees, wild en kazen. www.fornacelle.it
Vini Meletti Cavallari is een erg jong bedrijf dat in 2002 door Giorgio Meleti werd opgericht. Geboren en getogen temidden de wijngaarden besliste hij op zijn 24ste om zijn eigen cultuur op te starten en beschikt nu over zowat 10ha, een uitbreiding met 3ha enkel voor witte wijnen is in volle voorbereiding. Uit kwalitatief oogpunt blijft de productie beperkt tot 6000kg druiven per ha.
De Impronte is een elegante, imponerende wijn van 70% Cabernet Sauvignon en 30% Cabernet Franc, licht Bordeaux getint, mede door de rijping in eiken vaten. De Impronte heeft een mooie rode kelur en geeft in de neus een intens bouquet van rode vruchten en munt. In de mond blijft hij zacht aromatisch met karakter en mooi evenwichtige tannines. www.giorgiomeletticavallari.it
De Cipriana farm wordt sinds 1975 door de Fabianabroers uitgebaat, hun wijnen sleepten reeds heel wat bekroningen in de wacht. Wij werden bekoord door de Paguro Vermentino Bolgheri, een leuke, lichtgele maar fleurige en fruitige wijn die best als aperitef kan worden gedronken, maar ook bij visgerechten erg hoog scoort.
De San Martino Bolgheri rosso Superiore samengesteld uit Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Altri is een leuke mix met intense smaak, dieprode kleur en harmonieuze afdronk. Rood vlees, wild en sterke kazen zij ideale compagnons. RVH.
Met de Grattamacowijnen komen we terecht in een regio waar de Bolgheridruif hoogtij viert. Deze wijnrank verkiest een warm en droog klimaat op lage hoogte en is bestand tegen weelderige en soms te overvloedige zonnewarmte.
Grattamacco strekt zich uit over 33ha waarvan 12ha wijngaarden en 5 ha olijfbomen, de aanpalende groene boszone heeft alleszins een matigende invloed. Tijdens de oogst gebeurt een zorgvuldige selectie zodat de fermentatie in eiken vaten van 700l makkelijk kan verlopen. De malolactie fermentatie in vaten van franse eik geeft een eigen accent aan de wijnen, accent dat zich tijdens het rijpingsproces 12-18 maandversterkt. De eindrijping op fles duurt minimaal 6 maand. Voor het rijpingsproces beschikt het domein over een unieke rijpingskelder, 8m onder de grond, waarbij de vochtigheidsgraad via kuntsmatige kanalen die naast de kelder werden gegraven, gevuld worden met eik zodat het water langzaam naar beneden sijpelt en er zonder enige moeite voor zorgt dat de vochtigheid perfect op niveau wordt gehouden.
De aanplantingen op het heuvelachtige parcour gebeuren rekening houdende met de 7 microzones en bestaan uit 55% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese, 10% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot; voor de witte wijnen beperkt het domein Grattamacco zich uitsluitend tot de aanplanting van de Vermentinodruif.
Op de proeftafel Grattamacco Bianco 2008: 1.5ha op kalkachtige gronden met 4500 ranken per ha en zowat 8ton trossen per ha van gemiddeld 15 jaar. Deels gevinifieerd in inox, deels in eik, na de mixing van beide nog minstens 8maand in eik.
Bolgheri Vermentino DOC: 100% Vermentino, 14% alc. In de neus citrus en geel fruit overgaand in hazelnoot, elegante wijn en goed uitgeblanceerd. Ideaal bij vis maar dank zij aroma ook bij antipasti, crostine en zachte kazen.
Grattamacco Rosso 2007: 10ha op kalkachtige zandgronden, 4500 ranken, gemiddeld 20 jaar. Vinificatie in open eiken vaten, malolactie fermentatie in gesloten vaten. Deze Bolgheri rosso Superiore DOC geeft lichte balsamicotoetsen en zwarte bessen met elegante afdronk. Wild, gestoofde bereidingen van rood vlees en kaas
LAlberello 2007: 2 ha op kleigrond met vinificatie in open vaten. De Bolgheri rosso Superiore DOC heeft 70% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot. Smaak van intens rood fruit met elegante pittigheid en goede balans tussen acciditeit en mineralen met toch zachte tannines
Bolgheri Rosso 2008: 10 ha kalkachtige zandgronden 4500 tot 5400 ranken per ha van gemiddeld 15 jaar. Bestaat uit 60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 10% Merlot en 10% Sangiovese. Geeft een zachte pittige smaak van zwarte bessen met lichte tannines, past ondanks zijn complexiteit perfect bij typisch toskaanse gerechten.
Aleatico DellElba: wijngaard op 170m hoogte op het eiland Elba, 2ha op ietwat granietachtige gronden met 20hl/ha. Dieprode kleur, prima parfums van bloemen. De complexiteit zorgt voor prettig evenwicht in finale. Opsteker bij chocolade, taart en sterke kazen. RVH.
Twee wijndomeinen die binnen de agro-toeristische ontwikkeling naast wijngaarden ook overnachtingsmogelijkheden in kamers, op de boerderij en in stijlvolle countryhouses aanbieden. De nabijheid van de Middellandse zee zorgt niet alleen voor een aangenaam klimaat maar biedt de toeristen de kans op een all-round ontdekking van Toscane.
Beide wijndomeinen zijn eveneens lid van het Consortium Vernaccia di San Gimignano dat werd opgericht in 1972 op intiatief van enkele wijnboeren en zich de verdediging en versteviging van deze oorsprongsbenaming tot doel stelt. Dit kan enkel door een bestendige uitbouw van het imago, een promotie van de regio en onderzoek en ontwikkeling van de wijnproductie om een nog betere eindkwaliteit te bereiken. In totaal zijn een 90-tal wijnboeren lid van het consortium. Als een van de oudste wijnregios uit Italië moet dit absolute voorrang krijgen en wordt de benaming enkel toegekend aan die wijnen die minstens 90% Vernaccia in het eindproduct opnemen. In 2006 liep de totale productie van het consortium op tot zowat 2.920 miljoen liter Vernaccia.
Temidden de veelheid van producten die het Consortium ter degustatie aanbood, toch enige aandacht voor deze specifieke domeinen. Pietrafitta zorgt o.m. voor een leuke La Costa, 100% Vernaccia met aroma van rijp fruit en gedroogde bloemen. De Il Poggio-wijn verenigt 50% Sangiovese en 50% Canaiolo dank zij een sterk geconcentreerde fermentatie die borg staat voor een elegant, harmonieus en gebalanceerd eindproduct. De Borghetto eveneens 100% Vernaccia heeft het aroma van plattelandsbloemen en vers fruit, terwijl La Sughera, 80% Sangiovese en 20% Merlot, een robijnrode kleur heeft, fijn gestructureerd is met lichte cacaotoetsen.
Proeven van de producten van de Azienda Agricola Poderi Arcangelo, is genieten van producten die zijn gemaakt met een uitzonderlijke liefde voor de streek, respect voor de natuur, een eigenschap die de familie Mora opbrengt sinds ze in het wijnconcept stapte. Een strikt biologische teelt, zonder compromissen, zorgt voor een gerespecteerd bedrijf. Bijzonder opmerkelijk is het feit dat de Azienda gerund en bewerkt wordt door uitsluitend vrouwelijk personeel dat erin slaagt een eigentijds en waardig product af te leveren.
Binnen de IGT-wijnen, indicatie van de geografische herkomst, treffen we enkele tafelwijnen aan van hoge kwaliteit met een oerdegelijke prijs-kwaliteit-verhouding. Toch gaat heel wat aandacht naar de productie van DOCG-wijnen met een zeer hoge kwaliteit en waardevolle natuurlijke kenmerken die bewaard blijven gedurende het ganse verwerkingsproces. Tot dit assortiment behoren de Vernaccia base en de Selezione Terra del Lago, maar ook de Chianto DOGC en de Chianti Colle Senesi, prachtwijnen die niet alleen in een huiselijke sfeer kunnen worden gedronken, maar wijnen die de kaart van menig toprestaurant sieren. RVH.
Deze wijngaard in de jaren 50 opgestart door het broederpaar Giovanno en Reneto Leoncini, wordt momenteel beheerd door Francesco en Flavia Del Seta, een jong koppel dat in 1997 hun eerste wijn produceerde.
De vruchtbare gronden zorgen zowel voor witte als voor rode wijnen en maken evenzeer een normale landbouwexploitatie mogelijk. De nieuwe kelder werd in de jaren 90 door Antonella Leoncini gebouwd samen met haar dochter Flavia. De wijnproductie gebeurt hier op een erg traditionele manier met ruim respect voor de natuur en de aarde. Van hun grootouders erfde het jonge paar een aantal werktuigen die ze in een mini museum samenbrachten als herinnering aan de heroïsche tijden die de wijnteelt destijds in Italië beleefde. Temidden de biologisch geteelde landbouwproducten is een pittige olijfolie wellicht de meest aantrekkelijke uitschieter.
Op de proeftafel vooreerst de Vernaccia di San Gimignano DOCG, de eerste Toskaanse wijn die het begeerde DOGC label kreeg toegewezen. Het wijnproces verloopt met fermentatie onder sterk gecontroleerde temperatuur ten einde het bouquet en de smaak optimaal te behouden. De wijn met licht gouden kleur biedt een fruitig en aangenaam bouquet, is harmonieus met karaktervolle afdronk en heeft 13% alc volume. Gedronken op een temperatuur van 10 à 12°c is hij ideaal bij alle vis, maar ook bij wit vlees en het bekende rabbit in Vernaccia.
De Rialto Vernaccia di San Gimignano DOCG wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, hiervan worden jaarlijks 22.000 flessen geproduceerd. Na de rijping in vaten, krijgt de wijn uiteindelijk in de fles zijn aroma mee. Intens en sterk geel gekleurd blijft het een harmonieuze wijn van 13.5% alc die heerlijk smaakt bij voorgerechten, gekookt vlees en visgerechten, wanneer hij wordt geserveerd op 14 à 16°C. De Rialto 2006 leek ons iets te droog met sterke smaaktoetsen, terwijl de Rialto 2007 een rijkelijke mooie afdronk in petto had; het fijn fruitige boeket met lichte vanilletoetsen zorgde voor een mooi eindresultaat.
De Serreto San Gimignano Rosso DOC werd geproefd in de jaargangen 1997, 2001 en 2004. Voor de jaargang 1997 werd 50% Sangiovese gemengd met 50% Merlot wat zorgt voor een donkerrode, stevige en karaktervolle wijn. Voor de latere jaren werd gezorgd voor 75% Sangiovese en 25% Merlot met een iets lichtere kleur als resultaat. Deze wijnen die hun maturatie gedurende een jaar op Franse eik doormaken ontwikkelen een elegante en karaktervolle wijn, harmonieus met toetsen van bosfruit en heel zacht vanille-aroma. Op het smaakpalet ook een vleugje hout wat de wijn mooi laat afronden. Deze Serreto, ideale serveertemperatuur 18 à 20°C,is een ideale gezel bij rood vlees, stoomschotels, wild en sterke kaassoorten. RVH.
In België voorradig via wijnhandels Op de Beeck Duffel en Divino
Een klein, druk en lieftallig stadje, bijzonder gegeerd door de toeristen die er zich gedurende de zomermaanden verdringen om een glip van een van de vele historische gebouwen op te vangen. Bovendien autoluw, een stadje dus om gezellig te kuieren.
Het stadje ligt op een heuvel zowal 334m boven de zeespiegel en priemt zich met zijn vele torens doorheen de blauwe Toskaanse lucht. Het overheerst trouwens de vallei van de Elsarivier en is reeds van verre merkbaar. Opgericht tijdens de Etruskische periode, bloeide het dorpje pas in de 10de eeuw open nadat het volgens de legende van de overheersing van de Barbaren werd gered door de bisschop van Modena, St Gimignano.
In de Middeleeuwen kende het stadje een onverwachte bloei en gold het als een rustplaats op de pelgrimsroute Via Francigena die naar Rome liep. De welvaart steeg de adellijke en rivaliserende families naar het hoofd en iedereen bouwde een toren. Zo zouden er op een bepaald ogenblik meer dan 70 torens gestaan hebben en wordt het stadje geregeld omschreven als het middeleeuws Manhattan. De torens dienden niet alleen als woning maar vormden evenzeer een versterking tegen mogelijke rivalen. Opmerkelijk is dat sommige overblijvende torens in meerdere steensoorten werden opgetrokken wat er volgens historici op wijst dat men de eigen toren verhoogde, wanneer een concurrent een hogere toren inplantte. Naast de torens dacht men ook aan kunst en cultuur en werden talloze kerken en musea opgetrokken.
In 1199 kreeg het stadje een aantal vrijheidsrechten die het tegen indringers beschermde, zo kwam het o.m. in opstand tegen de bisschop van Voltera die de stadsrechten wou beknotten. De weelde was evenwel oorzaak van een aantal interne vetes en kreeg men twee clans, enerzijds de Guelphs rondom de familie Ardinghelli en anderzijds de Ghibelliens rondom de familie Salvucci.
Wanneer de pest er in 1348 uitbreekt slinkt het aantal inwoners zienderogen en raakt het stadje in verval, reeds in 1353 is elke weerstand gebroken en moet het in de stad Florence zijn meerdere erkennen. De besmettelijke ziekte is tevens de aanleiding om een andere pelgrimsroute uit te tekenen, problemen die het stadje niet meer te boven komt waardoor het momenteel enkel op zijn historisch erfgoed kan terugvallen.
Tot de te bezoeken momumenten alvast de collegiale kerk ofte Duomo, het paleis van het volk, het museum van kerkelijke kunstschatten, het archeologische museum, de kerk St Agostino, het fort Montestaffoli eva. RVH.
Dit wijngoed bestaat reeds meer dan 1000 jaar, het oudste document dat het bestaan ervan bevestigt, dateert immers uit het jaar 994. Het domein omvat ruim 530 ha gelegen in de mooie en prachtige toskaanse valleien in de onmiddellijke nabijheid van het middeleeuwse Manhatten, nl. San Gimignano.
De politieke en economische invloeden van de families Guicciardini en Strozzi, herhaaldelijk door een bloedlijn verbonden, stralen zich meermaals uit doorheen de ontwikkeling van Toscane, Italië en eveneens Europa.
Macchiavelli was bij de start van zijn carrière, secretaris van Franceso Guicciardini, terwijl de bankiersfamilie Strozzi als de grootste rivaal gold van het geslacht Di Medici. Tot de familie behoort eveneens Lisa Gherardini del Giocondo ofte La Gioconda of dé Mona Lisa die door Leonardo Da Vinci werd vereeuwigd. Prinses Natalia Strozzi, 15de of 16de nageslacht van la Gioconda, thans medebeheerder van het domein, is trouwens de Gioconda van de 21ste eeuw en duikt met haar sprekende gelijkenis, regelmatig op in de Italiaanse media.
Het is in het begin van de 70-er jaren dat prins Girolamo Strozzi, Natalias vader, de commercialisatie van het domein ter harte nam, samen met zijn echtgenote Irina, ondertussen bijgestaan door hun dochters Natalia en Irina jr. Hij is eveneens de stichter van het consortium van de Vernacciawijnen waardoor deze wijnen volop in de belangstelling komen te staan. Op het domein Tenute Guiicciardini Strozzi worden 22 verschillende wijnen geproduceerd, waaronder de prestigieuze Vernaccia di San Gimignano, voor het eerst geproduceerd in het jaar 1200. Dit was de lievelingswijn van Dante, Michelangelo, Boccace, hijwerd gedronken aan het hof De Medici en door hen aan de Paus bezorgd. Girolamos vader, dierf het als jongeling in 1933 aan om deze wijnen in een typische fles bordelese te bottelen.
Op de degustatietafel: Cusona brut: 100% Vernaccia di San Gimignano, met fijne en delicate fruitigheid, mooie gele kleur en erg sprankelend. Erg leuke aperitiefwijn.
Vernaccia di San Gimignano: 100% Vernacciadruif, droge witte wijn, fruitig en intens met een harmonieuze, lichtjes bittere maar fijne afdronk
Millanni: geproduceerd naar aanleiding van het 1000-jarig bestaan van het domein, een mix van Sangiovese, Cabernet sauvignon en Merlot met 12 maand rijping in eiken vaten, elegante parfums en intensief rode kleur
Poggio Moreto: 100% Sangiovese, 6 maand rijping in eigen vaten, pittig, dieprode kleur en boeket van rijpe rode vruchten, ideaal bij rood vlees, wild en geurige kazen
Ocra: bijnaam het bloed der aarde, mix van Cabernet sauvignon, Syrak en Merlot en 12 maand rijping. Donkerrood fruit blijft nazinderen, is een typische Bolgheriwijn
Grappa: fris en bloemrijk bouqet met kristalheldere kleur, een mooie aromatische smaak en ideaal om een maaltijd af te sluiten. RVH.
Het wijndomein Castellare di Castellina heeft een leuke filmgeschiedenis als toemaatje. De oude wijngaarden, decennia lang in handen van diverse families, werden in de jaren 70 overgenomen door de vrijwel onbekende familie Girolami, die haar naam in Castellani liet wijzigen.
De fondsen voor aan aankoop zijn afkomstig van Enzo G Castellani, die bekendstaat als regisseur van allerhande spaghettiwesterns. Hij bracht net als enkele andere Italiaanse regisseurs o.a. Sergio Leone en muziek van Ennio Morricone, meer leven en humor in de traditionele western. Zijn laatste, en wellicht meest gekende klassieker, in dit genre is de film Keoma uit 1976 waarin hij gebruik maakt van slow motion, montagetrucs en ongewone camerastandpunten om een voltreffer van formaat te realiseren.
Het wijndomein is goed voor een jaarlijkse productie van ruim 200.000 flessen opgesplitst in 7 rode en 3 witte wijnen. De opdracht voor de wijnmakers is duidelijk: alle eindproducten moeten enjoyable zijn, dwz. naast een leuke afdronk, ook smaak en karakter hebben. Alle wijnen sieren zich met een kwalitatief en modern etiket en gelden als bewaarwijnen met voldoende kleur en aroma in zich, omdat wijn nu eenmaal een volmaakt onderdeel van de moderne lifestyle vormt. Een niet zo makkelijke opdracht die nochtans met ferve wordt volbracht.
Op de degustatietafel in een oude kapel die destijds de eer van de adellijke familie moest hoog houden, een ruim assortiment Castellarewijnen. In de catacomben van de kapel vinden we trouwens een unieke rijpingskelder terug.
Aandacht alvast voor: Governi di Castellani 2005: Sangioverto en Canailodruif, gerijpt volgens traditionele methodes, een zacht en levendige wijn die in de zomer, goed gekoeld, een uitstekende dorstlesser is.
Chianti Classico Reserva 2004: een mix van vier druivensoorten, Sangiovento, Canaiolo, Colorino en Malvesia, biedt een dieprode kleur met smaak van bessen en is een zeer elegante wijn.
I Sodo di S Niccolo 2000: 90% Sangiovento en 10% Malvesia Nero, een zeer traditionele wijn met vinificatie in inox, nadien in eiken vaten en lange rijping op fles
Coniale 2000, een 100% Cabernet Sauvignondruif, erg karaktervol met mooie tintelende eindtoetsen
Poggio al Merli 2002: 100% Merlotdruif, deze prachtige wijn heeft weliswaar een beperkte productie, jaarlijks 5000 flessen, is zeer elegant met fijne zuiderse toetsen. RVH.
Rocca delle Macies belangrijkste kelder is middenin de Chianti Classico area gelegen tussen Siena en Florence, dichtbij het historische en artistieke centrum van Toscane dus. De oprichting van dit wijndomein, Italo Zingarelli kocht het wijngoed ruim 40 jaar geleden aan, betekende een nieuwe stap in de promotie van de regio. Het wijngoed bestaat uit een 14de eeuws complex dat destijds vrijwel een voltallige gemeente kon herbergen met de naam Macie en de naastgelegen Saint Alphonsos farm.
Vooraleer de exploitatie op te starten liet Italo het geheel grondig restaureren en renoveren met maximaal behoud van de eeuwenoude accenten en dit met het doel de wijnproductie in optimale omstandigheden te kunnen opstarten. De voorbije decennia is Rocca delle Macie uitgegroeid tot een gegeerd wijngebied waar tradtionele, maar vooral kwalitatieve Italiaanse Chianto wordt geproduceerd.
Naast wijngaarden zijn er op het domein 15.000 olijfbomen die zorgen voor een behoorlijke productie van olijfolie, maar eveneens 11ha bloemen, die samen met de bijen aan de basis liggen van een ruime honigproductie. Sinds 1991 is er een jaarlijks evenement Upcoming Stars waar vedetten in spe tijdens de wedstrijd Opera Singing hun talenten kunnen etaleren, maar er zijn op het domein tevens heel wat culturele, sportieve en culinaire manifestaties.
Proevertjes op de degustatietafel: Camponaccione Morellino di Scansano DOCG 2009, een jonge maar aantrekkelijke wijn met 90% Sangiovese, 5% Cabernet en 5% Merlot, heeft reeds mooie kleur met in de neus toetsen van rijp rood fruit, terwijl hij de smaakpapillen lange tijd kan begeesteren.
Chianti Classico Tenuta SantAlphonso DOCG 2007: een 100% Sangiovesewijn, weliswaar traditioneel maar toch een licht bouquet van viooltjes, zachte tannines en mooi palet die goed gestructureerd is.
Chianti Classico Riserva famiglia Zingarelli DOCG 2005: dieprode kleur met mooie aromas van cranberry, viooltjes en fijne eindbalans van rood fruit. Bekoort niet alleen rijkere vleesgerechten maar kan in de zomermaanden, bij een kruidige barbecue, wanneer hij fris wordt gedronken voor verrassende smaaktoetsen zorgen.
Ser Toscana Gioveto IGT 2005: 100% Sangiovese van zorgvuldig geselecteerde druiven, wordt enkel in uitzonderlijke jaren geproduceerd en rijpt 9 tot 12 maanden in vaten van Franse eik van 50 gallon. Intens boeket en mooie aromas met lichte houttoets, heeft een warm uitgeblanceerd palet. Lange houdbaarheid, ideaal bij geroosterd vlees, wild en sterke, droge kazen.
Roccato toscana IGT 2005: Mix van Sangiovese en Cabarnet Sauvignon druiven van uitzonderlijke wijnjaren. Rijpen afzonderlijk en worden na de mixing gedurende een 3-tal maand in vaten van 775gallons van franse eik gegaard. Eindrijping op fles.
Elegant bouquet met intens rode kleur, fijne houttoets voor een zachte maar toch robuste wijn. Lange houdbaarheid. Past eveneens bij rood vlees, wild en droge kazen. RVH.
Dit schitterende gevalloneerd domein met diverse klassieke wijnen strekt zich uit over 130ha en situeert zich halverwege tussen Florence en Siena. Toch wordt de totale oppervlakte niet uitsluitend door wijngaarden in beslag genomen, maar biedt ook andere mogelijkheden op het vlak van agro-toerisme. In het kasteelgebouw kan men kamers, suites en appartementen huren waardoor een trip naar Toscane je laat proeven van alle vakantiefacetten. In het hoofdgebouw kunnen eveneens meetings en feesten plaatsvinden waardoor de populariteit erg groot is.
De opstart van de wijnbouw in Castello Vicchiomaggio gaat terug tot het jaar 1400, sedertdien werd het domein gestadig uitgebouwd en zorgt het voor langsom meer gerenommeerde wijnen. In 1964 kwam het domein in handen van de familie Matta die tal van aanpassingen en nieuwe aanplantingen realiseerde. John Matta, meermaals uitgeroepen tot de Italiaanse wijnmaker van het Jaar, nam 20 jaar terug het beheer over samen met zijn echtgenote Paola en gaf het nieuwe impulsen.
Afhankelijk van hun ligging herschikte John de indeling van de percelen waardoor Castello Vicchiomaggio zowel wijnen produceert op uiterst klassieke manier maar ook een avantgardische productie niet schuwt. Sommige wijngaarden zijn aldus John meer dan 100 jaar oud, wat betekent dat er tal van oude wijnstronken in worden weergevonden. Maar in deze percelen staan ook erg jonge stronken omdat de perfecte wijngaard slechts kan worden gerealiseerd wanneer oude afgestorven wijnstokken worden gerooid en vervangen door nieuwe exemplaren van dezelfde druivensoort. Op deze manier bekomt men een combinatie die zorgt voor een erg leuk eindproduct en smaakvolle, karaktervolle wijnen.
De degustatie in Castello Vicchiomaggio bestond uit Chianti Classico en Toscana IGT wijnen. Bij de Chianti een erg jonge maar reeds pittige San Jacobo 2009 met traditionele Chiantismaak, bestaande uit 90% Sangiovesedruif, 5% Canaiolo en 5% Colorino. De Agostini Petri 2007, profileerde zich tot een mooie zachte wijn, 90% Sangiovesedruif, 5% Canaiolo en 5% Cabernet, terwijl de Vigna La Prima 2007, 100% Sangiovese met jaarlijks gelimiteerde productie van 5000 flessen, een sterk geconcentreerde wijn bleef met karakter en smaaktoetsen van rood fruit.
Bij de Toscana IGT, een elegante Ripa delle Mandorle 2009, 75% Sangiovese en 25% Cabernet Sauvignon, een even elegante maar ook pittige Ripa delle More 2007 met 60% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon en 10% Merlot, een wijn met lichte houttoetsen en perfect voor zowel restaurants als thuisverbruik. Tot slot een waardevolle FSM 2006, 100% Merlotdruif met delicate afdronk, fijne rijpe bessen en dieprode kleur, gewoonweg zalig RVH.
De Lanciolawijnen zijn in handen van de familie Guarnieri, die in en rond Florence diverse eigendommen bezit gaande van landerijen, over restaurants, hotels en dus ook wijngaarden. De Azienda is in totaal 80 ha groot maar de wijnteelt beperkt zich tot een oppervlakte van zowat 30ha. De eerste bekende gegevens omtrent de wijnteelt op de azienda gaan terug tot 1587 toen het domein in handen was van de adlleijke familie dei Ricci.
De productie van het wijnhuis Lanciola, zowel witte als rode wijnen,spitst zich toe op de Chianti Colli Fiorentini en de Chianti Classico. Bovendien worden er eveneens enkele zoete dessertwijnen geproduceerd naast een pittige en hartversterkende grappa. De Sangiovesedruif overheerst, maar ook de wijnstokken Pinot Nero, Merlot, Cabernet sauvignon en Chardonnay zijn weliswaar in beperkte hoeveelheid aanwezig.
Onze degustatie startte met een frisse en fruitige Bianco della Lanciola LGT 2004 bekomen door een mix van Malvasia, Chardonnay en Sauvignon blanc. De Ricciobianco Chardonnay 2007, met lichte houttoets door de fermentatie in eiken vaten, had een mooi karakter, n fijne afdronk waardoor men mooi kon nagenieten.
Le Masse di Greve 2006 Chianti Classico, 100% Sangiovesedruif, kon ons onvoldoende bekoren, de Chianti Colli Fiorentini deed het heel wat beter en bewees dat ook Chiantiwijnen karakter en stijl kunnen aanbieden. Het domein van Greve, gelegen op een hoogte van 300m,is zowat 14ha groot, 10 ervan zijn door hun zuidwestelijke ligging, specifiek voorbehouden voor de teelt van de Sangiovese. De opbrengst is behoorlijk en de rijping en fermentatie gebeurt met de grootste zorg zodat men jaarlijks een topproduct kan aflveren. De Riccionero LGT 2006 met mooi rode kleur, tintelende smaakpapillen en fijne afdronk bracht een fleurig boeket van doorrijpe rode vruchten.
De Terricci LGT Toscane 2001, 80% Sangiovesedruif aangevud met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, werd een mooie dessertwijn die na 18 maand rijping uitgroeit tot een behoorlijk en bekoorlijke topwijn. RVH.