Onder de titel ‘Kritiek vat je niet in één figuur’, stelt Fons Dewulf in De Standaard van 23 september, dat de UGent er verkeerd aan doet
haar rijke traditie van maatschappijkritisch denken te verengen tot een ‘leerstoel Etienne Vermeersch’.
Ik kan Dewulf geen ongelijk geven. De veelvormige praktijk van het kritische denken en de rijkdom van de eigen traditie van de UGent, mag niet herleid kan worden tot één figuur. Dat die figuur Etienne Vermeersch is, roept nog meer vragen op.
Vermeersch presenteerde zich wel als filosoof of werd als zodanig voorgesteld, maar een 'echte' was hij niet. Hij speelde de hele tijd moralist, legalist, encyclopedist , columnist, debattant, mediafiguur. Vermeersch kreeg jarenlang zoveel ruimte in de media, dat hijzelf niet echt nog tijd vond voor gedegen studie en genuanceerd onderzoek,én er amper plaats overbleef voor andere filosofen. Onvermijdelijk hebben vele collega-filosofen en intellectuelen zich in het verleden eraan geërgerd dat Vermeersch door de media, en in het bijzonder door de tv, werd opgevoerd als DE Vlaamse filosoof. Vermeersch liet zich dat ook graag aanleunen en de media vonden hem mediageniek interessanter dan de andere 'wijsgeren'.Als 'publieke filosoof' was Vermeersch duidelijk in belangrijke mate een creatie van de media.
Al even bedenkelijk is dat de leerstoel wordt toegewezen aan iemand die in het verleden al vaak 'kritisch denken' verwarde met 'bewust de controverse opzoeken om de controverse', namelijk Maarten Boudry.
'Gezonde wetenschap is links noch rechts, maar streeft naar objectieve kennis', stelde de filosoof enkele jaren geleden in een krantenartikel. Mooi. Maar in de artikels die Boudry de voorbije jaren in De Standaard pleegde, was er vaak weinig sprake van objectiviteit. Integendeel. Maarten manifesteerde zich vaak als een wild in het rond schoppende kwajongen. Fanatiek en fundamentalistisch anti.
Een bloemlezing.In 2011 noemt hij de psychoanalyse een pseudowetenschap en vindt hij de vakgroep psychoanalyse niet langer verantwoord. Tegenover een goed onderbouwde, positieve evaluatie van religie ('God maakt gezond en gelukkig') door Peels, Paas en Habermas, in 2013, stelt Boudry dat zij 'onzin' verkopen, 'Sinterklaas maakt ook gelukkig'. In 2014 vindt hij het 'wansmakelijk' dat Rik Torfs waarschuwt voor het hellend vlak van de euthanasiewetgeving
Boudry kan in 2015 wel wat waardering opbrengen voor paus Franciscus' bekommernis om klimaat en milieu, maar dat de paus ook kritisch denkt over de economische groei, de grootsteden, de hebzucht, het consumentisme, de wegwerpcultuur, de teloorgang van de familiewaarden, vindt hij maar niks. In verband met terreur oreert Boudry in 2015: 'Stop je hand niet in andermans boezem'! In hetzelfde artikel gaat hij als een baldadige relschopper tekeer tegen Frans Van Looveren, Jan Blommaert, David Van Reybrouck en Ignaas Devisch. In 2017 schreeuwt hij uit dat faculteiten Theologie niet meer van deze tijd zijn en moeten verdwijnen (niet vergeten dat hij rond die tijd onderdak krijgt in Leuven, toch wel een mooi voorbeeld van christelijke mildheid). Nog in 2017 doet hij een poging om de Grenfell-Towerinvesteerders -en projectontwikkelaars uit de wind te zetten.
|
Het toppunt van losgeslagen idolatrie vond je enkele dagen na het overlijden van Etienne Vermeersch in De Morgen. Filosoof (?) Boudry beviel toen van volgende zin: 'In zijn verpletterende invloed op onze samenleving gedurende de laatste halve eeuw moest Etienne niet veel onderdoen voor Jezus'.Nou, nou, nou. Degenen die de 'rationaliteit' van Vermeersch de hemel (?) in prijzen, bezondigen zichzelf aan een extreme vorm van ziekelijke irrationaliteit.
En zijn laatste wansmakelijke stunt, is zijn oproep om de jonge mensen die geld inzamelen voor goede werken, van de straat te halen. Hij noemt ze 'hijgerige straatwervers'.
De UGent schiet zichzelf in de voet, geeft blijk van weinig zelfrespect, door een leerstoel toe te vertrouwen aan iemand die zichzelf met puberale braniehet etiket 'tweedegraadszeikerd' opkleeft, en in zijn 'filosofische carrière' van dat 'zeiken' tot nu toe zijn missie en hoofdbezigheid heeft gemaakt.
|
25-09-2019 om 09:43
geschreven door Gust Adriaensen
|