Jeugdig protest tegen de oorlog, ergens in de Kempen.
Past toch vooral voor Poetin en zijn trawanten.
26-03-2022 om 15:47
geschreven door Gust Adriaensen
25-03-2022
Is nationalisme nog van deze tijd?
'Is nationalisme nog van deze tijd', vraagt Mark Reynebeau zich in DS van 23 maart af.
Vaak kan een (eng) nationalisme inderdaad beheerst en geïnfecteerd worden door angst voor het vreemde, het nieuwe, het verlies. Als zodanig is nationalisme in wezen conservatief. Vanuit die angst is er ook de (gevaarlijke) neiging om kenmerken, eigenschappen, waarden die de 'nationale identiteit' vormen, aanwezig te achten bij iedereen, of om die , desnoods met repressie en geweld, op te leggen.
Een dergelijk naar culturele homogeniteit strevend volksnationalisme, waarvan ook Vlaamse nationalisten voorstander zijn, staat inderdaad diametraal , zoals ook Reynebeau stelt, tegenover de realiteit van de 'heel hybride, fluïde en gefragmenteerde cultuurnetwerken ' van de hoogontwikkelde Europese landen.
In dat opzicht is het volksnationalisme, zoals het ook bij ons in de nationalistische partijen een invulling krijgt, een achterhaalde ideologische en politieke visie. In het Rusland van Poetin is die totaal ontspoord en uitgemond in enkele barbaarse oorlogen.
25-03-2022 om 08:11
geschreven door Gust Adriaensen
24-03-2022
Doornaert houdt van sterke leidersfiguren (2)
Is het niet opvallend dat barones Mia Doornaert in volle Oekraïneoorlog haar aandacht richt op de Franse presidentsverkiezingen? Houdt zij zich gedeisd omdat zij in haar columns van de voorbije jaren, bewondering en begrip voor die autocraat, die sterke leider demonstreerde?
Op 15-2-2016 schreef zij onder de titel 'Poetin onze redder': 'Zijn beleid is niet moeilijk te ontcijferen. 1:hij toont dat Rusland een betrouwbare bondgenoot is en zijn vrienden niet laat vallen in tegenspoed. 2: hij wil het enige resterend steunpunt voor zijn vloot in de Middellandse Zee behouden. 3: hij demonstreert dat Rusland weer een te respecteren wereldspeler is. 4: hij kan voor Europa een redder in de plaats van een boeman worden. Inderdaad, de Europese Unie kraakt onder de vluchtelingenstroom. Poetin werpt zich nu op als degene die in Syrië een orde kan helpen herstellen die de stroom doet opdrogen, en zelfs vluchtelingen laat terugkeren. Als dat gebeurt zal, ongeacht de aard van die herstelde orde,iedereen hem dankbaar zijn.'
24-03-2022 om 13:29
geschreven door Gust Adriaensen
22-03-2022
Onze natuur
Twee filmploegen zijn sinds maart 2019 in de weer om de natuur in ons land vast te leggen op beeld. Van het Zwin aan zee tot diep in de Ardennen: ‘Onze natuur’ wil het wilde België in volle glorie tonen. Het is een project van Hotel Hungaria, VRT en Agentschap voor Natuur en Bos. Op 21 september zal de film te zien zijn in de filmzalen en later ook nog in zeven delen op Canvas.
22-03-2022 om 20:07
geschreven door Gust Adriaensen
21-03-2022
Taakverdeling opvang Oekraïeners
In DS van 21 maart wijst gouverneur Berx haarscherp op de bevoegdheidsafbakening en de taakverdeling tussen federale en regionale overheden.
Klaarblijkelijk wil de NVA, met op kop praatvaar De Wever, de regionale verantwoordelijkheid van zich afschuiven wanneer die te gecompliceerd of electoraal te oninteressant is. Jawadde!!
21-03-2022 om 18:57
geschreven door Gust Adriaensen
Hart boven hard
Europa voor Vrede en Solidariteit - 27 maart
Wil je ook je verontwaardiging uitdrukken tegenover de Russische invasie van Oekraïne? We spreken ons 27 maart uit tegen de gruwel van oorlog. We roepen op tot een staakt-het-vuren en de-escalatie. Stop de oorlog nu!
ONZE EISEN
1. Rusland weg uit Oekraïne
2. Solidair met de vluchtelingen
3. Actieve vredesdiplomatie
4. Geen militair opbod
5. Een kernwapenvrij Europa
6. Investeren in het sociale
7. Samen in een veilig Europa
8. Eén grote vredesbeweging
De manifestatie start om 13u met een podiumgebeuren op de hoek van de Albert II-laan en de Kruisvaardersstraat (nabij Brussel-Noord). Een half uur later zetten we ons in beweging, richting Brussel-Centraal.
Met Hart boven Hard spreken we af om 13u op de hoek van de Albert II-laan en de Frère-Orbanstraat (als je van het Noordstation komt, het laatste straatje aan de rechterkant, voor de kleine Ring).
Breng je slogan, je Hart boven Hard- of je vredesvlag mee. Vredesvlaggen zullen ook ter plaatse te koop zijn. En breng vooral veel vrienden mee.
In aanloop naar de manifestatie kan je ook een vredesvlag (echt of geprint) aan je raam hangen.
Tot Zondag!
100% Woonrecht - Belangrijke Data:
Boekvoorstelling Woonzaak - 23 maart in HasseltLees hier meer.
UITGESTELD: Hart boven Hard-dag en Woonparlement! 27 maart Aangezien deze samenvalt met de nieuw geplande (en erg nodige) nationale vredesmanifestatie beslisten wij met pijn in het hart en na overleg met betrokken partners, om onze Hart boven Hard-dag en het Woonparlement uit te stellen. We kunnen niet overal tegelijk zijn en onze boodschap 'hart boven hard' mag niet ontbreken op de vredesmanifestatie. Meer info kan jehier vinden. Zodra we een nieuwe datum hebben, hoor je ervan!
Housing Action Day - 27 maart Brussel Na de vredesmanifestatie is het wél nog mogelijk om de Housing Action Day bij te wonen. Deze zal doorgaan in Brussel aan het Vossenplein en start om 16h. Dit volgt normaal gezien mooi op de vredesmanifestatie. De Housing Action Day is een actiedag voor het recht op huisvesting in België en Europa. Doe mee aan deze actiedag voor het recht op wonen! Meer info viadeze link.
21-03-2022 om 17:50
geschreven door Gust Adriaensen
20-03-2022
Papst bezeichnet Krieg als "sinnloses Massaker" +++
Bei seiner Sonntagsansprache verurteilt Papst Franziskus abermals den Krieg in der Ukraine. Er bezeichnet ihn als ungerechtfertigtes "sinnloses Massaker" und fordert die Staats- und Regierungschefs auf, "diesen verabscheuungswürdigen Krieg" zu beenden.
"Die gewaltsame Aggression gegen die Ukraine lässt leider nicht nach", sagt Papst Franziskus vor Zehntausenden von Menschen auf dem Petersplatz im Vatikan. Jeden Tag wiederholten sich Gemetzel und Gräueltaten.
20-03-2022 om 16:47
geschreven door Gust Adriaensen
19-03-2022
Paus: invasie in Oekraïne is 'pervers machtsmisbruik'
Paus: invasie in Oekraïne is 'pervers machtsmisbruik'
Paus Franciscus noemde Rusland niet expliciet bij naam, maar hij veroordeelde de invasie wel ondubbelzinig als een onaanvaardbare gewapende agressie.
Paus Franciscus vertelde aan de deelnemers van de Sociale Dagen, die op initiatief van de Europese bisschoppen en katholieke lekenbewegingen nog tot 20 maart in Bratislava plaatsvinden, dat de tragedie van de oorlog in het hart van Europa, die ons met verbijstering heeft achtergelaten, een bedreiging vormt voor de hele mensheid. Zonder Rusland bij naam te noemen, omschreef hij de invasie vanmorgen als een perverse vorm van machtsmisbruik, waardoor onschuldige mensen tot eindeloos lijden worden veroordeeld.
De paus schrijft in zijn boodschap, die aan de voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) werd bezorgd, dat slechts weinig mensen zich tot voor kort konden inbeelden dat wij getuige zouden zijn van scènes, die te vergelijken zijn met die van de twee wereldoorlogen in de 20ste eeuw. De hartverscheurende noodkreet van het Oekraïense volk is niet alleen een oproep tot een ernstige bezinning, maar ook tot actie. (...) Het bloed en de tranen van kinderen, het lijden van vrouwen en mannen die hun land verdedigen of vluchten voor bombardementen schudden ons geweten door elkaar.
En hij voegde nog eraan toe: Eens te meer wordt de mensheid bedreigd door een pervers machtsmisbruik en partijbelangen, waardoor weerloze mensen worden veroordeeld tot elke vorm van brutaal geweld. Hij dankte de bisschoppen voor hun snelle en unanieme reactie bij de hulpverlening aan vluchtelingen. Aan de geestelijken vroeg hij om te blijven bidden en hij moedigde al diegenen die het lot van landen en volkeren bepalen om geen middel onbeproefd te laten om de oorlog te beëindigen en een constructieve dialoog aan te gaan.
Bron: Vaticannews.va
19-03-2022 om 09:27
geschreven door Gust Adriaensen
Oekraïne lid van de EU
In DS van 17 maart 2022, pleit Timothy Garton Ash ervoor, dat de EU duidelijk maakt dat Oekraïne lid kan worden van de Europese Unie.
Ashton heeft gelijk wanneer hij uitspraken als 'zij horen bij de Europese familie', gewauwel noemt als die familie niet zo concreet mogelijk duidelijk maakt dat Oekraïne lid kan worden van de EU.
Of de toetredingsprocedure daarvoor per se moet aangepast worden om een sneller lidmaatschap mogelijk te maken, is een politieke en technische kwestie.
Laat de EU zich ten aanzien van landen die de wens uitdrukken lid te worden van de 'Europese familie', vooral leiden door economische overwegingen, of spelen ook culturele en democratische criteria een rol? Is de EU ruimdenkend genoeg en heeft ze een voldoende sterk geloof in haar waarden, om landen die misschien nog niet voldoen aan de (economische, financiële) criteria van de huidige club, toch in de 'familie' op te nemen en ze met respect te begeleiden? Of is de EU eerder een zelfgenoegzaam bastion van 'geslaagden', die zichzelf nooit in vraag stellen, en de 'buitenstaanders' duidelijk maken: ' Je komt er niet bij, zolang je niet bent als wij' ?
19-03-2022 om 08:20
geschreven door Gust Adriaensen
13-03-2022
Pope on Ukraine: 'In the name of God, stop this massacre!'
Pope on Ukraine: 'In the name of God, stop this massacre!'
Remembering the victims in Ukraine, Pope Francis makes another heartfelt appeal for a ceasefire in the war-torn nation.
By Vatican News staff writer
At the conclusion of the Sunday Angelus, Pope Francis recalled that the faithful had just prayed to the Virgin Mary, as the city that bears her name, Mariupol, has "become a city of martyrs in the terrible war ravaging Ukraine."
The Pope expressed horror over the barbarity of the killing of children, innocents and unarmed civilians, and called for an end to the unacceptable armed aggression, before it reduces cities to cemeteries.
"With pain in my heart, I join my voice to that of the common people, who implore an end to the war," he said.
“In the name of God, let the cries of those who suffer be heard and let the bombings and attacks cease! Let there be a real and decisive focus on negotiation, and let the humanitarian corridors be effective and safe. In the name of God, I ask you: stop this massacre!”
Welcoming fleeing Christ
The Pope asked for the many people who have fled Ukraine to be welcomed, saying "Christ is present" in them.
He also expressed his gratitude for the great network of solidarity that has sprung up in response to the millions fleeing the war in Ukraine.
The Pope requested that all diocesan and religious communities increase their efforts in praying for peace.
“God is only God of peace. He is not God of war, and those who support violence profane His name.”
In conclusion, Pope Francis invited everyone present in St. Peter's Square to pray in silence for those suffering and for God to convert hearts to a firm will for peace
(Vatican News)
13-03-2022 om 21:50
geschreven door Gust Adriaensen
12-03-2022
Oorlog is altijd meer dan de actie van één individu
Sibo Kanobana waarschuwt in DS van 10 maart voor het 'reduceren van de oorlog tot de acties van één individu dat zou doorslaan. Het gevolg is, aldus de auteur, dat we de brede politieke en economische omstandigheden die de oorlog mogelijk maken, uitwissen.
Dat is m.i. een terechte waarschuwing. Uiteraard mag deze overweging er niet toe leiden dat de verantwoordelijkheid van individu's zoals Poetin, Stalin, Hitler, Mussolini, ... uit het oog wordt verloren. Maar de verleiding is altijd groot om de schuld voor de misdaad die een oorlog is, uitsluitend af te schuiven op amorele machtswellustelingen.
Die reflex is ook begrijpelijk. 'Het Kwaad' wordt zichtbaar, concreet, kan aangewezen worden. Ipso facto is er dan ook het kamp van 'het Goede'. Daartoe behoren geeft een moreel comfort. Een ander voordeel van deze reductie is, dat in casu het Westen, zich geen vragen hoeft te stellen over de politieke en economische systemen die zij gebruiken en de politieke en economische wegen die zij concreet gaan.
12-03-2022 om 12:00
geschreven door Gust Adriaensen
11-03-2022
Doornaert houdt van sterke leidersfiguren
'Macron, een sterke president van een zwak land', schrijft Mia Doornaert in DS van 10 maart.
De voorliefde van barones Doornaert voor sterke, vaak autocratische leidersfiguren, komt hier nog maar eens tot uiting. Macron zit nog niet op het niveau van Alexander de Grote of Charles de Gaulle, maar de onafhankelijke expert internationale betrekkingen, ziet toch vergelijkbare patronen, die te maken hebben met de positie van machthebber en volk.
Alexander de Grote had schrik van een leger schapen onder leiding van een leeuw (daarom is Poetin een angstaanjagende tiran). Charles de Gaulle, de sterke leider, daarentegen, werd onderuitgehaald door een zwak land, aldus Doornaert.
Opvallend is wel dat het 'zwakke land' i.v.m. de Gaulle, volgens Doornaert het 'fameuze mei 68' was. Dat dreigt ook met Macron te gebeuren, oreert Doornaert. Want hij zou 'vleugellam' gemaakt kunnen worden door een 'onhandelbaar parlement'.
De columniste zou toch eens duidelijk mogen maken hoe zij de functie van het parlement in onze democratie ziet. Is zij voorstander van een parlement gevuld met schapen?
Deze column ligt in de lijn van haar column in DS van 27 januari:'De Europese Unie (schaapachtig) heeft geen tanden'. Wat verstaat Doornaert onder een EU met tanden? Houdt zij in haar column een pleidooi voor 'macht', tegen het 'recht' in? Dat 'aanpappen met foute regimes' geen probleem vormt als de 'macht' maar geconsolideerd,heroverd of uitgebreid wordt? Suggereert zij dat de bekommernis om de 'democratie', uitermate naïef is en dat de EU zich alleen maar kan doen respecteren en 'macht' kan demonstreren door desnoods in andere landen binnen te vallen? Waarom citeert zij in die column de provocerende, immorele en/of amorele uitspraken van de conservatieve columnist Douthat dat ' een maatschappij die bestuurd wordt door een wreed en arrogant gezag niet noodzakelijk decadent is' en 'een maatschappij in de ban van misdadigheid niet noodzakelijk decadent is'?
Is zij dezelfde opvattingen toegedaan? Dat die machthebbers 'wreed en arrogant', 'misdadig' mogen zijn? Kortom, macht à la Poetin?
11-03-2022 om 13:54
geschreven door Gust Adriaensen
Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit
De bisschoppen zijn diep getroffen door wat de Oekraïense bevolking meemaakt en roepen de christenen van ons land op om maximaal solidair te zijn.
Solidair zijn kan eerst en vooral via Caritas International België, een ngo die gemandateerd is door de bisschoppen. Caritas staat voor professionele hulp en een financieel zekere structuur. De hulporganisatie is ook lid van het 12-12 Consortium.
Steun Caritas
Medewerkers en vrijwilligers van Caritas Oekraïne verstrekken voedsel en medische hulp, organiseren psychologische bijstand en zetten tijdelijke opvangplaatsen op waar slachtoffers bescherming kunnen krijgen.
Steunen kan op het nummer BE88 0000 0000 4141 onder vermelding van 4150 Oekraïne. Stortingen vanaf 45 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info op de website.
Eerste opvang van vluchtelingen
De bisschoppen roepen ook op aan te sluiten bij overheidsinitiatieven die de eerste opvang van vluchtelingen organiseren. De federale autoriteiten hebben daarvoor een website gelanceerd. Die centraliseert alle nuttige informatie: over de situatie in Oekraïne, de gevolgen ervan voor ons land en hoe vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Er is ook een infonummer: 02 488 88 88.
Al wie daarvoor de mogelijkheden heeft, wordt uitgenodigd om als gastgezin op te treden, vooral voor moeders met kinderen en voor ouderen. Religieuze gemeenschappen en parochies worden opgeroepen hetzelfde te doen. Zij kunnen ook zorgen voor ontmoetingsplaatsen, voor maaltijden of het helpen bij het verstrekken ervan.
Gebed
De bisschoppen nodigen ook uit tot intens gebed voor de vrede. Op zondag 13 maart 2022 om 17 uur heeft in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel een drietalige vredesmis plaats waarin kardinaal Jozef De Kesel voorgaat, samen met aartsbisschop Franco Coppola, de apostolisch nuntius in ons land, en mgr. Hlib Lonchyna, de apostolische administrator van het eparchaat van Vladimir de Grote voor de Oekraïners van de Byzantijnse ritus in Frankrijk. Oekraïense koren zorgen voor muzikale ondersteuning.
De bisschoppen van ons land danken iedereen die zich daadwerkelijk inzet in deze nieuwe grote humanitaire crisis.
IPID – Brussel, vrijdag 11 maart 2022
11-03-2022 om 12:49
geschreven door Gust Adriaensen
10-03-2022
Pacifisme: de juiste optie
Marc Reynebeau in DS:
'Pacifisme moet zeker vandaag nog altijd de juiste optie blijven. Zo niet, dan heeft Poetin al een beetje gewonnen.'
10-03-2022 om 09:55
geschreven door Gust Adriaensen
07-03-2022
Russisch-orthodoxe priesters roepen op verzoening en vrede
Een groep van meer dan 250 priesters en diakens van de Russisch-orthodoxe Kerk vraagt een einde te make aan de oorlog: zalig zij drie vrede stichten!
De Russisch-orthodoxe priesters en diakens lanceerden hun oproep allicht niet toevallig gisteren zondag: de eerste zondag in de veertigdagentijd is in de orthodoxe Kerk de zondag van de Vergeving. Ze doen dat nadrukkelijk ieder in hun eigen naam, maar de oproep tot verzoening en een onmiddellijk staakt-het-vuren is er niet minder helder om en gericht aan het adres van allen van wie de beëindiging van de broederoorlog in Oekraïne afhangt.
Wij treuren om de beproeving die onze broeders en zusters in Oekraïne ten onrechte hebben moeten doorstaan, schrijven de Russisch-orthodoxe priesters en diakens. Wij herinneren eraan dat het leven van ieder mens een onschatbaar en uniek geschenk van God is, en wij wensen derhalve alle soldaten - zowel de Russische als de Oekraïense - een behouden terugkeer naar hun huizen en families. Het stemt ons verdrietig te denken aan de kloof die onze kinderen en kleinkinderen in Rusland en Oekraïne zullen moeten overbruggen om opnieuw vrienden te worden en elkaar te respecteren en lief te hebben.
Wederzijdse vergeving en verzoening
Wij eerbiedigen de door God gegeven vrijheid van de mens en zijn van mening dat het Oekraïense volk zijn eigen keuze moet maken, niet onder schot en zonder druk van het Westen of het Oosten. Nu wij uitzien naar de zondag van de Vergeving, herinneren wij u eraan dat de poorten van het paradijs openstaan voor iedereen, zelfs voor een zware zondaar, als hij vergeving vraagt van diegenen die hij heeft vernederd, beledigd, veracht of die door zijn handen of op zijn bevel zijn gedood. Er is geen andere weg dan wederzijdse vergeving en verzoening.
Goddelijk gebod
De ondertekenaars onderstrepen dat geen enkele geweldloze oproep tot vrede en beëindiging van de oorlog met geweld mag worden afgewezen en als een overtreding van de wet mag worden beschouwd, want er is immers het goddelijke gebod: ‘Zalig zijn de vredestichters’.
Geloof, hoop en liefde
Wij nodigen alle strijdende partijen uit tot een dialoog, want er is geen alternatief voor geweld, besluit de oproep. Alleen het vermogen om naar de ander te luisteren, kan hoop bieden op een uitweg uit de afgrond waarin onze landen in een paar dagen zijn gestort. Laten wij allemaal de vastentijd ingaan in een geest van geloof, hoop en liefde.
07-03-2022 om 21:49
geschreven door Gust Adriaensen
06-03-2022
Paus Franciscus: 'Stop de oorlog'
Dear brothers and sisters,
Rivers of blood and tears are flowing in Ukraine. It is not merely a military operation, but a war, which sows death, destruction and misery. The number of victims is increasing, as are the people fleeing, especially mothers and children. The need for humanitarian assistance in that troubled country is growing dramatically by the hour.
I make a heartfelt appeal for humanitarian corridors to be genuinely secured, and for aid to be guaranteed and access facilitated to the besieged areas, in order to offer vital relief to our brothers and sisters oppressed by bombs and fear.
I thank all those who are taking in refugees. Above all, I implore that the armed attacks cease and that negotiation - and common sense - prevail. And that international law be respected once again!
And I would also like to thank the journalists who put their lives at risk to provide information. Thank you, brothers and sisters, for this service! A service that allows us to be close to the tragedy of that population and enables us to assess the cruelty of a war. Thank you, brothers and sisters.
Let us pray together for Ukraine: we have its flags in front of us. Let us pray together, as brothers and sisters, to Our Lady, Queen of Ukraine. Hail Mary...
The Holy See is ready to do everything, to put itself at the service of this peace. In these days, two Cardinals went to Ukraine, to serve the people, to help. Cardinal Krajewski, the Almoner, to bring aid to the needy, and Cardinal Czerny, interim Prefect of the Dicastery for Promoting Integral Human Development. The presence of the two Cardinals there is the presence not only of the Pope, but of all the Christian people who want to get closer and say: “War is madness! Stop, please! Look at this cruelty!”.