Paus Franciscus vertelde aan de deelnemers van de Sociale Dagen, die op initiatief van de Europese bisschoppen en katholieke lekenbewegingen nog tot 20 maart in Bratislava plaatsvinden, dat de tragedie van de oorlog in het hart van Europa, die ons met verbijstering heeft achtergelaten, een bedreiging vormt voor de hele mensheid. Zonder Rusland bij naam te noemen, omschreef hij de invasie vanmorgen als een perverse vorm van machtsmisbruik, waardoor onschuldige mensen tot eindeloos lijden worden veroordeeld.
De paus schrijft in zijn boodschap, die aan de voorzitter van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) werd bezorgd, dat slechts weinig mensen zich tot voor kort konden inbeelden dat wij getuige zouden zijn van scènes, die te vergelijken zijn met die van de twee wereldoorlogen in de 20ste eeuw. De hartverscheurende noodkreet van het Oekraïense volk is niet alleen een oproep tot een ernstige bezinning, maar ook tot actie. (...) Het bloed en de tranen van kinderen, het lijden van vrouwen en mannen die hun land verdedigen of vluchten voor bombardementen schudden ons geweten door elkaar.
En hij voegde nog eraan toe: Eens te meer wordt de mensheid bedreigd door een pervers machtsmisbruik en partijbelangen, waardoor weerloze mensen worden veroordeeld tot elke vorm van brutaal geweld. Hij dankte de bisschoppen voor hun snelle en unanieme reactie bij de hulpverlening aan vluchtelingen. Aan de geestelijken vroeg hij om te blijven bidden en hij moedigde al diegenen die het lot van landen en volkeren bepalen om geen middel onbeproefd te laten om de oorlog te beëindigen en een constructieve dialoog aan te gaan.
Bron: Vaticannews.va
19-03-2022 om 09:27
geschreven door Gust Adriaensen
Oekraïne lid van de EU
In DS van 17 maart 2022, pleit Timothy Garton Ash ervoor, dat de EU duidelijk maakt dat Oekraïne lid kan worden van de Europese Unie.
Ashton heeft gelijk wanneer hij uitspraken als 'zij horen bij de Europese familie', gewauwel noemt als die familie niet zo concreet mogelijk duidelijk maakt dat Oekraïne lid kan worden van de EU.
Of de toetredingsprocedure daarvoor per se moet aangepast worden om een sneller lidmaatschap mogelijk te maken, is een politieke en technische kwestie.
Laat de EU zich ten aanzien van landen die de wens uitdrukken lid te worden van de 'Europese familie', vooral leiden door economische overwegingen, of spelen ook culturele en democratische criteria een rol? Is de EU ruimdenkend genoeg en heeft ze een voldoende sterk geloof in haar waarden, om landen die misschien nog niet voldoen aan de (economische, financiële) criteria van de huidige club, toch in de 'familie' op te nemen en ze met respect te begeleiden? Of is de EU eerder een zelfgenoegzaam bastion van 'geslaagden', die zichzelf nooit in vraag stellen, en de 'buitenstaanders' duidelijk maken: ' Je komt er niet bij, zolang je niet bent als wij' ?
19-03-2022 om 08:20
geschreven door Gust Adriaensen
13-03-2022
Pope on Ukraine: 'In the name of God, stop this massacre!'
Pope on Ukraine: 'In the name of God, stop this massacre!'
Remembering the victims in Ukraine, Pope Francis makes another heartfelt appeal for a ceasefire in the war-torn nation.
By Vatican News staff writer
At the conclusion of the Sunday Angelus, Pope Francis recalled that the faithful had just prayed to the Virgin Mary, as the city that bears her name, Mariupol, has "become a city of martyrs in the terrible war ravaging Ukraine."
The Pope expressed horror over the barbarity of the killing of children, innocents and unarmed civilians, and called for an end to the unacceptable armed aggression, before it reduces cities to cemeteries.
"With pain in my heart, I join my voice to that of the common people, who implore an end to the war," he said.
“In the name of God, let the cries of those who suffer be heard and let the bombings and attacks cease! Let there be a real and decisive focus on negotiation, and let the humanitarian corridors be effective and safe. In the name of God, I ask you: stop this massacre!”
Welcoming fleeing Christ
The Pope asked for the many people who have fled Ukraine to be welcomed, saying "Christ is present" in them.
He also expressed his gratitude for the great network of solidarity that has sprung up in response to the millions fleeing the war in Ukraine.
The Pope requested that all diocesan and religious communities increase their efforts in praying for peace.
“God is only God of peace. He is not God of war, and those who support violence profane His name.”
In conclusion, Pope Francis invited everyone present in St. Peter's Square to pray in silence for those suffering and for God to convert hearts to a firm will for peace
(Vatican News)
13-03-2022 om 21:50
geschreven door Gust Adriaensen
12-03-2022
Oorlog is altijd meer dan de actie van één individu
Sibo Kanobana waarschuwt in DS van 10 maart voor het 'reduceren van de oorlog tot de acties van één individu dat zou doorslaan. Het gevolg is, aldus de auteur, dat we de brede politieke en economische omstandigheden die de oorlog mogelijk maken, uitwissen.
Dat is m.i. een terechte waarschuwing. Uiteraard mag deze overweging er niet toe leiden dat de verantwoordelijkheid van individu's zoals Poetin, Stalin, Hitler, Mussolini, ... uit het oog wordt verloren. Maar de verleiding is altijd groot om de schuld voor de misdaad die een oorlog is, uitsluitend af te schuiven op amorele machtswellustelingen.
Die reflex is ook begrijpelijk. 'Het Kwaad' wordt zichtbaar, concreet, kan aangewezen worden. Ipso facto is er dan ook het kamp van 'het Goede'. Daartoe behoren geeft een moreel comfort. Een ander voordeel van deze reductie is, dat in casu het Westen, zich geen vragen hoeft te stellen over de politieke en economische systemen die zij gebruiken en de politieke en economische wegen die zij concreet gaan.
12-03-2022 om 12:00
geschreven door Gust Adriaensen
11-03-2022
Doornaert houdt van sterke leidersfiguren
'Macron, een sterke president van een zwak land', schrijft Mia Doornaert in DS van 10 maart.
De voorliefde van barones Doornaert voor sterke, vaak autocratische leidersfiguren, komt hier nog maar eens tot uiting. Macron zit nog niet op het niveau van Alexander de Grote of Charles de Gaulle, maar de onafhankelijke expert internationale betrekkingen, ziet toch vergelijkbare patronen, die te maken hebben met de positie van machthebber en volk.
Alexander de Grote had schrik van een leger schapen onder leiding van een leeuw (daarom is Poetin een angstaanjagende tiran). Charles de Gaulle, de sterke leider, daarentegen, werd onderuitgehaald door een zwak land, aldus Doornaert.
Opvallend is wel dat het 'zwakke land' i.v.m. de Gaulle, volgens Doornaert het 'fameuze mei 68' was. Dat dreigt ook met Macron te gebeuren, oreert Doornaert. Want hij zou 'vleugellam' gemaakt kunnen worden door een 'onhandelbaar parlement'.
De columniste zou toch eens duidelijk mogen maken hoe zij de functie van het parlement in onze democratie ziet. Is zij voorstander van een parlement gevuld met schapen?
Deze column ligt in de lijn van haar column in DS van 27 januari:'De Europese Unie (schaapachtig) heeft geen tanden'. Wat verstaat Doornaert onder een EU met tanden? Houdt zij in haar column een pleidooi voor 'macht', tegen het 'recht' in? Dat 'aanpappen met foute regimes' geen probleem vormt als de 'macht' maar geconsolideerd,heroverd of uitgebreid wordt? Suggereert zij dat de bekommernis om de 'democratie', uitermate naïef is en dat de EU zich alleen maar kan doen respecteren en 'macht' kan demonstreren door desnoods in andere landen binnen te vallen? Waarom citeert zij in die column de provocerende, immorele en/of amorele uitspraken van de conservatieve columnist Douthat dat ' een maatschappij die bestuurd wordt door een wreed en arrogant gezag niet noodzakelijk decadent is' en 'een maatschappij in de ban van misdadigheid niet noodzakelijk decadent is'?
Is zij dezelfde opvattingen toegedaan? Dat die machthebbers 'wreed en arrogant', 'misdadig' mogen zijn? Kortom, macht à la Poetin?
11-03-2022 om 13:54
geschreven door Gust Adriaensen
Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit
De bisschoppen zijn diep getroffen door wat de Oekraïense bevolking meemaakt en roepen de christenen van ons land op om maximaal solidair te zijn.
Solidair zijn kan eerst en vooral via Caritas International België, een ngo die gemandateerd is door de bisschoppen. Caritas staat voor professionele hulp en een financieel zekere structuur. De hulporganisatie is ook lid van het 12-12 Consortium.
Steun Caritas
Medewerkers en vrijwilligers van Caritas Oekraïne verstrekken voedsel en medische hulp, organiseren psychologische bijstand en zetten tijdelijke opvangplaatsen op waar slachtoffers bescherming kunnen krijgen.
Steunen kan op het nummer BE88 0000 0000 4141 onder vermelding van 4150 Oekraïne. Stortingen vanaf 45 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info op de website.
Eerste opvang van vluchtelingen
De bisschoppen roepen ook op aan te sluiten bij overheidsinitiatieven die de eerste opvang van vluchtelingen organiseren. De federale autoriteiten hebben daarvoor een website gelanceerd. Die centraliseert alle nuttige informatie: over de situatie in Oekraïne, de gevolgen ervan voor ons land en hoe vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Er is ook een infonummer: 02 488 88 88.
Al wie daarvoor de mogelijkheden heeft, wordt uitgenodigd om als gastgezin op te treden, vooral voor moeders met kinderen en voor ouderen. Religieuze gemeenschappen en parochies worden opgeroepen hetzelfde te doen. Zij kunnen ook zorgen voor ontmoetingsplaatsen, voor maaltijden of het helpen bij het verstrekken ervan.
Gebed
De bisschoppen nodigen ook uit tot intens gebed voor de vrede. Op zondag 13 maart 2022 om 17 uur heeft in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel een drietalige vredesmis plaats waarin kardinaal Jozef De Kesel voorgaat, samen met aartsbisschop Franco Coppola, de apostolisch nuntius in ons land, en mgr. Hlib Lonchyna, de apostolische administrator van het eparchaat van Vladimir de Grote voor de Oekraïners van de Byzantijnse ritus in Frankrijk. Oekraïense koren zorgen voor muzikale ondersteuning.
De bisschoppen van ons land danken iedereen die zich daadwerkelijk inzet in deze nieuwe grote humanitaire crisis.
IPID – Brussel, vrijdag 11 maart 2022
11-03-2022 om 12:49
geschreven door Gust Adriaensen
10-03-2022
Pacifisme: de juiste optie
Marc Reynebeau in DS:
'Pacifisme moet zeker vandaag nog altijd de juiste optie blijven. Zo niet, dan heeft Poetin al een beetje gewonnen.'
10-03-2022 om 09:55
geschreven door Gust Adriaensen
07-03-2022
Russisch-orthodoxe priesters roepen op verzoening en vrede
Een groep van meer dan 250 priesters en diakens van de Russisch-orthodoxe Kerk vraagt een einde te make aan de oorlog: zalig zij drie vrede stichten!
De Russisch-orthodoxe priesters en diakens lanceerden hun oproep allicht niet toevallig gisteren zondag: de eerste zondag in de veertigdagentijd is in de orthodoxe Kerk de zondag van de Vergeving. Ze doen dat nadrukkelijk ieder in hun eigen naam, maar de oproep tot verzoening en een onmiddellijk staakt-het-vuren is er niet minder helder om en gericht aan het adres van allen van wie de beëindiging van de broederoorlog in Oekraïne afhangt.
Wij treuren om de beproeving die onze broeders en zusters in Oekraïne ten onrechte hebben moeten doorstaan, schrijven de Russisch-orthodoxe priesters en diakens. Wij herinneren eraan dat het leven van ieder mens een onschatbaar en uniek geschenk van God is, en wij wensen derhalve alle soldaten - zowel de Russische als de Oekraïense - een behouden terugkeer naar hun huizen en families. Het stemt ons verdrietig te denken aan de kloof die onze kinderen en kleinkinderen in Rusland en Oekraïne zullen moeten overbruggen om opnieuw vrienden te worden en elkaar te respecteren en lief te hebben.
Wederzijdse vergeving en verzoening
Wij eerbiedigen de door God gegeven vrijheid van de mens en zijn van mening dat het Oekraïense volk zijn eigen keuze moet maken, niet onder schot en zonder druk van het Westen of het Oosten. Nu wij uitzien naar de zondag van de Vergeving, herinneren wij u eraan dat de poorten van het paradijs openstaan voor iedereen, zelfs voor een zware zondaar, als hij vergeving vraagt van diegenen die hij heeft vernederd, beledigd, veracht of die door zijn handen of op zijn bevel zijn gedood. Er is geen andere weg dan wederzijdse vergeving en verzoening.
Goddelijk gebod
De ondertekenaars onderstrepen dat geen enkele geweldloze oproep tot vrede en beëindiging van de oorlog met geweld mag worden afgewezen en als een overtreding van de wet mag worden beschouwd, want er is immers het goddelijke gebod: ‘Zalig zijn de vredestichters’.
Geloof, hoop en liefde
Wij nodigen alle strijdende partijen uit tot een dialoog, want er is geen alternatief voor geweld, besluit de oproep. Alleen het vermogen om naar de ander te luisteren, kan hoop bieden op een uitweg uit de afgrond waarin onze landen in een paar dagen zijn gestort. Laten wij allemaal de vastentijd ingaan in een geest van geloof, hoop en liefde.
07-03-2022 om 21:49
geschreven door Gust Adriaensen
06-03-2022
Paus Franciscus: 'Stop de oorlog'
Dear brothers and sisters,
Rivers of blood and tears are flowing in Ukraine. It is not merely a military operation, but a war, which sows death, destruction and misery. The number of victims is increasing, as are the people fleeing, especially mothers and children. The need for humanitarian assistance in that troubled country is growing dramatically by the hour.
I make a heartfelt appeal for humanitarian corridors to be genuinely secured, and for aid to be guaranteed and access facilitated to the besieged areas, in order to offer vital relief to our brothers and sisters oppressed by bombs and fear.
I thank all those who are taking in refugees. Above all, I implore that the armed attacks cease and that negotiation - and common sense - prevail. And that international law be respected once again!
And I would also like to thank the journalists who put their lives at risk to provide information. Thank you, brothers and sisters, for this service! A service that allows us to be close to the tragedy of that population and enables us to assess the cruelty of a war. Thank you, brothers and sisters.
Let us pray together for Ukraine: we have its flags in front of us. Let us pray together, as brothers and sisters, to Our Lady, Queen of Ukraine. Hail Mary...
The Holy See is ready to do everything, to put itself at the service of this peace. In these days, two Cardinals went to Ukraine, to serve the people, to help. Cardinal Krajewski, the Almoner, to bring aid to the needy, and Cardinal Czerny, interim Prefect of the Dicastery for Promoting Integral Human Development. The presence of the two Cardinals there is the presence not only of the Pope, but of all the Christian people who want to get closer and say: “War is madness! Stop, please! Look at this cruelty!”.
06-03-2022 om 21:03
geschreven door Gust Adriaensen
28-02-2022
Een brutale invasie
De verontwaardiging over de Russische inval in Oekraïne is groot en dat is volkomen terecht. Oorlog is onaanvaardbaar. Maar is Poetin de boze wolf en is het Westen Roodkapje, vraagt Gie Goris, journalist en voormalig hoofdredacteur van MO*, zich af, in De Standaard van 28 februari.
Ook al beklemtoont Goris zijn verontwaardiging over de Russische inval, zijn bedenkingen over wapenproductie, militaire investeringen, NAVO (die zeker elementen van een debat moeten zijn), dreigen de essentie van de situatie nu onder te sneeuwen en te vergoelijken.
Die essentie is: Rusland, d.i. Poetin, verklaart eenzijdig de oorlog aan een zelfstandig land en start een brutale invasie.
Dat Poetinisme moet een halt toegeroepen worden.
28-02-2022 om 19:55
geschreven door Gust Adriaensen
Pope: 'Silence all weapons'
Pope: 'Silence all weapons. Those who wage war forget humanity!'
Pope Francis renews his invitation to set aside 2 March as a Day of Prayer and Fasting for Peace in Ukraine, and decries the "diabolical and perverse logic of weapons" which, he says, is far from the will of God.
By Linda Bordoni
“In these days we have been shocked by something tragic: war!”
With these words Pope Francis launched a series of appeals: for prayers and closeness to those suffering the Russian assault in Ukraine; for the opening of humanitarian corridors for those who flee; and, for political resolutions to conflicts in Ukraine and in other parts of the world.
“Many times,” he said during the Sunday Angelus, “we have prayed that this road would not be taken,” and he asked the faithful to continue to implore God more intensely.
2 March: Day of Prayer and Fasting for Peace
The Pope renewed his invitation to everyone to make 2 March, Ash Wednesday, a Day of Prayer and Fasting for Peace in Ukraine.
“It is a day to be close to the suffering of the Ukrainian people, to be aware that we are all brothers and sisters, and to implore God for an end to the war.”
Those who wage war forget humanity
Pope Francis went on to say that “those who wage war forget humanity: they do not start from the people; they do not look at the concrete life of the people, but put partisan interests and power in front of everything.”
“They rely on the diabolic and perverse logic of weapons which is the most distant from the will of God, and they distance themselves from the common people who want peace,” he said.
He noted that, in every conflict, “ordinary people are the real victims who pay for the follies of war with their own skin.”
The Pope added that he thinks especially “of the elderly, of those who are seeking refuge at this time, of mothers fleeing with their children.”
“They are brothers and sisters for whom it is urgent to open humanitarian corridors and who must be welcomed, with an aching heart, for what is happening in Ukraine.”
Don’t forget wars in other parts of the world
Pope Francis also invited all men and women of goodwill not to forget the wars in other parts of the world, mentioning those in Yemen, Syria, and Ethiopia.
“I repeat: May weapons be silenced! God is with the peacemakers, not with those who use violence!”
Those who love peace, the Pope continued, as the Italian Constitution states, “repudiate war as an instrument of offence to the freedom of other peoples and as a means of settling international disputes.”
28-02-2022 om 16:27
geschreven door Gust Adriaensen
25-02-2022
Paus spreekt bezorgdheid uit tegenover Russische ambassadeur
Paus Franciscus heeft vandaag bij de Russische ambassadeur persoonlijk erop aangedrongen de Russische militaire interventie in Oekraïne te stoppen.
Paus Franciscus heeft vanmorgen onverwacht en totaal onaangekondigd een bezoek gebracht aan de Russische ambassade in Rome. Ondanks de hardnekkige kniepijn waarmee hij momenteel kampt, stapte hij daarvoor naar het ambassadegebouw om onder vier ogen met de Russische ambassadeur zijn grote bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne uit te spreken.
Ook bij de Heilige Stoel in Rome is het de gewoonte dat de ambassadeurs en staatshoofden in het Vaticaan bij de paus en aansluitend bij de staatssecretaris van de Heilige Stoel worden ontvangen. Met dit symbolische gebaar van vanmorgen waarbij de paus onaangekondigd Vaticaanstad verliet voor de korte verplaatsing naar de ambassade, wilde hij zijn buitengewone bezorgdheid duidelijk maken over het lot van de burgers door de Russische invasie in Oekraïne. De paus heeft er tijdens de half uur durende ontmoeting met de Russische ambassadeur persoonlijk op aangedrongen de militaire operatie onverwijld te stoppen.
Bron: Il Sismografo/AP
(Kerknet)
25-02-2022 om 16:36
geschreven door Gust Adriaensen
23-02-2022
Paus kondigt vasten- en gebedsdag af voor vrede in Oekraïne
Paus Franciscus heeft vanmorgen een oproep gedaan om een internationale dag van vrede en gebed te organiseren op Aswoensdag,
Tijdens de woensdagse algemene audiëntie moest paus Franciscus vanmorgen bekennen dat de verslechterende situatiein Oekraïne voor een groot verdriet in het hart zorgt. Ondanks de diplomatieke inspanningen van de afgelopen weken ontstaan er almaar meer alarmerendere scenario's. Net als ik voelen veel mensen over de hele wereld angst en bezorgdheid. Opnieuw wordt de vrede van allen bedreigd door partijdige belangen.
Gewetensonderzoek
Ik zou een beroep willen doen op hen die politieke verantwoordelijkheid dragen om hun geweten ernstig te onderzoeken voor God, die de God van vrede is en niet van oorlog; die de Vader is van allen en niet slechts van enkelen, die wil dat wij broeders zijn en geen vijanden, zei de paus.
Ik bid tot alle betrokken partijen dat zij zich zullen onthouden van elke actie die de bevolking nog meer leed zou berokkenen, het samenleven tussen naties zou destabiliseren en het internationaal recht in diskrediet zou brengen.
Dag van vasten voor de vrede
En ik wil een beroep doen op iedereen, gelovigen en niet-gelovigen. Jezus leerde ons dat de duivelse zinloosheid van geweld wordt beantwoord met Gods wapens, met gebed en vasten. Ik nodig iedereen uit om van Aswoensdag, op 2 maart aanstaande, een dag van vasten voor de vrede te maken. Ik moedig gelovigen op een speciale manier aan om zich op die dag intens aan gebed en vasten te wijden. Moge de Koningin van de Vrede de wereld behoeden voor de dwaasheid van oorlog, aldus paus Franciscus.
23-02-2022 om 21:51
geschreven door Gust Adriaensen
22-02-2022
Hebben we de medemenselijkheid ten grave gedragen?
Hebben we de medemenselijkheid ten grave gedragen?
Tom Hannes
Auteur en filosofisch onderzoeker (Technische Universiteit van Eindhoven).
De Standaard 21 februari 2022
Verbinding is moeilijk, schrijft Tom Hannes, en als er een scherm tussen zit nog veel moeilijker. Daar kunnen onbeperkte streamingabonnementen weinig aan verhelpen.
In deze sombere analyse van tijdsgeest en -gedrag, legt Tom Hannes de vinger op de wonde. Hij gebruikt daarbij de verlichtingslogan 'Egalité, liberté, fraternité', als toetssteen. Een slogan waarmee wel vaak gezwaaid wordt maar die ook in het verleden niet echt serieuze vormen van realisering kende.
Hannes stelt dat de 'fraternité', vertaald als 'verbinding' en geconcretiseerd in een 'actief engagement in onze sociale en natuurlijke omgeving, sterker en sterker onderdrukt en ondermijnd wordt door de 'aandachtseconomie'. Nochtans leidt de uitholling, de vernietiging van 'verbinding', tot isolement en depressie. Hannes vreest dat ook de 'égalité' en de 'liberté' reeds zijn aangetast door een 'ongelimiteerde, eindeloze online zelfbevrediging'.
Hoe ontluisterend voor mens en maatschappij ook, de kenmerken en trends die Hannes onder woorden brengt, zijn waar te nemen. Die situatie vraagt om een aanpak. Daaraan besteedt de auteur welgeteld twee zinnetjes, de laatste : mensen live zien.
Het opiniestuk van Tom Hannes is het zoveelste in de rij waarin (weliswaar vanuit verschillende invalshoeken, disciplines en bekommernissen) geprobeerd wordt de voor mens en maatschappij als negatief en destructief ervaren invloeden en ontwikkelingen onder woorden te brengen.
Aan mogelijke oplossingen, al bestaand of nog uit te werken, komen de auteurs vaak amper of helemaal niet , toe. Komt dat omdat ze zich veilig willen voelen in de intellectuele bubbel van de 'analist' en dat ze schrik hebben van de stormen die om de hoofden van de 'profeten en belijders' kunnen gieren?
Het is toch weinig waarschijnlijk dat Hannes bij zijn analyse niet gedacht heeft aan een wat ruimere remedie voor de geconstateerde ziektes dan de tweezinnetjesbijsluiter op het einde van zijn stuk.
En dat hij, zeker wat onze geschiedenis en cultuur betreft, geen enkele verbinding (!) zag met een religie en een Kerk, die (ondanks misstappen) nog altijd wereldwijd opkomen voor 'verbinding, gelijkheid en geestelijke vrijheid' ?
22-02-2022 om 09:48
geschreven door Gust Adriaensen
21-02-2022
Ook kardinaal De Kesel en bisschoppen maken vuist tegen pesten
Kardinaal Jozef De Kesel en de Vlaamse bisschoppen maken een sterke vuist tegen pesten naar aanleiding van de Week tegen Pesten.
Pesten is niet stoer en snijdt diep. Zeker voor wie er indringend en langere tijd mee te maken krijgt. Het tast je zelfvertrouwen aan, maakt je angstig en berust op foute vooroordelen. Vooral bij kinderen en jongeren hakt pesten er vaak diep in.
Dat vinden ook kardinaal Jozef De Kesel en de Vlaamse bisschoppen. In een videofilmpje vragen ze aandacht voor het hardnekkige fenomeen en roepen ze de jeugd op om elkaars verschillen te aanvaarden en elkaar vooral de hand te reiken.
Met hun duidelijke boodschap zetten de kardinaal en bisschoppen de schouders onder de Vlaamse Week tegen Pesten 2022 die dit jaar aan haar 17de editie toe is en Iedereen is anders, iedereen hoort erbij als motto heeft
21-02-2022 om 17:03
geschreven door Gust Adriaensen
18-02-2022
Nieuwe invulling van klassenstrijd nodig
In De Standaard van 17 februari schrijft filosofe Tinneke Beeckman dat sociale kenmerken stemkeuzes beïnvloeden , hoe partijen kiezers aantrekken, naargelang hun inkomen, opleidingsniveau, vermogen, beroep, sekse, leeftijd, afkomst en etnisch-religieuze identiteit.
Sinds het algemeen kiesrecht hebben sociale kenmerken altijd stemkeuzes beïnvloed. En dat doen tot op de dag van vandaag. Beeckman schrijft dat in de decennia na WO II het partijlandschap samenviel met de klassenstrijd en dat vanaf de jaren 60, 70 dat niet meer het geval is.
Ik meen hierin een redeneerfout en een miskenning van de feiten, zeker wat België betreft, te onderkennen. De auteur rekent bv. de christendemocraten tot de rechtse, conservatieve partijen die veelal kiezers bereikten met hogere inkomens en hogere opleidingsniveaus. De feiten spreken dat tegen. De christendemocratie trok, zeker buiten de grote steden, zeer sterk arbeiders, kleinere boeren en middenstanders aan. Was dat niet zo geweest, dan had de CVP nooit een zo grote macht en enorme electorale successen kunnen boeken. En ook toen al speelden andere factoren dan inkomen en scholing een rol
Een redeneerfout lijkt me te zijn dat Beeckman (terecht) veel aandacht heeft voor de veranderende tijdskenmerken en -trends, en constateert dat die niet langer samenvallen met de 'klassenstrijd' of zich ontwikkelen binnen die 'klassenstrijd'. Althans binnen haar (en die van vele anderen) invulling van het begrip 'klassenstrijd'. Zij hanteert klaarblijkelijk een statische, tweedimensionale opvatting van 'klassenstrijd' : vermogend-geschoold versus arm-laaggeschoold, die misschien in de decennia na WOII, wat duidelijker was dan nu (maar toen al niet meer met de realiteit spoorde) en die een voortzetting was van de klassenstrijdopvattingen uit de 19de eeuw en de eerste decennia van de 20ste eeuw.
Zij constateert maatschappelijke veranderingen en dus ook mutaties in het politieke landschap, maar aan een aangepaste invulling van 'klassenstrijd', aan een herdefiniëring ervan, komt ze niet toe, ook al gebruikt ze 'klassenstrijd' om haar evoluerende politieke landkaart scherper te tekenen.
18-02-2022 om 16:34
geschreven door Gust Adriaensen
14-02-2022
'Zeven Neten' een aanrader
Het driemaandelijks tijdschrift van de Retiese heemkundige kring 'Zeven Neten' gaat zijn 29ste jaargang in.
Iedereen die het tijdschrift kent, is er vol lof over: mooi vormgegeven en een boeiende inhoud.
Een abonnement kost 15 euro. Als erelid betaal je 25 euro.
Gelieve het lidgeld te storten voor eind februari 2022 op het nummer IBAN BE29 7370 4475 7964 van Retiese Heemkundige Kring 'Zeven Neten' vzw.
14-02-2022 om 21:40
geschreven door Gust Adriaensen
Centrale toetsen niet waardeloos en schadelijk
In De Standaard van 12 februari stelt Steven Verjans, opleidingsverantwoordelijke lerarenopleiding secundair onderwijs (ULLC), dat 'centrale toetsen waardeloos en schadelijk'.
Dat is m.i. ongenuanceerd en te absoluut. Zolang een diploma middelbaar onderwijs in ons land noodzakelijk is voor verdere hogere studies, bieden centrale examens aan jonge mensen een eerlijke mogelijkheid om met gelijke kansen toegang te krijgen tot universiteit of hogeschool.
Iedereen die vertrouwd is met het middelbaar onderwijs, weet dat er zoveel verschillen in moeilijkheidsgraad van toetsen en in evaluatie van leerlingen zijn , als dat er scholen zijn. Leerlingen die in de ene school al vlug geblokkeerd raken of worden, maken met de vingers in de neus hun middelbare studies in een andere school met succes af.
Overigens sluiten centrale toetsen en een gezond leer- en opvoedingsklimaat in een klas, in een school, mekaar niet noodzakelijk uit, zoals de auteur suggereert. Integendeel. Weten dat de toetsen voor iedereen gelijk zijn, kan leerlingen en leraars een sterk besef van rechtvaardigheid bezorgen.
14-02-2022 om 16:33
geschreven door Gust Adriaensen
Christenen zouden een gezond zelfbewustzijn moeten hebben
Christenen zouden een gezond zelfbewustzijn moeten hebben
We voelen ons vaak ongemakkelijk als we over ons geloof praten . We willen niet raar gevonden worden en zijn bang voor wat de ander denkt.
Als er één iemand was met een gezond zelfbewustzijn, was dat Jezus. “Hij was gewoon een mens als wij, maar wist precies wie Hij was, vanuit de omgang met zijn Vader. Hij kon zeggen: ik ben het Licht van de wereld, de goede Herder, de ware Wijnstok, de Weg, de Waarheid en het Leven. Dat is nogal wat. Wij zijn aan die woorden gewend, maar je zou kunnen denken: wat denkt Hij wel niet?”
Jezus ging gewoon met mensen om, maar was zich tegelijk bewust van wie Hij was. “Dat bleek uit Zijn woorden en daden. Vanuit dat gezonde zelfbewustzijn ging Hij zijn gang en kon Hij mensen van dienst zijn.” Veel mensen voelen zich ongemakkelijk, als ze praten over het geloof. “Gezond zelfbewustzijn begint met wie je bent in Christus. Hij helpt ons het gezonde zelfbewustzijn te ontwikkelen.” Het zout van de aarde, het licht van de wereld, kinderen van de vader. Paulus, Petrus en Johannes gaan erop in in hun brieven.
(CIP)
14-02-2022 om 14:31
geschreven door Gust Adriaensen
07-02-2022
Een partijpolitiek en ideologisch artikel
In De Standaard van 7 februari reageren N-VA parlementsleden Parys en Gijbels op het zorgplan van minister Vandenbroucke.
Het kan niet anders of dat ideologisch en partijpolitiek artikel over de zorg, roept heel wat vragen op.De auteurs gaan ervanuit dat 'zorgnoden van de gemeenschappen verschillend' zijn? Zijn zorgnoden in essentie wel verschillend ?
In de ministeriële nota valt vooral op, aldus Parys en Gijbels, 'wat er niet staat'. Het is duidelijk dat zij daarmee bedoelen dat zij er niet in vinden wat past in hun ideologische en partijpolitieke kraam. Welke ereloonsupplementen bedoelen de auteurs? Die van Brussel en Wallonië? Of die van heel het land? Zijn de auteurs gekant tegen het schrappen van de (vaak astronomische) ereloonsupplementen?
Parys en Gijbels stellen dat de financiering rekening moet houden met de verschillen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Geldt dat dan ook niet voor de verschillen tussen de diverse subregio's van bv. Vlaanderen?
Een zorgtraject, geconcentreerd rond de patiënt, gedreven door data, menselijkheid en kwaliteit: Prima. Maar is het dat wat de auteurs van dit artikel drijft? Worden zij niet eerder gedreven door hun ideologische en partijpolitieke visies en zorgen, én hun aversie voor een socialistische minister?
07-02-2022 om 21:04
geschreven door Gust Adriaensen