Marc Reynebeau
Journalist, verbonden aan 'De Standaard'. Deze zomer houdt hij de thuiswacht, omdat iemand het moet doen.
Werd N-VA-voorzitter Bart De Wever laatst nog gesignaleerd in het chique Nederlandse stadje Wassenaar, waar hij ‘leve Oranje!’ uitriep, hij blijkt ook een thuiswachter te zijn. Andere thuiswachters, die niets beter te doen hebben dan oude koeien uit de sloot te halen, herinneren zich alleen dat Het Laatste Nieuws enkele weken geleden tot de conclusie kwam dat van alle Vlaamse Parlementsleden De Wever de meest luie is. Rijkelijk betaald, maar hij voert geen klap uit.
‘Ik werk er achter de schermen, waar niemand mij ziet’ was zijn gebromde verweer, met meer trilling van de onderlip dan overtuigingskracht. Oké, maar veel resultaat is daar niet van te merken, nu de Vlaamse regering al een jaar of zo op apegapen ligt.
Hoe dan ook, met zulke foefjes hoeft een werkloze die nooit uit zijn hangmat raakt bij de VDAB niet te komen aandraven. Van thuiswacht zijn is geen geldig excuus. Of De Wever denkt over zijn taak als volksvertegenwoordiger net zoals hij over de klimaatverandering denkt: een ‘constructief pleidooi voor vooruitgang’ volstaat en ‘apocalyptische sensatie’ is niet nodig.
Donderdag, terwijl het Vlaams Parlement eigenlijk met reces is, leek er toch sprake van een kentering. De eeuwige luiwammes diende een voorstel van decreet in. Maar vals alarm. Hij had het geplagieerd. Zijn tekst is precies dezelfde als die van het ontwerp van het stikstofdecreet van partijgenote, minister Zuhal Demir. Zij kreeg dat ontwerp al niet goedgekeurd in de Vlaamse regering, omdat, zoals een kroongetuige het plastisch wist te verwoorden, coalitiepartner CD&V zich ‘tegen de muur geplakt’ zou voelen.
Meer nog, voor dat knip- en plakwerk had De Wever hulp nodig van Tom Ongena, voorzitter van Open VLD, die zich in het parlement nooit met het stikstofprobleem heeft ingelaten, maar er des te vaker, o ironie, fulmineerde over luie werklozen en inactieven die dringend gekastijd moeten worden.
En voorts pakte De Wever er niet mee uit omdat zijn kiezers (of Ongena) eindelijk eens wat actie van hem verwachten, maar wel omdat de patroonsorganisatie Voka hem die ochtend ertoe had aangenaamd. Diezelfde dag nog werd ze op haar wenken bediend. Dat Voka zijn ‘echte baas’ was, zoals De Wever zich jaren geleden liet ontvallen, leek altijd een grapje te zijn geweest, maar niet dus.
De thuiswachter die hoopte zich te kunnen vermeien met futiliteiten, mag die zoete waan opbergen. Nu blijkt immers dat niet de immer in onzekerheid verkerende boeren of de zorgen van de abt van Averbode over stikstof de Vlaamse regering bekommeren, maar dat er alleen schot in de zaak komt als het grote geld zich bedreigd voelt.
Dat is nu zo sinds de nochtans altijd al omstreden ethaankraker van het Britse Ineos zijn omgevingsvergunning is kwijtgespeeld wegens stikstofalarm, in Nederland dan nog. Hoewel, schot in de zaak, het zal spoedig, rond september, vooral een schot in eigen voet blijken te zijn. Het wordt al niks met de zomer, en voor de Septemberverklaring ziet het er beroerd uit.