NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Gênant
 • Angst aanstoken loont electoraal
 • 'Wanneer de democratie traag leeggelepeld wordt'
 • De avonddienst in de abdij van Postel
 • 'De kansen van onze samenleving en het evangelie' (9)
  Zoeken in blog

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • -0001
  RASP

  31-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rutger Kopland: 'Vertrek van dochters'

  (Voor alle ouders die aanvoelen en ervaren dat hun kinderen, dochters en/of zonen hun eigen wegen gaan, dit prachtige gedicht van Rutger Kopland.)


  Vertrek van dochters  Ze moesten inderdaad gaan, ik had het gezien
  aan hun gezichten die langzaam veranderden
  van die van kinderen in die van vrienden,
  van die van vroeger in die van nu.

  En gevoeld en geroken als ze me kusten,
  een huid en een haar die niet meer voor mij
  waren bedoeld, niet zoals vroeger,
  toen we de tijd nog hadden.

  Er was in ons huis een wereld van verlangen,
  geluk, pijn en verdriet gegroeid, in hun
  kamers waarin ze verzamelden wat ze mee
  zouden nemen, hun herinneringen.

  Nu ze weg zijn kijk ik uit hun ramen en zie
  precies datzelfde uitzicht, precies die
  zelfde wereld van twintig jaar her,
  toen ik hier kwam wonen.


  Rutger Kopland

  31-08-2012 om 21:16 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.iPad-school: slimme school?
  In een commentaarstuk in De Standaard, suggereert journalist Tegenbos, dat de scholen die de ouders dwingen een iPad te kopen of te huren, 'slimme' en 'hervormingsgezinde' scholen.

  Wat dergelijke verplichte, en voor sommige ouders en leerlingen discriminerende dwangmaatregel, in essentie te maken heeft met 'slimheid' en 'hervormingsgezindheid', is me een raadsel.

  31-08-2012 om 17:14 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarden in tijden van ommekeer

  Joseph Ratzinger/ Benedictus XVI: Waarden in tijden van ommekeer

  Europa lijkt in dit uur van zijn ultieme successen, van binnen leeg te zijn geworden, als het ware verlamd door een levensbedreigende crisis in de bloedsomloop en aangewezen op een transplantatie, die dan echter ook zijn identiteit nieuw leven moet inblazen.

  Bij dit innerlijke afsterven van de dragende geestelijke krachten, past ook dat het etnische Europa bezig lijkt te gaan verdwijnen.

  31-08-2012 om 09:07 geschreven door Gust Adriaensen


  30-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De opgeklopte zogenaamde 'volkswoede'
  In de door de gazetten en de tv gecreëerde commotie omtrent de vrijlating van Martin en de opvang in een klooster, werd er op de internetfora ook op een uiterst primitieve en agressieve manier afgegeven op de zusters van Malonne.

  Eergisteren ventileerde een sujet dat je moeilijk met meneer kunt aanduiden op het forum van De Standaard, zijn antiklerikaal fundamentalisme, met de primitieve slogan: 'Schande voor deze nonnen!' 

  In een reactie schreef ik dat ik alleen maar veel respect en bewondering kan opbrengen voor deze zusters, die doen wat ze als christenen horen te doen, ondanks de in hoofdzaak door de media opgepookte zgn.'volkswoede'. Ik voegde eraan toe :'Wedden dat over enkele dagen daarvan niks meer, op straat noch in de media, te merken is? '

  We zijn twee dagen verder. Van wat dagenlang de journalisten bezighield, is inderdaad niets meer te merken
  .

  30-08-2012 om 20:39 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: Syrië - De stem van de zwijgende meerderheid (8)
  Pater Daniël Maes: Nawoord


  'Ik ben geen zelfverklaarde Midden-Oostenspecialist maar een gewone pater norbertijn van de Postelse abdij. Ik wil me ook niet beroepen op enige journalistieke, politieke of diplomatieke deskundigheid. Bovendien leef ik nog maar sinds 2010 in het 6de-eeuwse monasterium van Sint-Jakob de Verminkte, 90 km boven Damascus, waar ik verantwoordelijk ben voor de katholieke priesteropleiding en voor de mannelijk tak van dit monasterium (
  www.maryakub.org  ,  www.voxclamantis.info ). Zo ben ik als een missionaris over datum, maar hopelijk nog lang goed.

  Wij leven nu met zeven mannen in de primitieve maar gezellige Romeinse toren (vermoedelijk van de eerste eeuw). We doen 97 trappen naar het dak en, omdat de Romeinen een lift vergaten, ook 97 trappen terug. De gemeenschap van de monialen telt een vijftiental leden. We vertegenwoordigen samen een tiental verschillende landen. Verder zijn er gezinnen en kinderen opgevangen, soennieten, alawieten en christenen (tot heden een 25-tal). Onze groep herbergt mensen vanuit zowat gans Syrië. Wat ik schrijf heb ik daar beleefd of van hen geleerd. Voor de crisis kwamen er vele bezoekers uit binnen- en buitenland, vooral jongeren. Voor hen werd de bouw aangevat van een groot gastencentrum, waarvan de werkzaamheden nu stil liggen en waar nu in de mate van het mogelijke vluchtelingen worden opgevangen.

  30-08-2012 om 09:06 geschreven door Gust Adriaensen


  29-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sereen en indrukwekkend

  De serene en indrukwekkende mededeling van mevrouw Vanderhoven, de moeder van Eefje, één van de slachtoffers van Dutroux en Martin:.

  ‘Er zijn regels opgesteld om de individuele rechten van burgers te beschermen tegen het optreden van de overheid. Helaas profiteren daar ook mensen van die daar strikt genomen geen recht op hebben, maar daarom moet het hele systeem niet worden afgeschoten. Als Martin aan de wettelijke voorwaarden voldoet, gelden die regels ook voor haar en moeten wij dat kunnen respecteren.’

  De op sensatie beluste media besteedden er zo goed als geen aandacht aan.

  29-08-2012 om 21:50 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: Syrië- De stem van de zwijgende meerderheid (7)
  Pater Daniël Maes: Syrië: de stem van de zwijgende meerderheid -Mussalaha of Verzoening (7)


  Mussalaha of Verzoening

  Op 27 juli 2012 deed de Grieks-melchitische katholieke patriarch Gregorios III Laham een oproep tot dialoog, vrede en mussalaha of verzoening. De grote dreiging in Syrië inmiddels is de anarchie en het totaal gebrek aan veiligheid bij zo vele willekeurig aanslagen. Er is eigenlijk geen oorlog meer, er heerst alom banditisme. Hij wijst de beschuldiging van de hand dat de christenen vanuit het regime bepaalde privileges zouden krijgen. Wel is dat christendom nodig in de Arabische wereld. 'De islam heeft het christendom nodig en de mohammedanen hebben de christenen nodig en wij zijn er met en voor hen zoals de voorbije 1435 jaren van onze gemeenschappelijke geschiedenis'. Verder wijst hij op de bron van het kwaad in de Arabische wereld, nl. de verdeeldheid en met name het Israëlisch-Palestijns conflict: 'Het Israëlisch-Palestijns conflict is het fundament en de eerste oorzaak van het grootste deel van het kwaad, de crisis en de oorlog in de Arabische wereld'.

  Dat de buitlandse machten ophouden het Syrische volk door sancties te wurgen. Maandenlang hebben we telkens om de vier uur stroomonderbreking gekend, ook in de winter. Een grote abrilozenkweker in Qousseir stuurde vroeger zijn excellent fruit in een container naar de golfstaten die er goed voor betaalden. Nu kan hij zelfs de plukkers niet betalen omdat de binnenlandse markt ingestort is. Nagenoeg alle commerce ligt stil (afgezien van de internationale wapenhandel die gouden tijden beleeft). En natuurlijk werd de bloeiende sector van het toerisme al meteen platgelegd. Is dat de vrijheid en de democratie, die het Westen ons wil geven? Dat verder het buitenland zijn manschappen, wapens en steun aan de 'oppositie' uit Syrië terugtrekt. Dan zal het bloedvergieten ook eindigen. De Syrische bevoling is volwassen genoeg om zelf zijn noodzakelijke hervormingen te kiezen in een traditie van verdraagzaamheid, zoals ze al decennia lang bewezen hebben. Moeten VS, Nato, Europa, Saoudi-Arabië en Qatar dit land met zijn decennia lange betrekkelijke stabiliteit, vrede, welvaart en grote verdraagzaamheid komen destabiliseren tot het voldoet aan het 'New Middel East' van Hillary?

  De zwijgende meerderheid van de Syrische bevolking wil rust, vrede en verzoening. Al de rest is manipulatie en leugen. Uit dit verlangen om doorheen alles in onderlinge verdraagzaamheid met elkaar verder te leven spreekt de ware grootheid van het Syrische volk. En hierin herkennen wij als christen uiteindelijk het werk van de Geest van Jezus die zegt: 'Als de Zoon u vrijmaakt, zult ge werkelijk vrij zijn' (Johannes, 8,36).

  29-08-2012 om 10:22 geschreven door Gust Adriaensen


  28-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filmjes over Syrisch klooster Mar Yakub
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Pater Daniël Maes, norbertijn van Postel, is sinds 2010 een groot deel van het jaar werkzaam in Syrië.

  In het 6de-eeuwse klooster van Mar Yakub (90 km van Damascus) is hij verantwoordelijk voor de katholieke priesteropleiding en voor de mannelijke tak van het klooster.

  Op
  http://www.maryakub.org/medias.html    kan je  filmpjes bekijken over het klooster.

  28-08-2012 om 08:34 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië de stem van de zwijgende meerderheid' (6)
   
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (6)


  Mussalaha of Verzoening

  In de grote streek van Qalamoun tussen Damascus en Homs (waar wij leven), werd eind juli 2012 de mussalaha of verzoening door alle partijen aanvaard. 'Opposanten' legden de wapens neer en gevangenen die geen bloed aan hun handen hebben, werden vrijgelaten. De gekidnapte Salim, zoon van de secretaris van de president en tweede sterke man uit Deir Atieh, werd vrijgelaten. Ieder mag in vrijheid op niet-gewelddadige wijze manifesteren, protesteren en ijveren voor hervormingen. Helaas, enkele dagen later werd in Qâra toch nog een man omgebracht die op de zwarte lijst van de terroristens als pro-regime genoteerd stond. Het stof moet dus nog even zakken om de weg van de verzoening te hernemen.

  Mussalaha is een derde weg die niet voortkomt uit 'de oppositie' en ook niet uit 'het regime' maar werkelijk uit het volk. In cruciale plaatsen zoals Homs hebben al honderden jongeren, rebellen, de wapens neergelegd en gekozen voor een intense dialoog. Kahlil Noe, de voorzitter van dat forum, drukt de grond visie van deze beweging uit door te stellen dat Syrië één familie is, waar geen plaats is voor geweld en racisme, waar de verschillende volkeren en groepen in vrede en verdraagzaamheid met elkaar samen leven. Dat is het verlangen van de zwijgende meerderheid van het Syrische volk.

  De christenen spelen om meerdere redenen hierbij een wel bijzondere rol. Zij zijn de autochtone bevolking, zij hebben ruimschoots hun bijdrage gelverd aan de 'Arabische Renaissance' en zij dragen nu meer dan hun deel in het lijden. Tenslotten is hun streven op geen enkele wijze gericht op het bereiken van enige macht in het bestuur. Zo zijn de christenen de meest kwetsbare maar ook de meest vredebrengende factor in Syrië.


  28-08-2012 om 07:53 geschreven door Gust Adriaensen


  26-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidden voor vrede in Syrië

  Bidden voor vrede in Syrië

  Pater Maes, norbertijn van Postel, doet een oproep om te bidden voor vrede in Syrië:

  'Gezien de blijvende grote dreigingen voor het Syrische volk en de christenheid willen we nogmaals onze toevlucht nemen tot ons sterkste wapen: het gebed, de aanbidding  en de lofprijzing.

  Volgende woensdag 29 augustus 2012 houden we nogmaals in de abdijkerk van Postel een aanbidding na de eucharistie van 11.30uur tot aan de vespers van 18 uur.'

  VOOR DE VREDE IN SYRIE

  WOENSDAG 29 AUG. 2012

  DOORLOPENDE AANBIDDING IN DE ABDIJKERK VAN NA DE HOOGMIS (11.30 u) TOT AAN DE VESPERS (17.45 u): Abdijlaan 16, 2400 Mol-Postel.

  Syrië blijft met Damascus en Antiochië de bakermat van ons christelijk geloof. Wordt ook dit land nog vernietigd dan wordt tevens de christenheid in het hart getroffen. Laten we Jezus erkennen en loven als de Heer van de geschiedenis en de Redder van het Syrische volk.


  Iedereen is van harte welkom op het uur dat hem of haar past.

  26-08-2012 om 15:10 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neil Armstrong overleden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Neil Armstrong 1930-2012

  De eerste mens op de maan


  20 juli 1969


  'That's one small step for (a) man

  one giant leap for mankind'

  26-08-2012 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  25-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië de stem van de zwijgende meerderheid' (5)
   
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (5)

  'Rusland handelt uit eigenbelang'

  Wij hebben gewoonlijk niet veel vertrouwen in de Russische beer en de Chinese draak. En de donderpreken vanuit het Perzische rijk geven ons helemaal geen rust. Toch blijkt van daaruit nu meer steun te komen voor de stabiliteit van Syrië dan van de zelfverklaarde 'vrienden van Syrië'.

  Het Westen, Amerika met zijn Europese en Arabische bondgenoten, heeft vanaf het begin ervoor geijverd om Syrië samen met Libië in de Arabische Lentecollectie te krijgen door middel van een militaire interventie. Lybië werd vrij vlug 'bevrijd', tenminste van zijn goud, zijn olie, zijn soevereiniteit en om te beginnen van 150.000 mensenlevens (hoevelen hiervan mag België met zijn maandenlange bombardementen op zijn palmares schrijven?). Voor Syrië werd dit tot heden belet door de eensgezindheid van het volk en door herhaalde veto's. Rusland blijft koppig de soevereiniteit van Syrië verdedigen, wijst op het onevenwichtige van de resoluties die geen gewag maken van de criminele bendes in het land. En Rusland blijft de schizofrenie in de westerse media en politiek aanklagen. De landen die de meeste wapens en steun leveren aan rebellen en criminele bendes schreeuwen het hardst dat het bloedvergieten moet stoppen en dat het leger moet ophouden! Rusland zegt dat niet de buitenlandse machten maar het volk zelf moet kunnen beslissen over zijn eigen regering.

  Bij het tweede veto van Rusland, noemde Hillary Clinton de houding van Rusland 'afschuwelijk', omdat, zo zei ze, het enkel aan eigenbelang denkt en niet, zoals zij, bekommerd zijn om de vrijheid van het Syrische volk. Is dit geen hoofdprijs waard voor een Huichelarij Zonder Grenzen?

  Jazeker, Rusland heeft belangen in Syrië met zijn militaire basis in Tartus. Heeft Amerika niet in 130 landen (maar nog niet in Syrië) een militaire basis? Zou Amerika geen belang stellen in een uiterst strategisch belangrijk land als Syrië met een enorme rijkdom aan gas en een toegang naar de Middellandse Zee? Heeft Hillary niet vanaf het begin luid haar eis wereldkundig gemaakt;: 'We need a new Middle East'? Een destabilisatie om nieuwe machtsverhoudingen te kunnen installeren? Nadat militaire interventie onmogelijk bleek, volgden de moordaanslagen, de verwoestingen en het aanwakkeren van de sektarische haat. Willen Saoudi-Arabië en Qatar echt Syrië helpen in zijn groei naar democratie of willen ze hun dictatoriale islam vestigen in dit meest seculiere land van de Arabische wereld? Je kunt het natuurlijk voorbeeldig noemen dat er in Saoudi-Arabië nooit verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden, maar je moet er wel bijvoegen dat daar zelfs geen verkiezingen mogelijk zijn! Voelt het Westen zich geroepen deze gruwel nog te steunen om na de verwoesting van het land een graantje mee te pikken bij de verdeling van de macht in dit 'Nieuwe Midden-Oosten'? 

  25-08-2012 om 09:10 geschreven door Gust Adriaensen


  24-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom in de Witte Netevallei!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Welkom in de Witte-Netevallei!


  24-08-2012 om 18:44 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Witte Netevallei toont nu reeds haar uitzonderlijke pracht...
  De Witte Netevallei toont nu reeds haar uitzonderlijke pracht...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  ...in de toekomst wordt ze nog magnifieker!

  Zondag 26 augustus wordt het nieuwe wandelpad in de Witte Netevallei aan de Retiese watermolen, officieel ingehuldigd.

  Het door Natuurpunt ingediende project 'Terug naar de toekomst' kon via Regio Midden-Kempen Beweegt, heel wat financiële steun in de wacht slepen.

  Daarmee werd een plankenpad, een brug en een uitkijkplatform gebouwd. Maar ook werd een tiental borden met uitvergrote foto's geplaatst precies of ongeveer op de plekken waar die foto's zestig, zeventig jaar geleden, door de vroegere eigenaar van het gebied, Henri Van den Wildenbergh, werden genomen. Zo is het wandelpad ook een natuurhistorisch pad geworden. De foto's zeggen iets over het verleden maar geven ook al enigszins een beeld van de toekomst, want het beheer van het gebied zal erop gericht zijn het uitzicht zoals dat op de foto's te zien is, te herstellen in de toekomst. Vandaar: 'Terug naar de toekomst'.

  Ook de brochure die werd samengesteld, is iets aparts. Aan de hand van de prachtige natuurfoto's van Henri Van den Wildenbergh, wordt vanuit zijn standpunt het verhaal van de Witte Netevallei uit de doeken gedaan. Dat verhaal wordt gecombineerd met enkele gedichten en wetenswaardigheden over de fauna en flora van het gebied.

  Op zondag 26 augustus kan iedereen vanaf 13 uur het wandelpad inwandelen onder begeleiding van een gids of op eigen houtje.

  Echt niet te missen!

  24-08-2012 om 13:55 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Een bouillabaisse van ideeën en ideetjes'
  Paul De Grauwe, econoom, in De Standaard:
   
  ‘Maar wat is dat, de N-VA? Waar staan zij voor: individualisme of nationalisme? Ze willen het zogezegd allebei, dat is toch een enorme contradictie? In een nationalistische partij zou de solidariteit sterk aanwezig moeten zijn. Maar omwille van politieke redenen heeft De Wever geprobeerd om er liberale elementen in te smokkelen.’

  ‘De N-VA is een bouillabaisse van ideeën en ideetjes, waar ze zelf nog niet klaar in zien. Als ze het liberale verhaal doordrukken, clashen ze met hun nationalistisch verhaal. Je moet toch echt gek zijn om te geloven dat er met de N-VA aan de macht meer volksverbondenheid zal komen? Het is pure politieke marketing.’

  24-08-2012 om 08:08 geschreven door Gust Adriaensen


  23-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustinus van Hippo
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 28 augustus viert de Rooms-katholieke kerk Sint-Augustinus, bisschop, kerkleraar, filosoof, en regelvader van o.a. de norbertijnenorde.

  Augustinus werd geboren op 13 november 354 en stierf op 28 augustus 430. Zijn invloed als theoloog en denker binnen het christendom, in het bijzonder het kloosterwezen, en binnen de geschiedenis van het westerse denken, kan moeilijk onderschat worden.

  Augustinus was een bijzonder productief schrijver. Zijn bekendste werk is 'Confessiones' of 'Belijdenissen'. Daaruit komt het beroemdste citaat van Sint-Augustinus: 'Gij hebt ons gemaakt voor u en onrustig is ons hart totdat het rust vindt in u'.

  Uiteraard viert ook de norbertijnengemeenschap van Postel de Heilige Augustinus. Op dinsdag 28 augustus is er om 11.30 uur in de abdijkerk een pontificale hoogmis, waar iedereen welkom is.

  23-08-2012 om 20:13 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië de stem van de zwijgende meerderheid' (4)
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (4)

  Het 'Syrische regime' is al lang gevallen

  Op 26 februari 2012 werd een referendum gehouden over een nieuwe constitutie. De 'oppositie' heeft met de steun van het Westen alles gedaan om dit referendum te boycotten en in diskrediet te brengen. In Yabroed werden boxen met stembrieven vernietigd. Toch werd er nog door 57 % van de bevolking gestemd en 89,4 % aanvaardde de nieuwe constitutie. Hierbij werd het monopolie van de Baathpartij voorgoed opgeheven ten voordele van een meerpartijenstelsel. Inmiddels is er ook een nieuw parlement waarin dertig vrouwen zetelen.

  Ik leef samen met o.a. vier Libanezen die de Libanese oorlog hebben meegemaakt. Het Syrische regime had voor hen al lang alle geloofwaardigheid verloren. Toch zijn zij nu de eersten die waarschuwen dat Syrië moet standhouden omdat het alternatief vele malen erger is voor allen. Een soennitische vriend die al lan luid verkondigt dat hij eigenhandig Assad wil onthoofden, kwam onlangs vragen of we hem geen 'noveen' konden bezorgen. Hij wist dat christenen speciale gebeden hadden voor bijzondere intenties. Een noveen, waarom? Hij wilde van nu af iedere dag bidden opdat Assad zou standhouden want de gruwelen die hij in zijn familie van 'de oppositie' had meegemaakt, waren veel erger dan van het 'Syrische regime'.

  Een pleidooi voor het behoud van Syrië en de huidige regering houdt geen enkele goedkeuring van de fouten, corruptie, vergissingen of misdaden. Het is de nuchtere vaststelling dat er geen enkel aanvaardbaar alternatief is, dat geen onherroepelijke gruwel brengt. Tevens dienen we te erkennen dat de Syrische bevolking zelf zijn weg van hervormingen kan en mag gaan. Dit is de oorspronkelijke betekenis van 'democratie': een volk dat zelf tracht te zorgen voor de gelijkwaardige behandeling van al zijn burgers.

  23-08-2012 om 11:30 geschreven door Gust Adriaensen


  22-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië de stem van de zwijgende meerderheid' (3)
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (3)

  Wie is de oppositie?

  Vanaf het begin waren er allerlei oppositiegroepn met hun leiders. De CNCCD (Comité National de Coordination pour le Changement Démocratique) is de oudste en erg verdeeld. Ze wil de regering weg maar geen buitenlandse tussenkomst. De meest gematigde oppositiegrope bevat de nationale Syrische partij, het Koerdische initiatief, de communistische Syrische partij en diverse andere. Zij willen een dialoog met de regering en wijzen elke buitenlandse tussenkomst radicaal af. De derde is de buitenalndse oppositiegroep van de CNS (Conseil National Syrien), gedomineerd door de moslimbroeders (vanuit Washington, Londen, Brussel). Deze religieuze extremisten wijzen de dialoog en de democratische hervormingen af en roepen op tot een gewapende jihad om Syrië terug te brengen tot het strenge islamisme. De CNS wil doorgaan voor de officiële vertegnewoordiging van Syrië maar is in feite een schande voor de bevolking. Ze geniet wel de steun van Amerika, Engeland, Frankrijk, Turkije, Libanese militeis, Jordanië en natuurlijk Saoudi-Arabië en Qatar.

  Binnen en buiten deze groepen opereren steeds meer cirminele bendes die van de groeiende onveiligheid misbruik maken om hun slag te slaan. NAVO-vliegtuigen hebben op 26 november 2011, Abdel Hakim Belhadj, de 'slachter' van Bagdad en Tripoli, samen met een bataljon van 700 Libanese (Al-Qaeda) strijders overgebracht naar de noordgrens met Syrië (in Eskandarun, Turkije) om Damascus aan zijn erelijst toe te voegen. Als eindejaarsgeschenk kreeg hij een massa wapens mee, gestolen uit de depots van Khadaffie. Twee dagen voor Kerstmis is hij al begonnen met een aanslag in Damascus: meer dan 50 doden en meer dan 200 gewonden. Ondertussen maakt zelfs onze Belgische staatsveiligheid zich zorgen omdat nu blijkt dat moslimfundamentalisten vanuit ons land aan de zijde van Al-Qaeda in Syrië strijden!

  Kortom, het vreedzaam gekir van vredesduiven in 'de oppositie' wordt luid overschreeuwd door de onberekenbare gruwelen van criminele bendes die alom terreur zaaien. De jongeren zijn ontgoocheld omdat buitenlandse machten hun agenda dicteren. De nationalisten zijn bedrogen omdat gewapende groepen met hun eis van een buitenlandse militaire interventie hen overschreeuwen. De gematigde moslims zijn bedrogen omdat salafisten en fundamentalisten een totalitaire dictatuur willen vestigen, die nog veel erger is dan de Syrische regering ooit was. En de gewone burgers zijn ontgoocheld omdat zij slachtoffer zijn van gewapende bendes alom, waartegen ze niet meer beschermd zijn.

  22-08-2012 om 13:16 geschreven door Gust Adriaensen


  21-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Het laatste oriëntatiepunt van de mensen'
  Joseph Ratzinger/Benedictus XVI in Waarden in tijden van ommekeer:

  Het monnikenwezen is tijdens de heftige bewegingen in de geschiedenis niet alleen de wezenlijke drager van de culturele continuïteit gebleven, maar vooral van de fundamentele religieuze en zedelijke waarden, en daarmee het laatste oriëntatiepunt van de mensen werd en de drager van de prepolitieke en boven de politiek staande kracht voor de steeds opnieuw nodige wedergeboorte.

  21-08-2012 om 08:12 geschreven door Gust Adriaensen


  20-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abdij Postel: een levende geloofsgemeenschap
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Abdij Postel: een levende geloofsgemeenschap
   Tertio, een christelijk opinieweekblad, besteedde een tijd geleden  uitgebreid aandacht  aan de norbertijnenabdij van Postel.

  Abt Testaert geeft uitleg bij de economische activiteiten van de abdij. Het kruidenlabo en de kaasmakerij van Postel genieten ruime bekendheid. Maar kaas is niet de kern van Postel, aldus abt Testaert.

  Het individuele gebed, het gemeenschappelijke getijdengebed en de liturgie sturen het leven van de norbertijnen. Voor de bezoekers is de abdij een ankerpunt. Een plaats waar katholieken naartoe komen om de eucharistie te vieren en de sacramenten te ontvangen. Ook niet-gelovigen kunnen bekoord worden door de schoonheid van de liturgie en de rust binnen de abdijmuren.

  Ieder die wil, kan de gebedstijden meevieren of bijwonen. Het morgengebed heeft om 6.45 uur plaats. Om 11 uur wordt de eucharistie gevierd, gevolgd door het middaggebed. 's Avonds om 18 uur is er het avondgebed, dat een half uurtje duurt. De rustgevende afwisseling van psalmgezang, lezing, stiltemoment, bekoort zowel gelovigen als niet-gelovigen.

  Meer info:
  www.abdijpostel.be, gastenkwartier@abdijpostel.be

  20-08-2012 om 11:45 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië De stem van de zwijgende meerderheid' (2)
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (2)


  Een vreedzame volksopstand?

  Ik heb het begin van de opstand kunnen waarnemen in ons dorp Qâra, met zijn 25.000 soennieten en bijna 500 christenen.

  Wij waren regelmatig te gast bij onze collega abouna Georges, de byzantijnse pastoor en werden hartelijk ontvangen door christelijke fmilies maar even hartelijk door moslimfamilies. We genoten van de sterke traditie van vrijheid, gelijkheid en vreedzame samenleving waarvan het Syrische volk een model was. Geweld en stelen kwamen gewoon niet voor, er waren geen armen en er was genoeg welvaart voor zowat iedereen. Iedere vrouw en elk meisje kleedde zich zoals ze wilde. Mannen en vrouwen van elke etnische afkomst of geloofsgroep konden alle posten bekleden. Bovendien bood Syrië aan bijna twee miljoen vluchtelingen een gastvrije thuis en een gelijkheid, die ze nergens elders in de Arabische wereld kregen. De vluchtelingen hebben we toen vooral in Damascus ontmoet maar ook in Qâra en in ons klooster. En de levensverwachting van de Syrische bevolking is gestegen van 56 (in 1970) naar 72 jaar (in 2006). Wie heeft belang bij de huidige ontwrichting van het land?

  Plots veranderde de samenleving radicaal. De grootinquisiteur van de moslimbroederschap Muhammad Ryad Al-Shaqfa riep vanuit de Verenigde Arabischische Emiraten en Jemen, alle moslims op (14-2-2011) om te vechten tegen Syrië. Hij schreeuwde om een militaire interventie van buitenaf.

  Vanuit de pastorie te Qâra kon je vanaf april 2011 elke vrijdagavond een groepje jongeren aan de moskee wild zien roepen en manifesteren tegen de regering en de president, onder leidng van vreemden. Sommigen maakten er filmpjes van waarvoor ze door Al Jazeera dik betaald werden, aldus de pastoor die hen kende. En zoals herrieschoppers in onze dorpen eigenlijk door niemand gesteund of gewild worden, zo werd deze groep door niemand in het dorp gesteund. Toch groeide deze groep herriemakers. Het kwam tot brandstichtingen en gewapend geweld. Ook de pastoor werd overvallen, bestolen en kon ternauwernood ontsnappen aan een wurging door gemakserde mannen met een vreemde tongval. En voor ons was er geen sprake meer van een gezellig bezoekje aan Qâra.

  Van vrienden hoorden we dat het op andere plaatsen op dezelfde wijze verliep. Een georganiseerde 'oppositie' bepaalde wanneer er gemanifesteerd moest worden en wanneer de winkels dienden te sluiten. In Homs en Quosseir werden kinderen van christelijke gezinnen of gematigde moslims bedreigd en zelfs vermoord omdat ze weigerden mee te doen met een antiregeringsmanifestatie. Indien de bevolking van Aleppo, aldus de plaatselijke aartsbisschop Jeanbart, zich in augustus 2012 niet energiek tegen deze gewapende bendes had verzet en het leger geholpen, was de stad al na één dag ingenomen.

  Dit alles heeft niets te maken met een 'vreedzame volksopstand'.

  20-08-2012 om 08:54 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U komt toch ook het natuurhistorische pad inwandelen?
  U komt toch ook het natuurhistorische wandelpad in Retie inwandelen?

  Op zondag 26 augustus 2012 kan u vanaf 13 uur het natuurhistorisch wandelpad in de prachtige Witte Netevallei aan de watermolen in Retie, onder begeleiding van een natuurgids inwandelen.

  U kan dat ook op eigen houtje doen aan de hand van een gloednieuwe, boeiende brochure.

  20-08-2012 om 08:32 geschreven door Gust Adriaensen


  19-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D. Maes: 'Syrië De stem van de zwijgende meerderheid' (1)
  PATER DANIEL MAES:

  SYRIE    DE STEM VAN DE ZWIJGENDE MEERDERHEID

  MUSSALAHA OF VERZOENING  (1)


  Onze media vertellen meestal over een vreedzame opstand van de Syrische bevolking die steeds bloediger door het regime wordt onderdrukt, over de internationale gemeenschap die het regime meer onder druk moet zetten en de oppositie daadkrachtiger helpen om het bloedvergieten te stoppen en over Rusland en China die tot inzicht moeten komen om hun steun aan dit bloedig regime op te geven.

  Deze algemene opinie, verpakt in halve waarheden en hele leugens, brengt niet alleen hen in levensgevaar die op grond van wat er echt in Syrië gebeurt ijveren voor het behoud van dit land, maar wakkert bovendien het bloedvergieten nog aan. Buitenlandse interventies zijn niet de oplossing maar de oorzaak van het geweld.

  Laat Syrië gerust. Het volk wil vrede. Laat het zelf zijn weg van 'mussalaha' of verzoening gaan.

  19-08-2012 om 16:10 geschreven door Gust Adriaensen


  18-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chemtrails?
  Ook al opgemerkt dat er de laatste dagen een intense vliegactiviteit is? En dat er zich allerlei uitwaaierende witte slierten , vaak in rasterpatronen, aftekenen?

  En daarmee duikt weer de vraag op: zijn dat gewone condensslierten of zijn het 'chemical trails'.

  Ongewoon zijn ze alleszins en nog ongewoner is dat een fenomeen dat door iedereen die eens geregeld naar de lucht kijkt, als abnormaal wordt ervaren, nooit echt de kranten of de verduidelijking van bv. een weerman of weervrouw haalt.

  Ondertussen circuleren al vele jaren op bv. You Tube talloze filmpjes over de criminele bedoeling van de instanties die opdracht geven voor deze zgn. 'chemtrails'. Surf bv. eens naar
  http://www.youtube.com/watch?v=EvjeK2RPMMg

  Hieronder
  enkele foto's van chemtrails(?) in de Kempense lucht.


  18-08-2012 om 13:38 geschreven door Gust Adriaensen


  17-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Dien maar klacht in'

  De advocaat van Van Gheluwe klaagt aan dat zijn cliënt aan de publieke schandpaal wordt genageld op basis van een klacht die nog niet eens bewezen is.

  Landuyt roept zijn collega op tot 'consequentie' maar daarvan is in zijn eigen 'opiniestuk' in De Standaard alvast weinig te bespeuren.

  In de zaak Van Gheluwe heeft Landuyt, nota bene jurist en de 'justitiespecialist' van SP-a, zich vroeger ook al in allerlei onjuridische bochten gekronkeld en zich eerder als een populistische mediaman-politicus gemanifesteerd,die electoraal garen wilde spinnen, dan als een serene jurist die de rechtsstaat consequent respecteert.

  Ook in dit stuk laat hij weliswaar in het midden of 'de feiten in de klacht wel effectief gebeurd zijn' maar uit heel de tekst en de teneur ervan blijkt dat hij (net zoals het hele mediacircus) daarvan uitgaat.

  Het toppunt van Landuyts cynische juridische spitstechnologie is wel: als je door een gemediatiseerde klacht aan de publieke schandpaal wordt genageld, dien dan zelf maar een klacht wegens laster in.

  Nou zeg. Dergelijke manier van doen, tast toch ten gronde elke gezond rechtsgevoel aan.

  Een voorstel: beschuldig Landuyt van erge, zeer erge  feiten. Of ze waar of niet waar zijn, heeft geen belang. Landuyt moet maar klacht indienen wegens laster en eerroof. En dan moeten ze door de gerechtelijke instanties op hun waarheid onderzocht worden.

  Ik heb een sterk vermoeden dat Landuyt er niet mee zal kunnen lachen. Ook al is zijn zieltje zo proper als dat van een eerste communicant (en dat wil wat zegggen voor een SP-a'er), zijn reputatie als jurist, als politicus, als mens tout court, zal voorgoed naar de vaantjes zijn.

  Waarom geeft hij dan dergelijk advies, zo langs zijn neus weg, aan een jongere collega? Verre van fraai. Collegiaal niet. Juridisch zeker niet.

  17-08-2012 om 09:16 geschreven door Gust Adriaensen


  15-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patriarch Grégorios III Laham: 'De christenen: het vredestichtende volksdeel van Syrië'
  In een uitgebreide mededeling onder de titel 'Syrie: réflexions sur le rôle des chrétiens', maakt patriarch Grégorios III Laham van de Grieks-melkitische katholieke kerk in Syrië, zijn overwegingen en waarnemingen omtrent de dramatische gebeurtenissen in Syrië én de positie van de lokale kerk, wereldkundig.

  De patriarch schrijft dat de christenen net als de andere bevolkingsgroepen in Syrië, slachtoffer zijn van het geweld. Maar de christenen vormen de zwakke schakel. Zij zijn weerloos, zijn het sterkst overgeleverd aan uitbuiting, uitsluiting, verbanning, mishandeling en zelfs eliminatie.
  Anderzijds, stelt de patriarch, zijn de christenen het vredestichtende volksdeel van Syrië zijn. 'De christenen roepen op tot de dialoog, tot de verzoening, tot de vrede en tot de eenheid tussen alle zonen en dochters van hetzelfde vaderland', aldus de patriarch.

  Het document van patriarch Grégorios is belangrijk omdat het een ander licht laat schijnen over wat er in Syrië aan de hand is, dan de tot nu toe erg eenzijdige en bevooroordeelde  berichtgeving over dat land.

  Hieronder vindt u de integrale tekst van de patriarch.

  Réflexions du patriarche Laham:

  Chers amis,


  Le plus grand danger en Syrie actuellement est l’anarchie, le manque de

  sécurité ainsi que l’irruption massive des armes de tous côtés. La violence
  est, hélas, le langage qui prévaut aujourd’hui. Et la violence génère la
  violence. En Syrie, ce danger guette et atteint tous les citoyens, sans
  différences de race, religions ou colorations politiques.
  Les chrétiens, eux aussi, sont exposés à ce même danger. Mais ils sont
  le maillon faible. Sans défense, ils sont la partie la plus exposée à
  l’exploitation, à l’extorsion, aux enlèvements, aux sévices et même à
  l’élimination. Mais ils sont aussi la partie pacificatrice, non armée, celle
  qui appelle au dialogue, à la réconciliation, à la paix et à l’unité entre
  tous les fils et filles de la même patrie. Voici un langage des plus rares
  que beaucoup ne veulent pas entendre. Nous, chrétiens, à qui fut confié
  l’Evangile de la Paix, nous nous sentons appelés à le promouvoir.
  Malgré cela, il n’y a pas de conflit islamo-chrétien. Les chrétiens ne sont
  pas ciblés en tant que tels mais ils comptent parmi les victimes du chaos
  et du manque de sécurité.

  Le plus grand danger est l’ingérence d’éléments étrangers arabes ou

  occidentaux. Cette ingérence se traduit par les armes, l’argent et les
  moyens de communications à sens unique, programmés et subversifs.  Cette ingérence est nuisible même à ce qui s’appelle l’opposition. Elle nuit
  aux justes revendications qui s’expriment un peu partout. L’ingérence
  nuit à l’unité nationale intérieure et mélange les cartes.
  Cette ingérence affaiblit aussi la voix de la modération qui est
  spécifiquement celle des chrétiens et, plus particulièrement, la voix
  des Patriarches et des Evêques ainsi que la voix de l’Assemblée des
  Hiérarques Catholiques en Syrie. L’Eglise locale a fait entendre sa voix à
  plusieurs reprises et les déclarations des chefs des Eglises chrétiennes se
  sont caractérisées par cette modération et par l’appel à la réforme, à la
  liberté et à la démocratie ainsi qu’à la lutte contre la corruption, l’appui au
  développement, à la liberté de la parole et elle la promotion du dialogue.
  Nulle part dans ces déclarations on ne fait allusion à la persécution
  des chrétiens qui, nous l’avons vu, ne sont pas ciblés en tant que tels.
  Aucune allusion non plus aux notions de « musulmans », « salafistes », «
  fondamentalistes », « opposants », « peur », « régime » ou « Parti ».
  Les déclarations appelaient à plus de dialogue et à plus de réformes, à la
  participation aux partis et aux élections parlementaires.
  Le langage des déclarations était toujours positif, pacifique, appelant
  à l’amour et au dialogue et au refus de recourir aux armes. Il invite à
  sauvegarder les citoyens sans défense et à ne pas pousser les civils dans
  les conflits. Bref, les déclarations sont très éloignées de tout extrémisme
  de n’importe quel genre. Tout en étant citoyennes, elles ne sont point
  dirigées contre telle ou telle partie, à l’intérieur ou à l’extérieur.
  Je ne sais pas quelle est la raison de la campagne contre les pasteurs des
  Eglises en Syrie et contre leurs prises de positions. Je me demande d’où
  viennent les qualificatifs qu’on leur colle de compromission, d’exploitation
  et de collusion avec le régime, de temporisation, d’esclavage ou
  d’indolence ?

  Il faut savoir que l’Etat et ses responsables n’ont jamais adressé aux

  pasteurs une indication ou une invitation à faire telle déclaration ou à
  adopter telle position. La liberté des pasteurs a été garantie partout et elle
  l’est à ce jour, que ce soit dans leur comportement ou leurs déclarations
  privées ou publiques. Personnellement j’ai effectué un périple au mois
  de mars 2012 dans les capitales européennes. Je n’ai demandé aucune
  permission ni aucune orientation à personne et personne ne m’a réclamé
  d’adopter une quelconque position. J’ai exprimé cela dans un document
  qui résume la plupart de mes convictions face à la situation qui prévaut en
  Syrie.


  Il est possible à tous de consulter les documents que j’ai publiés avec les

  appels successifs au jeûne, à la prière, au dialogue, à la réconciliation,
  au rejet de la violence et à éviter le recours aux armes…Il y a aussi
  les déclarations de l’Assemblée des Hiérarques Catholiques en Syrie
  et les déclarations des trois Patriarches dont le siège patriarcal est en
  Syrie : ce sont le Patriarche grec-orthodoxe, le Patriarche syriaque-
  orthodoxe et le Patriarche grec-catholique (cf : http://www.pgc-lb.org/fre/
  news_and_events/Nouvelles-de-Syrie).
  Ces pasteurs et les communiqués qu’ils ont publiés sont la voix officielle
  de l’Eglise en Syrie. Aussi, en ma qualité de Patriarche et de Président de
  l’Assemblée des Hiérarques catholiques en Syrie j’appelle tout le monde
  à considérer cette voix comme la position autorisée de l’Eglise en Syrie.
  Nous ne permettons à personne de parler en notre nom ou au nom des
  chrétiens de Syrie, de défigurer nos déclarations ou de nous coller des
  accusations de quelque genre que ce soit.
  De même, il est subversif de douter de la crédibilité des pasteurs de
  l’Eglise ou de leur transparence, de leur fidélité ou de leur objectivité, de
  la véracité de leurs sources d’information ou des nouvelles qu’ils diffusent.
  Les pasteurs ne s’appuient pas sur les moyens de communication. Mais
  ils sont en contact permanent avec leurs prêtres, leurs moines et leurs
  moniales ainsi qu’avec les fidèles et tous les autres citoyens. Ils sont
  des pasteurs qui veillent aux affaires des fidèles chrétiens et ils sont
  aussi en contact avec les citoyens de toutes les confessions et avec
  les personnalités proéminentes de la patrie. Dans toutes ces situations
  ils sont libres dans leurs comportements, leurs mouvements et leurs
  déclarations. Ils appellent toujours à l’édification mutuelle, au dialogue et
  à la solidarité entre tous.
  En revanche, nous considérons que ce sont les positions de certaines
  personnalités, d’une presse déterminée et d’institutions particulières qui
  nuisent aux chrétiens en Syrie et les exposent au danger, à l’enlèvement,
  à l’exploitation et même à la mort. Ces positions accablent les chrétiens
  de fausses accusations, semant le doute dans leurs cœurs et diffusant
  la peur et l’isolement. Par suite, elles aident à leur exode à l’intérieur du
  pays ou à l’extérieur…
  Ce sont ces positions elles-mêmes qui prétendent intempestivement
  s’intéresser aux chrétiens qui peuvent augmenter le radicalisme de
  certaines factions armées contre les chrétiens. Elles exacerbent les
  relations entre les citoyens, particulièrement entre les chrétiens et les
  musulmans comme ce fut le cas à Homs, à Qusayr, à Yabrud et Dmeineh
  Sharquieh etc…

  C’est pourquoi nous invitons ces institutions et ces personnalités à
  s’intéresser en Syrie plutôt à la paix civile. Qu’elles favorisent l’appel
  au dialogue et à la réconciliation, au rejet de la violence. Qu’elles
  œuvrent pour la sauvegarde de la sécurité des civils sans défense dans
  le conflit actuel de sorte à ne pas les exposer au danger, de peur qu’ils
  ne deviennent la cible d’attaques d’une faction ou de l’autre…et ne
  succombent ainsi, victimes de l’anarchie, de l’insécurité, du terrorisme, de
  l’exploitation et des enlèvements ainsi que des liquidations, comme nous
  le référons plus haut.
  Ces réflexions et ces observations émanent de notre Foi chrétienne et
  de nos convictions patriotiques ainsi que de notre connaissance de notre
  histoire chrétienne et de notre héritage syrien, spécialement en ce qui
  concerne la convivialité, l’ouverture et le respect mutuel malgré les temps
  difficiles par lesquels passe la patrie où les relations entre les civils ont été
  malmenées qu’ils soient musulmans, chrétiens ou autres.
  Nos positions et nos réflexions émanent de notre conviction que, malgré
  le sang qui a coulé en abondance et les haines qui se sont manifestées
  avec les sentiments d’inimitié et de rancœur, les syriens, à cause de leur
  longue histoire, restent experts en convivialité et qu’ils peuvent résoudre
  cette crise dangereuse, unique dans leur histoire, s’entraidant les uns
  les autres, s’aimant et se pardonnant et œuvrant ensemble pour l’avenir
  commun.
  Aussi nous mettons beaucoup d’espérance dans les initiatives de la société
  civile pour renforcer la charité et les liens entre les syriens que le conflit
  menace de détruire. Nous prions pour le succès du mouvement Mussalaha
  (réconciliation) dans lequel sont actifs à côté de leurs frères des autres
  confessions des délégués de toutes les Eglises. C’est cela qui constitue la
  base pour les solutions efficaces aux évènements tragiques.
  De même, nous croyons, nous espérons et nous attendons que le
  ministère de la réconciliation, créé spécialement pour la Mussalaha,
  réussisse dans sa mission de ramener l’unité et l’amour dans les cœurs
  de tous. C’est ce qui prépare la voie à la résolution du conflit. Nous avons
  beaucoup d’espoir dans la création de ce nouvel organe qu’est le ministère
  de la réconciliation.
  Bien sûr nous appelons encore et toujours à rejeter la violence et à
  arrêter son cycle de tueries et de destruction, spécialement contre les
  civils démunis qui, en réalité sont les victimes sans défense, qu’ils soient
  chrétiens ou musulmans.  Nous aimons affirmer avec véracité et franchise que notre position en

  tant que chrétiens émane du fait que nous sommes des citoyens d’une
  société laïque ainsi que de notre identité chrétienne. Ce qu’on appelle
  les prérogatives dont on croit que les chrétiens jouissent en Syrie ne
  sont que les droits universels de tous les citoyens syriens à quelque
  confession qu’ils appartiennent. Cela est basé sur l’histoire et le système
  confessionnel des « millet » du temps des Ottomans. Le Patriarche était
  alors la tête de son Eglise c’est-à-dire sa référence religieuse et séculière.
  La matière de la jurisprudence ecclésiastique privée s’est développée
  pendant le protectorat français puis les gouvernements syriens successifs
  jusqu’au gouvernement actuel. Donc l’affirmation que, le statut des
  chrétiens est fruit de leur adhérence au régime et tombera avec lui est
  absolument fausse !
  Le monde islamique a besoin de la présence chrétienne auprès de lui,
  avec lui et pour lui en liaison et en interaction comme c’était le cas
  historiquement. Cette présence perdurera et elle doit perdurer. J’affirme
  que l’Islam a besoin du Christianisme et que les musulmans ont besoin
  des chrétiens et nous resterons avec eux et pour eux comme nous l’avons
  toujours été par le passé et tout au long de 1435 ans d’histoire commune.

  APPEL


  Pour terminer : Notre grand appel en tant que chrétiens, s’adresse

  au monde arabe pour l’inviter à l’Unité : la division du monde arabe a
  toujours été la cible majeure interne et externe. Cette division est la
  raison des dangers qui guettent la région et elle est la cause de l’absence
  d’une solution juste et globale au conflit israélo-palestinien. Ce conflit
  est le fondement et la cause primordiale de la plus grande partie des
  malheurs, des crises et des guerres du monde arabe. Ce conflit, du
  témoignage du Saint-Père le Pape, de beaucoup d’ecclésiastiques, de
  Nonces apostoliques et, même, du témoignage de politiciens israéliens
  et juifs, est la cause primordiale de l’exode des chrétiens. Oui, la division
  du monde arabe, du témoignage des personnes précitées s’oppose à
  une solution de ce conflit depuis 64 ans !!! (cfr l’avis de Tzivi Levni dans
  Financial Times 1 3/7/2012).
  La Paix est dans l’unité du monde arabe et le salut des chrétiens n’est
  assuré que dans l’unité du monde arabe, d’où découlent les circonstances
  propices à la convivialité et au dialogue islamo-chrétien et islamo-
  islamique. Le plus grand danger dans ce domaine atteint l’Islam lui-
  même quand il se divise suivant les lignes de fracture du monde arabe. La
  preuve étant le conflit sunnite-shiite. Ce phénomène est plus dangereux
  que le danger qu’encourent les chrétiens ou les autres confessions en


  Syrie et dans la région.


  Ce sont les crises et les guerres qui sont la cause de l’exode des chrétiens

  et la cause de la dégradation des relations islamo-chrétiennes.
  Oh nos frères en Europe : intéressez-vous à l’unité du monde arabe. Vous
  aiderez ainsi les chrétiens.
  Oh nos frères en Europe, résolvez le conflit israélo-palestinien. Vous
  aiderez ainsi les chrétiens.
  Oh nos frères en Europe, œuvrez pour la paix au Moyen-Orient. Vous
  aiderez ainsi les chrétiens.
  Notre destin à tous, chrétiens et musulmans arabe…est le même. Ne nous
  coupez pas de notre environnement communautaire arabe ni de notre
  environnement communautaire musulman.
  Aidez-nous à jouer notre rôle et notre mission dans le monde arabe pour
  que nous soyons présents dans le monde arabe, avec lui et pour lui…et
  d’être en lui comme la lumière, le sel et le levain.
  Intéressez-vous à nous dans notre environnement communautaire et
  à cause de lui. Et ne faites pas de nous, dans vos analyses, des intrus
  de notre monde arabe islamo-chrétiens ni des agents auprès de lui, des
  dhimmis ou des protégés par vous ou par d’autres que vous.
  Aidez-nous à être les chrétiens de l’Eglise des Arabes et de l’Eglise de
  l’Islam.
  Nos frères en Europe : ne cachez pas vos intérêts derrière votre zèle
  envers les chrétiens !
  Nous invitons nos frères et sœurs dans l’Orient arabe et en Europe et
  partout ailleurs, Etats, institutions religieuses ou humanitaires à nous
  aider en cette entreprise d’Unité et nous proclamons : « une voix arabe
  unie et une voix occidentale unie…peuvent redonner la sécurité et la
  sauvegarde à la Syrie et à tout le Moyen-Orient pour marcher ensemble
  vers un avenir meilleur ». D’avance nous sommes reconnaissants à tous
  ceux qui répondront à cet appel.
  Et nous avons besoin du rôle unique du Pape et du Vatican et nous
  espérons que la visite du Pape au Liban en septembre prochain sera un
  appui pour ces réflexions que je rédige sur la situation dans le monde
  arabe et plus précisément en Syrie.
  Puisse le Seigneur de l’Histoire nous donner Son Esprit-Saint pour nous
  Puisse le Seigneur de l’Histoire nous donner Son Esprit-Saint pour nous
  guider sur les chemins du Bien. Amen !

  † Grégorios III Laham


  Patriarche grec-melkite catholique
  D’Antioche et de tout l’Orient, de Jérusalem et d’Alexandrie

   


  15-08-2012 om 19:34 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerk en Staat
  Joseph Ratzinger/Benedictus XVI in Waarden in tijden van ommekeer

  -De staat zelf is niet de bron van waarheid en moraal. De staat is niet absoluut.

  -Om met elkaar een zinvolle en leefbare geordendheid te grondvesten, is het nodig een minimale waarheid te kennen en het goede te herkennen.

  -De staat moet de voor hem absoluut noodzakelijke mate aan inzicht en waarheid over het goede van buitenaf toelaten.

  -De poging tot vereenzelviging met en daarmee tot religieuze verabsolutering van de staat, die daarbij meteen de religie corrumpeert, is in de hele geschiedenis aan te wijzen. Maar er bestaan beslist ook positieve modellen van relaties tussen religieus gefundeerd moreel besef en ordening van de staat.

  -Het christelijke geloof heeft bewezen de meest universele en rationele religieuze cultuur te zijn, waardoor ook tegenwoordig aan het verstand de basisstructuur van het morele besef wordt aangeboden.

  -De kerk mag zichzelf niet tot staat verheffen of als machtsorgaan binnen of boven de staat optreden. Doet de kerk dat wel, dan maakt zij zichzelf tot staat met de totalitaire inslag die zij juist wil uitsluiten. Zij zou door de versmelting met de staat de essentie van de staat en ook haar eigen essentie verwoesten.

  -De kerk blijft voor de staat een 'van buitenaf'. Alleen dan zijn beide wat ze moeten zijn. De kerk moet evenzeer op haar eigen terrein en binnen haar grenzen blijven als de staat.

  15-08-2012 om 08:33 geschreven door Gust Adriaensen


  14-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Buitenlandse inmenging in Syrië erger dan het Assad-regime'(2)

  De bevindingen en meningen van Franssen en Botenga   liggen helemaal in de lijn van wat pater Daniël Maes, norbertijn van Postel, al maandenlang naar voren brengt.

  Pater Maes zet zich al jaren met hart en ziel in voor de Syrische christenen.Hij hekelt de door Amerika en het Westen gedirigeerde leugenachtige en partijdige berichtgeving over de gebeurtenissen in Syrië. Hij betreurt ook dat de christenen en de kerkelijke hiërarchie in het Westen, niet meer steun geven aan de christenen en de hiërarchie in het Oosten. Pater Maes vreest dat de christenen en andere minderheidsgroepen de grootste slachtoffers zullen zijn wanneer de rebellen, die sterker en sterker gedomineerd worden door al-Quaida-fundamentalisten, de macht overnemen. Via zijn contacten in Syrië heeft hij overigens ondertussen vernomen, dat er in de wijk Dmeieh Sharqieh van Homs, nabij Qousseir op 10 augustus door terroristen weer tien christenen vermoord zijn. Er zijn geregeld  gerichte aanslagen  tegen christenen. 

  Pater Maes zal binnenkort een tekst in het licht geven waarin hij vanuit zijn jarenlange ervaring in Syrië, zijn standpunt en visie uiteenzet, onder de titel: Syrië. De stem van de zwijgende meerderheid: mussalaha of verzoening.

  14-08-2012 om 13:07 geschreven door Gust Adriaensen


  13-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Buitenlandse inmenging in Syrië erger dan het Assad-regime'(1)
  In een artikel in De Standaard stellen Mario Franssen, coördinator van Intal (een beweging voor internationale solidariteit) en Marc Botenga (coördinator van Partners & Policy van Geneeskunde voor de Derde Wereld), dat de buitenlandse inmenging in Syrië, wel eens erger zou kunnen zijn dan de kwalen van het Assad-regime.

  Zij keuren het autoritaire regime ten stelligste af maar wijzen erop dat in de zgn. Syrische revolutie 'tientallen milities, met tegenstrijdige belangen en buitenlandse broodheren' de overhand hebben genomen. Een zootje ongeregeld, dat rijkelijk voorzien wordt van geld en wapens, waarin al-Qaeda meer en meer invloed uitoefent en dat de etnisch-religieuze tegenstellingen opstookt. Een treffend voorbeeld daarvan is het opleggen van een speciale belasting voor niet-moslims in de voornamelijk christelijke gebieden rond Homs.

  Anderzijds, aldus Franssen en Botenga, is Syrië een land dat decennia geen etnische of communautaire conflicten kende, waar sjiieten, soennieten, Alawieten, Droezen, Koerden en christenen vreedzaam samenleefden. De levensverwachting nam er toe van 56 jaar in 1970 tot 72 jaar in 2006. Syrië is een van de weinige Arabische lekenstaten, en een van de weinige landen die een element van stabiliteit vormden in de onrustige regio van het Midden-Oosten. Dat land, schrijven Franssen en Botenga, wordt nu vernietigd door een oorlog waarvan niemand de gevolgen kan overzien.

  Wil men de Syrische bevolking echt helpen, besluiten de auteurs, dan moeten de sancties tegen Syrië opgeheven worden, elke inmenging in het conflict stopgezet en elke poging tot dialoog en onderhandelingen volop gesteund worden.

  13-08-2012 om 16:42 geschreven door Gust Adriaensen


  12-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inhuldiging natuurhistorisch wandelpad in de Witte Netevallei
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De prachtige Witte Netevallei aan de watermolen in Retie, wordt nog magnifieker en boeiender.

  Op zondag 26 augustus 2012 kan u vanaf 13 uur het natuurhistorisch wandelpad onder begeleiding van een natuurgids inwandelen. U kan dat ook op eigen houtje doen aan de hand van een gloednieuwe brochure.

  Die brochure is totaal anders geconcipieerd dan de klassieke wandelfolder. Ze brengt het 'verhaal' van de vroegere eigenaar van het gebied, Henri Van den Wildenbergh, die in de jaren 1940 en 1950, de Witte Netevallei in prachtige foto's vastlegde. Dat verhaal wordt gecombineerd met wetenswaardigheden over de vallei.

  Een natuurhistorisch pad inderdaad. Langs het wandeltraject staan tien infoborden met grote foto's van Henri Van den Wildenbergh, die exact op die plaats genomen werden. Op die manier kan je als wandelaar met eigen ogen vaststellen hoe het gebied geëvolueerd is de afgelopen zestig, zeventig jaar, maar ook in welke richting Natuurpunt het gebied wil sturen.

  De natuurstreefbeelden in het beheersplan komen vaak beter overeen met de foto's, dan met het huidige uitzicht. Terug naar de toekomst, dus!

  Het project Terug naar de toekomst is een Leaderproject ingediend door Natuurpunt Beheer bij Regio Midden-Kempen Beweegt.

  12-08-2012 om 21:34 geschreven door Gust Adriaensen


  11-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blindheid
  Joseph Ratzinger/Benedictus XVI in Waarden in tijden van ommekeer:

  Het eigenlijke probleem waarvoor we tegenwoordig staan, is de blindheid van het verstand voor de gehele, niet-materiële dimensie van de werkelijkheid.

  11-08-2012 om 09:23 geschreven door Gust Adriaensen


  10-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Nationalisme verglijdt naar verkramping en/of agressiviteit'  Peter De Roover, politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging, chef politiek van maandblak Doorbraak en notoir aanhanger van het Vlaams-nationalisme, schrijft een column over de nationalististische gevoelens bij een evenement als de Olympische Spelen.

  De Roover  is al meer dan eens uit de hoek gekomen als een verstandig man. En bij het zinnetje 'Nationalisme of patriottisme wordt net als in de politiek ook in de sport pas een probleem als het verglijdt naar verkramping en/of agressiviteit', kan ik me goed voorstellen dat hij zeker niet alleen gedacht heeft aan een soort van Belgisch nationalisme dat ook in bepaalde partijen de sfeer bepaalt maar eveneens aan een soort van Vlaams nationalisme, dat ook in partijen als het Vlaams Belang en de NVA vaak verglijdt naar verkramping en/of agressiviteit.

  Misschien kan De Roover ook nog eens een mooie beschouwende tekst schrijven over de Olympische resultaten van de Belgen/Vlamingen. Die hoe dan ook pover zijn, zeker aan de 'Vlaamse' kant, ook al zou Tia alsnog een medaille behalen.

  Roept dat bij De Roover geen ernstige vragen op over het sportbeleid van de Vlaamse regering, waarin, godbetert, de nationalisten een uitermate belangrijke vinger in de pap te brokkelen hebben? Wat meer is, dat krakkemikkige -althans te meten aan het Olympische eremetaal- beleid, wordt gevoerd door onze aimabele NVA-nationalist Muyters!

  De Roover moet absoluut zijn heldere licht laten schijnen over deze serieuze problematiek. Faalt Muyters? Moet zijn prettige politieke kop rollen? Doen we met de nationalisten in de regering beter? Wie moet de politieke verantwoordelijkheid dragen voor het sportieve debacle van VLAANDEREN in Londen?

  De Roover , we wachten op uw helder woord, uw scherpe analyse. Wacht zeker niet tot De Wever uit vakantie terugkeert en een persbericht vol zelfbeklag de wereld instuurt waarin hij de schuld voor de ondermaatse prestatie van ONZE Vlaamse atleten in de schoenen van Di Rupo schuift!

   

  10-08-2012 om 19:28 geschreven door Gust Adriaensen


  08-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'De zelfmoor van een cultuur en een natie'
  Joseph Ratzinger/Benedictus XVI in Waarden in tijden van ommekeer:

  Wanneer men zich van de grote zedelijke en religieuze krachten van de eigen geschiedenis afsnijdt, is dat de zelfmoord van een cultuur en een natie.

  De in wezen morele inzichten te cultiveren, ze als gemeenschappelijk goed te bewaren en ze te beschermen zonder ze gedwongen op te leggen, lijkt me een voorwaarde voor het voortduren van de vrijheid tegenover alle nihilismen en de totalitaire gevolgen daarvan.

  08-08-2012 om 07:30 geschreven door Gust Adriaensen


  06-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In 2013 opnieuw cursus Kempengids
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In 2013 opnieuw cursus Kempengids

  De cursus 'Kempense landschapsgids' in het kader van het Leaderproject 'Terug naar de toekomst' met betrekking tot de Witte Netevallei in Retie, was een schot in de roos.

  De cursus was een realisatie van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Natuurpunt Educatie en de Retiese heemkundige kring Zeven Neten.

  Een tweede editie volgt in 2013. De theorielessen hebben plaats op woensdagavonden in januari en februari in het Natuurpunt Huis in Turnhout. De excursies worden op zaterdagen in maart en april georganiseerd.

  Info en inschrijvingen via
  tineke.thijs@natuurpunt.be, 014472955 of info@rlkgn.provant.be.

  06-08-2012 om 23:33 geschreven door Gust Adriaensen


  05-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vrijheid heeft een gemeenschappelijke inhoud nodig
  Joseph Ratzinger/Benedictus XVI in Waarden in tijden van ommekeer:

  Vrijheid heeft een gemeenschappelijke inhoud nodig die wij als bescherming van de mensenrechten kunnen definiëren.

  Vrijheid kan zichzelf opheffen, verveeld van zichzelf raken als ze geen inhoud meer heeft. Ook dit hebben we in onze tijd beleefd, dat een meerderheidsbeslissing ertoe dient dat de vrijheid buiten werking wordt gesteld.

  05-08-2012 om 20:00 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Hoop op verzoening in Syrië'
  Pater Daniël Maes : 'Hoop op verzoening in Syrië'

  Pater Daniël Maes, norbertijn van Postel, is al vele jaren werkzaam in Syrië. Naast de vele problemen, ziet hij toch ook tekenen van hoop.

  Recent werd in het gebied waar hij werkzaam is, de streek van Qalamoun (tussen Damascus en Homs) de zgn. Mussalaha (=
  verzoening) aanvaard.
   
  Mussalaha is de derde weg, het initiatief van de zwijgende
  meerderheid van het Syrische volk. Dit initiatief komt niet van de
  “oppositie” noch van de regering maar werkelijk van het volk.

  Pater Maes:
   
  'Voor onze streek betekent dit dat de oppositie de wapens heeft neergelegd
  en geen geweld meer gebruikt of aanslagen en kidnappings uitvoert. En
  de regering laat alle gevangenen vrij die geen bloed aan hun handen
  hebben en laat ook zonder enige beperking alle “vreedzame” protesten
  toe. Moge deze beweging geleidelijk over gans het land actief worden.
  Hiervoor blijven we met velen bidden en tegelijk God danken voor deze
  hoopvolle tekens.'

  05-08-2012 om 12:34 geschreven door Gust Adriaensen


  03-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lafheid van de media
  Zum Kotzen. Wat?

  Dat een aantal mensen die niet akkoord gaan met de vervroegde invrijheidstelling van Martin en dus met de wet Lejeune, zich agressief keren tegen de leden van  een kloostergemeenschap, die als christenen opvang voorzien. Waarom ageren die mensen, met de heer Marchal op kop, niet tegen Justitie en de betrokken rechtbank?

  Nog erger is dat een aantal mensen op de internetfora maar ook redacteurs van kranten, denk maar aan Douglas De Coninck van De Morgen, hier weer eens een kans zien om op een kwaadaardige  leugenachtige en denigrerende manier, aan kerkbeschadiging te doen. Correcte informatie en journalistieke deontologie, zijn daarbij mijlenver zoek.

  Walgelijk is dat tot nu toe geen enkele journalist of hoofdredacteur het nodig gevonden heeft de vandalenstreken aan het klooster, de scheldpartijen en  de bedreigingen aan het adres van de zusters, streng te veroordelen. Integendeel. De teneur van de verslagen is eerder gunstig voor het janhagel dat zich stort op de gemakkelijkste prooi, in plaats van zich resoluut tegen Justitie en de uitvoeringsrechtbank te keren.

  Kortom: gemakzucht en lafheid regeren!

  03-08-2012 om 08:55 geschreven door Gust Adriaensen


  02-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overjaarse puber
  In De Morgen heeft redacteur  De Coninck het denigrerend  over 'overjaarse nonnen' .

  Het is hem  klaarblijkelijk meer te doen is om een soort van kerkbeschadiging. Hij reageert dan, met permissie gezegd  als een overjaarse puber.

  Van hem als redacteur van De Morgen mag verwacht worden, dat hij de zaken correct voorstelt. Als hij van mening is dat de vervroegde invrijheidstelling van Martin niet kan, dan moet hij het bestaande systeem aanvechten en ijveren voor een verandering van de wet.

  En niet ageren tegen die zusters. Dat is laf.

  02-08-2012 om 20:01 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vrijlating van Martin

  Hans Geybels, professor theologie en voormalig woordvoerder van kardinaal Danneels, wijdt serene beschouwingen aan de commotie omtrent de vrijlating van Michèle Martin en haar opvang in een klooster.

  In de slotparagraaf van Geybels' serene beschouwingen, staat het volgende zinnetje: 'Een heel belangrijk element in dat verhaal is de geloofwaardigheid van justitie, die overigens afhangt van ons allemaal en niet alleen van de gerechtsdienaars. '

  Inderdaad. Ik kan er begrip voor opbrengen dat veel mensen, en zeker nabestaanden, de huidige strafregeling en het systeem van vervroegde invrijheidstelling, aanvechten. Maar dan moet de wetgeving veranderen en in een democratie moet daar een meerderheid voor gevonden worden.

  Onbegrijpelijk en afkeurenswaardig vind ik het dan ook dat de heer Marchal en een aantal andere mensen zich tegen het klooster keren en nog andere acties tegen de zustergemeenschap plannen. Precies alsof de Arme Claren de beslissing hebben genomen om Martin vrij te laten.

  De heer Marchal zou tegen Justitie en tegen de betrokken rechtbank moeten ageren. Niet tegen zusters die als christenen onderdak geven. Daarvoor heb ik het diepste respect.

  02-08-2012 om 09:17 geschreven door Gust Adriaensen
  Archief per week
 • 17/06-23/06 2019
 • 10/06-16/06 2019
 • 03/06-09/06 2019
 • 27/05-02/06 2019
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 28/11-04/12 -0001

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 06-2019
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 11--0001


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!