In De Standaard van 4 december schreef Raf Geenens, docent ethiek en rechtsfilosofie aan de KU-Leuven, een opinieartikel onder de titel 'Het einde van de godsdienstvrijheid?'. Hij stelt vast dat er voor de noden van gelovige gemeenschappen geen of nauwelijks begrip is. (zie ook RASP, 4 december)
Dat artikel weekte op het forum van de krant nogal wat reacties los.
Sommige lezers zijn van mening dat het opiniestuk een pleidooi is voor een uitzonderingstoestand voor godsdienstbeleving. Dat is het niet.
Naast een verhelderende benadering van godsdienstvrijheid en tolerantie in binnen- en buitenland, plaatst Geenens de zo goed als volledige lockdown voor religieuze bijeenkomsten naast de versoepeling voor sport-, vrijetijds- en shoppingactiviteiten. Als je alleen nog maar de drukte in de winkelstraten bekijkt en de vele inbreuken op de afstands- en mondmaskerverplichting constateert, en die vergelijkt met de rigoureuze toepassing van afstandsregels, aantal aanwezigen, mondmaskerplicht, in christelijke kerkdiensten , dan kan je niet anders dan de vraag stellen: waarom wordt voor het shoppen de massa getolereerd en waarom blijft het verboden dat een beperkt aantal mensen dat zich houdt aan de voorschriften, kerkdiensten bijwonen? Geenens wijst eerder op de discriminatie ten aanzien van religie.
Het is ook opvallend dat nogal wat forumdeelnemers het gedegen opiniestuk van prof. Geenens, aangrijpen om hun onbegrip maar vaak ook hun misprijzen en regelrechte haat voor religie en Kerk, te ventileren.
Geenens wijst in de eerste plaats op de aantoonbare discriminatie in de maatregelen , de beelden op tv van massa's shoppers zeggen genoeg.
Het artikel van Geenens is bv. de trigger voor een forumdeelnemer om te schrijven: 'Men schaft men beter alle religie in de scholen af en men geeft meer exacte vakken en talen. Dit zal de leerlingen ten goede komen en frustraties over beperkte kansen op de arbeidsmarkt beter verhelpen dan het reciteren van achterhaalde fantasy. Of gaan we op school ook videogames aanbieden: dit is voor velen ongetwijfeld een even nuttige hobby'.
Deze meneer heeft duidelijk geen hoge pet op over godsdienstvrijheid, wil ook het katholiek onderwijs naar zijn hand zetten, noemt religieuze kennis,beleving en rituelen 'achterhaalde fantasy' en vergelijkt ze met videogames.
10-12-2020 om 07:48
geschreven door Gust Adriaensen
|