‘Waarom voelt ouderschap als een verliespost aan?’, vraagt Thomas Detombe, freelancejournalist en zelf jonge vader, zich af in een opiniestuk in DS van 21 november.
De onrust die kersverse ouders voelen, hangt volgens Thomas Detombe, samen met een prestatiecultuur die je uitdaagt om uit te blinken.
Detombe schrijft een scherpe analyse van de problemen, de onrust en de onzekerheid, waarmee jonge ouders van nu te kampen hebben. Die worden veroorzaakt door de neoliberale prestatiecultuur -ook door de overheid gepropageerd-, waarbij vanuit materialistische, economische belangen, de individuele zelfontplooiing, het persoonlijke succes, de ouderlijke zelfredzaamheid , sterk en voortdurend beklemtoond worden.
Die prestatiecultuur botst met de eisen van het ouderschap. Die botsing is des te heviger omdat de traditionele 'village' in snel tempo verder afbrokkelt en de overheid faalt in aangepaste ondersteuning van jonge gezinnen.
Jonge mensen worden zo voor de keuze gesteld: geen kinderen en opgaan (of meeracen) in de door neoliberale, financiële privémachten én staatsmacht gepropageerde 'zelfontplooiing, zelfredzaamheid, prestatiecultuur' of kiezen voor kinderen, dat wil zeggen: 'ik ben omdat wij zijn' of zelfontplooiing zien als het uitbouwen van 'kwaliteitsvolle relaties met anderen'.
21-11-2022 om 21:16
geschreven door Gust Adriaensen
|