7n dS-Weekblad van 21 januari 2017, is een interessant interview met Thomas Rau en Sabine Oberhuber te lezen. Zij ontwikkelden een model dat onze econnomie voorgoed kan veranderen. Een voorbeeld: we kopen geen lampen meer maar licht, geen wasmachines maar wasuren. Maar, haasten Rau e Oberhuber zich eraan toe te voegen: het moet allemaal financieel interessant blijven.
Maar ik betwijfel of allerlei technische maatregelen de opwarming van het klimaat, en in een ruimer verband, de verloedering van het milieu, op de lange termijn afdoende kunnen stoppen.
Echt herstel, afdoende bescherming van het milieu, zijn maar mogelijk wanneer de economisch sterkst ontwikkelde landen, fundamenteel 'anders' gaan leven. Dat 'anders' kan niets anders zijn dan productie, consumentisme en winstbejag resoluut inperken.
Ook Rau en Oberhuber hoeden er zich voor dat (kapitalistische) economische systeem van productie, verbruik, winst) ernstig in vraag te stellen.
Geen grenzen stellen aan dat systeem en de daarmee samenhangende way of life, ze integendeel het liefst ingang te zien vinden in de hele wereld, dat leidt volgens mij op den duur naar een mondiale milieucatastrofe. Dat kan ons aardbolletje niet aan.
De financiële, economische, politieke grootmachten van ons planeetje zullen hun systeem niet grondig veranderen. Ook omdat zij weten dat het overgrote deel van de bevolking verslaafd is gemaakt/geraakt aan een nog steeds maar groeiende consumptiedrang.
De echte revolutie en de werkelijke redding van de planeet bestaan erin onze consumptie drastisch te verminderen. Dat betekent: een totaal andere, sobere levensstijl!
21-01-2017 om 14:01
geschreven door Gust Adriaensen
|