NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Winnen Nederlandse socialisten de Europese verkiezingen?
 • Welke wereld willen we doorgeven?
 • Welke wereld willen we doorgeven?
 • Electoraal misbruik van religie
 • Welke wereld willen we doorgeven?
  Zoeken in blog

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • -0001
  RASP

  29-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een sektarische én ridicule schepen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Antwerpse schepen van onderwijs, Voorhamme, heeft de stedelijke scholen erop gewezen dat het niet gewenst is dat de Goede Sint bij zijn bezoek aan de scholen, een kruis op zijn mijter heeft. Want een kruis, o horror, is een christelijk-katholiek symbool.

  Daarmee wordt nog maar eens scherp aangetoond van welk bedroevend kaliber sommige leden van het bestuurscollege van 't Stad, zijn. Want Voorhamme is niet alleen. Maar met deze concrete 'bestuursdaad' (!?) bewijst hij wel overduidelijk wat voor een primitief en fundamentalistisch sinjoortje er in de schepen van onderwijs (!!!) van de grootste Vlaamse stad schuilgaat.

  Het kruis op de mijter van Sinterklaas beschouwen als een gevaar voor de neutraliteit en de tolerantie (voor zover die er is) binnen het stedelijk onderwijsnet, nou. Een Vlaams intellectueel en ruimdenkend zwaargewicht kan je zo iemand bezwaarlijk noemen.

  Voorhamme zou zich beter wat intenser inzetten voor een serieuze kwaliteitsverhoging van het stedelijk onderwijs.

  29-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  28-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De Crem en de 'barmeid'

  Minister van Defensie, De Crem, bestempelde het incident met de 'barmeid', tijdens zijn bezoek aan New-York, als een non-event.

  Mevrouw Nathalie Lubbe-Bakker, 'de barmeid', had op haar Nederlandstalige blog een boekje opengedaan (zie hieronder) over gedrag en taal van De Crem en zijn gevolg. Na tussenkomst van een kabinetslid van De Crem werd de vrouw op staande voet ontslagen.

  Voor iedereen met een beetje rechtvaardigheidsgevoel is dat geen 'non-event'. En als het er al een is voor een machominister met een rekkelijk geweten, waarom ontkent De Crem dan eerst in alle talen wat die vrouw schrijft en moet hij achteraf toegeven dat er wel door iemand van zijn kabinet contact is opgenomen met de baas van de bar?

  En nu genieten van mevrouws blog:

  Zelfs tot in NYC kan de Belgische politiek nog verbazen…

  Gisteren , op een normale rustige maandagavond sta ik dus achter de bar te werken. Plots horen we buiten een hels kabaal komt daar iemand keihard van de trappen gevallen binnegestrompeld, gevolgd door een hele delegatie. Ik geloofde mijn ogen niet maar eerste minister van Defensie, P.De Crem komt daar echt s t i e p e l z a t binnen gestrompeld.

  Nu weten we allemaal dat de Belgische trots niet bij mijnheer De Crem  moeten leggen maar wat ik gisteren heb gezien heeft mij diep diep diep beschaamd gemaakt om mijzelf residente van Belgie te noemen. Blakend over Adamo, De Strangers en andere Vlaamse folklore liep hij te lallen tegen zijn Amerikaanse delegatie dat dit hetgene was waar Belgie al about was, Vlaamse folklore en bier… door het restaurant liep hij te lallen over de lichtjes van de Schelde ( maar dan zond hij de lichtjes van defensie…)Ook andere Vlaamse folkores werden getransformeerd door de minister himself in behoorlijk vulgaire liedjes waar hijzelf het hardste om liep te lachen.

  Het ergste moest eigenlijk nog komen… Tijdens een gesprekje met zijn raadgever vroeg ik wat ze precies hebben gedaan in NY… wel zei die we hadden wat vergaderingen…Ik vroeg waar gingen die dan over…hij zei tja eigenlijk zijn deze geannuleerd want de rest van de UN zat in Geneve ( allee goe de Belgische minister met delegatie zit hier maar hun afspraken in Geneve…)dus vroeg ik weer ‘wisten jullie dat dan niet op voorhand… zegt hij ‘ jawel hoor maar weet je het is momenteel zo stil in Brussel, niks gebeurd er, dus konden we evengoed naar NY gaan, weet je ik was hier nog nooit geweest ????!!…

  tja daar wordt je toch echt even stil van…Goed in ieder geval om te weten dat de financiele crisis tot bij de top van onze politiek doorsijpelt.

  Op een bepaald ogenblik wilde Minister Van Defensie graag mijn taak achter de bar overnemen…Hij blaakte daarbij ‘maak je geen zorgen we betalen alles…’ Ik zei dat dat goed was maar dat of dat ik dan ook even zijn taak mocht overnemen. Samen werkt, I guess…

  28-11-2008 om 08:44 geschreven door Gust Adriaensen


  27-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Hómeldesjómel (alles dooreen, verward, ongeordend) is een klanknabootsende combinatie van hommel(en,es) wat donderen, razen, op stelten betekent en sjoemelen uit het Duitse schummeln (heen en weer rennen, knoeien).


  Ook hoetertekoeter is klanknabootsend. Het

  betekent (te) vlug, slordig en verwijst naar hoetelen (onhandig bezig zijn) en koeteren (krom praten, gebrekkig spreken). Koeter komt van Kauer, naam voor de Zwitserse stad Chur waar Reto-Romaans werd gesproken, een taal die voor de Duitsers barbaars was.Fleus (fluks) betekent aanstonds, straks. Te fleus verwijst naar het recente verleden. Bediejmen en taajniejen betekenen beide meteen, terstond. In het eerste zit het woord demee, een gewestelijke vorm van temee of temet . Het eerste deel van taajniejen is ongetwijfeld tijd. De toevoeging van de negatie niejen leidt dus tot de betekenis geen tijd, onmiddellijk. Vermoedelijk is de combinatie ontstaan als een ongeduldige repliek op bv. ‘k heb of ‘t is nog tijd genoeg. Rèskes (even) komt van ereis,ontstaan uit het Middelnederlandse ene reise (een keer, eens). Pertang (nochtans) is een vervorming van het Franse pourtant. Rewaajns of re wêjns (ruw, woest, ongemanierd)  is samengesteld uit rauw of rouw (ruw ,woest), het achtervoegsel aan waarmee een persoonsnaam wordt gevormd (iemand die ruw is) en het achtervoegsel s dat het zelfstandig naamwoord opnieuw tot bijvoeglijk naamwoord maakt.

   

  27-11-2008 om 09:51 geschreven door Gust Adriaensen


  25-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor de wet
  Minister Keulen weigert opnieuw de drie burgemeesters van de faciliteitengemeenten, die de taalwet aan hun laars lapten, te benoemen. Marino Keulen stelt terecht dat het ver gekomen is, als je jezelf moet verdedigen wanneer je de wet gewoon toepast.

  Denk je dat de media en in het bijzonder de zelfverklaarde kwaliteitskranten 'De Morgen' en 'De Standaard', de minister steunen? Verre van. Zij hebben het over de politieke gevolgen, het doorkruisen van de communautaire tactieken en onderhandelingen, het afblokken van de Vlaamse minister-president, enz.

  Desmet en Vandermeersch laten anders wat graag verstaan dat ze hoge deontologische normen hanteren, vegen geregeld politici die het niet zo nauw nemen met het respect voor de wet, de mantel uit, wijzen op de groeiende kloof tussen politiek en bevolking.

  Nu pleiten ze voor het miskennen van de bestaande wetgeving.

  Verwerpelijk.

  25-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  24-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trek je kleren uit, geniet van de zon, relax! Welkom in Nederland!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen In een ironisch stukje in 'De Volkskrant' van 17 november, vertelt Abdelkader Benali hoe hij als kind tijdens een strandwandeling zijn ouders kwijtraakte en in een chaotische zoektocht terechtkwam op een naaktstrand. 'Ik wist niet wat het was, maar ik zag wel wat het moest voorstellen', schrijft hij. En ook: ' ik zag voor het eerst dat Nederland een voorbode van het paradijs is. Waar op aarde zitten mensen zo lekker in hun vel als hier en waar wordt het landschap zo heerlijk schaamteloos ingevuld!' Tja.


  Als het een beetje druk is op een naaktstrand, wordt het landschap misschien 'heerlijk schaamteloos' ingevuld, maar word je vooral geconfronteerd met de geconcentreerde lelijkheid -enkele uitzonderingen niet te na gesproken-, en de degeneratieve kenmerken van het mensdom. Een pijn voor de ogen voor elke ware estheet, zelfs al is hij Hollander.

  Wanneer nemen de instanties die de vervuiling van de zee, het strand en de duinen proberen tegen te gaan, maatregelen tegen de grootste aanslag op de schoonheid van het kustgebied: de strandjes met paraderende mensjes in hun blootje?

  Een voorstel: dat de ministers Cramer en Verburg, en natuurlijk ook Rouvoet, eens in hun nakie (ze behoren op het eerste zicht wellicht ook zonder kleren nog tot de vrij goed geconserveerde menselijke exemplaren) poolshoogte nemen. Dan zullen ze meer dan waarschijnlijk tot de conclusie komen dat enkele bij wet opgelegde lapjes textiel (eventueel gesubsidieerd door de overheid) de schoonheidskwaliteit van het Nederlandse kustgebied enorm zullen doen stijgen.
   

  24-11-2008 om 19:37 geschreven door Gust Adriaensen


  23-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contradictio in terminis

  Contradictio in terminis

  Kan de VRT nog wel een OPENBARE omroep genoemd worden, wanneer hij een groot deel van de tv-bezitters verhindert een aantal programma's te zien, door het invoeren van RODE KNOP-PROGRAMMA'S ?

  23-11-2008 om 23:18 geschreven door Gust Adriaensen


  22-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is Phara (het) moe?
  Is Phara (het) moe?

  'Phara' van donderdag 20 november, dat voor driekwart gewijd was aan Bettina Geysen en de Vlaamse Progressieven (het vroegere Spirit), riep heel wat kritische bedenkingen op.

  De beschaafdste lui rond de tafel waren nu eens duidelijk de twee politici, de witte burgemeester en de zwarte schepen. Keetschopper en groot laweit Radhakisjun brulde enorme simplismen en provocaties over iedereen heen. Wedden dat hij het niet aandurft op de Nederlandse tv te schreeuwen dat de leden van de Nederlandse koninklijke familie, overijverige hoerenlopers zijn? Zelfs Van Istendael kon er zich niet van weerhouden enkele kwaadaardige en totaal ongefundeerde aanvallen richting de brave vertegenwoordigers van een partij in ontbinding te sturen.

  Bijzonder weerzinwekkend en getuigend van normvervaging was de passage waarin zowel Phara herself als de 'ruimdenkende geesten' Geert en Prem, de exorbitante onkostennota's van Geysen onder de mat schoven en van de 'klokkenluiders' bijna de te bespotten schuldigen maakten. Nog pijnlijker was het denigrerende en schampere gelach van Phara, bij de terechte beschuldiging aan het adres van de VRT: de instelling is mede verantwoordelijk voor de verwerpelijke graaicultuur vna haar topmensen, omdat er omtrent de onkosten geen regeling en amper controle is.

  De Nederlandse amokmaker werd geenszins door de Aguire afgestopt. Het item over Geysen en de VL-PRO, werd een stuurloos, irritant en chaotisch gekrakeel. Phara bracht nog amper een woord uit en ook Lieven, onze degelijke en getalenteerde boerenzoon uit Zondereigen, kon, ondanks zijn pogingen, geen lijn krijgen in het waarschijnlijk polemisch bedoelde geouwehoer van Radhakishun en Van Istendael.

  Wat is er overigens met journaliste Phara aan de hand? Vaker en vaker zie je haar in 'Phara' er ongeïnteresseerd, lusteloos, verveeld, afwezig bij zitten. Ze ondergaat het gesprek (eerder: het geruzie), zegt amper een woord, doet nauwelijks een poging om de gasten bij het onderwerp te houden of de discussie in goede banen te leiden.

  Is ze moe? Het moe?

  22-11-2008 om 18:45 geschreven door Gust Adriaensen


  20-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graaicultuur

  Volgens 'Knack' waanden de vroegere grote bazen van de VRT, Tony Mary, Aimé Van Hecke en Bettina Geysen, zich in de periode 2005-2006, onaantastbaar. Hun onkostennota's getuigen van een leven vol luxe en genot.

  Eén etentje springt sterk in het oog: op 29 maart 2006 gaf Mary 3019 euro uit bij het gerenommeerde Brusselse restaurant 'Comme chez soi' voor een diner met veertien mensen. Dat is 215 euro per persoon. Alles op kosten van de VRT natuurlijk. Dat wil zeggen: op kosten van de belastingbetaler.

  Geysen, die amper een jaar voorzitter van de zieltogende Vlaamse Progressieven (vroeger Spirit) is, heeft na de bekendmaking van de onkostennota's ontslag genomen.
  Onbegrijpelijk en tekenend voor een verregaande normvervaging is dat zij zich eerder slachtoffer dan schuldige voelt.

  De politica staat nu terecht in het oog van de storm. Medelijden hoef je met dergelijke profiteurs niet te hebben. Maar het spijtige gevolg van dit focussen op Geysen is wel dat de Grote Graaiers, Mary en Van Hecke te veel buiten schot blijven.

  20-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Krê?elen is de dialectische uitspraak

  van het algemeen Nederlandse krakelen wat luidruchtig twisten, kijven betekent. Krakeel is een volksetymologische vervorming o.i.v. kraken van het Franse querel(le) en het Latijnse querella (klacht, strijd). Pèrmeteeren is waarschijnlijk een verbastering van het Franse (se) lamenter (weeklagen, jammeren, zich beklagen). Iemand die zeurt pesjankelt. Het woord pesjonkelen heeft een heel andere betekenis: biddend rond een kerk of altaar gaan. De oorsprong ervan is te vinden in Portiuncula, de naam van een door Franciscus van Assisi herstelde kapel in de buurt van Assisi. In de 17de eeuw werd er een barokke basiliek omheen gebouwd. Sedert de 14de eeuw kon daar de zgn. Portiuncula-aflaat (een volle aflaat) eenmaal per jaar, nl. op 2 augustus (inwijdingsdag) worden verdiend. Later kon deze aflaat in elke parochiekerk op 2 augustus verkregen worden. Bèllen betekent morsen in het bijzonder met voedsel, slordig omspringen met  en is afgeleid van het zelfstandig naamwoord bèl (lap, flard). Meej de bèlkaawer raawen werd gezegd wanneer iemand bv. met een kruiwagen hooi het ‘s zaterdags netjes geharkte erf weer volslodderde. (Zich) begowen (begaaien) betekent slecht behandelen, toetakelen, bevuilen, bezoedelen. De uitdrukking diejen kan zich nogal begowen wordt ook gebruikt voor iemand die ongeremd eet, drinkt, feestviert.  Dalken en baaren drukken ongeveer hetzelfde uit: zich over moeilijk ,bv. slijkerig, terrein een weg banen. Taffelen ( en taffel, nen taffelêr) is een nevenvorm van tjaffelen , een frequentatief van het klanknabootsende tjaffen. Het betekent strompelen, struikelen, niet opschieten.

   

  Keziejem voor loon komt van het Franse quinzième (vijftiende) en verwijst meer dan waarschijnlijk naar de uitbetalingsdatum  in het midden van de maand. Geroosterd brood heette gehèèsten broewet wat verband zou kunnen houden met het Duitse heizen (verwarmen). Ne gétgraacht is een sloot met drabbig, troebel water. Krèl(len) , gescheurde kleren, gescheurd weefsel, zou kunnen teruggaan op het Franse querelle (twist, krakeel). Ne nùts is een oets, mallejan, een wagen bestaande uit een as met twee hoge wielen en een disselboom om bomen en andere lange, zware lasten te vervoeren. Het woord komt van het Oud-Franse ostil, ustil (gereedschap, apparaat) en is ook verwant met hoefstal. E slop is verwant met sluipen en betekent nauwe doorgang, toegang tot een perceel. En hùbéd is het hoofdbed, voorend: de voren die aan het hoofd of het einde van het perceel dwars geploegd worden ten opzichte van de rest. Ne volêr (vooraard) is het voorste of achterste deel van een stuk grond waar bij het ploegen of eggen gedraaid werd.
  ----------------------------------------------------


   12 maart 2009: 'Een dorpsevocatie -Het Retiese landschap in woord en beeld' door Paul Stappaerts en Gust Adriaensen.

  -------------------------------------

  20-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  19-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitdrijving: een ethisch probleem

  De uitdrijving op bevel van een rechter, van enkele honderden sans-papiers, uit een gekraakt, niet langer gebruikt  gebouw van Electrabel, en de weigerachtige houding om de asielzoekers ergens anders onderdak te geven, roepen hoe dan ook ernstige morele vragen op.

  Electrabel en de rechtbank beroepen zich op een brandweerrapport om de ontruiming te verantwoorden. Maar het is duidelijk, zoals wel vaker het geval is, dat het doel de middelen heiligt. Veiligheidsoverwegingen worden ingeroepen om eigenlijk het materiële eigendomsrecht bruut te doen gelden. Ten nadele van asielzoekers die geen kant uit kunnen.

  Het gebouw stond al een hele tijd leeg. Electrabel had en heeft het dus niet nodig. Ook de rechter weet dat. Toch houden zij geen rekening met de praktische en psychische problemen die hun bevel tot uitdrijving voor de asielzoekers, onder wie ook kinderen, veroorzaakt.

  Dat honderden mensen na die uitzetting, ook nog eens uit een leegstaand schoolgebouw worden verdreven en slechts met veel moeite logies voor de nacht vinden in een gebouw van de ULB, geeft toch wel een bijzonder wrang en ontluisterend beeld van hoe er in een van de rijkste landen ter wereld, met hulpeloze medemensen wordt omgegaan.

  De politici die voor enkele dagen moord en brand schreeuwden over de omvang van de koninklijke dotatie, systeem dat ze jaren geleden onder Dehaene zelf hadden ingevoerd, zwijgen tot nu toe in alle talen.

  19-11-2008 om 07:49 geschreven door Gust Adriaensen


  18-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tafelspringer

  Pro of contra de monarchie, je kan alleen maar misprijzen voelen voor het gehuil van politici van de meest diverse pluimage. Want zijzelf of hun partijen hebben het dotatiesysteem voor de koninklijke familie goedgekeurd, dat nu, zoals het hoort in een rechtsstaat, gewoon wordt toegepast.

  De man met de grootste en hypocrietste muil, is tafelspringer Pol Van Den Driessche. Wat hield deze senator(!?) tegen om al veel langer  zijn partij, de CD&V, onder druk te zetten of om zelf voorstellen tot verandering van het systeem in te dienen?

  Nu huilt deze showman en 'royalty watcher' boven de andere  wolven in het bos uit . Zum Kotzen!

  18-11-2008 om 18:05 geschreven door Gust Adriaensen


  17-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leve de fiscus!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Leve de Fiscus!
  Enkel de gewone mensen betalen belastingen

  Paul Schrijvers in het belastingparadijs België (tussen Noordzee en Monaco) op zoek naar 'Het geheim van de bruine omslag'.

  Voorstelling (niet fiscaal aftrekbaar!!)

  Organisatie: FAN (Financieel Actie Netwerk)
                    FAN wil de fiscale druk op lage en middelgrote inkomens        
                                    verminderen en het progressieve karakter van de be-
                            lastingen behouden.


  Om even over na te denken:

  Onderzoek van Price Waterhouse Coopers illustreert de verschillen in de belasting op kapitaal in België en zijn buurlanden. Op een financiële belegging van 5 miljoen euro (de helft in aandelen en de helft in obligaties) die elk jaar 225.000 euro interest oplevert, betaal je bijvoorbeeld in België maar 33.750 euro belastingen. In Frankrijk betaal je 83.700 euro, in Duitsland 67.150 euro en in Nederland 57.573 euro.

  17-11-2008 om 16:58 geschreven door Gust Adriaensen


  15-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Het spel der kinderen
  is een spiegel
  die ons steeds opnieuw verraadt.
  We zien onszelf
  met onze kleine kanten.
  We horen ‘t ruwe woord
  de dreiging of de straf
  of soms een klaterende lach.
  Hij corrigeert voortdurend
  onze ogen zo bijziende
  wanneer hun blik
  onszelf bestrijkt.

  15-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  13-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Retiese dialect 21
  Als je mójenèks of schaars gekleed rondloopt, ben je e schammenèk, een samenvoeging van schamen en naakt, die gebruikt wordt als scheldwoord. Een persoon, in het bijzonder een vrouw, die zich ongewoon gedraagt, enigszins non-conformistisch is, wordt e perél genoemd. Het pleonasme  en kôj praaj betekent een kwaadaardige vrouw, serpent, feeks. Prij duidt namelijk reeds een  kwaadaardige vrouw aan en komt zoals prooi van het Latijnse woord praeda (buit). En busselmójer(busselmoe(de)r) is een vrouw die zich slordig, onelegant , onaangepast kleedt. En kèl duidt een flauwe, kleinzerige vrouw aan. Het mannelijke equivalent is ne kèlleman. Iets minder negatief klinkt e kèlle?en dat wordt gebruikt om een kind met de vermelde karaktertrekken aan te duiden. Kèlle?es van de mèt meej en bulle?en (vodje)ôn der gat geplèkt is een scheldliedje gericht tegen de als flauw en nuffig beschouwde meisjes van het dorpscentrum. en niemand hoorde zich graag e kèlle?en (lievelingsleerling)van de juffrouw of de meester noemen. Kèl komt van kal wat babbelaarster betekent.  Ne mèttekó (martiko) komt via het Franse matricot van het Middelnederlandse Marteken, vaak de naam van de aap in het dierenverhaal. De betekenis is een lomp en/of lelijk iemand. Ne kwiet (dwaas) is een vervorming van kwibus uit het Latijnse quibus. Denkbaar is een ontlening in de situatie waarbij de celebrant van de mis in de prefatie een ...cum quibus... uitspreekt , waarop diaken en subdiaken zich bij hem voegen , zodat grappenmakers daarvan ...kom kwibus ... maakten. Niet direct typisch dialectisch maar wel erg plastisch is ne krómmen stoofhôk waarmee een bejaarde met enige zelfspot zichzelf aanduidde.

   

  Nen brèùst duidt een stevig gebouwde kleuter aan. Mogelijk is brèùst een vermenging van brok (flink uit de kluiten gewassen) en borst (jongeling) Ne pagadder is een snaak, guit, soms ook een troetelnaam voor klein kind. Het woord gaat terug op het Spaanse pagador (betaler). En mowet is een dienstmeisje, meid. Het werd ook gebruikt als goedkeurend aanspreekwoord voor een inschikkelijk, dienstvaardig meisje. De oorsprong is het Middelnederlandse Martha , maerte, marte genoemd naar de dienstvaardige Martha uit het Lucasevangelie. E mèère?en (processiemeisje) is het verkleinwoord van maar(te) .Of van mère(aanspreektitel bij sommige orden van kloosterzusters). Dat is en as betekent een uitblinker, een bekwaam iemand. Aas, de één in bv. het kaartspel, komt via het Middelnederlandse aes (kleinste eenheid van gewichten of spel) uit het Latijnse as (eenheid van munten en gewichten, oorspronkelijk een rechthoekig stuk koper als standaardgewicht).

   

  13-11-2008 om 17:04 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leterme met de billen bloot
  Als premier van een EU-land in verband met de Fortis-reddingsoperatie zeggen dat 'de kantoren van de Europese commissie' op 28 september gesloten waren, en prompt door commissaris Kroes van leugens beschuldigd worden: het moet hard aankomen bij Leterme.

  Het incident is niet van aard om de Europese en internationale status van de Belgische eerste-minister op te vijzelen. Integendeel. Ik heb een heel sterk vermoeden dat in de Europese salons nogal wat denigrerende en sarcastische sneers aan het adres van Leterme circuleren.

  Ook vele  Belgische 'onderdanen' voelen ongetwijfeld een soort van plaatsvervangende schaamte over zoveel leugenachtig gestuntel op het Europese forum. En voor de oppositie is dit natuurlijk gefundenes Fressen.

  Wat Leterme ertoe bezielde om dergelijke flagrante leugen eruit te flappen, dat mag Yves weten.

  13-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  11-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Mulder en de seksuele moraal
  De naam Jan Mulder klinkt zeker de voetballiefhebbers nog wel bekend in de oren. Maar sedert geruime tijd is de gewezen Nederlandse voetbalster ook een vinnige columnist voor 'De Volkskrant'.

  In 'De Volkskrant' van 10 november veegt Mulder de fractieleider en minister Rouvoet van de ChristenUnie, de mantel uit. Deze, volgens Mulder, uiteraard oerconservatieve en reactionaire politicus, heeft het namelijk aangedurfd zijn bezorgdheid uit te spreken over de 'losgeslagen seksuele moraal van de jeugd'. Dat is genoeg voor de columnist om de verkrampte taboesfeer rond seks van een halve eeuw geleden op te roepen, inclusief de klassieker dat je 'van masturberen ruggenmergkanker krijgt'.

  Hopelijk heeft Mulder nog altijd geen ruggenmergkanker maar met zijn lees- en beoordelingsvermogen is alleszins iets mis. Rouvoet stelt alleen maar een 'maatschappelijk debat over de losgeslagen seksmoraal bij de jeugd' voor. Stelt Mulder zich de vraag of dergelijk debat nuttig, verantwoord, nodig is? Neen. Doet hij een poging om na te gaan of er bewijs is van 'losgeslagen seksmoraal bij de jeugd'? Neen. Integendeel. Jan Mulder begint als een overjaarse gefrustreerde puber maar met de herkenbare, voorspelbare ironie van een vijftigplusser wanneer het over dergelijk onderwerp gaat, de seksuele moraal van vijftig jaar geleden op te roepen. Die zit er, onder Rouvoet, zoveel is duidelijk voor de columnist, weer aan te komen.

  Kom nou, Jan. En herlees eens aandachtig een aantal van je andere stukjes, bijvoorbeeld over de losgeslagen sportmoraal...

  11-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  10-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wannes Van de Velde-Miriam Makeba

  Op dezelfde dag werd bekendgemaakt dat Wannes Van de Velde en Miriam Makeba overleden zijn. Van de Velde na een slepende ziekte, Makeba plots na een concert in Italië.

  Van de Velde was in Vlaanderen veel bekender dan Makeba maar had niet de internationale uitstraling van de Zuid-Afrikaanse zangeres.

  Beiden echter hebben gedurende heel hun zangcarrière een kritische en vrije houding bewaard ten overstaan van mens en samenleving, machthebbers en ideologieën. Dat siert ze in hoge mate.

  10-11-2008 om 22:00 geschreven door Gust Adriaensen


  08-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  In deze bijdrage  besteed ik aandacht aan een aantal woorden die lichaamsdelen, aandoeningen, kledingstukken en personen met bepaalde (meestal negatieve) kenmerken aanduiden.

   

  Het algemeen Nederlandse en buts betekent een puistje, builtje, bultje en komt van het Franse bosse. Zo goed als verdwenen is het gebruik van nen hèùst om een stevige buil in het bijzonder op het (voor)hoofd aan te duiden. Horst betekent in de eerste plaats hogergelegen grond, oneffen stuk land.  Ne padschaajter is waarschijnlijk een volksetymologische vervorming van paddenschieter of strontje, gerstekorrel  : een zweertje aan het ooglid ontstaan door ontsteking van een der kliertjes van de oogharen. De uitdrukking haj heej óp den hofpad gepiest betekent hij heeft een lopend oog, een prutoog.  Ne pol duidt een mollig handje aan en is verwant met het Middelnederlandse pulen, puylen wat zwellen betekent.

  In het bijzonder op het ijs kon je en gatstaar vallen : een harde val op je achterste veroorzaakt een ster, een straalsgewijze barst.  De blikmjés is blikaars of ontvelling aan het zitvlak. Het woord is samengesteld uit blik : open, (van vel ) ontbloot en maars, een oud dialectwoord voor aars, anus. De liesstreek werd aangeduid door dunnen: ‘k hém paajn in men dunnen. De kuiten van de benen zijn de brôwen. De dialectische nevenvorm van het algemeen Nederlandse maar verouderde verzenen (hielen) is vès(sen). Het woord komt van het Middelnederlandse versen(e) en is verwant met het Latijnse perna (been, dij) en het Griekse pterna (hiel, ham). E plùddeke is een eerder onschuldige ziekte-epidemie

   

  De dialectische uitspraak van moedernaakt is mójenèks. En pots( muts, pet zonder klep)  is de verkorte vorm van kapoets (monnikskap). Aan de oorsprong liggen het Duitse Kapuze en het Italiaanse cappuccio.  Een (korte) mantel werd soms wel eens (ironisch) ne paltó genoemd. Het is het algemeen Nederlandse woord paletot dat ontleend is aan het Frans. En kliêr is een gilet, vest. Mogelijk houdt het woord verband met het Franse collier uit  het Latijnse  collares (met betrekking tot de hals) . E zjipjen is een korte kiel voor mannen. Het zou een vervorming zijn van het Franse jupe (vrouwenrok). Ook  ne frak (jas) is Frans van oorsprong. Het Oud-Franse froc betekende monnikspij. In je jas- of broekzak hoort natuurlijk nen bollesdoek (zakdoek). Het eerste deel van het woord is buil (zak). Pollevie (hoge hak van een schoen) komt via het Spaanse polevi uit het Franse ponts-levis wat ophaalbrug, wipbrug , het meermalen steigeren van het paard(!) betekent.

  08-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  07-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noël Slangen: het commercieel cynisme mijlenver voorbij!
  De bedenkelijke praktijken van 'communicatiespecialist' Slangen en zijn Groep C, vullen al vele bladzijden. Maar deze gladde, miljoenen binnenrijvende jongen, blijft voor extra stof zorgen.

  Recent waren er de berichten over de schokkende tegenstelling tussen de omvang van het honorarium voor Groep C én de kwalitatieve en kwantitatieve communicatieprestaties omtrent de omstreden Oosterweelverbinding in Antwerpen.

  Nu blijkt dat Slangen ingehuurd is door een aantal Nederlandse gemeentebesturen die het operationeel maken van de IJzeren-Rijnverbinding willen verhinderen. Tot hier geen probleem. Maar Slangen is ook (!) directeur van Open VLD en deze partij, zowel als de Vlaamse regering, ijvert al vele jaren voor het opnieuw openstellen van deze spoorlijn. Hoeveel hoeden heeft 'communicatiespecialist' Slangen wel niet in de kast liggen?

  Voor Slangen moet het allemaal kunnen. Voor hem is er helemaal geen (deontologisch) vuiltje aan de lucht. Als jongetje met een grote bek, voegt hij er brutaal aan toe: 'Als de Vlaamse regering mij had ingehuurd, zou de IJzeren-Rijnverbinding al lang opnieuw functioneren.' Als toppunt van commercieel cynisme kan dat tellen!

  07-11-2008 om 17:37 geschreven door Gust Adriaensen


  06-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

   

  xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

            Gemengd zangkoor Retie

   

  Recanti zingt het uit…

      

  ………………………………………………………………………………………………

   

  Recanti nodigt u uit op ons afscheidsconcert.

  We brengen een greep uit het rijkgevuld repertorium.

  Wij hopen u daar te mogen begroeten.

   

  Els Verwaest             sopraan

  Krissie de Waard     piano

  Marcel Onsia           algemene leiding

   

  In de Sint-Martinuskerk  Retie

  Op zondag 23 november 2008 om 15.00 u

   

  Inkom : € 9,- (VVK: € 7,-; kinderen –12jr. gratis)   

  Kaarten: 014/37.92.81

   

  Op zaterdag 29 november luisteren we om

  16.30 u de misviering op in de St-Martinuskerk     

   

   

  06-11-2008 om 22:20 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baracklimerick
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er was eens een man in Amerika
  Die had een zwarte oma in Kenia.
  Hij zei: 'Ik ben een knappe halfzwarte vent,
  ik wil naar het Witte Huis als president.'
  En hij zorgde voor een echte Obamania!

  06-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  05-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barack Obama
  De Amerikaanse verkiezingscampagne voor het presidentschap is iets van lange duur, heeft een hoog showgehalte, vergt het uiterste van de kandidaten en verslindt miljoenen.

  Ze leidt uiteindelijk tot de verkiezing van de machtigste man of vrouw ter wereld. Dat is ook voor ons belangrijk en de grote belangstelling voor de Amerikaanse verkiezingen en de winnaar ervan, is dan ook meer dan terecht.

  Barack Obama heeft met zijn boodschap van 'change' een klinkende overwinning behaald en grote verwachtingen gewekt.

  Of er in het buitenlandse beleid van de VS een sterke koerswijziging komt, valt te betwijfelen. Grotere terughoudendheid ten aanzien van Irak en Iran kan evenwel verwacht worden.

  Vele Amerikanen verwachten vooral op het binnenlandse vlak een socialer beleid, zeker in de gezondheidszorg en het onderwijs. Daarop zal de eerste (half)zwarte president afgerekend worden.

  Ongetwijfeld heeft Obama zijn ruime zege ook voor een belangrijk deel te danken aan zijn relatief jonge leeftijd, zijn groot oratorische talent, zijn charisma. Het is van Kennedy geleden dat een presidentskandidaat erin slaagde zovele mensen in beweging te krijgen, ze emotioneel te raken, ze geestdriftig te maken, ze in vervoering te brengen door één woord :change.

  Het gevaar is dan ook reëel dat vele Obamafans diep ontgoocheld zullen zijn, wanneer  de 'veranderingen' wat lang op zich laten wachten of helemaal niet komen.

  05-11-2008 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  04-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minister De Gucht in de puree
  Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht, beleeft harde tijden.

  Wat de toestand in Oost-Congo betreft, waar België toch nog altijd denkt een belangrijke vinger in de pap te hebben, mag hij toeschouwer spelen. Het zijn z'n Britse en Franse collega's die op het voorplan treden en de diplomatieke koers bepalen.

  En dan is er dat uiterst vervelende bericht over voorkennis bij de verkoop van Fortisaandelen door De Guchts vrouw. Moeilijk te bewijzen natuurlijk. Maar verstandig is het natuurlijk niet dat de vrouw van een minister net voor een cruciale beslissing van de regering in verband met Fortis, nog vlug vlug een pak aandelen verkoopt.

  Of de aantijging van voorkennis zwart op wit bewezen kan worden of niet, het gerucht zal De Gucht blijven achtervolgen en tast zijn politieke geloofwaardigheid zowel op het binnenlandse als buitenlandse vlak ernstig aan.

  04-11-2008 om 18:35 geschreven door Gust Adriaensen
  Archief per week
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 28/11-04/12 -0001

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 11--0001


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!