NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Winnen Nederlandse socialisten de Europese verkiezingen?
 • Welke wereld willen we doorgeven?
 • Welke wereld willen we doorgeven?
 • Electoraal misbruik van religie
 • Welke wereld willen we doorgeven?
  Zoeken in blog

  Archief per jaar
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • -0001
  RASP

  30-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogsdagboek Syrië
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Men heeft de brieven van Pater Daniël van 2010 tot 2013 gebundeld in een dagboek. Deze spraakmakende titel werd uitgegeven door de uitgeverij de Blauwe Tijger!

  30-09-2017 om 20:20 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Daniël Maes in het Syrische klooster Mar Yakub

  XII/39

  Vrijdag 29 september 2017

  Een netwerk van hulpverlening

  Vanaf het begin van de moeilijkheden in  Syrië wisten we goed wat hier bezig was. En de hele Atlantische pers deed niets anders dan de waarheid  verbergen. Het ging om een nauwkeurig en lang op voorhand geplande ontwrichting van buiten af om de politieke en economische belangen van de grootmachten te dienen. En we verwachtten dat zulks veel lijden zou meebrengen voor de bevolking, zoals in zovele andere landen.

  Drie centra in Syrië en vier in Qâra

  Daarom werden drie centra van hulpverlening opgericht: in ons klooster, in Damascus en in Tartous. Toen er grote  nood was in Aleppo hebben we ook daar geholpen en zo gauw het mogelijk was voor Deir Ezzor  hebben we dit ook daar gedaan (en wel als aller eersten!). Uiteraard allemaal dank zij de steun die we krijgen van vele edelmoedige weldoeners. Toch bleef ons eigen dorp Qara een eigen zorg. Dit was van oudsher aan de grens met Libanon een smokkeldorp met allerlei onzuivere praktijken. Niet zonder reden streken hier in 2013 tienduizenden djihadi’s neer. Het was nodig de samenleving weer op te bouwen zodat de mensen op waardige en wettige wijze hun kost kunnen verdienen. Daarvoor hebben we in het dorp vier centra kunnen oprichten in samenwerking met de rode halve maan en de internationale organisatie voor de bevolking UNFPA. Hier wordt gratis hulp gegeven en tegelijk zijn er een aantal mensen die al hun kost verdienen. Verder zijn er nog twee internationale organisaties waarmee we samenwerken: UNHCR, het hoger comité voor vluchtelingen en het WFP, het wereldvoedselprogramma. Het vraagt heel wat werk om regelmatig rapporten te maken met foto’s waarop hun embleem te zien is.  Anderzijds biedt hun belangrijke financiële steun uiteraard vele mogelijkheden.

  Regelmatig komen we in deze vier centra in Qara. De week hebben we er nogmaals twee bezocht. In het eerste woont onze voormalige conciërge met zijn vrouw. Jarenlang was hij onze trouwe helper voor van alles en nog wat. Op een bepaald ogenblik werd het echter zeer gevaarlijk voor hem omdat hij de enige alawiet was in heel de  streek. Hij is  vertrokken en dus nu weer op deze wijze bij ons. Er waren  bij ons bezoek vier cursussen bezig telkens voor een tien- tot 15-tal vrouwen: een naaiatelier, breiwerk, de poetsgroep (wat die vrouwen nog moeten leren heb ik niet begrepen) en alfabetisering voor oudere vrouwen. We brachten aan allen een flinke voorraad schrijfboeken en bics (die we zelf gekregen hebben). Vervolgens gingen we naar het medisch centrum, waar twee dokters aanwezig zijn en een beperkte apotheek. Ook hier is alles gratis. Verder is er nog een centrum waar onze abou Georges verantwoordelijk voor is en een ander dat zijn vrouw Sylvie bestuurt. In dit laatste worden lessen gegeven voor jongeren die moeten bijscholen of zich voorbereiden op hun baccalaureaat om naar de universiteit te mogen gaan. We worden in al die centra telkens erg welkom geheten en voor de mensen zelf zijn dit echt belangrijke ontmoetingsplaatsen (nieuwe foto’s zal je binnen kort wel aantreffen op www.maryakubcharity.org).   

  Echo-team slot

  Het Syrische volk zal nog lang in nood verkeren. In Damascus alleen al schijnen er duizenden weeskinderen te zijn. Daarvoor is onder meer goede vorming nodig. De cursus “management” die hier door drie dynamische jongeren gegeven werd, is daarvoor bedoeld. Donderdagavond was het groot examen voor iedereen. Woensdag over dag én ’s nacht en donderdag was de examenkoorts duidelijk overal zichtbaar. Ieder moest elf vragen beantwoorden, zonder contact met een ander en in stilte, b.v. welke zijn de vijf aspecten die je moet uitwerken om een goede onderneming te starten? Wat is het verschil tussen een “leider” en een “directeur”, waarbij het de bedoeling was leiders te vormen en geen directeurs. Een directeur neemt zelf de beslissingen en werkt vooral met hen die het best presteren met het oog op economisch rendement. Een leider zorgt voor een goede sfeer van heel de groep en dat de beste gaven van ieder naar boven komen…Na dit schriftelijk examen moesten de deelnemers, in vijf groepen verdeeld, het sociaal of humanitair project dat ze gekozen hadden deskundig en volledig uitwerken en voorstellen. De cursusleiders probeerden alle mogelijke bezwaren te maken in de zin van: jullie gaan alleen geld verdienen voor jezelf, jullie gaan rommel produceren, jullie zijn criminelen die de ellende van weeskinderen uitbuiten voor eigen voordeel… Het zijn de bezwaren  die dikwijls ook werkelijk gemaakt worden. Bovendien werd veel aandacht besteed aan de lichaamstaal, de wijze waarop men spreekt, de houding, de wijze waarop men al of niet anderen kan overtuigen enz.  De gekozen projecten waren:  een viskwekerij, een papierrecyclage, een opvang voor 2000 weeskinderen in Damascus, een muziekschool en het vervaardigen van handgeweven tapijten. Onze fraters en zusters stelden een muziekschool voor. Het  doel is aan jongeren de oude Syrische muziek te leren en daarbij ook een werkplaats om die oude instrumenten te maken. Ze berekenden hoeveel mensen hiervoor in dienst moeten genomen worden en wat ze precies moeten doen. Een van onze goede vrienden uit Qâra is een voormalig wereldberoemd violist die echter ook  allerlei oude Syrische instrumenten bespeelt bij feestelijke gelegenheden. Hij zou aangetrokken worden. Verder zou contact genomen worden met het bekende muziekinstituut in Damascus om te komen tot samenwerking (i.p.v. de ziek makende westerse concurrentie nog te vergroten). Het werd een lange en boeiende avond waarop veel gelachen en geapplaudisseerd werd. En…bijzonder inspirerend voor de opbouw van het land. Wat dit in een klooster komt doen? Ook wij kunnen nuttig gebruik maken van de “wereldse” kennis, psychologie  en vaardigheden om goede dingen te doen. Deze moslimjongeren hebben een deskundige opbouwende vorming gegeven die veel evangelischer is dan sommige bezinningen die we uit kloosters krijgen.

  De VS willen in Syrië  iedere vrede verhinderen

  Op 11 en 19 september 2017 heeft het Pentagon zijn  eerste 200 vrachtwagens met wapens en munitie, langs het Koerdisch gebied van Irak, aan de Koerden (YPG) in Hasaka geleverd. Deze wapens dienen niet om de IS te bestrijden vermits die nagenoeg al overwonnen is. Ze dienen voor de volgende oorlog tegen Syrië.

  In het begin van de  week hadden het Syrische leger en hun bondgenoten  in Deir Ezzor al 44 dorpen en steden heroverd, meer dan 300 IS strijders uitgeschakeld, alsook 19 hoofdkwartieren, naast wapendepots en belangrijke leiders zoals de veiligheidschef (Abou Mo Amen al-Thunisi), de opperste rechter (Abou al Shimaa al-Iraqi), de woordvoerder (Abou Mo-Ataz al-Adnani) en de emir (Abpu Obeidah al-Saoedi). Vanaf het begin heeft het Syrische leger zich heldhaftig ingezet voor de  bescherming van het volk  en de oliebronnen aan de  terroristen overgelaten. Ook in Deir Ezzor heeft het leger het volk bevrijd terwijl de VS vechten voor de oliebronnen. Ondertussen trekt het Syrische leger toch op naar de oliebronnen.

  In een persconferentie vorige vrijdag in New York benadrukte de Russische minister van buitenlandse zaken Sergey Lavrov dat Rusland en de VS moeten samenwerken om het terrorisme te bestrijden maar dat de VS dit niet willen. Er zijn twee soorten aanwezigheid in Syrië, zo vervolgde hij: een wettige en een onwettige. Wanneer alle onwettige buitenlandse strijdkrachten uit Syrië zouden verdwijnen, zou dit een belangrijke stap zijn voor de uitschakeling van het terrorisme. We mogen er gerust bijvoegen dat het de grootste bijdrage aan de wereldvrede zou zijn wanneer de VS zich zouden terugtrekken uit alle landen waar ze zich nu onwettig mee bemoeien. Lavrov verwees nog naar de onaanvaardbare houding van de  EU, die het leven van het Syrische volk blijft verstikken door hun laakbare sancties.

  Vergeten we de onthullingen niet over het feit dat IS eigenlijk een creatie is van de VS en Israël, wat steeds meer bevestigd wordt. Het Turkse persagentschap Anadolu maakte op 17 juni melding van kampen van speciale VS strijdkrachten in het hart van IS. Het Russisch ministerie van landsverdediging heeft op 17 september 2017 satellietbeelden verspreid van zulk een kamp midden in een IS gebied. Dat de  VS en hun bondgenoten IS bestrijden is een grote leugen. Beelden, gebeurtenissen en getuigenissen bewijzen voortdurend het tegendeel. De internationale coalitie heeft veel meer onschuldige burgers gedood dan terroristen.

  De VS willen kost wat kost beletten dat het Syrische volk weer meester wordt van zijn land en zouden ook liefst zien dat zijn sterke president ten val komt. Vandaar hun beslissende hulp aan de Koerden in hun  strijd tegen IS en voor hun onafhankelijkheid. De overwinningen van de Koerden heeft de band met de VS versterkt en zo kan tegelijk Syrië belet worden de controle over heel zijn land terug te winnen. Het Syrisch leger wordt  ook rechtstreeks aangevallen. Raqqa en Deir Ezzor zijn geen Koerdisch gebied maar Arabisch. Christenen tellen niet mee voor de Koerden, die ook hebben meegedaan met de Armeense genocide van 1915. In het N-O van Syrië zijn er nog vele christenen en de  Koerden willen dat ze vertrekken (Antoine de Lacoste, Les chrétiens à l’épreuve des Kurdes, Le salon beige, 25 september 2017).

  Koerdische knoop en zij die er aan trekken

  De situatie van de Koerden in het Midden-Oosten is zeer complex.  We bekijken de toestand vanuit de oorlog tegen Syrië en merken dat de wereldheersers de toestand misbruiken voor hun eigen belangen, waardoor het lijden van anderen nog verergert, wat hen helemaal niet interesseert maar ons wel.

  Het gaat vooral over een vijf miljoen Koerden aan de rand van Iran en Turkije, met belangrijke oliebronnen. De Palestijnen en de Koerden zijn de twee volken in het Midden Oosten die nog geen soevereine staat hebben. Het verdrag van Sèvres (1920) voorzag de oprichting van een Koerdistan in Turkije maar in het verdrag van Lausanne (1923) was er al geen sprake meer van. Koerden leven nu verspreid over Turkije, Iran, Irak en Syrië. Het zijn oorspronkelijk herders, schapenfokkers die in de bergen wonen en erg gehecht zijn aan hun eigenheid.

  De Iraakse Koerden hebben nu op 25 september  een bedrieglijk referendum over de onafhankelijkheid georganiseerd. Een referendum dat een heel volk aangaat moet immers ook voor heel het volk gehouden worden. Bovendien had de zogenaamde president van de  Iraakse Koerden, Masoud Barzani,  de mogelijke nee-stemmers al verdreven. Deze man is een collaborateur van Washington en Londen uit de tijd van de inval in Irak en werd door hen aangesteld aan het hoofd van de Iraakse Koerden. Hij is nu al 26 jaar de illegale “baas  van de  Koerden”. Op 1 juni 2014 vergaderden in Aman de veiligheidsdiensten van Saoedi-Arabië, de VS, Israël, Jordanië, Qatar, UK en Turkije. Zij kwamen overeen dat IS Irak zou binnenvallen en Mossoul innemen, terwijl de Iraakse Koerden Kirkouk zouden innemen. Hierbij werden de Yazedis (in meerderheid Koerden) gevangen genomen en tot slaven gemaakt. Het huidige referendum heeft volgens Barzani uiteraard een overweldigend ja opgeleverd. Het onafhankelijke Koerdistan zou zich nu moeten uitbreiden tot Syrië volgens het Amerikaans-Israëlische plan “Rojava” om zowel de Iraakse als de Syrische territoriale integriteit aan te tasten. Officieel zijn Washington en Londen tegen het referendum maar steunen het onder de tafel. Washington levert ook wapens, zogenaamd om IS te bestrijden. Israël steunt enthousiast een onafhankelijk Koerdistan en kan  daar dan zijn raketten plaatsen tegen Syrië. Het houdt al 200.000 Israëlische Koerden klaar om dit Koerdistan te ‘helpen’. Irak heeft geantwoord dat het militair het gezag zal  behouden over de betrokken vliegvelden en de grenzen. Turkije is woedend en zal geen onafhankelijk Koerdistan aan zijn grens dulden.

  De wereldheersers zijn er niet in geslaagd om de Syrische samenleving te ontwrichten en hun eigen belangen hier te doen gelden door het land om te vormen tot confessionele staatjes die elkaar bestrijden. Syrië kent geen burgeroorlog of strijd tussen soennieten en sjiieten. Met een Koerdistan proberen ze nu toch nog hun slag thuis te halen door een Arabisch-Koerdische strijd uit te lokken. (Thierry Meyssan, 26 september 2017: http://www.voltairenet.org/article198042.html).

   

  Het referendum kan in elk geval een bron van nieuwe moeilijkheden worden.  Het Iraakse Koerdistan was in feite al onafhankelijk met een eigen parlement, regering, leger, diplomatie, veiligheidsdiensten en oliebronnen, zo ongeveer zoals een Europees land tegenover de Europese Unie. Toch houdt Barzani het zeer omstreden referendum. Daarmee wil hij feitelijk Kirkouk annexeren. Verder wil hij daardoor de 200 miljard dollar opbrengsten van de  olie over 10 jaar in eigen zak steken zonder rekenschap te moeten geven aan Bagdad en tenslotte wil hij aan de VS en Israël  de kans geven om oorlog te blijven voeren in de  streek. Israël wil niet liever dan een Koerdistan dat vecht tegen zowel Bagdad als Teheran. De VS en Israël halen zich hopelijk nieuwe illusies in hun hoofd door van de ene moeilijkheid in de andere te tuimelen. En Erdogan, die Syrië mee wilde vernietigen, heeft zeker niet voorzien dat er plots een weg geopend is tot ontmanteling van Turkije (Nasser Kandil, Mondialisation.ca 27 september 2017: https://www.mondialisation.ca/irak-le-but-immediat-du-referendum-voulu-par-barzani/5610776).

  Uiteindelijk zijn de Koerden die nu hun referendum gehouden hebben ook maar marionetten van spelers achter de coulissen:

  “Kijk , er zou geen IS geweest zijn zonder een akkoord met de voormalige leden van de Baathpartij van Sadam, het door generaal Petraeus samengestelde leger, het geld van Saoedi-Arabië, de  training door de CIA en de  Israëlische raadgevers… Israël heeft de Koerden gebruikt om in Irak binnen te komen… Is dat … de Saoedisch-Israëlische slang van pure manipulatie die haar vuile kop opsteekt?... Het Amerikaans initiatief om de Koerden naar Deir Ezzor te drijven in directe confrontatie met het Syrische leger en Rusland is dat niet om de Israëlische belangen te dienen?... Indien de  VS van Trump, zoals velen veronderstellen, een Israëlisch-Saoedische klant is als een kracht in het verlengde van Israël en Saoedi-Arabië om een Koerdische staat te gebruiken als platform  voor acties tegen Iran en een nieuwe vorm van terrorisme voor heel de streek, is dat geen zekerheid?... Indien men de nationale belangen in hun historische context onderzoekt, vergeten we dan niet te gemakkelijk dat het eigenlijk alleen maar gaat om  corruptie, chantage en tactisch spel op het podium van de wereld?” (Gordon Duff, 28 september 2017: https://www.mondialisation.ca/le-kurdistan-et-son-voile-de-mensonges/5611084)

  De VS en Israël hebben elk op hun eigen wijze voor zichzelf en voor de wereld een obsessie van “nationale veiligheid” gecreëerd om in andere landen willekeurig oorlog te kunnen voeren, terwijl zij zelf de eerste en voornaamste zijn die andere landen in de ellende storten en daarvoor nu ook Koerdistan willen gebruiken. Ondertussen kampen de VS met een onaanvaardbaar hoog aantal armen, omdat ze geen geld hebben voor een sociale gezondheidsdienst of goede sociale zekerheid. En Israël wordt geconfronteerd met het verschrikkelijke drama van zelfmoord als eerste doodsoorzaak van de Israëlische soldaten (36 in 2015, 41 in 2016 en de laatste twee maanden zes tegelijk). Leef in vrede met anderen, werk met hen samen, gun anderen hun soevereiniteit en eigenheid, respecteer het internationale recht en je zal  zelf ook in vrede en welvaart kunnen leven.

  Twee aanbevelingen

   

  Ø  Op zaterdag 7 oktober 2017 om 14.00 u wordt in Breda een processie gehouden ter ere van de gesneuvelden in Syrië: We Commemorate Our Heroes. Procession For Syrian Heroes (6meicomite@gmail.com). Graag wil ik dit van harte aanbevelen. Vanaf het begin waren gewapende groepen, door het buitenland gesteund, vooral gericht op het vermoorden van soldaten en veiligheidsmensen. Dikwijls werden ze eerst gruwelijk gemarteld en verminkt voordat ze vermoord werden. Ondertussen werden deze beestachtige bendes  in de Atlantische pers geprezen als de volksstrijders voor democratie. Vele soldaten, dikwijls gewone miliciens, gaven werkelijk op heldhaftige wijze hun leven voor hun volk. Zij en hun families verdienen al onze waardering.

  Ø  Dank zij de uitgever De Blauwe Tijger en de samensteller Boudewijn van Houten is ons oorlogsdagboek, deel 1 al verkrijgbaar en wordt gratis in België en Nederland verzonden. Dit eerste deel bevat een flink deel toeristische informatie over Syrië en Libanon en tevens al, ruim vijf jaar geleden, de inzichten over wat hier werkelijk gebeurt. Deze inzichten zijn sindsdien alleen maar duidelijker geworden. De samensteller is al begonnen aan deel 2.  Ik hoop op maandag 30 oktober om 13.00 u op de boekenbeurs in Antwerpen dit boek (en het andere ‘Hoe een paus gelijk kreeg…’) te kunnen komen voorstellen met een lezing vooral over Syrië. Ik zal dit nog bevestigen:

  https://www.deblauwetijger.com/product/daniel-maes-poetin-en-assad-hebben-ons-leven-gered/.

  En dit nog:

  vOns vorig  wekelijks verslag zoals gebruikelijk gedocumenteerd:  http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-44/

  vOns vorig verslag geïllustreerd: http://www.geotrendlines.nl/nieuwe-valstrik-syrie/

  vEen prachtige samenvatting van golfbrekers over Aleppo, met de heropbouw, en met twee belangrijke filmpjes, die je hier nooit te zien zal krijgen, nl.  de amnestiemaatregel van Assad en zijn toespraak over de toepassing van de wet.  Vooral gericht aan binnenlandse tafelspringers:   http://www.golfbrekers.be/aleppo-syrie-herleeft/

  vDe vijanden van Syrië (die zichzelf “vrienden” blijven noemen) hebben het     land ondanks hun gruwelijke terreur niet aan zich kunnen onderwerpen. Nu gaan ze het diplomatiek proberen. Met dezelfde huichelarij. Ziehier een duidelijke voorstelling van enerzijds de lafheid van de grote westerse criminele leiders en anderzijds de waardigheid en het inzicht van de Syrische leiders die hun volk en land in eenheid blijven bewaren en beschermen:   http://www.golfbrekers.be/syrie-heeft-vrienden-en-vrienden/

  v  Een bekroonde reportage van Russia Today over de fameuze “neutrale” Witte Helmen, die in feite niets anders zijn dan valse westerse oorlogspropagandisten om de regering van Syria te bekladden, gesponsord door de VS, UK, Duitsland, Frankrijk, Denemarken maar ook door Nederland:

  https://www.geotrendlines.nl/white-helmets-propaganda-instrument-westen/

  Dat deze mediamanipulatie nog steeds werkt, blijkt uit het feit dat deze   Witte [S]Helmen van een  Vlaamse stad  een prijs hebben gekregen voor hun (laffe) inzet

  vDe eerste trein sinds 5 jaar tussen Damascus en az Zabadani:http://www.golfbrekers.be/de-trein-naar-de-toekomst/

   

   

  P. Daniel

  30-09-2017 om 09:00 geschreven door Gust Adriaensen


  29-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peiling Turnhout: Groen grootste partij
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Groen zou in Turnhout de grootste partij worden.

  29-09-2017 om 18:58 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peiling gemeenteraadsverkiezingen Antwerpen

  De eerste twee grafieken hebben betrekking op een aparte deelname van de partijen aan de verkiezingen.

  In de  volgende twee wordt uitgegaan van een kartel Groen-SPA.

  29-09-2017 om 18:45 geschreven door Gust Adriaensen


  28-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiek gaat ons allen aan

  Politiek gaat ons allen aan. De oproep om als christenen te wegen op het politieke debat is terecht en verfrissend.

  Het verheugt me  ook sterk dat meer en meer christenen proberen een christelijke mens- en maatschappijvisie uit te dragen. Al jaren pleit ik ervoor dat zowel individuele christenen als de georganiseerde kerkgemeenschappen deelnemen aan het publieke debat vanuit hun waardekader.

  De kerkelijke instellingen moeten  partijpolitiek engagement vermijden. Maar zij moeten wel  zelfbewust opkomen voor de evangelische waarden en accenten in de samenleving en ze helpen verspreiden. De Kerk moet duidelijker aanwezig zijn op het publieke forum.

  Bovendien verdienen individuele christenen die als christen eerlijk hun stem laten horen in de politieke partijen en er zich in engageren, respect en aanmoediging.

  28-09-2017 om 16:15 geschreven door Gust Adriaensen


  27-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 grootste levensvragen van de Vlaming

  Een studie vroeg 1000 Vlamingen naar hun belangrijkste levensvragen. Hier zijn de 14 vragen waar meer dan de helft van de Vlamingen mee bezig is.

  Klik op onderstaande link.

  (Kerknet)

  Bijlagen:
  https://youtu.be/XMekg8k3U7s   

  27-09-2017 om 09:14 geschreven door Gust Adriaensen


  26-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armoede en zwartwerk

  Toch opvallend hoeveel mensen zich klaarblijkelijk ongemakkelijk voelen bij de armoedecijfers en bij het onvermogen van opeenvolgende regeringen om die terug te dringen.

  Ongemakkelijk en geïrrriteerd, niet omdat zij echt empathie voelen voor de armen en een beleid willen dat resultaat boekt in de armoedebestrijding, maar wel omdat ze vrezen dat meer structurele maatregelen tegen de armoede, kan leiden tot een vermindering van hun eigen materiële privilegies.

  Vanuit die vrees zijn de reacties op de publieke fora te verklaren waarin de armoedecijfers in twijfel worden getrokken en de armen zelf verdacht worden gemaakt.

  Een stuitend voorbeeld vond ik in de vraag van een verdediger van de (privilegies) van de middenklasse, of bij het bepalen van 'armoede' wel rekening is gehouden met de inkomsten uit 'zwartwerk' van migranten, 'vaak het geval met die categorie mensen'.

  Deze meneer heeft zeker gedacht twee vliegen in één klap te slaan: de armoedecijfers verdacht maken en de migranten criminaliseren.

  Advies aan deze 'weldenkende Vlaming' en anderen die veel zwartwerk bij migranten zien, raadpleeg toch ook maar eens de vele studies over zwartwerk van 'onze middenstanders'.

  26-09-2017 om 21:45 geschreven door Gust Adriaensen


  24-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Trainen in onmogelijkheidszin'

  Filosoof Awee Prins in dSWeekblad:

  'Ik benadruk de drie assen: werkelijkheidszin, mogelijkheidszin en onmogelijkheidszin. We hebben ze alledrie nodig. Ik predik niet het ene ten koste van het andere. Ik vraag alleen aandacht voor die ene vergeten dimensie (onmogelijkheidzin). We benaderen nu bijna alles in termen van mogelijkheid en maakbaarheid.

  Een mooi voorbeeld is dat debat hier in Nederland over voltooid leven. Wat een mooie semantische truc weer. In onze werkelijkheids- en mogelijkheidszin weten we ons geen raad met oud worden, dat moeiijk en zwaar is, en leeg voelt. Zeker als maatschappij zitten we met de handen in het haar, je hoort de pensioenfondsen panikeren. Dus praten we oude mensen dat voltooide leven aan. Ons onvermogen om rustig om te gaan met dat oude, gebrekkige leven, dat vind ik stuitend. Zodra je als mens je mogelijkheden verliest, zodra je vooral een onmogelijkheid wordt, ben je blijkbaar waardeloos. Dan word je gedumpt in rusthuizen.

  Hoe ik het zou aanpakken? Als ik uitvoer wat ik preek en mij in onmogelijkheidszin blijf trainen, dan neem ik als oude man geen botoxbehandeling en geef ik niet de indruk nog jong van geest te zijn. Ik hoop een zachtmoedig oud baasje te worden. Een toegewijde, oude man. Bijwijlen verward en op termijn steeds verwarder. Waarom zou dat niet prettig kunnen zijn? Als een oude dame onzin begint uit te kramen, dan kijken we raar. Terwijl we er plezier in moeten krijgen.

  Daarom vind ik het zo goed dat ze hier en daar peuterzalen en bejaardentehuizen in elkaar schuiven. Die amuseren zich dol samen. En die kinderen vinden het helemaal niet erg dat opa in zijn broek heeft geplast, dat doen ze zelf ook.

  Dat soort van initiatieven, dat is broos denken, dat is hartelijkheid.'

  24-09-2017 om 08:18 geschreven door Gust Adriaensen


  23-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ethisch besef?

  Zowel journalist Paul Goossens in een krantencolumn als Calvo in Terzake, formuleert haarscherp waar het in de rel omtrent de Soedanese politieambtenaren, in essentie om gaat: Francken doet een beroep op (politie)ambtenaren van een extreem dictatoriaal, misdadig, corrupt regime, om mensen die voor dat regime gevlucht zijn, te screenen.

  Een politicus die dat doet, kan onmogelijk nog een democraat genoemd worden, die echt geeft om de mensenrechten. Die afwezigheid van democratisch en ethisch besef kan ook verweten worden aan de andere regeringsleden, die 'als één man' achter Francken staan.

  Goossens geeft een frappante vergelijking met Noord-Korea om ook de hypocrisie van toppolitici bloot te leggen. Er zijn er vele andere te maken. Zou bv. Francken het aandurven om politieambtenaren van Assad naar hier te halen om Syrische vluchtelingen te onderzoeken?

  23-09-2017 om 18:42 geschreven door Gust Adriaensen


  22-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Daniël Maes in het Syrische klooster Mar Yakub

  XII/38

  Vrijdag 22 september 2017

  Druivenoogst

  Helemaal aan het einde van het terrein, aan de kant van het dorp is er een wijngaard. Het zijn onooglijk kleine plantjes tegen de grond, omgeven door distels, doornen en allerlei onkruid dat weelderig opschiet tussen de stenen. En ik heb me laten vertellen dat deze plantjes slechts tweemaal per jaar water nodig hebben, nl. in december en in januari. Maar wat een prachtige trossen! Om de verspieders van het beloofde land jaloers te maken. Er zijn witte, gele, rode en donker blauwe druiven. Soms hangen ze met verschillende kleuren aan eenzelfde tros. Achteraf wordt de oogst nog nagekeken om de grote en mooie trossen op de markt te verkopen want de handel begint weer op gang te komen. Dikwijls hangen er tussen de goede druiven ook verdroogde, als zwarte bolletjes en die moeten verwijderd worden. Niet alleen de wijn, “het bloed van de druiven”, verheugt het hart van de mens, ook de oogst van de druiven zelf stemt tot vreugde. God, Schepper en Vader, ik dank U om het wonder van uw schepping en om de creatieve vondst van de  vruchtbaarheid van de aarde.

  Het eerste bezoek

  Een Franse regionale verantwoordelijke voor “S.O.S chrétiens de l’Orient” kwam ons de laatste maanden al enkele keren opzoeken en heeft samen met een reisgids  uit Damascus ons met een 30-tal Fransen bezocht op zaterdag. Deze twee energieke dames hebben de handen in elkaar geslagen om regelmatig met groepen Syrië te komen bezoeken, nu het steeds veiliger wordt. Het zijn toeristische bezoeken van een week vooral aan christelijke gemeenschappen. Daarbij hebben ze besloten een dag in Mar Yakub te verblijven. Deze groep kwam zaterdagmorgen toe, kreeg een rondleiding, vierde samen met ons de eucharistie om dan uitgebreid in het atrium een feestmaaltijd te gebruiken, klaargemaakt door de zusters en door de kinderen opgediend. En het was echt een feest. Een van de christelijke moeders uit het dorp, wiens twee kinderen nog steeds gekidnapt zijn, had een reuzentaart klaar gemaakt voor deze gelegenheid. Ondertussen werd druk gedeeld over Syrië, de oorlog, de toestand in Frankrijk en in de Kerk. Het was de bedoeling dat de gemeenschap  achteraf zou eten maar de ene na de andere werd dringend  verzocht zich tussen de  bezoekers te plaatsen om de nodige vragen te beantwoorden. Daarna was er nog gelegenheid om ons “winkeltje” te bezoeken met o.m. het breiwerk van de dames uit het dorp. In de late namiddag stapten allen weer in de bus, behalve de twee dames van de organisatie, die maar bleven afscheid nemen en danken. Ook wij waren meer dan tevreden en dankbaar.

  En donderdag streek een groep van acht Engelsen neer, onder leiding van een goede vriend, de Anglicaanse priester Andrew van Canterbury, die al eerder bij ons verbleef. Hij ijvert al jaren om zijn kerk en gelovigen te openen voor wat er werkelijk in Syrië gebeurt. Zo was hij vorig jaar in september met een delegatie op bezoek bij president Assad, wat in Engeland een golf van verontwaardiging verwekte. Wat door Canterbury wordt gedaan en gezegd heeft grote invloed in de Engelse politiek, geheel anders dan bij ons. Met veel humor vertelde hij over de kerkelijke en politieke reacties. Uiteraard leven de monsterleugens over Syrië in Engeland even erg als bij ons en hun politici en journalisten blijken het nog moeilijker te hebben om te erkennen dat zich fataal vergist hebben. ’s Avonds hadden we met de groep een  bijzonder aangename uitwisseling. De groep heeft een jonge alawitische vrouw uit Lattakia als tolk en gids bij zich. Toen ze vernam dat ik uit België kom, vertelde ze enthousiast over haar goede vrienden uit Antwerpen, waarbij we meteen  begrepen dat het ook onze goede vrienden zijn.

  Echo-team

  Zondagavond begon een cursus in het grote salon bij de ingang. Een twintigtal jongeren uit het dorp nemen deel alsook enkele zusters en fraters. De bedoeling is mensen vormen tot goede managers van kleine of grote bedrijven. De volle nadruk ligt evenwel niet op het economisch rendement maar op de harmonieuze en constructieve samenleving en samenwerking van de groep. Drie jonge Syriërs, twee jongens  en een meisje vormen het “echo-team, dat nu twee jaar bestaat. Zij zullen twaalf dagen lang, van vier tot zes en van zeven tot negen de vorming geven. En ze doen het  schitterend met levendige interactie. De deelnemers leren zichzelf en de anderen beter kennen en op een aangename manier met elkaar omgaan. Duidelijk werd gewezen op de concrete gevaren vanuit het westen en de communicatiemiddelen die eerder groepen tegen elkaar willen opzetten, terwijl we geroepen zijn om in vrede samen te leven en samen te werken met de verschillende rijkdom die ieder heeft. Hun cursus steekt vol met kleine psychologische oefeningen om conflicten positief op te lossen.

  Onwillekeurig denken we  terug aan de vormingssessies (“counseling”) waarmee we in de jaren ’70 overspoeld werden, geïnspireerd door de hogepriesters van de humanistische psychologie (Abraham Maslow + 1970, Erich Fromm + 1980, Carl Rogers +1987, Benjamin Spock + 1998…) Alom werd groepsvorming gegeven opdat de mensen hun diepste gevoelens zouden ontdekken. Ook religieuze gemeenschappen nodigden dergelijke psychologen uit om in plaats van bezinningsdagen en retraites, groepssessies te organiseren. Kerk én de maatschappij zijn er met twee voeten ingetrapt. In plaats dat mensen aangespoord werden om hun roeping en engagement beter te vervullen, begonnen ze (eng individualistisch) te “voelen” dat ze door een andere levensvorm of inzet meer werden aangetrokken. Het was één grote psychologische manipulatie, los van de  werkelijkheid. Het christelijk geloof en het evangelie speelden plots geen rol meer. Het resultaat is inmiddels bekend: kerken, seminaries, kloosters liepen leeg. Hoe geheel anders is de vorming die deze drie moslimjongeren geven. Zij willen door een meer oprechte kennis en aanvaarding van zichzelf, van de  anderen en van de  maatschappij bijdragen aan een positieve en creatieve samenleving en samenwerking. Soms geven ze uitdrukkelijk evangelische gedachten weer zoals de spontane neiging om bij anderen de splinter uit hun oog te halen terwijl we zelf een balk hebben. Zij stralen veel meer evangelie uit dan de hoger genoemde hogepriesters.

  Een nieuwe valstrik voor Syrië

  Op 5 september werd de belegering van IS van Deir Ezzor na meer dan drie jaar doorbroken. Sindsdien behalen het Syrische leger en zijn bondgenoten ook hier de ene overwinning op de andere. Onze fraters waren de aller eersten die met een hulpkonvooi binnen reden. IS wordt ook hier steeds meer verdreven. De mensen die al meer dan drie jaar geen gewoon voedsel hebben gezien, krijgen weer verse groenten, fruit, vlees, water, elektriciteit… Ze vieren feest en helpen elkaar om er weer bovenop te geraken. Het bevrijde militaire vliegveld is weer operationeel. Dinsdag hebben het Syrische leger en hun bondgenoten de Eufraat ten oosten van de  stad overgestoken, vele terroristen gedood en oorlogsmateriaal in beslag genomen. Ook vele IS strijders verlaten als ratten hun zinkend schip of liever, ze vluchten in rubberbootjes.

  We mogen er gerust in zijn: het kalifaat gaat niet door. Dit was bedoeld om een onafhankelijk Soennistan te  creëren, te paard op het Syrisch en Irakees grondgebied als begin van de verdeling van die landen in ministaten die zich blijven bestrijden. Hierna moest dan nog een Shitiistan komen en in Syrië een afzonderlijk staatje voor de Alawieten, voor de christenen en de  Druzen. De geliefde zionistische droom. Toch heeft het Pentagon al lang een nieuw plan klaar, “Rojava” genaamd. Hiermee wil het een onafhankelijk Koerdistan creëren te paard op Syrië en Irak om toch aan het “verruimde Midden-Oosten” verder te werken.

  Brett McGurk is de speciale gezant van Trump om IS te bestrijden. Hij was al raadgever van Obama. Op 18 augustus organiseerde hij een samenkomst, zogezegd met stamhoofden, om IS te bestrijden. En wat bleek? Verschillende leiders van IS waren uitgenodigd. Op 26 augustus kwam een Amerikaanse helikopter 2 Europese IS leiders oppikken vooraleer ze door het Syrische leger gevangen genomen werden. En op 28 augustus kwamen speciale Amerikaanse strijdkrachten nog eens 20 IS leiders met hun familie in veiligheid brengen. Alles in dienst van het zionistische plan Rojava om een onafhankelijk Koerdistan te maken en alvast zo Syrië en Irak te breken. Inmiddels heeft Massoud Barzani, de leider van de Iraakse Koerden, een referendum over een onafhankelijk Koerdistan aangekondigd voor 25 september terwijl de zionisten al 200.000 Israëlische Koerden klaar houden om naar het gebied te sturen. Uiteraard jagen ze hiermee Turkije de kast op en ook Syrië en Rusland willen op deze wijze geen ondermijning van Syrië en Irak. Het zal wellicht ook zo ver niet komen maar … ondertussen gaat de oorlog tegen Syrië toch maar verder (Thierry Meyssan, 19 september 2017, http://www.voltairenet.org/article197914.html). Na de “Arabische Lente”, de “gematigde rebellen”, Al-Nousra, IS, heeft het Pentagon nu een wapenlevering voorzien van 500 miljoen dollar langs Ramstein (Duitsland) voor Koerdistan. Dit is een nieuwe investering voor een oorlog tegen Syrië (http://www.voltairenet.org/article197985.html)

   

  Rusland is de enige wereldspeler die nu met gezag kan onderhandelen met alle betrokken partijen, ook met hen die de meest onverzoenlijke belangen nastreven, zoals Israël en Iran. Washington is als onbetwiste sterkste militaire supermacht op diplomatiek vlak zwak en is niet gewoon noch in staat om vanuit een zwakke positie te onderhandelen. Hopen maar dat er niet te veel achter de schermen diplomatiek geregeld wordt (zoals: de  gas  voor de Russen en de olie voor de VS). Rusland mag gerust in de  toekomst vergoed worden voor zijn belangrijke steun aan Syrië, maar de VS verdienen een strenge  veroordeling voor hun misdaden en moeten hun verwoestingen vergoeden. Helaas blijft oorlog voeren een Amerikaanse verslaving: “Het gaat niet alleen over Korea of het Azië aan de Zuidzee, maar ook over het Midden-Oosten, Noord Afrika, Zuid Azië, de uitbreiding van de NAVO in Europa, Oekraïne en de Balkan, Venezuela, Cuba en Latijns  Amerika, over conflicten in alle uithoeken van de aardbol in het verleden en het heden. Dit maakt deel uit van Amerika’s obsessie om oorlog te voeren omdat vrede absoluut verboden is voor Amerikaanse heersers” (Finian Cunningham, 16 september 2017: https://sputniknews.com/columnists/201709161057451619-us-alien-peace/)

   

  2000 kinderschoentjes in het Sokolniki Park

  In 34 Russische steden werd op 14 september gemanifesteerd n.a.v. het begin van het schooljaar door de pan Russische “pro vita” beweging met de slogan: “Zij hadden naar de school kunnen gaan”. Rusland heeft in het verleden een verschrikkelijk hoge abortuspraktijk gehad. Nu nog, zegt de beweging, verliest Rusland iedere dag de leerlingen van een grote school, nl. 2000. Zoveel paar kinderschoentjes werden in het Sokolniki Park van Moskou uitgestald. Sinds 2,5 jaar wordt hard gewerkt aan een verbetering van de mentaliteit. Vele vrouwen worden effectief geholpen om hun kindje te houden. De laatste vier jaar is het aantal abortussen al gehalveerd. Op 15 augustus hield de orthodoxe kerk in Moskou een nachtelijke liturgie om de kindermoord te stoppen. Een terugkeer naar de eerbied voor het menselijk leven is ook in onze westerse landen een dringende noodzaak.

   

  En dit nog:

  vOns vorig bericht aangevuld en geïllustreerd met niet minder dan vijftien video’s: over de laatste Astana-overeenkomst; Mar Moussa; Armeense christenen die de Kruisverheffing vieren; Koerden tegen Syrië; de Russische luchtmacht; twee oorlogsrapporten; Rusland die internationale journalisten uitnodigt; geen olie, geen geld, geen kalifaat; vijf video’s over de verschrikking van drugs en captagon; de samenzwering van de VS en Israël tegen Sytrië: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-43/

  vUn racconto commovente della spedizione di soccorso da Qara a Deirezzor  
  http://oraprosiria.blogspot.it/2017/09/una-storia-eccezionale-la-spedizione.html  Ecco le cose di cui a Deir ez-Zor hanno ancora grande bisogno:

  1.Forniture mediche di base
  2. Sistemi di depurazione dell'acqua
  3. Alimenti che non necessitano di cottura
  4. Latte in polvere
  5. Scarpe
  6. Prodotti per l'igiene personale
  7. Abbigliamento per neonati
  8. Una buona stretta di mano amichevole e una tazza di tè.

  Ciao!  Fiorenza

  vDe vergeten genocide op de Armeniërs:  http://www.golfbrekers.be/de-vergeten-genocide-op-de-arameeers/

  vBoris Johnson wil het huidige Syrië niet steunen (want dan moet hij toegeven dat hij zich vergist heeft): http://www.golfbrekers.be/zogezegd-244/

  vTrumps toespraak voor de VN: http://www.golfbrekers.be/zogezegd-245/

  P. Daniel

  22-09-2017 om 17:22 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke stijging kinderarmoede
  Het gaat de verkeerde kant uit met kinderarmoede in ons land. Volgens de cijfers van Kind en Gezin steeg de kinderarmoede in Vlaanderen tussen 2006 en 2015 van 6,9 naar liefst 12 procent. En dat terwijl de welvaart  gestaag toenam.

  In 2006 leefden 693.000 Vlamingen onder de armoedegrens. In 2015 waren dat er nog altijd 663.750 - amper 30.000 minder dus. In percentages uitgedrukt is dat een lichte daling van 11,4 naar 10,3 procent van de Vlaamse bevolking. Ver uit de buurt van het streefcijfer (5,7 procent) dus.

  22-09-2017 om 13:09 geschreven door Gust Adriaensen


  21-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schande van de partijfinanciering
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De berg geld waarop politieke partijen zitten, was nooit zo hoog. Uit een nieuwe studie blijkt dat ze het steeds moeilijker hebben om er een zinnige bestemming voor te vinden.

  118,1 miljoen euro. Zoveel bedroeg het netto­mo­gen (schulden niet inbegrepen) van alle Belgische politieke partijen samen in 2016. Dat blijkt uit een nieuwe Vives-studie van Bart Maddens en Jef Smulders (KU Leuven).

  Daarmee breken de partijen een record. Nooit zaten ze op een grotere berg geld en eigendommen, en zonder wetswijziging zal die alleen maar groter worden. Na elke verkiezingsperiode  met de bijbehorende uitgaven , zit er wel een dipje in de evolutie van het vermogen, maar de trend op langere termijn is stijgend. In zestien jaar tijd is het partijkapitaal meer dan verdubbeld, van 53 naar 118,1 miljoen euro.

  En die berg geld komt van ons allemaal. De belastingbetaler. Een regelrechte schande! De partijen die aan de macht zijn, zitten door allerlei regeringsmaatregelen, voortdurend in de portemonnee van de zwakste burgers. En diezelfde burgers worden ertoe gedwongen die politieke partijen rijker en rijker te maken. Zodanig rijk, dat ze met hun geld geen blijf meer weten.

  Het partijfinancieringssysteem dat deze schandelijke evolutie veroorzaakt heeft, moet dringend fundamenteel hervormd of gewoon afgeschaft worden. Maar je kan het al raden. De rijkste partijen zijn niet happig om daarover zelfs maar na te denken. Zeker niet de allerrijkste politieke formatie. Je weet wel, die partij die de grote verandering beloofde.

  21-09-2017 om 07:58 geschreven door Gust Adriaensen


  20-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is er een verschil tussen burgerbeweging en partij?

  In De Standaard van 20 september steekt journalist Guy Tegenbos zijn sympathie voor de zgn. 'burgerbewegingen', die tegen de bestaande partijen in, aan hun eigen politieke verhaal beginnen, niet onder stoelen of banken.

  Hij stelt wel erg rooskleurig voor. Precies alsof de mensen die daarin actief zijn alleen maar het beste met de gemeenschap voorhebben en nooit gedreven worden door eigen- of clanbelang, door machtsdrang of rancune.

  Als voorbeeld geeft Tegenbos de 'nieuwe beweging'  'De Burgers' in Grobbendonk. Dat is m.i. zeker geen goed voorbeeld. Het geeft te denken dat degenen die tot de machtigste politieke figuren van de meerderheid behoren (een partijvoorzitter, een schepen, een OCMW-voorzitter) pas in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, na 5 jaar bestuur, 'het gehad hebben met de manier waarop aan politiek wordt gedaan'. Zij waren nochtans door hun functie en mandaat in staat om vanaf het begin op een andere manier aan Grobbendonkse  politiek te doen. Of waren ze daartoe niet bekwaam of niet moedig genoeg?

  Ik ben het ook niet eens met de bewering van Tegenbos dat het beheer van een gemeente weinig te maken heeft met maatschappijvisie. Zeker op het vlak van ruimtelijke ordening, stedenbouw, sociaal en cultureel beleid, speelt de maatschappijvisie een belangrijke rol.

  20-09-2017 om 08:40 geschreven door Gust Adriaensen


  19-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gelovige topwetenschapper
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Leen Decin (42) verwierf als astronome wereldfaam met haar ontdekking van windvlagen op exoplaneten, wat wijst op mogelijk levensvatbare ˜aardes" bij een andere ster dan onze Zon. Zij is een topwetenschapper die tegelijkertijd ook in God gelooft en duidelijk uitkomt voor haar katholieke identiteit en overtuiging.

  -'Ze zijn niet dik gezaaid, beroepswetenschappers die tegelijkertijd ook in God geloven  of dat durven toe te geven. De ratio houdt hen tegen. Terwijl er volgens mij geen conflict hoeft te bestaan tussen een rationele en een metafysische kijk op het leven. Het zijn twee verschillende manieren om naar de wereld te kijken. Het zijn twee polen waartussen ik mij beweeg, op zoek naar inzicht.'

  -˜Het probleem met militante atheïsten zoals de Britse schrijver Richard Dawkins is dat ze een wiskundige logica proberen toe te passen op iets wat helemaal niets met wiskunde heeft te maken. Je kunt het bestaan van God niet wetenschappelijk be­wijzen, en je moet de Bijbel ook niet als een wetenschappelijk werk willen lezen.'

  -'Ik kan me alleen geen leven indenken waarin geen plaats zou zijn om na te denken over God.'

  -˜Jezus is in de geschiedenis de eerste profeet geweest die resoluut de kant van de uitgestotenen koos. Zijn pleidooi voor de rechten van zwakkeren werkt vandaag nog steeds in ons rechtssysteem door. Dat je ­onschuldig bent tot het tegendeel wordt ­bewezen: heel mooi vind ik dat. Te weinig mensen beseffen hoe het christendom nog in de vezels van onze maatschappij zit, ook al zijn de gelovige christenen in die maatschappij een minderheid geworden.'

  -˜Er zijn een aantal onfrisse dingen gebeurd in de Kerk, die breed in de pers zijn uitgemeten, Maar de Kerk doet ook een aantal dingen heel goed. De brug slaan naar sociaal ­achtergestelden, bijvoorbeeld, naar vluchtelingen, naar ontheemden. Helaas hoor je de media daarover minder.'

  -'Mensen veronderstellen dat de wetenschap een antwoord biedt op alle vragen. Dat is niet zo. De vraag 'Wat was er voor de oerknal?' heeft nog steeds geen antwoord. Hoe het heelal is ontstaan, weten we niet, daar stopt onze kennis. We kunnen enkel wiskundig aantonen dat met de oerknal ruimte en tijd zijn ontstaan, meer niet. We weten niet eens zeker of er wel een 'voor' was , misschien was er gewoon niets. Het idee dat de wetenschap alle antwoorden heeft, is een illusie.'

   

  Bijlagen:
  Leen Decin.jpg (70.9 KB)   

  19-09-2017 om 11:18 geschreven door Gust Adriaensen


  17-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dalrymple over religie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Theodore Dalrymple (Londen 1949), arts-psychiater, polemist, auteur, in het Canvasprogramma 'Wanderlust':

  -'Ik ben zelf niet gelovig maar ik ben niet antireligieus. Als je religie verwerpt, verwerp je een hele beschaving. Onze beschaving is altijd een religieuze beschaving geweest.'

  -'Er zit ontzettend veel troost in religie.'

  -'Niet-religieuze begrafenissen zijn vaak ontzettend gênant. Dat zijn religieuze begrafenissen niet. Zij zijn zo mooi dat ze je troosten. Niet-religieuze begrafenissen zijn nooit zo mooi.'

  -Het valt me op dat vooral in niet-religieuze begrafenissen mensen zich vaak niet anders kleden dan normaal. En als je je niet anders kleedt voor een begrafenis dan wanneer je naar de supermarkt gaat om wat spullen te kopen, dan is er iets verloren gegaan in het leven. Het gevoel voor het sacrale.'

  Bijlagen:
  Dalrymple.jpg (5.2 KB)   

  17-09-2017 om 21:42 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artificiële identiteit

  Volgens Anneleen Van Bossuyt, europarlementslid voor de NVA, probeert Jean-Claude Juncker de burgers in zijn State of the Union elk jaar opnieuw een artificiële identiteit op te dringen. 'Praat ons geen Europagevoel aan!, gebiedt zij Juncker ferm.

  Praat ons geen artificiële Vlaamse identiteit aan, mevrouw Van Bossuyt! Geen probleem ermee dat er mensen zijn die zich in de eerste plaats Vlaming voelen, wat 'Vlaming' ook precies moge betekenen. Maar doe niet alsof de overgrote meerderheid van de Nederlandstaligen zo voelt of moet voelen.

  Een identiteit, zo doceert Van Bossuyt, bestaat, als een ui, uit vele lagen. Gentenaar, Vlaming, Europeaan. Zo omschrijf ik mezelf, en met mij vele Vlamingen.

  Tja. Bij nadere beschouwing ontbreken er opvallende rokken aan uw ui, mevrouw het europarlementslid. U vergeet uw Dorpsstraat, ergens in Melle. En ook België, of u dat nu graag hebt of niet, vormt eveneens een uiterst belangrijke rok, zeker voor u als Europarlementslid. Want zonder België was er geen vetbetaalde plaats voor u in dat Europese parlement. Wat u in uw portemonnee krijgt om tekeer te gaan tegen de 'euroknuffelaars', is zeker niet dorps en weten de Mellenaars in hun Dorpsstraat waarschijnlijk niet. Ik zet het even op een rijtje. Wedde: 8500 euro; onbelaste vergoeding: 4320 euro; reis- en accommodatiekosten tot een maximum van 4264 euro. Per maand. Bovendien een  verblijfsvergoeding voor officiële vergaderingen van 306 euro per dag, en 2/3 terugbetaling van uw medische kosten.

  En asjeblief, kom als bewijs van 'open op de wereld', niet uitsluitend met baggerschepen, bier en diepvriesgroenten voor de dag! Herleid niet alles tot business.

  Wedden dat uw buren in Melle, veel ruimer denken en niet gevangen zitten in een vaag Vlaminggevoel?

  17-09-2017 om 11:19 geschreven door Gust Adriaensen


  16-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water geen consumptieproduct

  Het Vaticaan:

  'Water moet beschikbaar  blijven en mag geen consumptieproduct  worden, want dan dreigt het recht op water ondergeschikt te worden aan de marktlogica. Met betrekking tot het water moet de menselijke solidariteit voorrang blijven hebben op het principe van privé-eigendom. '

  16-09-2017 om 19:30 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Ik druk u van verre de hand' -Willy Thijs

  Retie en de Oorlog 1914-1918 in de brieven van soldaat Jan Gevers en het dagboek van brancardier Karel Oostvogels.

  ----------------

  'De brieven van Jan Gevers en het dagboek van Karel Oostvogels zijn unieke documenten. Ze gooien ons terug in de tijd en tonen ons hoe het was om als eenvoudige Kempenzoon terecht te komen in een oorlogszone waar overleven, lichamelijk en geestelijk, opeens het allerbelangrijkste werd. Het beeld van de 'grote oorlog' dat wij via hun geschriften krijgen is soms rauw, soms ontroerend, soms banaal, maar altijd ongemeen boeiend.'

  Willy Thijs  16-09-2017 om 14:24 geschreven door Gust Adriaensen


  15-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Daniël Maes in het Syrische klooster Mar Yakub

  XII/37

  Vrijdag 15 september 2017

  Hoog in het massieve rotsgebergte

  Van zondagavond tot dinsdag voormiddag waren we met vijf fraters te gast in het Syrisch katholiek klooster Mar Moussa el Habashi, de heilige Mozes, de Ethiopiër. Bij gelegenheid van ons kort bezoek enkele weken geleden had de kleine  gemeenschap er op aangedrongen dat we eens  langer zouden blijven. Deze Mozes was eens  een monnik in Mar Yakub die in de 6e eeuw  als kluizenaar  in deze voormalige Romeinse toren  ging leven. Geleidelijk werd het klooster uitgebouwd en nu zijn er enerzijds het mannenklooster en hoger op, het vrouwenklooster, dat op dit ogenblik evenwel onbewoond is. Mar Moussa is juist 37 km van ons verwijderd en behoort tot het dorp Nebk maar ligt helemaal afgelegen in de   bergen. Voor de oorlog trokken jongeren er van hier naartoe rechtstreeks over de bergen. Het onthaal was weer heel hartelijk. Er waren twee broeders (en drie mannen) en twee zusters. Af en toe komen er weer gasten. Driemaal wordt er in de oude kerk gebeden, met veel stilte. Voor de maaltijden wordt verwacht dat ieder meehelpt. Ze hebben een kleine kaasmakerij, die ons erg interesseerde vermits wij in onze nieuwbouw een ruimte hebben voorzien eveneens voor een kleine kaasmakerij die juist nu met de productie begon. In een moment van gezamenlijk delen vernamen we dat hun leven in drie punten kan samengevat worden: spirituele verdieping van het toebehoren aan Christus, de gastvrijheid en de handenarbeid. Het meest indrukwekkend is wel de stilte. Hun leven verloopt tussen het eeuwige zwijgen van de indrukwekkende bergtoppen. Op de weg naar het klooster wordt er op bordjes herhaaldelijk aan herinnerd dat dit een plaats van stilte is. Er is trouwens ook niets te horen. Wie van een ernstige verslaving verlost wil worden, zal in deze natuur wellicht meer efficiënte bevrijding vinden dan in  een gespecialiseerde  kliniek. Aan het klooster geraken is al een hele prestatie. Eerst is er een asfaltweg, dan een weg met rotsstenen die al flink klimt en tenslotte is er een steile trap die langs de rotsen naar boven slingert. En nu hebben we de  trappen geteld: 342. Van het mannenklooster is er naar het vrouwenklooster nog eens een lange trap naar beneden, dan een brug over een duizelingwekkende ravijn en een steile trap, naar schatting samen een 150 treden. We kregen  de nodige sleutels mee om zelf het vrouwenklooster te bezoeken. Het is helemaal op dezelfde wijze op en in de rotsen gebouwd.  En om in het mannenklooster binnen te geraken moet je door een kleine rotsholte kruipen om u dan rechts nogmaals door een enge rotsholte te wringen. Ik ben lang niet de enige die me hierbij meermaals gestoten heb. De kamers zoals de keuken, de  afwasplaats en de logeerkamers zijn rotsholten die van het nodige werden voorzien. De meesten van ons hebben ’s nachts op het hoogste terras geslapen en (al of niet) kunnen genieten van een achter de bergen  langzaam opkomende zon die vlug  een brandende vuurbol wordt. Tijdens de maaltijden hebben we hartelijk gedeeld over lijden en hoop in de oorlog. Blijkbaar vonden de  terroristen het ook te moeilijk om tot hier te geraken, zodat het klooster gespaard bleef. Het klooster van Mar Moussa blijft een uitzonderlijke parel van natuurlijke schoonheid in het Syrisch gebergte, een tijdeloos monument van steen en stilte.

  Kruisverheffing

  De Kruisverheffing op 14 september is in het oosten een groot  feest en gaat al terug op een traditie van de 6e eeuw. De hl. Helena, moeder van keizer Constantijn heeft de drie kruisen  teruggevonden waarop Jezus en de twee andere veroordeelden gestorven zijn. Bovendien is deze dag de stichting dag van onze gemeenschap. Voor de oorlog werd dit met veel personaliteiten gevierd. Voorlopig houden we het nog bescheiden. De oorlog is nog niet helemaal gedaan en er zijn nog te veel ongure elementen in het land die betaald worden om ontvoeringen te plegen en het land verder te ontwrichten. Er zijn nog te vele “slapende cellen”.  Met de byzantijnse pastoor en enkele christenen uit het dorp hebben een plechtige viering en een feestmaaltijd gehouden.

  Deir Ezzor

  De zuivering van Deir Ezzor gaat verder. Nu is ook de luchthaven bevrijd. Daar hebben soldaten  en burgers zo heldhaftig weerstand geboden de voorbije drie jaar dat het kan vergeleken worden met Leningrad 1941. De Russische raketten met grote precisie afgeschoten van op de vloot van de Zwarte Zee (650 km verder) blijken het hele afweersysteem van IS vernietigd te hebben waardoor het Syrische leger met succes de bevrijding kon verder zetten.

  Vorige keer heb ik vermeld hoe twee van onze fraters het eerste hulpkonvooi in het sinds drie jaar belegerde gedeelte van Deir Ezzor konden brengen. Ik gaf enkele indrukken van wat ik van hen vernam.  Ziehier nu hun uitgebreid verslag met foto’s:

  https://www.maryakub.net/2017/09/10/first-humanitarian-aid-convoy-to-deir-ez-zor-syria-since-three-years-siege/

  Twee vragen blijven over. De bevrijding van Deir Ezzor is voor het einde van de oorlog van het allergrootste belang. Waarom krijgt dit plots in onze media geen aandacht? Vervolgens hebben “de grote democratieën” tijdens de oorlog in Syrië regelmatig plechtig opgeroepen tot humanitaire hulp vooral wanneer hun “gematigde rebellen” in het nauw zaten. In het belegerde gedeelte van de stad zijn de voorbij jaren velen gestorven, niet alleen door de beschietingen en mijnen van de terroristen maar vele kinderen stierven door gebrek aan eten, drinken en medicamenten. De nood van de  bevolking is bij de bevrijding nu immens  groot. Waarom haasten Syrië, Rusland en wij ons om dringende hulp te bieden en komt er geen gram voedsel noch één druppel water van de westerse landen?

  Van opium naar captagon

  Vanaf het begin van de oorlog werden systematisch dorpen door gewapende bendes overvallen. Mensen werden gedood of ontvoerd, huizen werden leeg gehaald en verwoest, infrastructuur werd vernietigd. Regelmatig kwamen vluchtelingen hier toe en vroegen hulp of onderdak. Ziehier wat een man toen voor ons getuigde. Hij zag een rebel met een mitrailleur op een open terreinwagen die willekeurig mensen in de straat neermaaide. Toen hij zelf door een kogel van een soldaat getroffen werd, barste hij in een schaterlach uit en zeeg bloedend neer. De ooggetuigen voegde er aan toe: dat is het werk van captagon. We wisten toen niet waarover het ging maar ondertussen is een en ander duidelijker geworden.

  Wat opium was voor de oorlogen in Vietnam en Afghanistan in 1970-80, is nu captagon voor de oorlog tegen Syrië. Daarmee wordt door de wereldheersers de oorlog tegelijk gefinancierd én gevoerd. De Saoedische prins Abdel Mohsen Ben Wallid Ben Abdel Aziz werd op 27 oktober 2015 samen met vier medeplichtigen opgepakt op de luchthaven van Beiroet toen hij met zijn koninklijk vliegtuig wilde vertrekken samen met 2 ton captagon en een grote hoeveelheid cocaïne, verborgen in 40 diplomatieke valiezen. Een jaar eerder, in april 2014 waren al 15 miljoen pillen onderschept in de haven van Beiroet. De prins was natuurlijk zo onschuldig en onwetend als een misdienaartje, maar die vier slechteriken werden streng gestraft. Op 16 februari 2016 besliste Saoedi-Arabië op zijn beurt om Libanon te  straffen omdat het de captagon-handel in de openbaarheid had gebracht: de bijdrage van 3 miljard aan de Libanese veiligheidsdiensten werd ingetrokken.

  “Captagon, in 1963 ontdekt en door de ONUDUC geklasseerd onder de groep van stimulerende middelen van het type amfetamine (ATS) met een chemische samenstelling op basis van Fenethyline[U1] , is het kracht gevend  middel bij uitstek van de djihadisten, de vrienden van de  VS en Saoedi-Arabië, die er overvloedig gebruik van maken om hun aards paradijs te veroveren” (Rene Naba, mondialisation.ca,  22 augustus 2017:  http://www.mondialisation.ca/liban-le-captagon-le-nerf-de-la-guerre-de-syrie-un-puissant-facteur-dabrutissement-des-zombies-criminogenes-petro-monarchiques/5605082).

  En zoals de “strijd tegen de drugs” pas voor goed de drughandel deed floreren, zo heeft “de strijd tegen het terrorisme” het terrorisme overal doen groeien.

  Van westerse flaters naar een Syrische overwinning

  In de zomer van 2012 zou Bahar al-Assad ten val komen of vertrekken. Iedereen wist dit. De westerse staatshoofden en ministers (vooral de Franse) wedijverden om de  sterkste uitspraken ten einde met hun profetische vooruitziendheid alvast het onwetende volk voor te bereiden. Wie dit durfde tegenspreken werd smalend voor een “Assad-fan” uitgescholden en voor een vijand van de democratie. De westerse warhoofden wisten wat ze zeker niet wilden, maar wisten niet hoe die leegte dan moest opgevuld worden, tenzij met chaos. Inmiddels zijn al deze westerse luidsprekers opgeruimd en krijgt de Syrische president van zijn volk meer steun dan ooit voorheen. Toch bleven de westerse discours het door de CIA voorgeschreven deuntje tot in den treure herhalen, zonder enige voeling met de werkelijkheid. En zo is het resultaat nu precies het tegendeel van wat de westerse heersers met miljarden hebben nagestreefd. De Syrische regering is niet ten val gekomen en het volk is samen met leger, regering en president meer één dan ooit.  Syrië is niet ontmanteld in kleine confessionele mini-staatjes die onder elkaar oorlog blijven voeren zonder einde. Iran en Hezbollah zijn niet verzwakt, laat staan uitgeschakeld maar juist sterker geworden en Iran zal, zoals  Rusland, voor lange tijd als trouwe bondgenoot in Syrië blijven. Syrië zal een model worden van weerstand tegen het VS-Israël imperialisme, de overgang markeren van een unipolaire naar een multipolaire wereld en met zijn eigen creativiteit land en samenleving heropbouwen. Syrië zal zich daarbij niet naar het westen maar naar het oosten richten zonder de ziekelijke drang van altijd meteen het allernieuwste te moeten hebben. Laat het voor het westen een goede les zijn. Zelfs wanneer de wereldheersers er tot heden in geslaagd zijn de bodemrijkdommen van zovele landen die ze eerst ontwricht hebben in beslag te nemen, toch heeft het hen maar heel weinig voordeel gebracht. Immers al hun energie, kennis, geld en mogelijkheden blijven ze steken in de ontwikkeling van spitstechnologie om nog vlugger, nog efficiënter, nog massaler te kunnen moorden en vernietigen. (Nuttige lectuur, die ik zelf (nog) niet gelezen heb, lijkt mij het boek van de Nederlandse diplomaat en deskundige van de Arabische wereld: Detroying a Nation. The Civil War in Syria, 2017)

  En dit nog:

  vOns vorig bericht  met tien video’s geïllustreerd: http://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-42/#more-36957

  vOns vorig bericht geordende en geïllustreerd:https://www.geotrendlines.nl/syrie-verplettert-islamitische-staat/

  vHet westen is alleen geïnteresseerd aan humanitaire hulp voor gebieden die onder controle van de terroristen staan :

  https://www.controinformazione.info/alloccidente-interessa-soltanto-inviare-aiuti-nelle-zone-controllate-dai-terroristi-in-siria/

  vhttps://it.sputniknews.com/mondo/201709095000125-russia-missione-umanitaria-deirezzor/

  vIsraëlische wapens voor de terroristen:http://www.hispantv.com/noticias/siria/353044/israel-suministra-armas-rebeldes-els-daraa 

  vTwee Tsjechen hebben een bierbrouwerij gestart in Safita:http://www.golfbrekers.be/syrie-bier-verzacht-de-zeden/

  vZr Hatune Dogan legt uit dat 80 % van Merkels gasten sinds september 2015 valse vluchtelingen zijn:http://www.golfbrekers.be/europa-heeft-de-wolven-binnen-gelaten/

   

   

  P.S. Van vele vrienden verneem ik dat ze deze berichten doorsturen of afprinten voor hun vrienden. Eentje die telkens weer nieuwe belangstellenden krijgt, vraagt nu te vermelden dat je gewoon je email aan mij kunt geven als je deze berichten wil ontvangen. Zo simpel is dat, bij welzijn en leven: maesdaniel3@gmail.com

  P. Daniel

  15-09-2017 om 22:21 geschreven door Gust Adriaensen


  14-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  In een column onder de titel 'De partij is gans het volk', analyseert en fileert Marc Reynebeau op een bijzonder scherpzinnige wijzeMR de ideologische, programmatische en electoraal-tactische bokkensprongen van De Wever en zijn partij.

  Ideologisch en programmapunt nummer 1, de Vlaamse onafhankelijkheid, is alleen nog maar onder het stof geraakte words, words, words, 'want electoraal niet lonend'. Het als tussenstadium opgevoerde confederalisme -geen kat weet wat het precies inhoudt en hoe het binnen de Belgische context kan werken-, wordt in de ijskast gestopt,'want electorale wervingskracht twijfelachtig, onpeilbaar en onwerkbaar'.

  De bron en de roots van het Vlaams-nationalisme worden door NVA dichtgegooid en doorgezaagd. In de plaats daarvan is een rechts, ultraliberaal economisme de hoofdtoon gaan voeren.

  De NVA is een traditionele machtspartij geworden met een machtspoliticus pur sang als voorzitter, die de pretentie heeft de zgn. 'Vlaamse volkswil' te reduceren tot wat hij en zijn partij naar voren schuiven.

  Dat alles is inderdaad, zoals Reynebeau concludeert, bijzonder pijnlijk en ontgoochelend voor de klassieke flaminganten.

  14-09-2017 om 21:07 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De armste en de rijkste Belg

  Marc Reynebeau:

  'Het financieel vermogen van de armste 10 procent Belgen groeide tussen 2014 en 2017 met bijna 245 euro. De 1 procent rijkste Belgen streek in diezelfde periode bijna 350.000 euro op. Tegenover elke euro die de armste won, kreeg zijn rijkste landgenoot er 1.429 bij.'

  14-09-2017 om 07:47 geschreven door Gust Adriaensen


  13-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georganiseerd geweld
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ook na de beelden uit het slachthuis in Izegem zal de Belg niet minder vlees eten, aldus freelancejournalist Thomas Detombe in De Standaard. Hij merkt dat veel mensen niet willen nadenken over de ware omvang van het probleem.

  Detombe slaat de spijker op de kop. De kernwoorden van zijn betoog zijn m.i. 'industrieel geïnstitutionaliseerd  en georganiseerd geweld'. Dat leidt niet alleen tot normvervaging en mishandeling maar IS ipso facto normloos én onmenselijk/ondierlijk gewelddadig.

  Maar dat geweld beperkt zich niet tot de slacht van dieren. Het is inherent aan ons economisch systeem waarin grootschaligheid en winstmarges allesbepalend zijn. Zij determineren ook het consumeergedrag en de levenswijze van individuen en gemeenschappen.

  'Wij' plegen daarom dag na dag geweld op de fauna en flora van dit planeetje, op zijn bodem,zijn lucht, zijn water. Een van de gruwelijkste voorbeelden van industrieel/economisch geïnstitutionaliseerd en georganiseerd geweld op mensen, is het gemotoriseerd verkeer.

  Opvallend is evenwel dat de commotie en de media-aandacht omtrent de slachthuishorror eigenlijk groter zijn  dan voor het verkeersgeweld.Ook dat is normvervaging.

  Een fundamentele omkering in consumeergedrag en levenswijze én sociaal-economisch systeem, is nodig.

  13-09-2017 om 20:27 geschreven door Gust Adriaensen


  12-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vlag en de lading

  Politicoloog Bart Maddens wijst in een opiniestuk terecht op de tegenstelling tussen de officiële ideologie en de kern van het programma van NVA én de Belgische, traditionele, conservatieve partij die ze met de groeiende machtsverwerving geworden is.

  Dat werd al jaren geleden duidelijk. Reeds in 2010 schreef ik : "De Wever blijft onduidelijk wat het uiteindelijke doel van N-VA in verband met de staatsstructuur is. Hij heeft het over 'confederalisme', een woord dat minder agressief klinkt dan 'separatisme' of 'onafhankelijkheid'. Een eufemisme dus. Tegelijk bestaat het een nobele onbekende (toen nog) N-VA-kandidaat, Franken, te zeggen: 'Ik kan het militante deel van onze achterban geruststellen. De N-VA is en blijft gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen.'Als De Wever en zijn partij het voorspelde goede resultaat halen, zal de vraag nog prangender worden: wat kan N-VA realiseren van wat het zo overmoedig beloofd heeft? Dreigt De Wever met zijn 'onafhankelijk Vlaanderen' niet dezelfde weg te gaan als Leterme met zijn 'vijf minuten politieke moed?"

  Scherper en scherper tekent zich af dat voor de NVA, het nationalisme en de onafhankelijkheid van Vlaanderen gebruikt werden en worden als een electoraal (machtsverwerving, weet je wel) attractieve vlag, die evenwel de lading niet dekte. Die lading was keihard en hardvochtig economisch liberalisme, waarbij de rijken nog rijker en de armen nog armer worden. Toen gaandeweg bleek dat het overgrote deel van het Vlaamse electoraat helemaal niet gewonnen was  voor het separatisme, zocht en vond de NVA een andere vlag: de vluchtelingencrisis en het onveiligheidsgevoel. Maar de lading blijft grosso modo dezelfde: zich machtiger en machtiger innestelen in het Belgische en Europese rechtse, neoliberale, kapitalistische, economische systeem. Politieke partijen, middenveldorganisaties -vooral vakbonden- , die zich tegen de bruutheid ervan verzetten, moeten gediaboliseerd of verzwakt worden.

  Als zodanig is NVA inderdaad een traditionele partij geworden, die perfect meedraait en meegraait in het Belgische machtsapparaat.

  12-09-2017 om 00:00 geschreven door Gust Adriaensen


  11-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discriminatie in het onderwijs

  Onder de titel 'Ongelijke kansen, verspild talent', schrijft Paul Goossens een column over de ongelijkheid in het onderwijs.

  De vaststellingen en de analyse van Goossens zijn correct. Overigens kon en kan iedereen die vertrouwd is met het onderwijs het verband tussen sociale herkomst van de leerling en de richtingkeuze/slaagkansen constateren.

  Zelfs binnen het ASO vind je in de zgn. 'sterkste' richtingen in grote meerderheid leerlingen uit financieel en sociaal sterke milieus. Het onderwijs, inhoudelijk en structureel, weerspiegelt, consolideert en versterkt de sociale en financiële klassenstructuur van onze neoliberale maatschappij.

  Het VSO was jaren geleden een ernstige poging om de ongelijkheidskloof in het onderwijs smaller te maken. Dat is door tegenwerking en boycot uitgedraaid op een totale mislukking.

  Onder het mom van verdediging van kwalitatief hoogstaand onderwijs én van onze westerse waarden, houden nu rechtse, neoliberale partijen de structurele discriminatie binnen ons onderwijs, op een fanatieke manier in stand.

  11-09-2017 om 22:40 geschreven door Gust Adriaensen


  10-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Willen jullie meer of minder joden?'

  Auteur Marcel Möring op de joodse begraafplaats en bij het gedenkteken voor Westerbork in Assen (in het Canvasprogramma 'Wanderlust'):

  'En dan staat er een man op in Nederland die vraagt: 'Willen jullie meer of minder moslims?' Dan komt direct bij mij de vraag op: 'Willen jullie meer of minder joden?'

  Bekijk het hele programma via onderstaande link.

  Bijlagen:
  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wanderlust/2/wanderlust-s2a2/   

  10-09-2017 om 21:31 geschreven door Gust Adriaensen


  09-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Daniël Maes in het Syrische klooster Mar Yakub

  XII/36

  Vrijdag 8 september 2017

  Vreemd gevoel van veiligheid

  De bergketen van het Anti-Libanongebergte, onze onwrikbare en indrukwekkende gebuur, was steeds de stille getuige van ons dagelijks leven. Aan de voet van het gebergte hadden onze dorpsgenoten hun vruchtbomen. De kersen van Qâra werden in heel het Midden-Oosten gegeerd als topkwaliteit. Vanaf het begin van de oorlog tegen Syrië werd dit meteen al een verloren paradijs, het hol van de terroristen. Alles werd verwoest en vandaar kwam het gevaar dat ons dagelijks leven mee bepaalde. “Vandaag niet op het groot terrein komen”, “vandaag niet in de tuin werken”, “vandaag voor de veiligheid niet buiten eten”…Het werden de gekende refreintjes. Sinds vorige week werden de terroristen en IS uit de grensstreek en in heel Qalamoun deskundig verdreven. Er zijn nog enkele soldaten die mijnen opruimen en de grens controleren. Geen schoten meer, geen kanongebulder, van dicht of ver af, geen troepenbewegingen meer. Een vreemde stilte. Het is alsof we iets missen. Neen, we zullen ons terug moeten aanpassen aan die  heerlijke Syrische vrede en harmonie die we kenden voor de oorlog.

  En plots is het weer zoals voor de oorlog. Twee groepen willen donderdag-vrijdag-zaterdag komen logeren, samen 70 personen, mannen en vrouwen. En er zijn geen kamers vrij in de nieuwbouw, alles zit vol met hulpgoederen die komen en gaan. Er zijn wel  grote ruimtes, er zijn matrassen en hier en daar kan eventueel een kamer vrij gemaakt worden. Wel, laten we het proberen, ze zijn welkom als ze de beperkingen er  bij nemen. Alles wordt zo goed mogelijk in gereedheid gebracht. Op het allerlaatste moment beslissen de 2 groepen toch nog even te wachten en hun bezoek uit te stellen. Oef.

  Ondertussen is  Deir Ezzor  al in feeststemming om de nakende bevrijding maar tegelijk is er dringende hulp nodig. Een vrachtwagen met hulpgoederen wordt geladen en onze twee fraters, de Vlaming en de Amerikaan, vertrekken  woensdagmorgen mee  naar Deir Ezzor om ter plaatse enkele dagen te helpen.

  Tegelijk werken de  kleine “bedrijfjes” in Qâra onverminderd  verder. De 35 vrouwen die met haak- en breiwerk begonnen zijn, blijven creatief kledingstukjes vervaardigen. We geven het resultaat mee naar het buitenland. Ook ik neem telkens een vol valies mee als ik de kans heb. Sommigen zeggen dat het onnozel is omdat je in een kringwinkel of bij een uitverkoop de mooiste kledingstukken kunt kopen voor bijna niets. Toch doen wij verder en volledig legaal. We delen alles uit als geschenkjes aan vrienden en weldoeners, die er vrij geld voor geven. Aan het einde hebben we ruimschoots wat nodig is en kunnen we deze vrouwen blijven betalen. Ooit zal je op onze website hartverwarmende getuigenissen lezen van vrouwen die have en goed verloren en soms ook hun man en die nu in Qâra bij hun ouders of schoonouders opgevangen worden en dank zij hun breiwerk hun gezin kunnen onderhouden.

  Het eerste hulpkonvooi in Deir Ezzor

  Onze twee fraters vertrokken woensdagmorgen met een hulpkonvooi vanwege de équipe Mar Yakub (vijf vrachtwagens en twee ambulances) naar Deir Ezzor. Hierbij hoorden ook twee dokters, twee verpleegsters en een groep jongens  en meisjes, die het  rood vestje droegen met het teken van onze gemeenschap. Vrijdagavond kwamen ze doodmoe terug. Twee uur hebben we ademloos geluisterd naar wat ze allemaal hebben gezien en meegemaakt. Uren lang rijden onder de brandende  zon in de uitgestrekte woestijn. Naar gelang ze Deir Ezzor naderden waren er  grote diepe gaten in de  weg, die nog maar pas vrij gemaakt was. Enkele lijken van terroristen lagen nog langs de weg. Grote lege hulzen van obussen maakten duidelijk dat de mijnen hier opgeruimd waren. Een vrachtwagen kreeg platte band  en een andere had nog grotere stukken zodat uiteindelijk de inhoud in een andere wagen moest overgeladen worden. De Twee dokters, de  twee verpleegsters die met de ambulancen waren meegekomen hielpen allen mee. Uiteindelijk stond het konvooi voor het centrum van de  stad maar moest wachten.  Asmaa al-Assad, de vrouw van de president, had voor tientallen vrachtwagens hulpgoederen gezorgd en het was de bedoeling dat deze als allereerste de stad zouden binnen rijden. Na een tijd van wachten en heen en weer informeren, werd ons konvooi toch toegestaan het stadscentrum binnen te rijden. De bevolking en de soldaten, sinds drie jaar door IS omsingeld, waren tot heden alleen maar bevoorraad vanuit de lucht. De Rode Halve Maan had met parachutes voor eten gezorgd. Toch zijn er velen gestorven, vooral kinderen, wegens ondervoeding of besmetting. De eerste hulpverlening verliep chaotisch. Duizenden mensen, waarvan verschillenden zichtbaar uitgehongerd drumden samen, smekend om voedsel en drank. Het leger moest tussenbeide komen om orde te brengen. Uiteindelijk werd aan ieder een zak bezorgd met tien aardappelen, vijf eieren, een doos melkpoeder, water…De tientallen vrachtwagens van de vrouw van de president zorgden er  verder voor dat iedereen uiteindelijk eten en drinken kreeg. Aanvankelijk was er een jerrycan met water en één enkele beker waar tientallen mensen om beurt van dronken. Al zijn vele huizen en gebouwen verwoest, de rijkdom van deze streek is zichtbaar in de vele villa ’s en mooie woningen, omgeven door palmbomen.

  De  ellende waarin deze mensen jaren lang overleefd hebben doet ons de vraag stellen:  om welke futiliteiten maken wij ons soms toch zo druk?

   

  Syrië verplettert IS

  Na de bevrijding van Aleppo, de  bevrijding van Qalamoun, de bevrijding van Raqqa, de ene overwinning na de andere, volgt nu de bevrijding van Deir Ezzor. Bij de bevrijding van Aleppo schreeuwde de “internationale gemeenschap” haar verontwaardiging uit en eiste dat het zogenaamde geweld van het Syrische en Russische leger tegen het eigen volk onmiddellijk zou stoppen. De eigenlijke reden was dat een groep “gematigde opposanten” gevangen genomen werd en het waren allemaal agenten  van de geheime diensten van de gekende terroristenstaten Turkije, de VS, Israël, Qatar, Saoedi-Arabië…(https://youtu.be/iJKN9Z8UU94).In Raqqa “helpt” de internationale coalitie onder leiding van de VS met voortdurende massaslachtingen onder de burgerbevolking (http://www.mondialisation.ca/lonu-dit-que-27-personnes-meurent-chaque-jour-dans-le-siege-de-raqqa-dirige-par-les-etats-unis/5607249). Ook in het rapport van de VN commissie over Syrië wordt dit aangeklaagd. Oorlogsmisdaden die volledige straffeloosheid blijven genieten.  Ondanks de verwoede pogingen van de VS om bepaalde IS leiders die voor hen erg nuttig zijn, te redden (http://parstoday.com/fr/news/middle_east-i44819-daech_encore_h%C3%A9liport%C3%A9_par_la_coalition_am%C3%A9ricaine_%C3%A0_deir_ez_zor; ) is Syrië met zijn bondgenoten aan een historisch orgelpunt begonnen. Trump is uitleg verschuldigd dat  de VS meer dan 20 leiders van IS uit Deir Ezzor evacueerde: https://sputniknews.com/middleeast/201709081057204599-syria-deir-ez-zor-daesh-evacuation/

   

  Onze kranten stonden maanden lang bol van nieuws over chemisch materiaal in Syrië,  waarbij onmiddellijk het zogenaamde gruwelijk Syrisch bewind beschuldigd werd. Nu bij de terroristen chemisch materiaal aangetroffen is, afkomstig van twee Amerikaanse staatsbedrijven  en van een Brits staatsbedrijf (https://sputniknews.com/middleeast/201708211056637778-syria-chemical-weapons-claims/) zwijgen onze media al dagen als  vermoord. Plots is er geen enkel nieuws meer over Syrië!  Tot er nu een flauwe korte vermelding is over het Syrische leger dat in Deir Error geraakt is, een  bericht  dat onmiddellijk weer verdween.  En dan nu triomfantelijk het fameuze “VN rapport” op onze VRT! Nadat honderden brieven met de nodige bewijzen over gifgasaanvallen in Syrië door de terroristen onbeantwoord bleven en nadat ieder onafhankelijk onderzoek vanaf het begin werd gekelderd, sturen de “mensenrechtenonderzoekers van de VN” plots hun waarheid de wereld rond: Assad pleegde de sarin aanval in Khan Shaykhun! En het is het enige nieuws over Syrië. Wie heeft nu nog niet door dat heel onze Syrië-berichtgeving één manipulatie is van de CIA, “made in Belgium”? Je kunt hier de manipulatie volgen: http://www.golfbrekers.be/voorspelbaar-scenario/.

   

  Deir Ezzor wordt al drie jaar door IS belegerd. De Republikeinse Garde heeft moedig kunnen stand houden door een deel van de  bevolking (200.000 mensen) te  beschermen. Nu zal het Syrische leger komaf maken met IS. Het is generaal  Souleil Al-Hassah die de elite “tijgertroepen” aanvoert. Langs drie kanten tegelijk valt hij aan. Ziehier wat een echte, onafhankelijke journalist  daarover schrijft:

   

  “Met de op handen zijnde bevrijding van Dier Ezzor, zal de tragische grap van de IS zijn laatste daad beleven in Syrië. Gedurende jaren genoot deze criminele organisatie de gunst en de dubbelzinnigheid van het westen, deed zaken met het Turkije van Erdogan en zorgde overvloedig voor de belangen van Saoedi-Arabië en Qatar. Ze bloeide op dank zij het dubbele spel van de VS, de lafheid van Europa en het cynisme van stinkend rijke potentaten van de Golfstaten. Dit is nu gedaan. Het veelvoudige monster van de  takfiristen zal zijn laatste adem uitblazen onder de slagen van de soevereine staat, die heel veel aanslagen heeft moeten verduren, alle soorten van verraad moest ondergaan maar die hen nu de afstraffing van de eeuw zal bezorgen.

  Wat een kaakslag voor de marionetten van de politiek en de deskundige kwakzalvers! Terwijl zij spuwden op het Syrië van Bachar al-Assad, heeft dit land de nek van IS omgedraaid! Deze professionele leugenaars zeiden dat Bachar IS helemaal niet bestrijdt en ze  bleven hun dwaasheid als een mantra herhalen. Ze zeiden zelfs dat Bachar IS helemaal zelf gecreëerd heeft. En nu hebben deze opportunistische politici het uitgestreken gezicht van experten verscholen achter hun harnas. Dat ze naar Deir Ezzor gaan, daar zullen ze een nationaal leger zien dat zijn land bevrijdt van een buitenlandse bezetting. Blijkbaar weten ze niet eens wat dat is, of ze willen het niet weten. Arm westen! Heldhaftig Syrië”. (Bruno GUIGUE, mondialisation.ca, 6 september 2017: http://www.mondialisation.ca/a-deir-ezzor-bachar-ecrase-daech/5607721).

  Jawel, ook wij hebben journalisten van dit niveau, maar voor hen worden de gewone media tot heden hermetisch afgesloten. Ziehier een degelijk Nederlands betoog om nu stilaan de echte misdadigers eens aan te klangen, nl. onze westerse leiders: http://www.novini.nl/instorting-is-tijd-om-westerse-leiders-aan-klagen/.

  Zionisme en terrorisme

  Dat iemand verontwaardigd is over de verbinding van de huidige Israëlische politiek met IS kan ik goed begrijpen. Toen ik meer dan tien jaar geleden erg getroffen werd door de oecumenische wereldbeweging Toward  Jerusalem Council II (tjcii) en deze beweging naar ons land bracht, verweet iemand mij dat ik “zionist” was. Nu ik in Syrië de werkelijke houding meemaak van de Israëlische politiek tegen Syrië, geeft iemand mij  het goedkope verwijt van antisemitisme. Geen van beiden hebben ook maar enige grond.

  Als christen heb ik het Bijbelse Israël en het joodse geloof bijzonder lief. Het Nieuwe Testament is verborgen aanwezig in het Eerste Verbond en in het Nieuwe Testament komt het Eerste Verbond tot volle ontplooiing, terwijl Jezus Christus als de Messias van Israël, de Zoon van God en de Redder van de wereld alle profetieën heeft vervuld. De onovertroffen grootheid en uniciteit van de uitverkiezing van het joodse volk blijven onaantastbaar. En het is waar dat “de kerk van de volkeren”, de christenen deze blijvende uitverkiezing gedurende eeuwen niet heeft begrepen en zelfs verworpen met alle tragische gevolgen van dien. Daarom vroeg paus Johannes Paulus II terecht om vergeving. Laten we anderzijds ook niet vergeten dat vele christenen en hoge kerkelijke gezagsdragers tijdens WO II joodse mensen hebben beschermd en geholpen. Paus Pius XII kreeg na de oorlog van nagenoeg alle Israëlische autoriteiten dankbetuigingen om zijn heldenmoed tegenover de joden. De toenmalige opperrabbijn van Rome, Israël Zolli, werd samen met zijn  vrouw katholiek en nam bij zijn doopsel de naam van Eugenio aan, in dankbaarheid jegens  Eugenio Pacelli, Paus Pius XII. Pas twee decennia later wist de Duitse toneelschrijver Rolf Hochhut de waarheid zo te vervormen dat  alle haat juist op het hoofd van deze paus terecht kwam. En niet één zionist die tegen deze laster protesteerde.

  Het groot gevaar is altijd dat we Gods plan met onze al te menselijke verwachtingen invullen. Dit was al zo voor de apostelen toen zij aan de  verrezen Heer Jezus vroegen: Gaat Gij nu het Koninkrijk Gods herstellen? Dat is wat het zionisme nastreeft: een machtig aards rijk, een puur joodse staat die alle omringende landen kan overheersen. Dit zionisme werd door vele honderden rabbi’s steeds afgewezen als de vernietiging van het authentieke joodse geloof en van het Bijbelse Israël (www.nkusa.org; Orthodox Jews United Against Zionism). Zij verwijten het huidige Israël dat het een terroristenstaat is, die zich op aardse wijze het hemelse Jerusalem wil toe-eigenen om er een soort aards messianisme van maken. De ware geloofsgetuigen zijn echter op weg naar het hemelse Jeruzalem en niet naar een aards Jerusalem  (Hebr. 11, 14-16). Het is de taak van Israël om in vrede samen te leven met alle volken (zoals we het in het pinksterverhaal lezen: Handelingen 2) en niet een pure joodse staat op te eisen, die waanzinnig super bewapend is (met een massa chemische, biologische én kernwapens, waarover het in alle talen zwijgt) te midden van ontwrichte landen. Zionisten lukken er  evenwel in  om de stem van deze orthodoxe joden praktisch in de kiem te smoren omwille van de holocaust. Daarom is de onvoorstelbare gruwel van het echte historische verhaal van de stichting van de staat Israël nauwelijks gekend (Ilan PAPPE, De Etnische zuivering van Palestina, Davidsfonds/Leuven, 2008). Zionisten zijn er in geslaagd alles wat negatief is voor de zionistische politiek van Israël als “antisemitisme” te bestempelen zodat er zelfs geen gezonde kritiek meer mogelijk is. Zelfs sommige christenen denken dat een negatief woord over de Israëlische politiek een aanslag is op het Woord Gods. Het is ook jammer dat Europese rechtse partijen, die een sterke boodschap hebben over de waardigheid van het leven en andere authentieke waarden, zo blind zionistisch blijven. Indien zij mee hielpen om Israël tot een waardige staat te brengen, die de internationale rechten en het UNO Charter respecteert, zou dit de grootste dienst zijn aan het joodse volk zelf en tegelijk zou het aan hun eigen rechtse partijen een ongekend nieuw elan kunnen geven.

  Toen ik in Syrië kwam was het voor mij een schok te vernemen dat het juist Israël was die achter de ontwrichting van Syrië zat. Ik wilde het aanvankelijk niet geloven en dacht toen ook nog dat het “antisemitisme” was. Qousseir werd verwoest en verschillende families zochten bij ons onderdak.  In Qousseir werden Israëlische wapens gevonden. Dat was voor mij een grote ontnuchtering. Vanaf het begin heeft Israël in alle stilte de terroristen geholpen, de gewonde IS strijders in hun ziekenhuizen verzorgd om ze terug te zenden naar Syrië. Er zijn foto’s waarop Netanyahu hen feliciteert. Israël bombardeerde voortdurend Syrië maar zei niets (http://sana.sy/en/?p=113403).  Als er bij toeval toch iets van bekend werd, dan werd onmiddellijk een gepaste leugen verzonnen om te zeggen dat het was uit zelfverdediging of zo iets. Zo ondervonden we dat de Israëlische berichtgeving zoals de westerse, één grote leugen was. Uit Iran, Rusland en Syrië zelf kregen we daarentegen meer waarheidsgetrouwe berichten. Ik voel geen enkele behoefte om mij als journalistieke analist voor te stellen of om voortdurend met bronnen mijn uitspraken te moeten rechtvaardigen. Als ik toevallig iets vind of krijg (waarvoor ik erg dankbaar ben), voeg ik het er bij. Ik schrijf zoals ik de zaken hier beleef en interpreteer en wordt door niemand betaald. Toch zal ik de bron vermelden van mijn bewering betreffende het grote aantal agenten van de Mossad in IS. Na de zuivering van  Qalamoun vernamen we dit  hier van een persoon die rechtstreeks met de opruiming van IS in Syrië betrokken is.  De naam van die persoon geef ik (nu nog) niet.

  Ziehier verder toch nog enige bronnen. Over het feit dat CIA en de  Mossad IS in het leven riepen: https://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/hoe-cia-en-mossad-isis-in-het-leven-riepen/; (http://french.irib.ir/info/iran-actualite/item/378220-daech,-enfant-ntaurel-des-etats-unis-et-d-isra%C3%ABl-boroujerdi; hoe de VS onder leiding van Israël het buitenlands beleid uitstippelt:https://www.amerika.nl/amerika/reisgids/amerikaanse-politiek/de-macht-van-de-israel-lobby/;over de Israël lobby uit rechtse kringen: http://vcd-vl.be/source_artikels/Antisemitisme_feiten.pdf; over de invloed van de Mossad overal ter wereld: http://www.mo.be/artikel/iedereen-werkt-voor-de-mossad; over de acties van Israël als Iran niet uit Syrië verdwijnt, terwijl Iran volkomen wettelijk in Syrië is: https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/56222-netanjahu-putin-russland-israel-syrien-iran-irgc-offensive-mossad-krieg/;http://www.globalresearch.ca/us-officials-blow-the-whistle-on-secret-cia-mossad-operation-in-syria/5429194; over de zogenaamde
  'gematigde rebellen', gevangen genomen in Aleppo, waaronder een agent van de Mossad: https://youtu.be/iJKN9Z8UU94; hoe de  Mossad 'false flags' plaatstomAssad ten val te brengen:https://youtu.be/M4CLEYb6OdQ; verder:https://geopolitics.co/2016/09/24/russia-bombs-30-cia-mossad-officers-in-secret-allepo-bunker/; over de pogingen van Israël, Daesh en de VS om Iran te ontwrichten: http://www.voltairenet.org/article197676.html .

  Het joods-christelijk geloof is de enige boodschap van universeel heil voor alle landen, alle volken en alle mensen. Dit heil ligt in het erkennen, beminnen en navolgen van Jezus Christus, de Messias van Israël, de Zoon van God en de Redder van de wereld. Deze bevat geen enkele rechtvaardiging voor een wereldse overheersing, ontwrichting of onderdrukking van andere volken.

  En dit nog:

  vOns vorig bericht mooi voorgesteld en geïllustreerd: https://www.geotrendlines.nl/de-toekomst-van-syrie/

  vSyriërs vieren al uitbundig feest terwijl het Syrische leger aan de bevrijding van Deir Ezzor, dat drie jaar door IS werd  belegerd, begonnen is:http://www.golfbrekers.be/syrisch-oorlogsfront-deir-ezzor-bijna-bevrijd/

  vTerwijl Syrië in versneld tempo zijn grondgebied herovert en zijn veiligheid herstelt, kunnen gevluchte Syriërs steeds meer terugkeren om hun land mee op te bouwen. Wat doet Duitsland? Syrië verder trachten te ontwrichten door de vluchtelingen aan te sporen tot gezinsvereniging in Duitsland: http://www.golfbrekers.be/als-de-reden-van-de-vlucht-ophoudt-te-bestaan/ 

  vhttp://www.golfbrekers.be/het-einde-van-het-is-beleg-van-deir-ezzor-in-de-poco-media/

   http://www.golfbrekers.be/het-einde-van-het-is-beleg-op-de-sociale-media/

  v Hoe Amerika zich voorbereidt om nu Iran te ontwrichten: http://www.golfbrekers.be/doorzichtig-mvSanoeuvre/

  Nog iets over de “vredemissie” van de VS:http://www.golfbrekers.be/als-de-vos-de-passie-preekt-3/

  P. Daniel

  09-09-2017 om 09:42 geschreven door Gust Adriaensen


  08-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte taboes

  Wanneer iemand wijst op de sociale en financiële ongelijkheid en het sociale afbraakbeleid van deze regering, zoals Wim Vermeersch, zijn de reacties voorspelbaar: 1. hij of zij is een communist of een socialist met communistische sympathieën (zou het ook een christen kunnen zijn?); 2. toen de socialisten in de regering zaten, hebben ze het ook niet opgelost.

  Maar de rechtse, traditionele, liberale partijen, NVA en Open VLD, durven niet te praten over de STIJGENDE kinderarmoede , over de STIJGENDE kloof tussen rijk en arm, over de STIJGENDE armoede bij gepensioneerden , over de STIJGENDE miljarden die in belastingparadijzen worden ondergebracht, over de STIJGENDE concentratie van onroerende bezittingen en beleggingen bij 10% van de bevolking.

  Veel eenvoudiger is het zondebokken te noemen. De de potverterende , hangmat-Walen zijn een tijd erg in trek geweest. Migranten en vluchtelingen zijn nu op het voorplan getreden.

  Maar echt nadenken over wat een rechtvaardige samenleving is? Nee hoor. Je snijdt toch niet in je eigen vlees. Je houdt toch voortdurend angstvallig je eigen portemonnee in de gaten.

  08-09-2017 om 11:51 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dingen durven benoemen

  Wim Vermeersch, hoofdredacteur van 'Samenleving en Politiek', in De Standaard van 8 september:

  'We horen dat we de problemen niet ˜durven te benoemen' en dat kritiek op religie of islam gecensureerd wordt, maar het lijkt er eerder op dat we niets anders doen dan praten over moslims.

  Maar waar we niet over ˜durven te praten', is hoe de enorme kinderarmoede in ons land een heel mensenleven hypothekeert nog voor het goed en wel begonnen is, hoe werkarme gezinnen steeds armer worden en werkrijke steeds rijker, en hoe armoede bij gepensioneerden een steeds groter probleem wordt.

  Als we echt de dingen moeten ˜durven te benoemen', dan moeten we durven te stellen dat vorig jaar 853 Belgische bedrijven meer dan 221 miljard euro hebben ondergebracht in belastingparadijzen, dat meer dan vier op de tien van de tien procent rijkste huishoudens twee tot drie woningen bezit en dat 80 procent van de waarde van de aandelen bij de tien procent grootste vermogens zit.'

  08-09-2017 om 11:46 geschreven door Gust Adriaensen


  07-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Na dit leven'

  Dr. Eben Alexander, neurochirurg, kreeg een bijna-doodervaring na een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking, waarbij hij zeven dagen lang in een diepe coma geraakte. Hij schreef in 2012 over zijn ervaringen een boek 'Proof of Heaven', dat uitgroeide tot een internationale bestseller. In 2014 verscheen de Nederlandse vertaling 'Na dit Leven', die in 2016 reeds de twaalfde druk kende:

  'Mijn ervaring maakte me duidelijk dat de dood van lichaam en hersenen niet het einde van het bewustzijn betekent, dat de menselijke ervaring over het graf heen doorgaat. Nog belangrijker is het dat die doorgaat onder het toeziend oog van een God die voor ons zorgt en van een ieder van ons houdt, evenals van de plek war het universum zelf en alle wezens die zich daarin bevinden uiteindelijk naartoe gaan.'

  07-09-2017 om 09:12 geschreven door Gust Adriaensen


  06-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Neutraliteit en objectiviteit bestaan niet'

  Ignaas Devisch, filosoof: 

  'Neutraliteit lijkt vandaag vooral synoniem te zijn met 'wat van ons is': onze waarden en normen, dingen die we gewoon zijn. Een mens kan niet neutraal zijn, of hij is geen mens meer. Dat hoeft niet eens om geloof te gaan. De wijze waarop je bent gekleed, je sekse, je glimlach, de manier waarop je mensen aanspreekt: het getuigt onvermijdelijk van een bepaalde visie en een persoonlijkheid.'

  Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein:

  'Wij, mensen, zijn nauwelijks voor rede vatbaar. En dat heeft alles met onze hersenen te maken. Ons brein heeft niets met objectiviteit. Het wil in de eerste plaats de eigen waarheid beschermen. We willen altijd gelijk hebben. Daarom accepteren en onthouden we beter info die ons goed uitkomt en die onze algemene overtuigingen versterkt.'

  06-09-2017 om 08:53 geschreven door Gust Adriaensen


  05-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Ik druk u van verre de hand' -Willy Thijs

  Retie en de Oorlog 1914-1918 in de brieven van soldaat Jan Gevers en het dagboek van brancardier Karel Oostvogels.

  ----------------

  'De brieven van Jan Gevers en het dagboek van Karel Oostvogels zijn unieke documenten. Ze gooien ons terug in de tijd en tonen ons hoe het was om als eenvoudige Kempenzoon terecht te komen in een oorlogszone waar overleven, lichamelijk en geestelijk, opeens het allerbelangrijkste werd. Het beeld van de 'grote oorlog' dat wij via hun geschriften krijgen is soms rauw, soms ontroerend, soms banaal, maar altijd ongemeen boeiend.'

  Willy Thijs  05-09-2017 om 09:59 geschreven door Gust Adriaensen


  04-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewustzijnsvernauwing

  Wat wij ˜neutraal' noemen is, is eigenlijk alleen maar alles wat de norm volgt en niet afwijkt. Maar wat de norm is, is allesbehalve objectief, betoogt Wouter De Tavernier in De Standaard.

  Ik ben het helemaal eens met Wouter De Tavernier, die gewoonweg een sociologische waarheid formuleert. De invulling van het woord 'neutraal' hangt af van wat een meerderheid in een bepaald tijds-, geografisch, cultureel, sociaal, politiek, religieus kader 'normaal' vindt of wenst op te leggen aan iedereen. 'Neutraliteit' met een precies gedefinieerde begripsinhoud die voor alles en iedereen, inclusief de overheid en de ambtenaar, geldt, bestaat dus niet.

  Bovendien draait de huidige discussie omtrent 'neutraliteit van de overheid' uitsluitend rond 'religieuze symbolen', terwijl er natuurlijk een heleboel andere ideologieën, maatschappij- en mensvisies zijn, die tot uiting komen in uiterlijke tekenen van de overheid en haar ambtenaren, en die hinderlijk, autoritair, provocerend, discriminerend.. ervaren kunnen worden door de burger. Die uiterlijke tekenen kunnen zowel te zien zijn of geconstateerd worden in de overheidsgebouwen, binnen en buiten, als in de kleren, de opsmuk, de taal, enz. van de ambtenaren.

  Deze verstikkende bewustzijnsvernauwing roept heel wat vragen op. Heeft zij in oorsprong niet te maken met een antimoslimopstelling, waarvan het 'weg met de hoofddoek' een concrete uiting was/is? Maar omdat er bezwaarlijk repressieve regelgeving voor één bepaalde religie kan gelden, werden ook andere religieuze symbolen in het debat binnengebracht: het kruis, het keppeltje...

  Je kan er donder op zeggen dat voor de overgrote meerderheid van de 'neutraliteitspleiters' het in de eerste plaats te doen is om de moslimhoofddoek.

  En dat er ook andere symbolen dan religieuze zijn, die de 'neutraliteit' schenden, ontkennen ze straal.

  04-09-2017 om 20:01 geschreven door Gust Adriaensen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Laat in godsnaam onze meesters weer onze meesters zijn'

  Bernard Dewulf:

  'Geen mens wordt mens zonder meesters.

  Vries dat hele waterhoofd van ons onderwijs in. Of zet het op sterk water in een schuilkelder. Samen met alle 'eindtermen', 'uitgangspunten', 'ontwikkelingsdoelen' enzovoort. En wek de meesters weer tot leven.'

  04-09-2017 om 16:04 geschreven door Gust Adriaensen


  02-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De neutraliteit van de overheid

  In de discussie over de zgn. 'neutraliteit van de overheid', is het opvallend dat 'neutraliteit van de overheid 'verengd wordt tot het al of niet dragen van religieuze symbolen.

  De argumenten die aangevoerd worden om 'religieuze symbolen' te verbieden, kunnen in hoofde van de burger evenzeer gebruikt worden met betrekking tot andere 'symbolen'. Een aantal voorbeelden. Kan een burger zich niet geïntimideerd of geïrriteerd voelen door de kledij of opsmuk van de (top)ambtenaar: uniform; chique, sjofel, slordig; duur horloge, opzichtige juwelen...? Hoe zit het met de taal van de ambtenaar: dialect, algemeen Nederlands, gebrekkig...? Schrikken de overheidsgebouwen de burger niet af? Zijn zij niet de materiële uitdrukking van een maatschappijvisie, een ideologie, die niet gedeeld wordt door een groot deel van de bevolking?

  Kortom, wat verstaan degenen die (de kans krijgen om) artikels over neutraliteit (te) schrijven in kranten en tijdschriften, precies onder dat woord?

  Waarom hebben zij de onbedwingbare neiging 'neutraliteit' te reduceren tot hoofddoek, kruis en (heel soms) keppeltje?

  02-09-2017 om 21:06 geschreven door Gust Adriaensen


  01-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Daniël Maes in het Syrische klooster Mar Yakub

  XII/35

  Vrijdag 1 september 2017

  Nachtelijke vreugdevuren

  Zondagnacht, drie uur in de morgen: tatatatatatatata … geweerschoten heel dichtbij. Ik schiet in mijn pantoffels en wil weten wat er gaande is.  Uit de meest dramatische momenten van de belegering in 2013 hebben we onthouden dat we geen schrik moeten hebben van zware kanonschoten omdat die niet voor ons maar voor de terroristen bedoeld zijn, maar wel van gewone geweerschoten want dat betekent dat er vlak bij gevochten wordt. Op dit vroege uur komen we elkaar al vlug met vragende blikken tegen in de gang, terwijl de geweerschoten vanuit verschillende richtingen blijven weerklinken. Geen paniek, het zijn vreugdeschoten omwille van de  overwinning!  De resterende terroristen van IS in Ras Ba’albek, Libanon en aan de kant van Syrië, Qâra, hebben immers de strijd gestaakt, een bestand aanvaard en laten hun gevangenen vrij. Zo zullen overmorgen 200 strijders en hun 500 familieleden overgebracht worden naar Deir Ezzor. Feest alom. Vuurwerk en lichtkogels in Qâra, vreugdeschoten, wagens met de vlaggen van Hezbollah en Syrië rondom. Van een eerder gevangengenomen hoge leider van IS bleek dat hij een agent van de  Mossad is. Nu blijkt dat meer dan 60% van de leiders van IS agenten van de Israëlische Mossad zijn. IS is inderdaad een creatie  van de VS en de zionisten (http://french.irib.ir/info/iran-actualite/item/378220-daech,-enfant-ntaurel-des-etats-unis-et-d-isra%C3%ABl-boroujerdi). En zij weten hoe ze terreur kunnen zaaien. Er zal trouwens nog veel werk zijn om heel de streek te zuiveren van de mijnen die ze achtergelaten hebben. Gisteren nog werden drie soldaten gedood die hielpen bij het opruimen van de mijnen. De rest van de nacht en de zondag verloopt in feeststemming. Hezbollah had gerekend op enkele weken belegering omdat zij van beneden moesten komen en de IS op de moeilijk te bereiken bergtoppen zat. Na tien dagen hebben ze de overwinning al binnen. Heel onze bergstreek Qalamoun zal nu vrij zijn van terroristen. De eucharistie is een dankviering voor God en de moedige soldaten die ons verdedigen, waarbij we tevens bidden voor de gesneuvelden. De volgende dag was het nog even verzamelen geblazen in de woestijn: tanks, kanonnen, bulldozers, vrachtwagens, terreinwagens, Syrische soldaten en Hezbollah met hun vlaggen… Onze vrijwilligers van de Rode Halve Maan hadden hun handen vol met de verhuis van de terroristen. Daarna was er van dat alles niets meer te horen of te zien. Alle spanningen zijn nog niet opgelost in Libanon, dat al decennia de speelbal van de grootmachten is. Velen zijn ook de vroegere Syrische bezetting nog niet vergeten. Toch werd nu eensgezind samengewerkt om IS te bestrijden. Ook voor Qâra brengt de verdrijving van IS weer een grotere rust mee. En zo eindigde hier een historisch gevecht omdat voor het eerst sinds het begin van de oorlog dit terroristenbolwerk rond de Libanees -Syrische grensstreek opgeruimd is. Terwijl de herinneringen aan deze strijd in de stilte van de stenen van de woestijn bewaard worden, valt het taaie leven van de monniken weer in zijn gewone plooi.

   

  Syrië gisteren, nu en straks

  Ziehier enkele verhelderende gedachten uit de lange toespraak van de Syrische president tot het diplomatenkorps (20 augustus 2017).

  De controle over Syrië

  In Syrië worden ingewikkelde oorlogen uitgevochten: wereldoorlogen en regionale oorlogen, door Syriërs, Arabieren en vreemden. Reeds in 1274 vóór Christus vochten Farao’s tegen Hethieten in het NW van Homs om de controle over Syrië. Nu wil het westen de controle over Syrië door het om te vormen en de economische, geografische en internationale verhoudingen te wijzigen. Met de landen die zich niet onderwerpen aan de westerse heerschappij wil het westen komaf maken door er nieuwe vazalstaten van te maken of zijn grenzen grondig te veranderen: Syrië, Iran, Korea … en zelfs Rusland.

  Het politieke westen verkeert in een crisis, niet omdat het door anderen wordt aangevallen maar omdat het sinds de ineenstorting van de Sovjetunie zijn wereldheerschappij enorm heeft versterkt en nu merkt dat deze macht sindsdien flink vermindert. Het westen kent geen echt partnerschap doch alleen maar afhankelijkheid. Zelfs de zogenaamde partners van de  VS  zijn niet meer dan vazallen. En het is niet de president die de politiek bepaalt, hij is slechts de uitvoerder. De politieke machten zijn de  lobby’s, de banken, de grote industrie van wapens,  petroleum,  gas,  technologie. Langs democratisch verkozen agenten verdedigen zij de belangen van de heersende elite. Daarom spreken we van het Amerikaans “regime”, wat ze juist aan ons verwijten. Het is geen staat want een staat respecteert de waarden van zijn volk, zijn verplichtingen, het internationaal recht, de soevereiniteit van de landen en de principes van de menselijke waardigheid. Uiteindelijk is er een strijd tussen twee bewegingen bezig. De ene werkt voor de belangen van de heersende elite, waarbij internationaal recht, UNO charter en miljoenen mensenlevens, waar ook ter wereld van geen tel zijn. Hiertegen komt  een andere beweging op die de soevereiniteit van de landen wil bewaren, het internationaal recht en het Charter van de UNO herstellen en daarin zijn eigen bijdrage ziet voor de stabiliteit van de wereld.

  In Syrië hebben wij een zeer hoge prijs betaald voor deze oorlog maar het plan van het westen voor Syrië en de wereld is mislukt. In het Midden Oosten zouden de moslimbroeders moeten heersen om onder de dekmantel van de godsdienst de belangen van het westen te dienen. “Zij hebben verloren maar de oorlog gaat verder”. Sommigen zullen zeggen dat ze niettemin hun doel bereikt hebben: de verwoesting van Syrië. Hun eigenlijk doel was echter ons land te onderwerpen. “Ik herhaal wat ik reeds in 2005 gezegd heb: de prijs van de weerstand is veel kleiner dan die van de capitulatie”. De oorlog die sinds 1980 tegen het Midden Oosten gevoerd wordt is geen storm die een boom heen en weer slingert en zelfs geen bulldozer die de wortels wil doorhakken maar een guillotine die al miljoenen mensen heeft onthoofd. Hiervoor is het nodig het hoofd terug te trekken en de guillotine te vernietigen. Wat wij in Irak gezien hebben was geen voorbijgaande militaire invasie maar een vernietigend plan voor decennia. Daartegen hebben wij ons verzet en onze samenleving is er gezonder en harmonieuzer uit gekomen. In deze harmonie ligt de complementariteit van de enen met de anderen vervat, met alle religies, tradities, gewoontes, gebruiken en opvattingen. Dat alles samen geeft de unieke nationale kleur en dat is de eenheid van het volk. Dat geeft ook de stevige samenhang van onze maatschappij zoals we ze nu beleven. Door de eensgezinde weerstand van het volk, van onze strijdkrachten en onze vrienden hebben de westerse heersers hun verklaringen veranderd. Wij mogen ons echter niet laten misleiden. Andere verklaringen betekenen nog niet dat ze hun politiek veranderd hebben. De separatistische strevingen van de  moslimbroeders horen in onze hechte samenleving, die een “Syrische Republiek” is, niet thuis. In het begin zeiden onze vijanden dat ze de “volksbeweging” steunden. In feite waren het een beperkt aantal groepen op een bevolking van 24 miljoen. Daarna gingen ze  over tot het openlijk steunen van gewapende bendes onder de mom van een “politieke gematigde oppositie”. Dan riepen ze op tot “humanitaire hulp”. Dit betekende dat ze volledige stilte bewaarden wanneer terroristen massaslachtingen en verwoestingen aanrichtten, maar wanneer het leger terrein won onmiddellijk een bestand eisten om zich te kunnen hergroeperen. Geen van deze tactieken heeft gewerkt. En wij zullen blijven vechten tot de laatste terrorist verdreven is.

  Hun revolutie is mislukt, de onze niet

  Voor ons was de strijd tegen het terrorisme geen hindernis om mee te werken aan politieke acties. Politieke gesprekken leverden evenwel nagenoeg niets op omdat onze gesprekspartners zelf terroristen waren of buitenlandse agenten of allebei, slaven van hun broodheren. De separatistische strevingen van de moslimbroeders krijgen in onze stevige samenleving geen plaats. Nu spreken ze over de “vergissingen van de  revolutie”, hoewel ze hun gruwelijk werk grondig gedaan hebben en de bevelen van hun meesters nauwkeurig hebben uitgevoerd. Ja, hun revolutie is mislukt. Ze hebben zich vergist door te menen dat zij belangrijk waren, terwijl zij alleen maar dienden voor eenmalig gebruik  om daarna in de  vuilbak te belanden. Verder hebben ze  zich vergist door te geloven dat het Syrische volk, dat meester is van zichzelf, zich zou onderwerpen aan verraders en collaborateurs. Tenslotte vergissen ze zich als ze denken dan onze revolutie mislukt is: de revolutie van het Syrische leger tegenover de terroristen en van het Syrische volk tegen de verraders en collaborateurs. De authentieke revolutionairen zijn de vaderlandslieve elite, de menselijke en morele elite.

  We hebben groot vertrouwen in onze vrienden van Iran en Rusland, niet die van Turkije. Erdogan bedelt om een politieke rol en doet mee met de gesprekken van Astana -  nu zijn land zelf in beroering is en zijn relatie met het terrorisme openbaar werd - om de  bezetting van Syrië te rechtvaardigen en de terroristen verder te kunnen steunen. De  gesprekken van Astana moeten leiden tot het beëindigen van het bloedvergieten, de  terugkeer van de vluchtelingen, de nationale verzoening, het herstel van het gezag van de staat en een oplossing voor de terroristen die de wapens neerleggen. Hierbij worden geen voorwaarden aanvaard en er is geen sprake van enige verdeling van het land.

  Zes jaar lang hebben de machtigste landen ter wereld met de meest gevreesde terreurgroepen oorlog tegen ons gevoerd en toch behalen onze strijdkrachten dagelijks de ene overwinning op de andere om het land te zuiveren. Het is een voorbeeld in de  geschiedenis van de oorlog. Onze strijdkrachten hebben oorlog gevoerd én politiek bedreven, gesteund door alle lagen van de bevolking. Met dezelfde fierheid spreken we over de strijders van Hezbollah. En Iran heeft ons vanaf de eerste dag gesteund en bewezen dat het meester is van zijn beslissingen en trouw blijft aan zijn principes. Rusland heeft met zijn veto’s onze soevereiniteit beschermd en daarna haar luchtmacht gestuurd. Ook China heeft met zijn veto’s ons geholpen.

  De toekomst van Syrië

  Ons routeplan is vooreerst het terrorisme radicaal uitroeien en tegelijk werken aan een nationale verzoening. Vervolgens moet onze communicatie naar buiten uit verbeterd worden. De wereld moet weten wat hier werkelijk leeft. Verder moet de economie bevorderd worden, waarbij het huidige internationaal forum in Damascus een stevige impuls is. Tenslotte zullen we ons politiek, economisch en cultureel naar het oosten wenden. Dat is niet “de tweede wereld” maar behoort tot de “eerste wereld”. Op gebied van wetenschap,  economie en beschaving heeft het alles wat nodig is. We hoeven de laatste snufjes van de wetenschap niet te hebben. Het oosten behandelt ons als gelijke, zonder hoogmoed of arrogantie. Het westen heeft ons ook in de beste jaren niets gegeven, zelfs onze studenten werden geweigerd. Onze ervaring sinds 1973 leert ons dat we op het westen niet moeten rekenen.

  In zijn hoogmoed beschouwt het westen zichzelf als de hele “internationale gemeenschap” en denkt dat wij geïsoleerd zijn, terwijl we met tientallen landen relaties bleven onderhouden. Sommige van de  westerse landen willen hun ambassade hier terug openen en ons daarbij met bepaalde van hun voorwaarden onder druk zetten. Er wordt evenwel geen enkele ambassade heropend van een land dat niet duidelijk, expliciet en ondubbelzinnig alle banden met het terrorisme verbreekt. Daarbij wordt geen andere voorwaarde aanvaard dan een gezonde politieke relatie, nl. respect voor de soevereiniteit van het land, voor het internationaal recht en het UNO Charter.

  Het westen is rijk en in staat op alle terreinen te produceren en zich te ontwikkelen, maar het is niet in staat staatsmannen voort te brengen. Het westen vormt slechts mensen die de belangen van de politieke en financiële elite dienen. De basisprincipes van de Syrische politiek daarentegen zijn de volgende:  

  -        Het lot en de  toekomst van Syrië ligt voor 100% in de handen van de Syriërs. Wij aanvaarden raad en hulp maar de uiteindelijke beslissing mag alleen maar  Syrisch zijn;

  -        De territoriale eenheid van het land is onaantastbaar;

  -        De nationale Syrische identiteit is onbetwistbaar;

  -        Wij aanvaarden in geen geval dat vijanden hier door terroristische groepen hun politieke doeleinden komen nastreven;

  -        De Palestijnse kwestie blijft centraal. Israël blijft de vijand die illegaal grondgebied bezet.

  Deze tragische jaren van oorlog hebben dood en vernieling gebracht, maar Syrië is er ook steviger uit gekomen om verder te werken aan een vrij, sterk en onafhankelijk land, waar geen plaats is voor terroristen, extremisten, verraders of agenten van het buitenland. (http://www.mondialisation.ca/aout-2017-discours-du-president-al-assad-devant-le-corps-diplomatique-syrie/5605736)

  En dit nog:

  vOns vorig bericht aangevuld met de toespraak van  Bachar al-Assad uit 2003: https://www.geotrendlines.nl/spel-oorlog-wordt-steeds-doorzichtiger/

  vhttp://www.golfbrekers.be/een-gier-als-vredesduif/

  vVenezuela, financiële manipulaties: http://www.golfbrekers.be/de-werkelijke-macht/

  vhttp://www.golfbrekers.be/turkije-wacht-op-een-uitlokkingsexcuus/

  Bezinning

  « Klampt u niet vast aan wat vroeger gebeurd is en geeft niet al uw aandacht aan wat eens is geschied; zie, iets nieuws ga Ik maken, het is al aan het kiemen, weet gij dat niet?”  (Jesaja  43, 18-19). Alle aardse rijken, hoe machtig ook, zullen eens instorten. Alleen het Rijk Gods, dat doorheen onze geschiedenis geweven wordt, blijft. Van keizer Augustus, de toenmalige machtigste man ter wereld is niets meer over dan een toevallige vermelding in het kerstverhaal, dat  wel verder blijft gaan. Syrië begint een nieuw hoofdstuk van het Rijk Gods  met de grote edelmoedige offers van mensen uit alle lagen van de bevolking als voorbereiding op de wederkomst Jezus Christus, onze enige Redder. Hem zij alle eer en glorie tot in eeuwigheid.

  P. Daniel

   

   

   

   

  01-09-2017 om 17:30 geschreven door Gust Adriaensen
  Archief per week
 • 20/05-26/05 2019
 • 13/05-19/05 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 22/04-28/04 2019
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 18/03-24/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019
 • 25/02-03/03 2019
 • 18/02-24/02 2019
 • 11/02-17/02 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 28/11-04/12 -0001

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 11--0001


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!