Onder de titel 'Moet iedereen naar de universiteit', schrijft in DS van 23 september François Levrau, doctor in de Sociale Wetenschappen, een artikel waarin hij stelt dat de democratisering van het universitair onderwijs is doorgeslagen met als gevolg veel studenten die niet over de competentie beschikken om universitaire studies te doen.
'Zou niet iedereen aan de universiteit een excellerende student moeten zijn?', vraagt Levrau zich af. Dat is niet langer het geval maakt hij duidelijk in zijn artikel. En dat is het gevolg van een doorgeslagen democratisering van het hoger onderwijs, meent deze doctor in de sociale wetenschappen te weten.
Zo suggereert de auteur dat vóór de zgn. democratisering, iedereen aan de universiteit een 'excellerende student' was. Klopt natuurlijk niet. Deze prof in de sociale wetenschappen zou toch moeten weten, dat de aanwezigheid van jongelui aan de universiteit bijna uitsluitend bepaald werd door de sociale herkomst.
Overigens verliest hij ook uit het oog dat die 'democratisering' van het hoger onderwijs nog altijd erg beperkt is. Hij kan zeker studies raadplegen, waaruit blijkt dat de universitaire bevolking grotendeels tot de (hogere) middenklasse behoort, een opsplitsing die al in het secundair onderwijs begint.
24-09-2022 om 10:33
geschreven door Gust Adriaensen
|