Vandaag met vrienden 21 km gewandeld door een prachtige streek in ideale omstandigheden: voorjaar, zonnig, niet te warm.
Vertrokken in Diest, over de wallen, door het recreatiedomein 'De Halve Maan' en dan de kloosterberg op. Daar heb je een prachtig uitzicht op het Brabantse stadje en de wijde omgeving.
Via magnifieke holle wegen en over de Hagelandse heuvels trokken we verder richting Scherpenheuvel. Van ver al zagen we de koepel en de toren. Het bedevaartsoord is in de lente echt een parel, een beetje hemel. Naar Zichem, de Maagdentoren (stevig in de steigers) en de Demer. Enkele kilometers stroomopwaarts langs de kronkelende rivier in een arcadisch landschap. En dan over de laatste heuvels terug naar ons vertrekpunt.
Een heerlijke tocht in het land van Ernest Claes.
20-04-2007 om 21:18
geschreven door Gust Adriaensen
18-04-2007
Haiku
Een plotse windvlaag door Japanse kerselaars: sneeuwbui van bloesems.
18-04-2007 om 21:52
geschreven door Gust Adriaensen
De geloofwaardigheid van CD&V en Leterme
CD&V en Leterme hebben van geloofwaardigheid en respect de wervende ingrediënten voor hun partij gemaakt.
Daar is ondertussen flink de klad in gekomen. Voorlopig triest hoogtepunt van ongeloofwaardigheid en misprijzen voor de kiezer, is de overstap van Inge Vervotte naar het federale niveau. Bij het aantreden van de Vlaamse regering in 2004 verklaarde minister-president Leterme namelijk dat de drie CD&V-ministers (hijzelf, Vervotte en Peeters) 'de rit zouden uitdoen en hoogstens in een ondersteunende rol kandidaat zouden zijn bij andere verkiezingen'.
We weten nu wat die woorden van Leterme waard zijn: Vervotte op de eerste plaats van de Antwerpse kamerlijst en Leterme meer dan waarschijnlijk (hij maakt van het 'nog-niet-beslissen' een propagandatruc) aan de kop van de senaatslijst!
18-04-2007 om 14:40
geschreven door Gust Adriaensen
10-04-2007
'Kunt ge de tekenen van de tijd dan niet duiden?'
De Belgische bisschoppen willen in hun brochure vooral beklemtonen dat de Kerk een positieve boodschap brengt. In de media werd vooral aandacht geschonken aan deze algemene teneur en aan het kerkelijke standpunt ten aanzien van het leven van de individuele mens.
Merkwaardig vond ik het dat kranten en tv nauwelijks of helemaal geen oog hadden voor de duidelijke taal van de bisschoppen i.v.m. met de (visie op de) samenleving.
De Kerk, aldus de bisschoppen, draagt sterk bij tot het behoeden en bevorderen van de zachte waarden. De hoeksteen van elke politieke en sociale visie is de menselijke waardigheid .
Dat geldt ook voor de problematiek van de globalisatie:
-economische belangen mogen niet overheersen zoals dat het geval is in de neoliberale staat; -bepaalde handelspraktijken verrijken in feite enkelen en verarmen ontelbare anderen; -wat men voor de grondstoffen betaalt aan de arme eigenaar, is soms gewoon roof; -christenen hebben de plicht in de mate van het mogelijke politieke maar ook economische vluchtelingen op te nemen.
Dat deze kerkelijke maatschappijstandpunten geen prominente plaats krijgen in de media, ook niet in kranten of tijdschriften die er een duivels genoegen in vinden om zo vaak mogelijk de Kerk in een slecht daglicht te stellen, bewijst duidelijk dat de Vlaamse media verre van objectief en onafhankelijk zijn. Want de Kerk vertolkt standpunten die haaks staan op het neoliberaal kapitalisme en op de opvattingen en levenswijze van de meeste lezers . Dus niet te veel aandacht geven aan deze sterke maatschappijkritische opvattingen van de Kerk.
10-04-2007 om 00:00
geschreven door Gust Adriaensen
08-04-2007
Pasen
Kardinaal Danneels verwoordde in zijn paashomilie in de Brusselse kathedraal op een confronterende manier de betekenis van Christus' verrijzenis. Die biedt de gelovige mens perspectieven over de dood heen en dwingt m.i. ook de niet-gelovigen ertoe na te denken over de zin van het menselijke bestaan.
Danneels zei het zo: 'Als er geen verrijzenis is, wat blijft er dan voor de mens? We kunnen eten en drinken, en morgen de dood.'
De kardinaal windt er dus geen doekjes om. Natuurlijk kan de mens nog wel wat meer. Maar geplaatst tegenover tijd, ruimte en menselijke beperktheden, kan je moeilijk anders dan uiteindelijk zingeving te vinden in een geloof dat die beperktheden overstijgt.
Dat wilde Danneels, denk ik, nog eens in een gebalde vorm tot uiting brengen.
08-04-2007 om 00:00
geschreven door Gust Adriaensen
06-04-2007
De opwarming
Ik herinner me niet dat milieuproblemen en in het bijzonder de opwarming van de aarde, ooit zo sterk in het nieuws zijn geweest als de laatste tijd.
Niet alleen de regeringen maar ook de individuele burgers kunnen er niet meer omheen: om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen, zijn er dringend ingrijpende maatregelen nodige. Ze zullen enorm veel geld kosten en grote impact hebben op onze manier van leven, op wat we gewoonlijk 'comfort' noemen. Ieder individu kan nu al met vallen en opstaan proberen 'anders (te) gaan leven'.
Want daar gaat het in essentie om en dat zal ook de grote moeilijkheid zijn: we zullen echt met minder verspilling, met meer respect voor het milieu moeten leren leven.
De originele naam van de Vlaamse ecologische partij was dus nog niet zo gek: Agalev. Pater Versteylen had echt wel profetische gaven.
06-04-2007 om 23:26
geschreven door Gust Adriaensen
30-03-2007
Het sacrament van de liefde
Waarom Benedictus XVI het nodig acht expliciet te vermelden dat echtgescheidenen de communie niet mogen ontvangen, is ook voor de nog pratikerende katholieken onbegrijpelijk en roept veel weerstand op.
Ongeacht de praktische onuitvoerbaarheid van het verbod, wekt de katholieke kerk weer eens de indruk dat zij vooral op het vlak van de huwelijks- en seksualiteitsmoraal met erg concrete verbodsbepalingen uitpakt. Al ooit gehoord dat in een pauselijke brief gesteld wordt dat bv. aan fiscale of sociale fraudeurs de communie geweigerd moet worden?
Wanneer de kerk enerzijds aan de communie zulke fundamentele waarde hecht maar anderzijds een welbepaalde groep mensen daarvan uitsluit en op die manier stigmatiseert, kan ze nog moeilijk, in navolging van Jezus Christus, een barmhartige kerk genoemd worden. En wordt de kloof tussen de instelling en het slinkende aantal pratikerenden, gescheiden of niet, almaar groter.
30-03-2007 om 21:42
geschreven door Gust Adriaensen
Dit is de tijd
Dit is de tijd waarin nieuwe kracht door alles vaart. Het gras groeit groener, de wind is zoeler en soms hoor je 's avonds reeds buurtende buren. De kinderen huppelen buiten. Ze dansen met vriendjes over de nieuwe straat met kleurige linten in hun blonde haar.
30-03-2007 om 12:56
geschreven door Gust Adriaensen
29-03-2007
Is Balkenende een democraat?
De Nederlandse premier, die nog altijd overkomt als het slimste en braafste jongetje van de klas, weigert met alle mogelijke middelen een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak.
Die houding versterkt alleen maar het vermoeden dat bij de besluitvorming enkele jaren geleden, een en ander niet erg koosjer is verlopen. Ze zegt ook veel over de democratische inborst van Balkenende. Het fundament van een representatieve democratie is de volksvertegenwoordiging. Zij heeft recht op informatie over en controle op alle beslissingen van de regering. Balkenende schuift dat democratische basisrecht opzij. Wat meer en erger is, hij heeft in de regeringsonderhandelingen de sociaal-democraat Bos, die als oppositielid vroeger sterk aandrong op een parlementair onderzoek, zo ver kunnen krijgen dat hij de antidemocratische weigering slikt. Allemaal heel ontluisterend voor de stijve Balkenende en voor de blitse Bos.
Dat de Nederlandse regering het zich kan veroorloven het parlement voor schut te zetten, zegt evenwel ook veel over de zwakheid van deze democratische instelling en haar politiek personeel. En over het niveau van de politiek-democratische mores.
29-03-2007 om 09:45
geschreven door Gust Adriaensen
28-03-2007
Foei Leterme!
Nu de verkiezingen naderen, komen er meer en meer deuken in het imago van Leterme.
De Vlaamse minister-president, die wat graag van zichzelf het beeld ophing van de 'serieuze bestuurder', daarmee ook koketteerde, ziet er geen graten in om zonder overleg met de regeringspartners en tegen alle afspraken en princiepsbeslissingen in, het wegenvignet in de papiermand te gooien. Een gesprekje met Balkenende volstaat voor die 'presidentiële' beslissing.
Van respect en degelijk bestuur gesproken!
28-03-2007 om 21:27
geschreven door Gust Adriaensen
23-03-2007
Het weekend van de verongelukte eekhoorntjes
Het was het laatste weekend van maart, dus nog maar enkele dagen lente.
Nog voor de watertoren van Lichtaart constateerden we drie verpletterde eekhoorntjes. Het enige gave dat restte was hun pluimstaart. Het onophoudelijke gekrijs der meeuwen boven het Zwart Water kon de vraag naar het waarom niet verdringen. Diezelfde zondag schoven nog twee krengetjes onder mijn autowielen door. 's Maandags -met mijn zoon op weg naar school- rende een eekhoorntje vlak voor mijn auto de weg over. Ongedeerd bereikte het de bosrand.
Het was het laatste weekend van maart, dus nog maar enkele dagen lente.
23-03-2007 om 21:08
geschreven door Gust Adriaensen
22-03-2007
Büllingen
Tegen de bosrand ligt in maart nog sneeuw op de hoogten van Büllingen.
De weiden zijn nog dor, blauwgrijs de meidoornhagen Torenspitsen reiken uit boven alleen maar daken.
Maar een strakke wind voert de kracht van het voorjaar aan over de zachte heuvels.
Geuren en licht, klanken en atmosferen dringen onweerstaanbaar door in dit lieflijke land.
In duizend kronkelingen zoekt de Warche snel zijn weg langs de forellenvissers.
Hooggelaarsd staan zij, norse, nutteloze wachters, roerloze standbeelden, in de flikkerbeweging van lentelijk water.
Tussen verstarrring en leven is verbinding én overgang de regelmatige zwiep van de hengel
door de luchten van Büllingen.
22-03-2007 om 09:22
geschreven door Gust Adriaensen
21-03-2007
De ondergang van een dorp
De verantwoording voor de beslissing die lang geleden genomen werd om het dorp Doel te verwoesten en zijn dorpsgemeenschap te liquideren, was: de Antwerpse haven moet uitgebreid worden met een zoveelste reuzendok.
Ondertussen is duidelijk geworden dat het aantal containers veel minder snel groeit dan verwacht werd en dat het Saeftinghedok er meer dan waarschijnlijk nooit komt.
Hoewel de redenen voor het van de kaart vegen van het polderdorp dus weggevallen zijn, gaat de Vlaamse regering systematisch en zo goed als ongestoord verder met de destructie van Doel. De beslissing om nog dit jaar 120 leegstaande huizen af te breken, is allicht de doodsteek.
Het lot van Doel en zijn inwoners kan klaarblijkelijk de politieke partijen en de politici geen barst schelen. Alleen 'Groen!' verheft soms nog zijn stem. Vlaams parlementslid Jos Stassen noemt de afbraakbeslissing terecht een schande. Maar veel zal zijn protest niet uithalen.
Het codewoord van CD&V 'respect' geldt niet voor Doel en voor de liberalen zijn de havenbelangen zo veel belangrijker dan een landelijk dorp. Sp-a zwijgt meestal in deze aangelegenheid maar is daardoor ook mede schuldig aan deze lang geplande dorpsmoord.
Een dorp bewust al dan niet doen verdwijnen , is niet zo maar een economische, technocratische beslissing. Ze heeft in essentie met ethiek te maken, met respect voor verleden, heden en toekomst van een gemeenschap.
Dat de Vlaamse ministers Peeters en Keulen er geen graten in zien op korte termijn driekwart van een eeuwenoud dorp met de grond gelijk te maken, duidt op een pijnlijk-scherpe wijze het politiek-morele niveau van deze heren aan. Dat zij doorgaan met deze verbrande-aarde-politiek, ook al zijn er geen economisch-technische redenen meer voor de vernietiging van Doel, maakt het allemaal nog ontluisterender en degoutanter.
21-03-2007 om 15:18
geschreven door Gust Adriaensen
20-03-2007
Een limerick met een baard
Minister-president Leterme is niet meer weg te slaan van televisieschermen. Graag verkracht hij zijn aard met een valse baard, als het hem extra stemmen oplevert, ochermen.
20-03-2007 om 19:31
geschreven door Gust Adriaensen
Baardenhaiku
DE VALSE BAARDEN
VAN TWEE KANDIDAAT-PREMIERS:
DE VLAAMSE FIERHEID!
20-03-2007 om 08:47
geschreven door Gust Adriaensen
19-03-2007
De negende dialectendag
De dialectendag in 'Lamot', Mechelen, kende met o.a. lezingen en workshops over de kinderspelwoordenschat en de chattaal van Vlaamse jongeren een boeiend verloop.
Gedeputeerde Ludo Helsen hield een geestige toespraak waarin hij verklapte dat hijzelf ooit nog aan dialectonderzoek in zijn eigen dorp had gedaan en waarin hij een lans brak voor het verder inventariseren van de volksliedjes in de streektaal.
Journalist Marc Reynebeau bracht een scherpzinnige analyse van de taalsituatie in Vlaanderen. Die is volgens hem niet zo rooskleurig. De overgrote meerderheid van de Vlamingen spreekt het dialect (of beter de streektaal) noch de standaardtaal behoorlijk. Wat opgang maakt, ook in de media, is 'tussentaal', 'verkavelings-Vlaams', 'soapserie-Vlaams'. En het promoten van dergelijke taal, die dan nog volkomen ten onrechte 'dialect' genoemd wordt, is voor vele BV's niets anders dan een alibi voor het eigen onvermogen om in alle omstandigheden een vlotte algemene taal te gebruiken.
Ik denk dat Reynebeau gelijk heeft. Het beste onderwijs ter wereld en de talloze A(B)N-acties ten spijt, slagen de meeste Vlamingen er niet in zich een soepele lingua franca eigen te maken. Maar ook van dialect of streektaal is niet echt nog sprake. Diverse tussentaaltjes regeren.
Het algemeen Nederlands, aldus Reynebeau, wordt nog altijd gepercipieerd als een 'artificiële', hoe dan ook onnatuurlijke taal, die door haar vermeende elitaire karakter vaak zelfs aversie oproept. Het is iets voor dikkenekken. Of erger nog, voor Hollanders.
Het zijn een taalevolutie en -gevoel waarover we niet fier kunnen zijn. Wat meer is, Vlaanderen dreigt aan een Babelse spraakverwarring ten onder te gaan. De vrijwel constante ondertiteling van onze medeburgers op TV, kan die ramp, aldus Reynebeau, maar tijdelijk uitstellen.
19-03-2007 om 18:12
geschreven door Gust Adriaensen
15-03-2007
Wandelen in de Kempen
De zuidelijke lus (16 km) van de Aadalroute in Bladel (Noord-Brabant) staat garant voor een prachtige en duidelijk bewegwijzerde (met wit-gele tekens) wandeling.
Een aanbevolen vertrekpunt is het centrum van Bladel maar onze wandelgroep verkoos als startplaats De Grote Cirkel, in de buurt van de weg Postel-Reusel. Tussen deze weg en de E34 ligt een uitgestrekt natuurgebied.
De goed begaanbare bosdreven van de Peelse en Kroonvense Heide leiden je naar de drie Kroonvennen (in maart-april kan het er krioelen van de padden) en 't Neerven. Je stapt een eind langs de Aa of Goorloop in een schitterend afwisselend landschap van weiden en bosschages. Je trekt door het landgoed Ten Vorsel waar een recent gebouwd Franciscus van Assisikapelletje uitnodigt tot een moment van rust en bezinning. In het druk door jonge gezinnen bezochte recreatie- en bungalowpark HetVennenbos kan je een stukje eten. Wil je iets meer de sfeer van de oude Kempen opsnuiven, dan is taverne 't Nekkermenneke een absolute aanrader.
Kortom, een van de mooiste wandelingen die we in de Antwerpse en Noord-Brabantse Kempen al gemaakt hebben.
15-03-2007 om 20:32
geschreven door Gust Adriaensen
13-03-2007
De verrechtsing van CD&V
Het bijna gelijktijdig verdwijnen van vakbondsvrouw Greta D'hondt en het binnenhalen van Volvo-topman Leyman, is symbolisch voor het duidelijker en duidelijker verschuiven van CD&V naar een rechts conservatisme in sociaal-economisch opzicht.
Het rijtje van CD&V-politici die het in de partij voor het zeggen en die weinig of niets met werknemers en zeker niet met de vakbonden te maken (willen) hebben, is ondertussen indrukwekkend geworden: de gebroeders Van Rompuy, Schouppe, Peeters, De Crem en Leterme himself En nu dus Leyman, die onmiddellijk volop in the picture komt.
Ik vraag me af hoe het ACW zijn steun aan CD&V nog langer kan verantwoorden en wat de zgn. ACW-mandatarissen denken te betekenen in die partij.
In de politieke besluitvorming tellen de ACW-mandatarissen nog amper mee en in Ter Zake zei de journalist dan ook terecht: 'CD&V is een andere partij aan het worden.' Leyman deed niet de minste moeite om daartegen ook maar iets in te brengen.
13-03-2007 om 21:38
geschreven door Gust Adriaensen
12-03-2007
Een lentegedicht van dertig jaar geleden
Op het signaal van de hoofdvogel, de bontgevederde, wipten ze allemaal uit hun winterverblijven. De bomen waren nog kaal maar de lucht hing plots vol lentegeluiden.
Mijn winterogen gingen open naar de krokusjes blauw en geel in de nog slaperig tuin. Maar de kinderen dartelden reeds door het gras, ze rolden juichend tot voor mijn pantoffels.
Over de zonnige straat wandelde de buurvrouw. Haar baby kraaide. Ik riep nog net op tijd een groet van uit de tuin. Mijn stem klonk anders.
Verder het land op zag ik een boer met grote ernst de stalmest uitspreiden. Het winterruige paard sloeg met zijn staart de eerste vliegen weg. Het was de derde maart.
12-03-2007 om 21:33
geschreven door Gust Adriaensen
10-03-2007
Feniks Tony Van Parijs
Ik krijg het meer en meer op de heupen van dit parlementslid, dat steevast 'de justitiespecialist van de CD&V' wordt genoemd.
Telkens er ook maar iets is dat met justitie te maken heeft, is de voormalige minister er als de kippen bij om op een betuttelende, betweterige, verwijtende en moraliserende manier zijn opvolgster de les te spellen en paars te veroordelen. Vaak is hij daarbij bovendien flagrant intellectueel oneerlijk.
Nu ook weer is er het stuitende leedvermaak met de huidige justitieminister naar aanleiding van het mislukken van het zgn. 'feniksproject'. 'De mythische vogel die uit zijn as verrijst, is zelf tot stof en as verworden', peroreert bolleboos Van Parijs. De 'justitieminister' vergeet dat hijzelf als justitieminister indertijd dertien informaticasystemen liet installeren of in stand hield die incompatibel waren. Je moet geen grote computerspecialist zijn om te weten dat zoiets onvermijdelijk enorme problemen kan veroorzaken.
Maar dat alles zal onze 'justitiespecialist' worst wezen. Als hij maar in het nieuws komt en zijn frustratie om een verloren ministerpost verder kan botvieren.
10-03-2007 om 22:18
geschreven door Gust Adriaensen