Kort gezegd: een streektaal die in belangrijke mate afwijkt van de algemene taal. Die verschillen hebben betrekking op de woordenschat. Denk maar aan het zo goed als uitgestorven fli?etêr voor vlinder. Ook klanken kenmerken een dialect. In Retie wordt huis als hojs uitgesproken. Zelfs binnen de grenzen van onze gemeente waren en zijn er verschillen in uitspraak. Zout bv. hoor je zeit uitspreken, in andere delen van de gemeente klinkt het als zawt. Spraakkundige verschillen, zowel in vormen als in zinsstructuren, zijn er eveneens bij de vleet, bv. ik zèn in plaats van ik ben. Tenslotte is er het onderscheid in intonatie.
Dialectgroepen
Het Reties vormt natuurlijk geen dialecteiland. Het vertoont veel overeenkomst met de dialecten van een groot gebied dat historisch gezien grosso modo binnen de grenzen van het vroegere hertogdom Brabant valt en nu de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Noord-Brabant in Nederland, bestrijkt. Wij spreken dus een Brabants dialect, evenals de Diestenaar of de Eindhovenaar.
Evolutie
De laatste decennia is er door allerlei invloeden (onderwijs, media, mobiliteit, migratie) een sterke toename van het gebruik van het algemeen Nederlands en een grote nivellering van de dialecten. Als ze aandachtig naar hun ouders of grootouders luisteren, zullen jonge mensen zonder moeite klanken, woorden, uitdrukkingen horen die zij niet meer of nauwelijks nog gebruiken in hun dialect. De aandacht van de dialectonderzoekers gaat bijna vanzelfsprekend naar die oudere, zeldzame dialectwoorden en uitdrukkingen, alhoewel het Reties-van-nu ook wel boeiend taalmateriaal kan opleveren.
24-08-2008 om 21:24
geschreven door Gust Adriaensen
De pret niet bederven
De vierjaarlijkse Olympische Big Business-Show en vooral de Grote Chinese Propagandademonstratie, lopen op hun eind.
Politici van allerlei pluimage, uit alle 's heren landen, verdrongen zich op de tribunes en stonden als schooljongetjes, met popelend hart in het rijtje, om door de altijd breed -olympisch?- lachende Chinese dictatoriale leiders ontvangen te worden. Ook onze eigenste Leterme en De Gucht.
Wegkijken van de voortdurende grove schendingen van de mensenrechten, het verhinderen van de vrije meningsuiting, de arrestaties, de deportaties, de martelingen, de executies, werd voor de zogenaamde democratische politici ook een soort olympische sport.
'Wir haben es nicht gewusst' is geworden 'Wir wissen es aber wir schweigen'. Waarom? Omdat ook de democraten, de economische reus China niet voor het hoofd willen stoten, omdat men de 'brood-en-spelen-pret' van de eigen inwoners niet wil bederven.
Er kan niet genoeg op gewezen worden dat schending van de mensenrechten onmogelijk beschouwd kan worden als meer of minder erg, naargelang van de regimes die zich eraan bezondigen. Degenen die nu zwijgen als vermoord over de Chinese situatie, zijn niet langer geloofwaardig wanneer ze het onmenselijke Hitler- of Stalinregime hekelen en veroordelen.
24-08-2008 om 11:23
geschreven door Gust Adriaensen
23-08-2008
Hulst
Het Zeeuws-Vlaamse vestingstadje Hulst, is een bezoek overwaard.
De wallen, bolwerken, ravelijnen, enz. zijn zo goed als intact en op het marktplein met zijn imposante gotische basiliek heerst een gezellige drukte. In de onmiddellijke omgeving vind je de kilometerslange Liniedijk, een verdedigingswal aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, nu een magnifieke wandel- en fietsweg.
Hulst is een van de vele fraai bewaarde en gerestaureerde vestingsteden in Nederland. In Vlaanderen blijven er bijna geen over. Het geeft nog maar eens aan dat onze noorderburen al veel langer en veel intenser bekommerd zijn om de ruimtelijke ordening en om het behoud van hun waardevol bouwkundig en urbanistisch erfgoed.
23-08-2008 om 10:31
geschreven door Gust Adriaensen
18-08-2008
Doel
Het al of niet verder bestaan van een dorpsgemeenschap afhankelijk maken van economische overwegingen, stelt hoe dan ook een ernstig ethisch probleem.
Politici die van mening zijn dat met het vergoeden van de getroffen families de zaak opgelost is, bezondigen zich aan een extreme materialistische kortzichtigheid. En zij dragen de zware morele verantwoordelijkheid voor het vernietigen van een leefgemeenschap, voor het ontwortelen van honderden mensen.
Het van de kaart vegen van het polderdorp Doel wordt nog wranger en degoutanter, wanneer je bedenkt dat er zelfs nog geen plannen bestaan voor een havendok en dat het uitgerekend de CHRISTENdemocraten zijn, die het al jaren vertikken ook maar een vinger uit te steken voor het behoud van Doel. Want commercie is natuurlijk zoveel belangrijker. Fraaie christenen!
18-08-2008 om 22:59
geschreven door Gust Adriaensen
14-08-2008
Biggesee in Zuid-Sauerland
Biggeseetanka
Grillige inktvis, de lieflijke Biggesee: verzwolg hij dorpen? bood hij de ontheemden troost?
de weemoedigen wortels?
14-08-2008 om 20:53
geschreven door Gust Adriaensen
11-08-2008
Kapel Werbeek
Op 15, 16 en 17 augustus, telkens van 14 tot 17 u.,heeft er in de gerestaureerde kapel van Werbeek-Retie een tentoonstelling plaats over de geschiedenis van de beschermde kapel en in het bijzonder over de eeuwenoude bedevaarten vanuit de Noord-Brabantse gemeenten Eersel en Veldhoven.
11-08-2008 om 00:00
geschreven door Gust Adriaensen
10-08-2008
Oorlog op de Kaukasus
Wie dacht dat het getouwtrek om de wereldmacht met het uiteenvallen van de vroegere Sovjet-Unie voorbij was, moet zijn mening herzien.
Het conflict tussen Georgië en Rusland om de Georgische gebiedsdelen Zuid-Ossetië en Abchazië toont pijnlijk aan dat Rusland onder leiding van Poetin, zich opnieuw wil profileren als wereldmacht naast de VS. Dat het daarbij eens te meer vooral gaat om economische belangen -in dit geval om olie en oliepijpleidingen-, is wel duidelijk. Het opgejutte patriottisme dient daarbij als dekmantel.
Dat de tienduizenden slachtoffers -doden, verminkten, vluchtelingen-, in de media amper aandacht krijgen nu de O.S. brood en spelen bieden, maakt scherp duidelijk waar de prioriteiten bij ons liggen en veroorzaakt wrange, pessimistische en opstandige gevoelens, zo hoop ik, bij al degenen die genoeg kritisch bewustzijn bewaard hebben.
Wat zogenaamde beschaafde staten elkaar aandoen, is een destructief staal van extreme domheid en van misdaden tegen de menselijkheid.
10-08-2008 om 21:04
geschreven door Gust Adriaensen
07-08-2008
Regimecrisis
Is het u, geachte lezer, ook al opgevallen?
Maandenlang besteden de media uren zendtijd en bladzijden tekst aan het onontwarbare communautaire adderkluwen. De grote woorden worden niet geschuwd: crisis van de instellingen, einde van België, onvoorstelbaar geknoei, de monarchie op haar laatste benen, enz., enz. Deadlines worden met veel poeha aangekondigd en probleemloos overschreden zonder dat de aankondigers nog een kik geven.
Dan breken de vakantie en het parlementair reces aan. De ministers en de andere politici lijken plotsklaps van de aardbodem verdwenen te zijn. In de media hoor of lees je nog amper een woord over de politieke crisis, die media concentreren zich op de Olympische Spelen, het fortuin van de koning , de perikelen rond Wendy Van Wanten en prinses Mathilde als stijlicoon. En ook het grote publiek is geen seconde meer bezig met het communautaire moeras, waarin we tot voor enkele dagen aan het wegzinken waren.
De volgende conclusie is m.i. dan ook niet onterecht. Heel dat gedoe: door de media geproduceerde gebakken lucht. Of: de ondraaglijke lichtheid van een zogenaamde serieuze 'Belgische politieke crisis'.
07-08-2008 om 18:19
geschreven door Gust Adriaensen
Migratie
Het Vaticaan:
Clandestiene migratie mag nooit als een misdaad worden beschouwd.
07-08-2008 om 10:17
geschreven door Gust Adriaensen
05-08-2008
Beiaardconcert
Op vrijdag 15 augustus om 15 u. bespeelt Carl Van Eyndhoven de beiaard van de Postelse abdij.
05-08-2008 om 19:31
geschreven door Gust Adriaensen
31-07-2008
Barbaars haatproza
Op een aantal internetfora wordt dezer dagen de vraag gesteld: 'Hebt u begrip voor de asielzoekers (die kranen bezetten)?
Dat op dergelijke vraag met 'ja' of 'neen', eventueel met de nodige argumenten, geantwoord wordt, behoort tot de spelregels van een 'forum'.
Maar het haatproza dat velen publiceren, tart de verbeelding. Een bloemlezing: laat ze maar zitten, ze vallen er wel uit als ze het moe zijn; chantage, afdreiging, bedriegerij, leugens, profitariaat, dat is de leuze van de asielzoekers; vorm van terrorisme;luiaards, vandalen; kliek van Belgische bandieten die die mensen nog opstoken;laat de brandweer er de spuit op zetten; vervolgde criminelen en economische profiteurs;al wat stinkt moet verwijderd worden; gespuis; dat ze springen...we zullen mee aftellen 10,9,8,, enz.Probleem lost zichzelf op; er stroom opzetten;zet gerust de kraan in werking;uit die kranen schudden en afvoeren; ze gewoon uitschieten; slaan, schieten, stampen.
Schokkend, primitief en intriest! Klaarblijkelijk dromen deze mensen van de toepassing in ons land van barbaarse methodes, die in verleden en heden in dictatoriale regimes (die vele asielzoekers ontvlucht zijn) gebruikt werden en worden.
31-07-2008 om 10:01
geschreven door Gust Adriaensen
27-07-2008
Christendemocraten?
Twee recente feiten doen je toch wel serieus twijfelen aan het etiket 'christen' waarmee de grootste Vlaamse politieke partij zich nog altijd zo graag tooit.
Uitpakken met evangelische inspiratie en waarden maar PS, Ecolo en CdH verwijten dat zij wanhopige asielzoekers steunen bij hun pogingen om, ook door hongerstaking, gehoord te worden.
En dan is er onuitstaanbare ijdeltuit en Rambo De Crem. Hij sleurt het Belgische leger mee in een uitzichtloze oorlog. De operatie is gevaarlijk en kost handenvol geld, dat dan bespaard moet worden op de lopende humanitaire activiteiten van het leger.
Hardvochtigheid ten aanzien van asielzoekers en liever vechten dan helpen: ziedaar wat CD&V klaarblijkelijk ook beschouwt als 'christelijke roots en waarden'!
27-07-2008 om 21:17
geschreven door Gust Adriaensen
23-07-2008
Thornhaiku
Een dag in juli. Zo stralend is jouw gezicht in het witte Thorn!
23-07-2008 om 07:47
geschreven door Gust Adriaensen
22-07-2008
Karadzic
De Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Karadzic is eindelijk gearresteerd.
Deze psychiater en dichter draagt de politieke verantwoordelijkheid voor de jarenlange belegering met duizenden doden, van Sarajevo en voor de uitmoording van 8000 moslimmannen in Srebrenica.
Dat het 13 jaar geduurd heeft vooraleer deze misdadiger gevat kon worden, heeft m.i. meer te maken gehad met politieke overwegingen dan met het onvermogen van de (internationale) opsporingsdiensten. Ongetwijfeld heeft de dreiging dat Servië geen lid zou kunnen worden van de EU, vooraleer de nog gezochte oorlogsmisdadigers opgepakt zijn, uiteindelijk de doorslag gegeven.
Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag kan nu gaan oordelen over de misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd door Radovan Karadzic.
22-07-2008 om 19:36
geschreven door Gust Adriaensen
21-07-2008
Het Meetjesland
Enkele dagen geleden met een aantal familieleden per fiets en te voet (een deel van) het Meetjesland verkend.
Eeklo is een provinciestadje met een fraai belfort en nogal wat kleinere en grotere, oudere en recentere kunstwerken in het straatbeeld. Een verzorgde openbare ruimte blijkt evenwel geen topprioriteit voor het Eeklose stadsbestuur te zijn, het algemene beeld oogt eerder groezelig.
Landschappelijk kon het eerste deel van de tocht weinigen bekoren: een slordig landbouwgebied met in Kaprijke weliswaar een uitgestrekte, mooie Dries.
Vanaf het schilderachtige kerkje van Sint-Jan-in-Eremo kreeg de streek meer allure met de Boerenkreek, de Blokkreek, de Hollanders Gatkreek en de Vrouwkeshoekkreek.
Voorbij Sint-Laureins, dat kan pronken met zijn imposante, neoclassicistische 'Godshuis', volgden we een tijdlang het Leopoldkanaal en bereikten we Maldegem. Dat bleek een verzorgd stadje te zijn, met een interessant park tot in het hart van de gemeente en een bijzonder fraaie site van kerk en ommegang in een groen decor.
Langs het Schipdonkkanaal (waarvan de eventuele verbreding de laatste tijd veel tegenstand (m.i. terecht) oproept, naar Balgerhoeke met zijn 19de eeuwse spoorwegbrug, een te bewaren voorbeeld van industrieel erfgoed.
In de vooravond waren we terug in Eeklo, waar op dat moment alleen nog maar wat leven te bespeuren was in en rond de horecazaken op het Marktplein. Ons gezelschap droeg daartoe bij in een van die etablissementen, ik meen 'Het Middenstandshuis' en daar waren bediening en wat er op tafel kwam, alleszins verzorgd.
21-07-2008 om 18:27
geschreven door Gust Adriaensen
17-07-2008
Mensen zonder papieren
Enkele dagen geleden deed kardinaal Danneels namens de Belgische bisschoppen een oproep om de asielzoekers niet te vergeten en een politieke oplossing voor hen te vinden.
Danneels' dringende vraag getuigt van groot inlevingsvermogen in de dramatische situatie van de mensen zonder papieren én van een waarachtige zowel christelijke als humane bekommernis om medemensen in nood.
Vele reacties op internetfora daarentegen, geven uiting aan een onvoorstelbare domheid, een kwaadaardige papenvreterij en een keihard egoïsme. Oordeel zelf maar:
-'Laat de kerk een van haar duurste kunststukken verkopen...'
-'Er is in Rome een heel groot gebouwencomplex, waar er nog heel veel plaats is...'
-'Laten we niet vergeten wie in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de uitzichtloze situatie van de asielzoekers: de gelukzoekers en de linkse ngo's...'
En dan te bedenken dat er reeds zovele jaren onderwijsplicht tot 18 jaar bestaat.
17-07-2008 om 17:36
geschreven door Gust Adriaensen
16-07-2008
Limieten
Leterme heeft ongetwijfeld gelijk wanneer hij zegt dat 'we nu gestoten zijn op de limieten van ons federale bestel'.
Hij zou er eerlijkheidshalve aan toe moeten voegen dat hij zelf onzacht gebotst is met zijn persoonlijke en politieke limieten.
16-07-2008 om 09:12
geschreven door Gust Adriaensen
15-07-2008
Gedwongen ontslag
'De Standaard' stelt de vraag of Leterme de juiste beslissing nam door het ontslag van zijn regering aan te bieden. Werd de premier er niet toe gedwongen?
Niet vergeten dat de communautaire beloften, die electoraal lonend bleken te zijn, uiteindelijk Leterme de das hebben omgedaan. Je hoefde niet veel politiek inzicht te hebben om te beseffen dat een grote staatshervorming en de splitsing van BHV, niet konden zonder belangrijke toegevingen aan de Franssprekenden. Meer dan waarschijnlijk zag Leterme dat ook wel in. Wat hem een klinkende verkiezingsoverwinning opleverde, werd een strop waaruit hij zich een jaar later niet meer bevrijden kon.
Anderzijds werd hij ook gedwongen tot ontslag door de kartelpartner en door een aantal bonzen uit zijn eigen partij. Leterme wilde er alsnog de gewesten en gemeenschappen bij betrekken, in het bijzonder Peeters en Demotte. Hij wilde dus doorgaan maar NVA en belangrijke politici in zijn eigen partij verhinderden dat.
Wat Leterme, rijkelijk laat, voorstelde, is m.i. de weg die in de toekomst bewandeld zal worden. Is volgend scenario zo ondenkbaar: tot rust komen, een co-formateurschap van Reynders en Leterme (als hij mag van zijn partij), het onmiddellijk betrekken van de ministers-presidenten van de gewesten en gemeenschappen bij de besprekingen. Dat is, om de woorden van Reynders te parafraseren, al een staatshervorming op zich, omdat op die manier erkend wordt wat ook Peeters' mantra is: de basis voor een stevige federale regering ligt bij de regio's.
Wedden dat er dan veel meer kans is op een grondige staatshervorming?
15-07-2008 om 18:00
geschreven door Gust Adriaensen
14-07-2008
Arrogantie
Dedecker orakelt: 'Het moet gedaan zijn met de Walen vis te geven, we moeten ze zelf leren vissen!'
Laat dat nu de slogan zijn die steevast werd gebruikt met betrekking tot de ontwikkelingshulp aan derdewereldlanden.
Dat Dedecker en talloze Vlamingen met hem, die slagzin gebruiken, toont scherp aan, welke proporties de arrogantie en de vernederingsdrang van Dedecker en co. hebben aangenomen.
De Franssprekenden zijn terecht bevreesd voor een Vlaanderen dat bulkt van het geld en barst van zelfingenomenheid en pretentie.
14-07-2008 om 16:30
geschreven door Gust Adriaensen
11-07-2008
11 juli
Nationale Feestdagen en kritisch erover nadenken, sluiten meestal elkaar uit. En toch wil ik het even doen op deze regenachtige 11de juli. En welke gedachten borrelden op?
-De media-aandacht voor de Vlaamse feestdag, staat in schril contrast met de zo goed als algemene publieke onverschilligheid en de desinteresse én het kennisgebrek van in het bijzonder de jongere generaties: '11 juli? Wa is da voor iets?'
-Kan iemand vertellen wat bv. 'De Vlaamse cultuur', 'Het Vlaamse volk', 'Integratie in Vlaanderen', precies inhoudt?
-Is, dankzij de federalisering, het cultuurniveau in Vlaanderen gestegen, de taalbeheersing verbeterd, de kwaliteit van het onderwijs versterkt?
-Zullen na een grote staatshervorming of in een zelfstandig Vlaanderen, er geen bedelaars of daklozen meer zijn? De ruimtelijke ordening en stedenbouw eindelijk echt orde op zaken stellen? De sociale tegenstellingen verdwijnen? Zal het onderwijs voor alle bevolkingsgroepen even toegankelijk en kwaliteitsvol zijn?
-Waarover wordt door de herauten van grotere Vlaamse zelfstandigheid hoofdzakelijk gesproken? Juist. Over centen. Nog meer financiële en economische macht voor een van de rijkste regio's ter wereld. En natuurlijk ten koste van het arme, morsige broertje in Wallonië in de eerste plaats en van alle andere armlastigen, overal ter wereld. 'Dat ze geen nagel hebben om hun gat te krabben, is toch hun eigen schuld. Aartslui, nietwaar! De hardwerkende Vlaming dankt zijn welstand uitsluitend aan zichzelf en daar is hij fier op!'
-Ondertussen wordt 11 juli niet alleen overgoten met Belgische buien maar ook met grote woorden en eisen. Naar de anderen toe. Een 'nationale feestdag' is zeker geen dag om zich te bezinnen. Er is ook lekker wat geruzie. In het 'Vlaamse kamp'. Tussen CD&V en NVA. En binnen het CD&V. De premier botst met de voorzitster (sinds ze presidente is, heeft ze nog een verbetener trek om de mond gekregen). Van tussen de coulissen, geven Tony Van Parys en Erik Van Rompuy, die het nooit zullen verteren dat ze geen minister mochten worden, Leterme geregeld dolkprikjes in de rug. De Vlaamse minister-president Kris Peeters voelt zich machtiger en beter in zijn vel dan de belaagde en krampachtige premier en laat dat ook geregeld voelen en horen. Het moge voor iedereen duidelijk zijn: premier Leterme krijgt de laatste tijd meer stokken in de wielen gestoken door zijn kartelpartner en vooral door een aantal bonzen uit zijn eigen partij dan door de Franssprekenden.
Kortom, een heerlijk Vlaams zootje op 11 juli.
-Er komen opklaringen aan. Misschien toch nog zon op de Vlaamse nationale feestdag. En die is er goddank, voor iedereen.
11-07-2008 om 00:00
geschreven door Gust Adriaensen