De grote staatsman, filosoof, latinist, historicus, Fornuisganger, voorzitter, burgemeester, parlementariër, roerganger, Bart De Wever , heeft het zelf bekendgemaakt: 'Ik bekeer me tot de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster'.
Het werd de hoogste tijd. Bart was al langer alle windrichtingen kwijt en de vranke verdediging van het dragen van religieuze voorwerpen of kledingstukken (of die als zodanig geïnterpreteerd worden), door CD&V'er Mieke Van Hecke, die in een Terzake-debat de vloer aanveegde met een NVA'ster, deed hem uiteindelijk het ware bekeringslicht zien.
Hij werd naar eigen zeggen vooral getroffen door een van de Liever Nietjes, die de ruggengraat vormen van de Kerk. En dat Liever Nietje luidt als volgt:
'Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? '
Proficiat Bart en van harte welkom in de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster!
01-03-2018 om 18:37
geschreven door Gust Adriaensen
28-02-2018
Belgische universiteiten niet slecht maar Nederlandse veel beter...
Zopas is de QS World University Rankings, een jaarlijkse lijst die universiteiten over de hele wereld rangschikt volgens hun uitmuntendheid in bepaalde vakgebieden (48), gepubliceerd.
Bij de 400 hoogst gerangschikte universiteiten zijn 7 Belgische universiteiten: Leuven (71), Gent (125), UCL (153), VUB (182), ULB (205), UA (210), Luik (319).
De Nederlandse universiteiten zijn beter vertegenwoordigd: Delft (54), Amsterdam (58), Eindhoven (104), Utrecht (109), Leiden (109), Rotterdam (147), Twente (179), Radboud Universiteit (204), Vrije Universiteit Amsterdam (218), Tilburg (357).
28-02-2018 om 16:15
geschreven door Gust Adriaensen
27-02-2018
'De witte torens zullen ooit vallen'
Schrijver Matthijs Duick slaat spijkers met koppen (DS 27-2)in een artikel waarin hij het verzet tegen het centraal aanmeldingssysteem in het onderwijs fileert en de achterliggende motieven blootlegt.
Iedereen die met het onderwijs vertrouwd is, weet dat de 'vrijheid van onderwijs', zeker in het katholiek onderwijs, gebruikt wordt om een elitair onderwijs (vooral gericht op de middenklasse ) in stand te houden en verder uit te bouwen, én een sociale en raciale apartheid te realiseren.
Let op, beschouw me niet als een fervente tegenstander van het katholiek onderwijs, ik ben er zelf een dankbaar product van. Maar het kan niet dat een onderwijsnet dat zich christelijk noemt, de sociale en raciale segregatie heel bewust mee in de hand werkt, in plaats van met al de macht die het net heeft, die apartheid weg te werken mét behoud van de kwaliteit van het onderwijs.
Dat het katholieke net nu verzeild is in het kamp van de nationalisten, die een elitair onderwijs zien als electoraal gewin en het beste middel om allochtonen uit te sluiten, vinden Boeve en Torfs (cfr. De Afspraak gisteren) klaarblijkelijk niet erg.
En inderdaad, de 'witte torens', waarin 'we' ons nu nog proberen te verschansen, zullen ooit vallen.
27-02-2018 om 16:23
geschreven door Gust Adriaensen
25-02-2018
Bijbelse Ruth
In het boek Ruth lees je een positieve houding tegenover vreemdelingen. De vermogende jood Boaz huwt probleemloos een vreemde Moabitische, die door toedoen van God de overgrootmoeder wordt van koning David.
Op het ritme van de abdij leest Bijbelkenner Luc Devisscher in de norbertijnenabdij van Postel bij Mol (Abdijlaan 16) in het Bijbelboek Ruth. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Er is ook aandacht voor ontmoeting, gebed en stilte.
Afspraak in de abdij van vrijdagavond 9 maart om 17 uur tot zondag 11 maart om 14.30 uur. Kostprijs 120 euro, verblij en maaltijden inbegrepen.
Inschrijven via greet.denolf@ccv.be of 015298453.
25-02-2018 om 08:16
geschreven door Gust Adriaensen
24-02-2018
Een ongemakkelijke waarheid
'Dat houtverbranding verantwoordelijk is voor uitstoot van fijnstof, is een ongemakkelijke waarheid'
'Vanuit het standpunt van klimaatbeleid is het veel wijzer om hout te gebruiken als materiaal dan als energiebron', schrijft milieuwetenschapper David De Pue (UGent).
Dat houtverbranding verantwoordelijk is voor de uitstoot van 43% van PM2.5, de kleine fractie van fijn stof, is een ongemakkelijke waarheid en een politiek taboe. Zo werd de voorbije dagen nog maar eens duidelijk. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), mocht het woensdagochtend op de radio uitleggen: 22% van de hernieuwbare energie in Vlaanderen komt van residentiële biomassaverbranding, een moeilijk woord voor houtverbranding. Hoewel Tommelein zich geen voorstander toont van grote biomassacentrales, laat hij de mini-biomassacentrales in de huiskamers ongemoeid. 'Houtkachels niet stimuleren, maar ook niet verbieden', zo luidt zijn standpunt. Daarenboven laten de Europese regels toe om houtverbranding mee te tellen als hernieuwbare energie, dus dat is mooi meegenomen.
Het lot leek ermee gemoeid, want die dag werd de informatiedrempel fijn stof overschreden, wat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ertoe aanzette een negatief stookadvies af te kondigen. De Stad Gent, waar ik zelf woon, vergat die dag om het advies naar haar burgers te communiceren, nochtans een actiepunt in haar Actieplan Fijn Stof. Alsof ze er in dit verkiezingsjaar op rekende dat de informatiedrempel snel zou overwaaien. Uiteindelijk kwam het advies er met een dag vertraging. De partij Groen, die zich recent nog liet ontvallen van heel Vlaanderen een Lage Emissie Zone te willen maken, hield zich ook opvallend op de vlakte.
Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open VLD, ging dan weer frontaal in de aanval tegen het advies van de VMM. In een veelbesproken tweet riep ze op om 'het betuttelen en verketteren van Vlamingen' te stoppen. 'Als de Vlaming zijn open haard wil aandoen om het warm of gezellig te maken, moet hij dat vooral doen, informatiedrempel overschreden of niet', zo lijkt ze te suggereren.
Iemand die in alle 'vrijheid blijheid' zijn haard aandoet voor de gezelligheid brengt daarbij zijn eigen gezondheid en die van zijn buren schade toe. Ging vrijheid niet tot waar het die van een ander schaadt? Uiteindelijk beloofde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op donderdag premies te geven aan mensen die hun oude houtkachel vervangen door een nieuwe. Ze gaat daarvoor samenzitten met de sector. Zo slaagde de technologische federatie Agoria er met de hulp van de minister in om een overschreden informatiedrempel om te buigen tot een business opportunity.
Als alle oude houtkachels worden vernieuwd zal de fijn stofuitstoot uiteraard dalen, maar dat gaat voorbij aan het feit dat zelfs de properste hout- en pelletkachels een veelvoud uitstoten van gasverbranders. Bovendien gaat dergelijk beleid ervan uit dat mensen die nu op hout verbranden dat in de toekomst willen blijven doen, terwijl ze er misschien over nadenken hun woning beter te isoleren en een klimaatneutrale warmtepomp te installeren. 'Gezellig en beter voor het milieu', volgens CD&V. Nochtans valt te betwijfelen of de meest performante verwarmingsbron op biomassa, geautomatiseerde pelletkachels, een zelfde niveau van gezelligheid bieden als de traditionele haard.
Dat houtverbranding klimaatneutraal zou zijn, klopt enkel als de bijgroei van het hout de pas kan houden met het verbranden van het hout, wat zeker niet altijd verzekerd is. In zeer rurale gebieden, waar lokaal veel houtreststromen voor handen zijn, kan propere houtverbranding een groene oplossing zijn. Zo'n gebieden hebben we echter niet of nauwelijks in Vlaanderen. Vanuit het standpunt van klimaatbeleid is het veel wijzer om hout te gebruiken als materiaal dan als energiebron: voor constructie, meubilair en voorwerpen in het geval van hoogkwalitatief hout. Dunner hout en snoeisel kan, na pyrolyse of compostering, gebruikt worden als bodemverbeteraar in onze akkers, die smeken om een hoger gehalte organisch koolstof. Zo blijft de CO2 die de boom via fotosynthese in biomassa heeft omgezet veel langer gecapteerd. Nieuwe duurzame, innovatieve waardeketens voor houtreststromen, daar moeten we op inzetten. Enkel wanneer hoogwaardige toepassingen geen optie zijn, kan hout eventueel als brandstof dienen.
David De Pue, Milieuwetenschapper (in Knack)
24-02-2018 om 13:52
geschreven door Gust Adriaensen
23-02-2018
Lezing en concert Mattheuspassie Bach
Op zondag 18 maart om 15 uur voert het Geels Vocaal Ensemble in samenwerking met het gemengd koor Egidius, het kinderkoor de Lambertijntjes en het jeugdkoor Arioso uit Beerse, de Mattheuspassie van J.S. Bach uit in de Sint-Lambertuskerk van Beerse.
Als voorbereiding op dat prestigieuze project nodigt het Davidsfonds u uit op maandag 12 maart in zaal De Notelaar in Beerse, waar Renate Weytjens (medewerkster VRT en radio Klara), u toelichting zal geven over de Mattheuspassie. Deze lezing met muziekfragmenten is een aanrader voor iedere muziekliefhebber, ook voor degenen die niet naar de uitvoering (kunnen) gaan.
23-02-2018 om 10:18
geschreven door Gust Adriaensen
22-02-2018
Onze gevaarlijke wegen
Willy Miermans, emeritus Instituut Mobiliteit van de UHasselt, schrijft naar aanleiding van een dodelijk ongeval op een 'zwart kruispunt': 'We hebben in Vlaanderen de steenwegen volgebouwd. Ook toen het autoverkeer drastisch groeide – jaren 70 en de decennia daarna – hebben we nagelaten om performante, veilige wegen te bouwen'.
Hij heeft helemaal gelijk. De voornaamste bron en oorzaken van de verkeersproblemen en -gevaren, zijn altijd te vinden in onze gebrekkige en op eigen belang gerichte ruimtelijke ordening en stedenbouw. De opeenvolgende Belgische en Vlaamse regeringen waren en zijn er als de electorale dood voor op dat vlak een krachtdadig beleid te voeren.
Zo is vooral het Vlaamse gewest op een chaotische en onveilige manier volgebouwd geraakt. Dat alles heeft te maken met een hebzucht -misschien behoort die wel tot de 'Vlaamse identiteit'-, waarbij de grond die we ter beschikking hebben, uitsluitend benaderd wordt in functie van de financiële (meer)waarde voor individu's en niet in functie van de veiligheids- en welzijnsnoden van de gemeenschap.
22-02-2018 om 08:35
geschreven door Gust Adriaensen
21-02-2018
Help de honger de wereld uit!
De Oegandese boerenfamilies hebben dringend uw hulp nodig om meer en gezonder eten op tafel te zetten. Op de bijgevoegde afbeeldingen vindt u enkele suggesties voor uw gift. Weet dat elke bijdrage meer dan welkom is. Zelfs met 10 euro kunnen we al veel realiseren.
Broederlijk Delen
21-02-2018 om 22:33
geschreven door Gust Adriaensen
19-02-2018
Isoleren milieuvriendelijk? Vergeet het
De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en allesbehalve ecologisch zijn. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw zaterdag in Het Nieuwsblad. Directeur-generaal Marc Dillen vraagt dat de overheid de regels herbekijkt. Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger, waardoor de isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken almaar dikker worden en nog beter isoleren.
Volgens de Confederatie Bouw is het risico groot dat een nieuwbouw, dichtgeplamuurd met al dat materiaal, zal oververhitten. Dat is goed nieuws voor verkopers van lucht-luchtwarmtepompen, die voor warmte en koeling zorgen, en van airconditioning. Die verkochten op twee jaar tijd een derde meer apparaten.
Goed voor het milieu is het echter niet. “Airco in januari? Dat is absurd. Zo’n installatie kost energie”, aldus Marc Dillen. En ook het extra isolatiemateriaal dat nu geplaatst moet worden, heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. “Bij de productie komen klimaatgassen vrij. En die vervuiling moet dan weer gecompenseerd worden door energiezuinig te gaan bouwen.”
De Confederatie vraagt dan ook dat de overheid hiermee rekening houdt vooraleer ze de regels verstrengt.
19-02-2018 om 17:46
geschreven door Gust Adriaensen
18-02-2018
Een arrogante barones
David Van Reybrouck en Claudia Chwalisz publiceerden enkele dagen geleden een waardevolle bijdrage aan het debat over het beter functioneren, het verfijnen van onze democratie en het versterken van het engagement van de burgers, door meer zeggenschap te geven aan breed gedragen overleg en voorstellen van burgers.
De auteurs zijn zeer kritisch voor het initiatief van president Macron, dat volgens hen steken blijft in een beperkt, select clubje en een bredere burgerbasis mist.
Dat zint barones Mia Doornaert niet. Terwijl in tekst van David Van Reybrouck en Claudia Chwalisz nergens persoonlijke aanvallen op andere 'denkers' over democratie te vinden zijn, doet barones Mia Doornaert dat wel. En furieus. Vooral Van Reybrouck moet het ontgelden. Joost mag weten welke (persoonlijke) botsing zij ooit gehad hebben.
Of wordt in de reactie van Doornaert nog duidelijker wat bovendrijft als je haar artikels en haar optredens op tv, al jaren volgt: Doornaert is niet iemand die zich gemakkelijk openstelt voor de ideeën en de argumenten van anderen.
Intellectuele arrogantie en een rechtse, neoliberale tunnelvisie zijn de barones zeker niet vreemd.
18-02-2018 om 07:36
geschreven door Gust Adriaensen
'Bullshit jobs'
David Graeber, Amerikaans antropoloog:
'Massa's mensen, vooral in Europa en Noord-Amerika, voeren hun hele carrière lang taken uit waarvan ze stiekem geloven dat ze niet hoeven worden uitgevoerd. De morele en spirituele schade die uit deze situatie voortkomt, is groot. Het is een litteken op onze collectieve ziel. Maar vrijwel niemand praat ervoer.'
Graeber schat het aandeel van deze nutteloze of zelfs sociaal schadelijke jobs op ongeveer driekwart van al het werk dat in de westerse maatschappij wordt verricht. Zinloze bezighouding. Hij viseert het leeuwendeel van de banen bij juridische diensten, telemarketing, pr, financiële advisering.
Slechts een kwart van de banen zou nog producten en diensten leveren waar daadwerkelijk behoefte aan is. 'Het zijn onder meer de vuilnisophalers, verpleegkundigen en leraars; als zij zouden verdwijnen, komt de wereld zwaar in de problemen.'
18-02-2018 om 07:22
geschreven door Gust Adriaensen
12-02-2018
Scheiding der machten
Ons democratisch systeem staat of valt met de scheiding der machten.
Een minister, lid van de uitvoerende macht, moet er zich voor hoeden, de rechterlijke macht aan te vallen, ook al gebeurt dat via de advocatuur.
Als minister Jambon het niet eens is met de legale mogelijkheid om procedurefouten in te roepen, dan kan het politieke systeem via de wetgevende macht ervoor zorgen dat zoiets niet langer mogelijk is. Maar het is natuurlijk electoraal-politiek veel interessanter de advocaat moreel ervanlangs te geven. Kortom, populisme in het kwadraat.
Opvallend is ook een reactie op een internetforum: 'Mary mag misschien juridisch gelijk hebben', (niet misschien, hij heeft juridisch gelijk) , 'moreel is het verwerpelijk', schrijft een fervente fan van Jambon, Franken en co.
Geldt dat ook niet voor Franken, die ik herhaaldelijk heb horen vertellen dat hij 'gewoon de wet uitvoert'. Maar is vluchtelingen uitleveren aan een dictatoriaal, corrupt en misdadige regime' , moreel ook niet verwerpelijk?
Morele fijngevoeligheid of respect voor de wet, naargelang het in het eigen partijpolitieke kraam past.
12-02-2018 om 09:19
geschreven door Gust Adriaensen
11-02-2018
Paus waarschuwt voor commercialisering ziekenzorg
In zijn boodschap voor de Werelddag van de Zieken vraagt paus Franciscus aandacht voor de gezinszorg. Dit buitengewone getuigenis van liefde voor de menselijke persoon moet ook ondersteund worden met een passend beleid.
De paus waarschuwt in zijn boodschap voor de commercialisering in de gezondheidszorg wereldwijd. Wij moeten erover waken dat de waardigheid van patiënten wordt gerespecteerd en ziekenzorg ook voor armen toegankelijk blijft.
11-02-2018 om 16:53
geschreven door Gust Adriaensen
10-02-2018
'Mannen die naar het leven verlangen'
De Trappisten van Westmalle willen single mannen de kans geven om tijdens een weekend het monastieke leven van binnenuit te leren kennen.
Lijkt me een boeiend en waardevol initiatief.
Klik op de afbeelding.
10-02-2018 om 12:50
geschreven door Gust Adriaensen
09-02-2018
Een kwestie van rijk en arm
Karen Phalet, Batja Mesquita en Marc Swyngedouw zijn onderzoekers, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven.
Zij komen tot de conclusie dat internationaal gezien Vlaanderen kampioen is in segregatie wat de schoolkeuze en de schoolloopbaan betreft. Dat heeft met de hiërarchie van studierichtingen te maken, maar er zijn ook andere oorzaken. De onderzoekers besteden vooral aandacht aan de segregatie tussen autochtonen en allochtonen.
Ik ben van mening dat de fundamentele onderwijssegregatie te vinden is in het klassenverschil, de kloof tussen rijk en arm.
Reeds in 2014 bleek uit een PISA-rapport van de OESO over de onderwijssituatie in België, dat in de eerste plaats de sociale herkomst in extreem hoge mate bepalend is voor het schoollopen in het algemeen secundair onderwijs (ASO) en voor het al dan niet zittenblijven.
Een 15-jarige met arme ouders, heeft minder dan één kans op vier om in het ASO school te lopen. Iemand met rijke ouders heeft bijna 90 procent kans. Een rijke 15-jarige loopt minder dan 12% risico om een jaar te blijven zitten, een arme leeftijdsgenoot meer dan 47%.
Daarmee werd wetenschappelijk bevestigd wat iedereen die met het secundair onderwijs vertrouwd is, in de eigen klas of school weet: de sociale herkomst van de leerlingen is grotendeels af te lezen uit de keuze van ASO, Technisch of Beroeps, en weerspiegelt zich ook in de diverse ASO-richtingen.Voor de allochtonen, die voor een groot deel tot de laagste inkomensgroepen behoren,komen er dan nog een aantal hinderpalen bij.
Het gaat dus fundamenteel om arm versus rijk. En een andere conclusie: de democratisering van het onderwijs in Vlaanderen is grotendeels mislukt.
09-02-2018 om 09:23
geschreven door Gust Adriaensen
08-02-2018
Rasp over Rasp
Op Seniorennet zijn er 24.225 blogs. Qua populariteit staat Rasp op plaats 124. In de categorie Actualiteit-Maatschappij (2218 blogs) bezet Rasp plaats 16.
08-02-2018 om 08:42
geschreven door Gust Adriaensen
Erik Borgman: 'Er heerst een nieuwe vorm van staatsgodsdienst'
De Nederlandse theoloog, auteur en lekendominicaan, Erik Borgman, neemt geen blad voor de mond. Enkele citaten uit een interview dat verscheen in Kerk&Leven:
-De Kerk is veel te modern geworden, in wijsgerige zin. Moderniteit -sterk willen zijn, vertrouwen op de wil, geloven in maakbaarheid- is een machine die niet stopt. Er heerst een nieuwe vorm van staatsgodsdienst die geen andere levensbeschouwing naast zich verdraagt, tenzij die zich vertaalt in haar termen. Daarom hebben wij het zo moeilijk met moslims en hun uitdrukkelijke wens religie in het openbaar te tonen. Religie accepteert met recht een aantal aspecten van de moderniteit niet.
-De waarheid van het leven is theologisch. De voorbije advent werd bijvoorbeeld voor mij duidelijk wat de uitspraak van Johannes de Doper betekent:'Ik ben de Messias niet.' Misschien moeten we boven onze cultuur schrijven : 'Wij zijn de Messias niet.' Onze cultuur van de maakbaarheid heeft haar grenzen. Het leven heeft altijd een pijnlijke kant, maar midden in de dood is er leven. Om die onbegrijpelijke zin draait het geloof. De predikant die niet langer kan preken over Pasen houdt er beter even ee op. Je moet snappen waarover het gaat. Dit is het scharnierpunt : in de theologie, maar ook van het leven.
08-02-2018 om 08:08
geschreven door Gust Adriaensen
07-02-2018
Twee maten en gewichten
Hans Geybels
Geubels heeft niet gelachen met de moslim uit respect, maar uit angst. Tot daar het doorbreken van taboes?
Hans Geybels is professor theologie aan de KU Leuven.
'Met veel belangstelling volg ik Taboe van stand-upcomedian Philippe Geubels. En ik ben niet alleen, want kennelijk kijken nog anderhalf miljoen Vlamingen mee. Dat heeft natuurlijk te maken met de heel bijzondere plaats die Geubels bezet in het land van de Vlaamse comedy. Het ‘typetje’ dat hij neerzet is uniek in het wereldje.
Meer nog dan door Geubels werd ik aangetrokken door het heel bijzondere format van het programma. Zoals wellicht iedereen weet, zouden een heleboel taboes sneuvelen. Dingen waarmee je niet lacht, of waarover meestal ongemakkelijk gepraat wordt, komen voor het voetlicht. Toegegeven: heel wat politiek correcte toestanden die Vlaanderen teisteren worden openlijk aangekaart. Het levert niet steeds een fraai portret op van de doorsnee Vlaming. En dat stemt hopelijk velen tot nadenken. Chapeau!
De derde uitzending van het programma ging over mensen met een andere huidskleur. Bij drie van de vijf stond geloof nogal centraal in hun leven: twee moslims (eentje met Turkse en eentje met Marokkaanse roots) en een christen (van Rwandese afkomst).
Om en met
De ene moslim beleefde zijn geloof meer uitgesproken dan de ander. Het was voor mij heel duidelijk dat de uitgesproken moslim in heel het programma maar één hoofdbekommernis had: Geubels gaat toch niet spotten met de profeet of met Allah? Hij voelde zich duidelijk nooit op zijn gemak. Ik was dus heel benieuwd wat Geubels zou gaan doen, want als er één taboe is…
Geubels heeft op geen enkele manier de spot gedreven met Mohammed, noch met Allah. Je zou dat als een capitulatie kunnen zien, want het programma wil taboes doorbreken. Het programma heet zelfs Taboe! Ik wil het positief bekijken: Geubels maakt een onderscheid tussen ‘om’ iets lachen en ‘met’ iets lachen. Hij wil niemand uitlachen, maar wel alles bespreekbaar maken. Hij respecteert zo de diepste overtuiging van de moslim.
Ik wilde het allemaal heel positief bekijken, maar het is me niet gelukt. Want met de diepste overtuiging van de Rwandees, voor wie het christen-zijn heel belangrijk was, werd op geregelde tijdstippen gelachen. Is lachen met de christelijke inspiratie dan minder een taboe dan lachen met de islamitische? Gezien deze ontwikkeling dringt zich een ongemakkelijke conclusie op: Geubels heeft niet gelachen met de moslim uit respect, maar uit angst. Tot daar het (selectief) doorbreken van taboes?
In een samenleving waarin meer taboes heersen dan we bereid zijn toe te geven (afkomst, dood, religie) is het een opluchting dat deze thema's ongedwongen ter sprake kunnen komen. Ik betreur het alleen maar dat er binnen hetzelfde taboe met verschillende maten en gewichten wordt gewogen. Overigens, mijn betoog is geen pleidooi om niet te mogen lachen om christenen.'
07-02-2018 om 20:21
geschreven door Gust Adriaensen
06-02-2018
'God laat zich kennen door het gebed'
Joris Van Ael • De monnikenvaders gaan de vraag naar rationele kennis meestal uit de weg. Ze wijzen een andere richting uit: ze verwachten veel meer van een leven dat zich van binnenuit verheldert, al doende. Daarvoor rekenen ze op de gave van de Heilige Geest.
De monnikenvaders vragen — wetend hoe broos en hulpeloos ze zijn — steeds om de leiding van de Heilige Geest.
Volgende tekst uit de briefwisseling van Barsanufius van Gaza (6de eeuw) laat zien welk pad de oudvader wijst aan de broeder die hem bevraagt.
Broeder, ik zal je tonen wat de weg is en hoe wij hem tot ons doel kunnen maken om zo alle goeds te verwerven. Onze Heer Jezus Christus heeft gezegd: “Vraag en je zult krijgen, zoek en je zult vinden, klopt en men zal je opendoen” (Matteüs 7,7). Vraag dus aan God, die goed is, om de Heilige Geest, de Helper te zenden.
Als Hij komt, zal Hij je alles leren (Johannes 14,26) en ons alle geheimen openbaren. Vraag dat je door Hem geleid wordt. Hij laat geen dwaling of onrust na in het hart. Hij laat geen verveling of ontmoediging bestaan in de geest. Hang Hem aan, hecht geloof aan Hem, en heb Hem lief. Want Hij maakt dwazen wijs.
Hij deelt zijn zachtheid mee aan het verstand.
Hij verleent kracht, Hij onderricht en schenkt ernst, vreugde en gerechtigheid, geduld en zachtheid, liefde en vrede.
(…) Van deze vreugde vervuld hebben de vaders aan God vastgehouden, ze hebben Hem liefgehad. Ze riepen: “Wie zal ons scheiden van de liefde van God?” (Romeinen 8, 35) en ze antwoordden: “Niets”.
Laten we dus liefhebben teneinde bemind te worden. Laten we van ganser harte naderen, teneinde onthaald te worden, (…). Want Hij die gezegd heeft: “Vraag en je zult verkrijgen” liegt niet dat de Heer in alles ons nabij is met zijn barmhartigheid om ons te leren wie wij zijn, wat we nodig hebben en wat we willen. (196ste brief uit de correspondentie tussen Barsanufius en Johannes van Gaza)
Uit de tekst blijkt een diep bewustzijn van de eigen onafheid. Als leerlingen gaat het ons niet om het verwerven van heldere redeneringen en bewijzen over God, maar om het betreden van een levenswijze die haar eigen waarheid aantoont. De Heilige Geest, om wie we moeten vragen en bidden, is (in Barsanufius’ woorden) de Grote Stuurman.
Besluit
God laat zich niet kennen door de ratio, maar door het gebed.
De Heilige Geest verzoent ons met onze menselijke onafheid.
De christelijke levenswijze toont haar eigen waarheid aan.
06-02-2018 om 19:00
geschreven door Gust Adriaensen
Gemediatiseerde genderverandering
Terecht stelt filosoof Devisch vragen bij het applaus of het zwijgen omtrent de extreem sterk gemediatiseerde genderverandering van een tv-figuur. Terecht wijst hij op de enorme complexiteit daarvan voor de personen zelf, hun familie, hun omgeving en op de impact van dergelijke ingrepen op ons huidige en toekomstige mensbeeld.
De vraag rijst dan: waarop is de hoerastemming of het (angstige? onverschillige?) zwijgen gebaseerd? Heeft het te maken met een 'gemakzuchtige vooruitstrevendheid'? En als je dit fenomeen vergelijkt met enkele andere, is het verschil wel zeer scherp. Een futiliteit zoals het hoofddoekendebat, heeft al een tsunami aan acties en reacties tot in hoogste machtscenakels veroorzaakt. Of de eis (vaak gesteld door mensen die zelf een gebrekkige taalbeheersing hebben) aan vreemdelingen om het Nederlands te beheersen. Botst in die gevallen het zo geprezen zelfbeschikkingsrecht met de 'morele common sense', zoals Devisch vermeldt?
En als sommigen toch zo graag uitpakken met het heilige zelfbeschikkingsrecht, hoe zit het dan met polygamie en polyandrie? Waarom is er dat debat nog niet?
06-02-2018 om 18:49
geschreven door Gust Adriaensen