Een geldautomaat in elk dorp? Overbodige cash voor de ‘vergeten Vlaming’
Arthur Orlians
Schepen van Financiën in Mechelen (Open VLD). Schrijft deze bijdrage in eigen naam.
De Standaard, dinsdag 4 april 2023
Opnieuw meer bankautomaten plaatsen zodat digitale analfabeten makkelijker aan geld raken, is de verkeerde aanpak, vindt Arthur Orlians. Het is alsof je iemand die moeite heeft met e-mail, een nieuwe vulpen koopt.
--------------------
Er loopt daar in Mechelen een (wereld)vreemde man rond, vervuld van zijn eigen grote, onaantastbare digitale gelijk. Een Open-VLD'er is hij en hij beheert via QR-codes de Mechelse schatkist, een woord dat hij overigens verafschuwt samen met de sukkelaars die nog altijd met munten en bankbiljetten winkeliers lastigvallen.
Zijn afschuw vindt hij terecht, want hij waant zich een ziener en een profeet, die weet wat er te gebeuren staat en die keihard waarschuwt. 'De ‘vergeten Vlaming’ zal weer cash kunnen afhalen, maar hij zal nooit leren werken met een mobiele bankapp', aldus de sombere boodschapper.
De genadeslag, het onverbiddelijke Mechelse liberale, digitale orakel, volgt dan: 'Nooit zal die knullige Vlaming deel uitmaken van de toekomst!' Vreselijk. Om in elkaar te krimpen. Laten we met z'n allen een poging doen om ons , geïnspireerd en geleid door deze Mechelse digigoeroe, asap vertrouwd te maken met Payconiq! Dan, alleen dan, is er een kansje om deel uit te maken van de toekomst!
Want het moet allemaal snel, sneller, snelst. Al de filosofen en sociologen, psychologen en psychiaters, die geregeld het helse tempo, de ratrace als belangrijke oorzaken van burn-out, depressie, agressie, suïcide, onder de aandacht brengen, en pleiten voor meer individuele en maatschappelijke traagheid, zou het zwijgen opgelegd moeten worden. Zij zijn een gevaar voor de samenleving.
Want een maatschappij die echt rekening houdt, ook in haar organisatie, aldus dit Orakel van Mechelen, met 'het tempo van de traagsten leidt tot stilstand, achterstand en achteruitgang'.
Deze Mechelse profeet , die alleen maar een toekomst ziet voor degenen die 'kunnen werken met een mobiele bankapp, blijkt voorzitter te zijn van een sociale huisvestingsmaatschappij (op zijn mobiele bankapp kan hij de stand van zijn vergoedingen 24/7 volgen). De vraag is: hoe zit het met het tempo van de bewoners? En organiseert deze rappe digischepen zijn maatschappij in het tempo van die bewoners of niet?
Deze wonderlijke Mechelse digischepen gebruikt/misbruikt iets heel concreets maar wel eerder banaals –cash of digitaal-, om een veel ruimere ideologische boodschap de wereld in te sturen.
Die zit in het volgende zinnetje: 'Maar een samenleving mordicus organiseren in het tempo van de traagsten leidt tot stilstand, achterstand en achteruitgang'. Dit is de essentie van een donkerblauwe neoliberale mens- en maatschappijvisie. Zij beschouwt traagheid en 'trage mensen' als hinderlijke remmen op beweging, voorsprong, vooruitgang, wel te verstaan economische en financiële.
Met die 'traagsten' moet dus zo weinig mogelijk rekening gehouden worden. Volgens het Digitale Wonderkind van Mechelen moet de samenleving georganiseerd worden in het tempo van de rapsten. Want snelheid, dat is noodzakelijk om de materieel-financiële blauwe hemel te bereiken.
Een vraag die rijst: zouden de zgn. sociaal-liberalen -wordt Somers daar soms niet toe gerekend?- het eens zijn met deze ultrarappe jongen.
06-04-2023 om 10:28
geschreven door Gust Adriaensen
|