:-8)
Kaas: fabels vs. feiten /2xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Na de fabels omtrent kaas, enkele harde feiten:
FEIT: Kaas bestaat al sinds de prehistorie
Al in de prehistorie maakte de mens kaas, zo blijkt uit archeologische vondsten. Vanaf de late middeleeuwen worden de Nederlandse kazen naar het buitenland verscheept. In de Gouden Eeuw (17e eeuw) stond Nederland al bekend als kaasland.
FEIT: Mensen met lactose-intolerantie mogen halfharde kazen eten
Bij de bereiding van halfharde kazen (Goudse, Edammer, Maasdammer) verdwijnt bijna alle lactose uit de kaas. Mensen met lactose-intolerantie kunnen daardoor prima halfharde kaas eten
FEIT: De korst bij harde en halfharde kazen is niet eetbaar
Algemeen kan je stellen: van harde en halfharde kazen is de korst niet eetbaar, maar van zachte kazen wel. Bijna alle harde en halfharde kazen hebben een dun plastic buitenlaagje dat uitdroging en schimmelvorming moet voorkomen. Deze korst is hard en niet geschikt om op te eten. Veel voorverpakte Milner-kazen hebben trouwens helemaal geen korst, voor optimaal gebruiksgemak.
FEIT: Kaas is een basisvoedingsmiddel
Met een basisvoedingsmiddel wordt een voedingsmiddel bedoeld dat per categorie veel nutriënten levert. Deze voedingsmiddelen zijn belangrijk voor de voorziening van essentiële nutriënten. Kaas levert een groot deel daarvan, zoals calcium, eiwit, vitamines B2 en B12, zink
Daarbij gaat de voorkeur uit naar magere kazen zoals 20+ of 30+ met een laag zoutgehalte.
FEIT: Kaas is goed voor je tanden
Kaas is goed voor het gebit. Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium spelen hierin een rol. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen. Wist je trouwens dat kaas zich leent voor heel wat heerlijke desserten?
Milner is een lekkere, pittige kaas gemaakt van halfvolle melk. Daardoor bevat hij 19% vet, wat 40% minder is dan een gewone Goudse 48+kaas. Dankzij een speciale receptuur en een natuurlijke rijping behoudt Milner het maximum aan belangrijke voedingsbouwstoffen, zoals calcium en eiwitten. Milner is kaas die zowel voedzaam als smaakvol is voor het hele gezin. Deze kaas kan je klassiek eten op de boterham of gemakkelijk verwerken in een snack, warme maaltijd of salade.
Milner heeft een rijk smakenpalet met 6 varianten: Milner Jong, Milner Licht Gerijpt, Milner Gerijpt, Milner Extra Gerijpt, Milner Mosterd en Milner Gatenkaas. RVH.
www.milner.be
|