:wink:
Brouwerij Boon neemt nieuwe brouwzaal in gebruikxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Lembeek, de voormalige vrijstad tussen het Hertogdom Brabant en Henegouwen, gelegen in een meander van de Zenne, telde ooit 43 spontane gisting brouwerijen. Afgeleid van de plaatsnaam Lembeek kreeg het bier dat er gebrouwen werd de naam Lambiek. Net geen 40 jaar geleden werd er Brouwerij Boon opgericht, het was de nieuwe benaming van de vroegere Geuzestekerij van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />René De Vits. René was in 1975 de laatste lambiekbrouwer van Lembeek en hij was gekend voor zijn uitmuntende Geuze, het had als enig nadeel dat het zo zeldzaam was net zoals een gekend trappistenbier uit West-Vlaanderen. Frank Boon zette deze traditie met veel passie en respect verder. De brouwerij groeide uit tot een lambiekbrouwerij met een sterke reputatie: Enerzijds de kleinste tussen de grote fruitbierbrouwers maar anderzijds de grootste van de authentieke lambiek-producenten. In de kelders van Boon ligt de grootste Lambiekvoorraad op eikenhouten vaten, meer dan 1 miljoen liter!
Een nieuwe brouwzaal: Brouwerij Boon b(r)ouwt verder aan traditie!
Tot op heden werd in Brouwerij Boon lambiek gebrouwen in de gietijzeren roerkuip uit 1896, deze voldeed niet meer aan de eisen van de arbeidsveiligheid. Ook was de capaciteit niet toereikend voor de toenemende vraag ! Daarom werd de laatste jaren, een hele winter door ook zelfs op zaterdag en zondag gebrouwen en nog kon niet aan de vraag worden voldaan. Brouwerij Boon neemt op 19 april haar nieuwe brouwzaal in gebruik. Wij staan hiermee klaar om - op basis van de kwaliteitseisen van zowel de bierliefhebbers als van de overheid - een nieuw hoofdstuk in de Lambiek-geschiedenis te schrijven ! zegt brouwer Frank Boon. Deze investering is volledig in lijn met de strenge wetgeving op de voedselproductie en veiligheid.
Het koelschip van de oude brouwzaal blijft in dienst. Via dit koelschip vinden de wilde gisten hun weg naar het wort, zonder deze wilde gisten geen lambiek! De nieuwe, volautomatische, brouwzaal werd speciaal ontworpen voor het brouwen van Lambiek. Ze heeft een maximum capaciteit van bijna 3 keer deze van de oude brouwzaal en er kunnen ook meerdere brouwsels per dag gemaakt worden.
Ecologisch en energiezuinig!
Deze brouwzaal is een groene brouwzaal. Ze verbruikt de helft aan energie dan de oude. Via een warmtewisselaar worden de dampen gecondenseerd en de energie gerecupereerd, op deze manier komen brouwerijgeuren minimaal in de omgevingslucht terecht. Het energie-recuperatie systeem is dus zowel een economisch als een milieuvriendelijk systeem.
Oude Geuze Boon VAT 44: een uniek feestbier
Speciaal voor de inhuldiging van de nieuwe brouwzaal heeft Brouwerij Boon op 3 en 4 december 2008 een speciale, een iets zwaardere dan de normale, lambiek gebrouwen. Frank Boon verduidelijkt: Deze lambiek rijpte gedurende 2 jaar in foeder nr 44. In totaal werden er in augustus 2010 zon 20.520 flessen van 37,5 cl afgevuld. Dit bier onderging een rijping van bijna 3 jaar op fles, deze heel speciale Oude Geuze, doopten we met de naam Oude Geuze Boon VAT 44.
|